nem Li Chen kínai paraszttól kapsz ajándékba egy megunt fűrészt
Mégis jogos erre hivatkozni, mert ha megnézel egy kisebb csomag papírját, amit a szorgos kínaiak ragasztottak rá, szinte biztosan rá lesz nyomtatva, hogy "Gift". Más kérdés, hogy ezt senki nem hiszi el, de a mennyiség miatt ezekkel nem is foglalkoznak a vámoláskor, mert felmérik, hogy ebből nem lesz pénz.
Csakhogy ezt érzékelték derék vezetőink is, ezért 2021-től egészen más világ lesz. Mindenki szerezze be addig a kínai kívánságlistájáról amit csak tud, azt javaslom.
Bocsi, én vezettem félre az egészet. Ha brit oldalról rendelsz, akkor csak a szállítási költség van. Vámot és ÁFA-t kizárólag EU-n kívülről való rendeléseknél számítanak fel.
Köszi, de akkor most mindenféle terhet rátéve egy ilyen router motor (csak motor, mert akkor már inkább incra lift), mennyit kellele fizetnem?:) Neket is rárakták a vámot, áfát?
Annyira nem ismerem az extol vackait, nekem van egy excenter csiszoló és elégedett vagyok vele igaz 70cm x 120cm -es táblánál nagyobb méretet soha sem csiszoltam. Van egy régi festo rezgőcsiszolóm az még ilyen szívós ,erős gép.
Nem erről van szó. Vám az tulajdonkeppen rendben van, mert nem is durva tetel (nekem az itt most 2,7% volt). Mivel az EU-ban állítanak is elő ilyen terméket, mint amit vásároltam, csak drágábban, sokkal, ezért a vám elméletét elfogadom. Az igaz, hogy a vámot arra is kivetik - mivel egyfajta sarc -, amit nem állítanak elő az EU-ban, ekkor már erősen vitatom a jogosultságát.
Na most, az Áfa nálam más tészta, azt rühellem, főleg a 27%-ot és ezt a tulajdonképpen egykulcsos rendszert igazságosnak sem tartom, szimpla sarc, nem pedig újra elosztás.
Ráadásul magánszemélyként szereztem be, kockázatait én vállaltam, forgalomba nem kerül, kereskedelmi értéket nem fog termelni az én épülésemet, fejlődésemet, ún. szellemi/fizikai frisseségemet szolgálja, de ezért külön fizetnem kellett az államnak a semmiért. Ez zavar és haragossá tesz.
Persze, mert jöjjön minden 0ft áfával és vám nélkül, mert ezt szeretnénk :D
Még így is örülhetünk, hogy a kis apróságok megjönnek áfa nélkül. Nem hergelni akarlak, de kell egy határt húzniuk, amúgy bedőlne kb a kereskedelem, ez neked se lenne túl jó...
Más kérdés, hogy az olcsó kínai cuccok semmivel se jobbak vagy tartósabbak, mint az itthoni szinte hasonló árban kaphatók (pl extol vackai), viszont nagyobb a választék belőlük :)
Ugyan kicsit késve, de nekem 350w gép van és talán eltérően az itteniektől gyakrabban dolgozom fémmel is.
A 30.000-es osaka fúróm mint kiderült picit elkezdett kotyogni, ennek ellenére pontosan tudok fúrni vele.
6 sebesség választható rajta, most raktam át majdnem a leglassabb fokozatra, S fúrtam vele 4mm anyagot. 2.5-el indítva mentem fel 10-es fúrásig 2-2.5mm lépcsőkön, ügyelve arra, hogy folyamatos legyen az anyagleválasztás, azaz kis fémcsigákat kapjak, mert ekkor optimális az előtolás és a sebesség. Mint kés a vajat, közben kapott fúróolajat is.
Nem kell ennél erősebb gép, de ezt ugye áttételezzük, ami nagyon sokat dob rajta.
Agyaltam a pdb40-en, de nem lesz, nincs értelme. Ami többet adna az a kijelzett mélység, no az jól jönne, de csak ezért nem veszek olyat.
Sajnos vennem kell új szárakat, mert több kukás már, főleg a 8-asok, nem bírták a bútorlapot xd
- 45 EUR értékig azok a nem kereskedelmi jellegű áruk mentesülhetnek vám és más adók megfizetése alól, amelyeket magánszemély ellenszolgáltatás nélkül küld egy másik magánszemély részére."
Na ezt nem értem miért írtad ide. Semmi közünk ehhez, nem Li Chen kínai paraszttól kapsz ajándékba egy megunt fűrészt.
- 22 EUR 150 EUR értékhatár között, csak adó (ÁFA) fizetendő
A jogszabály alapján írtam amit, nem értem miért idézted be. De ha már, akkor azt is beidézheted, hogy 10 euro ÁFA összegig nem kell befizetned az ÁFÁt sem és ezzel már nem 22 euro az alsó határ kicsit trükközve.
Az off-ot csúcsra járatva, álljon itt a pontos hivatkozás:
"Figyelemmel az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 94. § (1), valamint 93. § (1) bekezdésének b) pontjában említett feltételekre, ÁFA mentesség az 1186/2009/EK rendeletben szabályozott elhanyagolható értékű termékek importjára abban az esetben alkalmazható, ha azok összértéke küldeményenként nem haladja meg a 22 EUR-nak megfelelő pénzösszeget. - Amennyiben egy küldeményen belül érkező áruk értéke a 22 EUR-nak megfelelő, az aktuális a vámkezelések során alkalmazandó árfolyam alapján számított értéket nem éri el, úgy sem vám, sem adó (ÁFA) fizetési kötelezettség nincs.
- 22 EUR 150 EUR értékhatár között, csak adó (ÁFA) fizetendő.
- 150 EUR áruérték felett vám és adó (ÁFA) fizetési kötelezettséggel kell számolni.
- 45 EUR értékig azok a nem kereskedelmi jellegű áruk mentesülhetnek vám és más adók megfizetése alól, amelyeket magánszemély ellenszolgáltatás nélkül küld egy másik magánszemély részére."
A páromnál konyhabútort cseréltünk, és a régi konyhapult (munkalap) egy darabját elhoztam - nektek valakinek.
Maróasztal építéshez ideális. 38mm vastag, 89cmx59cm-es lapméret. Nekem sajnos pár centiméter hiányzik, ezért én nem tudom használni. Egy hétig tárolom, ha addig nem jelentkezik érte senki, akkor megy a lomtalanítási "raktáromba". Ott már nem vigyázok az épségére.
https://photos.app.goo.gl/qDxXZ1YDr7cHZK326 a fogót azért tettem rá, hogy látszódjon a minták mérete, sűrűsége - ha valakinek ez szempont. A két szélén az a fehér "valami" csík, az szilikon maradvány, szépen lefejthető, türelemmel, vagy levágható a lapból az a 2cm szegély.
22, valójában 37 euro alatt nincs ÁFA fizetési kötelezettséged, 150 euro alatt pedig nincs VÁM fizetési kötelezettség. És ha ezt megnyerted, akkor a Posta még egy könnyű 3500 forintot is felszámol, hogy volt olyan kedves helyetted ügyintézni mindezt.
Csak a pontosság kedvéért.
Mindezt úgy, hogy magánszemélyként, magánhasználatra. Nem örülök.
Pont most volt egy ilyen esetem, kissé haragossá is váltam. Ez ugye arra vonatkozik, ha EU-n kívülről jön a cucc, pl.: Kína.
150 EURO összértékben van meghatározva az a plafon, ami alatt nincs VÁM és ÁFA fizetési kötelezettség.
Az összértéket, vagyis a vámalapot úgy kell venni, hogy az árú számlán szereplő ára + szállítási költség (igen, a kib... szállítási költség is növeli).
Ezután megállapítják a VÁM-ot (jelen esetben 2,7%).
De ezzel nincs vége, mert ÁFA-t is fizetni kell. Az ÁFA alap meg így néz ki: vámalap + vám + szállító ügyintézési díj (az én esetemben DHL 5990Ft). Na akkor kiszámolják, hogy mennyi a 27%-ék (már leírni is sok).
Vagyis a fizetendő: VÁM + ÁFA + DHL szolgáltatási díj.
A fentiek alapjan könnyű kiszámolni, hogy milyen extra költség várható, ha meghaladod a 150 EURO-s összértéket.
Mindezt úgy, hogy magánszemélyként, magánhasználatra. Nem örülök.
Matthias Wandelnek is van hasonló szerkezete fából. Érdemes az ötletet lemásolni. De akár a tervei is megvehetőek, nem egy veszett tétel. Egyébként pont a linkelt fém szerkezet volt az ihletője az általa készítettnek.
Ez szerintem jó választás lenne. Én a motort 2018. 08. hónapban 220 euróért vettem. Azóta sem készült hozzá lift. Megpróbálok egy ilyet összebazseválni hozzá. A döntéssel nyílnak ki igazán a lehetőségek.
ó de hülyes vagyok:) azt hittem upcut /downcut-ra írtad:) Fura is lehetett neked ,hogy írom milyen jó a cucc miután megjött és erre kérek egy linket ugyanarról:)
Az alis marókból nekem a legjobban az Arden jött be. Nem egy névtelen gyártó, már ránézésre sem a tömeg kínai. Igaz az ára sem, de még mindig olcsóbb mint az itthon kapható bitek.
De ha ilyet vennél egy 10-el olcsóbban van a bauhausban AEG gondolom ők is kínában gyártatják...de a bauhaus 5 év garit vállál és talán a név is ér még vmit..hisz az újabb szerszám gépeik elég drágák :) persze az ár nem jelent semmit, de gondolom nem tudnák eladni őket ha nagyon gagyik lennének :)
Ódejó, köszi! Meg is fogom lesni, mert érdekel hogy lehet-e passzosabb illesztést csinálni. Legalábbis attól amire én azt mondtam, "jóvanazúgy".
Előkerestem a "csoportképet" ami kibontás után készült. Azért annyira nem dobtam el ezekat az alátéteket. Nem túlozták el ugyan a mennyiséget, de kaptam a "táblásítóhoz" és a kontraszetthez is - a kép alapján:
Azért emelik el meghúzás előtt a szerszámot a fenéktől, mert a patronok többsége meghúzáskor tengelyirányban elmozdul. Ha a szerszám felül a fenéken, akkor a patronnak a szerszám szárán kell csúsznia meghúzáskor. Biztonságosabban rögzíthető, ha a kettő együtt mozog.
Nagyon informatív köszönöm, végignéztem, külön köszönet, hogy órákat belefeccöltél a videoba. Meg is rendeltem néhány marofejet ettől a gyártótól. Fogom én is próbálgatni.
Ezt én is megcsináltam hirtelen, nem nagyon szépen, talán 15-20 perc alatt rétegelt lemezből kb egy éve. Kár volt, utána a másik műanyag kar tört el (az, ami nem mozog, a "fogantyú".) Szvsz nem érte meg. Persze nagyon olcsón adtak négyet, kettő még működik, de többet nem veszek ilyent. Inkább négyszeres áron egy rendeset.
Szia, köszi és örülök hogy tetszett. Fordulattal igen, lehet hogy mehettem volna feljebb. Én elsősorban az átmérő miatt (főleg a táblásító/kontraszett esetén) vettem vissza. De nyilván, a nagy Triton biztos bírná. illetve még ott lebegett előttem, hogy 8-as szárakon lógnak, ezért is voltam (lehet túl) óvatos.
Az illesztésekre elfogadom az észrevételed, merthogy - nekem nincs összehasonlítási alapom. Gondolom egy CMT vagy Freud kontraszett szebb illesztést csinál, én inkább annak örültem a videóban, hogy egyáltalán hasonlít vmi gyári ajtókeretre :D
Az egyik maróhoz kaptam két nagyon vékonyka alátétet. Amikor megjött a csomag, nagy boldogan kibontottam az összeset és mikor összepakoltam volna, sehogysem bírtam rájönni azokat ugyan melyikhez adták. Lehet hogy ehhez a maróhoz (?) Na ennek a finomhangolásnak utánanézek, köszönöm a tippet!
Szia, arra goncdolsz hogy a blogodra feltenni? Dehát egész nyugodtan ! Olyan sokan még nem látták direkt YT-on keresztül, hogy "árván" maradna a ciked :)
Ha egészen őszinte akarok lenni, azért nem fektettem a profi oldalába túl sokat, kicsit csak magamnak, kicst mert megígértem fórumtársnak. Szóval nem biztos hogy megüti a legtöbb reblogolt videód szintjét. De ha kettőnkön kívül kívül csak 10 másik embernek tetszuik vagy hasznos, én annak is örülök. De a Te cikkeidet többezren nézik meg, mindegyiket - szóval részemről még most is a fáklyás :)
Azért van egy apró funkciója, amelyet az általad említett alapanyagok aligha biztosítanak: a kerék csak az egyik irányban forog, tehát visszarúgásgátlóként is működik.
Szeretnék venni egy táska-kompresszort. Nem nagyon értek hozzá, így minden jótanácsot szivesen fogadok. Nem a legolcsóbbat akarom megvenni, hanem azt amelyik a legjobb ár/teljesítmény viszonyú. Festeni nem akarok vele, leginkább kocsit, biciklit fújni és a műhelyt portalanítani. Mit javasoltok?
Pár személyes észrevétel. Amiket két lépcsőben martál azt nyugodtan lehet egy lépcsőben is marni. Az egy ekkora gépnek nem okoz gondot. A fordulatot fülre kevésnek érzem, hallom. Ezeket az illesztéseket én nem mondanám jónak. Az árához képest jó. Majd a ragasztó kitölti illesztés. A fűzött maróknál szokott lenni vékony réz lemezke az fejek között amivel lehet finomhangolni. Nézd meg van-e. A nút méretét nem tudod csökkenteni mert az a szerszám mérete. A csap szélességét kellene növelni hézagolóval. Fésű helyett ezt ajánlanám a figyelmedbe. Nem egy fésű árszínvonalú de nagyon jó.
Igen, valójában az a lényeg, hogy tudjuk melyiket-mikor-mire. De valljuk be, Freud irja vagy sem, de elég hülyén hangzik mikor asztalba építve tesszük be ezeket a szárakat, és ránázve a konfigra: a csapágy alul van, mégis felsőcsapágyaswnak nevezzük, míg a felül lévő csapágyast alsócsapágyasnak.
A pofonok jogosak, főleg a hosszanti marásnál .... mikor relaítíve közel (bár takarva a faanyag által) van a kezem. Mikor csináltam, tudtam h óvatosnak kell lenni, mondogattam is magamba meg a videóban - de a videót megnézve - hát nekem is rossz volt visszanézni, felállt a szőr a karomon. Hamarost fésűzök, van még régebbről 2 teszkós műa. vágódeszkám (@Ádám: köszi a fésűs linket azért!).
Nagyon várod már az újabb taslikat igaz? :P Hogy ne okozzak csalódást javaslok még kettőt.
24:36. Alig pár napja beszéltük meg, hogy minek a szempontjából felső vagy alsó az a csapágy csak akkor upcud/downcutról volt szó. Szóval ha a géphez képest a túlvégen van akkor felsőcsapágyas ellenkező esetben meg alsó. Te meg nyomod itt a vakert hogy "ha megfordítom akkor ..." :D
33:20 és később. Nagyon helyes, hogy vigyázni szeretnél az ujjadra de ha nincs fésűd akkor is akad egy darab fád amivel oda tudod nyomni, nem? ;)
Ja és: igen (a kérdésedre válaszolva), meg fogom támasztani. Egyrészt azért, mert csak a "levegőben lóg" egy 6 kilós maró (plusz a betét súlya, plusz a saját vezető X kilós súlya) az alu síneken, másrészt ha nagyon megtehénkedem, meg tud billenni az asztal, harmadrészt - reményeim szerint - a kis vibrálást, ami működés közben van (ami amúgy annyira nem zavaró) lehet majd csökkenteni ezáltal.
Nos mostanra készült el a videó a tesztelésről (~2 órányi anyagnak tartott vagy 7 órán át a feldolgozása).
Nem lett olyan rövid (40 percre vágtam meg), de az elején kicsit megmutatom magát a maróasztalt is, aztán 4 különböző marószárat - profilmaró, másolómaró, "táblásító" maró és a végére a - számomra - legizgibb, talán a leglátványosabb, a kontraszett - teszteltem. Benne hagytam egy kis gondolkodós/tökölős (vagy töketlenkedős, ki hogy nézi :D) részt is, ahogy kitalálom hogyan jó használni pl a táblásító vagy a kontraszett marót, meg kis bénázást is hagytam benne, pl:
... plusz az elszívást is folyamatosan csekkolom ... szóval ezért ennyi időben.
Ha nem akarnád végignézni: a marószárak az első teszt után nálam a bőven megéri kategóriát képviselik. De persze beléjük kell még tennem pár tucat métert, hogy ez a vélemény relevánsabb legyen.
Neked - és annak akinek nincs türelme/ideje végignézni a teljes videót - itt egy mini tartalomjegyzék (ami egyébként a videó legeslegelején is megtalálható), ha csak pl egy adott marószár tesztelése érdekel:
Videó leírásában ott vannak a marószárak linkjei is. Illetve az Incra maróbetété, meg a Triton maróé. Unis linket tettem be, mert megint akciós a nagy Triton - linkelés idekjén nettó 77e HUF.
Nemrégen írtam, hogy azért tartom azt a youtube linket a kedvencekben, hogy emlékeztessen arra hogy mindent meg lehet oldani egyszerűen is. És számomra egyszerű a dolog. Maró esetében távolságot mindig a tengely középpontjától mérek. És most hangzott el a lényeges szó. Mérek. Ettől a pillanattól teljesen mindegy, hogy hol van a párhuzamos. Hol van, vagy van-e egyáltalán forgáspont. Mert a mérés fogja megmondani a számomra releváns értéket.
Természetesen ez a mérést el lehet kerülni mindenféle bonyolult preciziós szerkezetekkel mint pl a lentebb linkelt Incra, Woodpecker és egyéb állítható darabok, és nem tudlak elítélni azért mert te azt az utat választottad. :) Sokkal kényelmesebb. De neked van helyed. :P
Ki kell vágjunk egy pár kőris fát és szeretnénk a felvágás után gőzöltetni,esetleg száríttatni is. Csongrád vagy bács kiskun megyében van-e erre szakosodott cég aki megcsinálja,kb 3-5m3 palló lenne.
Hopp. Ezek szerint nem gondoltál bele az aktuális helyzetembe. Amit küldtél, az teljesen rendben van. Csak ott a forgáspont fix helyen van. Amiről én beszéltem, hogy nem párhuzamosan tolom ide-oda a stellert, ott a forgáspont össze-vissza vándorol. Valóban sarkosan fogalmaztam, bár a szavak mögött reméltem, hogy érthető a poroblémám.
Akkor most pontosítom: ha nem párhuzamosan mozog a steller, és a forgáspontja nem fix helyen van, akkor megette a fene.
Most jó? :-)
Csak emiatt lementem a "műhelybe", hogy ezt lefényképezzem neked. Gépészetri szempontból egy problémára mindig több megoldás van. Van ami jobb, van ami kevésbé jobb, és van amikor a két megoldás egyenértékű, de mondjuk megszokásból az egyiket használjuk.
Ez egy teljesen gyári Dremel router asztal. Ha jobban megnézed a steller jobb oldalon csak egy forgáspont a bal oldalát pedig egy íven lehet mozgatni. Könnyen belátható, hogy az íven két cm mozgást kell végezni, hogy a késnél egy cm legyen. Azaz pontosabb állítást tesz lehetővé mint ha mindkét oldalt kellene pont egy centivel elmozdítanunk.
Az elszedő támaszték egy ék amelynek az X irányú mozgatása meghatározott Y irányú mozgással is jár.
Egy vonásnyi mozgatás pontosan egy tized millimétert eredményez a késhez képest. És az igazából lényegtelen, hogy az ék az maga az elszedő vagy a steller teljes egészét mozgatjuk hasonló elven (a steller hátoldalára téve az éket), a preciziós állítás tökéletesen megoldott. Ahhoz hogy a te vágyad legyen kielégítve a második esetre van szükség - de a lényeg ott van, hogy: "Ha van forgáspontja, akkor megette a fene." nem más mint egy tévedés. :P
És, hogy némi fa is legyen a hozzászólásban, a tegnapi és mai munkálkodásom. A céghez be akartam vinni a konyhába egy vágódeszkát mert már unom, hogy a tányéron nyikorgatják a kollégák a kést és állandóan fennem kell, de végül hármat csináltam, hogy itthonra is legyen.
Anyaga juhar és sapelli mahagóni, méret valahol A5 és A4 között. Mind a négy oldala 15 fokban lemarva, hogy bármelyik oldalán feküdjön könnyen fel lehessen venni, és az ikeás Skydd ásványi olajjal vastagon beitatva. Főzésáló Gorilla D4 poliuretán ragasztó tartja össze.
Van amúgy mégegy hobbista módszer, amit kipróbálhatsz egy tesztdarabon. Az anyag fűrészpora színtelen sellakkal keverve, (vagy "blonde" sellakk???) és azzal feltöltve a hézag. Viasztalanított sellakkal persze. Ez olyankor amikor illesztési réseket töltesz ki, nagyon jól működik simán ráfestve, mikor lyukakat, na ott gond lesz. Ez a fajta javitás, több festéket fog beszívni mint a környéke, de ez még a jobbik eset, mert ha a töltőanyag száradása után hígított sellakkal mégegyszer átmész egy kis művészecset segítségével a javításon, akkor lehet pont ki fog majd egyenlítődni az egész felület festékbeszívó képessége. A higított sellakkot gyakran használják festés előtt a foltosodás elkerülése végett, átkenik vele az anyagot, aztán jön száradás után a festék. Ennek mentén esetleg próbálkozhatsz, hátha szinkronba lehet hozni a javított és javítatlan felületet. Mondjuk akkor még mindig ott a probléma, hogy erezet ezen se lesz, de kis lyukakhoz talán ez egy jó megoldás. Nagyobbaknál valszeg egy mesterfolt a legjobb, vagy a restaurációs módszer. Pótlás nélkül sajnos csak pingálással tudod utánozni az erezetet.
Majdnem igazad van, de csak majdnem. Azért "kell" párhuzamosnak lenni, hogy a mérés ponos legyen. Illetve ne csaljon. Ha nem párhuzamos, akkor nem mindegy, hogy hol mérem a bit-steller távolságot.Úgy értem, hogy ha már egyszer beállítottam pontosra, és ahhoz képest kell 5 tizedet eltolnom, akkor az asztal szélére ragasztott "centiméter" skála nem használható, HACSAK nem "párhuzamosan" mozog a steller. Ha van forgáspontja, akkor megette a fene.
Igen, persze, de tényleg be lehet ferdén is fogni a fésűket :) Nem is arra gondoltam egyébként, hogy átlósan álljon a vezető, csak arra, hogy ha nem tökre párhuzamos az asztallap szélével, az azért nem a világ vége.
A steller függőleges párhozamosságát viszont nem egészen értem.
A DeWalt fűrész stellerének hátsó oldalához rögzítettem a maró vezetőjét, mágnessel.
Egészen biztosan meg lehet csinálni úgy is, ahogy te gondolod, de azt hiszem, erre gyári megoldás nincs, tehát "barkácsolni" kell. A WonderFence mögé mindenképpen kell még valami, önmagában nem elég; a hátsó, fekete ékeket egy fix elemhez kell rögzíteni (erre szolgál nálam a másik aranyszínű aluprofil). Egy sima stafni önmagában nem elég, mert a WonderFence-et egy T-sínbe kell felfogatni.
Nálad is fűrésszel van egybeépítve. Vagyis tudod használni a fűrész stellerét. A maró stellerét a fűrész steller mozgatja. De ha az nincs - mint nálam -, akkor nehezen tudnám szépen, párhuzamosan mozgatni előre-hátra, ráadásul finom lépésekben.
Ilyenem volt nekem, de már egy fórumtársunknál várja a beüzemelést. Azért váltam meg tőle, mert azt igazából fűrésszel egybeépített maróhoz célszerű használni a hosszú vezető szára miatt, külön asztalra nem érdemes rakni, mert nagyon hosszú nyúványa van hátra.
Boldogulok. Asztalos fórumban ajánlottam, itt elsősorban fával dolgozunk, de megy a fémfúrás is szépen, persze nem reggeltől estig, és nem a lánchíd pilléreit perforáljuk.
A gts 10 xc kihúzott "szárnya" alá nem akarsz támasztani?
Például ebben a videóban 6:00-nál kezdi csinálni: https://youtu.be/5Ab1cNSEtmI (láttam, hogy neked az állvány nem ilyen kialakítású, max a betonra tudnád támasztani)
Vékony, vagy apró dolgokat sokkal könnyebb/pontosabb/biztonságosabb marógépen/asztalon "gyalulni" mint gyalugépen. Simán lehet akár 10mm-es fogásokat venni. Csúnya lenne, ha azt nem bírná el egy 1.5-2kW-os gép.
Kb. én is így gondolom, de nem 1 tizedet, hanem a KREG mérnökeiben bízva két lemezt, egy 1/16 és egy 1/32-est. Bár ők igen ötletesen két-két ilyen átmérőjűrúddal oldották meg:
Innen a fórumról okosodva mondtam amit mondtam. Talán Jcsapó mutatott egy marókést amit a laminátum evett meg, lehet ez valami más volt mint a bútorlap
A leszedő oldal , hogy kijjebb legyen ez nálam is felmerült kérdés. Állíthatóra megoldani nem olyan egyszerű. Azon gondolkodom, hogyha sikerül mondjuk úgy beállítani a stellert hogy a kés pontosan egy tízed mm-t vegyen le akkor egy tizedes trombita lemezt teszek a fogadó oldalon a vezető fix és a mozgatható része közé. Remélem érthető amit gondolok erről.
Elhúzás Triton részéről ismerős :) Pont most lettem kész a mai menüvel: 18-as rétegelt lap merevítése, régi vezető átműtése az új asztalra (karcsúsítás, GTS10 vezetőjére ráapplikálás, T-sínek bemarása pl szorítófésűknek), elszívás kialakítása.
El kell hogy mondjam, kellemesen csalódtam az Y-os elágaztatott elszívásban. Szerintem teljesen jól működik. Még úgy is, hogy - khmm :-) - OBI-s porszívó, előtte ciklonnal.
SzaboLaszloIT: már este 9, szerintem már nem állok neki kínai marószárazni. Kicsit több idő volt ez a fenti menü, mint gondoltam. De holnap megtekerek párat.
"de a laminátum keménysége eszi a szerszámokat ahogy olvasom a hsz-kat ,"
Amelyik szerszámot megeszi egy maróasztal elkészítése, azért nem kár ha tönkre megy. Amúgy nem a laminátum az "ellenség", hanem a ragasztóval telített forgácslap.
Az asztalfelső a laminált. Az hogyan enné a szerszámokat, hisz azon csak tolod a munkadarabot. Vagy arra gondolsz, amikor elkészíted? No az a pár méter vágás igazán nem fogja megenni a szerszámaidat. Mindenképpen alá kell támasztanod majd a Triton körül az asztallapot, nem elég csak a két szélén az asztalnak. Igazából jobb lett volna IKEA-s konyhai munkapultból csinálnom, az is 38mm, az tuti síkban maradt volna. De hát azom nem volt. Rétegelt, meg bútorlap volt itthon, és ráadásul a linkelt videóban is eképpen oldotta meg a hölgy. Egy hajszálnyi behajlása most van az asztallapomnak, de a marógép nélkül is. Ha beteszem, akkor sem hajlik jobban már, mert azért a merevítések tartják rendesen.
Most a vezetőn agyalok rendelesen, mert jó lenne olyanra elkészíteni, mint az egyengető gyaluknál, hogy a leszedő oldal, kijjebb legyen állítható, hogy végig felfeküdjön a már mart munkadarab is.
Szívesen vennék ötleteket, vagy linkeket, ha valaki már találkozott ilyen homemade megoldással.
Ha jól értem MDF az alapanyaga, rétegeltből is működne? Nekem ahhoz van anyag. Az asztallapnak én is rétegelt és fehér bútorlapot gondoltam, de a laminátum keménysége eszi a szerszámokat ahogy olvasom a hsz-kat , ezért gondoltam két 18-as rétegeltre, jól meg csiszolva ezen is jól tolható az anyag? Azért gondolom a 2 réteget, hogy a 6 kilós triton ne legyen neki nehéz.
elég stabilnak érzem ezt a munkapadot max nagyon ritkán lesz nagyobb lap rajta, de egyébként ahogy látok más hobbi maróasztalt azok sem tűnnek nagyon nehezeknek.
Azért írtam az egy centis példát, mert egy hónapja ha beszéltük itt, hogy szép bútorlapvágást pl. marógéppel lehet elvégezni. Persze én is vágnám szívesen, de a kipattogzás...:)
Ismerem ezt az incra megoldást de nagyon dühös vagyok mert ku..a drága:)
Amúgy apróságok, amik sokkal használhatóbbá teszik a Dw gépet (3x hosszabb párhuzamvezető rúd, 2 párhuzamvezető (élbe marásnál nagyon jól jön pl), felsőmaró bölcső szorító része épp ellentétes, nem leszorítod, hanem lazítod lenyomáskor, ezért elengedéskor szorít, így nem mászhat el, billenhet el magasság rögzítésnél).
8-as patron sokkal jobb, mint makita esetén.
Az Élmaró bölcső tekerős magasság állítása meg sokkal jobb, nem kicsit, nagyon
Asztallap: összefogtam egy 18mm-es rétegeltlemezt és egy 18mm-es fehér bútorlapot. De minden szónál többet mond a kisfilm, ami alapján szinte milliméter pontosan legyártottam az sztalt. Egyszer már tettem be róla ide képet, de beteszem mégegyszer.
A "feszítettszálas" filament ledeknél máshogy van.
Ott a búra üvegből van, gáz van alatta, melegszik is egy kicsit. A menetnél viszont sokkal hidegebb.
A felületszeelt klaszik led lámpát leejtheted 3 méterről, összepréselheted satuban, nem lesz semmi baja a búrának. Klasszikus steklámpába kitűnő választás. Az üvegbúrás filamentttel ugyanezt nem lehet eljátszani, viszont annak sokkal jobb, tényleg gömbkarakterisztikás a fényeloszlása.
Nekem az az asztal könnyűnek tűnik, hiába 17 kiló. Mondjuk ha biztos vagy benne, hogy nem fogsz másfél méteres léceket (deszkákat, pallókat) marni, csak kis darabokat, akkor azért elég lehet.
A magasság nem fog elállítódni, mert a "Lock" feliratú csavarral rögzíthető.
Egy centit én inkább fűrésszel vennék le :) De igen, a "bebukás" ellen az lehet megoldás, ha a vezető maróbit előtti és utáni része nem egy szintben van. Ehhez elég lehet az "utáni" oldalra ráapplikálni egy megfelelő vastagságú lemezt, de pl. az Incra WonderFence (görgess lejjebb) két oldala külön is állítható.
A vezető állítására a pontosság és könnyű állíthatóság megint remekül biztosítható az Incra egy másik rendszerével, de ha mobil kialakításba gondolkozol, nem biztos, hogy ez ideális.
Tulajdonképpen 50-50% volt már napok óta a meccs állása. A Makita mellett az állt, hogy dönthető volt a talpa, és már van Makita sínem (a merülőfűrészhez). A Dewalt mellett meg az szólt, nagyon szépen, finoman állítható a marási mélysége, és persze kb. 30 ezerrel olcsóbb.
össze szeretnék rakni egy maróasztalt amit egy B&D W1000-re (nehéz és stabil) applikálnék rá a mozgathatóság jegyében.Vennék hozzá egy egy Jessem Ruter Prestige lift-et és beletenném a Makita RP 2300-at.
A kérdésem, hogy milyen vezetőt (fence) ajánlanátok hozzá (pontosság a fontos és a könnyen állíthatóság)? A másik kérdés, hogy milyen lapba applikálnátok bele a Jessem-et? Lehetőleg könnyű és vízszintes felületű legyen.
Nem használtam még ilyen gépet és pl. azt sem tudom, hogy miként kell egy ilyen géppel levenni pl. 1 centit egy lapból úgy, hogy ne bukjon be a másik oldalon ahol már lemartam. A vezetőnek kell a másik oldálát állítani?
Beszélgettünk arról , hogy az ilyen felsőmarót fogadó liftek könnyebben elállítódnak, mint azok, amelyek lifthez gyártott motort tudnak fogadni. Viszont ez a Prestige meggyőzött mert elég stabilnak néz ki.
Nekem is a tápegység döglendett meg a LED-panelban - köszönhetően az igen magas minőségű hővezető pasztának. De ennek ellenére nem bántam meg a beruházást.
Ergo a tartósság a tápegység minőségén múlik. Az olcsókban nem valószínű a minőségi táp.
Szerintem is így van. A lámpabúra alig langyos... de a töve, ahol az elktronika van - na az viszont rendesen meleg. És ahol meleg van - ott öregedés is van (pláne olcsójánoséknál)
"Most akkor mi van evvel a tartóssággal ill kis fogyasztással?"
A tartóssággal az van, hogy maga a led bizonyára kibírná amit ráírnak, csak a benne lévő tápegység az esetek többségében sokkal hamarabb feladja. Ergo a tartósság a tápegység minőségén múlik. Az olcsókban nem valószínű a minőségi táp. Nekem ami eddig tönkrement, abban mind a táp adta fel.
A válaszod köszönöm, de már a megírás előtt is okafogyottá vált, több okból is.
Természetesen nem a linkelt oldalról akartam megvenni, csak amikor keresgéltem, jót nevettem azon a "fűnyíró" megnevezésen. Az eredeti MAKITA csomagban néztem ki, pont Hobbit_G kollégánál a Szerszámoutletben.
Karácsonyra gondolkodom hogy meglepem magam egy új excenter csiszolóval. Ki is néztem egy dewaltot, nem is vészes az ára, érdekelne a vélemyényetek, hogy egy hosszabb munka során mennyire kényelmes? Esetleg más is szóba jöhet ha van jobb, lényeg hogy a jelenlegi parksideom mellé szeretnék egy olyat ami kevésbbé terheli meg a kistestem, mert a Ps egy kicsit oda tette a vállam egy egész hétvégés munka után ( lehet nem csak az, de azóta fáj a vállam, bizonyos mozdulatoknál).
Szóval érdekelnének pro és kontra vélemények, tapasztalatok.
Régebben volt téma, kerestem is, de a konkrét típusokat nem láttam ( lvalószínűleg felületes voltam)
Amikor élmarót akartam venni elmentem a szerszámoutlet--be és kipróbálhattam a Makit is meg a dw-t is. A dw süllyeszthető talpa nagyon megtetszett és ma már nem bánom , hogy öt vettem egy gyári 6.35mm-es tokmánnyal 92.000 ért.
Nekem 6 éve van egy Philips LED az íróasztali lámpámban. Minden nap (hétvégén is) használom, nyáron csak 1-3 órát, télen 5-8 órát, bár néha egész nap be van kapcsolva. Még bírja.
Idáig ilyen panaszom nem volt , a lakásomban már minden izzó cserére került és nincs problémám. igaz 1db 10 év után kiégett a slóziban az ígért 1000 üzemórát nem teljesítette, a szobai konyhai üzemben meg már talán több ezret is. Tehát elégedett vagyok velük.
Jesszusom Mester, milyen oldalról vadásztad a leírást? :D Router -t lefordították az IT-s megfelelőjének. Gratula a weboldal felelősének, egyes, leülhet. Pl itt is ... útválasztó .. ehhez képest az unimax "gyaluja" a vésőmaróra még istenesen jó:
Nade, az egyik lényeg: ugye tudod hogy ennek a marónak a konkrét talpa nem alumínium, hanem műa., mint kb minden felsőmarónak. Szerintem inkább nézz körül a Makita hivatalos oldalán. Tuti hogy az "aluminium housingot" sikerült vmi zseninek "alumínium alapú talapzatnak" fordítani. Merthogy a ház az tényleg alumínium, meg amibe beleteszed, az is, ellentétben néhány olcsóbb maróval, ahol utóbbi gyakran műanyag.
A másik, bár ez sokaknál hitvallás: nem tudom neked tényleg szükséged van az akkus változatra? A vezetékes tesóját (az akkusnál is leírják, hogy abból fejlesztették ki) itt sokan megelégedéssel használják, és ugyanazok a kiegészítők vannak hozzá, mint az akkushoz.
Hobbit_G kollégának még a Hobbidzsemen adtam oda a DeWalt D26204K típusú csomagot, kipróbálásra. Neki is Makita RT0700-a van (volt?), azóta szid h szerinte a DeWalt sokkal jobb, főleg a 2kezes süllyeszthető talpa a Makitáénál, és el fogja adni és tán már meg is vette ő is a DeWaltot.
Az akkus feature-t szerintem gondold át, de egyébként sem a kis Maki, sem a DeWalt nem lenne rossz választás.
A ledes izzóról azt olvasni, hogy kevesebb áramot fogyaszt. Öreg hétvégi házamban cseréltem egy régi hagyományos 100w-os izzót ezután a kapcsoló sisteregni kezdett, gondolatom szerint nagyobb áram folyt át az éríntkezőkön 5-6 bekapcsolás után megadta magát vagy a kapcsoló de lehet az égő. Még nem néztem meg. Most akkor mi van evvel a tartóssággal ill kis fogyasztással?
Az 1400lumen nagyon erős, apró pici a pupillád mellette, azért is látsz jobban. Érdemes lenne egy 90-100W-os opálbúrás izzólámpát próbaként belerakni, hogy akkor mit érzel.
Sokáig pont hogy 100 W opál volt...
- aztán jött egy 27 W-os, 1.570 lumenes szintén melegfehér spirálos eco-égő (ez is elég bivaly volt)
Csak ez utóbbit nem szerettem, mert legalább 3-4 perc volt a teljes bemelegedési ideje, addig viszont szarul világított és vörösen.
Na most nálam ezt ne úgy képzeld el, mint egy kéz-felett 30 centire lévő kis íróasztal-lámpácskát - mert nálam az íróasztal felett 70 centi magas polcra rögzített, karos (pantográfos) munkalámpa világít.
Ez minimum 1 méter égő-magasságot jelent a munkaterület felett - így már azért nem annyira "szedi ki a szemét" az embernek ez a sok lumen - hanem sokkal inkább szétszóródik a fény a tágabb környezetre is.
Kicsit óvatosabb lennék. Íróasztali lámpába raktál 1400 lumenest? Majdhogynem 100W-os izzólámpa fényteljesítménye. Nincs egy luxmérőd amit az asztallapra tudnál tenni és nappal is megmérni pontosan ugyanazokon a ponton ahol éjszaka? Az Ra a színvisszaadási érték (https://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%ADnvisszaad%C3%A1s) "A színvisszaadás a fényforrás intenzitásának spektrális eloszlásától, a megvilágított tárgyak spektrális reflexiójától és a szem színi áthangolódásának mértékétől függ. A színi áthangolódás alatt a szemnek azt a tulajdonságát értjük, hogy az akromatikus ingert a mindenkori megvilágítás színétől függően eltolva érzékeli. A rózsaszínes alkonyi fénnyel megvilágított meszelt falat fehérnek érzékeljük, jóllehet fizikai jellemzői alapján rózsaszínűnek kellene látnunk."
Melegfehérnek írták, az most vajon mennyi lehet ezeknél? 2700? 3000? 3500? Az 1400lumen nagyon erős, apró pici a pupillád mellette, azért is látsz jobban. Érdemes lenne egy 90-100W-os opálbúrás izzólámpát próbaként belerakni, hogy akkor mit érzel. Persze újat, amit nem fogsz találni sehol, így a teszt kivitelezhetetlen.
Akit érdekel "rendes", E27-es égős világítás műhelybe, vagy lakásba - annak nagyon ajánlom ezt a 17W-os LED-est - ami most a Lidl-be van - 1500 Ft-ért.
Brahiból vettem egyet az íróasztalomhoz - gondolván ha nem jó úgyis visszaviszem - de ledöbbentem: amellett, hogy megdöbbentően bitang fényereje van - annyira jó a színhőmérséklete, hogy szinte nappali fényben érzi magát az ember.
Ott van rajta az Ra indikátor - ami azt jelenti, hogy a 100-as érték a nappali világításnak teljesen megfelelő szín...ennek meg 97-es értéket ír. és nem kamú.
Kis élmarót keresgélek, miután egy nagy Makitát építettem be az asztalomba, és külső maráshoz a Triton már elég nehéznek bizonyult. Igazából ez a nagy Triton tényleg asztalba való inkább, mint kézbe.
Megtettszett a Makita DRT50ZJ, különösen, hogy van hozzá egy olyan kétkezes tok is, amivel azért kisebb marásokat asztalon kívül is el lehet végezni. A Tritonom majd megy a jófogásra.
Az említett Makita típusban különösen a sokoldalúsága tettszett. :-)
Ahogy azt az alábbi adatlap részlet utolső szava is mutatja.
A hivatalos hozzáállás, hogy faporhoz mindenképp porzsák.
Horonymaráshoz is, de ott nagy csoda nincs, automata szűrőtisztítás kéne, csak hát az a gép igen fájó, mert kb 150.000
Nekem az obis porszívó van, a makita pl majd 2x levegőt képes mozgatni.
Viszont ha vki makita szívót akar venni inkább egyeztessünk, mert a saját fejlesztésű szívójuk nem jó, a Nilfisk féle viszont teljesen rendben van. Nem én találtam ki, benti tapasztalat...
Lehet cserélni fogom erősebb szívóra az obis gépet, de még nem biztos. A kérdés csak hogy mi legyen majd, de ez csak legkorábban jövőre lesz aktuális, ekkor min félautomatát fogok venni, jó eséllyel metabot, az se saját termék, starmix.
Ebből létezik 12V vagy 10.8 kivitel is. Nagyon könnyen leszedhető a tokmány és sima csavarozóként működik, majd simán visszakattinthatod a gyorstokmányt. Én nagyon elgondolkodtam egy ilyenen, de akár a kisebb is elég lehet famunkához.
"Most megcsinaltam 18mm retegeltbol, ez lehet kicsit tulzas volt,"
Aztaq. ... Nagyrakerekedőszeműanimáltgif. :-O Mivel fogod elszívni? Sugárhajtású turbinás porszívóval? :D Nem kicst túlzás. Nemcsak azért, mert szegmentálva, szögbenvágva-ragasztva a hatos sem horpad, hanem .. Na mindegy, hátjó, ez sem fog horpadni az tuti :D
En megcsinaltam 6mm-bol a levalasztot (https://www.youtube.com/watch?v=pzq9po9Qnr4, muanyag hordos valtozat: https://www.youtube.com/watch?v=883LWRZGWnM), de amikor befofogtam egy kicsit a porszivo veget recsegett ropogott. Szerencsemre egy ismerosom lecsapott ra, igy anyag arban megkapta :). Most megcsinaltam 18mm retegeltbol, ez lehet kicsit tulzas volt, de ezt nem horpad es nem is recseg ropog :) (video hamarosan a macskalak utan, meg vagni kell).
A pácot egy 25 éve vásárolt asztal lapjának felújításához vettem.
Az volt a probléma, hogy hiába tettünk az asztalra edényalátétet, a forró edényektől a lakkozás foltokban szürke lett. Ez csúnya. Az asztal alján a gyártói cimkén rajta volt, hogy P43 szeszpác.
Másik fórumon kórusban vágták rá, hogy MILESI.
S tényleg az. Szín azonos.
Az asztallapot kontakt csiszolóval lecsiszoltam. Gyönyörű és hibátlan.
Erre menne a pác, majd a lakk.
Maradék anyagból csináltam egy fadobozt. Ezen lennének javítandó felületek. A maradék pácból jut erre is.
Úgy döntöttem a hibákat kifoltozom.
Azután várom a jó időt, hogy szórással vihessem fel a pácot, lakkot.
Azért mert nekem nem kell keresgélnem, be van könyvjelzőzve.
Emlékeztetőnek tartom meg hogy visszarángasson a földre amikor valamit nagyon el akarok bonyolítani mert "annak nagyon pontosan kiszámoltnak kell lennie, másképp nem fog működni". Ilyenkor mindig ráébreszt, hogy pusztán faékekkel, fakalapácsokkal, kötelekkel, és görgőkkel is építettek piramisokat. Ez a minta vezetett el a tartály nyomáskiegyenlítési gondolathoz is, hogy mi a faxnak azt túlbonyolítani ha a természet magától megcsinálja? És így tovább még pár másik esetben.
Én igazából egy mosófazékra, vagy egy zsírosbödönre gondoltam. Főleg a nagy zsírosbbödön tetszik, abba belefér megfordítva a kínai leválasztó. A mosófazék pedig egy baffléhoz adja magát. (ennek párhuzamos a fala, a zsírosbödöné bedőlő) És ne feledjük el a lazán beledobott zacskót se aminek a rögzítéséhez sima mágnes is ölég ezekben.
Hopp, nesze neked narancssárga OBI-s bödön. Javítok: nem feletétlenül kell teljes dugulás, csak masszív mennyiségű por felszívása. Valszeg üzemszerű használatnál nem (vagy nem biztos) hogy megtörténik.
Bármi elbírja. Még a papírhordó is. Az első dugulásig :) Onnantól kezdve viszont horpad fémbödön, műanyag hordó - hacsak a nemrég kitárgyalt ilyen-olyan-rugós szeleppel meg nem akadályozod - és/vagy egy kis belső merevítéssel, bár olvastam itt olyat, hogy akkor is képes megnyekkenni. Ha jól emlékszem Lypapának van papírhordója a gyűjtéshez, ő egyszerűen megfurkálta tán itt-ott, és működik neki.
Vagyhát ... ezt nem hagyhatom ki, mert én is ilyet csináltam :-) - szegmentált fahordó. Azt meg nem nyekkented egy porszívóval sem (legalábbis amit mi hobbisták használunk, azzal nem), antisztatikus, "természetes" - csak el kell készíteni. Meg persze kicsit nehezebb is, mint egy műanyag vödör - de nem kell 10-15 mili vastag fából/r.lemezből csinálni, a 6mm-es is bőven megteszi.
A narancssárga obi vödör elbírná? Vagy inkább egy 20 literes diszperzitesre? Nem nagyüzem, csak alkalmanként pár fűrészeléshez, szalagcsiszoláshoz kéne, nincs klasszikus nagyméretű gépi gyaluforgács.
EZ érdekes. Engem pont nem a gépek érdekelnének hanem a hely maga (áram, meleg és egy asztal). KÉrdés, hogy egy kétnapos meló mennyibe kerülhet. Nem sokat csökken az ár bár csak 4 óráig skálázták fel.
Amikor vettem azt az infót kaptam róla hogy az élszögön kívül semmilyen különbség nincsen. Nem is érzékeltem közöttük semmi különbséget. Tartósságban sem. 1-2 tank után egyformán rájuk fért a fenés. A jobb oldali gyári Makita-Dolmar lánc, a bal oldali Oregon hosszvágó.
Az a kérdés, hogy mennyire lesz igénybe véve. Nekem egy Ferm lapostipli maróm van. Sok százat fúrtam már vele, szerintem aki nem napi 8 órában használja a gépet, annak sok-sok évre elegendő ez a cucc is.
Új helyről jut eszembe, hiába 18mm rétegelt lemez, azért a 6 kilós Triton nagyon picit meghúzza középen. Gondoltam alulról rakok be ragasztva, csavarozva merevítőbordát. Maradt sok 5cm széles 18-as csík, abból vágtam, majd 10-es fúróval, oszlopossal fúrtam (volna) süllyesztést lapos fejű csavaroknak. Micsoda remek minőségű rétegeltet fogtam ki ... az első furatot épphogy elkezdtem (a fúrószárnak semmi baja, éles, nem üt, Bosch):
Egy réges-régi kék Bosch dekopírom van,a mit használtan vettem, tökéletes. Van egy legalább 30 éves Lamello gépem is, ez is olyan, mint ha új lenne. Lehet, hogy szerencsém van ezekkel, de egy tényleg alig használt Bosch szerintem meg lehet venni. Persze nem látatlanban, nézd át jól, próbáld ki, hangja, lötyögése stb. Arról a Bosch lamellóról jókat olvastam eddig.
Aztán ha megveszed, és mégsem válik be, nem ér a nevem! :)
"De mindenképpen a felület olyan síma kell legyen, mind Salamon töke és semmi hiba rajta."
Na nekem ezután lett elegem a szeszes pácból, gyönyörűen simára gyalult, majd megcsiszont felületen is előjöttek kis foltok, miután felvittem a pácot. Sokkal jobb lett az olyan felület, ami csak fűrészelve volt, ami sima volt pocsék lett.
Faszobrász barátom pácot kis szivaccsal vagy rongygombóccal hordott fel trófeatalpakra, jól nézett ki. De sajna azt nem tudom szeszes vagy vizes pác volt-e. De egyébként mikor én a szeszes páccal szenvedtem, akkor azt mondták a vizessel könnyebb. És az sem mindegy milyen fa. Kicsit talán segít ha híg sellakkal elótte lealapozod a felületet. Viszont feltöltött hibák esetén lehet inkább fedőfesték kellene, és akkor nincs komplikáció. Egyébként ha restaurálnak pótlást, azt úgy szokták, hogy hibánként kitölti, majd a felületkezelt részhez hozzáigazítja pingálással a hibát. Pl. viasszal kitölti, majd a felületre olyan színű viaszt ken, ami illik oda, és aztán még kaparóval, ecsettel megoldja, hogy úgy nézzen ki, mintha nem lenne hiba, pl. Erezetet fest oda, kapar bele, vagy ilyesmi. Aztán jön mondjuk lakk. Vagy csinálhatsz mesterfoltot.
A sima keresztvágó fűrészlánc ("A" fűrészlánc) valójában egy gyalu.
Ha jól megnézed szemből, akkor látszik, hogy egy széles sávban elgyalulja a fát, úgy vág. Úgy is kell élezni, mint egy gyalut, mert a keresztben álló széles lapjának a belső felét reszeljük a láncreszelővel.
Namost ez hosszvágáskor irdatlan hosszú forgácsot csinál, ami nem csoda, mert a fa rostjaival párhuzamosan gyalul, ilyenkor nem töredezik a forgács.
Nekem volt, hogy így vágtam rönköt, és a húsz+ centis forgács pillanatok alatt tömítette el a gépet ott, ahol a láncot behordja.
Szerintem a hosszvágó lánc emiatt nem ilyen gyalulós szemekkel szerelt. Nem lennék meglepve, ha klasszik fűrészfogas lenne, csak több kialakításban, és mondjuk három láncszem adná ki a szükséges horonyszélességet vágásban.
Igen, részben ezért is döntöttem úgy, hogy kobaltfúróval nem gyötröm tovább a vasbetont, csak zavart, hogy volt már, amikor sima idom vagy vaslemez volt beépítve falba, amin egy lyuk nem sokat gyengített volna, és ugye azt se tudtam átfúrni, ezért voltam vele úgy nem érdekel, mostmár kitalálom, hogy lehet ezt árfúrni. De majd legközelebb. Meg ott van a hálós merevítős beton, annál sztem ha egy szárat átfúrok, akkor még nem a világ vége, legalább is remélem.
"A kolleganak esetleg meg szempont lehet a mobilitas is,"
Nálam sincs semmivel összeépítve, csak a cső van beledugva. Ha azt lehúzom, vihetem ahová kedvem tartja.
"Az automata bekapcsolast hogy oldottad meg ?"
Azt annyira egyszerűen, hogy sehogy. :) Csak úgy parasztosan kapcsolom a kezemmel. Illetve, a konnektorba dugtam egy kapcsolós aljzatot, ott lehet ki-be kapcsolgatni. Ha focipályányi műhelyem lenne, akkor bizonyára csinálnék valamit, de így csak annyi, hogy hátra kell fordulnom.
"a ciklon mennyire kepes a finom port megszurni ?"
A csiszolatport csak részben képes leválasztani, abból megy át a porszívóba is. Bevallom, átalakítottam a porszívó bödönjét és autóhoz való levegőszűrő van benne. Ezt úgy évente kétszer cserélem. (Nem takarítom, fújkálom, mert ingyen jutok hozzá, szóval nem tudom, úgy meddig bírná)
Siman sorbakotsz a konnektor aramkorebe egy relet, ami akkor fog behuzni, amikor bekapcsol a gep (ergo zarodik az aramkor). A rele masik oldalara pedig kotod a porszivot.
Persze necces, mert tekercs oldalon ha mondjuk 2600W-ot kell atengedni magan akkor lehet hogy draga lenne a rele :)
Az aramfigyelo az gondolom vagy valami lakatfogos vagy söntös elven mukodo cucc lehet, azert dragabb.
Kényelmi szempontból nem rossz ha egyszerre indulnak 2600 wattnál nagyobb gépem úgy sincs szerintem a makita marad a parkside sem lehet rossz (de a makitában jobban hiszek :) ) És valamelyest fontos az is hogy ide-oda vihessem és köszönöm mindenkinek aki segített.
Hogy mekkora a hatásfok, az több tényezőtől is függ. Ha az anyagleválasztó-ciklon, és az elszívó berendezés helyesen méretezett, akkor akár 98%- ban is kiválaszt.
A további levegő-anyagkeveréket az iparban egy szűrőciklonba vezetik, ami a fennmaradót kiválasztja.
Ez nagy valószínűséggel esetünkben nem így van, ill. a szűrőciklon szerepét, a porszívónkban lévő szűrő veszi át..
Megoldás lehet a nagyobb kiválasztásra, ha több leválasztóciklont kötünk sorba egymással, de ezt amatőr körülmények között nem alkalmazzák.
Azt gondold végig mennyire fontos neked az a kényelem, hogy együtt induljon a porszívó meg a rákötött szerszámgép.
Ha annyira fontos, hogy mindenképp kell, akkor nézd meg, melyik a legnagyobb felvett teljesítménnyel dolgozó szerszámgéped, amivel használni szeretnéd.
Ezután nézd meg, hogy a választott porszívó, mekkora teljesítményű gépet tud kiszolgálni - a Makinak ez biztosan ott van a gépkönyvében, a tippem olyan 800-1000W.
Egy MV 3 P Karcher porszívóra max 1000W-os gép csatlakoztatható (a márkaszervíz szerint).
A Parkside PNTS 1500 B3-ra asszem 2000 v. 2200W-os gép a max.
A kolleganak esetleg meg szempont lehet a mobilitas is, nalam pl a porszivot az asszony legalabb annyit hasznalja mint en, ha teraszt vagy garazst kell porszivozni.
Az automata bekapcsolast hogy oldottad meg ?
Mondjuk egy erosebb relevel siman meg lehet oldani, a lenyeg talan csak annyi hogy tekercs oldalon kibirja a sok ampert (bar nem turtam fel a finder katalogust, de gondolom van ilyenjuk is, mert mindenuk _is_ van :)
Ha mar itt tartunk, mindig erdekelt hogy a ciklon mennyire kepes a finom port megszurni ? Gondolok itt pl a csiszolobol keletkezett porra. Nyilvan a forgacsra tokeletes, de ha finom port kap, az nem a szuron fog landolni ?
Bükkre próbáltam ugyanazt a Milesi pácot, amivel a 26 ajtót (tényleg) szépre sikerült pácolni. Bükk lépcsőkorláton fertelmesen nézett ki, nem tudtam megfejteni, miért.
Pedig az ajtók sem voltak csúcsminőségűek, sőt. Obi-Praktiker minőség, hossztoldott, nagyon puha fenyő. Talán éppen azért, mert ez szívta a pácot rendesen.
Bár a Milesi kereskedés által kiszámolt mennyiség harmada elég volt így kézzel-törlőkendővel kenve.
De vagy 8-10 pár gumikesztyűt megevett közben a pác.
Nekem ezt a feladatot egy 12eft-os 1100W-os hamuporszívó látja el, egy 60literes hordón ülő ciklonnal. Nem nehéz ennél komolyabb porszívót találni, de (szerintem) ez is elég ezekre a feladatokra.
Amúgy az lenne az igazi. Nem írtam de a fő akadály, hogy csak alulról lehet hozzáférni, tűzve és ragasztva van végig. Nem lett precíz (nyilván hülye szerszámok:)) de összességében szerintem jó lett, thanks guys
Áh, a Sógun egy nudli volt Margónéni vérben forgó szemeihez képest. Majd beszartunk a félelemtől, pisszenni se mertünk. :) Az is betojt aki amúgy szintén nézte a sorit, merthátugye a könyvmoly lánykától a legmagasabb gyerekig mindenki nézte, csak pont a "tegnapit" nem látta.
"az első részt minden harmadik japán háztartásban nézték, az utolsó részt már csak minden tizedikben" Mint nálunk ökörfosékat :)))
Osszessegeben nem egy rossz gep, amire hasznalni akarod arra valoszinuleg tokeletes lesz. Viszonylag fajdalommentes takaritani, kelloen eros. Az elszivas milyenseget ugyis inkabb a hasznalt gep fogja meghatarozni, nem a porszivo amit rakapcsolsz. (marmint a kezi gepeknel)
Szeretnék segítséget kérni száraz nedves porszívó választásban mivel szeretnék egyet venni de mivel ezelőtt sose volt így nem tudom mi az ami megfelelne kisebb gépek elszívására Pl.:kézi körfűrész,felső maró. Mivel lényeges szempontom az alacsony ár így ezt néztem ki
Fú, mi is volt az a filmsorozat a 80-as években? Nem a Tövismadarak, hanem a másik, még előtte. Amikor megjapánul a szakállas főhős befogadják maguk közé. Föld alatti madzagon leengedett faketrecben is raboskodott. Igazi gyilkosos volt sok késsel és vérrel. Magvan!
"A Sógun! Az kell nektek, A SÓGUN" Mondotta egykori osztályfőnökünk miután az ált 4.-es osztály 80-90%-a (velem együtt) illedelmesen felállt arra a tök ártatlan kérdésére, hogy ki nézte a tegnap esti filmet. Soha nem felejtem el azt a katartikus pillanatot.
Nálunk van egy kis gép kereskedés, lánc élezéssel, értékesítéssel is foglalkoznak. Bevitték anno a láncomat, mondtam ilyen kellene. Elővett egy tekercs gyári Stihl láncot, megszámolta hány szemből áll az enyém, lenyelte a tekercsből, végtelenítette és boldogság :-) Ez nem működhet?
Így kicsit más a tészta :-) Nem tudom a matractól/szivacstól hogy tudod majd szépen kivágni a farostot. Ha sikerült akkor szintkülönbség nélkül meg lehet csinálni. Rövid oldalakon mondjuk 2, hosszú oldalakon 4 darab 5-ös facsavar megfelelő hosszban meg fogja tartani vígan, a középső merevítő beiktatása indokolt. Tanulva az esetből én valószínűleg farost helyett inkább rétegelt lemezből csinálnám a pótlást.
A bal oldalon található képlet azt mondja, hogy az 56 szemes lánc elméleti típuszáma Stihl 3610 000 056
Sajnos csak egy ilyen linket találtam ahol kapható, de legalább azt bizonyítja, hogy létezik ilyen. Angliából legalábbis biztosan rendelhető. Szóval érdemes lenne a típuszámra rákérdezni ott ahol a láncot szoktad venni.
Vékony lánc nem feltétlenül kell hozzá. Sőt . A gyakorlat az nagyon profivá teszi az embert és vezető nélkül is menni fog amikor mesternek mondhatja magát valaki. Életemben eddig egyszer csináltam ilyen fajta rönk szeletelést és mivel semmi tapasztalat nem volt vezetőnek egy 16 cm széles 4 cm vastag pallót csavaroztam a végeken cca 1.5 m távolságban a rönkhöz és ügyelve arra, hogy a palló mellett haladjak levágtam 6-7 cm-t, így aláfért a dewalt szalagfűrészemnek. A törzset pedig lábon állva szeleteltem, szintén használtam a vezetőt. Ja és természetesen a láncfűrész kapaszkodó körmeit is. A legjobban sikerült vágási felületet gyalultam meg bázisnak 3-4 tolás volt 1mm- es fogásokkal, azt gondolom elsőre ez nem olyan rossz.
Elnézve a felhasználókat, nem hiszem hogy nagyon spéci vezetővel vagy lánccal dolgoznának. Én arra tippelek, hogy leginkább ez kell hozzá, ami a videó címában is van:
"Master of sawing skills"
De majd valaki kijavít, aki kézből gatterolt már ilyen láncossal.
Ha nem zavar pár centi szintkülönbség a jelenlegihez képest, akkor elkalandozol valami tüzépre és veszel hajópadlót, úgy egy csomaggal. A régi farostlemeztől pedig érzékeny búcsút veszel. Akár vékony szöggel (direkt nem aprószöget írtam) is atombiztosan rögzíthető. Hozzávalók: fűrész, kalapács, szög, hajópadló. Szvsz, gyors megoldás, nem kell tervezgetni, meg ami nem látszik, az valójában nincs is...
A képen látható Kereszttartók között mekkora a távolság és milyen hosszról van szó. Csak azért kérdezem mert egy utólag berakott farost lemez könnyebben fog kitörni és ezért lehet kell majd közéjük egy plusz merevítő.A törött szélű maradék részt egyenesre vágnám a hosszanti tartó mellett és még szintben is lenne a javítás.
Arra gondoltam, 3x5-ös lécből csinálok egy keretet a hiányzó rész méretében, rászögelek farostlemezt, és az egészet betolom majd becsavarozom a meglévő lécek alkotta keretbe.
Ez járható út? Ha igen, facsavar vagy hatlapfejű ellenanyával, esetleg kapupánt?
Egyenes szálú anyagoknál az előbb leírt módon szoktam gyökérutánzatot, haránt fodros riglis mintázatot felvinni egy időben egyszerre több különböző színnel vörös fekete sárga variánsokkal, és mind tömény alkoholos. Nem kell félni az ecsettől , ha nincs benne gyakorlatod előbb teszteld egy hasonló faanyagon mert pácolással bármilyen mintázatot fel lehet vinni.
Ha a szeszes pácnál lassítani akarod a száradási időt a folyamat alatt, akkor közvetlen előtte a pácolandó felületet denszesszel vagy annak vízzel higított változatával itasd be az anyagot. Nyugodtan csinálhatod ecsettel mert nincs ideje elillanni beszáradni a felületnek, és az árnyalatot esetleg erezetet is tudsz menet közben sötétebb páccal hozzáadni vagy visszatörölni világosabbra. Én mindent ecsettel kenek márt csak azért is mert bele dörzsölöm a felületbe, alkoholos pácot lehet vízzel gyengíteni de nem feltétlenül muszáj ha az árnyalat jó és lucskosan kened majd folytonos mozdulatokkal rászárítod az anyagra ecsetvonásokkal. Az esetleges gyantatáskákat csak denszesszel tudod kimosni tisztára az ilyen pácolásoknál. A szórással az a baj ,hogy pettyesen szárad ha zsírmentes- gyantamentes ha nem.
Ráadásul az a nagy büdös helyzet, hogy vasbeton gerendában, áthidalóban nem illik elfúrni a feszített acél szálakat, főleg nem a gerenda vagy áthidaló középvonala alatt!
Abból jelentős gyengülés lehet, mert ez az oldal van húzásra igénybe véve, és az elfúrt szál nem tart onnantól semmit.
Nekem kézzel vagy sötét lett, vagy foltos. Ézért nem is próbálkoztam többször és mindig szórtam. Nem kell megvárni a tavaszt, egy napos délelőtt +5 fok felett bátran kiviheted az udvarra.
Az ixo kisseb csavarokra elég kellene legyen. Egyszer volt egy 9-10 Nm-et tudó kis black and decker fúró*csavarozóm..nah hát az simán túltépte a csavarokat fenyőben.
De ha nagyobb csavarokat is szeretnék, akkor sok gyártónak vannak cserélhető fejes gépei, viszont 30e körül kétlem, hogy lenne. Sajnos.
A szerszámoutletet böngészve van 12v-os kék bosch, metabo, flex, festool, milwaukee, de mind hasonló áron...
A milesi szeszes pác mártva is jol használhato. Ezt persze csak zárójelbe, mert gondolom ajtót nem lenne praktikus mártani. Én egyszer próbálkoztam szeszes páccal bükkön, javítási hibák nélkül is szörnyű lett az eredmény. Azóta óckodom tőle.
Csináltam már pontosan ilyent, 26 ajtót pácoltam Milesi szeszes páccal. Igen, kézzel! Tudom, hogy ez a szeszes pác szórásra van kitalálva, de erre nem volt lehetőségem. Ecsettel borzalmasan sötét lett az eredmény és én középbarnát akartam. Ami bevált: vastag gumikesztyű (ezt is megeszi a pác viszonylag gyorsan) és mikroszálas törlőkendő, olyan "szarvasbőrszerű" finom felületű. Azt mártottam a pácba és bedörzsöltem.
A lakkos javítások szvsz mindenképp el fognak térni. Ha előtte kevered a pácot a csiszolóporral, akkor sötétebb lesz, ha a javítás után a lakkos kevert felületre, akkor meg világosabb. (Ilyen javítási foltok vannak az olcsó gyártott ajtókon is, azokon is látszik az eltérés.
Ez a vasbetonfúrásos kérdésemmel kapcsolatban a fejlemény:
szóval kideült, hogy amiben elakadtam, az sajna nem a beton, hanem a betonvas, ráadásul jó nagy darab. kértem szomszédtól egy ütvefúrót, neki sem volt fúrókalapács, de azt kipróbáltuk, hogy az ő szárával a betont fúrta a gépezet. Ezért volt fura, hogy nálunk a falban nem megy, és addig vizslattam a lyukat míg csak felfedeztem a fémdarabokat benne, úgyhogy nekiálltam HSS fekete felületű 10-es fúróval, kisebb nem volt. Fél óra alatt haladtam 1 centit, és lehet a fúrógép is megsínylette, mert bármilyen szárral mostmár kacsázik. Így abba is hagytam. Mondjuk utána találtam itthon egy zsír új kobalt szárat, de már nem volt kedvem hozzá. Főleg, hogy abban sem vagyok biztos, hogy vasrudat fúrok, vagy valami beépített vasidom merevítőt, ami ki tudja milyen vastag. de a lyuk 100%-ig benne van amugy a vasban, beton nem látszik egyenlőre. Ugyhogy a polcom bal sínje lejjebb került. Kicsit idétlenül néz így ki, de a funkcióját betölti.
A Bernardo tokmány 32.500 a vésőkészletben is van ezek szerint valami plusz, így 25.000 el többre mondja az árát és így 10.000-t szeretne csak bukni rajta----hááát? Igaz a 15 db kés is érhet 15-25 ezret, na de azt ajándékba adja.
Hat ezt a lecket mar en is megtanultam. Viszont sajna nem mindig lehet eldonteni elöre, hogy mi a minőségi /az ár nem feltétlenől támpont... vettem már drágán szart/. Igazából hobistaként a már elég jót keresem. Ehez a hasonszőrűek megkérdezése (pl. itt) tud támpontokat adni..
Valaki tudna csvarozót hasonló adapterrel, ami olcsóbb? 30.000-es keretem volna rá. Vagy úgy is jó, hogy olcsóbb csavarozó, és külön hozzá vásárolható adapter. Sima csavarozó kell, nem kell kombi vagy ütvecsavarozó.
Amatőr Faesztergálás- www.mafk.hu3 órája ˇ Szele IstvánHobbi Faesztergálás csoport3 órájany miatt nem futja... Egy Seppatch DM460-ról van szó (dettó mint a Holzmann és társaik), de erre került egy fordulatszám szabályzó is. Adom hozzá a 125-ös tokmányt és egy 6-os minőségi véső készletet. Meg fotón látható többi kést is ajándékba (legtöbbje saját készítésű és szuperül funkcionálnak). Jelenlegi árak: gép: 105e ; frekiváltó 25e; vésőkészlet 33e; tokmány 41e. Durván 205 e együtt. Aki egyben viszi annak főnyeremény, odaadom 170e-ért az egészet.
Igen, azok nagyon jó motorok de ezekről azért hasznos tudni, hogy nem mindegyik forog mindkét irányba.
Elektromosan sem, de még mechanikusan sincs mind kiképezve a kétirányú forgásra.
Pl. a "jó irányba" egy csapágygolyó támasztja meg a tengelyvéget a hosszirányú tehermentesítésre (ami a csiga-áttétel miatt kell)... viszont a másik irányba van hogy semmi nem támaszt - hisz a motor világ életében csak egyfelé fog forogni.
Egy jó részük (a tekercselt álló- és forgórészűek - vagyis a nem-PM motorok) elektromosan sem forognak ellenkező irányba polaritás-váltáskor sem.
Mindegy hogy adod rájuk a delejt - mindig csak egy irányba forognak.
Tekercs-polaritás váltásra ugyan váltanak irányt (de ehhez bele kell nyúlni a motorba, kivezetni az állórész tekercseit egy polaritásváltó kapcsolóra vagy relére) - de akkor, (az úgymond "ellenkező irányba" forgatva) többnyire csak a normál teljesítményük töredékét adják csak le.
Olyan kutyát még nem láttam ami ne tudna kinyitni egy kilincses ajtót, csak érje el (bár van amelyiknek ez sem akadály) magától rájön mindegyik, aztán lehet lefordítani a kilincset.
Tanítsd meg neki, hogy nyomjon meg egy csengőgombot, ekkor egy elektromágnes résnyire kitolja az ajtót, a blöki azon keresztül már meg tudja oldani. Fél perc után az elektromágnes eltűnik, az olajzáród meg behúzza az ajtót. Kifelé ugyanez a játék csak fordítva. Blöki amennyire kinyitja az ajtót, elég lesz arra, hogy a behúzó behúzza.
Egyébként.... egy macskabejárós lengőajtó kutyaméretre átalakítva nem vágható az ajtóra? A blöki nyakörvére kell egy chip amivel csak a blökit engedi be, viszont a kurva macskát nem, mert az természetesen nem kap jeladót. :)
Ami még nekem eszembe jutott: ablaktörlő motor. Erős is, lassú is, meg olcsón hozzá is lehet jutni. Én amitkor vettem, 5ezer pénzért kaptam működőt, autóbontóban. Kb bármelyik márka motorja jó.
Kell egy 12-14-es menetes szár a motor tengelyére, az ellendarab meg az arra passzoló anya egy csővégre hegesztve. A lényeg, hogy a motor és az ellendarab (anya) is egy-egy függőleges tengely mentén is tudjon kicsit elfordulni. Kis gépzsír a menetre és iszonyat erőre képes.
Nekem anno évekig így tekerte a 140-es parabolámat egy Zsiguli ablaktörlő motor. Az időjárástól egy a menet fölé szigszalagozott félbevágott műanyag cső és a motorra húzott flakon védte. Nem a legszebb volt, de évekig gond nélkül működött. (A tetőn a parabolától nem is nagyon látszott.) :)
Vesznek még egy darab zártszelvényt, egy hosszú menetes szálat, egy rá való anyát. Anyát felhegeszteni zártszelvény végére, menetes rudat felkendácsolni a fúrógép tengelyére, és megvan az egyenes vonalú mozgássá alakítás, önzáró, és megfelelő méretek esetén elég erős is.
Aztán már csak kell egy fül a zártszelvényre, aminél a kapuhoz rögzítik, meg - és sztem ez a legtrükkösebb rész - valami megoldás, hogy a fúrógépmechanika lerögzüljön a kapufélfán.
Manapság meg vesznek egy leharcolt akkus fúrógépet 1000 pénzért például a Vakerán és abból barkácsolnak kapunyitót.
Háát, ez nekem nem tűnik annyira triviálisnak azért. Pláne kültéri használatban, esőben-hóban.
Én elhiszem, hogy "bármit-bármiből" meg lehet oldani - de számomra egy 100-300 fordulatú forgómozgásból hogyan lesz egy viszonylag lassú de erőteljes toló-húzó mozgás... hááát.
Megoldható, szó se róla... de azért oda biztos kell még pár alkatrészt alkotni + az időjárás-védelmet, stb.
Egyébként (régebben) 5-6 ezerért is láttam ilyen antenna tolómotort (nem márkásat) - hááát, ennyiért nem hinném, hogy megérné a barkácsolás.
Ezek lényegesen olcsóbbak voltak a hivatalos kapu-motoroknál - és voltaképpen megfeleltek a kisebb terhelésű nyitogatási-feladatoknak. Bírták a kültéri kiképzést és viszonylag tartósak is voltak.
Egy hátrányuk volt azért, mégpedig hogy meglehetősen lassúak (ami érthető, mert finomállításra használták).
Pont ezzel lett tele nekem is a puttony , nekem egy Einhell gérvágóm volt, azzal küzdöttem folyamatosan (vagy az asztala nem volt sík vagy nem tartotta a szöget) beruháztam egy HITACHI C12RSH2 gépbe.
Nem volt olcsó, de nagyon nagy öröm vele dolgozni, minden beállítást "megtart" , masszív minden része. Arra a hitvallásra tértem át, hogy inkább spórolok és veszek egy minőségi cuccot, minthogy szenvedjek, az a kis idő, amit a műhelyben töltök az teljen azzal, hogy dolgozok, nem azzal, hogy állítgatom a gépeket és reménykedem, hogy a következő vágás pontos legyen.
kérdésem van: szeretném a kutyáknak kinyitni az ajtót valami elektromos megoldással. A távirányítás részét megoldom. Az ajtó teleüveges. A csukás nem lenne gond, egy sima olajfék és kész. Nyitni mivel tudnám, ami nincs aranyárban? A Ditec-nek találtam olyat, ami nyitó-csukó, de nem találok árat. Gondolkoztam még olajfék+csörlőben, de a kettő együtt már a 40ezret veri (csörlőből 20 ezer körül vannak a 900 kilósak, ennél kisebbet nem találtam). Az nem szempont, hogy zárni lehessen az ajtót, mármint kilinccsel+kulccsal, csak de fizikailag a helyére kell mennie, a hőszigetelés miatt.
"a trukk annyi hogy csapbol lefolyo viz tolti a wc tartalyt is ha az eppen tele van akkor a tulfolyon elfolyik a csapbol erkezo viz."
Nem teljesen vili ezt hogy jön ki.
A WC tartályt CSAK a csapból visszafolyó víz tölti fel. Nem tudom milyen víz érkezhetne még a csapból ami a túlfolyón kellene hogy átmenjen. Nem lehet túlfolyás, hiszen a csapból annyi víz jön, amennyi a tartályba kell. Nincs ebben más "trükk". Az "eredeti útvonal" meg van bővítve-hosszabítva a csap felé, h kezet is moshass vele. Az már tényleg más kérdés, hogy pl Paco meleltt én is inkább langyos/meleg vízben szeretek kezet mosni. Meg szerintem sokan mások is.
A pontosságot csak úgy értem, hogy ha pl egy szögletes sablon mellett szeretnék kimarni egy területet, akkor a kinai gép talpa mind a négy irányból (a talp négyszögletes) kicsit más méretű a középponthoz viszonítva. Ott figyelni kell jobban arra hogy a négyszögletes talp felfeküdjön a sablonra.
A makita talpa kör alakú, és gondolom az alumínium anyaga miatt könnyebb is pontosabban megmunkálni. Gondolom a talp külső átmérőjéhez a befogó belső átmérője is központosabb.
A béppel egyébként pár hét használat alapján nincs bajom, csak a talp nem tetszik.
Azzól nem is beszélve, hogy a második alkalommal ahol meghúzom a csavart, hogy rögzítsem a magasságot, a műanyag kicsit el is pattant.
Egy nagyon hasonló, szinte pont ilyen gépről van szó
A műanyag talp négyszögletes része két részből áll és az alsó, meg felső rész sem pontosan illeszkedik egymáshoz.
Nem gépész pontosságú munkákat szeretnék, csak szeretném a jelenlegi nem pontos talpat kicsit pontosabbra cserélni, és a törött műanyagol meg akkor le tudom cserélni.
A próba jó ötlet, élnék is a lehetőséggel, ha nem pontosan a legtávolabbi városban laknék (Szentgotthárd)
De az ötlet nagyon jó, és keresek valakit akinek itt a környezetemben van ilyen, esetleg van itt Makita bolt is és hátha nekik van gépük amiben ilyen tartozékba be lehetne próbálni.
Ennek az átmérője egyébként 64 mm szóval lehet hogy jó lesz, de ha nem, akkor sem ront a pontosságából, ha a gép házára teszek körben egy 0.5 mm-es lemezt és azzal fogom meg.
Szóval szerintem jó lesz ez de mindenképpen teszek egy próba "dugást"
Ugye mivel kínaí nem pontosan a mm skálát használják, mint ahogyan a marószár is 6,3 mm-es kell bele.
Az még egy következő projekt lehet, hogy keresek hozzá 6 mm-es patront
Azért az utóbbi évtizedekben inkább már a közvetlenül a WC-csésze fölötti tartály jellemző.
Egyébként pedig látszik a videón: amikor "lehúzza" a WC-t, nyit a tartály öblítőszelepe, de a víz nem közvetlenül a tartályba megy, hanem előbb a csapba, és ami onnan elfolyik, az tölti fel a tartályt. Amikor a tartály tele van, a szelep zár, és a csapból sem folyik a víz. Kifejezetten WC-használat utáni kézmosásra való megoldás.
Szerintem eddig haromfele magyarazat hangzott el. Nem mindegik helytallo
Szerintem megy a viz normalisan a wc tartalyba es a csapba is, a trukk annyi hogy csapbol lefolyo viz tolti a wc tartalyt is ha az eppen tele van akkor a tulfolyon elfolyik a csapbol erkezo viz. Igy nincs igy jaras esete sem. De ezt vajon miert nem igy kotik be minden furdoszobaba mar eleve azt nem ertem. Azon kivul hogy altalaban a tartaly magasabban van mint a csap lefolyo vize
"de mit csinal ha megtelt a tartaly mert tobbet mos kezet mint wecezik?"
Ha akarna sem tudna ilyet. Amikor leengedi a tartályt a feltöltővíz körbemegy a kézmosón keresztül - ennyi. Ahhoz hogy víz jöjjön a csapból miután a tartály megtelt: azt megint le kell engednie.
König Rex-Lith vagy a Würhtnek is van egy 2K javítómasszája. Vagy egyszerűen autókitt és festés. Ez utóbbi bárhol elérhető. A festést meg fixáni kell lakkozással. Nem bonyolult eljárás, egy picit keratívabb apuka, vagy anyuka megoldja.
Nezem a video vegen mit csinal a vizzel? A csapbol lefolyo vizet a wc oblitotartalyba vezeti ez eddig ok de mit csinal ha megtelt a tartaly mert tobbet mos kezet mint wecezik?
Sds plusz kifejezetten ütésre van kitalálta, nem is olyan pontos, mint a normál tokmány.
A nagy difi amúgy, hogy fúrókalapács lassabban is forog és sokkal nagyobbat üt, ezáltal nem égeti el úgy a szárat.
Nekem pl a metabo khe kalapácsom már minimális forgás mellett is leadja a közel max ütést, míg ütvefúró full fordulatnál, ahol viszont a szárat égeted majd el emiatt.
szuper találat. Köszi. Ez hasonló technika, mint mit én is tervezek alkalmazni. Az enyém kicsit bonyolultabb lesz, mert én egy 90 cm hosszu félbevágott akácrönk végébe akarok horpaszt marni.
Szerintem a cmt és a kínai is upcut, ami még érdekes lehet hogy a spirálmarók eddigi tapasztalásom szerint a munka átmérő és a befogási átmérő egyforma szokott lenni, de a kínainál amit linkeltél colos a befogás.és metrikus a munkaátmérő, nem tudom, ezt észre vetted? Vagy az is lehet, hogy nem annyira keményfémből készültek mint a CMT.
OK! Bár én félek, hogy ez a kínai tárcsa a préselt fogak mentén elreped és szétrepülhet. (Tapasztalatom szerint a kínaiak ritkán találják el az acél edzését/visszaeresztését és vagy túl rideg vagy "bilivas" anyagból készülnek az ilyen cuccok. Az is köztudott, hogy Ázsiában milyen a balesetvédelem.)
Egy mosdótálat akarok faragni egy 20 éve széradó akácrönk végébe, és van fibertárcsám, és ki is fogom próbálni. De azért gondoltam beszerezni ezt a kínai cuccot is, mert ez levesestál alakú, és azt gondoltam, hogy a belső részen jobban el fogok vele férni. Igazából majd az élet kiadja, hogy melyik válik be, de szeretek egynél több tervvel állni a feladatok elibe. :)
Miért nem használsz inkább P-16-os fibertárcsát? Az itthon is kapható (legalábbis a mi kis falusi vasboltunkban van) és ezért a pénzért kb 30 db-ot adnak. Fél gyufafej méretű a szemcsézete, jó az anyagleválasztása és szinte biztos, hogy a 30 db tovább bírja mint a kínai fém tárcsa...
Ilyent raktunk itt páran kefés motoros gépekbe (feltételezem QQ baráács fűrészgépe is olyan). Én gérvégóba, kézi körfűrészbe, nagyflexbe. Más asztali fűrészbe. Stb.
Szóval QQ, neked egy ilyenre (ilyesmire) van szükséged, amit fent linkeltem. Volt aki egy drágábbat tett be a DeWalt körfűrészébe.
De jelentem (meg akinek betettem a flexébe, szintén jelenti) az olcsóbb is teszi a dolgát - egyelőre.
Lényeg hogy ez a cucc csak annyit csinál hogy (jobb esetben) nem engedi lecsapni a kismegszakítót, de nem fog szép felpörgést adni a fűrésznek. Ahhoz rendes lágyindító elektronika kell, de az nem ebben az árban lesz.
A "négyélűvel", amiben fentről nézve egy kereszt alakú vágóélet látsz . A többi nem betonba való (legalabbis szenvedős vele a munka)
Vas biztosan nincs még ott, de ütvefúrás nélkül le fogsz izzadni, az hétszentség. A fúród pedig valószínüleg elég gyenge a feladathoz... Nem tudsz kölcsönkérni valami erősebbet ?
Úgy értem ahogy itt a képen látom. :P Van 4 fúrószár vízszintesen - azokból a felsővel. De hogy ne legyél zavarban: azzal ami a legközelebb van a fejjel lefelé lévő 55-ös számhoz. ;)
Ha bízol abban hogy nem egy-két centiméterre vagy oldalirányban az áthidaló szélétől (mert ha igen akkor azt majd jól letöri) akkor a felsővel állj neki ütvefúró funkcióban egy rendes géppel. (Az 500W gondolom a kézifúró + ütve funkció, az nem lesz jó. :P )
Ha elérsz a fémhez hidd el, hogy hallani fogod. ;) Amúgymeg fémkereső?
Egy ablak fölötti részen kéne lyukat fúrni, valószínüleg vasbetonáthidaló van. Ilyen anyagba lehetséges ez? Sima 500w-os fúrómmal akartam, a vakolat után elakad. Ha csavarral megkapargatom a lyuk vegét, csikorgó hangot ad, de ha bevilágítok, nem tudnám biztosan megnondani, hogy ez beton-e vagy vas. A fúrón elvileg van ütvefúró funkció, de nem tudom ezt érdemes-e bekapcsolni, mert mi van ha most tartok a femnél, bár ez kétséges, mert fura, hogy már az áthidaló felületénél ott lenne a vas is? Mert tulajdon képpen még ott járhat a lyuk, hiszen a vakolat után azonnal el is akadt a fúró. Én úgy remélném, hogy a vas mélyebben van azért.
itt vannak milyen fúróhegyeim vannak (ezen kívül van még sima vasfúró is).
Ha nem fűrészelni akarod a faanyagot, hanem hasítani, vésni, vagy hasonló, késsel végzendő műveletet végezni rajta, akkor sokkal könnyebb azt nyersből, pláne puhafáknál, ahol a kétféle pászta erőssége, szívóssága annyira különbözik. Száraz nyárfát géppel próbálj egyszer gyalulni.... egy igazi szopás.
Kaptam egy szekrényt, ami helyenként tömör fenyőből van, helyenként pedig egy léckeret - furnér kombóból. Illetve a furnér is olyan érdekes, hogy 1 mm fenyő alatt valami szövetszerű izé van... amennyire látom.
Szóval ez a furnéros rész egy helyen be van törve. Mi ennek a javítási módja, ti hogy állnátok neki?
Vettem egy barkacs asztali fureszhez egy ilyen inditas lassitot de alig lassit. Ez ilyen vagy hibasat kaphattam. Azaz annyit lassit, hogy enelkul majd kiszakad indulaskor a motor ezzel meg csak ut egyet de az se kicsi. Azt vartam hogy szep lassan felporog ezzel, meg nincs tapasztalatom ilyennel
Egy lidlissel dolgoztam. Be akartam dönteni 45 fokra, lapjára. Hát összeakadt a gyári leszorító csavarjával... Ezeknek a cuccoknak az az alap bajuk, hogy rövid az asztaluk. Mindenképpen kell rá toldalék-alátét és olyan leszorító ami karos gyorsszorítós.
Esetleg ha Fejér megyében (Mór) jársz, és tényleg csak egy darab kell meg tudom neked oldani (sörért) viszont akkor méretezett rajz kell, jó a kézi rajz is - alapanyag nem gond, alut lehet marni hosszban egyenes marad, acéllal már más a helyzet, az elgörbülhet.
Nekem két metabo gérvágó porosodik a polcon. A kis kék ( KS210 Lasercut) emlékeim szerint tudott rendesen szögben vágni, de megbokrosodott a műanyag lapvédő /illetve ez a kezemet védi/, akad és képtelen vagyok úgy összerakni, hogy simán, szépen tegye a dolgát. A nagyot (KGS 216M) pedig kitárgyaltuk. Nem stabil a feje, ezért csak korlátozottan használható. Ja és érdekesség, hogy ha fenyőt vágok ok, de ha pl. akácot, akkor az egyik vágási felületet megégeti! Most vettem bele egy Freud lapot, hátha az segít ezen a problémán... Most annyi akác és vörösfenyő vár reám, ami tul sok japán húzófűrésszel aprítani. :)
Talán valami indiánregényben olvastam hasonló módszerről kenugyártás címén. Csak ott egy darab sarat dobtak oda, ahol a tűz rossz irányba kezdett terjedni.
A teknővájás témakörhöz... Öreganyám szomszédjában lakott a cigány Miska bácsi (akkor még nem volt polkorrekt világ és mindenki így ismerte a faluban: Cigány Miska Bácsi - szerintem nem sokan ismerték a valódi családnevét, de ez hosszú történet és nem is ide tartozik). Amikor megöregedett, akkor már úgy készítette a teknőket, hogy szabályosan tüzet gyújtott a félbehasított rönkökbe, oszt' ahol nem kellett további 'anyageltávolítás', ott simán eloltotta vízzel. A 'finiselést' meg egy vésőfélével végezte - legalábbis a belsejénél, a külsejét meg hántolókéssel alakította ki. Bár akkortájt már dúlt a műanyag fürdőkádak 'reneszánsza', de a havi hat-nyolc teknőre megvolt a rendelése a környékből - mondom ezt úgy, hogy ez már a nyolcvanas évek vége felé történt.
Márpedig az a szitu, hogy vagy van erre speckó szerszámod, vagy szenvedsz.
Eleve ott kezdődik, hogy ez ugye a teknővájók munkája, akik nem száraz fával dolgoznak,hanem szigorúan frissen vágottal. Nyárral ráadásul.
És van nekik erre való kapaszerű kézi szerszámuk, a kapocska, vagy kapircs. Nem is csak egy darab, hanem több, mert az ívek mások a mélyedés klf. részein.
percek alatt megoldják ezt a problémát a megfelelő láncfűrésszel,annak hegyével vágva,mélyítve az öblöt, de nem a sima favágó láncvezetővel,hanem spéci, erre valóval.
Száraz, esetleg keményfa rönkből, ugyanez, megfelelő szerszám nélkül nem egy öt perces feladat.
A rönk két végét fűrészeld le, lesz 2 korongod amit később vissza ragasztózol vagy csavarozol, ezután kézi körfűrészt végig tolva, hosszú egyenes vágásokat tudsz készíteni sűrűn egymás mellé és a köztes részt kitördeled. A gép megvezetéséről ( kaloda) gondoskodni kell. Ha ügyes vagy akkor akár 10 cm- es mélységet is elérhetsz, mert a fűrészelés után egy felsőmaróval is bűvészkedhetsz.A szakszerű megoldás akármilyen nehézkes is, az ilyen munkára alkalmas fejsze és a kapocska. Nézz meg egy videót a teknővájókról.
az itt található méretek azt hiszem, hogy általánosak mindenhol. Vagyis, ha nem pont olyan, ami kell, akkor meg kell munkálni, ami egy másik biznisz.
Fémet megmunkálni szépen valamely forgácsoló (eszterga, marógép) vagy köszörűgéppel (pl.: síkköszörű, stb.) lehet.
Keress rá a fémmegmunkálás, cnc megmunkálás kulcsszavakra és nézd meg számodra mi van közel, elfogadható áron. Nem olcsó.
Lézer és vízvágással foglalkozó cégek természetesen tudnak ilyet csinálni, az a kérdés, hogy ennyiért elindítják-e a gépet, vagy kifizeted-e, hogy elindítsák.
Kisebb méretekben csinálom, és a fejsze, láncfűrész, véső, kalapács mind nagyon macera. valami egyszerűbb megoldásra vágyok:D nincs valami marófej vagy valami marógép, amivel ezt meg lehet csinálni?
itt lehet találni párat. vésővel, állványosfúróval, pánthelymarófejjel próbálkozok, de ezekkel mind szenvedés! nincs esetleg erre valami praktikátok?:)
Szia
Én dewaltot favorizálom, nagyon passzentos helyeket mar, többen pedig makitát használnak. Egyik sem rossz.
Dewalt nyomókapcsolós, azaz addig megy míg tartod, makita pedig eltolós kapcsolóval megy. Minimális kotyogás mind a kettőn van, de észre se venni, jó meg nem is érdekel dewaltnál, mert szárazon nehezen megy be a lapos, ragasztóval kenve meg szinte már alig xd
Kicsit off, de ezen a téren nullához tendál a hozzáértésem.
Honnan tudnék beszerezni pontosan 29 mm széles, 8-10 mm vastag, nagyjából 25 cm hosszú vas (acél) vagy alumínium rudat? (A hosszot még nem számoltam ki pontosan). És ha ezen esetleg (ami még nem biztos) 6 vagy 8 mm széles átmenő nútokat kellene készíteni, azzal a kéréssel hová kellene fordulni?
Esetleg lézer- vagy vízvágással foglalkozó cégek tudnak ilyet csinálni? Ha igen, tudtok ajánlani Budapesten? (Kelet-Bp. a nyerő, de azért máshová is elmegyek érte.)
Szerintetek egy kétoldalon laminált butorlapot (18mm) szalagfűrésszel el lehet vágni síkjában? Ez még mindig a régi téma, de olyan sok maradékom van és nincs kedvem venni dekorlemezt ebből a színből (20e bruttó, maradék dehol nincs). Kicsi lapról van szó 180mm*350mm
Azért az képről is látszik, hogy merre megy majd a forgács. :P
Amúgy meg a katalógusban van elírva. Ha megnézed fölötte a 198-as sorozat mindegyik tagja jobbos és "upward", valószínűleg ez megmaradt a másolás során.
Cserébe ez a cikkszám downcut alatt van a katalógusban szóval ......
apaf3j felhoo IsKol 409 Andris köszönöm mindenkinek a válaszokat!
Ebből nekem az a következtetésem, hogy passzos asztalbetéttel, extra decibelekkel és wattokkal (2 porszívóval, vagy szélgéppel + alsó felső szívás) sem lesz klíntiszta a terep, de úgy azért jelentősen javul a helyzet.
Én azt hiszem a fülem, a villanyszámla meg az időfaktor miatt maradok a csak-felső elszívásnál és inkább bővítem a az asztalbetét palettát és körbebástyázom fülkeszerűen a masinkát az asztalban, hogy csak a saját környékét kelljen porszívózni kampányszerűen.
Az a baj azzal az alsó "kabáttal", hogy sok a rés mellette és elszívással is kiszórja a forgácsot. Ezen túl, hajlamos eltömődni is, de ez elszívóteljesítmény függő. Ha két elszívót dugok rá, akkor kevésbé. Sokszor eredményesebb a szerszámhoz illeszkedő asztalbetét, mint az alsó elszívás.
A 6 mm-es nútmarásra a 16-os lamináltban (ami nagyon gyenge melamin réteggel rendelkezik) kiválasztottam a 198.660.11 spirálmarót az asztali gépbe.
A cmtorangetools.com oldalról letöltött 2020-as katalógusban szereplő leírásban az szerepel (tengely irányból nézve, szerintem), hogy fölfelé hordja ki a forgácsot és a munkadarab felső részét készíti kipattogzás mentesre
de mikor árat kerestem egy másik oldalon cmtorangetools.com/eu-en már pont az ellenkezőjét írták.
A Triton elszívófoglalatába tudsz "porszívó-csövet" betekerni amit egy sima PVC idommal (nekem 50/32/45° van) tudsz a vezető elszívó csövével összehozni ami megy a ciklonhoz.
A többi pedig porszívótól függ de biztos nem lesz annyi por az asztal alatt mint nélküle.
Még nem de fogok. MIndig vagy csal alulról vagy csak fewlülről szívtam eddig, de kipróbálnám. Nyilván veszítek alul/felül az addigi szívó teljesítményből.
JCsapo kolléga nyálcsorgatós asztala, pár szakaszban publikálta az elkészültét (2. az elszívásos) , ő is Y elággal oldotta meg: 123
A "kombinált" spirálmarót compression bit-nek szokták nevezni, mivel mindkét oldalról az anyag belseje felé hordják, azaz ott "összenyomják" a forgácsot. Ez leginkább laminált anyagok egy menetben történő átmarásakor jó, hiszen egyik oldalon sincs kitöredezés, és ha a felgyülemlő forgács netán égést vagy más gondot okoz, az a laminált anyag belsejében lesz, nem fog látszani.
Nálam volt ilyen. Maradjunk annyiban, hogy nem tökéletes. A porszívó elszívta a forgács egy részét, de azért azt nem mondanám, hogy a gép alatt szűziesen tiszta maradt minden :)
Mindig minden szóbajöhet. :) Vannak pl "low helix" azaz alacsony emelkedésű spirálmarók, amelyek közel 90 fokos meredekséggel rendelkeznek. Ezeknél a kifelé ható komponens nagyon kevés de mégis van így a forgácsot kihordja de mégsem tépi kifelé annyira az anyagot.
Ezek az egyenes és a spirálmarók előnyeit (és a hátrányait is) egyesítik.
Ipari használatra millióféle van és a CNC gépbe azt teszik be ami épp a célnak megfelelő, mert meg tudják fizetni, hogy legyen 30 féle fejük. A hobbista meg abból dolgozik amije éppen van. ;)
Épített már valaki TRA001 asztalba fogott Tritonhoz dupla elszívást?
Hogy oldottátok meg?
A stellerbe installált elszívással van csak tapasztalatom, mert eddig csak azzal foglalkoztam.
Azzal az asztalon kb tisztaság van, nem kell minden szessön után takarítani, de ha benézek az asztal alá, mindent beborít a fapor (ahogy az várható).
Ennek a Tritonnak a testén van egy műanyag kabát, elszívócső szájjal. Ha arra is applikálnék szívást, várhatóan nem lenne ekkora kupi.
Egy PNTS 1500 B3 Parkside porszívóval és egy fórumos kínai műanyagciklonos-fémvödrös leválasztóval intézem a szívást.
Ha csinálnék egy Y elágazást a szívásban, és azt bekötném az asztal alá, azzal vajon sok szívóteljesítményt veszítenék a stelleres csonkon? A "sok"-at úgy értem, hogy végül 2 helyen is csak lengedezne a szél, de nem szívna.
Nem fognék bele egy ilyenbe, ha másnak sem működött...
Köszi, de akkor jól értem, hogy laminált bútorlap nútmarására, ahol fontos a szél él ott a spirálmaró nem is jöhet szóba. Az upcut azért mert kipattogzik tőle a downcut meg azért meg lefelé nincs helye a forgácsnak?
Elsősorban az upcut/downcut különbsége. A felsőmarógép szempontjából van elnevezve tehát valójában nem felfelé vagy lefelé hanem a szár irányába, vagy azzal ellenkezően dobja ki a forgácsot. Tehát az upcut maró ha asztalba épített maróba rakjuk akkor lefelé fogja hordani. :)
A forgásirány jobbra van a marógépben tehát az upcut maró "jobbmenetes" a downcut pedig "balmenetes". Ha ez még nem lenne elég a felismeréséhez akkor azt úgy is elvégezhetjük, hogy ha a marófejet letesszük az asztalra a szárral felfelé akkor az upcut vágóéle felfelé mutat, a downcuté lefelé.
Fentiekből következően a vágás iránya úgy néz ki, hogy downcutnál a marógép felőli oldalon, upcut marónál pedig a munkadarab túloldalán mutat befelé az anyag irányába, azon az oldalon lesz tisztább a vágáskép. Az anyag másik oldalán kifelé mutat, így nagyobb az esély a kiszakadásra/kipattogzásra.
És ezekből következnek azok a finomságok amire figyelni érdemes.
Pl. nútmarásra magától adódik a gondolat, hogy akkor downcut bitet kell használni, mert az csinál szép vágást a szerszám felőli oldalon. Csakhogy az a forgácsot nem kifelé hordja hanem be a fej alá, amerre nem tud távozni, szóval csak beégés és eltömődés, rossz esetben a maró törése lesz az eredmény. Tehát nútmarásra vagy süllyesztőmarásra az upcut bit az alkalmas szerszám - viszont ez kifelé tördeli a bútorlap laminálását, nem lesz olyan szép a marás széle. Puha vagy keményfánál vagy más homogén anyagban ez nem okoz gondot, és az él tényleg sokkal de sokkal szebb mint egyenes élű marófej esetén.
A downcut bit alapvetően oldalélek letisztázására való ahol szabadon el tud távozni "lefelé" a forgács. Ilyenkor a marógépet a munkadarabnak azon az oldalán vezetjük amelyik a "szebbik fele".
Ugyanerre a célra persze használhatunk upcut fejet is, viszont ilyenkor arra érdemes figyelni, hogy a túloldali él lesz a szebb így a marót a másik oldalon vezetjük.
Ha az upcut mindkét esetre használható a downcut pedig csak az egyikre akkor miért vannak downcut marók?
Azért mert az elszívás helye is fontos.
Kézben vezetett felsőmaró esetében az elszívás felülről történik így a maró felé kivetett forgács pont ideális - upcut fej.
Asztalba épített maró esetén az elszívás általában a stellerbe van építve azaz a szerszám túloldaláról szív el. Tehát a downcut fej fogja a jobb eredményt adni mert az hordja rá a forgácsot az elszívórésre.
Nekem a kisebb, (vezetőrúd nélküli) lidlis Parkside gérvágóm van, szerintem ugyanaz a kategória, mint a WZ.
Akárhogy igyekeztem a beállításaival, nem tudtam vele olyan pontosan vágni, ahogy akartam.
Volt egy képkeretező projektem, jó sok 45 fokos vágással. Aprólékosan beállítottam próbadarabokon a 45 fokot.
Már az első 4 éles vágás után látszott, hogy nem tartotta meg a beállításokat.
Aztán rájöttem, hogy a beállításokat sosem fogja úgy megtartani, ahogy akarom, mert az egész masina érzékeny arra, hogy milyen erővel és milyen irányba nyomod a fejét... Ha egy kicsit kitérsz a forgatás síkjából a nyomogatással, az meg fog látszani a pontosságon sajnos. 90 fokra ugyanez a helyzet.
Ezek a masinák inkább kisebb ácsmunkákhoz valók szerintem, 1-2 háztetőnyi vágásra tervezve, szűkös vágáskapacitással.
Az enyémnek olyan szögskálája van, amin a nevezetes szögeknél önbehúzó mechanikája van, de az is teljesen pontatlan.
Ezt a kettőt találtam náluk. Te a másik fórumon egy szombathelyi céget írtál (sz.outlet? náluk sok mindent ilyen témában nem taláőlni) Csak azért érdeklődök, hogy ha nektek bevált egy bizonyos fajta, akkor az jó lesz nekem is.
És ha jól értem az eddigieket, amit olvastam/láttam (upcut/downcut) akkor ez a 2 fenti CMT az downcut maró lesz igaz? Nagyon ott nem írnak róla semmit. Ha az élét meg a "tekeredés" irányát nézem - és ha jól értem.
Szerintem nem fogod megbánni, ha kipróbálod. Éppen a múlt héten is nekiálltam egy marásnak CMT ujjmaróval, aztán lecseréltem egy idő után a spirálmaróra. Most gondoltam bele, hogy tulajdonképpen olyan a különbség, mint a gyalugépek esetén a spirálkéses gyalunál.
Nem tudom, lehet-e ezeket élezni, de az igény bennem még sosem merült fel. Az ujjmarókat meg mindig reszelgetem.
Mostanság sok fiókot készítettem 16-os lamináltból és két lépésben tudtam csak a 6 mm-es fenéklap helyét kimarni kipattogzás nélkül. Először "elővágtam" a merülő fűrésszel majd használtam az ujj-marót a megfelelő mélységre.
Nekem van spirálmaróm, sunyiban rendeltem cmt-t a depóból, avval csináltam a dominó marásokat a babaágyhoz xd
Őszintén nem is néztem milyen, csak hosszú és spirál legyen, gyönyörűen mar...
Off: kép beillesztés telefonon Chrome alatt csak úgy megy, ha átváltom asztali módra, amúgy nincs gomb, amit nyomkodhatnék. Lehet ez zavar meg mást, esetleg tabletről dolgozna és nem tud :)
Taps-taps, megbánni biztos nem fogod :) Amit még nagyon szeretek benne: a porelszívás. Szinte tökéletes, majdnem makulátlan a terep sok és vastag anyag vágása után is. Annyi a titka, hogy porszívó és használni kell.
"Türelmesen várom a futárt."
Ha végül a szerszamoutlettől rendelted :
- Raktáron lévő, pl. hétfőn leadott rendelést szerdára, de volt hogy csütörtökre simán kihozták (trans-o-flex de most már Express-One?) vagy éppen mehettem érte, mindegy hogy digitális szögmérő , gérvégóm merülő- vagy szalagfűrész volt a rendelés (utóbbiaknál a céges szekérrel ilyenkor "véletlenül és hirtelen" intéztem magamnak munkát Pesten :D).
- Kp-i raktáron lévőnél ez 1-2 nappal hosszab is lehet.
De most már van bennfentesünk is, majd kijavít :D Nekem ezek a tapasztalatok.
Én csípem őket, egyetlen egyszer volt csak hosszabb várakozás, akkor majdnem lemondtam a rendelést. De aztán huszárvágással egy drágább szerszámszettel (MW akkusfúró készlet) leptek, az eredeti rendelés (másik MW akkusfúró készlet) kisebb árán.
Spirálmaró. Már régóta basztatja a fantáziámat, főleg mikor ilyeneket olvasok, hogy:
"Nem ég és föld a különbség használat során, hanem annál kicsit nagyobb."
Már csak azt érdemes eldönteni, upcut vagy downcut spirált vesz az ember. Gondolom érdemes mindketőt tartani.
Itt egy magyarázat a különbségről. Röviden: upcut kifelé hordja a forgácsot, downcut befelé tolja de sokkal szebb a külső éle és az alja a marásnak. Lehet karira meglepem magam egy párossal, és persze Palit tartom majd bűnösnek érte :D (végre én is "vádolhatok" valakit)
"(Majd valaki meselje el, hogy kell ide kepet feltolteni :("
Ott vigyorog a szerkesztő alján a "Kép feltöltése saját gépről". Kiválasztod, ha megfelel a méretnek automatikusan feltölti, de ezzel még nem jelenik meg a posztban. Csak ha ezután a szerkesztő alján megjelent képet a Beiléleszt gombbal beteszed. Szóval ha a szertkesztő ablakban látod a képet, akkor látjuk majd mi is.
Ha túl nagy a kép mérete, akkor nem engedi, le kell kicsinyítened:
Például a fenti két képet, és akkor innetől nem lesz (kevésbé az) off a válasz :)
Hétvégi András- meg születésnap-ünneplés volt, unokatesóm elhozta a gyerkőit. A kisscrác mindig is imádott lejönni a műhelybe, most lejött a húga is. Kispisztolyt terveztek (most ez a mánia van épp, apjukkal "puskát" csináltak nemrég, de csak olyan "offline" puskát), rétegelt lemezre felrajzolták a kívánt formát, én meg szalagfűrészen kivágtam nekik. Aztán adtam nekik csiszolóvásznat, hogy a pisztoly éleit lecsiszolják, aztán a legvégén színescerkával feldíszítették, "márkavédetté" tették :)
Berendeltem a Makita SP6000J-t, miután olvasgattam a neten meg néztem pár videót.
Ha csak az alapgépek árát nézem, a Makita 3x annyi, mint a Metabo.
Sínnel együtt nézve a Makesz kevesebb mint kétszeres árért megy (hála az ajándék sínnek), szóval kevesebb mint dupla pénzért háromszor drágább gépet vehetek, micsoda üzlet!
Amellett hogy sokoldalúbb, szerintem még biztonságosabb is, mert rögtön visszamegy a penge a helyére, ha elengedem a kart.
Én abban biztos vagyok, hogy a klón közel sem olyan erős, mint a maki.
Rt0700-al nem volt gond erőt nézve, de most a dewalt élmaró 800 wattja pláne bőven sok nekem. Csapolásnál mondjuk lehet jobb lenne a mt362 (m3600 maki), de egy jobb nútmaró tuti csodákra képes :D
Nem asztalos terület, de pl van egy khe metabo fúrókalapácsom, nekimentem vele beton vésésnek (tudom, fekvőmotoros 2.3J nem erre való, de ez volt :D), a kis metabo kb ugyanúgy véste a betont, mint szomszéd 5.5J lux-a, semmivel se volt gyengébb, ami azért nevetséges kissé számomra.
De meggondolandó, hogy Dewalt 3.5J tol bele ugyanabba a gépbe papír szerint, amilyen méret és wattszám mellett pl Hyundai 2x annyit, ebből vajon mi lehet az igaz? :D Igaz a tartós használatot nem néztem, de na... :D
Nem kellett hozzá semmi varázslat. Csak felírtam a lánc adatait (fogszám, szemszám, vastagság), ezek rajta vannak a vezetőlapon. Aztán asszonypajtás ment be a helyi Stihl-boltba, mert ismeri régről az üzletvezetőt. Ő meg a kezébe nyomta a megfelelő láncot, 3-4.000 Ft volt. Annyit simán megért.
Lehet, hogy ez is csak jovore lesz befejezve, meg varok par szerszamot kinabol a folytatashoz :) (lassan erkezniuk kellene egy honapja rendeltem oket).
Nem tudtok véletlenül "bérelhető" műhelyt valahol Budapesten/környéken (ideális esetben budai oldal vagy agglomeráció) ?
Olyasmire gondolok, ahova be lehet vinni saját faanyagot, gyalulni, vastagolni, esetleg vágni. Kéziszerszámokból elég jól állok, de nagygépeim nincsenek, ha esetleg lenne egy ilyen hely, boldogan fizetnék a használatért. (Igazából ami nincs és nem is tudom egyszerűen megoldani per pillanat az a gyalu és a vastagoló, de ha neadjisten mondjuk lenne domino és hasonló nyalánkságok, az sem lenne rossz)
Bar még soha nem probaltam, de MFT klón asztallal lehet gyorsan, ismétlődő vágásokat csinalni. A derékszög adott egy ütközősínnel és a vonalzóval, stoppot csinálni pedig nem nagy kunszt. Így baromi gyorsan lehet nagy(obb) táblákat is darabolni.
Baromi sok video van a neten az "MFT clone" kifejezésre rákeresve, itt egy példa:
Két projekt van a tél listámon.
Első: kerekes asztalt építeni a Dewalt asztalimnak, mert most a garázsban a földön térdepelve tologatom rajta az anyagot.
Második: a kis biliárdasztal megépítése, amiről pár hónapja diskuráltunk. Ez utóbbihoz kellenek majd csíkok az asztal vázához (lap alá). Ide kell sok csík, de nem 20cm-esek, hanem kb. 8-asok.
Én is kombináltan gondoltam használni a kézi és asztali körfűrészt.
Amúgy éppen most hétvégén szereltem a konyhámba Ikea szigetet, és a hátsó magasfényű takarólapokból kellett levágni pár centit. Megizzadtam, mire a Dewalttal sikerült elővágással minimális kitöredezettséggel megcsinálni a vágást (gyári hozzáadott lappal).
Akkor nagyon jól jött volna egy sínes-gumis kézifűrész.
Van ilyen gérvágóm. Lehet, hogy csakaz enyém hibás, de én nem vagyok vele teljesen elégedett. Nem tudok vele pl. tökéletes derékszöget vágni. Hol ilyen lesz, hol olyan. Valahogy nem elég stabil a fej része. HA kicsit jobbra feszítem így vág, ha balra úgy.Kár, mert amúgy nagyon sokat ígér a cucc.
Kiváncsi vagyok, más is így van-e vele... Biztos van megoldás, de én egyenlőre átszoktam a japán húzófűrészre.
Jaj, dehogy, nehogy valaki ezt gondolja, csak... Thyeby zsigerből utálja a Metabót valamilyen régi rossz kalandja miatt, ezért roppant tudatosan egyetlenegyszer sem írja le helyesen a Metabo nevet :) Erre most Te is :)
És még valamit: ha majd megveszed akármelyik sínes fűrészt, rájössz hogy a feladathoz CSAK AZT nem lesz jó használni. Nem olyan gyors munka ismétlődő szélességgel vágni, sokat. Majd meglátod miért. Nekem is volt ilyen, és mint írtam nkem is 18-as rétegeltet kellett felvágnom.
Én a helyedben azt csinálnám, hogy a rétegelt táblát (hogy minél szebb legyen a vágáskép, ügyelj a felső/alsó réteg szálirányára! azzal párhuzamosan vágj! össze sem lehet hasonlítani azzal m,ah kertesztbe vágod ahhoz képest) 3 részre osztanám. Egy 61 cm-es (3 x 20 cm plusz a vágás miatt keső részek), és két db 41 cm-es csíkra (ezekből kijön 4x20 csík). És ezeket a kisebb darabokat már könnyű mozgatni egyedül is, ezeket szeletelném fel az asztalin 20-as csíkokra, amivel viszont sokkal gyorsabb az egyforma csíkok levágása. És marad leeső darabnak (152cm-es táblát feltételezve) ~9 cm. De a 41 centis darabok lehetnek kisebbek is, csak nem akartam neked "kicentizni".
Szerintem így lesz könnyű is meg gyors is a felcsíkozás. Mennyi csíkról/tábláról van amúgy szó?
A Makitán biztos nincs (olyanom van), a Metabo-n meg képek és videók alapján mondom hogy nincs.
Perszehogy kiemelik, meg azt is hogy kihúzott dugóval cserélj lapot, meg ne vágd le az ujjad, meg ne vágj a comboidon anyagot .... A gyártók mindent kiemelnek, amit csak lehet és ami megeshet veled. De hogy HA betartod a biblia szavát, akkor nem, de egyébként meg: mindenki maga feklelősségére indítja be, stb. ..
Visszatérva a kicback-re, és az ilyen sínes fűrészekre: igen nagy erőszakot kell elkövetned, főleg sínnel együtt, hogy kickback legyen a vége.
Az az 54 ropis ár nem rossz.
Az egyik megközelítésed (melyik a jobb/nem jobb): a Makita nem jobb (annyival) hanem más. Az merülőfűrész, ez meg nem. Az tud pl score-cut -ot (nevezzük elővágásnak, de lapszabász értelmezésbern nem az, csak kicsit), ez meg nem. Annak van f.szám. szabályozása, ennek meg nincs (más anyagnál mint fa/rétegelt, jól jöhet). Lehet sorolni a dolgokat, de ezek feature-ök. Akkor lehetne azt mondani és összehasonlítani hogy az egyik jobb vagy nem a másiknál, ha mindkettő merülőfűrész lenne, de az egyik elfüstöl 3 km vágás után, a másik meg 10 km után. Vagy az egyik szervíze kotvány, a másiké csilivili-házhozjön, stb. Így nehéz összehasonlítani, hogy almát a naranccsal :)
Ha szűklátókörűen nézem a dolgot: feladat adott, csíkokra kell vágni egy nagy és nehéz táblát (ugyanez volt nekem is a szekrényem építésénél, ilyenkor imádja meg irtóra az ember az ilyen sínes megoldásokat). Lehet a Mdetaboval is 54-ért meg a Makival is 98-ért. Akkor nem kérdés hogy melyiket választom.
Én azért nagyon nem bántam meg az SP6000J-t. Anno 120-ért kaptam meg 1400-as sínnel+táskával, plusz pénzekért vettem hozzá egy 1900-as sínt, síntoldót és sínrögzítő szorítókat. SZóval neked ez a 98e-s ár igen jó.
Nehéz döntés. Ha nem hiányoznak majd a f.szám. szab, meg pl a score cut (laminált lapnál lehet érdekes, kicsit belevágsz az anyagba , majd teljesen át. De egy külön belső ütközővel, nem kell ezért külön 2x állítani a mélységet) akkor Metabo FS 55, ha igen, akkor vedd a Makit, az nagyon jó kis ár azért a csomagért.
Ilyen kérdésre nincs pontos válasz. Van köztünk olyan akinek az Aldis éri meg jobban mert olcsóbb. Van akinek a másik mert pontosabb, vagy halkabb, vagy kicsivel nagyobb lappal +5 millimétert tud átvágni és számára épp az a fontos.
Sajna segítségem nincs (a feleségem frászt kapna, ha a visító asztalifűrész mellett kellene tartania a lapot, a gyerekek meg kicsik).
A szerszamoutlet-en a SP6000J-hez (98.780 forint) most adnak ajándékba 150cm-es sínt, tehát így egy százas alatt megkapom a gépet meg a kiegészítőt.
Lehet, hogy egy Metabo KS 55 FS és a hozzáadott 160cm-es sín (54.900 forint) is jó nekem. A merülő funkcióra nincs szükségem, és itt a sín picit hosszabb.
Amit nem akarok, hogy spóroljak 45 rongyot és utána bánkódjak, hogy miért nem a jobb gépet vettem.
Nem tudom, hogy a Makita annyival jobb-e, mint amennyivel többe kerül.
Visszanéztem a hozzászólásokat, és többünknek van itt ilyen gépe.
+1 Nekem is ilyen Makitám van sok-sok éve. Sajnos már több fát kellett kivágnom és feldarabolnom vele, de simán vette az összes akadályt.
Azért a nagy kőrisfa vágásban a lánca tönkrement, és vettem hozzá egy Stihl-láncot (igen, bele lehet tenni). Azóta is gondolkodom rajta, miért nem vettem ilyet már korábban...
A 1.9 m-es csak 3000-el drágább és biztosan jó lesz, de ha csak ezért vennél vezetősínt, akkor olcsóbb megoldás is van. 2 db görgös támaszra elhelyezett deszka vagy stafni , ami a körfűrész lappal párhuzamosan tud mozogni és így csak tolni kell a táblát. Az asztalra emelés is megoldható egy asztalnak támasztás és billentés módszerrel.
A vezetősínt is el tudod tolni és akkor kettőből vágod le, de ez így már nem lesz tökéletes max nagy szerencsével. Az asztalival kellene elvágni. Valaki nem tud segíteni?
Nekem is a 4041-es Makita van vagy 5éve, semmi bajom sem volt vele. Azt viszont nem tudom, hogy más gyártmányú láncot lehet-e rátenni, miután ez keskeny láncos.
Nekem is makita a legszimpatikusabb, Hitachi csak úgy jött a képbe, hogy a helyi barkácsboltban rendelés nélkül elérhető, de egyre biztosabb a makira:)
Nekem a legolcsóbb mcculloch van, nem nagy szám, de éles lánccal jól működik :) alkalmanként tökéletes lehet (én is így használom) kisseb ágakat könyedén viszi :)
Az otthoni lapszabászat szerintem értelmetlen. Nem láttam ilyen elővágó megoldást, igaz más milyet se. :)
Egy ilyen nagy méretű asztalon azért sok jelenleg macerás feladatot egyszerűbben tudnák megoldani, nem nagyon dolgozom bútorlappal, jó lenne látni, megtapogatni.
Makitám van, talán az előd úgy 10-12 éve vettem 25e környékén, pontosan olyan célokra amit leírtál. Azért is szeretem mert csendes, ha vasárnap reggel vagy akár most az ünnepek alatt el vagy le kell vágni valamit nem a Stihlt kell bőgetnem. . Vagy elpermeteztem a keveréket és lusta vagyok elmenni a benzinkútra.
2 éve vettem rá új láncot és vezetőt. Soha nem hibásodott meg.
A normál elővágó mozgatható. Ha ezt nem akarod használni akkor leveszed a lapot-rendben. De az elővágó oldalra való mozgatása nem megoldott. Itt tizedekről beszélünk. Lapot cserélsz, éleztetsz és azonnal kell korrigálni. Melyik oldalán lesz a leeső darabod? Steller mellet vágsz, vagy a kocsin/ asztalon ?? Ha az elővágó kerül élezésre??
Én ezen a műszaki színvonalon gyártott elővágót pénzkidobásnak gondolom. Szerintem csalódni fog aki ennek a láttán megoldottnak tekinti az otthoni szabászatot.
Nem láttam élőben, nem dolgoztam rajta, de pl. a fűrész rögzítése az asztalhoz eléggé előrevetíti a várható minőséget.
Ahogy nincsenek csodák élzárás tekintetében sem, 1-200e környékén nem lehet olyan megoldást találni ami elfogadható lenne. Ha másképp volna, eladhatatlanok lennének a 10-15 millás élzárók. DE természetesen senkit nem akarnék eltántorítani egy ilyen gép beszerzésétől! Rábeszélni se!
Valójában egy igazi, jó minőségű combos keményfémlapkának meg se kellene kottyanjon egy csavar. Én körfűrésszel vágtam le a régi házunk egyik ajtajának aljából, és csak utána vettem észre, hogy volt benne egy szög. Hosszában félbevágta, szép keresztmetszeti ábrát lehetett volna rajzolni róla! :)
Bár ez nem hobbiasztalos téma de, biztos többeteknek van tapasztalata elektromos láncfűrészekkel kapcsolatban.
A kérdésem az lenne, hogy alap otthoni felhasználásra (alkalmanként kis mennyiségű tűzifa aprítás, barkács célok, ház körüli munkák) milyen márkát vagy típust ajánlanátok ami nem hullik szét 2 szezon után? Ill. mi lenne az ideális láncvezető hossz?
Elsőként egy akciós skil került a látóterembe, de azt egyből hanyagoltam is, azóta Ryobi RCS2340, Makita 4041A, Hitachi-hikoki CS40SB ami szimpatikussá vált, sokkal többet nem is szeretnék rászánni, mivel ha nagyobb mennyiségű fával lenne dolgom akkor inkább kölcsönkérném édesapám stihl fűrészét. A cél amiért kellene, hogy ne kelljen minden apró dolog miatt elkérnem.
" a fej a fine-tools-tól rendelt, Klein gyártmányú darab volt"
Na ez az, ez azért naggyon nem mindegy- Nekem nem csak a kínai 710W volt, hanem a kínai negyedcolos marófejjel :) Nyír rétegelt folat a célpont. Úgy lenne igazságos, hogy meghallgatnhi a Makit is, ugyanazzal a marószárral.
Amúgy nem dolgozott rosszul. Ja, és aekis, végül hallgattam rád, köszi! Illetve meguntam, hogy az átalakítóból "magától" minduntalan kimászott a dugó, menet közben leállást okozva. Az első leállásnál azt hittam a marónak annyi ... a 2.-nál még tűrtem, de harmadjára bevillanat a tipped, meg hogy minek szo*atom magam :D
Még a megmart fém felületekhez: Mikor itt írtam az elqrt fiókról, akkor nem írtam mert én sem voltam büszke :) Namost mikor levettem a fiók oldalából azt a pár mm-t, előtte ahol csak láttama félrement tűszeget, visszavertem a a helyére, annyira hogy ne érjen bele. De amiket nem láttam - de szintén ferdén mentek az anyagba kicsit - Nos, azokat én is megnyestem, fényesre. A kínai maró plusz Massiv marófej. Jó, tűszeg, nem nagy ellenfél senkinek, de én sem láttam semmit a marófej keményfémlapkáján.
Hehe :) Nem vagyok rá büszke, mert szerintem sokkal rosszabbul is végződhetett volna a dolog. De ettől még tény: nem is lassult le a gép, csak a szikrákon vettem észre, hogy itt valami volt.
Látszik nem olvasom figyelmesen a fórumot, pont egy ilyen süllyeszthető talp kellett volna . A pontatlanság része nem érint mert fix sablonban terveztem működtetni.
Aztán a Tímárnál megvettem a legkisebb piros makitát (Maktec) 23e környékén. Talán jobb is így, nem kell folyamatosan átalakítgatni. Meg a nagy Dewalt sokszor nehézkes is volt finomabb munkákhoz.