A téma a BKV buszai: járművek, alkatrészek, kiszolgáló létesítmények.
A többi szolgáltató, és a BKK minden más tevékenysége offtopic.
Más szolgáltatók topicjai:
Érik a következő "ideiglenesen megálló" elektromos Modulo, NLE-859 június eleje óta nincs utcán.
Az NTM-ekhez: valamilyen úton módon meg kéne őket szerezni a gyártól, hogy BKV tulajdonba kerüljenek, különben tényleg úgy fogják végezni, mint a villanyos társaik: szépen lassan egyesével elfogynak, mint donorgépek.
Ja, akkor bőven elég, ha csak 4-5 kocsit biztosít a gyártó, hiszen az is benne van a "maximum 20" intervallumban...
Mondd, érted ennek a meghatározásnak a lényegét is, vagy csak a "maximum" szó jelentésén rugózol?
Esetünken ez annyit jelent, hogy a legfeljebb 20 kocsis kiadást minden esetben biztosítani kell a 22 rendelkezésre álló kocsiból. Többet nem kell, de ennyit igen. És ez három, viszonylag tartósan leállított kocsival elég körülményes...
Az ugye megvan, hogy az M108d és a szóló Volvo7700 "nem kompatibilis" a BKK szerint egymással? Van olyan vonala Kőbányának, ahova _csakis_ Modulót adhat ki (110-112, 212). De például a 91-esre csak Volvo mehet. Aztán van olyanja (pl. 178), ahova csak "világoskéket" adhat, ide mehet a maradék Modulo (ha van, de célszerű azért cserekocsiként bent tartani egyet*), meg a Volvók. Pótlás esetén kizárólag a "peremkerületi" járatokra (pl. 95, 130, 277) lehet kiadni "sötétkéket", avagy más néven magaspadlóst. Szombat délutánra (is) előállt az a helyzet, hogy már csak 263-as (meg a néhány megmaradt 280-as ex-gyros) volt bent a garázsban, és sürgősen kellett volna még két-három "világoskék". Ilyenkor megy ki - jobb híján - magaspadlós csuklós. Igen, ezek a winmenetrendben jól látszanak, szabad nézegetni, lehet elemezni. És igen, innen elég jól behatárolható, hogy kocsikiadási nehézségekkel küzd egy-egy garázs. Ez szerinten nem "éterbe tolt masszív félinfó", hanem igenis meglehetősen pontos következtetés.
Most meg Kőbánya megkapja az M2A-t, "kisvolvóval". Mert "belváros", mert oda nem mehet "sötétkék"...
* Nem csak azért kell a telephelyi cserekocsi, mert eleve feltételezzük, hogy a vonalon majd biztos lerohad egy-két gép. Egyéb gond miatt is szükség lehet a cserére, nem csak műszaki okból. Pl. telihányják, bepiszkítják, vagy (figyelmetlenségből vagy szándékosan) üvegtörést okoz az utas, stb., stb....
Igen és ennyi a tanszüneti munkanapi kiadás. 95-ösre hivatalosan Kőbányának 8 darab NTM-t kellene adnia. Ebből ma kettőt, de tegnap is kapásból 280-assal adott ki. Szerintem elégé látható, hogy a kiadás nem tartható. Ma is és tegnap is 18 darab NTM-t adtak ki és nem 20-t.
"Honnan tudod, hogy nem tudják tartani a kiadást?"
Előbb te írtad le, és ezek szerint én is jól emlékeztem, hogy a szerződés szerint az alábbit kell garantálni: 22 buszból maximálisan 20 busz/nap. Na most leírtam tegnap, hogy 437 több mint fél éve gyártónál, 422 egy hónapja gyártónál, 431 pedig két hete a gyártónál. Ez kapásból -3 busz, tehát a 22-ből 19 áll Kőbányán rendelkezésre. Ebből mondjuk 1-2 kocsit lehet nem tud kiadni Kőbánya, mert takarítást vagy egyéb dolgot végez rajta, ez teljesen normális. Szóval láthatod, hogy a kiadás teljesen tarthatatlan az NTM-k kapcsán munkanaponként és emiatt is érdeklődtem, hogy a BKV emiatt nem szándékozik valami pénz összeget behajtani. Igen, munkanaponként a 263-asokat és a 280-asokat kiadják szóló vonalakra rendszeresen, és üzemkezdettől is. Emiatt néztem utána, hogy NTM-kel mi a helyzet.
Abban igazad van, ha a kiadás tartva van, akkor mindegy, hogy miért van az egyik kocsi náluk. Eleve ez a feltétel már nem teljesül. Illetve félek, hogy nehogy 422 és 431 is 437 sorsára jusson és hónapokig legyen a gyártónál, főként most a gyártó helyzetét ismerve.
Nem normális, hogy féléve áll egy kvázi új busz. De ameddig a szerződés szerinti 22 darab buszból a maximális 20 busz/nap kiadást tartják, engem nem hoz lázba, hogy azzal az eggyel mi van fél éve. És szerintem a BKV-t sem különösebben.
Az pedig a gyártó dolga, hogy mi az a meghibásodás, és hogyan oldja meg.
"Eleve a kiadásokat sem tudja ezáltal teljesíteni, amely miatt a BKK kötbérezi a BKV-t."
Honnan tudod, hogy nem tudják tartani a kiadást? Szoktad nézni a winmenetrendet? És mellé még azt is tudod, hogy az adott napra hány darab _kell_ kint legyen NTM-ből?
Akkor miért kijelentesz (megint) kérdezés helyett?
Semmiféle személykedés nem volt, de ahelyett, hogy kérdeznél (amit szabad, lehet, és kell is) Te beletolsz az éterbe masszív félinfókat határozott kijelentő módban (lásd ebben a hsz-ben a kék idézetet).
"Milyen olyan baja van, ami miatt 4 év budapesti szolgálat után egy 13 éves szóló kocsit ki kell vonni az állományból, miközben 2x-30 éves köhószökevények még tanszüneti időszakban is folyamatosan róják az utakat?"
A CNG-s kocsik kapcsán az utóbbi időkben elég sok gond van. Rendszeres az, és városszerte is láthatod, hogy a vontató viszi be őket Délpestre vagy az út szélén rohadnak le. Sokszor napi 2-3 kör után is cserére szorulnak. Nem túl megbízható típus manapság és nagy valószínűséggel a most leállított MPW-ből is alkatrészbánya lesz, ezzel segítve a többi társát. MPW-632 már régebb óta (február óta) nincs kint, szóval nagy valószínűséggel ő sem lesz kint többet utcán. Azért a CNG-s kocsik kapcsán elég sok dologról is szó volt itt fórumon a problémák miatt, emiatt senkit sem lepett meg ez a kivonás. Lehet kohószökevényezni, csak pontosan ez is a probléma, hogy kihullott CNG-s ap helyett bizony a 200-as az, amely végig dolgozza a napját és nyilván nem azt a kocsit dobod ki, amelyet olcsón tudsz üzemeltetni és nagy megbízhatósággal. Most már azért az mp-s kocsik száma eléggé lecsökkent az elmúlt 5-6 évben, emiatt a BKV megteheti, hogy nem tart igényt a rosszabb használtakra, amikkel sok gond van.
Szerintem itt az egyszerű személyeskedésen túl kellene lépni.
Olyan kocsikról beszélünk, amik a második évüket sem töltötték be. Teljesen újonnan beszerzett buszok. Szerinted az normális, hogy több mint fél éve NTM-437 utcán sem volt, hanem a gyártónál van? Szerinted milyen meghibásodás az, amelyet fél év után sem sikerült megjavítani? Téged egy cseppnyit sem érdekel, hogy fél éve miért is áll a kocsi? Azért ez túl mutat bennfentes információkon túl.
Nem várok nagy választ, de legalább annyit minimum, hogy a BKV ezért valamiféle lépéseket megtesz a gyártó felé. Eleve a kiadásokat sem tudja ezáltal teljesíteni, amely miatt a BKK kötbérezi a BKV-t.
Igen, a PMP-ket nem akarom az NTM-ekkel össze hasonlítani. Viszont a gyártó ugyanaz a cég, és a hozzáállásuk az nem fog változni. Számomra ez elég megdöbbentő volt, mivel az NTM-k kapcsán nem gondolt volna erre senki sem. Ha nem is kapok választ, legalább arra jó volt, hogy az itteni olvtársak megtudták ezt.
A Trolis Moduloknál valami olyasmi a történet, hogy az Egyedi javítja őket minden bajnál? Mint mondjuk a szóló hibrideket a Volvo (most is 92-esen a 632: megcsinált fél kört és mostanra már a Vidor utcában áll, helyette másik kocsi van kint a vonalon). Vagy máshogy megy a dolog?
Milyen alapon vársz valamiféle "elszámolást" SzL vagy hasonló kaliberű embertől hetente legalább egyszer, különböző témákban?
"Itt az idő, hogy konkrét információkat is megtudjunk ez ügyben [...]"
S miért követelőzöl?
Engem is sokszor érdekel(né)nek bennfentes infók vagy dolgok, de nem jut tovább a dolog az "érdekel"-nél.
"Ezek után elégé kétséges a PMP-k beszerzése, hogy már az NTM-s kocsikkal ennyi gond van ilyen fiatalon és ők komolyabb konstrukciós hibákkal nem rendelkeznek ellenben a PMP-kel."
1. Almát körtével nem hasonlítunk össze, legalábbis nincs értelme, és ebből fakad a következő pont.
2. Ez a mondatod nemtöbb, mint hangulatkeltés, hiszen fentebb leírtad, hogy nem nagyon tudsz semmit az NTM-ekről, majd végkonklúziónak leírod, hogy "ennyi gond van velük". Mennyi és milyen gond? Tehát mégiscsak tudod, hogy valamiféle meghibásodás miatt nem jár a 422, 431, 437 trió?
Igen, komolyan kérdeztem, és igen, láttam a listát.
Neked még annyit, hogy kérdésre illetlenség kérdéssel válaszolni.
A kérdés pedig nem arra vonatkozott, hogy régóta áll, hanem arra, hogy aki nem rendszám meg VIN szám, meg járműtörténet "kutató", hogy miért is áll olyan régóta? Milyen olyan baja van, ami miatt 4 év budapesti szolgálat után egy 13 éves szóló kocsit ki kell vonni az állományból, miközben 2x-30 éves köhószökevények még tanszüneti időszakban is folyamatosan róják az utakat?
Remélem az illetékesektől kapunk valamilyen választ, mert elég érdekes dologra lettem figyelmes.
Mostanában egyre többször Kőbánya rendszeresek kiküldi a gyorsokat szóló vonalakra, akár üzemkezdettől. Utána néztem az újonnan beszerzett kőbányai Modulók kiadásának.
NTM-437 2018.január 2-a óta nincs forgalomban, és január közepén került az Újszász utcába a gyártó telephelyére. Azóta nem került vissza Kőbányára. Itt az idő, hogy konkrét információkat is megtudjunk ez ügyben, mivel még bőven a csőd előtt került a gyártóhoz a semmi hír sincsen a kocsi felől azóta (ez a kocsi még a második életévét sem töltötte be).
Ezen kívül NTM-422 és NTM-431 is a gyártónál van. NTM-422 június 22-e óta nincs kiadva, szóval ő is már egy hónapja pihen, NTM-431 pedig két hete a gyártóhoz került. Elég aggasztó ez, annak fényében, hogy új kocsikról beszélünk és jó lenne valami információ ennek kapcsán. Ezek után elégé kétséges a PMP-k beszerzése, hogy már az NTM-s kocsikkal ennyi gond van ilyen fiatalon és ők komolyabb konstrukciós hibákkal nem rendelkeznek ellenben a PMP-kel.