A téma a BKV buszai: járművek, alkatrészek, kiszolgáló létesítmények.
A többi szolgáltató, és a BKK minden más tevékenysége offtopic.
Más szolgáltatók topicjai:
Na most lehet le fogtok lőni, de azt a 150 Citarót én nem hagynám futni a BKV helyében, ha és majd úgy alakulnak a dolgok a VT-s szerződés lejártakor, ahogy sokan gondoljuk. Még most sincsenek egyáltalán szar állapotban és nem egy használt típust ki lehetne váltani velük (IK-t már azért nem, mert 2021 körül már valószínűleg nem lesz egy sem forgalomban, vagy csak az a minimális számú tartalék, amiről volt szó pár hónapja).
Azért végletekig lesajnálni sem kell őket, mert megint el lett engedve a 60 milliárdos adósságuk.
Szerintem ez a pofon kellett nekik anno, mert így rájöttek hogy elég egy kis fordulat, és pillanatok alatt el lehet venni tőlük mindent, közel sem vannak annyira bebetonozva mint hiszik. Ez talán ösztönzőleg hatott a cégre, hogy jobban csinálja azt amit csinál...
Tudod, pontosan egy éve, amikor az volt a kérdés fővároson belül, hogy kiszervezzék-e a metrópótlást, vagy a BKV bonyolítsa le, akkor a pénz kérdés közre játszott a döntés meghozatalában.
Ha megtörtént volna a pótlóbuszok miatti kiszervezés éves szinten 2 milliárddal, tízéves távlatban viszont 23 milliárd forinttal lett volna drágább, mintha a BKV végezné. Ezért Tarlós garanciát kért a kormánytól, hogy ha már az indokolatlan kiszervezést támogatják a Solarisos opció helyett, akkor adjon garanciát arra kormány, hogy a kiszervezés általi többletköltségeket állja. Addig ment a cirkusz, amíg tavaly ősz közepén Tarlós beintett a kormány felé, és a BKV-t bízta meg a többletjárművek biztosításával, plusz kismértékben a VT-t is.
Nekem nincs bajom a VT-el, de az marhára idegesít engem, amikor olyan véleményekkel/indoklással találkozom, hogy bezzeg a VT...
A BKV és a VT sajnos nem egy lapon említhető, több szempontból is. Ne hasonlítsuk össze egy piaci szereplőt, aki mögött részben egy tőke erős német Deutsche Bahn áll, és aki a közszolgáltatást, csak kedvező feltételek mellett vállalják el. Ott a BKV, amiben a múlt hibái még némileg benne maradt, és akinek 2011-2013 környékén amikor kellett volna segítség, akkor nem kapott, helyette a kiszervezést támogatták ezerrel. Hogy vegye fel egy alul finanszírozottönkormányzati társaság a versenyt egy részben tőke erős nyugati piaci szereplővel?
Nem csodálkoznék azon sem, ha pénzhiányra hivatkozva eltűnnének 4 év múlva a VT-s Citarok Budapestről. Hiába teszel fel állandóan elfogult kérdéseket, mindenki tudja, hogy nem egy tálból kap enni a VT és a BKV. Ami egyrészről érthető, hogy egy piaci vállalat csak nyereséges üzleteket vállal el, ezért is kénytelen a BKK a VT-nek kedvező módon fizetni.
A két előző adag szóló Conectoba bele lehet építeni azt a szerkezetű ajtót egyáltalán, ami az újonnan jött 15 darabon van? Vagy újat kell tervezni ahhoz a 30 kocsihoz?
Éppen ellenkezőleg, a hajunkat tépjük, amikor a bennünket kötő jogszabályok - szerintem túlzott - követése miatt azokat a "közérdekű" adatigényléseket is szépen, szabatosan, precízen kell megválaszoljuk, amelyben 5 kurvaanyázás meg 3 'sszátokmeg meg 2 dögöljetekmeg közé elrejt a delikvens egy tárgyi kérdést.
Úgy néz ki, egyelőre maradnak a nyitott vezetőfülkék:
Kérdés, hogy az "egyelőre" alatt mit értünk, a beszállítók jelenleg is dolgoznak, összesen 69 fülke zárttá tétele van folyamatban azaz megrendelve (ebből 40 a hibridek), és az új "nagy" eljárás (a lenti utódja) is már elindult.
Kár, hogy a VT jobban megvan fizetve, mint a BKV. Ha a BKV buszágazatát is típusonként kilométerdíjanként fizetne a BKK, mint a VT esetén, akkor a BKV is jobb helyzetbe lenne. Illetve pár éves buszokkal nem nehéz színvonalas szolgáltatást nyújtani, ezt a BKV is tudja a Concectoival.
OFF Néha elképesztő mélységekbe süllyednek egyesek, mind a két oldalról. A probléma sokkal mélyebb és évtizedes jellegű és személyeskedéstől nem fog megoldódni. Sok terület jelenleg is a totális pusztulat határán áll (Dél-pest, de nem csak jármű, hanem infra üzemeltetés területén is), az üzemeltetési kultúra hírből sincs ismerve. Egyes vezetők évtizedeken át ültek a szemétdombjuk tetején. Jó pénzért, vállveregetve, miközben sz@rt sem érdemeltek volna csak egy elbocsájtó szép üzenetet. A pusztulatból valami működőt csinálni az azért nehéz, mert ma ezért a pénzért nem követelhetsz sokkal magasabb színvonalú munkavégzést, mint eddig. Pénz kérdése, hogy ne kelljen egy felújított FJX-ben szarrá ázni? Nem.... Ahogy az sem, hogy a megállószegély és a sín között a fékezőhomok ne rohassza szarrá a sínt. És sok minden más sem. Szóval ezzel csak annyit akartam mondani, hogy -ámbár nekem sem tetszik sok minden (például a 150 buszvezető elképesztő undorító módon történő utcára tétele) - de itt évtizedes problémák is vannak. És itt most messze nem arról beszéltem, amikor üresek voltak a BKV raktárai.
Nem biztos, hogy annyira jól járnál te azzal, ha egy profitorientált magáncég monopolhelyzetbe kerülne a fővárosban. Legközelebb gondolozz el inkább, mielőtt első dühből ideírsz valamit. Én ritkán bkvzom, és a kereseti viszonyaim szempontjából tökmind1, hogy 10 vagy 15 a havibérlet. Neked szerintem annyira nem.
Valóban tudtam a választ, de ez egy költői kérdés volt, innen a három pont a kérdőjel előtt. :)
Az egészet csak azért "kérdeztem", hogy rávilágítsak olykor naponta változó, következetlen elvárásaidra (ezért is linkeltem két korábbi hozzászólásod). Hozzátéve, hogy nem irreálisak az igényeid (pl. ne lyukas kidörrentővel járjon egy busz - valóban elvárható dolog, nem illene odajutni, hogy erről szükséges legyen beszélni), csak mégsem megfelelően adod elő ezeket a köz előtt.
Ez bármivel előfordulhat, felújítástól független (akár banális) hiba következtében is.
Azért is kérdeztem, mert a két másik említettnél a fényezéssel kapcsolatban vannak garancia keretében kezelésre kerülő problémák, tehát ha olyan hibát látsz ami a felújítással kapcsolatos, akkor jelezd kérlek!
Nem tudom mélyebben, de pénteken (vagy csütörtökön, bocsi, összemosódnak a napok) ott rohadt az Alagút utcai megállóban már reggel, és egész sokáig ott is dekkolt, amíg el nem vontatták... Meg is jegyeztem magamban, hogy ez igen, szép munka!