A téma a BKV buszai: járművek, alkatrészek, kiszolgáló létesítmények.
A többi szolgáltató, és a BKK minden más tevékenysége offtopic.
Más szolgáltatók topicjai:
Ha van az új T-székháznak kb. 1000-1500 parkolóhelyes mélygarázsa, akkor OK. Ha nincs, akkor lesz nagy meglepetés ennek az autóval járó 90-95%-nak, mivel parkolási lehetőség a környéken alig-alig, főleg mióta a VIII. kerület kitiltotta a napközbeni parkolást a Tisztviselőtelepről.
Ez akkor szigorúan munkanap, és csúcsidő, mert azon kívül és hétvégén pl. a 11, 103, 220, 196/196A kihasználtsága jóval alacsonyabb (jó, a 11-esen azért este is vannak, de hétvégén full átlagos).
A 9, 16, 85, 136E, 159 stimmel, azokon hétvégén is elég sokan vannak.
Nem tudom, hogy jött ki a matek. Ha 120 forgalmi kocsi jön be, akkor egyéb feltételek változatlansága mellett ugyanannyi esik ki. A 20 Localót figyelembe véve marad 100 forgalmi, ami a BKV kiadási arányaival számolva ~115 állományi kocsinak felel meg. Bár attól nem kell félni, hogy 2019-ben ennek bármi hatása lesz a KV állományára.
Csak a nagyobb javításokkal, felújításokkal , PKD építéssel foglalkozzanak.
A többi garázs csak a napi karbantartással foglalkozzon. Így a szakképzett, lelkes munkaerőt Kelenföldre lehetne átcsoportosítani, persze magasabb fizetéssel cserében.
Volvók terén teljesen egyetértek veled, és az is igaz, hogy a BKV is kényszerből költ már rájuk. Pár hete Keletinél két kőbányás sofőr éppen arról beszélt, hogy az FKU-kat már el kéne engedni. Később én is becsatlakoztam a beszélgetésbe, és éppen az egyik sofőr a cserekocsit várta, mivel lehalt az övé. Lassan az FJX, FKU kocsikat el lehetne kezdeni kidobálni, ha lesz rá lehetőség. Amúgy is 15 évesek lesznek hamarosan, aminél már a rosszabb darabokat nyugodt szívvel elengedhetnénk.
Gyanítom, hogy az ITK lesz a nyertes, főleg, hogy most beszállt a cégbe a MOL. Így viszont esélyes, hogy Óbuda fog teret veszíteni leginkább. (Esetleg Óbudát átveszi az ITK? Úgyis be akarták csukni pár éve..)
Azért midi szerintem elférne minden garázsban. Tudnék mondani kapásból délpestnek (183) és Cinkotának (175), meg még Kőbányának is (121) vonalat. Meg én nem tudom hogy vagytok vele, de én a troli üzemet szabadítanám meg a buszoktól, erre belvárosi garázs hiányában egy kiszervezés jó lehetőséget ad. És foglalkozhatnak a trolikkal. Úgyis valamelyest bővülni fog a hálózat állítólag az SST-k beállásával. Nem tudom, hogy jelentene-e ez bármekkora megtakarítást, de praktikussági szempontjai biztos vannak.
Oh, és a Volvókra locsolt 20 milliós megjegyzés szerintem pedig pont azt takarja, hogy ezek a 7700A kapirgálások nem feltétlenül élettartam növelő beruházások, hanem csak "rálocsolások". Már pedig egy fú élettartam növelő is kell hogy legyen szerintem ahhoz, hogy tényleg elvárjunk többet a kocsiktól. És látszik, hogy nem lehet, lásd az M3-on járó "felújított" kocsikat (amiknek egy része össz-vissz a skyblue fényezésből áll, mint pl. 707, 709, 722 stb). 705 pl. már képtelen megindulni klíma nélkül is, de sorolhatnám tovább is, csak felesleges.
A szerződés első lapját be is másoltam ide. Az eddigi információim szerint leginkább csuklósok jönnek majd, így nagy kérdés, hogy a nemrég felújított 280-asok, 435-ösök sorsa hogyan fog alakulni. Az LOV-k állapota eleve jóval rosszabb, mint egy felújított Ikarusnak, emiatt nagyon remélem, hogy állapot alapján fogják kivonni a kocsikat. Most olyan vonalakon, ahol az mp nem zavar (pl: 7E, 23E, 54, 109, 122, 282E/284E) ott nyugodtan járhatnának a jó állapotú kocsik. Jövőre ha ott tartunk majd nagyon remélem, hogy tényleg állapot alapján fognak kocsit kivonni, és nem ap-mp különbségtétele szerint.
Ja és kimaradt: az OFF Localok és MDV-s Citarok kiváltására is gondolni kell. Akkor legjobb esetben kb. 20 db ontopik régi, rossz állapotú szóló és csuklós kocsit lehet kivonni.
Illetve az egész vita egy félreértésen alapult. Tettem egy olyan kijelentést, hogy a felújított Volvók a felújítást követően 1-2 évre rá amortizálódnak le, és gyakorlatilag ugyanolyan rossz minőségűek lesznek, mint korábban. Ekkor Örök kételkedő belekötött, hogy az FKU-kat nem kaptak rendes felújítást, kivéve egy-két darab. Ez megtetszett Aron_sonnak is, és ő is elkezdte ezt a szekeret tovább tolni, de ő azzal megspékelte az egész beszélgetést, hogy szerinte FJX-204 kapott teljes felújítást. Jött azzal, hogy én nem ismerem a középjavítás és a felújítás közötti különbséget. A dolog már ott hibádzik, hogy én a felújított Volvókra értettem az előzőleg tett kijelentésemet, és nem a középjavításon átesett kocsikra. Innentől kezdve tényleg nem volt értelme bármiféle érdemi vitára, mert ha visszaolvassa ezt a topikot, akkor már tudhatná, hogy mi az a Volvo felújítási szerződés. Vagy ha kinézne egy olyan kocsit, ami éppen a Novánál, vagy Univerzálnál újult, akkor jól látná, hogy teljes körű felújítás ment végbe.
Nem lehet tudni, mekkora darabszámú buszra szólna a kiszervezés. Ugye 3 kategóriára (midi, szóló, csuklós) terveznek. Ha 18-09 emléke helytálló, hogy a három kategóriából együtt lesz kb. 120 db, az nem túl acélos darabszám. Ráadásul a midik várható bevetési helye (maradék IK405 kiváltása, elszalasztott Karsan-opció részleges pótlása) az egész pakk bevetési területét behatárolhatja. Szerintem így Kelenföld és/vagy Óbuda veszíthet területet, a felszabaduló jobb állapotú kocsik (elsősorban szóló Volvok) pedig Cinkotára és Troliba kerülhetnek. Úgyhogy nagyobb kivonásról nem érdemes álmodozni, legjobb esetben 30-40 kocsi kerülhet ki a rendszerből (és ebben benne lesznek a 405-ösök is).
Lista nincs, karaktercunami az van = mindentkétszermondhosszasan"
Csak, hogy megkönnyítsem azt, hogy kinek van igaza. Szedlmajer László írásai az elmúlt hónapokból ebben a topikban:
#118758 (hsz)
Teljesen igazad van. Frankón. Bárcsak lett volna más mozgásterünk. De ne révedjünk a múltba. Bárcsak majd ne kelljen ilyesmiket csinálni. Félek azonban hogy a kismotoros csuklós Volvókra rálocsolt 20 millió meg VH csuklósok sokmilliós csuklójavítása 5-10 év múlva nehezen állja ki a próbát... Új kocsi kell nagy mennyiségben, mese nincs.
#114366 (hsz)
A Volvo felújítási szerződést az üzemeltetési terület használja, kezeli, de a 2 genfi más kalapból lesz megcsinálva, így ezt szerződésesen is rendezni kell.
Lehet itt kötözködni, hogy a Volvók nem kapnak semmit, de amikor elviszik a Novához, Autó-Univerzálhoz, vagy csak helyben megcsinálják, akkor 20-25 milliós felújítást kapnak. Ahogy a Volvo felújítási szerződésről is szót ejtett, amibe a 7700A-k újulnak folyamatosan + a 2 darab PRM újult.
Egyébként meg volt lista, mert a közel 20 FKU, amit felsoroltam az mind átesett felújításon az elmúlt 2-3 évben, de ha kell külön kinézegetem, hogy melyiket hol csinálták meg.
Megúgy semmilyen más használtat se kéne Budapestre, de legalább valaki élvezi. Most már nem is lesz rá nagy szükség, hiszen hamarosan jön egy nagyobb kiszervezés, és a BKV bátran dobhat ki buszt 2019-ben.
Sziasztok! Az egykori BPO-505-ös gép adattáblájáról nincs valakinek fotója esetleg? Az érdekelne,hogy sima 415.14-es volt vagy az adattáblán is be van ütve ,hogy 415.14A!
nagyon el vagy tévedve, az intézménybe a kórház iskola/ovoda/bölcsi úgy látom nem tartozik bele...
101E vicc ahogy jár, az csak csúcsban él meg, azon kívül szinte üresen járnak a buszok
jól mutatja a hétvége is, hogy nincs szükség a 101E-re ha el tudja vinni a 114es család
40-50fős 7es max akkor van, ha előtte megy 3-4 perccel az előző 7es
ha a budafokit mondod nagy szerepnek, akkor miért kerüli el az 1es?
ha végre eléri etelét, lesz szívás ha felszámolják a 103ast, nem véletlen a nagy utasszáma, aminek fele tovább utazik a budafokihoz a tsystem, ujbuda center és egyéb helyszínekre