A téma a BKV buszai: járművek, alkatrészek, kiszolgáló létesítmények.
A többi szolgáltató, és a BKK minden más tevékenysége offtopic.
Más szolgáltatók topicjai:
Ha egy esetleges bírósági ügy folyamán ennek volna jelentősége, még akkor sincs jó üzenete, hogy utasforgalomban megy a kísérletezés.
Hozzátéve, hogy szerény véleményem szerint egy bírósági ügy esetén is legföljebb formai jelentősége lehet az ilyen hibajegyzéknek, mert abban biztos vagyok, hogy a gyártó részérőls sm pénzt, sem autóbuszt nem fog a cég látni, kivéve azokat, amelyek már birtokában vannak.
Használható autóbuszt pedig csak akkor, ha az elkészült példányokat összerugdossa használhatóra - és még akkor is kétségeim vannak, mennyire lesz a végeredmény univerzálisan bevethető, tartós és elfogadható áron üzemeltethető.
Nagy gyártó problémás kis szériájánál talán csak a kvázi nem létező gyártó tervezési hibás kis szériáját lehet rosszabb üzemeltetni...
Ha esetleg holnap reggel SZ L lázadó hangulatban kel fel és visszaküldi a nemtomhánydarab PiMPit a feladónak, mi lesz a kifizetett pénzzel? (ha jól olvastam valamennyit fizetett értük a BKV)
Automatikusan visszajár?
Járni biztosan jár, a kérdés az, hogy mit lehet visszaszerezni egy csődben levő cégtől, aminek nyilván nem csak a BKV felé van kötelezettsége. Könnyen lehet, hogy ha a BKV-nál úgy ítélik meg, hogy a buszok működőképessé tehetők, és egy pár évig azért használhatók, akkor ebben van a kisebb kockázat. (Egyrészt nem állnak hegyekben a BKV-nál az új buszok, másrészt a típuscsalád szóló tagját jól ismerik.)
a Volánbusznak volt annyi esze, hogy át sem vette az elkészült járművek és annyi esze is volt, hogy nem is engedte őket forgalomba.
OFF
Ezzel kapcsolatban lehet-e tudni azt, hogy...
1./ - Volt mit átvenni? Fel lett ajánlva a két (?) sárga kocsi átvételre?
2./ - Vannak olyan állapotban műszakilag (készen vannak?) és jogilag (rendszám?) fel lehessen ajánlani átadásra?
3./ - Kinek a tulajdonában és kinek a birtokában vannak a kocsik? (értsd ki vannak-e fizetve az Egyedi által, ha nem kiadja-e a kezéből a gyártó (Autó Univerzál?).
a Volánbusznak volt annyi esze, hogy át sem vette az elkészült járművek és annyi esze is volt, hogy nem is engedte őket forgalomba.
OFF
Ezzel kapcsolatban lehet-e tudni azt, hogy...
- Volt mit átvenni? Fel lett ajánlva a két (?) sárga kocsi átvételre?
- Vannak olyan állapotban műszakilag (készen vannak?) és jogilag (rendszám?) fel lehessen ajánlani átadásra?
- Kinek a tulajdonában és kinek a birtokában vannak a kocsik? (értsd ki vannak-e fizetve az Egyedi által, ha nem kiadja-e a kezéből a gyártó (Autó Univerzál?).
ON
A kék jószágokkal kapcsolatos kérdéseim...
Ha esetleg holnap reggel SZ L lázadó hangulatban kel fel és visszaküldi a nemtomhánydarab PiMPit a feladónak, mi lesz a kifizetett pénzzel? (ha jól olvastam valamennyit fizetett értük a BKV)
Automatikusan visszajár?
Bekerül a csődeljárás kielégítési listájában az utolsó-előtti-előtti helyre, aztán az eljárás végén ami jut az jut?
Perre megy a gyártó és évek múlva talán kap a BKV egy pecsétes papírt, hogy mennyi jár neki. Amit aztán akkor már senkin nem lehet behajtani?
Azt még csekélyértelmű könyvelőként is értem, hogy a kocsik jelen állapotukban nem jók, sőt valszeg soha nem is lesznek jók csak legfeljebb használhatóak.
De a fenti válaszok ismerete nélkül nehéz eldönteni melyik megoldás a kisebbik rossz.
- Azért volt valami TÜV vizsgálat is, remélhetőleg többre tartották a saját jó hírüket, mintsem a politikának behódolást.
- Kicsi ez a szakma, a bíróság meg igazságügyi szakértőkkel fog dolgozni, vannak személyes kapcsolatok is, meg remélhetőleg ebben a formában már nem is készül több abból a tárgyból
- És a lényeg, gondolom az ügyben egyik negatívan érintett fél sem akarja, hogy a gyártó rájuk fogja a nem teljesítésének az okát akárcsak részben is
Nem a műszaki vizsga az érdekes, hanem a típusbizonyítvány. Már korábban kiderült, hogy amikor VPS a busz vizsgálati anyagát készítette a tip. bizhez, akkor egyáltalán nem is látta az autóbuszt, csak az Ikarus Egyeditől kapott papírokból dolgozott.
Azért, hogy értelmes válasz helyett, lózungokat puffogtas kár volt billentyűzetet ragadnod.
Továbbra is úgy gondolom, hogy jelenleg ezeknek a buszoknak, ebben az állapotban, semmi keresni valójuk a forgalomban! Sőt! Kifejezett felelőtlenségnek érzem azt, hogy miközben nyomozás folyik az M168d-k balesetveszélyességével kapcsolatban, a BKV tök nyugodtan forgalomba engedi ezeket a kocsikat.
Amúgy, ahogy lentebb torqmatic írta, a Volánbusznak volt annyi esze, hogy át sem vette az elkészült járművek és annyi esze is volt, hogy nem is engedte őket forgalomba.
Egyébként elmondanád, hogy azon kívül, amit már megtettem, miszerint tájékoztattam a közvéleményt arról, hogy ezeknek a buszoknak semmi keresni valója a fővárosi forgalomban, mit kell még tennem? Tényleg kíváncsi vagyok.
Ez inkább kísérleti cucc lesz. A donoroknak nem kenegetik ki a kerékjárati ívét...
Ezen a vonalon elindulva viszont le lehet szűkíteni nyolc buszra, mivel az IK-107-et 2006-tól gyártják. Ebből rögtön kihúzhatjuk a két felborultat, valamint a 88-58/23-66 kettőst is, mivel azok Gödöllőre kerültek. Marad tehát az 52-14, 52-49, 88-60, 88-69 pakk, amik a Rákos Járműnél landoltak, és emlékezetem szerint valóban eltűntek pár éven belül.
Amint az a kép sarkában is jól látszik, másutt is bevált az Ikarus 405-ös...
Külön pikantéria a BKV-s arculat és az azonosító (*). Erről a brassói, 13 évvel ezelőtti "volánbuszos" 280-as ugrott be, igaz, az egész más tészta volt: http://hbweb.hu/fg/fg0904403/html/kep7.htm
Nemcsak annak néz ki, hanem az is, ezt bizton állítom.
Viszont ahogy a többi roncsot nézem, ez a gyárnak valami saját roncstelepe lehet, prototípusokkal, próbabuszokkal. Így a legvalószínűbbnek az tűnik, hogy anno az Ikarbus IK-107 gyártásának beindításához vettek innen egy eredeti roncsot is...