A téma a BKV buszai: járművek, alkatrészek, kiszolgáló létesítmények.
A többi szolgáltató, és a BKK minden más tevékenysége offtopic.
Más szolgáltatók topicjai:
Rendes piacgazdaságban igen,mivel ott 10-13 évesen lecserélik a flottát.Itthon nemigen,hanem használt romot vesznek.És menetkimaradásban messze nem a 200asok a legrosszabbak,sőt.Csak ezek a legfiatatlabb,legkorszerűbb csuklósosk,még 10+ évig futniuk kell majd,ha a metrófelújitás alatt leamortizáljuk utána érdekes lesz üzemeltetni,és főleg nem olcsó.Logikusabb venni 50 félrom 280ast+20at donornak( tiz ilyen árából..),valahogy életbentartani a pótlás végéig aztán kuka,mint az újat tönkrevágni.De én nem értek hozzá,nyilván ha földúton laknék és egy daciam lenne meg egy új mercedesem a mercedessel járnék ki a vonathoz minden nap..
LOV-861-en meleget fúj be a klíma, de állítólag nem lehet kikapcsolni. Ha esetleg van kedvük és idejük, meg a szél is úgy jár, akkor esetleg ránézhetnének az illetékesek.
Ne haragudj, de abszurd, amit írsz, mindenütt az új kocsik mennek a legdurvább vonalakra (mármint rendes piacgazdaságban), és ahogy ezek csúsznak szépen hátrafelé a ranglétrán (és az üzemeltetési költségeik ezzel együtt növekednek), úgy mennek a kevésbé forszírozott üzemet, vagy figyelmet kapó területekre.
Ez elméletileg remek, csak ugye egyrészt nekünk van itt rengeteg buszunk, ami a ranglétra aljára való. Leginkább néhány kivétellel mindegyik.
Ezek után azt a néhányat, ami a ranglétra tetején van, nem szépen lassan lecsúsztatjuk, hanem leb*sszuk a létra aljára egyetlen határozott mozdulattal ( ezt a mozdulatot nevezzük metrópótlásnak ). Épp most jöttem megint egy ilyen Conectoval az M3-on, az első burkolatok itt is el voltak válva, baloldalt az első félig lenyílva. És most nem is mentünk olyan gyorsan, mégis két egymás mellett ülő utas hátraült inkább, mert a zörgéstől nem tudtak beszélgetni.
Nekem mindegy igazából, csak ezt már-már fájdalmas látni/hallani. Alám jöhet a 280-as, nem fogok a magas padló miatt rinyálni ( cserébe van hely meg levegő ) - ahogy egyébként szinte senki nem tenné, ez szerintem is keményen túl van értékelve. Cserébe nem vernénk szét a zsír újat. Azok meg mehetnének nyugodtabb helyekre, ahol most 280-as szolgál. Gondolom, ezekből nincs már sok.
de hidd el a politikusok nagy ívben leszarják ezt az egészet. Jól bizonyítja ezt az, hogy a választások óta buszügyben nem sok minden történt
A nagy ívben leszarás keretében a kormány az általad oly nagyra becsül IEAG-t stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek minősítette, amely azért elég sok hitelezőnek okoz még hosszú ideig fejfájást a buszpiacon.
Szerinted egy összeguberált, szedett-vedett roncstelep kevesebb meghibásodással menne a metrópótlón, mint a mostani, többé-kevésbé új kocsikból álló? Ne haragudj, de abszurd, amit írsz, mindenütt az új kocsik mennek a legdurvább vonalakra (mármint rendes piacgazdaságban), és ahogy ezek csúsznak szépen hátrafelé a ranglétrán (és az üzemeltetési költségeik ezzel együtt növekednek), úgy mennek a kevésbé forszírozott üzemet, vagy figyelmet kapó területekre.
Aug. 23-án a Thököly - Bartókon közúti torlódás volt, ez az 5-ösöknek 10-12 percet hozott össze. (BAH felújítás, Szép utcai távhővezeték, stb.) A mezőnyhöz képest még jó is voltál. De amúgy végignézve a lefutásokat, +1+3 perccel érkeznek a kocsik a végállomásokra úgy,
Ez amúgy iszonyú flame-elést szokott elindítani, de azt gondolom, nem az jelenti a feszes menetrendet, hogy +2-3 perccel érsz a végére. És saját tapasztalat is, illetve a FUTÁR adatok is alátámasztják, hogy annyira szoros a menetidő, hogy a Ferenciek terén, vagy a Keletinél rendszeresen álldogálni kell a részidő kivárása miatt.
Én feszes menetrendekkel leginkább a végeken találkoztam, az elméletileg is tarthatatlan kategória címet a 157-es, a 114-es és az esti 212-es érte el eddig pályafutásom alatt, ezeket később sikerült is rendezni (nagyjából).
Biztosan igazad van,jobb döntés százmilliós buszokat tönkrevágni...mire vége lesz a pótlásnak kb mehetnek a bontóba mert még a 13-14 éves volvoknál is rosszabb állapotban lesznek.
Ne zavarjon, hogy a vidéki volánoknál két kezüket összeteszik, ha akár csak egyetlen új csuklóst látnak, nemhogy tömegesen dobják ki a 280-asokat. Másrészt biztos jó lenne egy tizenöt helyről összeszedett flotta. Harmadrészt meg esélyes, hogy egy selejtezésre váró buszra sokat költenek - Miskolcon a cng-k érkezésekor kb ott tartottak, hogy éppenhogy kiizzadták a napi kiadást.
Szóval valószínűleg van oka, hogy nem te ülsz döntéshozói pozícióban.
Különben is volt otthon a párna cihájában éppen felesleges 2610 millió forintja, nem tudta mire költeni. De éjjel álmában megjelent az angyal és azt súgta neki : vegyél rajta Kékestető 166 típusú csuklós buszokat.
Ülj le fiam, egyes. A fő mondandó nem az alacsonypadlós járművek létjogosultságának a megkérdőjelezése volt (bár a kikényszerített műszaki megoldásokkal kapcsolatos véleményem fenntartom), hanem az ,hogy nem áll meg a föld forgása ,ha magaspadlós jármű kerül kiadásra, akár mennyire is úgy van kommunikálva. Ugyanis ha 100 évig fel tudtak rá szállni az utasok, akkor most se legyen megoldhatatlan probléma, ergo még mindig jobb egy magaspadlós busz mint a semmi.
Aki kitalálta hogy a metrópótlón a szinte új buszokat kell nullára irni pár év alatt azt még takaritani sem engedném a cégnél,nemhogy ilyen döntéshozói pozicióba.Irtam már,ha énrajtam múlt volna 280asokkal lenne a makadámútakon a pótlás,akárhonnan összekukázva(mvk,kaposvár meg ahonnan éppen kivonták őket nemrég) a szükséges darabszámot,és néhány volvo 7000rel,azok úgyis kohóbavalók lennének,nem a cég legmodernebb buszait tenném tönkre.
Háát, figyelj. Régóta követem az eseményeket és beszélgettem minden részvevővel már a témában. Arra jutottam, hogy mindenki hazudozik össze-vissza. :-)
(Persze az könnyen előfordulhat, hogy valami utolsó senki odatelefonált Bollának az NFM-ből, hogy ezeknek a buszoknak a választások előtt forgalomba kell állniuk és mondjuk a BKV vezetése ettől megijedt, de hidd el a politikusok nagy ívben leszarják ezt az egészet. Jól bizonyítja ezt az, hogy a választások óta buszügyben nem sok minden történt, csak annyi, hogy Gulyás bevallotta, hogy ezt is elkúrták, nem kicsit, nagyon.)
Jó, hát mondjuk azokban a tenderekben, meg, hogy ilyen szerencsétlen lett a kialakítás bőven benne van a BKK keze. Sőt! Konkrétan ők cseszték el az egész busz kialakítását... :-(
(Egyébként már ezerszer ki lett itt vesézve a téma és számos tanulmány, ide is be voltak linkelve, szól az alacsonypadlós buszok előnyeiről. Egyébként biztos baromi jók lennének a padló alatt elhelyezett Euro 6-os motorral szerelt járművek, azok égnének még csak igazán és rengeteg probléma lenne velük. Szóval továbbra is úgy gondolom, hogy nagy debilség újra és újra felemlegetni ezt a témát.)
Amennyiben az itt OFF Solaris trolikról van szó, akkor azért azok nem olyan túlzottan tisztességes vétellel kerültek ide. Harmadik tender, az első érvénytelenítése valami mondvacsinált ok miatt, a második megtámadása olyan gyártó által, aki nem is indult egyiken sem, aztán "váratlanul" az már érvényes harmadikat megnyeri, és pont olyan konstrukcióval, aminek a kizárólagos előírását megkifogásolta a másodikon...