A téma a BKV buszai: járművek, alkatrészek, kiszolgáló létesítmények.
A többi szolgáltató, és a BKK minden más tevékenysége offtopic.
Más szolgáltatók topicjai:
Sosem leszünk előrébb, ha lejáró szerződéses kocsikat váltunk le.... a Localo-k helyett kell venni ~25 C1-est az Arrivának akár "házon belülről". na off vége
Ami már csak azért is érdekes, mert pár hónappal ezelőtt egy tapasztalt éjszakás kollégának éppenhogy 200 fölé csúszott a nettója.
De mondjuk tegyük föl egy pillanatra, hogy valahogy össze jön egy kezdőnek (reálisan, tehát nem 200 fölötti órával, stb.) ez a pénz. A többiekkel mi lesz?
(Amikor én kezdtem ott, hasonló volt a helyzet - valamiért nagyon a padlón volt az órabérünk egy-két évig, mire rájöttek, és akkor nekünk emeltek egy nagyobbat. Nem ideális.)
Nem is tudtam, hogy 19-23 visszatér, eddig nem hallottam ilyenről. :)
Összeszámoltam és ha minden kocsi visszatér, amiről szó volt, akkor 41 darab állományi 435-ös (ha 19-23 is visszatér, akkor már 42 darab 435-ös lesz), és 94 darab 280-as állományi várható. Nyilván elképzelhető egy kis plusz mínusz, de a 135 darab mp-s csuklós az reális szám.
Még 30+1 szóló Conecto fog érkezni a BKV-hoz, aminek köszönhetően 76 darab lesz belőlük összesen.
Kicsit off lesz.
Az új VT-s MAN-ek biztosan nem mennek Újpestre. Andor és Szállító utcából lesznek továbbra is kiadva és az utasok Dél-Pesten és Dél-Budán találkozhatnak majd velük. Körülbelül pont egy év múlva jár az Arrabona szerződés a Localok és a C1-ek kapcsán, amit már nem lehet meghosszabbítani és elvileg a 45 MAN részben, azért is érkezik, hogy kiváltsák a Localokat.
A sofőrnek szóltál? Mert nem magától értetődő ám, hogy észleli, hogy a C-tengelyen nincs rugózás.
Az a baj, hogy nem minden buszt vezetője áll ehhez úgy hozzá, ahogy te.
Nagyjából egy hónapja fordult elő, hogy BKV-busz vezetőjének szóltam - normális hangvételben, napszaknak megfelelő köszönés után - hogy az első kijelző marhaságot mutat. Informatív céllal, mert nem magától értetődő ám, hogy észleli.
Kb. 3 percig oltott, hogy tudja, és most akkor micsináljon vele, ilyen és kész.
Megvártam, míg befejezi, és mondtam, hogy én tényleg nem tudom, hogy kinek mit kell vele csinálni, csak eddig ugye azt sem tudtam, hogy ő tudja, aztán ennyiben maradtunk. De sokan vannak, akik egy ilyen helyzetben mélyen megalázva érzik magukat, és legközelebb nem teszik ki magukat ilyen reakciónak akkor sem, ha történetesen ég a busz.
Jut eszembe egy másik eset kb. egy éve, amikor ha nem is égett lánggal, de erősen láthatóan - és szagolhatóan - füstölt valami a C tengelynél. Előrementem, szóltam, arra egy rezignált "Igen, tudom. Köszönöm." volt a válasz, és maradt a busz forgalomban (legalábbis ameddig én láttam).
Hát mondjuk egy 293-asról azért a hülye is látja, hogy nem azzal utazott tegnap a gyorshetesen, de egy 00-ás 280-as csak a hardcore fanoknak érdekesebb bármilyen 280-asnál.
Nem merült fel olyan gondolat, miszerint az ex-postbusos csuklós (is) forgalmi kocsi legyen? Három ajtó ide, három ajtó oda (mely egyébként bizonyos vonalakon nem is jelentene problémát), tudomásom szerint mégis a másik kettőnél jobb állapotban érkezett meg.
86-67-tel nincs érdemi lépés, nagyon lehervadt állapotban van, nem igazán látjuk még, hogyan lehetne megcsinálni (gyakorlatilag újragyártással, de annak meg kb mi az értelme).
A DZD továbbra is lőbusz céllal megújul, melyhet számos elemet a "kultikus:)" 844-ből használunk fel.
Ugye most van állományban 118 mp csuklós, lesz kb. 130 belőlük a visszavétel végén. Annyira nagy arányban már most sincsenek kiadva, június 1-jén GT-k és 61V nélkül volt 63 kiadva.
Itt akkor a különbség 67 kocsi. De azóta jött 31 csuklós Conecto Óbudára.
Számoljunk 90%-os rendelkezésreállással: 60 kocsit tesz ki a kiadható magaspadlós mennyiség így és 28-at (27,9-et egész pontosan, de belefér szerintem) a Conecto. Szóval ez így 88 kocsi.
Az északi szakasz pótló igénye volt 80 kocsi, ha jól emlékszem. Szóval így nézve igen, de viszont a párhuzamos járatokok... VT-nek jött ugye 45 MAN, amit nem tudom, hogy mire, hova szánnak. Sűríteni szóló vonalakat Észak-Pesten, vagy csuklós vonalakon ideiglenes kocsileváltásra. Meg ugye szeptembertől jönnek a hibridek és nem volt hír arról sem, hogy Dp a legutóbb kapott 260-asaiból kukázott volna. Jön ugye még 15 (vagy 16?) szóló Conecto is az ősszel, ha minden igaz.
Én azt mondom így végiggondolva, hogy igen. Év végén már gond nélkül. Az őszt kétlem viszont.
Igen, kb. erről szól az ügyfélkapcsolat élete is, miért megy a klíma, miért nem megy a klíma, miért hűtik ennyire, miért nem hűtik eléggé, miért van ilyen huzat, miért ilyen kevés az ablak :)
Valszeg ha egy adott busz utasait tetszőleges számú taxival vinnénk el, akkor amelyikben az utasok száma>1 abban már össze tudnának veszni azon, hogy ablakot nyissanak vagy a klíma menjen, hány fok legyen stb.
A sofőrnek szóltál? Mert nem magától értetődő ám, hogy észleli, hogy a C-tengelyen nincs rugózás.
---
És vajon a mindenféle elképzelhető érzékelővel, visszajelzéssel, védelemmel telerámolt korszerű buszokon miért nincs erre figyelmeztetés? Nem lenne űrtechnika.
Ezt az FKU-920-as vasdarabot nem hiszem, hogy ki kéne adni. A C tengely rugózása nulla, mindenki pattog rajta, mint kecskeszar a deszkán, a hátulját meg szépen odabaszogatja az aszfalthoz..
Ja, és egy igazi megválltás volt átülni egy 412-esbe.
Gondolom tudatosan nem alakítják így a helyzetet (főleg, hogy köztudott volt, hogy a lőpavilon nem él örökké), ha viszont tényleg megesik ez a dolog, akkor ez finoman szólva is embertelen gáz lesz.
Értem... Gondolom a metrópótlás miatt lesz égető szükség járművezetőkre. Jármű oldalon mi a helyzet? Reális, hogy a pótlást össze lehet hozni év végére?