A téma a BKV buszai: járművek, alkatrészek, kiszolgáló létesítmények.
A többi szolgáltató, és a BKK minden más tevékenysége offtopic.
Más szolgáltatók topicjai:
És sok buszon a választott technóliga alapján nevezhetjük "eredeti kézzel festett kelenföldi sárga kapaszkodó"-nak. Legalább egyszer az életben vminek félig-meddig megvan a felelőse a névadás által:)
Nem tudom, hogy mi értelme van. Még a 18-44 felújításából eredeztethető, amikor is a citromsárgát próbálták leutánozni és ez sikerült belőle. Akkor kitalálódott rá az "elb..sztuk" helyett, hogy "kelenföldi sárga". Mekkora brand... Azóta jön, ha kell, ha nem. :-)
A klímákról csak annyit, hogy azok az MFW-s Volvokról származó - nálunk sosem üzemeltetett - egységek. Tehát a beszerzésük 0 forintba került, a beüzemelésüknek, javításuknak nyilván van valamennyi értéke. De közel sem annyi, mint mondjuk két nagy egységnek (első, hátsó). Ráadásul a nagy egységek rengeteget levennének a motor teljesítményéből. Így maradt az, hogy az utas kap sötétített ablakokat, a vezető meg - mivel a szélvédő, mint legnagyobb felületű üveg nem színezhető - kapja a kis egységet.
Mellékes kérdés tudom, de Kelenföldön miért erőltetik ennyire a sárga színt a felújított Ikarusokra? Abban egyetértek veled, hogy fossárga, mivel a zölddel sokkal jobban néznének ki.
Nem tudom mennyivel lenne több, de ha már a vezetőnek beépítik a klímát, és ha nem járna nagy költséggel, akkor az utastérbe is be lehetett volna építeni.
Elvileg hétfőtől elindulnak az előkészületű munkálatok Újpest-Városkapu környezetében az M3-as metró rekonstrukciójának az előkészületeiből fakadóan.
Sajnos az északi szakaszra a TE még mindig nem lett kiírva, ellenben a délire már februárban kiírták és úgy fest a dolog, hogy az északival kezdődik a felújítás idén ősszel.
Egyetértünk, marha jól néznek ki. A pukli furcsa, de ha van fölös klíma és van rá ember, hát tegyék bele. Csak amit írsz, hogy többe kerül a kijelző, mint az egész kocsi. De tőlem, a 08-01 nagyon menő a sötétített üveg, narancs kijelzős kombóval.
De miért csak Kf-en építenek beléjük ilyen extrákat? Még a Ci házi felújítás ó3 is táblás maradt (tök jól látszik a Cinkotai úti parkolóból). De mindegy is, szépek legyenek és vázilag bírják ki hozzányúlás nélkül ezt a pár évet, aztán addigra gazdag leszek és megveszem az ó3-at :)
Hát tudja fene, hogy így jó-e? Gazdaságilag mindenféleképpen, csak hát a kinézet meg a másik oldal. Mondjon bárki bármit, szerintem jól néznek ki a narancs kijelzős 280-asok. Az egy más kérdés, hogy most többet ér az a néhány kijelző, mint az egész kocsi egybe...
De ugyanez elmondható a cserélt kijelzős 435-ösökről is.
Nem kaptak, Fok-Gyemesek maradtak (19-28 még lehet, de nem hiszem). 280-asok is táblások maradtak, legalábbis a 00-03 és a 19-80. És ez így is van rendjén.
Ez így ennyire nem behatárolható. Csak a Kelenföldi 435-ösök kapnak fossárga kapaszkodót, LED-es borostyán kijelzőt és vezetőtéri klímát.
A Cinkotás 435-ösök zöld kapaszkodóval érkeznek és még nem láttam, hogy új kijelzőt kaptak volna. (ettől persze még lehet)
A 280-asok megint vegyesek, mert a Trolis ex-Gyrosok közül volt, amelyik sárga kapaszkodós maradt (nem tudom, miért...), de alapból zöld kapaszkodósok készülnek. LED-es kijelző pedig egyelőre csak néhány Dél-pesti szutyokba került.
Pont, hogy a metrópótlás fogja ezt befolyásolni, vagy befolyásolhatja ezt, Cinkota tekintetében különösen ha ez északi szakaszon kezdődik a felújítási tevékenység. Ekkor akár száz többlet buszra is szükség lehet amelyek egy jelentős része szóló lesz valószínüleg. Ez esetben marad, maradhat mp kocsi Cinkotán.
Ennek részletei, a hálózat, számok nem ismertek, hiszen a feladatot kidolgozó megrendelőnek (BKK) a délpesti szakasz pótlására volt olyan kidolgozott (de legalábbis megkezdett) verziója amit mi is ismertünk.
Ha jól értem, akkor év végétől nem lesz Cinkotán magaspadlós szóló kiadás, csak tartaléknak marad 2-3 kocsi?
Ezzel egyidejűleg Kőbányára átmegy pár jó állapotú szóló mp, vagy mind megy Cinkotáról Délpestre, és csak a legjobb állapotú mp-s kocsik maradnak és a többi ki lesz kukázva? Év végére a 260-as állomány 40-45 darabra zuhanhat?
A metrópótlás az nem fog bekavarni, mivel sok járat szólósodni fog és érkezik még idén 30 db VT-s MAN, 31 db szóló Conecto, és 40 hibrid szóló, de ez elég lesz? Mivel további új csuklósok nem érkeznek, ezért a visszatérő mp-s Ikarusokkal és a csuklós vonalakat kiváltó szóló kocsik miatt felszabaduló csuklósokkal kell kimatekozni a metrópótlást.
Csak elvben (bár ilyen szándék nincs, de ha volna milyen akadályba ütközne):
1. Cinkotán sincs végtelen ember, akkor oda kellene vezényelni.
2. Típus mi lenne? Megint roncsokat tologatnánk egymás között (412?).
3. Cinkota gőzerővel készül a 40 hibridre meg arra, hogy a plusz 31 Conectoval megszűnik a szóló magaspadlós üzemük lényegében. Ebbe belekavarni nincs szándék.
És ezt csak azért írom le, mert semmi elvi kifogásom nincs az ilyen ötletekkel szemben, csak látni kell mennyi gondot okozhatnak a gyakorlatban.
Mondjuk ha a 8 éve üzemeltetett és ismerten problémás típussal a drága dolgozók nem üzemi 30-cal vágódnának be a Helsinkiről a Topánkába, talán kevesebb harmonika szakadna le.
A tegnapi VH csukló "lyuk" ügy margójára: sajnos a típus konstrukciósan nem igazán jó, és a rossz pesti utak (Helsinki és környéke) rendszeresen leszaggatja az alsó harmónika részt. Átvizsgáljuk a többit is, és igyekszünk folymatosan figyelni rájuk.
Nem szeretek találgatni, én úgy tudom, hogy most nincs érdemben szó a csuklós hibridek megvásárlásáról. De legyünk reálisak, amíg a budapesti üzemre teljesen felkészített 28 darab csuklós busz csak a flasztert védi, de szükség lenne rá, úgy/addig lehetséges, hogy egyszercsak kap valami érdemi feladatot...
Vegyes. A nyári időszakban viszonylag intenzíven, szinte heti rendszereséggel, a BKV Technikai és Tömegsport Egyesület kezelésében van.
Igyekszem személyesen segíteni az ügyet, valahogy úgy voltam vele, hogy ez olyan kurrózium (kuriózum?:-)) amit fent kell tartani, és így egy Iki is megmenekül... Szegény DZD már ritka ramaty állapotban van, így a 844 nemes szerveit ajánlotta donorként a tervezett rendbetételhez.
A különbség ott van, hogy az app közvetlenül hívja a FUTÁR-t, így egy IP címről csak annyi kérés jön, amennyi egy felhasználóhoz szükséges, míg itt az összes kérés a szerveren keresztül megy, ami ráadásul maga is automatikusan fix időközönként lekéri az adatokat. És ezt terhelést tekinti minden bizonnyal támadásnak a (rosszul beállított) tűzfal.
Nem akar Cinkota akár velük is néhány számot átvenni Délpesttől, hogy legyen valami normális szolgáltatás arrafelé több idő jusson a kocsijaik javítására? :)