A téma a BKV buszai: járművek, alkatrészek, kiszolgáló létesítmények.
A többi szolgáltató, és a BKK minden más tevékenysége offtopic.
Más szolgáltatók topicjai:
Sajnos ez még nem elérhető, csak gondoltam megosztom veletek, hogy a hátérben mik készülődnek. Egyelőre még nem került ki nyilvánosságba, a szerződéskötés is még várhat magára. Rengeteg kérdés felmerül, hogy vajon ki mivel fog majd szolgálni, illetve a BKV buszágazatát is súlyosan fogja érinteni.
Mondjuk nagyon remélem, hogy nem az OFF VT viszi el (ezt is), mert akkor lassan tényleg lekörözi a BKV-t is buszágazat terén. Illetve az 5 éves C2-eseken a mocsok tetőzik, szóval jó lenne, ha valami olyan alvállalkozó nyerni, aki takarítani is hajlandó majd.
A BKV részéről meg nagyon remélem, hogy állapot alapján fognak majd selejtezni. Most meglesz rá a lehetőségük, és remélhetőleg nem az idén felújított igényesebb 280-ast dobják ki, hanem a végletekig legatyásodott LOV-kat, de mondjuk a Volvókból is lehet bátran válogatni. Meg ugye számolni kell azzal, hogy a Localók 2020-ban már nem lesznek közforgalomban. Nem titkolt cél az is, hogy az önkormányzati választásokig legyen új busz, amit lehet majd mutogatni. Hamarosan publikus lesz az egész.
Azért a 7-esre szükség van a budai oldalon, csúcson kívül is használják. Kérdésem, ha lekerülne a budai oldalról, vagy elterelnétek a Budafoki felé- ott mondjuk szükség lenne a pluszkapacitásra a csúcsidőben, mert a 133E kb utaslemaradásos csúcsban a Dombóvári és a Hengermalom környékén-, abban az esetben csuklósodna a 114-es család?
Többször is mondtam már: a 7-es busz KIEGÉSZÍTŐJE az M4-nek és nem konkurenciája. Még ha a pesti oldalon ki is tudná váltani a 110, 112 (remélhetőleg jövőbeni 12-es) páros, szükséges. Én az újpalotai tengelyen inkább a 108E szerepét vizsgálnám meg.
A 114-esek érdemben sosem vettek részt a Fehérvári út forgalmának ellátásában, kihagytak több megállóhelyet, leginkább a XXII. kerület - gyors 7-es család kapcsolatot teremtették meg, erre már vannak a Balatoni úti buszok és a metró, a 114-s család helyi igényeket szolgál már leginkább.
Másik hsz-ben említetted azt, hogy a 114-es család hétvégén a Balatoni úti buszok (101E, 101B) hiánya miatt zsúfolt. A 101E-t miért ne lehetne pl. hétvégén is járatni, 20 perces követéssel?
Én pl. nem szeretek feleslegesen átszállni, és M4 zónán kívülről jöttem Pestről Budára (M4 zónán túlra). 133E tökéletes, de hétvégén a 20 percezés elég ritka. Ilyenkor az 5-7-110/112 karaván egyik tagjával el lehetett érni pl. 47-est Astorián, vagy 7-esről átszállni Móriczon..
Szerintem az esti 110/112 visszavágás nagy szívatás. Főleg pl. vasárnap iskolaidőben. A karaván első kocsija amúgy is tele van, ha a 110/112 az, akkor az borít a másodikra. Persze ha ez az utolsó, akkor meg szívtál 10 percet vagy többet - pedig..
1. tud gondolkozni, de ide nem azért jár vagy nem akar
2. korlátozott az értelmezőképessége - itt a fórumon (szándékosan, vagy nem) ("mi az, hogy kényszerpálya, olyan nincs!")
Mi következik ebből: színvonaltalanság.
Itt van Aron_son vs. 113bp.
Egyszerű fogalomértelmezés sem sikerül.
Lista nincs, karaktercunami az van = mindentkétszermondhosszasan
----------------
PMP téma:
Szerintem abszolút kényszerpálya. Abban igaza van Krisinek, hogy esetleg hamarabb nem lehetett volna kiszállni? De erre annyira nem találtam választ.
HA nem, akkor tényleg az a kérdés, hogy most a 280 és 435 feltámasztás / néhány további öreg Volvo / VH / Citaro csuki jobb volna? Erre persze síri kuss a válasz, meg személyeskedés.
Azt írtam, amíg a 114-es a Villányiból indult, addig kevesen találták meg, mindenki a SPAR előtt nyomorgott, a helyből induló járat meg a hátuk mögül harmadházzal indult el a Tétényi út felé. Éppen ezért került a 114-es felszállóhelye a 7-essel közös megállóba. A hétvégi 114-es zsúfoltság amúgy pont alátámasztja azt, hogy a közönség ma már nem Budafokon át jön a városba, ha teheti, hanem a Balatonin, és amikor az nincs, akkor kényszerből a 114-est használja.
Elég sok 7-es buszt látok, a Bartókon biztos van olyan, amikor 10-15 percre jön és tömeg van, de a Körtér - Astoria szakaszon 40-50 fős buszok járnak _csúcsidőben_. Álljatok ki a Gellért térre egy óráig, és nézzétek meg a buszokat, nagyon más az, mint hetente 1-2x kifogott késett járat alapján ítélni.
A vita onnan indult, hogy a 7-es a mai kialakításában milyen szerepet tud betölteni Budán. Én azt gondolom, hogy egyre kevesebbet, az intézményi súlypontok is pont azokra a területekre tolódnak, ahol ez nem tölt be szerepet (Budafoki, Infopark, Szerémi, Kelenföld vá.), ezt megfejelik a térség közlekedésfejlesztési beruházásai; ez a tradícionális "nagy tengely" megszűnt, egyáltalán nem szentségtörés, ha az útvonala mondjuk úgy változik, hogy valamelyik új súlypont kiszolgálásában részt tudjon venni (pl. a Budafoki út felé megy minden második járat, stb.)
A 49-es két púpja a Körtér - Kosztolányi és a Fővám - Kálvin. A 2 <--> 47-49 átszállóforgalom jelentős, illetve az M4-ről az Astoria, Deák is itteni átszállással a legkényelmesebb.
Elvi kérdés, hogyha van egy villamospályánk, akkor azon nem az a célravezető, hogy 15 percenként jár egy villamos, és amúgy 2-3 percenként buszjáratokat szervezünk, elég hülyén nézne ki a külső Bartókon a negyedórás, csúcsban 7-8 perces 19-es, mellette egy csordányi busszal. A 19-49-re a Kelenföldtől a Körtérig több utas száll föl, mint a 7-es buszra Albertfalva és a Körtér között.
Reggel a belső Bartókon, a Körtértől befelé a 7-esen a csúcsórában ~550 fő az átutazó az Astoria felé. Erre most adunk 1050 férőhelyet, reggeli csúcsban alig haladják meg az igények a kapacitás 50%-át, miközben pl. a 133E kidurran a Budafoki út felé. Minden reggel a Kosztolányi buszmegállót megnézem, 1-2 fő ácsorog a hatalmas megállóban. Begyalogolnak a Körtérig.
A 114-esek pont azért mennek a Körtérig, mert ahogy a külső Bartók villamosai, úgy a 7-es nagyot ürül a Körtéren, ezt az igénykülönbséget pont ezzel a járatcsaláddal lehet áthidalni, ha most 50%-os a 7-es a belső Bartókon, miért kellene a Körtéren visszaforduló buszok helyett a 7-est felsűríteni?
A 114-esek érdemben sosem vettek részt a Fehérvári út forgalmának ellátásában, kihagytak több megállóhelyet, leginkább a XXII. kerület - gyors 7-es család kapcsolatot teremtették meg, erre már vannak a Balatoni úti buszok és a metró, a 114-s család helyi igényeket szolgál már leginkább. Kíváncsian várjuk, mit okoz majd a TEK, meg az a pár nagy lakótömb a Fehérvári mellett, mondjuk villamosból ott sincs hiány, nem feltételezem, hogy kötöttpályán kielégíthetetlen igények merülnének föl.
Hmm... Érdekes. Ezekszerint én nem a 7-esen utazom.
2013 óta sokszor van szükségem a járatra a Móricz <> Ferenciek tere szakaszon. A csapnivaló utasszám helyett a hering feeling jut inkább az eszembe.
Nem az utasok csökkentek, inkább a jarat ritkult, a fejekben van kép zavar, illetve az utazóközönség változott meg az M4 óta (több a csöves, az idős, a nehezen mozgó, az automata metrótól reszkető).
Mikor - az általam sokáig végtelenül ostobán ellenzett - M4 elindult, azt hittem a 7-esnek annyi.
Nem. Erre a járatra szükség van, más már a feladata, de van neki
”114-es család .... ugyanolyan üresen indultak”
Hogy mi? Mi van? Jó cucc lehet ami ennyire módosítja a tudatot. De nem kellene ostobaságokat mondani akkor amikor mind csúcsban mikor sűrű a 114, mind csúcson kívül mikor 20 percezik, bőven megtelik nem is ritkán az Off Oroszlán. Hétvégén aztán meg megy az egymás taposása az EAF miatt!
A 114-es az M4 és a 101B/E miatt megváltozott szerepben van ma Újbudán.
A 7-es utasszáma a metró előtti időszakhoz képest valóban csökkent, de hogy csapnivaló lenne az nettó sületlenség, hogy a 114-es üresen indulása a Spar elől is úgy ostobaság ahogy van. 31 év alatt sokat láttam a Bartókon változást, de ezek az állítások egyszerűen nem igazak.
A metró átadása utáni első hétköznap döbbenetes volt a buszok nélküli Bartók (relatív nagy) csöndje. Akkoriban naponta jártam arra, csúcsórában 100 busz vonszolta végig magát a Bartókon. És amúgy, ahogy a Thökölyn nőtt az utasszám, annyira nem nőtt a Bartókon, tehát amikor 2013-ban reggel tiszta kétpercezés lett a 7E-107E-n, 50 db. kocsival, a csúcsóra átlaga éppen 50% volt a budai szakaszon, a buszok hármasával jártak.
Na hát, jó hogy nekem tartasz előadást aki több mint 30éve lakik a vonal mentén.
És amiket leírsz, azt szörnyülködve olvasom. Pont az jön le belőle amit írtam.
A "villamos mániás" éned nagyon lecseng, és olyanokat is belelátsz ami nem is úgy van.
ha már budán akarsz kinyírni vonalat, ott van a 49es! na az ami minden lényeges megállójánál van metro. Ha hiteles akarsz lenni ez belátod.
Az meg hogy a bartókon mindenki villamosozik nem igaz. Akkor nem lenne ennyi utas a 7esen, aminek utasszáma a bikásnál lefeleződik és a ferenciekig újra megtelik
ha nem szállna le ott annyi utas fel se férnének kórháztól már
a 114es család meg a bikástól befelé pang, felesleges férőhelymozgatás a sűrűbb 7es jobban ellátná
azt meg mikor érjük meg, hogy ha mérnek akkor a párhuzamos járatokat is egyszerre mérik...
amúgy meg jól látható, hogy mire megy a játék, és hogy megkésik a 7es a rossz menetidő miatt és pont elé jön be a 114es család és szedi előle az utast
és az utasoknak biztos jobb a szóló buszokon tömődni mikor csuklóst igényelne
a kettes hármas fogatok meg nagyon jó a bartók/tétényin hogy egymást tartsák fel ez is utasvonzó, ja nem
ismerősi körömben sose látott arányban van az autós, aki korábban tömegközlekedett
azt meg fel se tudom sorolni hányszor volt pótlás a fehérvárin az elmúlt években
és gondolom az se érdekel téged, milyen sok embernek kedvezőtlen, hogy nincs a 114es a régi útvonalán...
Nem tudom ki hogy van vele, a Gyrosokat mint kocsikat imadtam, de rohadtul nem sirom vissza azt az egymasba érő tömött buszkonvojt... A Bartók is egy kellemes élő hely lett abból az elviselhetetlen ketsavos dugobol...
Mert nem megy a fonódó átadásakor bekapcsolt tömegközlekedési program. Az, hogy még a buszok is akadályozzák az amúgy is szanaszét duguló villamosokat a Körtéren, nem hiányzik a fonódónak. A Körtéren amúgy nagyon jó, hogy a 114-es család tud a 7-es megállóból indulni, amíg a Fadruszból mentek ezek a járatok, ugyanolyan üresen indultak, mintha a Kosztolányiról mentek volna.