A téma a BKV buszai: járművek, alkatrészek, kiszolgáló létesítmények.
A többi szolgáltató, és a BKK minden más tevékenysége offtopic.
Más szolgáltatók topicjai:
A 211 jól volt beírva. ;) A másik 3t átírtam. Köszönöm a jelzést. A 2 Lantásra ugyanazt tudom mondani mint néhány napja a 741-re gorcher tt-nak. Majd ha kész lesz bekerül.
Én bizakodó vagyok, például ebben is különbözünk az automataváltók gyöngyével egymástól, szóval hajrá.
A 917-en kívül járt már más PMP is a DAFban?
Sajnos az utastér elrendezését nem oldja meg a hintázás megszüntetése..
Az autós sztorinál sem 2 perc volt véglegesíteni a rendszert, és ott volt egy motivált gyártó, meg egy motivált beszállító. Se a Merci, se a Bosch nem vokt csődeljárás alatt sem, ráadásul a tesztelési folyamat sem zajlott a széles nyilvánosság szeme láttára..
nyilvánvaló volt, hogy ez a típus jó nem lesz, esetleg össze lehet vakarni belőle valamit.
Ha meg lehet valahogy építeni tartósra a lengésgátlót a csukló tetejére, akkor vállalható kocsi lehet. A képeken is látott megoldást senki nem gondolta tartósnak, de a lényeg az, hogy kiderült, hogy kifejezetten sokat javít a jármű viselkedésén.
Valahogy úgy lenne optimális mint anno az A-Klasse Mercinél: az natív konstrukcióként olyan volt amilyen (lásd jávorszarvas-teszt, ami nem igazán sikerült), de miután szériában megkapta a finomhangolt ESP-t, utána már semmi nem maradt az eredeti negatív tulajdonságaiból, ami a súlypontváltozás során jelentkezett.
Háát, meg nem mondom melyik topikban, de nagyon kemény dolgokat kapott az az ember, volt ott durva személyeskedés, erős korrupciós vádak, (olyanok amikért Sezo tt, mindennap ind8tana egy peres eljárást). Igaz, hogy Z nem válaszolt minden ilyenre, de nagyon jól kezeli az ilyen vádaskodásokat. Egyébként a Sedulitas-Pro egyik vezetője is ilyen és amennyire meg tudom állapítani ő is jól kezeli a kommentelőket.
Annak is voltak nyűgjei, de többnyire mindenki dícsérte.Ami fura vokt, hogy a tervezettnél hamarabb vége szakadt a BKVs próbafutásnak.
Amikor megláthatta bárki az Automotive Expon, onnantól jót nem jövendölt senki, sőt elinduktak a még konstruktív kritikák.
Amikor a PMP911 egyik első próbafutásán elhasalt, nyilvánvaló volt, hogy ez a típus jó nem lesz, esetleg össze lehet vakarni belőle valamit.
Egy csapat mindenkit nekiállt szapulni, akinek köze van bármennyire a kocsikhoz, és büszkék is magukra. Ennek az egyik áldásos eredménye, hogy pl. RP vagy SzL már jó ideje nem írt.
Ami valóban haszon, hogy sikerült a közvélemény figyelmét ráirányítani és a kormány ingerküszöbét is súrolni.
A 2.hoz jön a hintsük be sóval szólam.
Az Agóniáról annyi magyarázat érkezett a visszaételkor, hogy a nagy ap csuklós ínségben hülyén veszi ki magát ez a kukázás. Főleg, hogy DPn nem sok éve lett lefújva a kocsi, így nem látszik rajta annyira a kora. Ebben az lehetne a segítség szerintem, ha kerülne rá figyrlem, lásd fent.
Annyit meg lehet tenni, hogy megvárjuk míg újra járóképes lesz és megnézzük mennyit megy majd..
Elég elavult a lista, kicsit frissítem: FJX-206, 211, 220, 230 is világos, és a 201, 221 is világoskéken fog már forgalomba állni, mivel Lantába vannak.
Még igazad is lehetne, ha az elmúlt 1-2 évben kaptunk volna releváns információt, véleményt, esetleg megoldási javaslatokat. Ezek helyett vagy nagy hallgatást, egy-két bullshitet, esetleg valamiféle távoli homályba vesző apró ígéretet kaptunk. (Persze ez nem teljesen igaz, hiszen ha az Ikarus 200-asokról vagy 400-asokról ment a diskurzus, akkor igen hamar megjelentek a BKV prominensei.)
De, de azért ragadjunk le egy kicsit a közlekedésnél. Tényleg becsülendő, hogy ideírogatnak a BKV prominens személyei. De én nem verem a seggem a földhöz, egyrészt azért, amit fentebb írtam, másrészt pedig ne csináljunk már úgy mintha az olyan nagy dolog lenne, hogy a BKV meghatározó emberei ide írnak. Gyakorlatilag bármelyik közlekedéssel, járművekkel foglalkozó prominens személyt bármilyen felületen megszólítok, már az ritkaságszámba megy, hogy másnap válaszoljanak! Néhány órán belül szoktak és általában úgy érzem, hogy a kínos kérdésekre is legjobb tudásuk szerint válaszolnak. (Nem úgy, mint a BKV-BKK páros, amely nagy kegyesen talán 14 nap elteltével küld egy bullshitet.) Egyébként sok fórumon, nemcsak Index, megjelennek a nagyobb cégek képviselői, egyet ki is emelnék, mert megérdemli szerintem, ő a Stadler Magyarország ügyvezető igazgatója. Mindig, minden felületen készségesen válaszol, itt az Index Fórumon is!
Ha már FJX-FKU-FLR-ekről folyik a szó; keresem azt a listát, amelyiket valamely kedves Topiktárs vezet, és a F-es Volvók színét (BKV-kékből a BKK-kékbe való átmenetét) tartalmazza. Tudnátok dobni egy linket?
Egy nagyvállalat általános/hivatalos nézete és arculata megítélésem szerint eltérhet az ott dolgozók személyes nézetétől, de ettől még a munkatársak nem tapsikolnak. Kétségtelen, hogy a kommunikáció és imázs jobban is közelíthető lenne az egyre inkább elhalványuló szakmai nézetekhez, ezen dolgozunk, amennyire azt a magunk és a cég struktúrán belüli hierarchiája megengedi.
Nagyon böki a szemeket ez az egy árva kocsi. Melyiket kéred, a hivatalost, vagy a személyest? ;-)
Középen: mert megrendelői szempontból még mindig viszonylag modernnek tekinthető és a jelenlegi kihasználtság mellett mindenre szükség van, ami járni tud, vagy járásra viszonylag ésszerű kereteken belül képessé tehető. Hogy jó-e, vagy sem, annak skáláján azért érdemes figyelembe venni, hogy egy egyedi és koros jármű esetében az alkatrészellátás folyamatossága tud akadályokba ütközni - különösen egy nagyvállalat eljárásrendje mellett.
"A lényeg, hogy lehet arról filozofálni, hogy jó, vagy rossz autók-e ezek, de mint megannyi kérdés, ez sem fekete vagy fehér. "
Ez igaz, de hozzátenném, hogy a legelején a legtöbbünknek nem voltak előítéleteik a PMP-kel kapcsolatban. Miután forgalomba álltak, és láttuk mit produkálnak az éles üzemben, akkor tudatosult a legtöbbünkben, hogy nagyon nem kellett volna. Hidd el a BKV-n belül dolgozók többsége is ezt gondolja már, ha még nem is mondja ki. Arról is volt szó, hogy a hullámzás csak gyermekbetegség, és ki lesz javítva. Októbert írunk, és a 11 kocsi változatlan állapotban van kint. Azt tudom mondani, hogy egy új C2-essel hasonlítsuk össze ezeket a PMP-ket, és abban talán mindenki egyetért, hogy melyik a jobb kocsi. Egyelőre még egy évesek sincsenek, és nagyon félő, hogy 3-4 év múlva ilyen utak mellett mi lesz belőlük. PMP-919 ma is lerobbant. Egy új C2-es, Lion's City első évesen nem nagyon robbanna le az út szélén, míg a PMP-nél napi szintű ez. Összességében lehet róla pozitívat mondani, mint mindenről, de sajnos a sok negatívum miatt nem nagyon lehet senkivel eladni, hogy ezek jó kocsik. Arról nem is beszélve, hogy metrópótlás apropóján jöttek, és metrópótlón is alkalmatlanok. Nem véletlen nem adják rá, mivel korlátozottan használható, és a sofőrnek "meg kell választani az ideális sebességet" (Kelenföldön ki volt akasztva egy ilyen papír) hozzájuk, és a metrópótlón pont nem jó, ha az ideális sebesség miatt 2-3 kocsi beéri, amiknél nincs ilyen gond.
"Talán nem voltam egyértelmű, de az üzemek nem szereznek be járművet, hanem kapnak eszközöket amikkel legjobb tudásuk szerint kell helytállniuk a szolgáltatás ellátása során."
Ez is egyértelmű mindenki számára. A legtöbb ember inkább a kritikát hiányolja. Attól, mert egy üzem kap/üzemeltet x darab kocsit, attól még fogalmazhat meg vele szemben kritikát. Nyilván vannak jobb, és rosszabb konstrukciók, de mindennek tapsolni, és beállítani úgy valamit (amivel vannak problémák), hogy semmi baja sincsen az nem annyira tisztességes dolog. Tisztelet a kivételnek, mert ha megnézed Lacus hozzászólásait ő mindig őszinte volt, és soha nem szándékozott a valóságot elferdíteni. Pár hónapja leírta, hogy az LOV-k sz@rok, Délpest feladta üzemeltetésüket. Nálam az ilyen emberek számítanak értékesnek, akik ilyen őszinteséggel fordulnak hozzánk, és a saját szakterületén belül tudja jól mik a problémák. Míg szerintem pont az olyanokkal lehet gond cégen belül, akik mindennek tapsolnak, és ha még rossz kocsik is jönnek, azt is beállítják, hogy ezek nagyon jók. Tisztelet tényleg a kivételeknek, mert a többség szerencsére nem ilyen.
"Higgyétek el, aki itt dolgozik, az legalább olyan megszállottsággal áll a dolgokhoz, ahogy Ti szeretitek a buszokat. Ami Titeket felháborít, az minket legalább annyira feszélyez, de mindenkinek a maga feladat- és hatáskörében kell megtennie minden tőle telhetőt, nem a Kossuth téren."
Pontosan ezekért kérdeztük meg számtalanszor, hogy az Agorát miért is kell még mindig állományba tartani? Eddig még értelmes érv erre a kérdésre nem született, de nyilván nehéz lenne elengedni, ha valakinek a kedvenc kocsijáról beszélünk. Ugyanakkor semmilyen téren nem éri meg üzemeltetni, és a BKV már annyi kocsit kidobott, hogy ezen az egy kocsin semmi sem múlik. Mondom, ha valaki megindokolja, hogy az Agorának miért kell állományba lennie, akkor szerintem soha többé senki nem fogja ezt a kérdést többet feltenni itt.
Ne haragudj, őszintén nem értem, mit akarsz ezzel elmondani. A mondandóm természetesen szarkasztikusan értendő.
A lényeg, hogy lehet arról filozofálni, hogy jó, vagy rossz autók-e ezek, de mint megannyi kérdés, ez sem fekete vagy fehér. A telephelyi vezetést végző kolléga kritizálását ugyanakkor felháborítónak tartom, ahogy az üzemért dolgozó kollégák egyes járműbeszerzések sikertelenségéért történő okolásának nézetét sem tudom osztani. Ezért láttam szükségét a közbeékelésnek.
Talán nem voltam egyértelmű, de az üzemek nem szereznek be járművet, hanem kapnak eszközöket amikkel legjobb tudásuk szerint kell helytállniuk a szolgáltatás ellátása során. Én a hozzászólásokból úgy értelmeztem, ezt teszik, vallják. Tisztelettel kérem tehát, hogy a vállalat működéséért tevékenykedő kollégákról szíveskedjen leszállni a csapat. Se nem miniszter, se nem milliárdos kockázati befektető egyikük sem. Higgyétek el, aki itt dolgozik, az legalább olyan megszállottsággal áll a dolgokhoz, ahogy Ti szeretitek a buszokat. Ami Titeket felháborít, az minket legalább annyira feszélyez, de mindenkinek a maga feladat- és hatáskörében kell megtennie minden tőle telhetőt, nem a Kossuth téren.
Tény, hogy az FLR-esek merev első tengellyel érkeztek, míg az FJX-FKU szett lengőkaros felfüggesztéssel, de a cserék oka kizárólag a km telítettség volt.
Jól emlékszem, hogy azóta már az FJX-FKU-s Volvo 7700A buszok is merev tengelyesek lettek?
Vagy csak tervben volt anno a Thököly úti mizériánál, hogy cserélni szeretnék?
Bocs, hogy ezt írom, de Hülye vagy. Az FLR-esek nem azért lettek levéve a 200E-ről, mert másmilyen a tengelyük, hanem mert annyira sokat futottak, hogy közel 1 millió került a buszokba csak a 200E viszonylaton. Mivel kevés megállóval nagy távolságot tudnak le sűrű menetrenddel, így irreális volt a kilométer telítettség az autók között. Az FLR széria a legújabb, mégis ők vezetik a listát torony magasan. AZ FJX-FKU szerintem még a milliót se közelítette meg, miközben az FLR-esek jórésze már 1.250.000-nél járnak.
Az utóbbi időben már azt hittem, hogy sikerült kigyógyulnod ebből az omnibulvár-fóbiából, de úgy látom, hogy legfeljebb átmeneti javulásról lehetett szó és most súlyosan visszazuhantál. Én a helyedben orvoshoz fordulnék, ijesztőnek tartom, hogy mindenről ugyanaz jut az eszedbe.
P.s: számtalanszor leírtam már, hogy kb 5 éve írtam oda cikket utoljára, de még facebook postot se tettem ki szerintem már hónapok óta. Az (ex-)szerkesztőtársak egyáltalán nem, az agyhalott kommentelők viszont annál inkább zavarnak, akik rögtön elkezdenek raplizni, ha a post tartalma nem cseng egybe a topicon olvasott szentenciákkal.
Jajj... Logika? A kesze-kusza, összefüggéstelen mondataidat látva már azon is meglepődök, hogy ismered ezt a szót :)
Az nagyjából már közmegegyezés tárgyává vált, hogy a Modulókkal van baj bőven, de a hozzád hasonló fogadatlan prókátorok ezt úgy próbálták meg kimagyarázni, hogy a BKV "kapta mint a náthát", tehát ők természetesen (mint mindig) ezúttal sem tehetnek semmiről, sőt még tisztelegjünk is előttük. Ehhez képest most visszakanyarodunk oda, hogy ezek tulajdonképpen kurva jó buszok, de bizonyítva, hogy nem egyedi esetről van szó, visszalapozva pár száz hozzászólást olyan elsőkézből származó infókat is fogunk találni, hogy ha tehették volna, még többet is vettek volna. Sőt, ne feledkezzünk el arról se, hogy eredetileg az azóta már irracionálisan felértékelt "hosszú" M168D-ből is 75(+75) db-ot szerettek volna beszerezni, aminek akkoriban még mindenki tapsikolt és senki nem próbálta a politikára és a körülményekre kenni a döntést. Pedig gyakorlatilag az is csak egy kvázi ismeretlen prototípus volt, szóló busznyi befogadóképességgel, és valószínűleg számtalan meglepetéssel az üzemeltetés során...
Szóval nem, nem muszáj gyűlölni ezeket a buszokat, mint ahogy nem muszáj foggal-körömmel védeni sem a védhetetlent. Néha be lehet ismerni a tévedést is, urambocsá' vállalni a felelősséget valamiért, de ha ez nem megy, még mindig ott van a hallgatás, mint arany középút.
Remélem kielégítettem a kíváncsiságodat, de ha nem értesz valamit, kérdezz még nyugodtan.
Ildomos nem ildomos, de nagyon gyorsan haladunk ahhoz a színvonalhoz szerintem :(
Az a helyzet, hogy részigazságok és ezeknek a kinyilatkoztatása zajlik, időnként személyeskedésbe torkollva.
Ha a FB szint fölött szeretnénk maradni, akkor kéne olyan emberi nagyság egyeseknek és ketteseknek, az aktuális sulinetet nem is említve, hogy el bírják fogadni, hogy valaki valamit máshogy lát - él meg. Nem muszáj a sárba döngölni szerintem senkit - még akkor sem, ha a többség más véleményen van.
Azt szerintem Zahnrad (és más szakmai cikk szerzők) is el fel tudja mérni, hol és mikor akar még publikálni bármit, ha egyáltalán..
Azért ennek lenne pár előfeltétele, a vezető(k) saját jól felfogott érdekéből is:
- Később számonkérhető dolgokat írjon le, ez következik a pozíciójából
- Olyan dolgokhoz szóljon hozzá, amikhez az adott pozíció passzol
Ha a garázsmester mondja azt Döncikének, hogy holnap az ABC-123 buszt javítják, ne várja fényképezővel az utcasarkon, az oké, de ha feljebb, az azért más vállalati kultúrákban dolgozóknál vethet fel nem is kevés kérdést.
Ha a fentiek teljesültek, akkor oké. De talán nem véletlenül kevés a hasonló helyeken nyilvánosan jelen lévő felsővezető, és ezért van a hátsó fél földhöz csapkodása is, ha mégis.