Külső kuplungos a gép, ez is a felhasználás céljára utal. Ezen konkrétan mit értesz?
De valójában azzal,hogy nem az 500i-nek hozott ki konkurenst,ezzel egyértelműen átengedte a valódi profi
király kategóriát a Stihl-nek.
-Hát ez csak nézőpont kérdése.Bizonyos értelemben már rég kihozta az 500i konkurensét . Mégpedig a Husqvarna 585-öt. S: 79.2 vs H:86cm3 S:6.8 vs H:6.9 LE S: 6.2kg vs H: 7.5 kg (kétségtelen a Stihl jóval könnyebb ,de van egy olyan mondás: a súly a minőség garanciája...:-)számomra két azonos teljesítményű gép közül amiben 1.3 kg-al több anyag van az tartósságban a javára válik)
És ami a legfőbb: az ÁR. Ebben úgy leverte az 500i-t mint vak a poharat. 500i :505000 Ft H585: jelenleg 400000 Ft.
Szóval ha a súlyt nézed akkor valóban az 500i a nyerő király,de az összes többi adat tekintetében meg az 585.
A királyok meg koronát hordanak. Mi is a Husqvarna emblémája?
Tizenhat éve használok egy katalizátoros 170-est. Az eltelt évek alatt egyszer kellett hozzányúlni, amikor átálltam a 100-as benzinre, állítani kellett egy kicsit az alapjáraton. Pedig voltak évek, amikor egyedül volt és neki kellett megoldania mindent, tehát nem kímélős üzemmódban volt, mint már mostanában.
Hát a jövő láncfűrészeit illetően,én már nagyon várom a a H 564xp magyarországi megjelenését.Főként az árát illetően.Elég nagy az összevisszaság ez ügyben: USA kb 1100$ Germany: 1700Euro azaz 374.000-663.000 Forintosítva...Mondjuk a Stihl elég rendesen feladta a leckét ugyan ezen kategóriás MS 400.1 C -vel 380.000 Ft-os árcédulával.
Azt a részét nem igazán értem a dolgoknak,hogy ha egy 50-60-70-90 cm3-es láncfűrészbe nem raknak katalizátort mert az X-TORQE megoldja a káros anyag kibocsátást ,akkor ugyanazon cég 25 cm3-es x-torqes fűkaszájába meg minek?
Van egy Dolmar 500-asnak megfelelő Makitám is (vagyis már anyósoméknál van használatban) abban kerámia katalizátor van.Igényesebb gyártók azért próbálkoztak ilyesmivel a drótpamacs helyett.12 éve hibátlanul működik.(igaz nem napi ipari terhelésben)
Van egy régi husi40- es gépem. Ma vágtam vele,és üzem melegen,ha csak pici gázadást adok,megáll,mintha slusz kapcsolóval állitanám meg. Ha picivel nagyob gázt adok,felpörög,és jó erőben vág. Melyik csavaron állitsak? Kösz előre is.
Minden, ami a világban működik, a működtető erő az érdek.
Esetünkben az anyagi érdek. Ha működik valami 10 Ft-ból, miért csináljuk 1000 Ft-ból? Megveszik az olcsót is? Igen. Jó marketing dumával még el is magyarázom, milyen jó az. :)
Bonyolultabb, drágább kialakítás, de nem okoz ( érzékelhető) teljesítményveszteséget és így már teljesíti a kipufogáz normát.
A Stihl rendszere elveiben ugyanez. Tán az MS70-MS180-nál volt kezdeti időkben katalizátor, amit nagyon gyorsan le is cserélt a Stihl is, illetve akinek olyan gépe van, próbál megszabadulni a kipuban lévő drótgubanctól.
A következő lépcső a karburátor bonyolítása, mert az egyszerű elemi karburátor szállítási görbéje nem ideális. A láncfűrész-fűkasza karburátorában még annyi sincs, mint egy Simson karburátoréban, ( körtolattyú+szabályozótű) hogy részterhelésre is közelítsen az ideális levegő/benzin arányhoz.
Tehát egy mkp karburátorában a keverőcsőben ( venturi) van egy sík, vagy körtaluttyú ( svábul: súber) abban egy köszörült felületű szabályozótű (svábul: súbertű), + féklevegő szabályozás, ami a láncfűrész-fűkasza karburátorában nincs.
A láncfűrész-fűkasza karburátor nagyjából teljes terhelésen, tehát teljesen nyitott fojtószelep állásnál közelít az ideális benzin/levegő arányhoz. ( Végfordulatnál állítom be) Részterhelésnél elég hanyag ez az arány…., tehát egy láncfűrészt, fűkaszát úgy illik használni, hogy teljes terheléssel, tehát nyélgázon.
Később lett a mágnesszelepes megoldás, ami annyi ideig van nyitva, hogy kb a megfelelő mennyiségű üzemanyag menjen a keverőcsőbe, vagy az injektor. Ezekhez kell ( több) érzékelő is, ami bonyolultabbá, nehezebbé, drágábbá teszi a gépet. Ez a jövő.
Ha már előirták a katit,miért nem csinálják kerámiából? A drótpamacs hiába saválló,de szűrő funkciója van,vagyis ami eldugulhat,az el is fog. Amellett a megszűrt égéstetmék visszakerülhet a dugóra,hengerre. Az esetleg töredező drótról már nem is beszélek. A kerámia öntisztuló,szerintem. Igaz a sfiftem katija lent van a váltó alatt,de élettartó,mert 27éve működik. Létezik olyan autó kati,ami a kipu csonkra van épitve,működik. Jó a kisgépjeink esetében a kiput máshová tenni körülményes.
Mikor elkezdődött a gáznormák szigoritása a kisgépekre-elsősorban az elégetlen szénhidrogén anyagok mennyiségének csökkentésére nézve-akkor a tervezők előtt két ut állt-valami négyütemű rendszer,vagy valami öblitést jobban szabályozó rendszer a 2T esetében.Normál kettő T a kipufogáskor a friss keverék egy részének segitségével történik a gázcsere-főleg ebből van a nagyobb fogyasztás és a sok szénhidrogén a kipufogó gázban-es persze a szar és sok olaj sem jó..
Normál 4T a korlátai miatt egyelőre nem ideális a jelzett kisgépeknél-volt a 4MIX ..olyan,amilyen..szerintem lenne benne ráció,de a mai árak mellett normálisra épiteni gazdaságtalanul drága lenne..
A 2t felé két alapvető ut állt-vagy csinálnak valami jobb öblitést-vagy valami utólagos gázkezelést..
A 2Mix.és az X.Torq a jobb öblitést-és ezzel a bonyolultabb,drágább,kényesebb,igényesebben kialakitott szerkezeti felépitést választotta-sokan mások meg a régi stilusu motorra rátettek egy utóégető betétes kipufogót-tehát a motorból kipufogógázát áteresztették egy izzó felületen,ami a gázban lévő,még nem elégett anyagokat további hőkezelés után engedte tovább..
Szerinted mi az legegyszerűbb,olcsóbb,de mégis elfogadott megoldás..a kettő közül..kifejleszteni és gyártani egy uj valamit,minden,tervezési és gyártási bonyolultságával együtt-ami az árára is hat persze..vagy egy egyszerű saválló fémszivacs a kipufogóba..
Amikor ez az őrület elindult,ugy volt,hogy csak a két uj rendszer képes megfelelni az igényeknek-tehát az utóégetős gagyik nem lesznek forgalmazhatóak-és akkor a két nagynak megtérűl a befektetése..a sok primitiv,gagyi módon EU-normásitott gép meg megy a lecsóba-de nem igy lett-miért-nem az én dolgom,de igy lett..
Gondolod,a két nagynak nem volt pénze drótgubancos kipufogóra,nem tudták,hogyan,miként..?Nagyot léptek,drágán-bele vakon az erdőbe..oszt fának mentek..kinai a drótgubancal jól pofán vert mindenkit-előirót,végrehajtót,de legjobban a vevőt-viszont olcsó maradt..ez is szempont..
Egyébként van 2mix drótgubancal-de inkább speciális igényekre,mint általánosba..
Lehet nem igy van,ahogy irtam,ezért csak szerintem..
Bocsi,nem akarok viccelni a neveddel,de a mikroszkópod felcsigázott......!
Vagyis zsilett pengét akartam élezni,de nem sikerült,vagyis vagy túl éles lett,vagy életleneb egy használttól,vagyis mintha néhány szőrszálat,mintha kiszakitott valna,vagyis csipkedést éreztem.
Lenne egy kérésem : Légyszi a mikroszkópoddal sasold meg az új penge,és egy használt penge élét. Kiváncsi lennék,hogy hol hibáztam. Ja,1000-es ,üveglapon levő vizpapirral éleztem,és a pengének csináltam egy görgős befogó szerszámot,ami vélhetően kb olyan fokban tartja a penge éleit,mint a gyári szög.
Ezen kivül próbáltam egy másik pengét farmer ruha anyagon meghúzkodni,meg bőr szijon is,meg szögletes üvegpohár belső felületén is,sajnos csőtöt tapasztaltam. Egy mikrószkópot megvenni,hogy kiderüljön a hibám,mit mondjak,az árán életem végéig(meg azon is túl)tudok,vagy tudnék új pengékkel borotválkozni.......
Mivel kés is téma,megemliteném,hogy kb 82-ben késeket,vadászbicskákat gyártottam. Igaz,akkoriban még nem volt szalagos csiszoló,én filccel,meg csiszolópasztával dolgoztam,ha érdekel ide raknék néhány egyedei példány fotóját,feltéve,ha a társak nem vágják el a torkom a gyártmányommmmmmal....!?
Ez a kati dolog selejt,igaz a kiherélést követően eredeti,vagy régi formát kap a motor,vagyis jó neki,ha akadáj nélküli a kipufogás.
Sajnos az egészségügy is a katiba belemártotta a tudatlan,vagy nagytudású kezét.......
Az a fogorvos,aki az országunkba amalgám tömést használ fogtömésekre,mit mondjak,ezektől nem kell tanácsot kérni!! Országunkban MÉRGET tömnek a szánkba,és csodálkoznak,hogy a Magyar nép pusztujkán van,épp olyan szinten,mint a kati,vagy drótpamacs betömése a kipuba......!
Ja,európában egyedül országunk fogÁSZAI használnak amalgámot,vagyis MÉRGEZŐ higanyt,meg nehézfémet......
Egy pici 2ütemű esetleges méreg kibocsájtása csak porszem a fenti korrekt mérgezéshez mérve.......!Nyugati országok rég betiltották..........
Én megírhatom őszíntén, engem nem szponzortál az Oleo. :)
Itt a lényeg! Valahogy nagyon zavarna egy vörösen izzó fémdarad a dugattyútól pár centire. Tipp: Stihlből is kijön ugyanaz a füstmennyiség, csak hígítva, a feladatát végzett olaj ugyanúgy elég.
Eddig még nem fulladtam bele a füstbe, nem napi 8 órában dolgozom vele. Birtokon belül darabolni meg a kanócosat használom.
A szalagos rendszer gyors munkát eredményez, de mikrofogas lesz, ami egy általános háztartartásban - szerintem - előny, mert a hús vágásánál nem ragad le.
Köszörülés után fenem a késeket, egyre finomabb köveken majd az említett porcelán-szigetelőn, a mikrofogak eltűnnek, tükörfényes élszalag lesz, húsnál se tapad le. Visz mindent, ami az útjába kerül 🙂.
Amiért a vizes módszert használom: biztosan nem ég meg az él. Fél cégvezetés séf- és vadászkései is nálam kötnek ki időnként, nem árt velük jóban lenni 🙂.
Ha komolyabb műszaki végzettségú embereket kérdezel, mind kati ellenes lesz.
Emeli a motor hőfokát, így a dugattyúét is és az anyagfáradás így felgyorsul. Ha nem komolyabb olajjal használod, hamar ott lehet a baj.
Az Oleo és a kínai nem azért tette a katalizátort a kipuba, mert attól jobb lett a motor, hanem mert kényszerpályán van.
Az EuroII normát így még teljesíti, és szinte változtatás nélkül marad a gép, ez a legolcsóbb megoldás, ha Európába árulod a gépet.
A másik megoldás, amit a Husi és a Stihl csinál, hogy levegőátöblítéses rendszert épít.
Mi kell ehhez? Egy másik henger, másik dugattyú, másik karburátor és torok. Ezt meg kell tervezni, le kell gyártatni, a régi beszállítókat meg kukázni.
Anyagilag nem nyerő. Marad a katalizátor.
Egyszerű marketinges dumával meg megmagyarázom neked, hogy hidd el, az jó. Sokan el is hiszik.
Aki sokat használja a láncfűrészt, az jellemzően profi kategóriés Stihlt, vagy Husqvarnát vesz, azokba nincs katalizátor.
Aki nem használja sokat a gépet, annak meg mennyi haszna van ( egészség szempontjából) hogy katalizátoros a gépe? Kb semmi.
Én megírhatom őszíntén, engem nem szponzortál az Oleo. :)
Akivel eddig beszéltem és régóta a szakmában vannak ( 30-60 éve) kövön, szalagon éleznek kézből "szamárvezető" nélkül.
A szalagos rendszer gyors munkát eredményez, de mikrofogas lesz, ami egy általános háztartartásban - szerintem - előny, mert a hús vágásánál nem ragad le.
Persze nincs még komoly összehasonlítási alapom, majd a Tormek az lesz. Utána tudok többet mondani, de az csak egy vélemény lesz tőlem, semmi több.
A vizesköszörűs rendszerrel simább élt lehet elérni, az már inkább a séf és profi kategória, akár orvosi szikét is meg lehet élezni, ez tény.
Ha megérkezik a gép, megkeresnélek, ( persze csak ha nem gond) biztosan van sok tapasztalatod vele.
Elég sok minden kiegészítőt megrendeltem hozzá, nehogy meglepi legyen, hogy kéne, aztán nincs....
Értem a kérdést, csak kényelmetlen a válasz 😀😜 Megtisztelő, hogy emlékszel rá! Sokmindent csináltam az életbe, nem minden sikerült. Az egyik sulit befejeztem a màsik félbemaradt. Sima növényvédő technikus vagyok. De jó helyen vagyok a világba , nekem való szakmába. Derűsen élem a parasztgyerekek életét. 😀
A gépem Solo151. Ennek két torkú a karbila,és a hengercsatlakozás is dupla. A levegős torok folytószelep nyitó rudazata fiksz,tehát nem álltható. A benzines torok ugyanúgy állitható,mint a hagyományos karbik. A tavaszban vettem a gépet,vagyis új. A felpörgése érdekes volt. Mintha fuldoklott volna,de amikor a levegős folytószelep nyitott,ekkor tért magához,vagyis ekkor jött meg a nyomaték,és a fordulat is. Kb 5tank benzint igy járattam ki. Olyan felületen vágtam,ahol ravasz rögzités tudtam alkalmazni. Tehát a pisztolyozás nem igazán működött,mondjuk én ezt egyébként sem dilyazom. A lényeg,hogy hozattam hozzá csavarhúzót,és az L csavaron negyedet beljeb hajtottam. Igy nem fuldoklik,meg a gyertyaképe is megmaradt özbarnának,vagyis megkapja a megfelelő benzint. Ez esetben is minimális felpörgéshiba van,de elenyésző. Szerintem ez az öblitőlevegős rendszer job,mint a katis húkuszpók,mármint a károsanyagkibocsájtás rendelet,vagy ezzel összefüggő kétüteműek szándékos lepusztitása. Az öblitőlevegős talán ezért jobb,mert ezekben nincs kati,de ugyanakkor nem tökéletes (legalábbis esetemben) a felpörgés.A fogyasztása az 50.8ccm-nek óránként kb 1L.Ehhez még annyit irok,hogy ,kb 6500fordulat lehet,vagyis épp,hogy kinyit a levegős torok. Méteres gazban még nem dolgoztam,de ez esetben lehet nagyobb is a fogyasztás.Én megszerettem ezt a gépet,viszonylag kis fordulaton ,de érezhető nagy nyomatékon dolgozik.......
Szalagos élezőről sokan lebeszéltek, kapott hideget-meleget aki ilyet árult a facén. Nedves köszörű-párti vagyok, 400-as meg 1000-es korong, a végén porcelán szigetelőrúdon húzom át a késeket. Borotválkozni lehet velük 🙂.
Nem szeretném lezárni, csak szűkítem kicsit. ( Tudod, akit a 2T füstje egyszer megcsapott! :D )
A hangteher - szerintem- nem nagy, ( hozott gépek javítása, próbája) de mindenki másképp éli meg. Egyetlen szomszédom sem problémázik....
Lesz ugyan 1-2 láncfűrész amit eladok, mert kell a pénz az élező gépekre, talán azokat jobban használom majd.
Egy kis pihi a családnak, de nem tervezek leállni. :)
Van egy kínai gép, egy Parkside átalakítós videóm vágatlanul, egy Stihl 021 ( kb 1 éve), itt van már szeptember óta egy Oleo GSH 400, részleges szétszedős katalizátormentesítős lesz, de azt is el fogom adni elvileg már jelentkeztek rá. Pedig....
Ha érdekel bárkit is a Kertmotoros Oleo GSH400, szerintem simán vállalható. Allegroról vettem hozzá katimentes kiput, postával tán 5 pénz volt. ( Újat küldtek!, Kertmotornál ez tán 13 pénz)
A kertmotor rugalmatlan, ugyanis ezt a gépet adják 41cm és 35cm vezetővel is ( külföldön). A kertmotornál csak 41cm-es van, és - szerintem- feleslegesen nagy. Írtam nekik, hátha adják kicsi lappal, de nem... + pénzért van Oregon lap.
Még nem indítottam be, érzetre elég combos kompót van benne.
Hengere nem nikasilos, csak nikkelezett, ami hasonló a a krómhoz, de nem az. Nagyjából 200 územórát kell kibírnia. Csapágyai szabványos 6202-esek és a szimeringek is szabvány mértetek, tehát felújításkor lehet vitont beledobálni. Karbija Zama koppintás, kínai. A kertmotornál tán 3800 Ft a membránszett, feltúrtam a netet, kb 1000 Ft-ért vettem hozzá.
A műanyagjai a megszokott jó Oleo, a légszűrő sima nylon hálós, de azt egy 800 Ft-os mannol levegőszűrő olajjal tudod javítani.
Láncfeszítés oldalról megy.
Amolyan kiskertbe való gép. Katimentesítés után remélem rúgni fogja a 2,5 pacit a gyári 2,3 helyett.
Szóval egy viszonylag olcsón fenntartható már nem is annyira gyenge gép. Az Oleo410 nekem sokat tett az asztalra.
Köszi válaszod.Így már nagyjából világos.Bár azt a részét még mindíg nem értem,hogy ha egy torkon megy be a friss levegő meg a keverék is akkor ,hogy nem keverednek össze? De mindegy is a lényeg ,hogy ez működik....csak én azt hittem ez valami nagyon újdonság,aztán kiderül,hogy nem:-) Ez az "egytorkú" rendszer van a Stihl professzionális fűrészein is? pl 261,362,462???
Nekem a Husqvarnán (585) 2 torok van.És ha jól tudom a többi professzionális gépein is (550xp,560,562xp)
Mondjuk a chat gpt szerint sokkal pontatlanabb az egytorkú 2 mixes motor (szabályzása ?) .és elvileg többet fogyaszt mint a 2 torkuak. Akkor lehet ezért van az ,hogy a H-k kevesebbet fogyasztanak mint az S-ek.Legalábbis kb mindenkitől ezt hallom,hogy jobb ,gazdaságosabb a H.-kfogyasztása.