Sógorom anyukájának receptje, amit három éve einstandoltunk tőle a nővéremmel, egy nála tartott csalamádébuli alkalmával.
Ica néni már bőven elmúlt nyolcvan, és sokkal több ilyen szintű tudás birtokosa, szóval szóltam a nővéremnek, hogy rendezzük meg ezt, és instruáljon minket, mit és hogyan, mert irigy vagyok. (gyk: nem szeretném, hogy a sírba vigye a titkot). Mennyire örült a felkérésnek, azt látni kellett volna!!
Felöntőlé mindenféle savanyúsághoz:
- 3 liter hideg víz - 2,5 deciliter 20%-os ecet - 45 dekagramm cukor - 3 csapott evőkanál só - 1 csapott evőkanál borkénpor
Hidegen kell ráönteni, nem kell dunsztolni, és nem kell bele szalicil, vagy más tartósítószer
Minden összetevőt vékonyan legyalulni, kivéve a sárgarépát, azt nagylukú sajtreszelőn le kell reszelni. Az uborkát héjastul lehet gyalulni, ha konyhai dörzsiszivaccsal jól átdörgöltük, hogy már ne szúrjon. Ezután az egészet össze kell keverni, lehetőleg egyenletesre.
A kimosott, kiforrázott üvegek aljára kell tenni a következőket, a mennyiségek a 0,8 literes befőttesüvegre vonatkoznak:
- egész köménymag, fél kávéskanál - egész mustármag, fél kávéskanál - babérlevél, egy szép nagy darab üvegenként - szemesbors, kb 12-15 szem - friss kapor, egy szálnyi
Erre rá kell gyömöszölni a legyalult zöldségeket, de nem kell nagyon megtömni, hogy legyen hely a felöntőlének is. Ezután színültig kell tölteni a felöntőlével, és le kell zárni.
Kb két hét alatt érnek össze az ízek, utána fogyasztható. Ez alatt az idő alatt enyhe buborékosodás előfordulhat, de nem kell megijedni tőle, finoman ki lehet mozgatni, hogy a buborékok a felszínre jöjjenek.
A csalamádéba lehet még választani zöldparadicsomot, a káposztát cserélni, vagy felezni lilakáposztával, hasonlóan a hagymát cserélni, vagy felezni lilahagymával. Ezektől színesebb lesz az eredmény.
Annyi tapasztalatom van még ezzel, hogy tavaly csináltam lilakáposzta-vöröshagyma kombót, mert ezt már gyerekkoromban is imádtuk apuval. Gondoltam milyen klassz lesz a lila szín benne. Nos, meglepődtem, mert pár hét alatt ez egész cucc színe átváltott rózsaszínre - mint kiderült a lilakáposzta lilája indikátorként üzemel az ecetre. Jól néz ki amúgy úgy is. És további érdekesség, hogy amikor kifogyott az üveg, és az alján levő maradékra ráöntöttem az öblítővizet, visszaváltott lilára! :DDDD Ezzel a felöntőlével lehet eltenni simán csak uborkát - egészben, vagy felvágva, paprikát, hagymát (vannak ugye a savanyúnak valók, mint ezüsthagyma, gyöngyhagyma), cukkinit, és mindent is.
Örül a lelkem, hogy már ennyivel előtte számítasz rá. :) Csak nem feleslegesen hirdetem meg immár 6. éve, szép lassan csak kiforrja magát. :)
Szerveznék én többet is, de sajnos otthon nem vagyok kiépülve egyelőre olyan profin, mint Józsi, így oda nem tudok szervezni találkozót, de a cseresznye legalább szolgáltat egy jó apropót, jól tervezhető és aránylag kiszámítható is :)
Figyelj Józsi, mi csak érted aggódtunk. Biztos voltam benne, hogy azért nem jelentkezel mert valami más kihívás támadt, és abszolút igazad van hogy azzal foglalkozol amivel kell. Meg kicsit ég a pofám, hogy én nem tudok-merek egy ilyen bulit beválalni.
Uraim, először is elnézést mindenkitől, nem jelentkeztem pár hónapja, mi több fórumot sem olvastam, Mea culpa, mea maxima culpa.
Idén hobbidzsemre nem maradt erőm, energiám, időm, így ezt most kihagyjuk. Az okok egyértelműen személyesek, (don't panic, nem rosszak).
Szeretném jövő tavasszal bepótolni, de ezt ne vegyétek ígéretnek, addig még sok víz lefolyik a Dunán, de volt már egyszer áprilisban dzsem, hátha lesz megint.
Szóval majd egyszer jelentkezem, addig még egy kicsit eltűnök. Nem véglegesen, csak kell még egy kis idő.....
Pont ilyenem volt nekem is, én szerettem... de aztán az idő széttördelte a gumi talpát rojtosra. Darabokban hullott le róla. Mondjuk vagy 15 év alatt, az is igaz...
Az aznap mindenki meghívhat egy sörre (13-án) még mindig áll, mert a szülinapi buli Hajdú-Bihar megyében másnap lesz, és 14-én reggel indulunk, délután jövünk vissza, szóval én csak 14-én este fogok vezetni, mert oda-vissza engem is visznek majd. 😜
(Illetve 13-án délelőtt, mert 12-én délutántól estig pedig céges buliban leszek...) Szóval én csak aznap érkezem Izsákra dél előtt nem sokkal.
Mármint, ha tényleg szeptember 13-án lesz tartva. 🤔
Éppen használom becses szerszámaim, fa is van bennük, csak sajnos másra kell használni, épp vakolok :D Az hogy régebben mennyire hanyagul csinálták meg a szobát az hihetetlen (hőszigetelő vakolat megy rá belülre pluszban, full függőbe rakva a vezetőléc, felül 1cm, alul 4cm megy rá :D)
Nem. 13-20-27. A 13-at csak arra mondtuk, hogy időjárás szempontjából az a legjobb illetve Jacksly indított egy threadet az aznap mindenki meghívhatja egy sörre témakörben....