A téma a BKV buszai: járművek, alkatrészek, kiszolgáló létesítmények.
A többi szolgáltató, és a BKK minden más tevékenysége offtopic.
Más szolgáltatók topicjai:
Azért ezzel az állítással vitatkozni tudnék. De nem teszem, mert nincs kedvem. Csak annyit röviden és tömören: vannak menthetetlen típusok, amelyek a vidéki gazdás rendszer ellenére hulladékok.
Nem volna illogikus hosszútávon egy stabil nagyobb gyártó autóbuszcsaláfjára építeni, nem vagyunk olyan gazdagok, szokták mondani... Ez a mai felállás egy igen drága, problémás játék...
Solaris. Nem is kifejezetten a gyártó miatt, de megtalálható a palettáján minden, ami ma Budapestre kellene...
Felteszem, egyébként nem okozna problémát az MAN, Mercedes, stb. számára sem midibuszt vagy trolibuszt gyártani, de a Solaris mondjuk folyamatosan csinálja. :)
Sajnálom azt a buszt. Nagy igyekezet volt az előállításakor, hogy növelni lehessen az akadálymentességet, és az új ajtókkal, belsővel szép is lett.
És bár egyedi volt, de jó volt látni a 39-esen, amíg nem volt ott egyáltalán ap-s busz ott.
Esetleg nincs terve a BKV-nak egy Tatra villamossal egy ilyen kísérletre? A villamos B-végében? Még van Classic nem felújított Tatra is, kisebb átalakítás után a 14-esen járhatna.
Anélkül, hogy bármi érdemi beleszólásom lenne a kérdésbe, de azért szerintem kellene felvázolni stratégiát- feltéve, ha még nincs- hogy a használt típusok és régi IK-k kivonása, és a típushomogenizálás hogyan legyen a következő jó néhány évben, főleg a metrópótlás után. Természetesen ez a további- remélhetőleg új- járműbeszerzések függvénye. Én ezt 3 körben tudnám elképzelni, a 200-asokat és 400-asokat most külön nem említem, ép ésszel mindegyik első körös lenne:
1. körben kivonás: Az MUT-MUU Van Hoolok kivételével MINDEN Van Hool kivonása Délpestről, valamint a CNG-s Citaroké is. Igen, ez azt mutatja, hogy a délpesti garázs egyértelműen válságban van egy jó ideje, a régi Ikarusokat leszámítva megbízható típus jelenleg nincs a garázsban.
2. körben kivonás: nagy jóindulattal a genfi Volvok.
3. körben kivonás: az összes kis Volvo, és szép fokozatosan az FJX-FKU-FLR széria, illetve a legrégebbi dízel C1-esek (szóló, csuki egyaránt), és a VH New AG300-asok, és esetleg a Solaris Urbino 10-esek
Az utóbbi 4 évben újonnan beszerzett/bérelt, stb. típusokkal azért még lehet tervezni (a PMP-kkel meg majd elválik, mi lesz).
El kéne gondolkozni azon is, hogy az Ikarus mellett lévő jelenlegi 3 külföldi főmárka esetében- Volvo, Mercedes, Van Hool- utóbbit felváltsa az MAN idővel, nagy kérdés, milyen tapasztalatok lesznek a Lion's City G-kkel.
És ha már típushomogenizálás: ha új külföldiekről beszélünk, Mercedesnél Citaro aktuális generációja (sz, csk egyaránt, a mostani új Conectot viszont a kinézete miatt ne erőltessük), Volvonál a szintén aktuális gen. (számozás változhat, most a 7900 van), MAN-ből meg az aktuális Lion's City (sz, csk. egyaránt).
Szvsz. ezzel érdemben csökkenthető a BKV-nál lévő busztípusok száma, valahol olyan max 12 féle típus lenne egészséges.
A 02-25 kint van még,vagy már le van állítva Laci? Még egy kérdésem volna a 16-63,16-34 és a 15-34-es 260-asokkal meddig számoltok még? Köszönöm a válaszod előre is.
"Már sejteni lehet és látszik is, hogy az MHK-s Volvók lesznek a soron következők."
Az MHK-NTP-kel semmi baj nem kenne, ha kapnának egy teljeskörű NOVA-BUSZ-os felújítást motorgenerállal.
A PRM-530-cal voltam 30-ason. Jéghideg klíma, ment mint egy vadállat. Késésem se volt és egy élmény volt vele dolgozni. Az ajtók is jól működtek.
Teljes mértékben érthető, amiért Délpest feladta az LOV-kat. Anno senki nem számított rá, hogy ezek még 10 év múlva is itt lesznek, persze rájuk is lett költve 2009-ben és 2013-ban is. Ezek tényleg ennyit bírtak, és csoda, hogy eddig bírták is a budapesti kiképzést. Más garázs sem csinált volna csodát az LOV-s VH-kból. Sajnos a használt beszerzéseknek ez is a rizikója, hogy nem lehet tudni meddig bírják, mert 8-10 év után megadják magukat főként budapesti körülmények mellett. Már sejteni lehet és látszik is, hogy az MHK-s Volvók lesznek a soron következők.
Egyébként mikorra várható az LOV-s állomány kidobása? Van-e rá valami terv ennek függvényében?
Hivatalosan 6 évet kellett bírnia, annyit döntően bírtak is.
De igen, ugye a fenékváz lett cserélve, új betéve, az még bírja is, de a nem egészében cserélt oldalvázak teljesen tönkrementek az ablakok környzetében.
Ez így túlzás. A CNG-k és LOV-ok helyzete elválik.
A LOV-ok teljesen elöregedtek, lényegében menthetetlenül. A garázs feladata, hogy valami elfogadható módon tartsa őket fent kivonásig, és amit kiad az a minimum esztétikai és műszaki követelményeket teljesítse.
A CNG-ken nagyon sokat fog segíteni ha mind jármű mind infra oldalon sikerül érdemben javítani a betöltött gázon és nem kerül olaj a motor és környzetének rendszereiben. Ezen vagyunk.
Köszi a tájékoztatást, gondolom ez is annak a közel 40 kocsi része, amit említettél. Remélem majd hamarosan az augusztus végi kivonásra kerülő járművekről is kapunk majd információt.
Azt esetleg lehet tudni, hogy kb. mikor várható megy utoljára IK260 utasforgalomban? Korábban már volt róla szó itt a fórumon, de időpontot még nem olvastam sehol.
Ahogy közeledik a vég, úgy kezdem megszeretni a 412-eseket. Nem tudom miért, talán mert az idő utolérte őket, vagy nosztalgiából, vagy nem is tudom. Kis gyerekként egy 412-es volt az első új busz, amin utaztam. Nővérem csak ezért bevitt a nagy belvárosba a 78-asra, sose feledem el.
Csak attól félek, hogy amikor Lacus beírja az utolsó CNG Citera kidobását, akkor is mi lesz? Itt fogok egy zsepivel szipogni? Na, akkor hívjátok a diliházat :D
Tervezetten július végén az alábbi lejárt vizsgás, vagy üzemképtelen járművektől veszünk búcsút: BPO-216, BPO-225, BPO-250, BPO-856, HFY-745, MCA-008, MPW-615. Továbbá a két dél-pesti IK412 oktatóbusz is leállításra kerül: BPO-223, BPO-258.
Igen, mea culpa. JNG tényleg több mint 10 éves story, és amíg Ferencbuszon szaladgált, megbízható(bb) volt. Utána kezdett elkurvulni, amikor onnan lekerült.