A téma a BKV buszai: járművek, alkatrészek, kiszolgáló létesítmények.
A többi szolgáltató, és a BKK minden más tevékenysége offtopic.
Más szolgáltatók topicjai:
"És ha virtuálisan itt toporzékoltok, attól bármi is jobb lesz?"
Igen. Fel kell hívni a figyelmet minden csatornán arra, ami jelenleg zajlik, mert szép lassan eljutunk oda ahol 2008-2011 között voltunk.
"Nyilván nem oké, ha egy busznak eltörik a váza, de ezt a Volvo karbantartási utasításai milyen technológiával és milyen időszakonként végezve javasolják megelőzni?"
Nagyjából tudom, de engem mint utast ez baromira nem érdekel és nem is kell, hogy érdekeljen.
"Csak hogy átlássam, pontosan mi lett volna a teendő."
Nem kellett volna felújítani és idén ki kellett volna hajítani.
"Egyébként gyanítom, ez a példány is átesett anno a felújítás előtti Thökölys "kezelésen". Ha ez így van, akkor egészen sokáig húzta..."
Én azt mondom, hogy a XXI. században élünk, szóval most már tényleg korlátlan mennyiségű infó áll rendelkezésre ahhoz (csak keresni és kérni kell), ami alapján ezeket a dolgokat le lehetett volna modellezni és számos forgatókönyvet lerakni az asztalra, miszerint ha ezt csináljuk így lesz, ha azt csináljuk, akkor amúgy lesz.
Nem mennék most bele a részletekbe, de szerintem el tudod képzelni, hogy mire gondolok. És ha látja a cég, hogy a használtakra a modellek azt mutatják többségében, hogy (most a hasamra csapok) a 15. életévüktől már csak jelentős anyagi és időbeli ráfordítás mellett tudják hozni a minimálisan egy típustól elvárató 80%-os rendelkezésre állást, akkor talán a cég nem akarna 20 éves használtakat venni, majd azokat eladni jó és új busznak. Lehet jól néz ki, de hogy meg nem éri, az valószínűleg bizonyítható lenne.
És ha az illetékesek ilyen modellekkel felvértezték volna magukat és nem csak a ... mindegy szóval üres kézzel mennének be a döntéshozók elé, akkor talán kapnának pénzt új kocsikra. Mert pénz az van, ezen nem vitatkozom. Ugyanis ez tény. Csak nincs egy jó lobbistája sem a bkv buszágának, de ez már más téma.
És ha virtuálisan itt toporzékoltok, attól bármi is jobb lesz?
Nyilván nem oké, ha egy busznak eltörik a váza, de ezt a Volvo karbantartási utasításai milyen technológiával és milyen időszakonként végezve javasolják megelőzni? Csak hogy átlássam, pontosan mi lett volna a teendő. Az, hogy le kellett volna már cserélni, nyilván mindannyiunk számára triviális, de itt csendesen megint csak a Solaris-beszerzés kimenetelére utalnék, amit kicsit meredek volna a BKV nyakába varrni.
Egyébként gyanítom, ez a példány is átesett anno a felújítás előtti Thökölys "kezelésen". Ha ez így van, akkor egészen sokáig húzta, az tényleg botrány volt anno, bár mintha kevesebb cikk született volna róla, mint az M3-pótlás kátyúiról.
Ezeket tényleg hagyni kell a szarban dagonyázni, ott érzik jól magukat. Nem az öreg jármű a probléma, nem a szar karbantartás, nem a kritikán aluli minőségű utak, hanem hogy ezt valaki ki meri posztolni! Mert hát "úgyse változik semmi" és akkor még asszisztáljunk is hozzá. Facepalm.
Nézd már meg, hogy néz ki ez a busz! Nemrég volt felújítva és olyan állapotban van, hogy azt hittem egy FeFe menet állt félre! Húsz milliót költöttek rá, papíron az biztos, mert hogy ez a busz nem kapott húszmilliós felújítást az is biztos! Önti ki a lóvét az ablakon a BKV a semmire és aki erre felhívja a figyelmet az hülye... kösz! :-(
> Én azért bízom benne, hogy egyszer fog készülni egy anyagi szempontú összehasonlítás új vs. használt viszonylatban (és ezt fogom is látni). Addig ez ilyen meddő hitvita. Mert gondolhatom én magamban, hogy hosszútávon drágább fenntartani ezt a szedett-vedett használt flottát, csak nem tudom.
Korábban Lacus is boncolgatta itt ezt a kérdést. Az volt és ma is az az igazi dilemma, hogy a reális összehasonlításhoz hiányzik az egyik legfőbb tényező, az időtáv ismerete. Magyarán úgy kellene a költségeket összevetni, hogy nem tudjuk (és a BKV sem tudja), hogy mikor jut lehetősége egy értelmezhető méretű új flotta beszerzésére. Nyilván más lesz az eredmény, ha a használt kocsikat áthidaló jelleggel mondjuk 5 éves időtávra veszik (mert ezalatt lefut egy nagy tender, amiben így az árcsökkentés érdekében kell előírni azonnali szállítást), mintha 10-15 évre kell a megoldást biztosítani. El tudom képzelni, hogy a Solarisok várt beérkezésének meghiúsulása is mennyire keresztül tudott húzni minden előzetes ilyen kalkulációt.
Szempont lehet az is, hogy az új beszerzés hosszabb távú megoldás, de annak esetleges hibáit (rossz műszaki specifikáció vagy pl. a kis darabszám miatt egyedi, a BKV-nál nem járatos típusra jön a legkedvezőbb ajánlat) is hosszabb ideig "élvezheti" a cég. El tudom képzelni, hogy dízelbuszból is be tud futni - mondjuk a rövid szállítási határideje miatt - olyan típus, ami papíron az igényeknek megfelel, aztán mégis betegágynak bizonyul - erre, minél jobban szorít az idő, annál nagyobb lehet az esély.
A reális kalkuláció feltételezne egy kiszámítható (újjármű-)beszerzési programot több évre előre, egy ezzel párhuzamos selejtezési programmal és hézagkitöltőnek használtbeszerzéssel.
Én azért bízom benne, hogy egyszer fog készülni egy anyagi szempontú összehasonlítás új vs. használt viszonylatban (és ezt fogom is látni). Addig ez ilyen meddő hitvita. Mert gondolhatom én magamban, hogy hosszútávon drágább fenntartani ezt a szedett-vedett használt flottát, csak nem tudom. Amit viszont lehet tudni, hogy az alkatrészbeszerzés nehézkes, tehát várni kell rá, amíg a kocsi csak a betont védi és nem termel hasznot. Aztán ott van az, hogy vajon mennyivel foglalkozik többet a műszak egy használt kocsival, mint egy saját beszerzésű újjal? Újjáépítették Cinkotán az MFW-525-öt a tűz után. Mennyi munkaóra ment el erre, míg ha mondjuk egy garis kocsi ég le (Karsan), akkor kapsz egy új buszt.
És még egy pár dolog eszembe jutott, hogy mik terhelhetik még a használt kocsikat. Szóval szerintem a pillanatnyi árelőnyük nagyon gyorsan elolvad. És innentől ragaszkodni hozzájuk, felújítgatni őket, meg a többi mai dolog... pazarlás. Nem a legjobb példa, de úgy mint az Agora, ami a héten megint nem mozdult ki egy centire sem Kelenföldről. És most majd újra áll fél évet, költenek rá egy valag pénzt és megint dolgozni fog 4 napot. Tisztára megéri, nem?
Azért mondtam amúgy, hogy a többségnek elég, mert mióta fórumozok az megy, hogy új kell, nem használt és jön végül használt. És a leggázabb, hogy a kapaszkodó színe a marginális kérdés és nem az, hogy a gépészetüket hozzák fel vitathatatlan állapotúra a honosítás során, ha már költenek rájuk egy csomó pénzt.
Hát a semmi helyett akkor jöttek volna, ha ajándékba kapja őket a BKV, de itt is volt közbeszerzés, volt a buszoknak vételára, stb. szóval ugyanúgy szépen le volt zongorázva minden, mintha új buszokat vettek volna. Nem is értem, hogy miféle magyarázat akart ez lenni....
Az egész hozzászólásod azon a téves következtetésen alapszik (meg úgy az egész elmúlt időszaki beírásaid), hogy például a legutóbbi nyolc használt beszerzés NEM nyolc, vagy öt, vagy akárhány új jármű helyett jött, hanem a semmi helyett. Vagy ha úgy tetszik, akkor valami más, leromlott állapotú, kidobandó helyett. Azaz nem igaz az az alapvetésed, hogy a használt beszerzések konkurálnának az új beszerzésekkel.