A téma a BKV buszai: járművek, alkatrészek, kiszolgáló létesítmények.
A többi szolgáltató, és a BKK minden más tevékenysége offtopic.
Más szolgáltatók topicjai:
Egyébként készült valami előzetes számolás, kalkuláció, valamelyik hárombetűsnél, hogy mibe fognak nekünk kerülni ezek fantasztikus buszok? Vagy csak a szokásos Hűbele Balázs módszerrel mentetek bele ebbe is?
Mert épp a minap olvastam, hogy Helsinkiben az a gond ezekkel a hibridekkel, hogy mindössze 4-6 százalék volt az üzemanyagmegtakarításuk, ezzel szemben túl magasak a beszerzési és alkatrészárak. Tehát, amint lehet megszabadulnak a technológiától.
Viszont mi meg most megyünk bele és érdekelne, pláne hogy most elköltötök még egy kosár pénzt dugaljakra, hogy készítettek-e bármilyen becslést a hibridek üzemeltetési költségeire?
Köszi, ez volt a tippem nekem is. Hasznos kis szerkezetek amúgy, mondjuk én sosem használtam, amikor ilyen buszt vezettem, nagyon zavart a fejem körül keringő hideg levegő (elég kevés hajam van), de a jv. kollégáknak nagyon tetszik.
Az utastéri klíma, gondolom a klímakompresszor motor általi hajtásával viszi a teljesítményt. A vezetőtéri egységek hogyan működnek? Bocs, biztos brutálisan láma kérdés, de itt a remek alkalom megkérdezni. :-)
Ez mind igaz. De már olyan elenyésző mennyiségű járműről beszélünk, amiket ráadásul szeptembertől is bent lehet tartani a garázsokban, hogy ez már nem jelenthet nagyon problémát. Már persze, ha odafigyelnek a kocsikiadásra (elég érdekes volt pl. pár hónapja a 01-00, mint Örs-Kőbánya KT).
Az esztétikumnál sokkal fontosabb (lenne) a praktikum, ugyanis van olyan forda, hogy három vonal között váltogat a busz egész nap, ez 9-12 táblát jelent, ami már súlyra méretre is tekintélyes mennyiség, az átszerelés is jóval macerásabb és időigényesebb.
(Az más kérdés, hogy az ilyen helyekre valamiért mégis mindig táblás busz jut...)
Egy ideig előszeretettel alkalmaz(tat)ta egy illető ezt Óbudán és talán Dél-pesten is, de szerencsére annak a maradványait már nagyrészt sikerült kiírtani. Ráadásul úgy, hogy nem is kellett külön kérni. :-)
És sok buszon a választott technóliga alapján nevezhetjük "eredeti kézzel festett kelenföldi sárga kapaszkodó"-nak. Legalább egyszer az életben vminek félig-meddig megvan a felelőse a névadás által:)
Nem tudom, hogy mi értelme van. Még a 18-44 felújításából eredeztethető, amikor is a citromsárgát próbálták leutánozni és ez sikerült belőle. Akkor kitalálódott rá az "elb..sztuk" helyett, hogy "kelenföldi sárga". Mekkora brand... Azóta jön, ha kell, ha nem. :-)
A klímákról csak annyit, hogy azok az MFW-s Volvokról származó - nálunk sosem üzemeltetett - egységek. Tehát a beszerzésük 0 forintba került, a beüzemelésüknek, javításuknak nyilván van valamennyi értéke. De közel sem annyi, mint mondjuk két nagy egységnek (első, hátsó). Ráadásul a nagy egységek rengeteget levennének a motor teljesítményéből. Így maradt az, hogy az utas kap sötétített ablakokat, a vezető meg - mivel a szélvédő, mint legnagyobb felületű üveg nem színezhető - kapja a kis egységet.
Mellékes kérdés tudom, de Kelenföldön miért erőltetik ennyire a sárga színt a felújított Ikarusokra? Abban egyetértek veled, hogy fossárga, mivel a zölddel sokkal jobban néznének ki.
Nem tudom mennyivel lenne több, de ha már a vezetőnek beépítik a klímát, és ha nem járna nagy költséggel, akkor az utastérbe is be lehetett volna építeni.
Elvileg hétfőtől elindulnak az előkészületű munkálatok Újpest-Városkapu környezetében az M3-as metró rekonstrukciójának az előkészületeiből fakadóan.
Sajnos az északi szakaszra a TE még mindig nem lett kiírva, ellenben a délire már februárban kiírták és úgy fest a dolog, hogy az északival kezdődik a felújítás idén ősszel.
Egyetértünk, marha jól néznek ki. A pukli furcsa, de ha van fölös klíma és van rá ember, hát tegyék bele. Csak amit írsz, hogy többe kerül a kijelző, mint az egész kocsi. De tőlem, a 08-01 nagyon menő a sötétített üveg, narancs kijelzős kombóval.
De miért csak Kf-en építenek beléjük ilyen extrákat? Még a Ci házi felújítás ó3 is táblás maradt (tök jól látszik a Cinkotai úti parkolóból). De mindegy is, szépek legyenek és vázilag bírják ki hozzányúlás nélkül ezt a pár évet, aztán addigra gazdag leszek és megveszem az ó3-at :)
Hát tudja fene, hogy így jó-e? Gazdaságilag mindenféleképpen, csak hát a kinézet meg a másik oldal. Mondjon bárki bármit, szerintem jól néznek ki a narancs kijelzős 280-asok. Az egy más kérdés, hogy most többet ér az a néhány kijelző, mint az egész kocsi egybe...
De ugyanez elmondható a cserélt kijelzős 435-ösökről is.
Nem kaptak, Fok-Gyemesek maradtak (19-28 még lehet, de nem hiszem). 280-asok is táblások maradtak, legalábbis a 00-03 és a 19-80. És ez így is van rendjén.
Ez így ennyire nem behatárolható. Csak a Kelenföldi 435-ösök kapnak fossárga kapaszkodót, LED-es borostyán kijelzőt és vezetőtéri klímát.
A Cinkotás 435-ösök zöld kapaszkodóval érkeznek és még nem láttam, hogy új kijelzőt kaptak volna. (ettől persze még lehet)
A 280-asok megint vegyesek, mert a Trolis ex-Gyrosok közül volt, amelyik sárga kapaszkodós maradt (nem tudom, miért...), de alapból zöld kapaszkodósok készülnek. LED-es kijelző pedig egyelőre csak néhány Dél-pesti szutyokba került.
Pont, hogy a metrópótlás fogja ezt befolyásolni, vagy befolyásolhatja ezt, Cinkota tekintetében különösen ha ez északi szakaszon kezdődik a felújítási tevékenység. Ekkor akár száz többlet buszra is szükség lehet amelyek egy jelentős része szóló lesz valószínüleg. Ez esetben marad, maradhat mp kocsi Cinkotán.
Ennek részletei, a hálózat, számok nem ismertek, hiszen a feladatot kidolgozó megrendelőnek (BKK) a délpesti szakasz pótlására volt olyan kidolgozott (de legalábbis megkezdett) verziója amit mi is ismertünk.
Ha jól értem, akkor év végétől nem lesz Cinkotán magaspadlós szóló kiadás, csak tartaléknak marad 2-3 kocsi?
Ezzel egyidejűleg Kőbányára átmegy pár jó állapotú szóló mp, vagy mind megy Cinkotáról Délpestre, és csak a legjobb állapotú mp-s kocsik maradnak és a többi ki lesz kukázva? Év végére a 260-as állomány 40-45 darabra zuhanhat?
A metrópótlás az nem fog bekavarni, mivel sok járat szólósodni fog és érkezik még idén 30 db VT-s MAN, 31 db szóló Conecto, és 40 hibrid szóló, de ez elég lesz? Mivel további új csuklósok nem érkeznek, ezért a visszatérő mp-s Ikarusokkal és a csuklós vonalakat kiváltó szóló kocsik miatt felszabaduló csuklósokkal kell kimatekozni a metrópótlást.
Csak elvben (bár ilyen szándék nincs, de ha volna milyen akadályba ütközne):
1. Cinkotán sincs végtelen ember, akkor oda kellene vezényelni.
2. Típus mi lenne? Megint roncsokat tologatnánk egymás között (412?).
3. Cinkota gőzerővel készül a 40 hibridre meg arra, hogy a plusz 31 Conectoval megszűnik a szóló magaspadlós üzemük lényegében. Ebbe belekavarni nincs szándék.
És ezt csak azért írom le, mert semmi elvi kifogásom nincs az ilyen ötletekkel szemben, csak látni kell mennyi gondot okozhatnak a gyakorlatban.
Mondjuk ha a 8 éve üzemeltetett és ismerten problémás típussal a drága dolgozók nem üzemi 30-cal vágódnának be a Helsinkiről a Topánkába, talán kevesebb harmonika szakadna le.
A tegnapi VH csukló "lyuk" ügy margójára: sajnos a típus konstrukciósan nem igazán jó, és a rossz pesti utak (Helsinki és környéke) rendszeresen leszaggatja az alsó harmónika részt. Átvizsgáljuk a többit is, és igyekszünk folymatosan figyelni rájuk.