szellős busz :
Ecccer, kb. 1979-ben (??) vittünk 1 db Ik-260-t, Maglódra a Wodiáner tanyára, ahol akkor az AUTOKER naaaagy tehergépjármű telepe működött + a helyi TSz-nek itt volt egy jó nagy, új, hasszonjármű javító üzeme.
A két cég egymástól úgy 50-100 méterre állt.
Tudni való, hogy a BKV perelte az Ikarust az 1976-1978-ban érkezett buszok és az előbb érkezett csuklós trolik padlóinak rohadása miatt.
Meglepő módon az IKARUS elismerte a hibáját és kb. 80-110 kocsi teljes padló szerkezetét újra cseréltette az említett WODIÁNER tanyán, ez a 31-es úton található.
Nem az AUTOKER-nél hanem a Tsz-nél.
Nos ide tartottunk, hogy hozzunk be 2 db már elkészült, Ik-260 padlócserés kocsit a Récseibe.
Plusz vittünk ki 1 db Ik-260-t, amiben szintén garanciában teljes üvegpótlást fizetett az Ikarus.
Nem tudom miért.
Magyarul mentünk a +35 vagy +38 fokban kifelé a Jászberényin + Pesti úton.
Ok.
De Rákoskeresztúron, az akkor még meglévő autóbusz végállomáson , kifelé menet megálltunk, mert a buszt vezető kollégának, sürgős udvarolhatnékja támadt, a forgalmista kislánynál.
Ezzel semmi baj, de mivel récseis nem járt ara sikerült a 97-es busz megállójába, felszállító helyére beállni.
Észre se vettük.
Nem úgy mint az addig árnyékban pillegő vagy 40-50 utas.
Mint később kiderült a csúcson kívül, már akkor is csak 15 percenként járó 97-ből kimaradt egy vagy kettő, így fííínoman fogalmazok ha azt mondom, hogy dühös 40 ember szállt fel a buszra ahogy megálltunk.
Mivel táblánk, viszonylatjelzésünk nem volt, ezért igen dühösen csak annyit kérdeztek, Kertnek vagy a Zrinyinek ,
Tudni kell, hogy akkoriban síma 97-es jelzéssel, két járat közlekedett, a Kucorgóig egyforma útvonalon, onnan egyik innen, másik onnan kerülte meg Rákoskertet.
Én mint bátor kolléga, hallgattam mint izé a fűben, én itt se vagyok, azt sem tudom miről van szó, nem is ismerem a buszvezető bácsit, stb.
Kollégám látta, hogy ebből nem lesz udvarlás mert meglincselik.
Elindult, kifelé.
Az, hogy a buszunkban egyetlen ablak sem volt, mert a Récseiben mindet kiszerelték az utasok közül, senkit se érdekelt +37 fokban.
Mondjuk ahogy a busz haladt meleg nem volt a kocsiban.
Fent a Kucorgónál kollégám odaintett maga mellé és azt kérte, kezdjem el kiabálni, hogy a kocsi 197-es, és a Rákosmente Tsz végállomásig közlekedik.
Tényleg volt egy ilyen járat a menetrendben, de a délelőtt pont nem közlekedett.
Mi most, hisz kényszerhelyzetben voltunk, létrehoztuk ennek az amúgy csak csúcsban közlekedő járatnak a délelőtti verzióját.
Utasaink morogva de tudomásul vették.
A Sáránd utcánál leszállt mindenki.
Mi tovább mentünk.
szótlanul.
A Wodiáner tanyára való befordulás után, kollégám felém fordult és csak annyit mondott:
................"...A Récseiben erről nem kellene tudniuk.."
Bólintottam.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
- Az, hogy nem ik-620 állt az utasoknak a megállóba, felszállóhelyre hanem egy akkor még arra felé nem járó, Ik-260 nem érdekelte őket.
- Az, hogy semmilyen viszonylat jelző táblánk nem volt, nem érdekelte az utasokat.
- Az, hogy a buszban nem volt egy db ablak se, nem érdekelte az utasokat.