A téma a BKV buszai: járművek, alkatrészek, kiszolgáló létesítmények.
A többi szolgáltató, és a BKK minden más tevékenysége offtopic.
Más szolgáltatók topicjai:
Az említett katonai repülőgépet, immár húsz éve (1997 Kecskemét) ismeri a magyar műértő közönség. Immár 12 éve van hazánkban belőlük 14 darab és még mindig nem sikerült megjegyezni, hogy nem grippen, hanem Gripen. (Egész pontosan: JAS-39C/D Gripen EBS HU)
Ahogy a Merecdes busza sem connecto, hanem: Conecto. (Ezen a fórumon, még mindig, sokan helytelenül írják ezt is.)
Nem én mondom, hanem az adatok. Meg hát mondjuk nézd meg, hogy vesz be egy 435-ös egy Veres Péter - Hősök fasora kanyart, meg egy 7700A. Előbbi nekem simábbnak tűnik. A Volvót viszont nem teszed be úgy a jobbra kanyarodóból, hogy nem hagyod el a sávot és még a Hősök fasorán sem kell visszatolnod a lámpa mögött álló kocsisort, abban biztos vagyok. Kihúzzák őket mindig balra és úgy nagy ívben szoktak csak a legtöbben jobbra befordulni. Szerintem, amikor mentem veled, akkor te is pont így csináltad a k-913-val :)
A Volvo 7700A fordulási képeesége (FJX és FKU sorozat; a merev A-hidas FLR sorozatról nincs tapasztalatom) kész katasztrófa: az elejét nem tudod eléggé bekormányozni, viszont a C-híd keményen levágja az íveket, tehát jól be kellene vinni az orrát egy kereszteződésbe. Viszont a kormányzott A-híd fordulási képessége (képtelensége) miatt ekkor szűk kanyarokban az orra akad el. Ennél az Ikarus 435-ös fényévekkel jobb kanyarodási tulajdonságokkal rendelkezik, sokkal jobban bekormányozható az eleje, és (szerintem*) az ívlevágása is kisebb a hátuljának.
* 435-ösből csak trolibuszt vezetek ugyan, de a járműszerkezeti része, így a kanyarodási tulajdonságai is tökéletesen megegyeznek az autóbuszéval.
Fordulási képességük speciel szerintem a legjobb a Volvo 7700A típusnak.
De csak mint járművezető van rálátásom, külső szemlélőként nem tudom milyen a fordulási képessége.
De ha a Volvo 7700A-nak akadályozó tényező, akkor az Ikarus 435-ös katasztrófa?
Csuklós VK-kat nézd meg. Nagyon rossz a futásuk és a 200E-ről többek között amiatt is lettek levéve annak idején, mert a "jó" úton a csuklórész pattogott az úton. 7700A-knak a fordulási képességük az akadályozó tényező. Svábhegyen az átjárónál is lehetnek gondok, ha nem lehet az ap. kocsit megemelni. Szóval van azért egy pár hely, ahol necces több típusnak az elmenetel.
Ja, még H8 pótlás: cinkotai HÉV-átjáró, Mogyoródi bekötőút, meg Gödöllőn is van egy útátjáró, ahol még a 435-ös is odaveri az alját.
Még mindig jobbak, mint a BKV új PMP-s kocsijai. Tegnap kifogtam dirket PMP-911-t, és 913-t metrópótlón. Eléggé bosszantó, amit ott művelnek. Mivel metrópótlón Volvóval, Conectóval, és new AG-vel is lehet utazni, ezért elég jól érezhető a különbség. 911 állandóan szintezet megállás nélkül, és egyenes úton is úgy hullámzik, hogy rossz ránézni. Gyöngyösinél szálltam le, és kár, hogy azt a pozíciót nem tudtam megörökíteni, ahogy elindult Újpest irányába. 913 valamiért nagyon csörgött belül, a csukló alját állandóan odaverte, és szintén szintezés-hullámzás állandóan végig kisérte az utazásomat. Itt új kocsikról beszélünk, nem is használtról. A vázuk ilyen körülmények között nagyon hamar lefog amortizálódni. De még mindig áldás a BKV-ra nézve, hogy 30 helyett csak 11 érkezett belőle, bár tudom, hogy egyesek kifejezetten örülnének ha több lenne. PMP-921-t pedig 1 kör után cserélni kellett egy FJX-esre.
45/F8 @ 19-19 kezdés óta ap. helyett (már hajnalban kezd, mint Örs KT).
De jó állapotban vannak az FLR-ek és a genfiek, hogy ha már reggel 4-kor nem sikerül kiadni belőlük a nem is 69 darabot, hanem már csak 66-ot a 81 darabos állományból. És a fasorban sincs buszbeszerzés. Aggódom...
Budapesti M3 metróvonal rekonstrukciójához tartozó déli (Kőbánya-Kispest – Népliget állomások közötti) vonalszakasz állomásai felújítási munkáinak kivitelezése és kiegészítő tervezése.
Az eljárás eredménye
Budapesti M3 metróvonal rekonstrukciójához tartozó déli (Kőbánya-Kispest – Népliget állomások közötti) vonalszakasz állomásai felújítási munkáinak kivitelezése és kiegészítő tervezése
Szerződés/rész odaítélésre került: nem
További információk:
Az eredménytelenség indoka: Tárgyi eljárás a Kbt. 75. § (2) bekezdés b) pontjára tekintettel eredménytelen, mivel rendelkezésére álló anyagi fedezet összege nem elegendő a szerződés megkötéséhez az értékelés alapján legkedvezőbb ajánlatot tett ajánlattevővel.
Folyamatosan változik, hogy épp melyik szakaszt tervezik következőnek. Tavaly ilyenkor még az a hír járta, hogy idén elkezdődik majd a középső szakasz felújítása. Aztán jól látható hogy nem lett belőle semmi. (Igaz én sok esélyt erre már akkor se láttam, mert nem tudom mivel lehetne pótolni egyszerre 2 szakaszt.)
Nekem az rémlik, hogy a déli szakasz tenderre augusztusban lefutott, és sikeres lett. Míg a középső szakasz tenderét újra ki kellett írni (már sokadjára), amely miatt most a középső szakaszos tendert megtalálta 13-as ház olvtárs. De alapvetően az a terv, hogy a déli szakasz pótlása következik az északi után, szóval jók az információid.
Két-három hete én még azt az infót kaptam, hogy hamarosan megegyezhetnek a déli szakaszra a kivitelezővel és akár idén lezárható lenne a déli szakasz (de nem lesz a pótlás miatt). Az építkezés melletti kocsiszíni menetek is megoldhatóak, már megvan rá a terv, hogyan lehet megcsinálni (napi 1x ki és be). De holnap erre a tervmódosulásra rákérdezek, nekem gyanúsan kacsa.
Ezzel csak az a buli, hogy emlékeim szerint semmilyen társadalmi egyeztetés nem volt a felszíni tömegközlekedési járatok tervezéséről. Mert az alap, hogy hétköznap az Üllői út - Deák Ferenc tér - Váci úti tengely autóbusszal teljesen járhatatlan.