A téma a BKV buszai: járművek, alkatrészek, kiszolgáló létesítmények.
A többi szolgáltató, és a BKK minden más tevékenysége offtopic.
Más szolgáltatók topicjai:
Amíg a magyar állami szociális ellátórendszer állapota olyan, amilyen (ontopik szempontból értékelhető tevékenységet nem folytat), továbbá az utasok egy nem elhanyagolható hányadának szociális körülményeitől függetlenül a személyes higiéniája, mondjuk így, elmarad az elvárhatótól, és a tömegközlekedési járművekre szűrés nélkül bárki felszállhat, addig szövet üléshuzat esetén a napi gyakoriságú tisztítás sem lenne elégséges.
Ezeken felül az érintett KV-k a kezdetektől a mai napig semmilyen szinten nincsenek felkészülve a szövetek tisztítására, tehát nem csak napi gyakoriságú, de egy elvi ideális ügyfélkör mellett szükséges gyakoriságú tisztítást sem tudnak elvégezni. A szövet úgy lett bevezetve, hogy sem a bevezetéskor, sem az azóta eltelt két évtizedben soha senki nem gondota végig, milyen üzemeltetési feltételei, feladatai vannak. Az eredményt ismerjük, az átlag budapesti jármű üléshuzatának állapota és tisztasága egy lábtörlőével vetekszik.
Fentieket szerintem indokolt aképpen összefoglalni, hogy a szövet alkalmatlan városi használatra.
Erre egyébként máshol is kezdenek rájönni. Például Prágában a metrón kívül már csak középkorú villamosokon található szövet - a budapestihez hasonló állapotokban -, visszatért a műbőr a buszokra és a fa a villamosokra. Bécsben a szabvány buszos ülés csak az ülőlapon tartalmaz szövetet, a támla műanyag, a villamos és a metró full műanyag. Münchenben metrón és villamoson hosszabb ideje használnak egy-egy járművön belül vegyesen szövetet és fát, az utasok igényei alapján. És e városok egészen és közlekedési cégeik egészen más anyagi lehetőségekkel működnek, és utóbbi kettőben az ügyfélkör is összehasonlíthatatlanul problémamentesebb.
RKK a 437 esetéhez: ha valami nem a BKV tulajdona, azt ő nem is selejtezheti. Legfeljebb tudomásul veszi a hiányát és lemond róla, mint a 620-as hibridről. Tévednék?
Miért jönne vissza? Január óta nincs forgalomban. Szerinted azért vonták ki állományból, mert 2 hét múlva újra közforgalomba lesz? 8 hónapig semmi hír nem volt a kocsiról, és kb 1 hónapja pont én írtam be ide, hogy NTM-437-ről jó lenne valamit tudni.
Több száz busz (sőt további több száz villamos, troli, metro, HÉV) fut Budapesten szövet ülésekkel, és egyáltalán nem alkalmatlanok a városi használatra. Takarítani kell időnként, ennyi a titka. Ha ennyit se képes megtenni egy közlekedési társaság, ott komoly bajok vannak. Nem igénytelenkedni kell, hanem megoldani a problémákat.
Valami ilyesmi gondolat mocorgott az én fejemben is, hogy célszerű lenne ezeknek a kocsiknak a rendszerből való kiesésével kalkulálni, ha erre van reális esély.
Ha nem tévedek 22 állományi kocsiról van szó, ami nem kevés.
Csak én érzem úgy, hogy a linkelt cikkben pont az ellenkezője van annak, amit írtál?
Nem. :-)
A cikk az adósságok átütemezéséről szól + a gyártás folytatásáról.
Ez egy csődegyezségi ajánlat, a hét éves visszatérítési idő alapján szerintem a rosszabb fajtából.
Felszámolás esetén a tevékenységet beszüntetik és a meglévő vagyont felosztják az adósok közt a jogszabályban rögzített kielégítési sorrendnek megfelelően.
De ettől még lehet, hogy Kristófnak van/lesz igaza, és nem a cikkírónak.
Ami első körben érdekes, hogy mit szól hozzá az MKB. Övék a legnagyobb követelés, jól emlékszem a számokra (és azok pontosak voltak) nélkülük nem lehet csődegyezség.
Szóval ha a bank belemegy akkor van értelme tárgyalni a többiekkel, ha nem akkor nincs és marad a felszámolás.
Következő körben az a kérdés, hogy ha létre is jön az egyezség, a beszállítók mennyire lesznek hajlandók továbbra is szállítani.
Az előzmények alapján nagyon is reális, hogy számos alkatrész esetében másik beszállítót kell keresni. (bár azt állítják 70 kocsihoz van alkatrészük)
Végül nem elhanyagolható körülmény az se, hogy ilyen előélettel hogy fog találni a cég melósokat.
OFF Túlzottan magadra veszed. Ha mondjuk átmennénk redditre, ott már lenne értelme ennek az értékelés témának, hiszen látod, hogy ki adta. Itt ez csak ilyen bosszantó dolog. De amíg eltűrjük és nem vonulunk át (bár én inkább a technikai feltételek miatt mennék, mert egy fotót nem lehet már ide feltölteni, nem tudod szerkeszteni a hsz-okat, a kis külön beszélgetések elvesznek, azt se tudod, ha sokan írunk, hogy ki válaszolt neked és ki nem stb.), addig ez marad. Szóval csak azt tudom mondani, mint mindig: nyugi! :) ON
Egyedi és a garanciára: azon gondolkodom, hogy esetleg megoldás-e az, hogy az IE odaadná a rendtartós Modulókat a BKV-nak a kötbérek legalábbis részbeni rendezésére? Mert Kf-on úgy tűnik simán megbirkóznak a típussal, építettek is és ott azért jobb állapotban is vannak szerintem. Opció ez egyáltalán?
Az E Modulókat meg a PiMP-eket meg szerintem senki sem siratná, ha eltávoznának (E Modulók ugye a kiadási számaik alapján sok vizet már most sem zavarnak).
Érzésre több LOV-ban működik a klíma, mint NewAG-ben. (nem is emlékszem, hogy mikor futottam össze működő klímás NewAG-vel, míg működő klímás LOV azért akad)
Gyanús, hogy a MUT/MUU kocsik gyári klímája került olyan állapotba, hogy már nem gazdaságos a javítása. A LOV-ok utólag beépített klímája lehet, hogy nem olyan hatékony, de még működnek, csak idő és szakértelem kellene a javításhoz.
Valamelyikőtök emlegette, hogy az AG318-asok ülése viszonylag magasan van. Én pont ezért tartom kényelmesnek...
A 23-ason szoktam utazni velük, végét járja a széria az tény, de valahogy a lomha newAG-kat nem tudtam megkedvelni, ezekkel ellentétben. Egyedül vagyok ezzel a topikban? :)
Még az e-Modulo esetében mondjuk, elfogadom, hogy nehézkes a BKV általi karbantartása, javítása, de már a dízelt illetően nem tudok mást elképzelni, mint lévén garanciálisak a kocsik, nem lehet csak úgy hozzányúlni.
A cég meg nem akar fogódzót adni az IEAG-nak, amire így-úgy-amúgy hivatkozni lehet az esetleges kötbér-, stb. ügyek során.
Esetleg az NTM-437 a gyártónál van garanciális javításon, vagy a gyártó kezelésében a BKV telephelyén, csak éppen nem akar elvégződni a javítás.
Inző jel a jövőre nézve, ha egyes kocsikhoz a BKV érdemben nem nyúlhat esetleg hozzá per pillanat a garancia miatt....