A téma a BKV buszai: járművek, alkatrészek, kiszolgáló létesítmények.
A többi szolgáltató, és a BKK minden más tevékenysége offtopic.
Más szolgáltatók topicjai:
,,A Nemzeti Autóbusz Beszerzési Bizottság 17.7.2017-i határozata szerint a közbeszerzésen elnyert 180 db csuklós autóbuszra vonatkozó VOLÁNBUSZ Zrt. szerződésből a BKV 30 db autóbuszt átvesz, a fennmaradó 150 db autóbusz a VOLÁNBUSZ Zrt. állományába kerül."
Ezt a mondatodat azért írd át, nem sarkos változatúra.
Ugyanis Mihál igen jó táblázataiból, azt is láthatod, hogy 8-9 éves buszokat Budapest általában nem dobott ki.
Jellemzően 9-14 évig használták a buszokat.
De való igaz, hogy a 200-as sorozat első évtizedében (1974-1984) történtek csuda és furcsa dolgok, az új buszok tömeges és amit el szoktak felejteni, évenkénti megjelenésekor.
Ha évente (több éven át) jön 300-380 új busz, akkor bizony belekerülnek 5-6 éves Ik-280 buszok is a szórásba.
És nem azért mert rosszak.
Az Ik-200-as sorozat első szériái (1973) voltak oly annyira gyengék, hogy valóban jogos volt 8-9 évesen már kukázni.
De utána az Ikarus javított a minőségen.
A későbbi 3. és 4. széria már nem volt oly gyenge minőségű, mégis közülük kerültek ki az állományból korán (5-6-7 évesen) kiválók.
A fiatalok kedvéért tegyük hozzá, hogy az ily korán kisoroltak 99%-a valamelyik Volánnál folytatta még évekig a pályafutását.
A kettövel előbbire ezt írta 133bp:Sajnálom, hogy te minden egyes szót véresen komolyan veszel és nem érted a mondat lényegét csak egy-egy szót kiemelsz mindenki hozzászólásából
Megmondom őszintén,én se vettem komolyan,csak Trizs.
Mindamellett, hogy tisztelem a munkásságodat, és örülök, ha megosztasz velünk egy-egy újabb kipipált vonalat, az én értelmezésemben a 'kommunistakék' eléggé annak hangzik. Persze utána lehet jönni az ezüsttel, de a kékről volt szó, nem?
Ez a baj, hogy te olyanokat olvasol bele a hozzászólásomba amit le sem írtam. Nem politizáltam, csupán egy korszakot szimbólumként használtam fel egy tulajdonság kifejezésére. Ez kb. olyan, mintha a kapitalizmus szót használnám. Ennek is vannak pozitív és negatív értelmezése. A komcsi szóval is így lehet bánni.
A buszoknál maradva, én is jól tudom, hogy a Magyarország-i buszgyártás ebben az időszakban volt kiemelkedő és, hogy ekkor megtehette a BKV azt, hogy 8-9 évesen kidobta a buszait stb. Történtek olyan dolgok, amiket a mai napig visszasírunk, ellenben ebben a korszakban volt egy "jellegzetes" közhangulat a mindennapokban, és ebben a korszaknak megvoltak a maga sajátosságai. Na én erre az utóbbira utaltam a komcsis kék színnel, és ez független a politizálástól, ez a korszaknak jellegzetessége volt, ahogy a sok pozitívum is.
Életemben talán először értek veled egyet. Anno az volt a mondás, hogy ez kevésbé melegszik fel a sötétkék. Ja, persze, csakhogy a buszok teteje eddig világosszürke volt. Egyedül talán az nczken sikerült a fehér tetőket összehozni...
Pontosan. Ezért írtam, hogy akár. Már csak azért is, mert ha minden kötél szakad, akkor nem tudod beküldeni a kétajtós szóló hibridet metrót pótolni, de a csuklós hibrid ezt meg is teheti akár. Aztán meg vajon negyven szóló buszra van nagyobb szüksége a BKV-nak vagy inkább 28 csuklósra?
Igen, iszonyatosan jól nézne ki, csak frissíteni kellett volna, átalakítani 21. századira. Ugyanezt meglehetett volna játszani a trolikkal és a villamosokkal is. Pontosan ugyanakkora erőfeszítésbe került volna a régit egy kicsit frissíteni, mint a bilikéket kitalálni. Ráadásul a régi egyedi volt, a bilikéket meg a fél világ használja. Egyébként szerintem is nagyon gáz, hogy mi magyarok mennyire büszkék vagyunk a kreatívitásunkra és ebből a nagy kereatívitásból ennyit sikerült kihozni.
Sajnálom, hogy te minden egyes szót véresen komolyan veszel és nem érted a mondat lényegét csak egy-egy szót kiemelsz mindenki hozzászólásából. Az meg ne zavarjon téged, hogy történelem kapcsán rengeteg sikert elértem az életem folyamán. A komcsi szót jelzős szerkezetben írtam a lehangoltságra utalva, és nem a történelmi korszakra utaltam ezzel. Nem kellene egy szóból következtetéseket levonni.
Kezdetben még volt játék az ezüsttel és egész jól néztek ki az Ikarus 200-as sorozat előtt fővárosban közlekedő kocsik fényezése (lásd: Ikarus 60, Ikarus 180 stb.), ami szintén "komcsi" korszakban volt, viszont mégis mutatósak voltak a kocsik a kék és ezüst kombinációkban. 1971-től jött a 200-as sorozat, ahol már nem volt játék a színekkel és bár az Ikarusok 200-as és 400-as szériák jobban néznek ki ezzel a lehangolt kék színnel és szürkével, addig az ap-s típusokon ez a színkombináció nem túl szerencsés. Ha körül nézel a legtöbb város között, akkor a legtöbb városban az élénk színek, vagy a letisztultság jellemzi a buszok színét.
Marhára jól néznének ki a Concektok, VH-k, Citarok a régi komcsi kék színben. Ha megnézel egy skyblue-s Volvot, és egy hagyományos szürke-sötét kék árnyalatút, látszik, hogy mennyivel jobban áll az alacsony padlós kocsiknak a skyblue. Talán lehetett volna ennek a világos kéknek kicsit sötétebb az árnyalata, mint München esetén, de az új ap-s buszok sokkal mutatósabbak ezzel az élénk világos kék színnel.
Ezzel egyetértek, csak ő nem így fogalmazott. Én a számokra nagyon kíváncsi lennék, hogy mennyi lenne egy ilyen hibrid csuklós vételára + az üzemeltetése mennyibe kerülne a BKV berkein belül. Nem kizárt, hogy a túl magas üzemeltetési költség az ami a BKV-t eltántorítja a vásárlástól.
Úgy, hogyha esetleg itt lenne az pár csuklós hibrid, akkor esetleg a rendszerből kieső csuklósokat nem szólóval, hanem ezekkel lehetne pótolni a külvárosokban, a kényszerszólósítások helyett. És pl. 276E-n nagyon jól mentek a hibridek még T&J-s időben, amikor 9-es KNORR miatt odakerülnek. Szóval erre gondolt, a hibrid autóbuszok minden előnytelenségével és hibájával együtt. Nem véletlenül bukott ki az MBK is a 110-esről a 67-esre.
A problémádat nem értem, hiszen vadi új 1 és 4 hónapos Conectok + 4 éves VT-s Citarok fognak a metrópótlóra kerülni. Zahnrad barátod írta a cikket, aki többek között azt is írja, hogy a hibrideket nem szabad forgalmas belvárosi viszonylatokra küldeni, hanem külvárosi viszonylatokra célszerű rakni. Hogy akarsz te hibriddel metrót pótolni, úgyhogy a fővárosban a metrópótlónak lesz a legütemesebb menetrendje, amit keményen kell tartani?
Tegyük hozzá, hogy ezeknek a csuklós hibridek üzemeltetési költsége nagyon drága lenne, ezért a BKV-nak csak akkor érné meg, ha nagyon kedvező áron lehetne őket megvenni. A 40 szóló hibrid besegít a metrópótlásba, mivel egyes csuklós vonalakon kiváltják a csuklós kocsikat szólókkal, és a csuklós kocsik pedig azokon a vonalakon fognak közlekedni, ahol addig a metrópótló Conectok/Citarok közlekedtek.
Annyiban tényleg igaza van kristoof-nak, hogyha még nem is metrót pótolni, de - mint csuklós buszra - kétségtelenül nagy szükség lenne. Bőven elegendő, hogyha a külvárosi, sík terepű vonalakon el szaladgálnának, talán még kevesebb gond is lenne velük ott, mint a zsúfolt belvárosban.
Viszont az, hogy állnak, semmilyen tekintetben nem jó nekik, ez tényszerű. Úgyhogy a közeljövőben azért, érdemes lenne lecsapni rájuk, ha van bármiféle ilyen szándék, mert ha az akuk és egyéb költséges alkatrészek elkezdenek öregedni rajtuk, akkor inkább hagyjuk a f..ancba az egészet...
Talán (sőt biztos), hogy Laciék ezzel tisztában vannak, úgyhogy elnézést hogy leírtam :-), de kár lenne értük, ha feledésbe merülnének.
Ma a Mester utca-Könyves Kálmán körút kereszteződésénél láttam az egyik ex-luganoi csuklós Citarot. Még matricák nélkül volt, a rendszámát pedig nem láttam a vonatból. Vélhetően most jött meg Fehérvárról és a VJSZ-be tartott.