A téma a BKV buszai: járművek, alkatrészek, kiszolgáló létesítmények.
A többi szolgáltató, és a BKK minden más tevékenysége offtopic.
Más szolgáltatók topicjai:
Inkább az ilyen tárgyi ismeretek nélküli demagóg (bezzegbuda, bezzegbelváros) nyavalygások tekinthetők nyűgnek.
Csepel és dél-Pest térségében igen magas a VT-koncentráció kétéves, jó állapotú MAN-okkal és egy-két éves hasonképp felvállalható Conecto G-kkel, még az olyan kertvárosias vonalakon, mint a 35-ös, 36-os, 71-es, 148-as, 151-es, stb. És még nem beszéltünk a Volánbusz gyáli csokráról.
Van valahol az észak-Balkánon egy olyan cég,aki akár használt buszt kap,akár újat, 2-3 év után már esik is szét,nyáron nem hűt, télen nem fűt. Kérdés hogy ennek a cégnek szabad e új buszokat vásárolni, vagy csak pénzkidobás ? Ez sok mínuszt fog kapni,de ellenvéleményt annál kevesebbet.
"Szóló Conecto: nem korai még egy kicsit kijelenteni a +15-öt? Messze van még 2018."
Miről beszélsz? Szerintem többször le lett már itt írva, de akkor most még egyszer utoljára leírom: ki van adva a megrendelés a maradék 30 Conectora és még jön egy kötbérként. Előbbiek október végi, utóbbi november eleji szállítással. 2018-ban már nem is fogunk emlékezni a szerződésre.
Ez a mai napig nagy kérdés, hogy miért nem a legforgalmasabb vonalakra vitték az új buszokat? (Jó, a 182, 184 csak off Lion's City).
A 68 is nagy kérdés, mégpedig hogy miért csuklós a mai napig alacsony utasforgalom mellett, és miért off Arrivásokkal, mikor azok a Conecto G-k mehettek volna mondjuk az általad említett gerincvonalak valamelyikére (pl. 23, 23E).
Azért vannak fontos viszonylatok ahol fasorban sincsenek a 10 évnél fiatalabb buszok pl. 23, 23E, 136E, 282E, 284E, 85, 85E.
A 68-as pl. tipikusan az a viszonylat, amit az utasok egyáltalán nem értenek, hogy miért is ott kell járnia az új buszoknak, amikor utasforgalom szempontjából eléggé kérdéses.
Az viszont érdekes, hogy az OFF topik MÁV-nál is megfigyelhető a fővárosi agglomerációs vasútvonalakon a nagyon erőteljes differenciálás.
Nem voltak kikapcsolva, csak bennük maradt a biztosítószeg. Végül is az nem ugyanaz.
Ez a kettő annyira ugyanaz, mint amikor veszel egy autót és a szalonból motorolaj nélkül hozod el, vagy pedig később valamikor az alját oadacsapva elfolyatod/leszívod/a fogyást nem töltöd utána.
Remélem nem kell részletezni hogy melyik a szállító felelősségi köre és melyik a tiéd.
Komolyan kezdem úgy érezni, hogy a dél-pesti régió csak nyűg a BKK-nak.
A város többi részén folyamatosan állnak forgalomba az új buszok.
És a többi utas ilyen időben élvezheti is ennek előnyeit.
Ezzel szemben dél-pesten semmi, csak a tizenéves elhasználódott, hulladék buszok és a dp-i karbantartás.
B'sszák meg, itt is ugyamannyiba kerül a buszjegy mint a város többi részén.
A Közlekedő Tömeges srácok ezt is a programjukra vehetnék.
Követeljük, hogy ugyanazért a bérletért ugyanolyan színvonalú szolgáltatást kapjanak az utasok!
És Kristóf és csapata is készíthetne egy olyan összehasonlítást, hogy kimennek pl. az Árpád hídhoz és számbaveszik az ott megforduló buszok életkorát és azt, hogy működik e a klíma. Ezután elmennek a Nyugatihoz, Kelenföldre, Újpestre, az Örsre, Kökire és Csepelre, stb. és megteszik ugyanezt....
De,hogy jó legyen mindenkinek éppen egy döglődő klímás Setra busszal utazok az autópályán.
Hatásfok gyakorlatilag nulla, a buszvezető tíz percenként újraindítja hátha megjavul.
Nem tudom mi lelte hirtelen az első PKD-kat, de iszonyatos módon és hirtelen kezdenek lerongyolódni. Egyáltalán nem úgy néznek ki, mintha két-három évesek lennének.
A BKV pedig annyira lojális a MOL-hoz, a klímagyártókhoz és az üvegesekhez, hogy csak azért rendel és szereltet be klímákat meg ablakokat a buszokba, hogy ők és megéljenek valamiből. Ezért a buszok ballasztnak cipelik a klímákat és ezért vannak kicserélve az ablakok is csak egyik oldalon a használt kocsikon.
A többi selejtezett társához képest meglepően jó állapotban volt, csak épp lejárt a vizsgája. Úgyhogy én nem lepődtem meg rajta. Na de a lényeg, hogy télre megoldható a dolog szerintem jármű oldalról, ha addigra lesz egyáltalán MP.
Szóló Conecto: nem korai még egy kicsit kijelenteni a +15-öt? Messze van még 2018.
A többire: g majd megmondja, ha tudja merre mennek. Az, hogy az Andorba kerülnek, vagy a Szállítóba, nem zárja ki, hogy Észak-Pesten fognak sűríteni. De mehetnek Bogáncsba is akár ideiglenes jelleggel.
Ilyesmi eset velem is volt: Nem jó számot jelez ki a kijelző, előrébb jár pár megállóval a FOK-GYEM, nyitva volt a Volvo lámpafészke (!!) stb, általában beoltottak, hogy minek szólok bele a "nagyok dolgába".
Üdítő kivétel egy, az SZTK-ról a Móriczra beálló villamos vezetője volt, akinek bekopogtam, hogy minden kijelzője sötét. Utána hangosbemondóban tájékoztatott hogy hányas járat, és megpróbálta "szóra bírni" a kijelzőket. (nem elsőre, de sikerült)
Sosem leszünk előrébb, ha lejáró szerződéses kocsikat váltunk le.... a Localo-k helyett kell venni ~25 C1-est az Arrivának akár "házon belülről". na off vége
Ami már csak azért is érdekes, mert pár hónappal ezelőtt egy tapasztalt éjszakás kollégának éppenhogy 200 fölé csúszott a nettója.
De mondjuk tegyük föl egy pillanatra, hogy valahogy össze jön egy kezdőnek (reálisan, tehát nem 200 fölötti órával, stb.) ez a pénz. A többiekkel mi lesz?
(Amikor én kezdtem ott, hasonló volt a helyzet - valamiért nagyon a padlón volt az órabérünk egy-két évig, mire rájöttek, és akkor nekünk emeltek egy nagyobbat. Nem ideális.)
Nem is tudtam, hogy 19-23 visszatér, eddig nem hallottam ilyenről. :)
Összeszámoltam és ha minden kocsi visszatér, amiről szó volt, akkor 41 darab állományi 435-ös (ha 19-23 is visszatér, akkor már 42 darab 435-ös lesz), és 94 darab 280-as állományi várható. Nyilván elképzelhető egy kis plusz mínusz, de a 135 darab mp-s csuklós az reális szám.
Még 30+1 szóló Conecto fog érkezni a BKV-hoz, aminek köszönhetően 76 darab lesz belőlük összesen.
Kicsit off lesz.
Az új VT-s MAN-ek biztosan nem mennek Újpestre. Andor és Szállító utcából lesznek továbbra is kiadva és az utasok Dél-Pesten és Dél-Budán találkozhatnak majd velük. Körülbelül pont egy év múlva jár az Arrabona szerződés a Localok és a C1-ek kapcsán, amit már nem lehet meghosszabbítani és elvileg a 45 MAN részben, azért is érkezik, hogy kiváltsák a Localokat.
A sofőrnek szóltál? Mert nem magától értetődő ám, hogy észleli, hogy a C-tengelyen nincs rugózás.
Az a baj, hogy nem minden buszt vezetője áll ehhez úgy hozzá, ahogy te.
Nagyjából egy hónapja fordult elő, hogy BKV-busz vezetőjének szóltam - normális hangvételben, napszaknak megfelelő köszönés után - hogy az első kijelző marhaságot mutat. Informatív céllal, mert nem magától értetődő ám, hogy észleli.
Kb. 3 percig oltott, hogy tudja, és most akkor micsináljon vele, ilyen és kész.
Megvártam, míg befejezi, és mondtam, hogy én tényleg nem tudom, hogy kinek mit kell vele csinálni, csak eddig ugye azt sem tudtam, hogy ő tudja, aztán ennyiben maradtunk. De sokan vannak, akik egy ilyen helyzetben mélyen megalázva érzik magukat, és legközelebb nem teszik ki magukat ilyen reakciónak akkor sem, ha történetesen ég a busz.
Jut eszembe egy másik eset kb. egy éve, amikor ha nem is égett lánggal, de erősen láthatóan - és szagolhatóan - füstölt valami a C tengelynél. Előrementem, szóltam, arra egy rezignált "Igen, tudom. Köszönöm." volt a válasz, és maradt a busz forgalomban (legalábbis ameddig én láttam).
Hát mondjuk egy 293-asról azért a hülye is látja, hogy nem azzal utazott tegnap a gyorshetesen, de egy 00-ás 280-as csak a hardcore fanoknak érdekesebb bármilyen 280-asnál.
Nem merült fel olyan gondolat, miszerint az ex-postbusos csuklós (is) forgalmi kocsi legyen? Három ajtó ide, három ajtó oda (mely egyébként bizonyos vonalakon nem is jelentene problémát), tudomásom szerint mégis a másik kettőnél jobb állapotban érkezett meg.