A téma a BKV buszai: járművek, alkatrészek, kiszolgáló létesítmények.
A többi szolgáltató, és a BKK minden más tevékenysége offtopic.
Más szolgáltatók topicjai:
Nem mindenki képes rá. Engem egyszer BKV haver vitt haza a boltttól, beindít, éktelen motorbőgés... mondom mi a f@szt csinál. "jah bocs, nem buszban vagyok, itt váltani kell".
Nem igaz hogy nem lehet egyből átállni... Munkaban egy egy éves autót vezetek. A sajatom 26. 12 ora ceges utan beulok az enyembe, es egy bol tudom hogy ezt most mashogy kell vezetni ... Forditva ugyanigy ...
Ez olyan, mint szegény Jóska bátyám akitől a buszmérgezést kaptam. 66 meg 266 tolta, meg ilyesmi.... 10-en sok éve nyugdíj előtt adtak az öregnek egy távolságiról kivénhedt Scania gépészetes E95.... mintha nem is Jóska bátyám lett volna, hanem valami pályakezdő 0 km-es tanonc. Szegény "öreg" annyira nem érezte a technikát.
Igen-igen, a jelenség ismerős: ők azok, akik még ZIU-n szocializálódtak, mint trolisofőr. Azon nem lehetett másképp, de a korszerűbb trolikon ugyanolyan finoman szabályozható a menetpedál, mint egy személygépkocsin (vagy autóbuszon) a gázpedál. Csak ők "agyilag" még mindig régről maradtak, és a modern, elektronikus vezérlésű kocsikat is úgy kezelik, mintha villanykapcsoló lenne. Tán még a saját személyautóját is így vezeti. Ezt szokta meg... :-/
Így-így, ahogy mondod. Meg ők azok akik nyomják mint süket a csengőt még kihalt időszakban is, aztán kiegyenlítés céljából várakozunk a megállóban, majd megint padlógázzal tovább és már a köv megállóban -1p megint...
Én csaj azért kérdezem, mert főleg trolisokra igaz ez az gáz - nem gáz, vezetési stílus. Nem kigurítják a buszt, hanem fékezésig gázpedál nyomás, stb. Olyan szépen el lehet venni a töltést az adagolóról, hogy észre se venni, ha akarod. De egyből padlógáz után leugrani a pedálról 50-nél, majd 45-nél megint fel 50-re fel és hopp egy megálló, akkor fékezzünk.
Az áramszedővel csak akkor kell foglalkozni, ha valami útfelbontás van, vagy lerobbant (bármilyen) kocsi miatt kerülni kell. Ha normálisan az útvonalon haladsz, alig igényel több figyelmet.
435-ös: igaz, hogy a busz hátul hajt, de ez normál körülmények között, száraz úton a mozgásában, tulajdonságaiban, kanyarodásában nem érezhető különbségnek. Persze vizes, csúszós úton, kanyarban kigyorsítva azért már más a helyzet...
A csudát, vezetéstechnikailag nem különbözik a kettő semmiben. A kocsi mérete, mozgása, kanyarodása tökéletesen megegyezik. A fékezés-lassítás más egy picivel, de csak jelentéktelen a különbség. Ami a busznál a retarder, a trolinál a villamosfék, viszont a busz fékezéskor visszakapcsol, hol puhán, hol egy kicsit megrántva, "túlfékezve" pár tized másodpercig. A trolinál ilyen rángatás nincs.
Ezekben van az üléseken biztonsági öv, az utolsó városi megállónál bemondja a busz két nyelven, hogy tessék bekötni magunkat. Volt már, hogy a sofőr el sem indult, amíg látott álló utast.
Egy időben sűrűbben jártam ezzel a járattal, mostanában elég ritkán (nem a járattal volt bajom, más okból), de mindig ténylegesen 100 km/h sebességgel mentünk, ha a forgalom engedte.
Autószerelő haverom pár évig hozott be Nyugatról használt járműveket. Maradjunk annyiban: nem ismeretlen fogalom ott sem az óratekerés, a papírozás stb. Csak ott keményen büntetik, míg itthon mondjuk pont magasból, rája :D
280nal sztem nincs nagy különbség bár ott is a szedőre is gondolni kell a trolinal valamennyire, de pl a 435 busz tolocsuklos, a 435 troli meg húzó, B tengelyen hajt ...
Pedig ez a BPO-609 vesszettül jó paripa. Egyedül a felújítás velejárója nem tetszik, miképpen magas az alapjárata, de nem is kicsit. Ez minden felújított 200-asra igaz (BPI-622, BPO-878, BPO-846, BPO-609, BPO-466, stb), garázstól függetlenül. Hátha tudja valaki a választ.
Miért? Újfajta adagoló lenne felszerelve rájuk?
Trolit még nem vezettem, ez tény, de ennyire különböző módon kell vezetni pl egy 280-as trolit mint egy 280-as buszt?
Legtöbb járművezető tényleg 1 bites vezetési stílussal megy dízel busz esetében is. Gondolok itt a vagy padlóig nyomom a gázpedál, vagy hozzá se érek.trolibusznál a gázpedálnál nem hiszem, hogy nem lenne átmenet a nulla és a teljes töltés mellett. Épp a BPO-609-en tapasztalom és tapasztaltam múlt hét elején is ugyanennél az autónál.
Trolisok elég érdekesen vezetnek egyébként is, nem csak Volvo-val. Ha nem is figyeltem melyik garé. a kocsi, első megállóig rájövök vezetési stílusból. Főleg ha olyan, aki trolit is hajt a dízeles mellett rendszeresen (vagy inkább azt többet).
Ezt az FLR-es fordulási kör kérdést egy illetékes tudná megmondani, akinek megvan az autóbusz eredeti leírásavagy szerelési leírása. Interneten a barátunk (Google) erről semmilywn infót nem tud adni. A B7LA egy kalap alá van véve.
FLR-essel semmi probléma nincs a 30-ason egyik általad említett helyszínen sem. De akkor értem már, miért fordult akkora íven tegnap velem szemben a Trolis kolléga Volvoval.
Lehet bizony, az első két széria (FJX és FKU) még független kerékfelfüggesztés elöl, és emiatt lehet, hogy kevésbé "szedhető alá" a kerék, mint a ZF-hidas kocsiknál. Én legalábbis ezt érzem vezetésekor.
Amit biztosan mondhatok: 30-as busz, Keleti felé két olyan hely van, ahol az FKU-val nagyon észnél kell lenni: 1. a Fóti útról a Baross utcába jobbra bekanyarodáskor (a bal tükör elakad a jelzőlámpán), 2. a Nádor utca, Deák Ferenc utca körforgalomban (ki volt az a &%#@, aki ide ekkora körforgalmat tervezett?). Ezeken a pontokon a 280-as annyira "lötyögve" fér el, hogy a 435-nek is könnyedén át kell csúsznia (buszból csak 280-nal jártam _itt_, de trolival ugyanazokon a helyeken 280-assal, is meg 435-össel is rengetegszer voltam; állíthatom, nincs akkora különbség a kanyarodásuk között, mint az Ik280-V770A között.
Igen, egykor biztosan nagyon jók voltak a genfiek. Most éppen 45-ösön MHK-913-al megyek, amely 9 perc késésben van Örs felé lomhasága miatt. Pörgősebb vonalakra alkalmatlanok. Egyébként több 435-ös is van (nemcsak 19-28), amelynek nagyon jó a menetdinamikája, és simán kijön a 60-65 km/h is.
Én nem Mo. beszélek. Mentem a szállásra, ez mi? Megáll minden fánál, utascsere mint egy sima helyi járaton.... netem nem volt romaing miatt... egyszercsak felment a pályára és olyan eszeveszett tempót fogott, akkor néztem rá GPS-ben, 86 mért. Utánra érzésre többel is mentünk. Másnap ugyanez vissza. Láttam itt forogni 3 tengelyest, csuklóst és 2-3 ajtós szólót is. Ment mindegyik szépen a pályán.