Új írásomat szeretném a figyelmetekbe ajánlani, melyben egy kereken 100 éve indult 100+10 darabos autóbuszbeszerzés történetét dolgoztam fel két részben. Ezek a fakarosszériás MÁVAG-Mercedesek 1929-ből. Az első rész már olvasható, a folytatás hamarosan következik. Természetesen bármilyen javítást, kiegészítést szívesen fogadok. Jó szórakozást hozzá mindenkinek!
Fizikailag igen. Valóságban pedig ez úgy fog működni, hogy ahonnan igény van utazásra, azt a megállópontot, megállópontokat fogja érinteni.
Tehát, ha csak a 8-as ponttól van igény, akkor csak azt. Ha a 3-asból, 4-esből, és a 8-asból, akkor ezeket, ha csak a 2-esből és a 9-esből, akkor azokat, ahogy igény van rá.
Erre azért még ne fogadj :D Elhangzott sok időpont már január eleje óta, sőt az elmúlt 1,5 hétben is. Augusztus 1, de mint valami promó nap, nem élesben, aztán auguztus 8, 11. stb...
A Bugac téren azért én megállítanám, ott a helyi szolgáltató központ, bár ez így leírva kicsit viccesen hangzik. Illetve nem azért, de zöldségesfurgonnal vidáman járhatna a Bóbitás út - Bekecs u. - Monoki u. - Bóbítás út hurokban rendesen. Na, majd meglátjuk, hogy válik be. Volt egy néni kerületi fórumokon, aki az új busz elé fekvéssel fenyegetett, ha beindul. Na, ezt is meglátjuk :D
Nekem a holdfényjelzők szúrtak szemet, mégis ki és milyen elgondolásból telepítette őket oda és főleg ki hagyta jóvá? Ismeri a KRESZ-t? Vagy majd megmagyarázzák, hogy tulajdonképpen az ott közlekedő viszonylatok villamospótló járatok?
Elkészültek, beépültek az új forgalmi rendnek megfelelően az új kijelzők. A piac felőli részen megszűnt a két hatalmas (12? soros) kijelző, és megállónként beépültek az újak. A templom előtt, a 124/125 treffjén ötsoros, a Csömöri út közepén, a "korridorban" Keleti felé ötsoros, Újpalota felé háromsoros. Utóbbi már úgy két hete működik, de még csak annyit ír, hogy "ebből a megállóból nem indul autóbusz", hiszen kifelé az út jobb oldaláról indulnak, mert még nincs kész minden ebben az irányban (pl. esőbeállók). Pár napja bekapcsolták a másik kettőt is, működik, happy...
DE!
A 124/125 treffen mintha fölösleges lenne a két viszonylatra az ötsoros, Újpalota felé, a hét(?) viszonylathoz meg kevés (szerintem) a háromsoros. Igaz, hogy innen gyakorlatilag csak két végállomás felé indulnak (majd) a buszok (a 110/112 a Rákospatak utcáig, az összes többi Újpalotáig), de azért a különböző megállási rendű E-végűek megérdemelnék, hogy adott esetben kiférjenek a kijelzőre, a templom előtt meg tök luxus két viszonylatnak öt indulási időt kiírni. (Este, meg hétvégén csak négyet, mert az ötödik már túlmenne a max. 60 perc intervallumon...)
Nem lehetne megcserélni ezt a két kijelzőt, mielőtt még évtizedekre véglegessé, "bebetonozottá" válik a hülyeség meggondolatlanság?
2. Az uj "KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS PARAMÉTERKÖNYV"-t PDF formátumba hol lehet megnézni???, (Letölteni), Nekem a legutolso amit hosszas kutato munka után megtaláltam az a 2008-as évi volt, de ujat,vagy tavalyit sehol se találom!
3. Erdei vasutakrol szeretnék "Menetrendábrákat", vagyis a 318 sz Szob--Nagybörzsöny, illetve a Kismaros--Királyrét, illetve a Kemence-Hajagos i vonalakrol, egy régebbi még meg van, az ezen a cimen volt: vasutuzem/grafika/gif/mrabra/php/ De most igy nem találom, Milyen URL cimen tudom ezeket megnézni???
Pedig szerintem egyszerű, nem kell ezt túlragozni. Az ArrvaBus vette ezeket a buszokat? Igen. Megvette volna őket, ha a BKK nem rendeli meg, és nem fizet érte? Nem.
Nem jófejségből és Budapest iránti önzetlen szeretetükből vették, hanem mert Budapes megrendelte, és az ezért kért díjat az ArrivaBusnak kifizeti.
”Új, Mercedes-Benz gyártmányú csuklós bővítette a flottáját a Budapesti Közlekedési Központ.”
Ezzel csak két problémám van:
1.: több mint egy évtized távlatából jó lenne, ha a firkászok megtanulnák, hogy a BKK csak közlekedésszervező, nem üzemeltető. Azt felismerték, hogy nem BKV-ról hanem BKK-ról beszélünk ha a budapesti tömegközlekedésről beszélünk, de azt nem sikerült értelmezni, hogy a BKK szervezi a tömegközlekedést, és 3 alvállalkozó üzemelteti a járatokat.
2.: azt se felejtsük el, hogy az ArrivaBus magáncég, se nem önkormányzati, se nem állami. Nyilván, a BKK (ami önkormányzati cég, vagyis pontosabban a budapestiek) fizet(nek) a szolgáltatásért, nem is keveset, de nekem úgy tűnik, hogy úgy van beállítva, hogy Budapest vette ezeket a buszokat, holott egy magáncég, aki a főváros szolgáltatója. Persze annyi köze van a BKK-nak, hogy ezt a szolgáltatást rendeli meg az Arrivától, de ékeskedjünk már más tollával…
U.I.: anno Tarlós is ugyanígy flexelt a Citarokkal, mint Demszky a csuklós Volvokkal, csakhogy a mostani és a Tarlós idejében beszerzett flottával ellentétben, azokat történetesen tényleg a főváros (BKV) vette meg.
A 9-es busznál nem volt indokolatlan a nyári szünetben 10 percesre ritkítani délután? Többször mentem vele délután 5 óra magasságában az Astoriától Óbuda felé, már az Astoriához zsúfoltan érkezett, a Deák Ferenc tértől pedig a Kolosy térig nem egyszer heringjárat volt.
Az kint volt, és le a kalappal a VB előtt, mert tényleg sok mindent kihoztak a retro hétvégére (két faros, 256, 260, 266, 280), de Hatvan felől azért elég aggasztó híreket hallani...