A téma a BKV buszai: járművek, alkatrészek, kiszolgáló létesítmények.
A többi szolgáltató, és a BKK minden más tevékenysége offtopic.
Más szolgáltatók topicjai:
- Sehogy, szarul állunk, a kutya se ért ezekhez a szarokhoz itt, a múltkor Tanulózni kivitt 649-ről az állomány inkább felmondott, mint hogy ezekkel dolgozzon.
Tökmindegy, mert a BKV finanszírozása nem normatív. A BKK/Főváros simán megteheti, hogy kompenzálja a BKV-t a rossz utakért, cserébe máshol elvesz, és ennyi.
A kettős mérce évek óta fennálló, közismert tény, a rossz utakra vonatkozó kompenzációtól függetlenül is.
Bocs, de volt a BKK előtt is élet, és az azért szépen megmutatta a dolgokat. Nem volt a megrendelői oldal felől sem kényszer, sem minőségi követelmények, és ellenőrzés sem, aminek az eredménye az lett, hogy a Volvo csuklósok, ahogy már nem a Volvo Hungária foglalkozott velük elkezdte egyre több példány először csak védeni a betont valamelyik telephelyen, majd elkezdtek fogyni belőlük az alkatrészek (donor kocsik lettek belőlük), és ez nem 1x éves korukban volt, hanem sokkal fiatalabbak voltak még.
De még messzebb is mehetünk, amikor csak 200-as és 400-as kocsik voltak.
Az egyik buszgarázsba bevittek egy 280-as kocsit adagolóhibával.
Állt bent egy másik 280-as amelyik éppen valami jelentéktelen alkatrészre várt (értsd üzemképes volt, csak forgalomképes nem), abból szépen kiszedték az adagolót, átrakták a hibás kocsiba, és amikor a már adagolómentesített kocsit el akarta indítani az egyik szerelő, akkor kiabáltak neki, hogy el ne indítsa nincs benne adagoló.
Erre szép nagy káromkodásban tört ki, egy tök jó buszt képesek voltak tönkretenni egy másik hibás kocsiért.
Én sem tudom, és azért írtam, amit, mert akkoriban is nagyon sokan és nagyon határozottan állították a dolgokat, aztán kiderült, hogy nagyjából semmi sem igaz belőle.
Szavakat nem találok erre. Azért nem írtam rá, mert el se hiszem. Mondjuk ez a megrendelő kettős mércéje, erre hivatkozva verhetné az asztalt a kv szerintem. Csak nem fogja, mert nem is érdekli.
A VT-nek szerződés szerint járna plusz pénz az utak állapota miatt
Ez mellett meg csak úgy elmegyünk? Néhányan teli szájjal szidjuk a BKV-t, hogy micsoda roncsaik vannak, miközben a megrendelői szervezet szerint teljesen normális az hogy egyik szolgáltatót kompenzáljuk az úthibákért, a másikat meg nem? Mi ez ha nem kettős mérce?
Egyéb:
Az LPZ-954 egy hónapnyi pihenő után, péntek óta ismét forgalomban.
Alapvetően nincs vita köztünk, de én azt írtam, hogy úgy vannak kezelve a mai napig, mintha újak lennének. Erre nem válasz az, hogy most kevesebb tud kimenni. Az elvárt ugyanolyan magas, azok a szolgálati számok, ahová mennek, általában szintén nem kíméletesek, akár nappal, akár éjjel van. Rengeteg pótlást is visznek, most pl. a 24-esen is LOV van, de nyáron is tömegeket vittek a pótlásokon.
Az összes kocsin cserélni kellene torziós rúgót, mindegyikre kellene költeni, hogy az alap elvárást teljesítse, de ehelyett kíméletlenül hajtva vannak. Nem költünk már rájuk, mert majd bontó, de mikor lesz helyettük bármi? Igen, sok új kocsi kellene, de nincs. Engem mérnöki gondolkodással az érdekel, hogy miért ugyanaz az elvárás a rengeteg 14-18 éves kocsitól, mint az újaktól? Lehet azzal jönni, hogy akkor a KV ellustul, ha nincs elvárás, de ettől még úgy kezelni ezt a sok roncsot, mintha most gyártották volna őket se lesz életszerűbb. És ez igaz az összes Volvora is és szinte az egész állományra.
Igen, az utak se kímélik a kocsikat, máshol, ahol nincsenek ekkora igénybevételnek kitéve lehet kevesebb gond is lenne, de mivel az utak ilyenek, különös csak a karbantartásra hivatkozni. Többet kellene a kocsikkal foglalkozni, de ilyen kiadás mellett tényleg nehéz lehet. Lehet többet is tudnának tenni egy műszak alatt, mint tesznek, de nem csodálom, hogy nincs kedvük a sok selejtérett kocsit minden nap eszkábálni. Azért a feladatuk közel se azonos egy modern garázs (felszereltség!) modern és fiatal flottájával. És nem 20% az idős rom, hanem 100%. Csodák nincsenek.
Hiányzik legalább 500 új busz, a közeljövőben ha jön a 120, az is csepp a tengerben (csuklós ebből amúgy is csak 40, opcióval együtt), de ha ezek is úgy fognak közlekedni, mint most a sok Arrivás csuklós, ami hétvégén pihen, akkor meg annyit se érnek rendszerszinten. Az, ami van, nem jó. Tudom, olcsóbb a BKV, jobb a létszám, menjen innen ami tud, de azért az egész kiszervezés hátránya meglátszik ezen. Tényleg itt-ott roncsderbi megy, marhavagon-minőséggel, máshol meg az új busz megy úgy, hogy alig telik meg.
Nekem teljesen mindegy, a vezetőfülkében ugyanakkora helyem van. Az utasokat viszont abszolút megértem, hogy ez nincs így jól.
"Ha megbánták volna már rég visszaadták volna a kocsikat a feladónak. (Még most is megtehetnék, de könnyebb pofozni a szart, mint kiállni maguk és az utasok mellett.)"
Biztos vagyok abban, hogy ez ennyire nem egyszerű, hogy csak úgy visszaadják... Meg amúgy is. Kinek? A felszámolás alatt álló ex-gyártónak?
"De amúgy ja, igazad van, tök jó buszok ezek!"
Tudom, hogy nem áll távol tőled, de azért újfent megkérlek, hogy ne hazudj!!! Nem mondtam ilyet sehol.
Igen tudom. Attól még luxusnak tartom, hogy negyven busz áll a betonon a délutáni csúcsidőben. (Egyébként szerintem reggel sincs dokkal kevesebb kocsi ott.)
Szerintem a reggeli csúcs a mérvadó, nem a délutáni, így normális, hogy van bent pár kocsi, plusz a cserére szánt, szemlés, alkatrészre váró, balesetes, stb. kocsik. Bár nem tudom, ezt minek írom le, mert tudnod kellene.
Biztos nem bánták meg. Ha megbánták volna már rég visszaadták volna a kocsikat a feladónak. (Még most is megtehetnék, de könnyebb pofozni a szart, mint kiállni maguk és az utasok mellett.)
Amúgy mindeközben gyakorlatilag az összes PMP-nek össze van törve a hátulja, mert még mindig a odaverik magukat. Meg szépen elkezdtek a belső burkolatok is széthullani. De amúgy ja, igazad van, tök jó buszok ezek!
Amúgy Budapest tényleg gazdag városnak tűnik. A minap délután négy és öt között elmentem a Dél-tepsi garázs mellett. Legalább negyven autóbusz védte a betont csúcsidőben! Melyik közlekedési cég engedheti meg magának, hogy ennyi busz álljon a garázsban, akkor amikor a legtöbben utaznak?
Jelenleg hivataloson full ap-s kiadás van éjszaka. Viszont 914-es F1, F3 számát és 923-as F4 számát Délpest munkanapokon mindig 280-assal adja. Szóval éjszaka sem teljesül a full ap-s kiadás. Jelenleg is hivatalosan a 914-esre, és 923-asra kell Délpestnek LOV-t, és new AG-t adni, ami annyira nem vészes.
Egyetértek veled, hogy nincsenek kímélve, mert valóban a maximumot is kipréselik belőlük, ennél többet nem tudnának már teljesíteni. Csak azt írtam, hogy azért látszik a mélyrepülés, mert 2 éve rendelkezésre állást tekintve sokkal jobban teljesítettek. Kiadást tekintve a 7700A-s Volvókat is lekörözték, de mára ez közel sem mondható el, mert 31-ből 23-t kilökni a garázsból nem nagy eredmény. Főként úgy, hogy nap végére még néhány lerohad, és küldik ki a 280-ast. Mondjuk ahogy nézegetem a mai kiadott LOV-kat, azért nemcsak egésznapos számokra, hanem kétrészesekre is került LOV.
Minden szempontból kellene az új kocsi, mert egyértelműen jóval többet nyújtana az LOV-nál mind minőségileg és megbízhatóság szempontjából, valamint gazdasági szempontból is jobban megérné hosszútávon. Ha lenne 32 normális minőségű új csuklós, akkor 28-30 simán kiadható lenne. A BKV-nak sem mindegy, hogy 28-30 kocsit ad ki, amiből egy sem rohad le, vagy az LOV-t reszelgeti napi szintjen, hogy kb 22-24 kocsi kiadható legyen a 31-ből, és csatasorba állítsák az LOV cserére a 280-asokat.
Akkor viszont nem volt kiadva annyi éjszakai járatba, mint most, mert még a 280/435-ösök mentek főként. Nem csak a statisztikát kellene nézni. Amit írtam, igaz. A mai napig terhelt, sokat futó szolgálati számokba vannak osztva, egyáltalán nincsenek kímélve.
Lényegében tegnap erről volt szó. Ha picivel növelnék az mp kiadást, akkor az olyan emberek, akiknek csak az ap jó nem mennének ki a meghirdetett mp-s indulásokra, és nem lennének megszívatva. Ezáltal lenne több ap a garázsban, és ha egy ap-s számon rohadna le egy ap, akkor nagyobb eséllyel lenne rá ap-s cserekocsi. Tudod te is, hogy ez mindennapos jelenség. A megrendelő ezen nem hajlandó változtatni semmi áron sem.
"De már eltelt egy kevés idő és a LOV-ok a mai napig úgy vannak hajtva, mintha újként jöttek volna ide. Ebből a szempontból az is igaz, hogy ha ez is kibír itt 10 évet, akkor minek az új? A színvonal senkit se érdekel, van, ami menjen. Ha tud."
Ez annyira nem igaz. A kiadások, rendelkezésre állást tekintve elég jól látszik, hogy az LOV-k bizony nagyon mély zuhanásban vannak. Az LOV 2-3 éve sem volt már színvonalas, viszont ahogy írtad kiadták, mert nem rohad le, és boldogak voltak, hogy kiment. Voltak olyan napok akár 2 éve is, amikor a 32 állományi LOV-ból 28/29 darab simán kiment munkanapokon. Ma pedig a 31 állományi LOV-ból 23 darab került kiadásra. Azért erősen érezhető, hogy mekkorát zuhant ilyen téren a megbízhatóságuk. Ez csak a reggel, további kérdés, hogy estéig hány darab bírja ki.
45/F2 @ FLR-728 (V7700A), csere 19-45 (Ik.435). Tehát már reggel fél7-kor sem sikerül ap csk-t kiadni úgy, hogy a Volvó igazából csak fél6-ig bírta, egy körét már lepótolta szintén egy 435-ös, mint GT.
A lényeg: ott is maradt egy kerekesszékes az egyik megállóban. Ez az igazi esélyegyenlőség, nem? Csak így tovább!