A téma a BKV buszai: járművek, alkatrészek, kiszolgáló létesítmények.
A többi szolgáltató, és a BKK minden más tevékenysége offtopic.
Más szolgáltatók topicjai:
Ha a B tengely tengelyterhelése nem üt meg egy minimális értéket, akkor a tolócsuklós busz nem tud befordulni. Innen az az egészen elképesztő korlátozás, amit tegnap a VEKE írt. A magyar buszgyártás megcsúfolása ez az eset, pedig a lehetősége lehetett volna. Kár és egyben igen nagy szégyen is. Ez nem szoftver kérdés. Lehet annak hinni és láttatni, de nem.
A mit tudnak vele kezdeni kérdést érdekes feszegetni, mert a motort visszatenni a helyére (Ilyen A-B és B-csuklópont távolságok mellett) +0,7 méterrel, nyilván túl drága lenne, a B tengely további terhelése pedig az újratervezésen nyert pár férőhelyet venné el vagy még többet is.
Hát elég különleges képességeid vannak, ha így szemre meg tudod állapítani, hogy hol, milyen, mekkora erők, nyomatékok ébrednek... :P Egyébként minden tolócsuklósnak "könnyű" a B tengelye, szóval ilyen alapon akkor akármit fel lehetne hozni példának.
Tapadásban lehetnek problémák a kisebb súly miatt, de azt amit itt egyesek állítanak hogy konkrétan elemelkedjen a B (vagyis a tengelyterhelése negatív értéket vegyen fel azt egy orbitális faszságnak tartom, és kristóf sem tudta fotóval igazolni.
Na, pont erről beszéltem tegnap. De akkor érthetően: bármit is csinálsz, csak hozza ki a gödörből a buszágat és sok sikert hozzá! És ez nem valami eufemizmus arra, hogy szívd meg.
Azt hogy nem látom, mi a cél most ezzel a döntéssel azt tartom. Nem vitatom, csak szerettem volna megérteni a nagyobb képet. De ha nem, hát nem ;)
1. Örülök, hogy látsz benne lehetőséget, talán még olyan extra hozadéka is lehet, hogy ennek hatására dönt valaki a buszvezetés mint hivatás mellett.
2. Tudod ennyi szentimentalizmust most megengedtem magamnak, a 19-80 több szempontból is az egyik nagy kedvencem, a 2020 pedig a szép kerek születésnap miatt. (De ha idén nyárra le tudnánk valahogy beszélni, a dolgot, akkor a 19-80 is bőven jó. :) :)
De természetesen megértem, hogy ki akarjátok vezetni ezeket a kocsikat, sőt örömmel olvasom, hogy idén augusztus 1-től a vázjav és a felújítás is leáll az mp. flotta tekintetében.
Akkor nem lehet? És letiltod akkor ezeknek is a javítását? Mondjuk, ha szeptember közepén eltörik egy VH váz, vagy jön egy durva baleset, mint a Szent Erzsébet téren nem olyan régen, vagy ne adja ég jön egy busztűz, akkor azokat a kocsikat is rögtön vehetjük selejtnek?
1. Buszvezetés: vettem az igényt, lehet megcsinàljuk külön alkalommal a vezetést màskor is...
2. Ik vezetés 2020-ban. Remélem nosztalgiát. Épp olyan projektet kalapálunk, hogy 2018.08.01-től minden mp. Ikarus vázjav és felújítás tiltott lesz gazdaságossági okokból (Mind külső partnernél mind garázsban). Ami korrózió miatt nem vizsgáztatható az megáll. Ami addig megkezdődik az befejezhető.
Részben igazad van, viszont én úgy gondolom, hogy jó ideje tudott, hogy a járművezetés mennyire népszerű dolog, az is köztudott, hogy egyes bennfentesekhez közel állók mindig hamarabb tudják, hogy mikor kell regisztrálni, tehát lehetne sokkal korrektebbül is kezelni ezt a helyzetet az "ajándékozó" részéről.
Jól látható egy másik irány is, ez pedig az, hogy akár valamekkora ellentételezés fejében rendszeresen meghirdetett időpontokban lehet buszt vezetnie annak, aki csak ki szeretné próbálni. Pl. mint Wiesbadenben, ha még van a Busfahren für Jedermann.
Személy szerint én is nagyon szívesen ülnék be egy BKV busz volánja mögé és vezetném egy kicsit (főleg csuklóst próbálnék ki) [hátha Lacussal meg lehet beszélni, hogy ha a 19-80-as rendszámú kocsi meg lesz 2020 végéig, akkor a születésnapomon kipróbálhassam :) ], de eddig még akárhányszor próbálkoztam volna nyílt napi regisztrációval sosem sikerült, sosem volt már szabad hely, és egy idő után feladtam, meg amikor láttam, hogy 1-2 önző ember (aki nem inge nem veszi magára) több időpontot is lefoglalt magának.
Lehet regisztrálni, de szerintem elég pofátlanság napközben, 11:12-kor kirakni a jelentkezést az oldalra,
Teljesen ingyenes rendezvényről beszélünk; lehet, hogy tervezhették volna jobban ezt a programpontot, de ha kapsz ajándékba valamit akkor egy kicsit erős dolog az ajándékozót pofátlannak tartani, ha az ajándékkal nem vagy megelégedve.
Lehet regisztrálni, de szerintem elég pofátlanság napközben, 11:12-kor kirakni a jelentkezést az oldalra, amikor a legtöbb ember nem ér rá nézegetni, majd 12:00-kor már hely sincs a tesztvezetésre, mert 20 percenként mehet 1 ember és 15 időpont van. Nyilván lehet tudni előre, hogy nagy lesz eziránt az érdeklődés, így kérdezném, hogy mért csak 20 percenként mehet és mért csak egy ember, mikor kb egy menet 5 percig tart, valamint hogy mért nincsenek egyenlő feltételek biztosítva a jelentkezésnél, mint más helyeken pl. Bécs, ahol a Tramwaytag-on nem óránként 3 ember vezethet, ha van ilyen lehetőség?
Arról nem is beszélve, hogy a jelentkezésnek nem feltétele a honlap alapján a B-kategóriás jogsi, pedig a valóságban valszeg az, így bármilyen jogsival nem rendelkező kiskorú is befoglalhatja a helyeket, bármilyen előzetes ellenőrzés nélkül..
Azért voltak ott valós problémák, ha nem is oylan súlyosak, mint a Modulóknál. A hazai buszgyártás ötvenéves átka, azért erősen rányomta bélyegét ezekre a BN csuklósokra. Ugyanis ott ahol rozsdamentesből vannak (övvonal alatt) törnek, ott ahol pedig szénacélból vannak (övvonal felett), meg rohadnak. Sajnos ezek a jelenségek, mint majdnem az összes hazai busznál, már pár éves korukban előjöttek.
Az itt off 7900A is meg tudja emelni a közepét, nem kell a kapagyár kis kerekű cucca ilyen mutatványhoz.
Amúgy, ha most nekiállnának az ekenyél 18 (helyközi) és/vagy 19 (helyi) -et gyártani, még jól is kijöhetnének belőle, tele még az ország 280-assal, és metrópótlás közben lesz még egy polgi választás. (már ha maradnak addig önkormányzatok)