A téma a BKV buszai: járművek, alkatrészek, kiszolgáló létesítmények.
A többi szolgáltató, és a BKK minden más tevékenysége offtopic.
Más szolgáltatók topicjai:
A 40 Lion's Coach csuklósok jönnek/nem jönnek, ill. mikorra várhatóak? Ha Dél-Pest kapná sokat javíthatna Dél-Pesten, talán több idő és figyelem jutna a VH-okra is.
Ha jön a 40 PKD csuklós, akkor nem lehet hogy jobban megérné megválni a csuklós VH flotta oroszlán részétől? IK kiadást már bőven be lehet védeni: nem járnak csak tartalékként, meg pár beugrós és reggeles fordában. Ahhoz már szerencse kell, hogy szeptembertől kifogj egyet rendes vonalon (+ persze a pótlók). A hibridekkel meg esetleg távozhatnának a MaCák, a maradék felújítatlan 260-as mellett. Eladható lenne ez így?
Nem kell ebből vitát csinálni. A fiatalabbak - nem csak a közösségi közlekedést hobbiszinten imádók - örülnek bármely felújított magaspadlósnak, míg az idősebbek számára már csak az alacsonypadlósok léteznek. Akkor is, ha egész úton ájulás határán van a hőségtől az utastérben, akkor is kifejezetten erre száll fel, mert nem lépcsőzik.
C1-ek sokat javultak, a Van Hoolok kritikusak, főleg az utólag klímával szereltek. Pedig hazai szakmában értelmes cégek szerelték őket, de ez az utólagos klímázás valahogy nem oké...
Vitézy Dávid 2010. október végén lett a BKK vezérigazgatója. Az FLR-szériát 2006 tavaszán szállították le. A Vitézy kinevezését megelőző négy évben nem szerzett be új buszt a BKV. Szóval még ebben sem tévedtem ;-)
Mondhatnál egy-két számot. Mert idén nyáron 40 alkalomból egyszer sikerült kifogni működő klímás VH-t. tegnap is lefolytam majdnem az egyik NEW AG-ról, csak már nem írom be, mert teljesen felesleges (és nem azért, mert Lacus nem volt itt, elég szomorú ha egy garázs csak akkor hajlandó javítani valamit, ha a nagyfőnök itt van, nem?)
Vállalom a Délpest szidást is. Ha eleget utazol a környéken, akkor rájössz, hogy amit Il Leone ír, vagy lapaj, vagy Carlos, az nem hiszti, hanem a szomorú tények. Nem csak 23/23E, vagy 85/85E-n megy ez most, hanem az 1V-n is.
Amúgy (hacsak Ci nem mér valahol kis polszkival) nem értem miért csak két mérős lett átadva (501, 505, cserébe jött az NCZ-558, 569), amikor van még hat kocsi, ami elvileg KNORR-os 7700A. Ha itt nem mérnek, akkor ezeket is ki lehetett volna cserélni és lenne elég tartalék a rendszerben (ugye Lacus kommentje a hiszti alatt erre enged következtetni, hogy ez a hiány).
Párduc! Ősszel érkező Conecto-ban van KNORR? Hát lepetézek :D Nem tudod melyikekben véletlen? Ősszel a középső 15 jött, szóval az NWB adagban lesznek.
Ez nem igaz. Szem és fül tanúja voltam már többször, amikor felújított kelenföldi 435-el utaztam, hogy az utasok dicsérték, hogy milyen szép "új" busz ez és milyen kényelmes. Mindenki letojta azt, hogy milyen színű, a lényeg az volt, hogy egy igényes és komfortos buszra szállt fel. Kíváncsi lennék, ha egy lelakott FJX-es Volvó mellé oda állítanánk egy felújított sötétített üveges 435-öt, akkor az utas melyiket választaná. Ha összehasonlítaná a két utasteret, és érezné hogy a Volvóban kicsik az ablakok, illetve a klíma nem nagyon működik, és szembe találkozna az igénytelen utastérrel, akkor értelem szerűen a 435-öst választanák.
Múlt héten a 61VP-n az egyik FJX-et sikerült kifognom, és szó szerint undorító volt a jármű. Az utolsó üléseken sár darabok voltak és teljesen piszkosak, ezért 6-8 székre nem lehetett leülni. A csuklós már szakadásba kezdett, kisebb lyukak voltak már rajta, klíma nem működött, piszkos volt, és az aljzat is kezdett szétmenni. Szóval hiába alacsonypadlóság, én alig akartam elhinni, hogy kiadhatnak ilyen járművet 2017-ben, mert tényleg szégyen. Akartam fotót készíteni, csak sokan voltak a járművön. Ezért is vicces a kiiktatás nyáron, hogy amíg alacsonypadlósok egy része le van lakva és erősen felújításra szorul, akkor miért nem ezeket a kocsikat teszik rendbe, úgy mint a legtöbb Ikarust? Jön a metrópótlás és akkor megint nem lesz rá idő ezeket felújítani. Pont nyáron itt lett volna a lehetőség, hogy hozzá nyúlhattak volna nagyobb számba, de félek hogy 2020-ban is még a lelakott Volvók jelen lesznek Budapest utcáin.
Egészen addig, amíg bármi nem zavarja meg az utazást. Onnantól viszont hogy összejön 3 perc késés, már a klíma is túl hideg (megj.: nekem általában az, borzasztó egészségtelen találmánynak tartom), az ablakok kicsik, az ülések szűkek, stb. Meg pláne ha lerobban. Akkor is egyből az Ikarus a legjobb.
Jogos, de nem igaz, amit állítasz. Nem, nem utaznak rajtuk szívesebben, meglehet hallgatni milyen sivalkodás megy, amikor bilikék helyett egy régi szar jön.
Az utasok 99,9 százalékának az Ikarus egy régi szar, a bilikék busz meg, legyen az akár új, akár használt, az új busz.
Nem azt állította, hogy régi vagy új... Azt írta: szívesebben utaznak rajta. Én is. Van rajta levegő, és hely. Két olyan alapvető dolog, amit a legtöbb bilikék nem tud. A felújított utasterűekre pedig tényleg nem lehet panasz: szebbek, mint sok széthullott alacsonypadlós társuk. Soha nem láttam még utast, aki ezeken "régi szarozott" volna.
Másrészről - ha ez tényleg ekkora tömegeket érint - a felújított Ikarust át kell kenni bilikékre, aztán kész. Láttunk már ilyet a múltban. Biztosan te is, hiszen Csepelt is érintette: a kék-fehér ex pécsi rozsdahalmok ( na, azok tényleg vállalhatatlan állapotúak voltak ), a velük kapcsolatos panaszáradat, majd a BKV kékre matricázás, mint megoldás...
Kik utaznak szívesebben a 400-asokkal? A budapesti utasok? Mert, ha így gondolod, akkor nagyot tévedsz! Az utasok 99,9 százalékának az Ikarus egy régi szar, a bilikék busz meg, legyen az akár új, akár használt, az új busz. Rengetegszer hallom ezt az utasoktól.
Max abban tévedett, hogy 2006-ban jött 50 Volvo. Vagy jött 2006 és 2010 közt még új autóbusz? A VanHool buszokkal kapcsolatos véleménye helyes, nem tévedett.
Ha már C1, akkor egy kérdés a tudoroknak: az NJV-ket szidja itt mindenki, mint a bokrot. Ehhez képest az ugyanonnan származó dízeles társukkal az NGC-141-gyel nekem csupa kellemes tapasztalatom van, tetszik az utastere, utasként érzésre nem megy rosszabbul, mint a többi dízel-C1. Mi okozza ezt az eltérést?
Azt tudom, hogy viszonylag soká állt üzembe és sokat dolgoztak rajta idehaza. "Csak" ennyi differencia?
Így van! Lacus egy kicsit félreérti a problémát, és valljuk be valamilyen szinten érthető is, mert itt mindenki a klímát kéri számon, pedig sokkal nagyobb baj az utastér levegőtlensége és az, hogy néha megy a fűtés ilyenkor egy csomó buszon. Szóval én azt nem értem, hogy egyáltalán, hogyan lehet olyan buszokat kiadni forgalomba, amin nincs levegő, nincsenek rajta rendes méretű elhúzható ablakok és a légkondi sem megy. Azt meg pláne nem értem, hogy hogyan szaladgálhatnak olyan buszok a városban, amiken megy 37 fokban a légkondi? Ez nem műszak, alkatrész vagy bármi kérdése, hanem csak igénytelenség sajnos. Ezt nehéz megmagyarázni... :-(
Na ha viszont most is van amin jól működik, akkor bennem felmerül az, hogy oktatási hiányosság a nem megfelelő működés. (Főleg, hogy már 4 éve is volt aki nem tudta hogyan kell használni.)
De már önmagában az előállított adatmennyiség és annak tárolása, feldolgozása is probléma.
Tudtommal a begyűjtés/tárolás része a problémának meg lett oldva. Azt nem tudom, hogy a ForTe importtal vagy a tervezési célú felhasználással mi a helyzet. Ez ügyben tud valaki információval szolgálni?
Hogy Vitézy BKK-s korában nem a BKV-t, hanem más vállalkozókat preferált, az tény, nem is vitattam volna egy pillanatig sem.
Azt a beállítást viszont, hogy Vitézy miatt indult meg a hanyatlás, nem tudom elfogadni, hiszen az ő hatalomra kerülése előtt négy teljes éven keresztül nulla új autóbusz érkezett a BKV-hoz, és (négy év alatt összesen) harmincvalahány belga használt Van Hool.
Én is úgy tudom, hogy amit VD ír, azaz hogy az utasszámmérők integrációjának projektje a távozása után leállt, az - legalábbis lényegét tekintve - nem igaz. Lehet, hogy leállt, de aztán újraindult.
Ebben az esetben kézenfekvő lett volna szolgáltatók közti ideiglenes átcsoportosítással megoldani a problémát. Nincs egyébként arra elég kocsi, hogy a KNORR-ozást teljesen elfelejtsük? Hány KNORR-os kocsi van/volt régen?
Ne általánosítsunk. Idén nyáron ültem többször is LOV-os kocsin, ahol megfelelő szinten működött a klíma és kellemesen hűvös volt a kocsiban. Ennyi erővel FJX-es kocsikat se szabadna kiadni, mert azok nagy részén sincs működő klíma és normális méretű ablak.
Apropó, tudom, hogy szent ap-s kiadás meg hasonlók, de nincs a rendszerben annyi tartalék így a nyári kiiktatásban, hogy a LOV széria tagjai a legmelegebb napokon inkább a telephely burkolatát védjék a naptól, ha már nem lehet érdemben kezdeni a klimatizálásukkal szinte semmit?
Egyáltalán az üzemeltetésük még meddig van tervben?
Jogos, nálad a pont, sokkal jobban leírtad a lényeget, mint én.
Ennek ellenére, az egész úgy veszi ki magát felszínes szemlélő számára, hogy Dávid ezt is elintézte.
A másik ex BKK-s pedig jobb lenne, ha nem szólna semmit, mert ő volt a felelőse az informatikai dolgoknak, neki kellene a legjobban tudnia, hogy a FUTÁR adatok kinyerése és a ForTe rendszerbe konvertálása nem olyan egyszerű dolog.
De már önmagában az előállított adatmennyiség és annak tárolása, feldolgozása is probléma.
Használni szokták, a nagy kérdés az, hogy a BKK által használt ForTe fel is tudja-e dolgozni ezeket az adatokat, vagy máshogy kell kinyerni az adatokat és abba a fosba külön bepötyögni. Mert ha ez a második, akkor azért nagy a baj...
Márpedig az ősszel érkező Conectoinkba is beleerőszakoltatták a nagytudásúak nagynehezen a cuccost.