A téma a BKV buszai: járművek, alkatrészek, kiszolgáló létesítmények.
A többi szolgáltató, és a BKK minden más tevékenysége offtopic.
Más szolgáltatók topicjai:
Ez mind szép és jó, de akkor se lettek a képviseltek megkérdezve. A nyitott fülke mindössze néhány illetékes erőltetése volt. Akiknek most nem tetszik - okkal - azoknak akkor se tetszett, de hiába mondták az észérveket, senkit se hatott meg, ráadásul még sehol se volt az elsőajtózás erőltetése sűrűn közlekedő fővonalakra...
Illetékesek figyelembe, a 12-09 utasterébe ömlik a kipufogó gáz, nemhogy fullasztó, de látni mindent csak szürkében lehet. Amúgy nagyon jó a fűtése, tegnap a kabátot is le kellett vennem (akkor még nem dőlt a füst).
A vezetőfülke zártsági fokáról nem kívánnám megosztani az állásfoglalásomat, mert életemben egy percet nem vezettem még autóbuszt közforgalomban, így könnyen támadható felületet generálnék bármelyik oldal képviselői számára.
Azt azonban szeretném megosztani minden olyan érdeklődővel, akit a téma kicsit is foglalkoztat (komolyan), hogy annakidején, amikor az első nyugat-európai használt kocsik beszerzésre kerültek, akkor a honosításuk alkalmával a félig zárt fülkéknek voltak különböző megoldási javaslatai. Ez akkoriban az LYH-kat és az MFW-ket érintette. Az a kialakítások, amelyek a mai napig megtalálhatók bennük, leegyeztetésre kerültek az akkori forgalmi terület legilletékesebb embereivel, akik megtették módosító javaslataikat és ezek megvalósításra is kerültek.
Ezek az illetékesek ugyan azóta már más területeken dolgoznak, vagy éppen már nem illetékesek, de az általuk képviselt járművezetők zöme ugyanaz maradt... Azóta valahogy mégse jó, ami akkor az volt. Érdekes.
Más a hátfal, más az ajtó (másik irányba is nyílik), máshogy nyílik a biztosítéktábla burkolata is a plafonon, szóval nem lehet egy az egyben adaptálni FJX/FKU/FLR Volvókon alkalmazott megoldást. Egy ilyen átalakítás már jóval többe került volna, de akkor meg azon menne a vita, hogy miért kell tizenéves buszok fülkéjére darabonként ~1 millát költeni. Egyébként nyilván be volt kérve több ajánlat is és a legjobb lett kiválasztva.
Az ajtó és a hátfal sem egyezik meg se az MFW-kben, sem az NCZ-kben a csuklósokkal?
A Genfiek fülkehátfala is más, mint az eredetileg is BKV-soké? Nekem úgy tűnt, hogy a BKV-s Volvokon a fülkeajtótól előre egy elég univerzálisnak tűnő fal van (kihajtható keretekben üveglapok, alul meg egy plusz lemez, hogy illeszkedjen a standardnak tűnő fülkefalhoz).
Az ajtó inkább tűnik egy egységnek a fallal.
Legrosszabb esetben a BKV-nak szállított megoldást nézzék meg cégek, és adjanak árajánlatot annak alapján egy azzal egyenértékű rendszerre + Volvo gyári átalakítás árajánlat. Így lesz legalább 2 ajánlat - nem tudom mennyi kell -- pipa.
Ráadásul gondolom egy-az-egyben passzolna a Modulokba/V127-be. Az MDD-ben is ilyen van, nem? Bár az sem teljesen zárt.A Volvoknál is érthetetlen a kísérletezés - ott is megvan a BKV-s megfelelő a csuklós kocsikban (FJX, FKU, FLR)
A VH-khoz kell így még valami és a Citarokhoz. Slussz.
Pécsett vagy Szegeden nem tudom volt-e / van-e fülkefal az ottani C1-es kocsikban.
Még a népszerűség vesztésének kockáztatásával sem szeretnék senkit sem megzavarni a panaszkodásban, mert már szinte megszokott, hogy az önsajnálat sokkal fontosabb a tisztességes és versenyképes szolgáltatás nyújtásánál, de azért azzal igyekeznék mindenkit megnyugtatni, hogy ezek csak prototípusok, éppen az érdekeltek véleményeinek felmérésére. A sorozatgyártás csak azt követően fog beindulni, hogy a konstrukciókat az érdekképviseletek is jóváhagyták. A háttér ismertetéséről annyit, hogy azért van egy költségviselői megrendelői hátterünk, meg egy közbeszerzési törvény nevű furcsaság is, amelyek korlátai között a hazai piaci környezetben igen tehetségesnek számító mérnök csapattal haladunk minden érintett típussal. A kritizált esetben egyébként a járművek garanciális mivolta ellenére is harmadik féllel, mert a hazai járműgyártó principiális és promotált előnyeit valahogy mégsem sikerült kihasználni - pl. a csillagosok három nemzeten és több céges szakterületen átívelő kommunikációval is rugalmasabbak voltak (sajnos). Szóval ha lehet, mindenkit türelemre intenék, a lehetőségekhez mérten e témában villámtempóban és a legnagyobb jóhiszeműség mellett haladunk előre. Cserébe azért személyes tapasztalatból annyit kérnék igen nagy alázattal, hogy a második ajtó vonalából előre haladó utasokat azért vegyük már fel, mert a mi buszunk után jön egy újabb (nyitott fülkével), amelyik fel is vesz és még köszön is a víg-kedélyű sofőrje, ami hosszútávon valahol megszedi majd a maga vámját.
Futárban az látszik, hogy minden rendben, minden forgalmira kiálltak, a késések mértéke átlagos. Kokrét hely- és időmegjelöléssel lehet, hogy tudunk többet mondani.
Azér', mer' túlzottan befűtöttél. A benti meleghez voltál öltözve, aztán megállónként nyakon vágott a kinti hideg.
Rájöttünk, leírtuk ide is többen. Próbáld ki. Használati utasítás nyitott fülkés buszhoz:
1. Felöltözöl, mintha Szibériába készülnél. Aláöltözet, sízokni, két pulóver, télikabát, sapka, sál kesztyű.
2. A fülkefűtést nem kapcsolod be. Csak ha tényleg fázol. Ha az üveg párásodik, ablakot nyitsz.
3. Az utastérfűtést a lehető legkisebb teljesítményre állítod. Ne legyen melegebb 10 foknál, de a kevesebb még jobb.
Így nem kapod két percenként a hideget-meleget, hanem jól felöltözve egész nap ülsz a hidegben. Azt megy egy egészséges ember minden ártalom nélkül kibírja.
Pont a buszok külső mosása szerintem alapvetően rendben van a KV-nál. Tényleg. Nem úgy a versenytársaknál...
Általános érvényűen 48 óránként teljesen fölösleges egy buszt lemosni. Eleve, üzemórából van értelme kiindulni, mert nem mindegy, hogy 48 óra alatt a busz 10 órát vagy 47 órát volt forgalomban. Másodszor időjárásfüggő is a dolog erősen, mert csapadékmentes, tiszta időben még egy hét után sincs semmi indoka a mosásnak, esős időben viszont naponta is indokolt.
Utóbbi amúgy amikor még Kelenföldön dolgoztam, teljesen megszokott volt. Ha jelentősebb eső volt, aznap este simán lemosták az összes beérkező buszt (300+ darabról beszélünk, csak hogy mindenki képben legyen). És ez így volt rendjén. Egyébként hetente. Most nem tudom hogy van.
Amiben még lépni kellene a KV-nál, az a téli időszak. Az ok, hogy 0°C alatt nem lehet mosni. De például napközben 5 fokban már lehetne. Ha pedig napközben is tartósan 0°C alatt van, akkor kézzel, kevés vízzel, vagy maszek mosóban. Különösen a Van Hool kocsikat, amik kialakításuknál fogva egy-két nap alatt tudják olyan szinten összekenni magukat az ablakok felső vonalával bezárólag, hogy nem hogy a busz színe nem látszik, de az ablakokon nem lehet kilátni.
Emlékszem még, amikor megírtuk, hogy bezár a NABI. Hogy kiakadtak, hogy nem igaz, minden fórumon támadtak, aztán két hónap múlva bezárt az egész.
Egyébként semmit nem gyártanak. Tíz csuklós áll félkészen, de ezt Mészáros is bevallotta. A pécsi keretszerződés meg pláne vicces. Nem szállítási szerződés, hanem keretszerződés. :-)
Csak nehogy az legyen, hogy így se jó és még egyszer neki kell futni. A kocsik beszerzésekor lehet olcsóbb lett volna belealkudni, semmint a széllel szemben menni. Nekem mindegy, a járművezetők véleménye viszont ezután is el fog jutni a nyilvánossághoz.
Látható, hogy a 400-asok zártsági fokát se éri el. Volt több teszbusz is ettől elzártabb vezetőfülkével és a konkurens szolgáltatónál is van.
December elején felröppentek olyan hírek is, hogy a MABI-Bus Kft. Újszász utcai telephelye bezár és a cégtől elküldik a dolgozókat, így nem lesz mód az autóbuszok legyártására egy esetleges győzelem esetén. A cég tájékoztatása szerint a cégcsoport által korábban megvásárolt Ikarus Egyedi Autóbuszgyártó Kft. továbbra is gyártja az acélvázas és kompozit szerkezetű Modulo buszcsaládot. Sőt, jelenleg is dolgoznak ezek továbbfejlesztésén. Az elérhető céginformációk szerint az Ikarus EAG Kft.-nél 181 fő van alkalmazásban.
Igen, a 405-ösökön egy zöld, fordított "U" alakú kapaszkodó volt ott ahol most a fülkeablak található (ahhoz hasonlóan, ahogy a mozgássérültes kocsikban megmaradt). Kiskölyökként onnan néztük az utat, amíg a vezető meg nem unta (igen, tényleg nem voltunk jó helyen). Az lehet, hogy egy trapéz alakú üveglap volt azért, ami elválasztotta a vezetőt az utastértől, vagy ez másik típusról származó emlék?
A '80-as, '90-es években is voltak ilyen próbálkozások; az első Ik 415 széria, majd a 405-ösök is nyitott fülkével lettek megrendelve, aztán évek múlva zárttá alakították őket. Az 521 szintén nyitott volt (mondjuk ott bajos is lett volna a zárt kalitka).
2012. 2013. évi útfelújítási tervben volt benne, de kicsit változott a műszaki tartalom, azért húzódik, szóval ez a kör lemegy februárig (addig kell engedélyt kiadni, vagy megadottnak tekinthető) és akkor valami tényleg elindulhat, de ezt csak nagyon halkan írom, háromszor lekopogva, nehogy valami közbejöjjön.
Lacus bronz lovas szobrára: és ha a buszvezetők megdörzsölik a ló .....-t, mint ahogy teszik azt az egyetemisták Hadik András lovas szobrával, akkor szerencsét fog hozni, vagy mi? :D
Ebben a szent pillanatban folyik az új takarítási szerződés megkötésének előkészítése, tényleg van reális esély, hogy jóval magasabb standardok szerinti takírtás lesz mind járművön mind infrán.
A világ azért változik. Én per pillanat arra sem mernék voksolni, hogy 15-20 év múlva ember fogja vezetni a városi buszokat, nemhogy arra, hogy milyen megoldást tegyünk az ember köré.
Jé, ilyen is van. Én azt hittem, végig Bökényföldi. A nevenincs utca, ahol a váltás van, tényleg névtelen? (Logikusan Illegális szemétlerakó utcának kellene hívni...:( )
A 10-58-at üdvözöljük. Most mondd, hogy új fényezés, új matricák, és...narancs kapaszkodók, szakadt belső tér és így tovább... :))
Ez a kötbér érdekes dolog, mert én úgy hallottam, hogy le volt foglalva 30 ugyanolyan kivitelű frankfurti kocsi, csak a BKK addig töketlenkedett, amíg elvitték, így csak a maradékokból tudott az Evobus szemezgetni.
Ne csak a gázosok legyen terítéken, 02-31 jobb oldalon a második ajtó utáni ülés alatt lévő kályha ventilátora által keltett zaj bőven meghaladja a normál értéket.
A két eset között az az óriási különbség, hogy a Citarok idejében pillanatnyilag éppen óriási szükség volt a kocsikra és a nagy elmaradt darabszám miatt hatalmas lett volna a kötbér, így inkább kocsit kért (kapott) a BKV, ráadásul plusz egyet ingyen, azaz 1 Euroért (LYR-131).
A Volvok esetében az eladó kiköhögte az elmaradt kocsik után a meghiúsulási kötbért.
Nem azt kérdeztem, hogy lesz-e még idén valami az ex. B-V 1401-ből (annál is inkább, mivel a lengyeleknél pont én találtam meg), hanem azt, hogy az NCZ-574-ből lesz-e. Óriási különbség.
Megint ilyen közvetítő kereskedői kedvesség, mint anno a C1 első adagnál: Eladtak egy csomó frankfurti C1-est máshová, aztán túrtak mindenféle másik Citarot, hogy kilegyen a darabszám. Azért van benne berlini, osztrák, mallorcai stb..
Úgy látszik nem áll le a 200-as Ikarusok felújítása: a 08-65 hamarosan megy Kecskemétre, a 12-05 pedig szintén felújítva, NLZ-790-es rendszámmal tér vissza.
Akkor másképp fogalmazok. Az új szóló Conectok érkezésével van rá esély, hogy BPI-007 újra kikerüljön az utasforgalomból (mivel gyári állapotúra lett felújítva)?
Alacsony padlós koncepció ide, alacsony padlós koncepció oda, van egy olyan érzésem, hogy ezek a 400-asok vastagon túl fogják élni a kockalámpás Van Hoolok jó részét. Elvégre is mindig könnyebb lesz egy borotvakést kifenni, mint egy villanyborotvát ízekre szedni...
Az a gond, hogy láthatóan fel sem próbálod fogni azt, hogy amit kritizálsz és lenézel, meg azt mondod, hogy szörnyű megpróbáltatások, az utasok százainak/ezreinek napi szinten kb. minimum 10-20 percet vesz el az életéből feleslegesen, amire lehet, hogy te legyintesz, hogy ugyan már, mit számít, az utasoknak addig igenis számít.
RP úr hozzászólását még épp elcsíptem. Nos, az összesküvés-elmélet nem minden alap nélkül való, de a jelen esethez semmi közöm. :D Itt a fórumon szereztem róla tudomást, a részleteket nem ismerem. De szívesen meghallgatom.
Bárhogyan is, azt nem látom, hogy ami Brüsszelben, Dijonban, Lausanne-ban 6-8-10 évig megfelelt, az Budapesten miért nem jó. Nincs már más, amire költeni kellene? Mindegy, ennél jobban nem izgat.
Egyébként az is megfigyelhető, mennyit dob, ha letisztítják az üveget és a mechanikus kijelzőket + adnak egy ledes megvilágítást. Nem tudom újra is lettek-e festve, de ott vannak jó példának a legutóbb felújított, de új kijelzőket nem kapó 435-ösök.
A szép, új, tiszta Fokgyem annak idején maga volt a csoda.
Aztán a szép, világos új Vultron volt az. A - nem karbantartott, napszítta, lehasznált - Fokgyemhez képest is.
Most a ledes kijelző sokkal, de sokkal jobban olvasható még a Vultronhoz képest is, hogy a régebbi mechanikusokhoz képest mennyire, az a K Tátrákon, amelyek frontkijelzője Fokgyem, az oldalsók pedig ledesek, egyértelműen látható.
Hát még ha a régi, elhasznált kijelzőhöz mocskos üveg, kiégett világítás párosul.
Nem szörnyű csak ettől még a tábla is jobb és olvashatóbb . Amúgy lesz@rom, de pont ezek a nemtörődöm hozzáállások és retek mocskos BKV DP. buszok miatt kocsival közlekedem . De látom őket az ablakból .
Ahogy lapaj már írta, a LED-es kijelzőt sokkal messzebbről lehet elolvasni, mint a LOV-on eredetileg lévőket és ez igenis mindig is probléma volt a hasonló kijelzőkkel.
Elképzelni nem tudom, mit nem lehet kiolvasni egy ilyen kijelzőn, ha működik. Csak Budapesten ezres nagyságrendben működnek ilyen mechanikus kijelzők, soha semmi panaszt nem hallottam az olvashatóságukra.
Mivel a LOV rendszámú VH kocsik eredeti külső kijelzői amúgyis rosszul olvashatóak, ezért amennyiben még viszonylag hosszabb távon (jelen esetben évekig) számítanak rájuk rendszeres utasforgalomban, elég fontos lenne a még eredeti kijelzőkkel közlekedő kocsikon kicserélni azokat, mert nem kell sötétnek sem lenni ahhoz, hogy néha még az élesebb szeműek se tudják elolvasni, hogy mi van kiírva rajtuk.
Persze a csuklós régi VH-ba nem kell cserélni . Minek is , a LOV ok 70% -a front , oldal és hátsó kijelző megvilágítás nélkül mászkál . Reggel meg este a sötétbe olyan mint a zsákbamacska . Nem rég a Bányatóba felszállt egy utas azt hitte 85 de 85E volt így a Gergely utca helyett Köki-ig volt kénytelen utazni , mert a sötétben a kijelzőn semmi nem látszott . A szólóba amiben jó a kijelző azt cserélik . De persze a Dél-Pesti műszaknak nem tűnik fel az , hogy a pár darab már cserélt led megvilágítású LOV kijelzőn kivül szinte szar mindegyiknek a világítása már évek óta .
Szerintem a Volvo Hungáriának még az is jobban megérné, hogy olcsóbban eladják a szomszédba, hogy több éven át porosodjanak, valamint foglalják a helyet.
Már így is túl sokat álltak ezek a kocsik szerintem.
Igaz. A Várt nem néztem, de úgy látom a 16A-n is az F4 Karsan volt, ráadásul este a BPO-199-et is láttam az Alkotás utcában kolbászolni, de vonalra nem jelentkezett be.
Azért nem fogalmaznék ennyire durván, de igazad van, még nem sok előnyük van az elektromos autóknak. De ha a Solaris, vagy a Volvo elektromos buszait vesszük viszonyítási alapnak, akkor ezen még bőven lett volna mit fejleszteni, ahelyett, hogy az egekig dicsérték volna. Mert minél több a dicséret, annál nagyobb az elvárás...
Ha ez (eső) tényleg probléma, az elképesztően gáz mind a gyártónak, mind a kocsikat nagy hévvel reklámozó miniszternek.
Véleményem szerint, ha már a kinézetet leszarták, akkor legalább a hajtást csinálták volna meg normálisan. Mert akkor lenne indokuk arra, hogy miért sz*rtak bele a kinézetbe.
Nekem mindig is gyanús volt, hogy elektromos Modulók nem szeretik az esőt - ma csak a 102-esen, és a 191-esen jelentek meg, amelyeket mostanra mind egy szálig Volvóra cseréltek.
Friss buszos jogsival, nulla gyakorlattal szerintem nem igazán éreztem át a csúszós pályás oktatás mibenlétét. Nem volt hasztalan, de gyakorlat nélkül elég megfoghatatlan. Az igazi tanulás az, amikor igazi úton első alkalommal tényleg megindul a busz kilinccsel előre az ember akaratán kívül. Az első tél után tud szerintem igazán hatásos és építő lenni egy téli vezetéstechnikai oktatás. Friss buszosoknak két-három évig lehetne évente, utána már ráér ritkábban ismételni.
Rendszám: MTZ-968 Gyártmány: IKARUS Típus: 415.15 Szin: MÉLYKÉK A jármű körözés alatt áll? NEM A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás adatai: A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) állásfoglalása alapján adat nem adható ki. Forgalmi adatok: - Egyéb: A lekérdezett jármű forgalomban van
A minap összefutottam az MTZ-644-el, ami egészen biztos, hogy ZF váltós. Ez csak azért érdekes, mert a közelmúltban erre a kocsira azt írták, hogy a 07-22-ből lett, ami viszont Voithos. Elképzelhető, hogy ez valójában a 05-13? Tudtommal MTZ-968-ként még senki sem látta azt.
Az a komoly, akkor én most elmondjam, hogy nálunk még csak szimulátoron sem volt csúszópálya? (a szimulátor egyébként szerintem elég vacak, nagyjából az Omsi közelebb áll a valósághoz, legalábbis ami a vezetési élmény visszaadását illeti) Sajnos nem a BKV-s programban csináltam, úgy látszik ott ezt is komolyabban veszik.
Busz esetén, ha 2008. szeptember 9. előtt szerezte a jogsit a páciens, akkor csak 3 elméleti tesztet kell írni a GKI-n és nincs gyakorlati vizsga sem. Én most csináltam nemrég, de ott volt egy csomó BKV-s öreg róka, akik ugyanúgy kimentek a pályára csúszkálni (sőt, tulajdonképpen én voltam egyedül alapképzéses).
Egyébként nem 260-as volt, hanem 415-ös (ohne ABS), vizsgán meg 412-es (ABS-szel). De mondom, ez leginkább csak arra jó, hogy megtapasztald mi történik, ha blokkolnak a kerekek, ettől még senki nem válik profi sofőrré, aki egy ilyen sajnálatos balesetet le tudna kezelni. Ez a tapasztalaton és nagyon nagy mértékben a szerencsén múlik. No meg az se mindegy, hogy a pályán nagyjából tudod, hogy mi fog történni, és csak arra a néhány másodpercre kell koncentrálnod, még a forgalomban fáradtan, késő este, mondjuk 3 óra folyamatos vezetés után, amikor nem is számítanál rá, váratlanul megtörténik a baj. A két esetben nyilván nem ugyanúgy hajt végre egy manővert az ember.
Én úgy tudom hogy az 5 évenkénti GKI képzésen nem szerepel a csúszós pálya, csak a legelső képzésen, de a csúszós pályát ebben az esetben is meg lehet úszni ha a D-és jogosítvány 2009 előtt lett letéve.
(Mondjuk 2012 óta változhattak a jogszabályok,én azóta nem követem )
Köszönöm! Még szerencse, de ilyen próbapályából nem kéne többet létesíteni? Mert azt abszolút megértem, hogy a békéscsabai helyi járat buszvezetőjének a púpja tele lenne azzal, ha felrángatnák mondjuk Mogyoródra. Azt nem tudom mennyit segíthet az a 15-20 perc... legalább megtapasztalod hogyan viselkedik, ha megcsúszik az autó, vagy magát a csúszós pályát felismered. De ahogy mondod, ez maximum egy pici tapasztalatot adhat, teljesen erre felkészülni lehetetlen. De azért adhat valami pluszt a képzéshez.
Nem tudom, Villámhetes, trizs, attah, g86 és a többi vezér tt., ti mit gondoltok? Gondolom voltatok Mogyoródon 260-assal. Segít valamit a jeges útviszonyok kezelésében az a kis kiképzés, amit ott kaptatok?
A GKI képzésnek része, ezt 5 évente kell megújíttatni. De egyrészt csak Mogyoródon és Zsámbékon van ilyen pálya, másrészt ez drágább is, így a legtöbb helyen szimulátoron oktatják. Meg azalatt a 15-20 perc alatt, amennyit ott vezetsz, úgyse válsz profi sofőrré, ez inkább arra jó, hogy érezd milyen következményei lehetnek csúszós úton egy meggondolatlan manővernek. A jég nagyon alattomos, még azokat is érhetik meglepetések, akik állandóan ott vezetnek, erre sajnos nem lehet tökéletesen felkészülni.
Tudom hogy OFF, de ez komoly, hogy a csúszóbuszozás nem kötelező tartozéka a buszvezető oktatásnak?
Illetve be lehetne gyakorolni ezt ún. vizes tréningen, olyan gyakorlópályán is, ahol az ilyen időjárási körülményeket és útállapotokat szimulálják. De ilyen vizes tréningre kevés lehetőség van az országban, Sándor maga csak a mogyoródi pályáról tud. Arról nem is beszélve, hogy az ilyen képzés elvégzése ma gyakorlatilag a vezetők önszorgalmára van bízva, bár Sándor szerint jogszabályban is lehetne kötelezni őket.
Szerintem a led tovább fogja bírni, mint maga a busz.. :) Amúgy kérdés, hogy megoldották-e a hűtést, illetve variáltak-e valamit a kapcsolókon: A V127-esekben is van kék fény, de ritkán használják. Szerintem a felújított buszon is van rendes fehér világítás - max. a sofőr nem találta meg a kapcsolót.
Ha mégsem lenne - amit kétlek - az tényleg gáz.
Egyébként az ugyanilyen snassz, hogy ilyen hidegben is csak nagyon ritkán használják az automata visszazárást / engedélyezést a Modulokon, Conectokon. Pl Ferenciek terén rendszeres hétvégén este is, hogy azt a pár perc kiegyenlítési időt össz nyitott ajtóval várja ki a vezér. Tisztelet és köszönet a kivételnek..
A VT rosszabb, mert náluk szinte az összes kocsin működne a funkció, de ott még annyira se figyelnek rá oda (zárt fülke előnyei..)
A fotó beküldője szerint a teljes útvonalon így közlekedett a busz. Kérdezte a sofőrtől, hogy nem lehetne-e világosabb az utastérben. A sofőr azt mondta ez a maximum.
Egyébként nem tudok feleslegesebb pénzkidobást, mint egy 30 éves buszban a LED-es világítás.
Én úgy tudtam, hogy maga a terv az ARC tulajdonában állt, és először az Ikarussal karöltve kezdték gyártani (V127). De aztán Széles az Ikarus név miatt többet kért volna a buszokért, amelyet az ARC elutasított, és ekkor a Modulo-hoz pártolva folytatta a gyártást (M108d), csak már E6-os verzióban. Most akkor kié a tulajdon? Nem az ARC-é? Az E6-ot ki fejlesztette ki?
A PKD-kkal kapcsolatban engem az érdekelne, hogy ha Mészárosék Modulo címszó alatt nem gyártják ezt az M108d típust, attól még a jogtulajdonos ARC (?) gyárthatja-e a BKV-nak a későbbiekben, amennyiben egy tenderen elindulna, és nyerne? Mert ha igen, akkor nem kell félni; de viszont kár lenne ha nem.
Mert legalább csökkenne a busztípusok száma így (sajnos így is rengeteg féle van). Abban bízom, hogy az esetleges új-, és használtvásárlások már meglévő típusokból lesznek, illetve hogy az off VT Lion's Cityjei a Localok és MDV-k helyére jönnek.
Nem hiszem, hogy jövőre valamely típus teljes kivezetése realitás, hiszen a metró és villamospótlási (1-es felújítás és hosszabbítás, támfal, Orczy, stb) feladatok együttesen mind járművezetőben mind járműben komoly feladatot adnak.
Új csuklós a rendszerbe júniusban áll be a 30 forgalmi (31 állományi) ITK-s csuklós formájában.
Egyébként a realitás a használt csuklósok beszerzése, ami ugyan nem a legjobb megoldás de kényszerű. Mindehhez a közbeszerzés időigényes (így a típus még bizonyosan nem ismert) és a honosításra sem sok a hazai erőforrás, hiszen az Ikarus reaktiválás, a Volvo arculatjavítás és a Volános honosítások leterhelik a ma már igen szerény hazai kapacításokat. Bizony most elkelne egy főműhely. De majd megoldjuk.
Rendszám: NYZ-915 Gyártmány: MERCEDES-BENZ Típus: O 530 Szin: KÉK A jármű körözés alatt áll? NEM A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás adatai: A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) állásfoglalása alapján adat nem adható ki. Forgalmi adatok: - Egyéb: A lekérdezett jármű forgalomban van
Fél év múlva le lehet hívni még, vagy teszem azt az üzem bezárt már, akkor már azt a 22-t se gyártják le. (?)
Az e-buszokat gyártók is rendelkezésére tudják állítani majd a BKV-számára a szóló PKD-hez szükséges alkatrészeket? Elég jól járt ezekkel a buszokkal a BKV, kár lenne azt a maradék 22-t csak úgy veszni hagyni.
Asszem, tudom kivel utaztál :) Mindig 40 fok van nála a buszon, hogy vetkőzzenek a csajok :D Láttam már olyat, hogy februárban rövid ujjú pólóban volt fenn vele a vonalcica kiscsaj :) 7E ugye?
Ha már közvetlen charter járat. 2015. október 10-étől 16-áig 200K jelzéssel gyorsjárat közlekedett a Deák Ferenc tér és a Liszt Ferenc Repülőtér között. Ez már akkor valamilyen (fő)próba lehetett a majdani vizes vb-re? Vagy mi volt az egy hetes üzem konkrét célja?
Értesüléseink szerint a MABI-Bus a mai napon (2016.dec.13.) elbocsátott 16 főt, akiket várhatóan további több tucatnyi fog követni a napokban (azért így, mert így megússzák a bejelentést a munkaügyi központ felé a tömeges elbocsátásról). Ezek a dolgozók gyártották volna a csuklós Modulo buszokat. A mérnökök és a buszgyártáshoz értő szakemberek döntő többsége már így is otthagyta a céget, köszönhetően annak, hogy a többségi tulajdonos kiszorította a cégből a tervezést végző, a technológiát és a technológiához értő embereket a bizniszbe hozó kisebbségi tulajdonost (nyilván bíróság előtt fog landolni ez a húzás is). A MABI-Bus ezzel a lépéssel úgy néz ki, végleg kiszáll a hagyományos buszgyártásból, csak az elektromos midibusz gyártásához szükséges dolgozókat tartja meg.
Miért is furcsa ez éppen most? Mert éppen most nyerte meg a MABI a Volánbusz 180 db csuklós buszra vonatkozó tenderét (legalábbis a hírek szerint a legjobb ajánlatot adta). Igaz, a Volánbusznak valójában nem kellenek ezek a buszok, hiszen budapesti helyi kivitelűek lennének, a főváros viszont lefújta a kiszervezést. A Volánbusz elővárosi vonalaira pedig nem a tenderben meghatározott kivitelű kocsik kellenek. Hiába tehát a tendernyerés, és az 50%-os előleg, nem kellenek a kocsik, és most már nem is lesz, aki legyártsa őket. Egyébként is irreális lett volna 210 nap alatt legyártani 180 buszt, de az illetékesek valahogy ennek a blöffnek is bedőltek, a Lepsényi-államtitkárság pedig 'elvárta' a Volánbusztól, hogy aláírják a szerződést úgy is, hogy nem is kellenek nekik ezek buszok.
Nagyon durva közelítéssel igen, szorozva kettővel, mert jellemzően oda is mozgatod meg vissza is.
Minden erősen helyszínfüggő, mert ha egy kvázi zárt területen van az egész rendezvény, akkor lehet jó pár néző, aki 4-5 jegyet "elhasznál" köztes közlekedési igény nélkül. De akinek nappal jegye lesz, az másnap/este stb. elmegy a múzeumokba, a Hősök terére, a Halászbástyára stb. És persze ott lesznek azok is, akik eljönnek egy vagy két hétre úgy, hogy megnéznek összesen 3-4 eseményt.
Mindenesetre az nem biztos, hogy a
"lesz két charter járat a reptérről a belvárosba, vagy valami frekventált helyre és onnan az úszó VB-re. ... Egyébként meg a 3-as metrót fogják ajánlani a vendégeknek. Össz-vissz ennyi, semmi más."
Félhivatalosan úgy tudom, hogy lesz két charter járat a reptérről a belvárosba, vagy valami frekventált helyre és onnan az úszó VB-re. Ezeket lehet nem is a BK. fogja üzemeltetni. Egyébként meg a 3-as metrót fogják ajánlani a vendégeknek. Össz-vissz ennyi, semmi más. Legalábbis jelenleg ez a helyzet.
MUU-906 nemrég ütközött Sibrik Gergely sarkon . A balra Gergelybe kanyarodó sávból bevágott egy teherautó majd satufék a jobbra kanyarodók miatt. 906 jobb tükre meglátogatta a dobozos hátuját.
Remélem ez fog még változni nyárig. A 200E-t csak sűrítik a VB-re, mert elégé lemaradásos lesz ha nyáron is marad a 7-8 perc. Pedig célszerű lenne a Dagályhoz buszt indítani, hogy aki teheti az ne autóba ülljön, hanem buszozon.
Ma délelőtt nagyon durva, hangos, fütyölő, berregő hangra lettem figyelmes, nem is tudom mihez hasonlítani. Kinéztem az ablakon és egy MPW volt az. Az utasok szinte rohanva szálltak le róla. A sofőr gyorsan félreállt, leállította a kocsit, majd nem sokkal később elvontatta a Dél-pesti vontató. Ez már a harmadik a héten, pedig csak kedd van. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy nem jobbak a VH-k sem, mint a Citarók.
metrópótló buszok tárolására építettek volna valahol tárolót, és azt nyilatkozta hogy spórolásból nem építik meg, hanem a bkv óbudai garázsába fognak tárolni
1. A villamosos topikban van szó 1-2 olyan vágányzárról, ami beleeshet az M3 pótlás idejébe is bőven, konkrétan a körúton az Oktogon- Rákóczi tér szakasz, illetve a Széll Kálmán- Hűvösvölgy szakasz, utóbbi tavasszal és nyáron. Kérdés: lesz elég busz az M3 pótlás mellett ezekre, meg úgy általában? Mert ez így elég bajosnak tűnik. Na meg így belefulladunk a (pótló)buszokba :D
2. Jövőre fog-e valamelyik szóló típus búcsúzni Budapesttől, akár BKV-részről, akár off VT-részről?
Cinkotán már az összesnél összelegózták az üléseket kocsinként egy fajtára. Tudom, mert a belinkelt kép után (ami egyébként óriási:) elkezdtem én is vadászni az ilyeneket és mára már sikerült megoldani ezt a dolgot, nem találsz az itteni 27-nél ilyet. Hogy Kelenföldön mi lehet...
Nyehehe... :D Az Aabenraa és a magas rendelkezésre állás! Amíg még voltak, a műhely alapesetben úgy nézett ki, hogy bennt állt 1-2 Citaro, 1-2 Localo, 0-1 MAN, és 6 Aabenraa. Citaróból és Localóból járt akkoriban 50+ darab, MAN-ből 30+, a dán izéből huszonpár. Nem véletlenül szabadult tőlük a VT.
Az Aabenraa-k üzemben tartása sokkal értelmesebb lett volna ezek helyett. De mint ahogy azt jól tudjuk, a papír gyakran jobban szereti a magasabb évszámot, mint a magasabb rendelkezésre állási mutatót.
Pedig ma pont volt egy ellenpélda is: a reggeli 168E két egymást követő kocsija is eme rettenetek közül került ki, ennek ellenére mindkettő pontosan érkezett, ráadásul a második pár perc előnyt is összehozott az Örsig.
Megjegyezném: ezektől itt még soha az életben nem láttam ilyet.
Ma délután a GNX-341-gyel utaztam (remélem jól emlékszem a rendszámra) a 120-ason. Szörnyű volt, akkora felütéseket kapott a hátsó tengely bal oldalon a legkisebb úthibán is, hogy azt vártam, mikor fog szétesni alattunk. Ilyen járművel hogy lehet részt venni a forgalomban?
Én még nem utaztam ezeken a korszerű autóbuszokon az Istenhegyi úton felfelé. Csak vezettem itt a Modulót (régebben az Ik260/263-at is). Amit én érzek, az az, hogy felfelé menetben két "ellenfél" van: a 40-es sebességkorlátozó tábla betartása, meg a kanyarok bevétele. Mert bőven képes gyorsabban menni felfelé, a megállókból kigyorsulni is, még akkor is, ha tömött a kocsi utassal. Szóval, én sem vélem alulmotorizáltnak.
MXJ-008-nak nagyon hangos, zörgő motorhangja van. Egyébként néha ráférne egy vizes tisztítás is ezekre a buszokra, kezdi belepni a padlót meg az üléseket a mocsok.
Ez így van . A 85-85E a KV-KK szégyene . Már az is , hogy hol CI hol DP. hol vegyesen volt adva . Most stabilan DP. csak hétvégén van CI. Ugye innen vitték el a 200E-re a Volvókat pár hónapja . De a 200E ről távozó MUT - MUU VH-ok nem 85-re kerültek hanem mindenhova . 85-85E-re meg 280-as és szutyok LOV került . Nyáron szépen csökkentették az ap. kocsik számát is . Múlt héten többször is szóló VH. volt rajta volt , hogy egyszerre 3 is . Én már meguntam ezeket a mocskos szemeteket így maradt a szgk.
> A 200E, 85/85E-n rendszeresen utazok, és tényleg tiszták a kocsik. Ha nem lennének tiszták átlagban a kocsik, akkor nem írnám ide. <
Nekem a 202E és 98 járatról viszonylag/egész jó véleményem van járművileg, de a 85-ös csoport az ma már mindennek a legalja, sok rágyaloglás árán is elkezdtem kerülni. Van ott minden tragacs, mint a búcsúban. Hihetetlenül mocskos kockalámpás VH-k, kínzópántos ülésekkel és Kádárt még látott IK280-asok futnak többnyire. Volvo szinte már nem jár, ünnep ha kerek lámpás VH érkezik nagypárnás ülésekkel. A fenébe is, két nehézmetró vonal végállomásait összekötő gerinc járatról van szó, 85-nek pántlikás-bokrétás kellene lennie a BKV...
Mert csak azt látom, hogy megy a szöveg a Modulók "túl nagy" fogyasztásáról, és nem tudjuk, mihez képest. Ugyanis nagyon nem lenne szerencsés az Ik200-as sorozathoz hasonlítani. Ezért vetettm fel, hogy ha tudjuk, hogy az említett típusok gépészetileg ennyire hasonlóak, akkor azokat vegyük összehasonlítási alapnak. Aztán esetleg kiderül, hogy nem a Modulo fogyasztása magas, hanem a Cummins motor alapból ilyen...
A Solaristól kezdve a Scaniáig mennyit fogyasztanak azok a kocsik ugyanezzel a motorral?
Nem ott van esetleg a "probléma", hogy az Euro6-os motorok "indulásból" többet fogyasztanak, mint az állandóan istenített Ikarus 200-as széria? Bár mentem én már (nem is egyszer) Ik260-nal 50-55 literes fogyasztással, és mentem Modulóval is 32-34 literrel 100-on. Bár igaz, utóbbinak 42-45 körül van a tipikus...
Cumminsból nincs nagyobb, ezt a 6.7-eset használja a Solaristól kezdve a Scaniáig mindenki a szóló kocsikban. Ami az E5-nél a 8.9-es volt, az már csak gázos variánsban érhető el, sajna.
Nem egészséges dolog akár Ik 127v-ről, akár Modulo m108d-ről beszélünk, hogy az Allison váltó kihúzatja 2200 f/percig a motort, mielőtt felváltana. Ez is dob a fogyasztáson kétségtelenül.
A gyártó egyéb problémái szerintem fajsúlyosabbak, mint az erőtlen motor. Menjen Pestre, sík terepre, ott biztos jobb lesz. Az viszont nem oké, hogy nem hajlandóak teljesíteni a szerződést, mert ők haveri cég, és ezért megtehetik.
Szóval kit érdekel, hogy az osztrák buszgyártó olyan korrupt, hogy visszatért érte a Nokia, a legalább részben rá lehet fogni, hogy magyar (pedig osztrák, legalábbis a tulajdonosi kör alapján). Az sem számít, ha nem hajlandóak a szerződésben foglaltakat teljesíteni, merhá' magyar, nekik ez meg van engedve?
Nekem SzL leírásából úgy tűnt, hogy ugyanaz a baj velük, mint a 7700A-kkal ->gyenge motor, magasabb fogyasztás... E5ösöknél nincs ilyen probléma. Úgy vettem ki, hogy E6osból csak a kisebb motort tudták jól elhlyezni a kasztniban, nem hinném, hogy az Allison miatt lenne lekorlátozva. Alapvetően azt mondom, vegyünk mindenből magyart, ha lehet, de egy 7700A-khoz hasonló szívást nem biztos, hogy mégegyszer be kéne vállalnia a cégnek.
Azon mondjuk inkább lenne értelme elgondolkozni, hogy van-e létjogosultsága további E6 Modulo vásárlásoknak? Nemrégiben olvastam, hogy nem túl kedvezőek az üzemeltetési tapasztalatok az alulméretezett motor miatt... Kérdés, mi lenne a jó alternatíva?
Az mindjárt más. Máris megéri számolatlanul önteni bele a pénzt, maradjanak köztünk még 30 évig. Aztán lehet megint sírni, hogy de miért cseréljük le, ez a magyar busz.
Remélem, hogy a BKV is lecseréli majd a papír kétszázasokat fémre.
Mocskos fantáziát beindító mocskos busz, hogy legyen mire cibálnotok:
Olyanok vagytok, mint a Barátok közt: az ember kihagy két évet és ugyanott tudja folytatni, ahol abbahagyta:))
Nem unjátok még? A 200-asok sajnos el fognak tűnni, ez az élet rendje. Lehet, hogy pár évig még túl él 100 db, lesz mellette 1200 alacsonypadlós; ne mondjátok nekem, hogy e miatt csúszik Magyarország a világranglistán. Nemhogy büszkék lennétek rá.
Arról beszéltél, hogy milyen jók a 200-as Ikarusok. Szerintem meg baromira nem jók, mert nincs rajtuk fűtés. Nem azért nincs rajtuk fűtés, mert nincs karbantartás, mint a Volvókon, hanem azért mert gyárilag sincs, vagyis ami van az annyi mint halottnak a puszi.
Be lehetne szerelni a 200-okba a fűtést.
Lassan már két új busz árát költjük rájuk egyenként. Igen, annak van értelme...
A másik az, hogy evvel a kérdéssel úgy vagyok, hogy felöltözök rendesen úgy hogy ne fázzak az utcán, és akkor a buszon se fogok fázni...
Én meg ezzel úgy vagyok, hogy 10 500 forintért, igenis legyen fűtés a buszon. Nekem ilyen magas elvárásaim vannak egy közösségi járművel szemben... Örülök, hogy te igénytelenebb vagy mint én.
"jól látom a takarítás és a karbantartás színvonalát. Kritikán aluli mindkettő."
Ez a BKK hatásköre lenne, hogy ellenőrize és betartasa a szolgáltatókkal. Nem csak a BKV-nál vannak problémák takarítás terén, sajnos a VT-nél jeleskednek takarítás terén. Nem arra kellene állandóan kötbéreztetni, hogy például (kedvenc esetem) lerobban egy ap-s használt szóló kocsi, azt pótolja egy csuklós (igényes) 435-ös, és megy a kötbér miközben a színvonal nőt is. Hanem a takarítást, kijelzők üzemképességét jobban ellenőrizni.
Elhiszem nektek én is találkoztam már retkes délpesti kocsikkal, de összeségégben az elmúlt évekhez viszonyítva pozitív irányba halad Délpest takarítás szempontjából. A takarítás pedig nem mindig a szolgáltatókon múlik, mivel sajnos ott tartunk, hogy fényes nappal képesek Pesterzsébeten, Csepelen össze gányolni a kocsikat. Talán elkéne odaáig jutni, hogy az utas is jobban tisztelje a környezetét. (Legutólsó délpestes emlékem pénteken 08-46-al utaztam a 23E-n és patyolat tiszta volt.)
"A karbantartási színvonal jól látszik abból, hogy az ablakomból láthatom, hogy épp mit ráncigál el a végállomásról a vontató. A 412-esek Ikarusokat és a gázos VH-kat elég sűrűn elhúzzák."
Igen ebben igazad van ez a jelenség naponta előfordul. De minden garázsnak meg vannak a maga fekete bárányai; kelenföldön a Volvokat, Óbudán a használt Merciket, Cinkotán pedig a használt szóló és csuklós Volvokat naponta többször vontatja a vonató.
Viszont az is hozzá tartozik, hogy ha Délpest is kapna új Modulokat, vagy Conectokat akkor azt megfelelően lehetne üzemeltetni, és nem vontatná a vontató. Sokszor viszont nem a garázs tehet arról, hogy lerobbannak, hanem legtöbbször maga a kocsi gyenge, túlterhelt. Főleg a nyugati használt kocsik, nem bírják ezt a napi 18 órás kiképzést, ezért meg adják magukat napközben. De gondolom ezeket nem kell tovább fejetegetnem, mert szakmabeli vagy. Az viszont érdekes, hogy a 20-30 éves Ikarusok még mindig jobban bírják a terhetést a használt ap-nél. Az meg érthető, hogy a VT-nél nincs annyi meghibásodás napi szinten, mivel a legöbb jármű pár éves kocsi. Ha a BKV-nak ugyanolyan jármű parkja lenne, mint a VT-nek, akkor a BKV-nak is alig lenne napi szintű meghibásodó járműje.
Nem tudom, honnan jött ez a fűtés kérdés, mert arra a hsz-emre, amire most reagálsz meg sem említettem. Be lehetne szerelni a 200-okba a fűtést. A másik az, hogy evvel a kérdéssel úgy vagyok, hogy felöltözök rendesen úgy hogy ne fázzak az utcán, és akkor a buszon se fogok fázni... A másik pedig, hogy rendszeres, hogy a használt ap-en, vagy a Volvokon rossz a fűtés. Ennyi erővel azokat a kocsikat is kivághatnák.
Te beteg vagy! Én az összes Ikaruson megfagyok ilyenkor, kivéve a 415-öt és a 435-öt. (Igaz azokon sincs gatyarohasztó meleg.) Szóval jó lenne, ha a kohóban lennének már mind!
"Dél pesti garázsnak egyáltalán nem borzalmas az üzemük. Az utóbbi időben azt figyelem, hogy a kocsik tisztán jönnek ki a telephelyről. Délpest, és Óbuda helyzete egy valamiben teljesen megegyezik, mindkét garázs nem kapott már 10 éve vadonat új buszt, csak használtat. Míg Kelenföld, Kőbánya, és Cinkota az elmúlt években hozzá jutott új buszokhoz. Délpesten a Volvok jobban karban vannak tartva, mint Kelenföldnél. Ha már a garázsoknál tartunk, akkor Kelenföldet megemlíteném, mert szégyenletes, hogy néhány FJX milyen állapotban kerülnek utcára. Délpesten a new AG-k (MUU, MUT) széria is nagyon igényes, és jól karban vannak tartva. A Van Hool-okat azért szeretem, mert velük legalább lehet tartani azt a tempót, mint az Ikarusokal."
Már többen kérdezték, de mit szívsz, hogy ilyeneket hallucinálsz? A papír nagyon gyanús! :-)
Minden hétköznap több Dél-pesti kocsival is utazom, de semmilyen pozitív előrelépést sem tapasztaltam az elmúlt időszakban. Szerencsére egy buszvégállomás mellett lakom, ahol csak Dél-pesti kocsik vannak, és OFF VT-sek, így jól látom a takarítás és a karbantartás színvonalát. Kritikán aluli mindkettő. A karbantartási színvonal jól látszik abból, hogy az ablakomból láthatom, hogy épp mit ráncigál el a végállomásról a vontató. A 412-esek Ikarusokat és a gázos VH-kat elég sűrűn elhúzzák. Persze nem állunk a 2009-es szinten, annyi meghibásodás nincs, de azért van bőven. (Mondjuk az is igaz, hogy azóta megjelent itt a VT, ami erősen torzítja a képet.)
Gazdaságilag sokkal stabilabb országokban is csődöltek be operátorok, köszönöm én ilyen kockázatokból nem kérnék. Ilyenkor valahogy sose majmoljuk a külföldöt. Ebben a felállásban az utas és a munkavállaló a legutolsó szempont.
Az megvan, hogy a VT az MAN-ekkel még akár 2027-ben is ~740 Ft-ért fog járni kilométerenként (plusz KSH infláció, de hát az tudjuk, mire jó), és ebből kell kifizetnie a láthatóan már néhány év kilátással érdemben többet kereső sofőröket, szerelőket?
És az megvan, hogy egy perc alatt csődöt jelent, ha nem éri meg, aztán jöhet a járatritkítás, vagy előveszik n+1-szer is a BKV-t és majd az lepótolja a kieső céget? Hol itt a kockázat?
3. Nagy költséghatású, előre nem tervezhető, az operátor által nem befolyásolható tényezők érdekesek itt. Pl. garanciaidőszak után kijön valamilyen típushiba, ami miatt egy egész szériára kell komolyan költeni. Vagy a személyzet bérének hosszú távú alakulása. Az megvan, hogy a VT az MAN-ekkel még akár 2027-ben is ~740 Ft-ért fog járni kilométerenként (plusz KSH infláció, de hát az tudjuk, mire jó), és ebből kell kifizetnie a láthatóan már néhány év kilátással érdemben többet kereső sofőröket, szerelőket?
MUU-907 motorjának olyan hangja van gázadáskor, mintha az egyik hengerben nem lenne tökéletes az égés, olyan szép szívódízeles kattogása van, mint anno a 2156-os motoroknak, amikor az adagoló rosszul volt beállítva.
Nem fognak maradni, az össze FKU át megy Óbudára. A 200E-re a Volvokat pedig Cinkota is adhatja. Vagy délpestes marad a 200E, és átmehet pár MHK/FLR Délpestre, mivel Cinkota kapni fog még 30 Conectot.
Ezzel az a nagyon nagy baj hogy nem 15 Connectot kéne venni hanem 500-at....
Egyébként oké hogy ellátja a többi garázs Óbuda nélkül, de több garázsmenet, üzemeltetett busz nem lesz kevesebb, műszakos ugyaúgy dolgozni fog máshol, napi költségben kb mindegy van-e Óbuda vagy nincs...
Egyedüli előny egy egyszeri pénz, viszont a 15 Connecto mennyisége mutatja, hogy az egész szempontjából marhára nem old meg semmit.
Igazából teljesen mindegy van-e 15 szóló Connectonk vagy megy még pár évig 15 415-ös helyettük.
Látszik, hogy mostanában nem ültél Ikaruson... Attól mert 20-30 éves kocsik, ugyanúgy rendszeresen takarítják mint egy vadonatújat. Legalább az Ikarusokkal lehet tartani a menetrendet, és el lehet érni a csatlakozást. Az elmúlt pár évben sok Ikarust teljesen felújítottak, amik már jobb színvonalat nyújtanak mint a Localok. Ha már itt tartunk, akkor az nem zavar, hogy a vadiúj NCA-at megeszi a mocsok? Szeretem a Conectokat, és olyan rossz láttni hogy a VT-nél hagyják leépülni, és szinte rendszeres, hogy a LAWO kijelző a kocsikban nem működik. Ha így folytatja a VT, kíváncsi leszek milyen lesz tíz év múlva ezeknek a buszoknak az állapota.
"A lényeg, hogy most elkezdték megcsinálni a leszállás visszajelzőket"
Na egyébként ezt nem is értem, hogy erre miért kellett ilyen sokáig várni. Nagyon élvezetes a tömött buszon minden megállóban értetlenkedni, hogy a "bolond" sofőr már megint miért nyitotta ki az ajtót, mikor senki nem akar leszállni.
És végre az utas is látja, hogy nem hiába nyomta meg a leszállásjelzőt.
A hugyos Ikarus nálad olyan szókapcsolat, mint anno(?) a hugyos BHV vasutas területen?
Pontosan! :D
Az SL223-asok és az Aabenraak kapcsán fel sem merült, hogy jobbak lettek volna, mint a megmaradt Ikarusok, nem is hiányoznak senkinek. Lelakott öreg roncs volt az összes. Hugyos, ha úgy tetszik.
Az emlegetett Ikarusokkal nem is csak az esztétika és a tisztaság a probléma (de az is bőven). Hanem az egész konstrukció. Az ablakokon át az utastérbe jutó kipufogógáztól kezdve a padlószinten át légkondi hiányáig sokminden. A fűtés... Hát abban jópár 30 éves Ikarus jobb a Localóknál, de ennyi.
És igen. Mennyiért is megy egy kilométert egy VT-s 1-es Citaro / Localo, és mennyiért egy BKV-s 1-es Citaro / Kisvolvo? Aztán nézzük meg a műszaki állapotát, kinézetét, légkondi működését........
A hugyos Ikarus nálad olyan szókapcsolat, mint anno(?) a hugyos BHV vasutas területen?
Azért nem kell messzire visszanyúlni, ha a VT üzemeltetési kultúrájával akarunk szembesülni:
A MAN SL-ek, Localok, Aabenraa-k amilyen szép tiszták, és szuper műszaki állapotúak voltak.. Kivéve azt a keveset, ahol a busz gazdái szívügyüknek érezték a kocsik patika tisztaságát.
Az utastájékoztatás soha nem volt a VT szívügye. Az meg a KK hibája, hogy nem szorítja/szorította ki belőlük..
Aktuálisan a zsír új Conectok monitorai sűrűbben hibásak, mint a Citaro G-ké.
Pedig adott esetben tud a VT, ha akar. Az új kocsikra valamivel jobban figyelnek, még a hugyos,szakadt lódákókat is sikerült ráncba szedni.
BKV-nál is hasonló a helyzet üzemeltetésben: szerintem nem az Ikarusok most a leggyászosabbak, hanem a felújítatlan Volvok: legyenek F-es csuklósok, vagy MFW-k..
1, na ezt megtaláltam, igazad van, 2019-re emlékeztem ugyanezekkel a dátumokkal.
2, na ezt viszont nem találom itt a topik mélyén, de itt számolta ki valaki az tuti. Nem akarom a fórum kereső motort cseszegetni, de nem sokat segít a műveletben, de ha megtalálom belinkelem!
3, mire gondolsz, hogy ha négy év múlva beüt a krach, akkor a fix árból kell kihoznia a megoldást? Ha mondjuk nem marad elegendő kocsi kiadni a fordákat, akkor a kötbérre?
1. A VT szóban forgó szerződése három ütemben 2021. április 30-án, május 31-én és június 30-án jár le. Szerintem ez jó közelítéssel 4,5 év múlva lesz. De számokkal meggyőzhető vagyok. ;-)
2. Ki hasonlított, hol, mikor, milyen adatok alapján? A nem térített infra költségeket egy ötödikes is ki tudja vonni a BKV buszos költségeiből, természetesen a BKV pénzügyesei is megteszik, amikor számolnak. Garázsmenetről ilyet biztosan nem írtam, valamit félreértettél. A VT akkor visz utast, ha a BKK megrendeli, garázsmenet után a BKK alapesetben nem fizet, ezt a szerződések pontosan szabályozzák.
3. Kockázat van mindkét cégnél, nem a kockázat léte vagy nem léte a különbség. Hanem az, hogy a VT 8 évre előre rögzített árába a kockázat be van árazva. A BKV jelen idejű tény költségeibe pedig nincs. Ha a VT-nél mondjuk 4 év múlva beüt bármilyen krach, akkor a fix árból kell kihoznia a megoldást. Ha a BKV történik ugyanez 4 év múlva, akkor meg megemelkednek az akkori tény költségek, amit a BKK kifizet, oszt jónapot.
Egyetértek. Azért az hozzá tartozik a dologhoz, hogy az északi és a belvárosi szakasz metrópótlásában jelentős részt fog beleadni Óbuda. Ezért jövőre több csuklós (FKU, Ikarus) fog Óbudára érkezni, és a kocsi kiadása minimum napi 30-40 darabbal emelkedni fog.
Jajj g! Mindig ugyanazok jönnek elő és már 57-szer átbeszéltük az egészet...
1, kevesebb.
2, ez az egyik, összehasonlítottuk a BKV szóló Conecto-it és a ti MAN Lion's City buszaitok költségeit és a BKV nyert. Plusz a VT nem fizet egy csomó minden olyan infráért, ami a BKV tulajdona és mégis használja. Aztán ebből a fukarkodásból jönnek olyanok, hogy a kis flottátokat két rész között a dzsuvában tároljátok a Terebesi utcánál. Meg aztán még te írtad be egyszer nevetve, hogy kifizetteti a VT a BKK-val a garázsmeneteket is, simán szállíthatnátok is utasokat, de ti aztán nem fogtok.
3,hosszú távú kockázat van egy halom a VT-nél és a BKV-nál is, ezt bárki beláthatja.
Kiveszel az üzemből egy garázst, költesz a fenntartására mert nem adod el ugye, de semmit nem csinálsz vele az állapotfenntartáson túl, aztán 4 év múlva hopsz már azonnal alkalmas is bármilyen lenne feladatellátásra?
Az eladási témára ezt a hsz-t írtam be és válaszolt rá SzL:
Szerintem a Merciket is meg lehetne csinálni, csak sem idő, sem pénz, és talán még szakember sincsen rá. Ha délután bemész a csarnokba, szinte senkit nem találsz bent. Pedig lenne mit csinálni. A lényeg, hogy most elkezdték megcsinálni a leszállás visszajelzőket, mert eddig csak azt láttuk, hogy le akarnak szállni de azt, hogy melyik ajtónál azt nem tudtuk. Persze nem ártott volna talán egy sofőrt is megkérdezni, hogy hová is rakjuk a visszajelzőket. Mert bizony este olyan sötét van a buszba, hogy az ajtónyitó gombokat nem lehet látni. Na erre lett volna az a megoldás, hogy a gombok mellé rakjuk a visszajelző ledeket.
Meg az sem ártana, ha végre meg lehetne oldani, hogy állandó kocsik legyenek legalább egy csoportba, mert akkor talán mindenki jobban odafigyelne, vigyázna a kocsikra is. Ez ingyen van, még pénzbe sem kerülne. :-)
"VW konszernes autóknál a kulcs szimbólum eltüntetése a következő. Gyújtás nélkül benyomod a napi számláló nullázóját, ráadod a gyújtást és nyomva tartod 10 másodpercig. A jelzés eltüntetve. Semmilyen szoftver nem kell hozzá."
Akkor meg végkép nem értem, hogy miért nincsen a mai napig kitörölve az a villáskulcs :-)
Akkor nézzük, hogy mit szólnak ehhez a képekhez a kételkedők.
Légkondi alagút takarítása, ha már ilyen kocsink van. Mert mint tudjuk ezeken az autókon folyamatosan meg a légkondi, a sofőr ezt csak úgy tudja kikapcsolni, ha bemegy a szerviz menübe. Egyébként ha rendszeresen karban lenne tartva, talán még jól is működne, mert egy elég komoly cuccot raktak bele.
Akkor egy kép, hogy milyen harmóniában él egy pók a busz hátuljában.
Ha tudok, szívesen válaszolok a kérdésekre, csak néha nagyon rosszul esik, hogy egyesek még ezek a képek után is próbálják is bemagyarázni, hogy minden rendben van. Hát egyáltalán nincs rendben!!! Tudod a javítókönyv azért van, hogy jelezzük a hibákat, de sajnos egyesek s.arnak rá. Tehát nem maradt más megoldás, hogy itt jelezzem a fórumon. Nem örülök neki, de még mindig jobb, mint folyamatosa a fejünket a földbe dugni. De nemsokára keresek még a telómba pár képet, hátha meg tudom győzi a kételkedőket is.
Azt azért ne felejtsd el, hogy az off VT-hez majd jövőre érkező további Lion's Cityk gyaníthatóan ezek helyett (is) jönnek. Tehát nem hugyos Ikarus lesz helyettük.
hamarosan eljutunk oda, hogy a VT első 150-es szerződése, ami 8 éves ugye, opcióval? lejár és lenne mit átgondolni tárgyi szolgáltatóval kapcsolatban, plusz ugye Tarlós szerintem menekülne inkább ebből a kiszervezős helyzetből, ugye milliárdszor megbeszéltünk, hogy drágább, mint a BKV (az új buszok üzemeltetésének kilométerdíjai is olcsóbbak a BKV-nál, ezt is megbeszéltük már százszor)
1. Hamarosan = 4,5 év. Vagy még 30 Conecto.
2. Drágább, mint a BKV = népszerű tévhit. ;-)
3. Mindenki elfelejti, hogy a megrendelő a két cégtől nem ugyanazt kapja a pénzéért, tehát még ha drágább is lenne a VT, egy határig az is elfogadható volna. Nem, nem a szolgáltatás minőségéről van szó, abban egyik sem jobb a Deákné vásznánál. Arról a halom hosszú távú kockázatról van szó, amelyek fedezete a VT áraiban benne van, a BKV tény költségeiben ellenben nincs.
bőven előfordulhat, hogy 3-4 éven belül megint jelentősen megnőhet a BKV autóbusz kiadása
Akkor 3-4 év múlva újra üzembe kell helyezni Óbudát. Nem egy holdraszállás léptékű feladat.
a BKV megfelelő ellenszolgáltatás jegyében adott át részletet az NFM-nek az Óbudai garázsból nem is olyan rég
Viccet félretéve: bár nagyon jó helyen van, de a Bogánccsal, Kőbányával és Kelenfölddel jól le lehet fedni a szolgáltatási területét, így inkább a 15 Conecto. Ha már elkezdték a bezárást és kiderült, hogy a rezsimenetek apró növekedése mellett is jelentős összegeket spórolna a BKV, ráadásul nincs olyan garázs, ahol ne férne el plusz kocsi és azt is nézve, hogy Óbuda alig-alig ad már ki, hát menjen. Biztos jobb megoldás lenne, mint bizonytalanságban és rettegésben tartani az ott dolgozókat. A mai szélállás szerint.
De! hamarosan eljutunk oda, hogy a VT első 150-es szerződése, ami 8 éves ugye, opcióval? lejár és lenne mit átgondolni tárgyi szolgáltatóval kapcsolatban, plusz ugye Tarlós szerintem menekülne inkább ebből a kiszervezős helyzetből, ugye milliárdszor megbeszéltünk, hogy drágább, mint a BKV (az új buszok üzemeltetésének kilométerdíjai is olcsóbbak a BKV-nál, ezt is megbeszéltük már százszor), meg ugye igazából már a BKK sem az a szerv, aminek alakult és ugye az sem lehetetlen, hogy nem is marad belőle semmi, tehát ki lépne vissza a helyére?
+ nem tudjuk mit fog csinálni az NFM 2019. december 31. napja után, de valószínűleg az agglós járatok pesti szakaszain a BKV fog megjelenni szolgáltatóként, a VT helyzete sem áll biztos lábakon, legalábbis az első 150 kocsival, szóval inkább maradjon Óbuda, mert bőven előfordulhat, hogy 3-4 éven belül megint jelentősen megnőhet a BKV autóbusz kiadása.
De ez egy ilyen sehogy se jó sztori, mert csak azért fenntartani egy garázst pár vonallal, hogy majd jó lesz egyszer, az konkrétan pénzpazarlás, viszont ha meg tényleg úgy fognak alakulni a dolgok, ahogy a mai Főváros vs. Állam kapcsolatból kikövetkeztethető, akkor inkább tényleg maradjon. Le lehet csípni a telekből, át lehet alakítani a garázst, hogy hatékonyabban és kisebb helyről szolgálja ki a mai és leendő feladatait és abból is lehet pénzt szerezni, ahogy már ugye a BKV megfelelő ellenszolgáltatás jegyében adott át részletet az NFM-nek az Óbudai garázsból nem is olyan rég. De a Volánbusz is bérelhetne helyet ott a kocsijai egy részének pl.
Szóval sehogy se jó igazán, de egy kicsit előregondolkozva én megtartanám, csak a működését optimalizálnám valahogy, de hogy erre milyen opciók vannak, azt majd a nálam a témában jártasabb tt.-k leírják, ha akarják.
Óbuda létén és a KV sanyarú pénzügyi helyzetén aggódóktól érdeklődnény: véleményetek szerint melyik fontosabb a cég szempontjából? Egy üzemelő buszgarázs az elmúlt 2,5 évben, vagy mondjuk 15 Conecto beszerzése? Mert a kettő egymás alternatívája, költségük megegyezik.
Ma reggel 85 LOV-859 hajnalban bal oldali fényszóró világítás nélkül közlekedett . Még a helyzetjelző sem világított .
Majd 62 villamospótló 00-01 : Örsön állt helyzetjelzővel minden rendben . Majd felkapcsolja a tompítottat , elalszik a reláció tábla világítás , elalszik a a lépcsővilágítás , elalszik a mindkét hátsó világítás és így indul el .
"Visszatérve a kulcs szimbólum
mindegyiken ott van (szervizciklus).
Ez is kitörölhető lenne, ha van
megfelelő szoftver a garba (gondolom
nincs)"
VW konszernes autóknál a kulcs szimbólum eltüntetése a következő. Gyújtás nélkül benyomod a napi számláló nullázóját, ráadod a gyújtást és nyomva tartod 10 másodpercig. A jelzés eltüntetve. Semmilyen szoftver nem kell hozzá.
133 bp ez csak természetes minden érző szívű magyar aki a BKV nal dolgozik és megélte az elmúlt éveket egyetértene velem és az ő megfeszített munkájuknak köszönhető hogy ez az ezer sebből vérző rendszer még így is tud működni hogy próbálják elnyomni az ő jóindulatuk eredménye hogy még van olyan hogy BKV itt kiemelném a szakszervezeteket is akik nincsenek egyszerű helyzetben. Én akár szóban akár írásban amivel tudok a BKV mellett állok és ahol tudok felszólalok. Nekem Tarlós is szimpatikus mert bár sok kritika éri de ő az aki tisztán lát és a metró pótlást is házon belül akarja megoldani, tetszett az a nyilazkozata is a tvben amikor a hármas metróról nyilatkozott hogy mennyire felelőtlen és ígérgető a kormány és hogy inkább házon belül szervezik meg a pótlást. Nagyon helyes ! Budapest a budapestieké nem kiszerveződni kell hanem a Budapesti Közlekedési Vállalatot támogatni hogy a jövőben is legyenek munkáik / vonalaik!
Ne próbáld be adni, hogy Délpestről retkesen jönnek a kocsik mert nem igaz.
Egyszer tessék megnézni az összes ap.-s de főleg a VH kocsik ablakperemét. Már egy jó ideje nem szoktam lefotózni, de ha kell a múltból keresek neked képeket. Azt pedig nem fogom elhinni, hogy mindig éjszakázós kocsival utazom csak.
A 200E, 85/85E-n rendszeresen utazok, és tényleg tiszták a kocsik. Ha nem lennének tiszták átlagban a kocsik, akkor nem írnám ide.
Képzeld én is rendszeresen utazom az említett viszonylatokon és egyáltalán nem igaz, amit írsz, és ha nem úgy lenne, ahogy leírom, akkor nem írnám ide. :P
Az a baj, hogy 2 darab képből messze mennő következtetéseket vonsz.
Nem két képből vonok le messzemenő következtetéseket, ha még mindig fotóznám a kocsik belsejét, akkor simán feltehettem volna t.topiktárs képe mellé a MUT-891-ről képeket, és nem ez az első amit láttam/látok, csak most kérdeztem rá, hogy milyen visszajelző lámpákat javítanak szigetelőszalaggal.
Amikről ugye kiderült, hogy:
"a piros fényű jelző vészjelző. ha a biztonságos szint alatt van a levegő nyomás, motor olaj szint, a jármű döntött állapotban van stb akkor világít."
az én olvasatomban az a műszakos, aki ezt a visszajelző lámpát leragasztotta, ennek a műszakosnak a közvetlen felettese, és a Dél-Pesti üzemegység vezetőjének azonnali hatállyal fegyelmi úton kellene távoznia, és a rendőrségen foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés miatt kellene feljelenteni. Mert az aki egy olyan vészjelzőt ragaszt le, ami a biztonságos üzemelés nem teljesülését jelzi, ez a minimum.
Eddig ilyennel még nem találkoztam, pedig szinte napi szinten utazom délpesti kocsikkal.
Én is napi szinten utazok Dp-s kocsikkal, azon már meg sem lepődöm, hogy az összes csuklós Volvonak a középső kijelzőjén Fék ECU, meg ABS hibát ír. Tudom, ez általános jelenség minden garázs hasonló kocsijaival ugyanez a helyzet.
A MUT/MUU-s VH new AG-en Budapesten az egyik legkényelmesebbek az üllések, messze verik a Volvok, vagy a használt Citarok komfortját. Az utas legalább a VH-kal eléri a csatlakozást nem úgy, mint más típusokkal (pl. Genfi Volvo, Citaro).
Mit ér a legkényelmesebb ülés, ha maga az utastér teljesen használhatatlan budapesti viszonyok között? Jól látszik, hogy ezek a kocsik nem olyan utasforgalmi terhelésre lettek tervezve, mint amivel itt találkoznak. 60%-os kihasználtság mellett, már teljesen kényelmetlen az utastér használta, ez pl. a Volvokra egyáltalán nem jellemző, ahogy a Conceto G-re sem. Lehet, hogy kényelmetlenebbek az üléseik, ezt nem vitatom, bár én speciális fajta vagyok, mert imádom az OFF topik TW6000-es vandálbiztos, ugyanakkor kényelmes üléseit. :)
Bizony jobban, mutatok én olyan kelenföldi FJX-et, aminek a padlója fel van szakadva, csuklója ki van szakadva, rossz a klímája és az üllésre nem üllsz le annyira retkes. Délpesten ilyen kocsival még nem találkoztam.
Felszakadt padlójú DP-s Volvoval többször utaztam már, de olyannal is, amelyiknek konkrétan a vázát lehetett simogatni, mert a takarólemezek hiányoztak, és ez bizony utasforgalomban volt.
De azért érezzük a diszkrét báját annak, hogy azon megy a verseny, hogy melyik garázs kocsijai a rosszabbak, és hogy örüljünk a nagyon szarnak, mert annál is van lejjebb, tehát nyugodjunk meg?
Egyetértek amiket írtál. Nagyon jól összefoglaltad az elmúlt 3 év terméseit, és ne felejtsük, hogy ez a kiszervezősdi Vitézytől indult. Azért viszont hálát adok, hogy a metrópótlást nem szervezik ki. Mert ha az eredeti tervek szerint kiszervezték volna, akkor valóban elég nagy gondban lenne a BKV. Remélem a következő években nagyobb támogatásban részesül. Minden esetre nekem is az utazásnál a lényeg, hogy kényelmesen és időben elérjem a célomat, nem a jármű a legfontosabb számomra.
Én egy valamit sajnálok hogy a kormány nem támogatja a BKV-t. Inkább hagyja csődbe menni, elkezdi kiszervezni a közlekedést VT ARRIVÁnak miközben ezzel a BKV garázsok vonalakat ergó munkát vesztenek el! Látom hogy ez a cél a Bkv ellehetetlenítése hogy még ez a dolog is ami magyar és jól működött menjen tönkre mint a Malév pl.
Nekem utas szempontból a pontosság számít, én pont letojom hogy vadi új Mercedes Citarokkal vagy Connectókkal utazom. Nem ez nem érdekel az érdekel hogy időbe eljussak Á-ból B-be és az ARRIVA többször bizonyította hogy alkalmatlan. A BKV akármit lehet rá mondani profin szervezte évtizedekig a közlekedés remek hálózattal tartható időkkel és lehet nincs annyi új buszuk mint kéne de legalább az saját és nem bérelt és tudom hohy ha a Bkvn múlik kiadja és jön értem és szeretem mert a gyerekkorom is hozzá köt sok emlék. Utálom és átkozom a napot amikor nem.mentem tüntetni vagy valamit tenni hogy ne így legyen hiába írom ezt le egyre több járatot szerveznek ki a Hév se a BkV része már. Szomorú vagyok! BKVsok le a kalappal! Ne adjátok fel !!!
Örülök, hogy te is megtudod erősíteni tapasztalataimat a kelenföldi kocsikkal kapcsolatban. Ekkora szintű problémák amiket te is írttál tegnap még egy délpesti kocsinál se tapasztaltam mostanában.
Tegnap írtam FJX-219-ről, na az hűen jelzi, mi van Kelenföldön... FJX-223 sem a legjobb, abban is égett szagok voltak, bár gyanítom, ott a koszos fűtésrendszer lehetett a ludas. PKD-001 sincs már jó bőrben.
"Ha neked totál retkes kocsik tiszták, akkor valóban. Egyszer gyere el velem, veszünk fehér kesztyűt és az utastérben kicsit körülnézünk jó?"
Ne próbáld be adni, hogy Délpestről retkesen jönnek a kocsik mert nem igaz. Kezdjük ott, hogy vannak olyan fordák, amik éjszakáról szerelnek át nappalira, és azok álltalában valóban retkesek igaz az átlag utas nem tudja, hogy az éjszakából jött. A 200E, 85/85E-n rendszeresen utazok, és tényleg tiszták a kocsik. Ha nem lennének tiszták átlagban a kocsik, akkor nem írnám ide.
"Valóban, topiktárs fotóin pontosan a nagyon igényesen és jól karbantartva Dél-Pesti értelmezése látható."
Az a baj, hogy 2 darab képből messze mennő következtetéseket vonsz. Ez valóban gáz, egyetértek. Eddig ilyennel még nem találkoztam, pedig szinte napi szinten utazom délpesti kocsikkal. Ezért nem tartom borzalmasnak a délpesti üzemet.
"A legszerencsétlenebb és legkényelmetlenebb utasterük pont a csuklós Van Hool-nak van. A MUT és MUU rendszámú széria kicsit jobb"
Kicsit jobb? :)
A MUT/MUU-s VH new AG-en Budapesten az egyik legkényelmesebbek az üllések, messze verik a Volvok, vagy a használt Citarok komfortját. Az utas legalább a VH-kal eléri a csatlakozást nem úgy, mint más típusokkal (pl. Genfi Volvo, Citaro).
"Ha jobban vannak karbantartva, mint Kelenföldön, akkor valami nagyon nincs rendben, elég véres torkuk van a Dél-Pesti kocsiknak."
Bizony jobban, mutatok én olyan kelenföldi FJX-et, aminek a padlója fel van szakadva, csuklója ki van szakadva, rossz a klímája és az üllésre nem üllsz le annyira retkes. Délpesten ilyen kocsival még nem találkoztam.
"Csak" 47-et adnak ki FLR-ből és azért itt sem kolbászból van a kerítés. A menetkimaradási és meghibásodási mutatókban pedig Cinkota és Délpest! versenyez az első helyért (már a legkisebb számért jár az első hely). Mondjuk az igaz, hogy előbbi garázs tartalék kocsikból megold egy villamospótlást ideiglenes átcsoportosítgatások nélkül, de ez van.
Te mégis mit szívsz? Esetleg adnál nekünk is belőle? Netán egy párhuzamos univerzumból írsz?
Dél pesti garázsnak egyáltalán nem borzalmas az üzemük.
Cáfoltuk ma már többen is, és az elmúlt évekből is voltak itt erre cáfolatok.
Az utóbbi időben azt figyelem, hogy a kocsik tisztán jönnek ki a telephelyről.
Ha neked totál retkes kocsik tiszták, akkor valóban. Egyszer gyere el velem, veszünk fehér kesztyűt és az utastérben kicsit körülnézünk jó? Aztán lesz nagy ámilás, meg bámulás, hogy mennyire nem tiszták a kocsik. Persze külsőleg, lehet, hogy kicsit jobban odafigyelnek, mint mondjuk 1-2 éve, de azért ne essünk már hasra, a belteret az utasok takarítják a ruházatukkal.
Lehet, hogy minden utasnak csoportosan kellene benyújtani a tisztítás költségeinek számláját, aztán amikor a BKV nem fizet, akkor csoportos perrel kiszedni belőlük, és elképzelhető, hogy a KK és a KV is belátná, hogy az utastér takarítása is fontos.
Délpest, és Óbuda helyzete egy valamiben teljesen megegyezik, mindkét garázs nem kapott már 10 éve vadonat új buszt, csak használtat.
Ez nem magyarázat arra, amit a Dél-Pesti műszak üzemeltetés és karbantartás címén végez.
Délpesten a Volvok jobban karban vannak tartva, mint Kelenföldnél.
Ha jobban vannak karbantartva, mint Kelenföldön, akkor valami nagyon nincs rendben, elég véres torkuk van a Dél-Pesti kocsiknak.
Délpesten a new AG-k (MUU, MUT) széria is nagyon igényes, és jól karban vannak tartva.
Valóban, topiktárs fotóin pontosan a nagyon igényesen és jól karbantartva Dél-Pesti értelmezése látható.
A Van Hool-okat azért szeretem, mert velük legalább lehet tartani azt a tempót, mint az Ikarusokal.
Nagyszerű, csak éppenséggel az utas nincs ebben a képletben. A legszerencsétlenebb és legkényelmetlenebb utasterük pont a csuklós Van Hool-nak van. A MUT és MUU rendszámú széria kicsit jobb, de pl. az első ajtóhoz kívülre ajtónyitó gomb már nem került, a mostani hidegben a járművezetők nem is szeretik nyitogatni, amit megértek, de ez akkor is nonszensz, mert van olyan, amelyik nem is várja meg a felszállni szándékozó utast, hogy a második ajtóhoz fusson és ott felszállhasson.
Az Óbudai garázs a metrófelújítás befejeztéig, azaz 2019/20-ig biztosan nem fog bezárni. Remélhetőleg késöbb sem.
Dél pesti garázsnak egyáltalán nem borzalmas az üzemük. Az utóbbi időben azt figyelem, hogy a kocsik tisztán jönnek ki a telephelyről. Délpest, és Óbuda helyzete egy valamiben teljesen megegyezik, mindkét garázs nem kapott már 10 éve vadonat új buszt, csak használtat. Míg Kelenföld, Kőbánya, és Cinkota az elmúlt években hozzá jutott új buszokhoz. Délpesten a Volvok jobban karban vannak tartva, mint Kelenföldnél. Ha már a garázsoknál tartunk, akkor Kelenföldet megemlíteném, mert szégyenletes, hogy néhány FJX milyen állapotban kerülnek utcára. Délpesten a new AG-k (MUU, MUT) széria is nagyon igényes, és jól karban vannak tartva. A Van Hool-okat azért szeretem, mert velük legalább lehet tartani azt a tempót, mint az Ikarusokal.
A garázsok közül a legjobban Cinkotával vagyok megelégedve. A 20-30 éves Ikarusok jónéhány felújítás ellenére is patyolat tisztán kerülnek nap mint nap az utcára, úgyhogy minden elismerésem az övéké. Szinte az összes cinkotai kocsi jól karban van tartva és bírják a terhelést. A menetkimaradás is nagyon kicsi Cinkota esetében. Emelem kalapom, hogy a 10 éves FLR-et munkanaponként 50db-ból 50-et adnak ki.
Sajnálom hogy az Óbudai garázst bizonytalanságban tartják nem az Óbudai bezárásán kéne gondolkodni hanem akkor már inkább a Dél pesti garázsén mert botrányos az egész üzemük. Százszor inkább maradjon Óbuda <3
A C2-eseken szerintem a részecskeszűrő miatt világít a sárga. A Conecto G-ken legalábbis akkor szokott. (És utóbbiak egy részén szintén nem foglalkoznak már vele. Bár a szigetelőszalag ott még nem került elő.)
Igaz, bár most a metrófelújítás miatt egy idejig szerencsére már nem lebeg Óbuda felett a bezárás. Délpest napi kocsi kiadása több mint 2x-e Óbudának, szóval a 2 divizió nem nagyon hasonlítható össze.
Ez csak azt bizonyítja, hogy a magyarországi üzemeltetési kultúra nem tudja megtagadni önmagát, és cégtől független, de ahogy nagyon helyesen írod is, az, hogy máshol is ezt csinálják, nem mentség a cselekedetre.
93ason is rendszeres.... csak az eleve fél óránként jár így nem érik be egymást...., és kispesten/lőrincen eleve sok helyen Vmax 30 két megálló között.
"És a lényeg, hogy valószínűleg a járművezetők be is vannak fenyítve, mert a műszaki hibás járművel, ami csak 15km/h sebességgel tud menni, nem a telephelyre megy, hanem teljesíti tovább a meneteket (igaz közben a következő két forgalmi megelőzi, de ezt csak az érdekli, aki éppen azon a sz@ron utazik)."
Konkrét példát tudsz mondani (Járatszám, forgalmi, dátum)? Mert még nem halottam olyanról, hogy a műszaki hibás kocsit bármelyik divizió is ne cserélné ki, főleg amióta a BKK van...
Azért az valahol hihetetlenül gáz, hogy egy cégen belül a garázsok között ekkora eltérés legyen. Nálunk hétfőn, vagy kedden nem jutott egy forgalmira ap cserekocsi és ez több mint egy hónap után az első alkalom. Ilyen szigszallagos megoldásokat se látni Cinkotán.
Külön érdekes, ahogy 168E-n (múlt héten két nap is láttam) beér Örsre a gázos Citera seggében a követő 260-assal, indítóállás közben meg fullra tömve, tehát már bukta az indulását a gázos, de nem tennék a típust valami nyugodtabb menetidejű vonalra, nem...
Meg mondjuk T. Délpest visszaszolgáltathatná a kölcsönbe, villamospótlásra kapott csuklósait (pl 19-78, de a 00-29-nek is hozzánk kéne visszatérnie SzL egy korábbi beírása alapján), mondjuk Cinkotának is, mert így a 3-62V-vel (69-et ugye Kőbánya adja) kicsit a határon táncol a garázs csuklós kiadásban.
Egyszerűen annyira kritikán aluli a Délpesti divízió, hogy két hete átváltottam személyautóra.
A Merciket akár azonnal ki lehetne vonni a forgalomból, ha egy "igazi" műszaki ellenőrzést kapnának.
És a lényeg, hogy valószínűleg a járművezetők be is vannak fenyítve, mert a műszaki hibás járművel, ami csak 15km/h sebességgel tud menni, nem a telephelyre megy, hanem teljesíti tovább a meneteket (igaz közben a következő két forgalmi megelőzi, de ezt csak az érdekli, aki éppen azon a sz@ron utazik).
Ki(k)nek kell a fejében rendet tenni? Mert az már évek óta köztudott, hogy a Dél-Pesti garázsban a műszak munkája a legnagyobb jóindulattal sem illethető vulgáris kifejezések nélkül. Nem hiszem, hogy ez lenne az első eset, többen itt a fórumon is jeleztük már nem egyszer, hogy az említett garázs trehány munkát végez, ez ha máshonnan nem, akkor innen a fórumról ismertnek kell/kellene lennie az Akácfa utcában is minimum 2-4 éve.
Való igaz, hogy ha történik pozitív változás, akkor már megérte, csak ezek sajnálatos módon általában ideig-óráig tartó egyszeri csodák, tartós hatása nincsen.
Véleményem szerint rendet lehetne csinálni, de a belsős emberek nem jók mert ők már annak a velejéig korrupt mutyizós, pozícióharcolós berendezkedésre álltak rá, ami nem segít az érdemi lépések felkutatására sem. (Akinek nem inge nem veszi magára!)
A külsős cég lehetne megoldás, csak ott meg az a probléma, hogy ha vannak bejáratott külsős cégek, amiket csak azért bíznak meg, mert valahogy ki kell talicskázni pénzt, akkor megette a fene azt is.
Szerintem ennek a "javításnak" itt és most véget kell vetni. Mivel Laci szerint is ez elfogathatatlan, és talán erről Ő nem is tudott eddig, most intézkedni fog, és rendet csináltat. De itt előbb a fejekben kell rendet rakni, utána meg megfelelő forrást kellene biztosítani és időt kell kellene adni a javításra. Ha ez nem megy, akkor akár külsős cégeket is be kell vonni, bár erre is van sajnos rossz példa (légkondi javítás)
Visszatérve a kulcs szimbólum mindegyiken ott van (szervizciklus). Ez is kitörölhető lenne, ha van megfelelő szoftver a garba (gondolom nincs) Aksis jelzés akkor van, ha nincs meg pl egy ékszíj, ekkor a klíma sem működik. Mivel automata klímás ekkor fűtés sem megy. De néha nem is baj, mert olyan retkes a klíma alagút, hogy tiszta fekete korom látszik a levegőnyílásoknál.
Eddig nem jeleztem itt ezeket a gondokat, de ha csak így lehet változtatni pozitív irányba a dolgokon már megérte :-)
Köszönöm, hogy felhoztad, nem akartam ennyire direktben, de ha már így előkerült, pont ez az amire ki akartam lyukadni.
Nézem, hogy fekete szigetelő szalaggal le van ragasztva két visszajelző lámpa, az egyik pirosan, a másik sárgán világít, szóval biztosan valami rendellenességre hívja fel a figyelmet. De mivel nem ismerem a VanHool-ok műszerfalát, ezért inkább megkérdeztem, hogy a piros és a sárga lámpa mit jelezhet, és mondjuk egyáltalán nem megnyugtató, hogy az egyik a sűrített levegős rendszer hibájára figyelmeztet és kiküldik forgalomba leragasztott lámpával, ez szerintem vastagon btk. kategória.
Aztán ott van alatta a kijelző, olyan csuklós VanHool-al még nem találkoztam, amin a csavarkulcs embléma ne világítana, sőt lehet, hogy már végérvényesen beleégett a kijelzőkbe. Ha jól tudom, akkor az a kötelező szervizre figyelmeztet.
Aztán ott van, az ABS hibájára való jelzés, a héten olyannal is találkoztam, hogy az akkumulátor hibajelző is világított.
Az általad belinkelt fotón meg már lassan a középső kijelzőt is le lehetne ragasztani, bár van egy sejtésem, hogy a kommented után megy az utasítás az Akácfából a Dél-Pesti garázsba, hogy ne szigetelőszalaggal ragasszák le, hanem kössék ki ezeket a visszajelző lámpákat, meg a középső kijelzőt, mert így az utas láthatja, hogy mennyi hibája van a buszoknak, amiken utaznak. :(
Én csak annyiban látom a párhuzamot, hogy a buszokon sem működik a ABS. És ez sajnos nem egyedi eset. Az FLR-es Volvonál muszáj volt megcsinálni, mert akkor nem volt parkfék sem, de a VH-k sajnos akkor is dolgoznak, ha mindenféle hibát kiír. Cserélni kocsit nem lehet, mert nincs!!! Legalábbis nekünk ezt mondják. A Mercik meg egyszerűen katasztrófák. A fűtés nulla, úgy üt a váltó, hogy az már szinte fáj. Nagyon össze kellene kapnia magát a műszaknak, mert ez így egyszerűen .......
Sajnos mostanában már akkora méreteket ölt az e fajta "javítás", hogy nincs olyan kocsi, amit ne szigetelő szalaggal javítanának meg!!! Talán nem kellene megvárni egy balesetet, mint a metrónál, és javítatlan autókat nem kellene kiküldeni forgalomba. Rengeteg képet tudnék ide felrakni, de most csak a teljesség igénye nélkül kettőt mutatok be. És hiába írjuk be a könyvbe, csak így csinálják meg. Kíváncsian várom az észrevételeket, akár felsőbb körökből is.
NTP-527: a lőrés ablakok maradtak benne, az ajtók ugyanúgy visszanyitnak, mint az MHK-ban. Az utastér legalább kúltúráltabb, kapott monitorokat is.
NLZ-789: Ez valami nagyon állat lett :D Csillog kívül-belül. Sötétített üvegek, sárga kaszkodók, kék imag ülések, fülkeklíma és led-es belső világítás. Remélem a Dp-n készülő metrópótlók is hasonló színvonalúak lesznek. :)