A téma a BKV buszai: járművek, alkatrészek, kiszolgáló létesítmények.
A többi szolgáltató, és a BKK minden más tevékenysége offtopic.
Más szolgáltatók topicjai:
Mert mondjuk full BKK-s arculatú még mindig és arról szólt a fáma, hogy a BKV elviszi kötbér gyanánt. Azt gondoltam a Celebi elhappolta Lacus elől. Csak ezért.
Most vesznek 400-at, meg vesznek 100 elektromost és a tervek szerint 2019-ben vesznek még 500 buszt, de azt nagyon nem tudják, hogy milyet. Szólok a címlaposnak, hogy ez még kerüljön bele!
Csak én nem értem...? A 2*500-zal lecserélték teljesen, most meg 400 is elég a teljes cseréhez? Maradni fog a 2008/2009-es darabokból.
"[...] addig a román főváros már kétszer cseréli le a teljes autóbuszflottáját."
"Mint ismeretes, a bukaresti BKV (RATB) 2005-ben vásárolt ötszáz darab Euro III-as, 12 méter hosszú, háromajtós Mercedes Citarót. Majd három évvel később újabb ötszáz, immár Euro IV-es, faceliftes Citaro érkezett a román fővárosba. Ezzel az ezerdarabos beszerzéssel Bukarest teljes autóbuszállományát lecserélték."
ON
A buszok többsége gyalázatos állapotú, ne jöjjenek inkább Budapestre.
Szófiában már csak tartalékban vannak magaspadlós kocsik és épp ma volt tenderbontás 60+60 új buszra. A jövő év közepére már ott is csak és kizárólag alacsonypadlós kocsik közlekednek.
Nem is tudom... úgy áll neki az a táblatartó, mint Palvin Barbinak az űrhajós ruha. Vagy mint Bödének a tüllszoknya. Mintha Kristóf egyszer megdicsérne valamit.
Egyébként készült valami előzetes számolás, kalkuláció, valamelyik hárombetűsnél, hogy mibe fognak nekünk kerülni ezek fantasztikus buszok? Vagy csak a szokásos Hűbele Balázs módszerrel mentetek bele ebbe is?
Mert épp a minap olvastam, hogy Helsinkiben az a gond ezekkel a hibridekkel, hogy mindössze 4-6 százalék volt az üzemanyagmegtakarításuk, ezzel szemben túl magasak a beszerzési és alkatrészárak. Tehát, amint lehet megszabadulnak a technológiától.
Viszont mi meg most megyünk bele és érdekelne, pláne hogy most elköltötök még egy kosár pénzt dugaljakra, hogy készítettek-e bármilyen becslést a hibridek üzemeltetési költségeire?
Köszi, ez volt a tippem nekem is. Hasznos kis szerkezetek amúgy, mondjuk én sosem használtam, amikor ilyen buszt vezettem, nagyon zavart a fejem körül keringő hideg levegő (elég kevés hajam van), de a jv. kollégáknak nagyon tetszik.
Az utastéri klíma, gondolom a klímakompresszor motor általi hajtásával viszi a teljesítményt. A vezetőtéri egységek hogyan működnek? Bocs, biztos brutálisan láma kérdés, de itt a remek alkalom megkérdezni. :-)
Ez mind igaz. De már olyan elenyésző mennyiségű járműről beszélünk, amiket ráadásul szeptembertől is bent lehet tartani a garázsokban, hogy ez már nem jelenthet nagyon problémát. Már persze, ha odafigyelnek a kocsikiadásra (elég érdekes volt pl. pár hónapja a 01-00, mint Örs-Kőbánya KT).
Az esztétikumnál sokkal fontosabb (lenne) a praktikum, ugyanis van olyan forda, hogy három vonal között váltogat a busz egész nap, ez 9-12 táblát jelent, ami már súlyra méretre is tekintélyes mennyiség, az átszerelés is jóval macerásabb és időigényesebb.
(Az más kérdés, hogy az ilyen helyekre valamiért mégis mindig táblás busz jut...)
Egy ideig előszeretettel alkalmaz(tat)ta egy illető ezt Óbudán és talán Dél-pesten is, de szerencsére annak a maradványait már nagyrészt sikerült kiírtani. Ráadásul úgy, hogy nem is kellett külön kérni. :-)
És sok buszon a választott technóliga alapján nevezhetjük "eredeti kézzel festett kelenföldi sárga kapaszkodó"-nak. Legalább egyszer az életben vminek félig-meddig megvan a felelőse a névadás által:)
Nem tudom, hogy mi értelme van. Még a 18-44 felújításából eredeztethető, amikor is a citromsárgát próbálták leutánozni és ez sikerült belőle. Akkor kitalálódott rá az "elb..sztuk" helyett, hogy "kelenföldi sárga". Mekkora brand... Azóta jön, ha kell, ha nem. :-)
A klímákról csak annyit, hogy azok az MFW-s Volvokról származó - nálunk sosem üzemeltetett - egységek. Tehát a beszerzésük 0 forintba került, a beüzemelésüknek, javításuknak nyilván van valamennyi értéke. De közel sem annyi, mint mondjuk két nagy egységnek (első, hátsó). Ráadásul a nagy egységek rengeteget levennének a motor teljesítményéből. Így maradt az, hogy az utas kap sötétített ablakokat, a vezető meg - mivel a szélvédő, mint legnagyobb felületű üveg nem színezhető - kapja a kis egységet.
Mellékes kérdés tudom, de Kelenföldön miért erőltetik ennyire a sárga színt a felújított Ikarusokra? Abban egyetértek veled, hogy fossárga, mivel a zölddel sokkal jobban néznének ki.
Nem tudom mennyivel lenne több, de ha már a vezetőnek beépítik a klímát, és ha nem járna nagy költséggel, akkor az utastérbe is be lehetett volna építeni.