A téma a BKV buszai: járművek, alkatrészek, kiszolgáló létesítmények.
A többi szolgáltató, és a BKK minden más tevékenysége offtopic.
Más szolgáltatók topicjai:
Nem hittem volna hogy egyszer ezt kelljen írnom de megérdemli a BKV! Tudom hogy nekik van a legrosszabb állományuk de ami van azt ők se úgy osztják el hogy "igazságos" legyen! Mai 85: 7 LOV ( Hány FKU áll a garázsban? ) Cinkota részéről 1 MHK (Hány FLR áll a garázsban? ) Cserére már tudott FLR jönni... Ez megy minden szombat-vasárnap...
Az a baj, hogy folyamatos tűzoltásban kultúrálisan sokkal jobbak vagyunk, mint tervezett üzemeltetésben. Ha lazábbra veszed a kiadást, kényelmesebbé válik a műszak, több lesz a tartósan leállított, szétbányászott busz, és egy döglés esetén ugyanúgy előfordul majd, hogy magaspadlós kocsi jön alacsonypadlós helyett. Nem mondom, hogy pont ugyanolyan gyakran, meg nyilván vannak kocsik, amiket tényleg semmi értelme már naponta menetkészre összekalapálni, de az biztos, hogy az össz ap. kiadás csökkenne (és olyan -sűrű- vonalakon is, ahol az arány fontosabb lehet, mint a menetrend szerint tervezhetőség), szóval megértem, hogy a megrendelő nem szívesen enged.
Szándékosan másik üzemből példa: amikor összetört a két Alstom, az sem önmagában okozott nagy gondot a kocsikiadásban, hanem mert másik kettő tartósan üzemképtelen volt - hiszen jól elketyegett nélkülük is az üzem. Addig...
Főleg azért, mivel jelenleg is ez a helyet. Van egy teljesíthetetlen ap-s kiadás elvárva, amely által az adott napon lehaló ap-s kocsik helyett 80-90%-ban Ikarust küldenek cserére. Amivel semmi gond sincs, csak akinek ez számítana az pont nem tudja használni, hiába nézte ki. Ezért kellene, hogy a meghirdetett mp-s fordákon menjenek az Ikarusok, mert jelenleg is sokkal több kimegy, mint ami a kiadás, csak ap-s számokon mennek, ami nem túl szerencsés. A megrendelő ezen nem hajlandó változtatni, emiatt ebből sohasem lesz semmi komoly.
Nem is erről volt szó. Hanem arról, hogy 1-1 egésznapos számban, beugróban nyugodtan mehetne az Ikarus. Túl van játszva ez a téma. A használt, felújítatlan ap-s szarok már nem bírják ezt a kíméletlen üzemet, elhanyagolást, amit itt kapnak Budapesten.
Én sem azt mondom, hogy Ikarust mindenhová, de 1-1 számban mehetnének nyugodtan. Főleg amíg nincs jelentős mennyiségű új beszerzés.
Több éve megírtam nincs értelme a teljes ap flottának
Most azon túl, hogy Bukarestben az autóbusz flotta már több éve full ap. tehát valamilyen szinten azért igenis presztízskérdés, van egy jogszabály 2003. évi CXXV. törvényaz egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról ami szerint nemhogy nincsen értelme, hanem egyenesen kötelező a közszolgáltatások esélyegyenlőségének a megteremtése.
Persze lehet himi-humi módon, hogy adott esetben a kerekesszékkel közlekedő mozgáskorlátozottat majd csak a 3.-ik, vagy a 4.-ik busz tudja elvinni, mert csak az lesz ap.-s, szerintem ez vállalhatatlan irány lenne.
Több éve megírtam nincs értelme a teljes ap flottának, hogy használt buszokkal oldjuk meg.
Pláne úgy, hogy nincs pénzünk rá, budapest el van adósítva sokáig az m4 miatt is.
A bkk egyik kártékony csak külsőségeken alapuló siker(telensége) ez is.
Nem kellene magas lovon ülni, igen is mehetne Ikarus rövid számokban nagyobb létszámban és akkor nem állna bent hétvégén 100db fiatal kocsi, míg a bkv lestrapált ap-s folttája meg ekkor is utcán.
Akkor lehetne nyugatiig járó m3 pótló segítve az utasok jobb kiszolgálását mivel itt van nagy utaslépcső. És még lehetne sorolni sok példát egészen odáig, hogy legyenek megfizetve a buszosok rendesen, villamos vezetők 1,5x pénzt visznek haza...
Ezt életben tartani elég nyilvánvalóan drágább. Egy főváros nem kellene, hogy használt kocsikat újként kezeljen, úgy, hogy ezzel a problémát megoldotta 10 évig. Az, hogy a főváros eladja a buszait bontó helyett, mert más, kevésbé terhelt, nem egész napos fuvarokra még jók, természetes, magyarul az, hogy van egy használt piac nem gond. A legtöbben használt autót vásárolnak, mert nem tudnak újat, holott tudják, hogy ráfizetéses. De egy fővárosnál szégyen, ha nincs pénz arra, hogy gazdaságilag ne a legjobb, a "hosszútávon legolcsóbb" lehetőséget válassza. (Csuklós Volvok a kis motorral is ilyen kategória...).
Semmi baj nem lenne, ha nem újként lennének a használtak futtatva, s mivel ez alacsonypadlós, menjen éjjel-nappal. Nem újak, nem, ezekkel ezt nem lehet megtenni. Pontosabban meg lehet, de látjuk is az eredményt. A kímélő számokra, kevés futással lehet megéri nem újat venni, mert nem éri meg mindenhová az új. Az a szöveg, ami szerint az Ikarus-felújítások helyett jöttek és annál azért jobbak, igaz.... volt. De már eltelt egy kevés idő és a LOV-ok a mai napig úgy vannak hajtva, mintha újként jöttek volna ide. Ebből a szempontból az is igaz, hogy ha ez is kibír itt 10 évet, akkor minek az új? A színvonal senkit se érdekel, van, ami menjen. Ha tud. A 9 év üzemeltetési költsége senkit se érdekel, mert a vételár alacsonyabb volt, mint ugyanennyi új.
Megértem én, mindent megértek, a kiszervezést is. Szerintem is jobb mindent kiszervezi és oda fizetni szintén részletekben többet, mint a saját állományt lecserélni. Egyösszegben drága, kell a pénz máshová is, ezért jó, ha más veszi meg, vagy a sok olcsó használt. Darabra több. Megértem. Az egyszeri kiadás ne legyen sok, a többi nem számít. Ez megy tizensok éve... és mivel ez az alap gondolkodás, így csak a fentiek jöhetnek szóba és a rendelkezésre tartás. Az nem gond, hogy így évről évre egyre több van "elszórva", a hosszútáv nem érdekel senkit.
Természetesen az egyezés csak a véletlen műve, mindenki felelős gazdálkodó, az egész fenti pedig csak mese. Minden szép és jó és minden világoskék új busz. Tehát elenyésző a nem új. Nincs gond itt, csak sokaknak semmi se jó...
Az elmúlt 2-3 évben már senki nem védi őket, bár egy-két ember mindig lesz, aki bevédi vagy szorgosan keresi a kocsikat a laccusveddmeg topikba. Sajnos jelenleg is ott tartunk, hogy a BKV továbbra sem szerez be új kocsikat, miközben újabb kiszervezés előtt állunk. Ezzel az a probléma, hogy a BKV és az OFF szolgáltatók között még nagyobb lesz a szakadék. Kérdés, hogy a BKV buszüzemeltetés terén meddig fog helyt állni, mert ez, hogy n+1 típust üzemeltet, és abból a túlnyomó többség használt tizenéves kocsi, hát ettől ne várjunk sok jót.
Trizs olvtárs arra célzott, hogy újonnan gazdag városok veszik. Aztán Budapest használtan veszi meg, így nyilván nem is tartozik bele abba a halmazba, amire trizs gondolt.
Nemrég még azt a lemezt pörgették itt, hogy mennyire megéri a használt nyugati vacak, #Lacusveddmeg. Az istenért sem lehetett bebizonyítani, hogy ez nem így van.
Ezek a 330FC eladások Európában mind-mind punijós finanszírozású projektek... se Köln, se Wuppertal nem venne, ha nem lenne mögötte jelentős támogatás.
Dízel, standard A330-ast utoljára 2015-ben adtak el a TEC-nek.
Minőség terén érdemes megnézni, hogy az újonan vett Conectók gyakorlatilag első napjuktól csörögnek-zörögnek az utakon (nekem semmi bajom nincs velük, mert jó gépek, de az összeszerelésük minősésge elég silány). A new AG-k használt és 13 éves létükre sok esetben egy új kocsi színvonalát simán hozzák. Nem csörög-zörög, rezonál benne semmi sem. Minden dekorit a helyén, és jól látszik az rajtuk, hogy ilyen utak mellett is bírja az utastér a kiképzést.
Leginkább humán okai vannak az ilyen néhány kocsis átcsoportosításoknak. Jövőhéttől jön a 24-es, 28-as pótlás, és úgy jön ki a lépés, hogy Óbuda is kap kocsikat. + 11-88 is átment Cinkotáról Óbudára