KSH adatbázisból lehetőség van jogállás szerint is bontani.
Az alapadat táblát már lementettem, de sokat kell konvertálni, hogy abból használható adatbázis jöjjön létre, amiből aztán könnyen lehet szűrni és adatokat előállítani.
Viszont van egy csapda, a KSH rendszerében, amit nem lehet kiküszöbölni bizonyos adatok esetében.
Van olyan, hogy az év első vagy annak utolsó napjára adja meg az adatokat erre figyelni kell.
Nem tudom, hogy nálad mi számít nagy eltérésnek, de Budapesten 2024-ben a gépjárműállomány 32%-a volt jogi személy által birtokolt. Természetesen ebben csak azok vannak benne, amik Budapestre vannak bejelentve.
Ez így van, bár nem hiszem, hogy magyar specialitás lenne, hogy valaki pl az agglomerációban lakik, mégis a nagyvárosban él, céges autóval jár, stb. tehát kétlem, hogy a statisztikában olyan hatalmas eltérések lennének.
Akkor ha ki kell tennem a gyengénlátó bácsit, nyugodtan megállhatok a metrópótló megállójában az Üllőin? Vasárnap a jellemző. (kiszáll - kisegít - elkísér liftig vagy a lépcsőig - visszaszáll .. kb.5-10 perc)
Rengetegen költöztek ki az agglomerációba és aki ilyen 40-50 km-ekről (vagy még messzebbről jár), annak nem igazán lehet azt mondani, hogy gyere biciklivel vagy szállj fel az 5 percenként járó villamosra.
Illetve az infrastruktúra is kb a 30-40 évvel ezelőtti állapotban, ezért tűnik rengetegnek ez az európai viszonylatban amúgy inkább a sereghajtók közé tartozó 1000 főre jutó autószám. De ami még ennél is szomorúbb, hogy a különféle önjelölt szakemberek szerint jól is van ez így, nem kell ide semmilyen fejlesztés, ők inkább a tiltásokban meg az áremelésekben hisznek...
Csak azért írtam, hogy ne csodálkozzon senki, ha olyan adatokat kér valaki, amik egyébként teljesen nyilvánosak, nem fogja törni magát az adatgazda, hogy az érdeklődő helyett gyűjtse le.
Elkészült két új megállóknál alkalmazott járdaszegély, miután az Üllői útról befordulnak jobbra, így látszólag oda fognak átkerülni a megállók, az útvonal meg az Üllői útra. Kíváncsi leszek, hogy a 281-es útvonala módosul-e majd (mivel tudja érinteni az Aszódi felé is majd az új megállót).
A 181-es, 281-es Üllői utas "terelése" végleges marad? BKK infon már nem terelésként említik, véglegesre van jelölve az útvonala. Vagy ez csak hiba a rendszerbe és ha elkészül az építkezés, akkor megy vissza a viszonylat a SPAR előtt lévő útra?
59 nap intenzív levelezés után, 5 levél oda 5 válasz vissza rájött, hogy nem kapja meg.
Ezért bár KSH adatokból mással csináltatta meg.
Kerületi adatok nincsenek.
A budapesti átlag adat ugye 422 auto/1000 lakosra jött ki.
Budapestet a közepesnél jobban ismerve az nagy tévedés nélkül állítható, hogy az I.kerületben a Várban ez a 300 autó/1000 lakos arányt se éri el ami az országos lista legutolsó 100. helyének valamelyikére elegendő.
Taki bának nem kellett volna a KSH-hoz fordulnia, mivel az adatok nyilvánosan bárki számára elérhetőek, bár tény, hogy nem annyira egyszerű, de megvannak ezek az adatok.
Jelenleg le van mentve és dolgozom fel, mert ugyebár KSH járműkategóriák szerinti is szét lehet bontani, plusz ugye a tulajdonos jogi státusza szerint is. Ez egy elég bonyolult táblázatot szül, és abból kell szépen kiszűrni, hogy mit szeretne az ember belőle adatot.
Mikor Takibá berakta a VÉEK topikba a magyarországi autóellátottságos táblázatát, akkor pont elgondolkodtam azon, hogy vajon Budapesten belül kerületenként milyenek lehetnek ezek az arányok?
------------------------------------------
Takibá megpróbálta ezt a KSH-tól megtudni.
59 nap intenzív levelezés után, 5 levél oda 5 válasz vissza rájött, hogy nem kapja meg.
Ezért bár KSH adatokból mással csináltatta meg.
Kerületi adatok nincsenek.
A budapesti átlag adat ugye 422 auto/1000 lakosra jött ki.
Budapestet a közepesnél jobban ismerve az nagy tévedés nélkül állítható, hogy az I.kerületben a Várban ez a 300 autó/1000 lakos arányt se éri el ami az országos lista legutolsó 100. helyének valamelyikére elegendő.
Mert nincs hová tenni a várban az autót ha már van.
a másik véglet azok a budapesti peremkerületi lakó övezetek, ahonnét a közösségi eljutás nehézkes.
- Árpádföld egyes részerei,
- Testvérhegy egyes részei,
- a Naplás tó környéki új lakóparkok,
- a Helikopter park és hasonló kis lakóterületek,
- és számos hasonló, még vagy 20-30 kisebb de családi házas övezet.
Ez utóbbiakban a kettő autó/család ha nem is követelmény de erősen ajánlott, hogy a munkamegosztáson alapuló családi logisztika munkanapokon egyáltalán működjön.
Van egy utazási cél változás is az elmúlt 20 évben.
Ez különösen a perem kerületeket érinti.
esetedben a XV., XVI, XVII, kerületet.
Persze a többit is.
Az M0-ás autón két oldalán az elmúlt 30 évben megépült kb. 70-80 ezer (!) új munkahely.
Sok ám az az 80.000 új munkahely.
És folyamatosan épülnek az újabb munkahelyek.
Tehát amíg 70-80 éven ár Árpádföldről, Cinkotáról, Mátyásföldről, satöbbi a reggeli műsor azt volt (majdnem csak az volt), hogy valamilyen eszközzel bejutunk a belvárosba a dolgozóba, most igen sok embernek az a feladata, hogy elérje az MO-t (tehát kifelé indul el) majd az M0-n megy egyik vagy másik irányba 5-15 km-t.
Ott lehajt és ott van céges de ingyenes parkolása.
Dolgozik a dolgozójában majd hazafelé menet még mindig az M0 melletti bevásárló központokban elintézheti a nagy bevásárlásait is.
Kicsi költői túlzással élheti úgy az életét, hogy hónapszám nem kell neki beljebb jönnie mint a körvasút sor.
Mikor Takibá berakta a VÉEK topikba a magyarországi autóellátottságos táblázatát, akkor pont elgondolkodtam azon, hogy vajon Budapesten belül kerületenként milyenek lehetnek ezek az arányok? Elnézve a környéket, Kelet- és Dél-Pesten jó eséllyel inkább a vecsési adatokhoz áll közelebb az 1000 főre jutó autók száma. A legtöbb ház előtt áll már 1, de inkább 2 autó, minden reggel 7 körül elhasal a környék közlekedésileg, dugó van a 30-as övezetekben, a kisebb főutakon, minden lámpás kereszteződés előtt, a főutak mente pedig áll.
Gondolhatnánk, hogy itt a XVI. kerben pl. vannak buszsávok, meg van hév, miért utaznak egyre kevesebben a tömegközlekedésen? Úgy, hogy a mi kerületünk lakossága nőtt is az elmúlt években. Ezek lennének az alap folyamatok, vagyis itt érhető tetten a tömegközlekedés arányvesztése csak azért, mert az autó magasabb társadalmi státuszba van kategorizálva? Vagy a hálózat és a lefedettség rossz? Vagy az Örs vezér terei átszállás?
Csak magamból tudok kiindulni: ha éjszaka támad kedvem a városban lenni, akkor hazafele eddig nem taxiztam, mert a fél órát még simán kivártam az éjszakaimra. Az egy órát már nem fogom. Ha csak a mostani utasok fele így gondolkodik, mint én és pénze is van, akkor majd itt is lehet tovább rontani a követésen.
Nappalra meg kocsi kell, ez az elhatározás megérett bennem és úgy is rakosgatom a forintokat, hogy meglepjem magam valami kis városi matchboxxal. Hogy miért? Reggel csúcsot leszámítva túl sokat kell várni. Megértem, hogy mára az utasszámok a 15-30 perces követést indokolják idekint a legtöbbször, de akkor is. Túl rövid az élet. Kettő: még tervezési szinten sem fordul elő a járathangolás intézménye. Tehát a ritkább követést sem sikerül úgy elfedni, hogy a részben azonos területet ellátó járatok hangoltan induljanak. Ezt is megértem, sok meló. Három: a buszok. Megértem, hogy a Volvó lett az évek alatt az új 200-as ikarusa a bkv-nak, elvégre 20 év alatt sem sikerült mindet kinyírni és ez már valami, de utazni velük már nem az igazi.
Szóval magamból, mint átlag budapesti utasból (nem, viccelek :D) kiindulva: én megértem, hogy az elmúlt 6 évben leépült a tömegközlekedés, csak már meguntam a csodavárást. Bár azért fura, hogy vannak olyan területei a fővárosnak, ahol meg úgy túl van töltve a kapacitás, mintha sokan utaznának, csak aztán a valóságban minimálisra alakul az utasszám. Na mindegy, ez van. Tőlem ritkítsanak, már meguntam az emiatt való óbégatást.
A beletett munkát nem vitatom el tőlük, a saját lefektetett alapelveik mentén szerintem nem dolgoztak rosszul.
A beszélgetésben azonban nagyon sokszor volt hivatkozási alap a bűvös "1 km-en belüli lefedettséget biztosítani akarunk" mondat. Nem tudom, ezt maguktól találták ki, vagy más mondta nekik, vagy valamilyen felsőbb utasításnak megfelelni próbálva határoztak meg egy ilyen, minőségi jellegű mérőszámot. És így máris magyarázatot adott olyan furcsaságokra mint a Barackos út bevonása, vagy a 118-as vonalának a bekapcsolása.
A villamosközlekedés kapcsán az volt a mondás, hogy az utasok magasabb színvonalúnak, és megbízhatóbbnak tekintik a kötöttpályás közlekedést. (Úgy am bloc az utasok, de mondjuk ha irányított kérdésekkel kérdezik meg, akkor szinte biztosan ez lesz az eredmény, de mindegy.)
Nekem ebből - és még néhány más válaszból az jött le, hogy szeretnének minél több eseti utast is megfogni, a szolgáltatás megítélését is befolyásolni, és ehhez ez tűnik egy eszköznek. (Indoklások, a teljesség igénye nélkül: megállók könnyebb megtalálása, több férőhely, lökésszerű utasforgalmi igények hatékonyabb kezelése). Összességében én a 17,47-est tekintve továbbra is buszpárti vagyok, de árnyalták valamelyest a véleményemet az éjszakai villamosközlekedés kapcsán.
Folyamatosan dolgozzák fel az észrevételeket, utaltak rá hogy már most vannak vonalak, térségek ahol nem az eredeti javaslattal fognak véglegesítésre kijönni (Dél-Buda pl.), és november a bevezetés céldátuma.
Itt többen említették, hogy az Arriva el tudja intézni a BKK-nál, hogy melyik vonal legyen EAF...lassan aktualis lesz a 105-210 EAF megszüntetése, szóval türelem..😁
Ezt múltkor is csinálta több is a 105/210-en hétköznap délután. A Róbert Károlytól a Krisztina térig teljesen meg kell szüntetni az eaf-et, nemcsak este 8 előtt.
Szokásos régi hiba, avagy amiért a változó kijelzőképre képes járműveken is fontosabb az EAF kijelzőkép, mint a vegállomás úgy ezzel se akarnak semmit kezdeni, hogy indulásmódosítás esetén az EAF-os állítódik a teljes vonalon a kijelző szakaszok EAF esetén, mert egyesek szerint az mindennél fontosabb.
pl hogy visszautaljak a pár héttel ezelőtti témára: forgalmas megállóban szálljon ki a sofőr a fülkéből és kurjantással tudassa az ott várakozókkal a járatszámot és a végállomást :))
Ezt a történetet már nem mosom le magamról ezen a topicon...De megígérem, ha bármikor veled utaznék, ezt nem fogom tőleg elvárni. :)
Hasonlót utoljára amúgy Zakopaneban láttam, bő évtizede. Ott álltak a buszállomás mellett az iránytaxik, és a vezetőik addig kántálták a végállomás nevét, amíg meg nem telt a járművük. Köszi, ezt inkább nem...