A téma a BKV buszai: járművek, alkatrészek, kiszolgáló létesítmények.
A többi szolgáltató, és a BKK minden más tevékenysége offtopic.
Más szolgáltatók topicjai:
"Szerintem új buszokat nem a fórumozók dolga venni."
Tökéletesen egyetértek! Mégis úgy emlékszem, hogy pár éve, bevallottan, kerültek olyan használt buszok a BKV állományába, amelyre egy itteni hozzászólás és link alapján "talált rá" a BKV.
"Mit tegyek? Menjek el a gyártókhoz könyörögni, hogy szánjanak meg minket néhány új kocsival? Cserébe reklámozzuk, hogy vegyen mindenki ilyen busz?"
Először is arra kérlek, hogy ne bújd a használtbusz hirdetéseket! :-) Ehelyett inkább a hazai és EU buszos pályázatokat figyeld. (Nem csak a TED-ből áll a világ!) A hazai és EU-s politikusokra is érdemes figyelni, ha a buszbeszerzésekről beszélnek. A világ minden buszokkal kapcsolatos projektjét érdemes figyelni, ki és hogyan mit csinál? Tanulhatunk-e belőlük? Mit hasznosíthat ezekből a BKV?
(Csak úgy zárójelben megjegyzem, hogy nemrég volt egy államilag és által is támogatott CNG-s buszcsere program. Csak az az egy cég nem élt a lehetőséggel, ahol bármi értelme lett volna ezt a hajtásmódot kipróbálni! Igaz akkor páran felhoztuk ezt, de nem igazán volt foganatja. Teljesen érthetetlen számomra, hogy mi járt azoknak az embereknek a fejében, akik kitalálták, hogy egy csomó nagy rakás szar használt CNG busszal, bármiféle is tapasztalatot is szerezzen e hajtással kapcsolatban. Jó, mondjuk annyit sikerült elérni, hogy mindenki azt mondhassa, hogy ez egy rakás szar! Mondjuk az is így.)
Az elektronikus eszközök és az elektromobilitás felfutásával az elektronikus alkatrészek piacán hosszú évtizedek óta először jelentős áremelkedés indult meg. Ez egyelőre csak az iparban és a nagyobb teljesítményű cuccokknál (lesz) érezhető, de itt van a szűk gyártási kapacitásokkal és az egyre hosszabb szállítási időkkel együtt. Lebecsülöd a jó marketing/agymosás erejét, pedig egy jó marketinges mit tett az okostelefonokkal is 11 éve, pedig volt az már korábban is, és utána még éveknek kellett eltelnie, mire igazán jó lett. 1-2 nagyobb időjárási szélsőség, és a személyautó dízelmotorok sorsra jutnak a buszokba építendők is. Erről a média is készségesen tesz.
A lényeg, hogy aki épeszű az az elektromobilitásba fektet és az EU-n belül is jelentős akkumulátor gyártási kapacitások vannak kiépítés alatt. Egy percig se hidd, hogy az ottani döntéshozók ezeket a beruházásokat hagyni fogják bedőlni. Épp ezt ugattam az előbb, hogy ezért van több eszük, mint a mieinknek.
Ne aggódj, honosítással máris 8 évesek lennének...
Amúgy tudom, hogy nem, de ha valaki épp talál és felemeli a szavát, hogy a 18 éves "nekünk új" helyett is lenne normálisabb választás, akkor nem kellene letámadni a használt mantrával. Szerintem tudja, hogy új kellene, ettől még a 18 és 6 között is van különbség.
Nem is értem panaszok, hiszen igenis a helyi körülményekre és lehetőségekre szabják a dolgot: kint elektromos buszokkal kísérleteznek, itthon hagyományos dízel csuklósból próbálnak működőképeset faragni... Úgyis mindig az a baj, hogy egy lépéssel akarunk 3-4-et bepótolni, hát most óvatos távolságtartással követjük a nyugatot.
Ahhoz én hiába megyek, de lehetni lehet, az biztos. Amúgy kétlem, hogy érdekelné, mert átlagban biztos nagyon jó az arány, még büszke is lenne rá. Külön van képviselete a Havannának, vagy az Újhegyi lakótelepnek? A 194-es vonala mentén laktam, nekem most is jó lenne, de jelenleg még semmi közöm a dél-pesti régióhoz.
Amit nem sikerül itt évek óta megérteni, hogy minek nekünk a korszerű, a korszerűbb és a kísérleti.
Nyugaton nem azért működik a kerítés kolbászból, mert úgy terem, hanem oka van. Az ipar mögé kell piac, ha nincs piac, akkor csinálni kell, de versennyel. Ha nincs verseny, akkor az egész szart se ért.
A korszerűbb bonyolultabb, igen, de azt is helyben találják ki, helyi vállalkozóknak ad munkát, visszatermeli az árát.
Itthon hiába fejlesztenek a közlekedésen,ha utána nem jut pénz a fenntartásra, akkor a haszon, ami a fejlesztésből származott nemhogy nincs fenntartva, de elolvad. Ezt így nem lehet. Azt se lehet, hogy a többletforrások máshova menjenek, miközben egy közszolgáltatási szektor és a kiszolgáló háttéripara leépül. Aki így csinálja, az buta, nagyon-nagyon buta és nem látja az összefüggéseket.
Minek a villanybusz ha többszörösébe kerül, mint a dízel? Azért, mert ahol ezt játszák nagyban, ott legalább az előbb mondottt alapok rendben vannak, és megengedhetik, hogy az ilyen játszadozással kiépítsenek egy új iparágat, ami később az export miatt bevételt fog termelni. Ezeket politikai döntéshozóknak illene átlátniuk és csak ezen felül pofázni azt a demagóg baromságot, ami miatt a nép rájuk szavaz. Csakhogy ez fordítva van, semmit sem ért, semmit sem tud, csak az előre megmondott szövegét mantrázza és mindenki jól elvan a poshadt vízben.
Nem a gyártóhoz, hanem a kerületi önkormányzati polgármesteredhez. Van neki fogadóórája. Elérakni, hogy barátom Varsóban 201X óta csak alacsonypadlós buszok vannak. Itt meg azon megy a rívás, hogy miért nem megy a magaspadlós kocsi, ha elromlik az n+1. fajta ebay hulladék.
Én ebben egyetértek veled és a használt buszok beszerzése se a mi dolgunk. De viszont volt már rá példa, hogy egy-egy használt stokk az ide beírás után került megvételre. Arra meg nem, hogy új busz legyen, csak mert leírtuk.
Még az se történik meg, hogy a néhány éves Arrivás kocsik jobban vegyítve legyenek addig a dél-pesti térségben, amíg az ottani állomány a legidősebb. Támogatom én szakmailag az egy vonal - egy típus elméletet, de pont itt? Ahol az egyik vonal 100% modern, klímás, a másik meg 280-asokkal és klíma nélküli VanHool-okkal van szenvedtetve? Igen, új busz kell. Nem tudom miért nincs azóta legalább 6 tender, de nem tender kell, busz. Ha a tender végén az eredményhirdetés értéke annyi, hogy ezt szeretnénk, ha... de úgyse lesz aláírva, akkor én se strapálnám magam tenderek kiírásával. Nem támogatom a használt beszerzést, mert látjuk, hogy nem néhány évre vesszük őket, hanem amíg gurul ki fog menni utast szállítani. Akkor is, ha már a krumpli is szólna érte, hogy ne. Ezt látjuk. Ettől még reálisabb ajánlani 6 éves kocsikat, mint beírni, hogy új kell, de tegnapra.
Szerintem új buszokat nem a fórumozók dolga venni.
Miért, a használtbusz vásárlás a fórumozók reszortja? Ezek az ide meg oda jó lenne hozzászólások a kedvenceim, aztán lassan már ott tartunk, hogy minden vonalon más típus jár...
Az érvényes, eredményes közbeszerzésen nyertes, jó áron kínált buszokat hagyták elveszni.
Igen, ez volt 2 éve. Történt azóta valami érdemi lépés az ügyben? Vagy sírunk még ezen további 5 évig?
Szerintem új buszokat nem a fórumozók dolga venni. Mit tegyek? Menjek el a gyártókhoz könyörögni, hogy szánjanak meg minket néhány új kocsival? Cserébe reklámozzuk, hogy vegyen mindenki ilyen busz? Na ugye. Lehet ide beírni ezerszer, hogy új busz kell, senkit se hat meg. Az érvényes, eredményes közbeszerzésen nyertes, jó áron kínált buszokat hagyták elveszni. Ezek után ha valaki beírja, hogy a 18 évesek helyett talán vehetnének 6 éveseket is, valahogy reálisabb felvetés, mint a mi kényszerítsük ki az új kocsikat. Hogyan? Régire nem szállunk fel? Majd felszáll más.
El lett könyvelve, hogy nem lehet, aztán nem is nagyon feszegeti ezt a témát senki. De igazából jó is ez így mindenkinek - kivéve az utasokat, a sofőröket és a karbantartókat.
Hatalmas ötlet egy 83. típust a BKV nyakába varrni.
(Meg egyébként is nem arról szólt az elmúlt hónapok összes BKV-s bullshitje, hogy a használt buszok csak átmeneti megoldásként jönnek. Na akkor nem kell újabb használt szarokat megvenni.)
OFF: Nem igazán értem továbbra sem, hogy miért kell a használt szarokat állandóan reklámozni ebben a topikban? Miért nem arra keresnek a topiklakók megoldást, hogy új buszokat vegyen a BKV? Nagyjából időbe telik, mint a sok használt szart keresgetni. ON
Nyilván lennének előnyei is. Mondjuk a konkrét kivitelt az ülések típusa, a szőnyegpadló és az a kretén hátsó térkialakítás nem teszik számomra szimpatikussá.