A téma a BKV buszai: járművek, alkatrészek, kiszolgáló létesítmények.
A többi szolgáltató, és a BKK minden más tevékenysége offtopic.
Más szolgáltatók topicjai:
Nem tisztem és nem érdekem védeni Toman urat, mint például az igen nagyszerű Localo konstruktőrét, de jelenlegi ismereteim és véleményem szerint belekényszerült egy olyan helyzet-problémakör megoldásába, ahol csak rossz végeredmény születhet. Nem állítom, hogy a legjobb, vagyis a legkevésbé rossz megoldásokat választotta, jónéhány dolgot másképp csináltam volna a helyében (de persze nem vagyok a helyében).
Viszont az idézett Facebook-bejegyzés szerzője ismerhetné, sőt, minden valószínűség szerint ismeri annyira a helyzetet, hogy tudja, hogy egy másik úr nevét kellett volna a záptojás-céltábla közepére állítania. Sajnos az ide-oda vádaskodás sehogy sem elegáns, és valahogy az IRL-történetekkel szemben is bizonytalan vagyok jelen fórumon (itt jegyezném meg, hogy minden tiszteletem Szedlmajer úré, aki névvel vállalja a hol jogos, hol jogtalan, hol személyeskedő kritika-áradatot, bár az elmúlt napok f0svihara után csodálkoznék, ha még tiszteletét tenné itt), de ettől függetlenül ki merem jelenteni, hogy az M168D elqrásáért a szakmai felelősség leges legelső sorban nem Toman, hanem Varga urat terheli.
Említett Varga úr pályafutása során nagyságrendileg annyi busszal kapcsolatban léptek fel roppant súlyos konstrukciós problémák (hol ilyen, hol olyan jellegűek), amennyihez hozzányúlt. Már tíz éve is elegendő balfogást csinált ahhoz, hogy eltiltásra kerüljön szakmájának gyakorlásától. Azóta pedig a CSM Urbanust, a Modulok C sorozatot, és ezt a trágyát sikerült összehoznia. Még csak nem is sajnáljám az adómat a nyugdíjára, de ne engedjék többet rajztábla és AutoCad közelébe.
Előfordul, de egyáltalán nem mondható jellemzőnek. Citaróval, azzal igen. Felteszem, van jelentősége, hogy rendszám szerint említik a PDB-ket, az NNE-ket pedig nem.
Remek ötlet. Mindössze néhány apróság különbözik a két széria között, például: motor, váltó, légkondi, utasajtók stb. de még az ülések és a motortérajtó sem azonos... persze, van amit át lehetne emelni, burkolóelemeket, kisebb alkatrészeket, de ezért meg elég meredek ötlet lenne alkatrészbányának használni a csuklósokat - kétlem, hogy nagyon megérné a "kitermelés"...
Pedig elolvashatnád. :-( A szenzációs HVG ismét hozza a megszokott színvonalat: másik írást simán átemel, nem jár utána, csak fröcsög, s egy ilyen rövidke pár soros cikkben sikerült két, egymásnak teljesen ellentmondó dolgok állítani. Az elején írja, hogy az ominózus buszok tulajdonosa az Intertanker Zrt. (MOL?!), a cikk végén pedig már a BKV-t áztatja, hogy ezeket a buszokat megvásárolták, miközben a valóságban csak bérlés történik. Ezeknek sajtószabadság, isten óvjon meg tőle!
Innen már szinte biztos vagyok a teljes csődben. Sajnos úgy gondolom, hogy egy ideig le fognak állni az NTM-ek. (Például épp ezért kellene a PMP-ket minél előbb leállítani, ha kell alkatrész a rendelkezésre tartásos Modulókba, akkor van mihez nyúlni. Még mindig nagyobb hasznuk lenne, mint forgalomban.)
És azt lehet tudni, hogy Mannheimben csináltak valamit a buszokkal?
A horvát BKV (Autotrolej) egyébként négy éven át pereskedett a beszállítóval (Euroline) és a gyártót (Mercedes-Benz) képviselő német EvoBusszal, hogy a garanciát érvényesíteni tudja. Végül peren kívül egyeztek meg, a horvátok kaptak új buszokat féláron, a rossz buszokat pedig a németek Manheimbe vitték.