A téma a BKV buszai: járművek, alkatrészek, kiszolgáló létesítmények.
A többi szolgáltató, és a BKK minden más tevékenysége offtopic.
Más szolgáltatók topicjai:
Az Ik-280-nak a 128-as felső végén, Virányosnál símán megfordultam.
Majd megkérdezem Villámhetes olvtársat, hogy menne e vagy nem, de nem biztos, hogy meg merném próbálni a felső megfordulást 7700A-val, 435-tel, vagy VanHool-lal?
Van még lentebb a BKV-nál? Tegnap a 95-ös buszon láttam IK280-ast, alig bírt át tekeredni a körforgalmon a Lengyel Templom és a Telefonközpont között. Mi történt az alacsony padlós Solo buszokkal, elvitte a Leia hercegnő?
Csak arra gondoltam, ha már visszatért közénk az, aki a legjobban tolta ennek az egésznek a szekerét, akkor mond valamit a szívügyéről. De úgy látszik már őt sem izgatja. Milyen meglepő...
Amit MCA linkelt, abból csak két sort:
A 36-os járat végállomásai viszonylag messzebb helyezkednek el a dél-pesti telephelytől, így ezen a vonalon a VT-ARRIVA Kft. Mercedes Conecto típusú autóbuszai közlekednek.
Innen még hiányzik egy mondat, hogy amúgy a csonka menetekről sosem hallottunk BKK-ilag, a 36-os Délpesti buszgarázs megállója pedig nem is az, mint aminek látszik. És érdekes, a 97E-ről szó sincs. Ha ott lehet, nálam 45-ösön is lehetne C2, a Bogáncs még közelebb is van. Lakik is itt egy önkori képviselő, megpróbálom felvenni vele a kontaktot. Biztos nem jár soha busszal, de hátha akar majd ezzel kampányolni. És valószínűleg napjainkban ez a fő vonalelosztási elv: melyik kerületnek mekkora az érdekérvényesítő képessége. De megértem, hogy ezt nem írják le, bár a kutyát nem izgatná itthon, ha azt is írnák, hogy mit érdekel az téged. Utasbarát elosztás, esélyegyenlőség, rezsimenetek racionális felhasználása. Ja, látszik...
Nem kötözködésképpen, de Pestszentlőrinc, MÁV-állomás annyira nincs messze a Dél-pesti garázstól. És jópár autó a 36-os vonalon vagy a Dél-pesti garázstól indul, vagy Pestszentlőrinc Máv-állomásról.
A BKK Zrt.-hez 2018. szeptember 21-én érkezett „Miért egyenetlenül kerülnek szétosztásra Budapest területén a pár éves és a lassan nagykorú buszok?” tárgyú adatigénylésére hivatkozva az alábbi választ adjuk.:
"Azokban a Divíziókban volt egy ideig jobb az idősebb állomány is, ahol megjelent vagy új, vagy használt flotta a régiek mellé. Ez itt nem történt meg."
Pontosabban miután a használtak elfutottak gond nélkül 2-3 évet, utána ide, nem igazán érkezett semmi. A csuklósok kivonására visszalettek téve Volvok, a gázosok problémáira pedig van 412-es. Hát, igen. Abszolút ugyanaz, mint az új kocsik jelentenének...
Amikor volt megrendelői kontroll? Egy olyan megrendelőtől aki azt se értette miért baj, ha hétvégén minden szóló? :D
Igen, átmenetileg volt egy jobb időszak, de vegyük már észre, hogy ezek a kocsik akkor jöttek frissítésként. Persze, hogy jobb volt, de azóta már mindegyik használt ment annyit, mintha új beszerzés lett volna, pont ez a bajom.
Hagyjuk már Dél-Pestet. Fiatal kocsi egy sincs, mégis mitől várjuk a csodát? Azokban a Divíziókban volt egy ideig jobb az idősebb állomány is, ahol megjelent vagy új, vagy használt flotta a régiek mellé. Ez itt nem történt meg. Egyik VH se lenne ekkora ramaty, ha nem 0-24-es állandó szolgálat lenne rájuk erőltetve, mintha 0 évesek lennének.
Na pont ez a bajom. 69-75% a kiadás egy 18 éves flottánál? Borzasztó, mi? Mégis ki, hol tanult? Mennyinek kellene legyen, 90-nek? De ne is legyen rájuk költve, mert nem éri meg. Akkor hogyan?
Attól, hogy te nem látod, vagy én nem látom, még mitől biztos? De ha nem történik velük semmi, akkor gondolom nincs hozzájuk az, ami kellene. A nincsből nehéz. Majd ha eldöntik, hogy rájuk költenek még egy valag pénzt és beszerzik amit kell, akkor lesz vélhetően kezdve velük valami.
Az egész honosítás baromság. Az is, hogy újak helyett használt hibridekre költöttek. De ennek mi köze a fentiekhez? A csukló problémák is azért vannak, mert 1. nem újak, 2. nem épp kis terhelést kapnak itt (utasmennyiség, utak állapota), szintén nem hiszem, hogy felróható.
Ami kimaradt, hogy a BKV-nak indokolt költség alapján megy a kifizetés, ami elvileg pont az, amit mondasz: elvileg is mindegy, hogy rosszútpótlék, vagy kiesettszélfogó-pótlék rovátkába írva fizetik ki a 85-ösön járó buszok magasabb karbantartási költségét, gyakorlatilag meg nyiván épp annyi lesz az idokolt, amit abban az évben a főváros a közlekedésre tud fordítani ill. a BKV ki tud alkudni...
Ez a "kettős mérce" soha nem volt még titok sem, vagy ilyesmi, tök más a két szerződés jellege.
A BKV mint a város tulajdonában álló belső szolgáltató, teljesen más státuszban van, mint a többi. A külső szolgáltatók km. utáni díjat kapnak a megadott szolgáltatás után, x évre előre lefixált feltételek szerint, és minden más extra, amit legfeljebb kérni lehet tőle ellentételezésért. A BKV egyik szerepe pont az, hogy ezeket az egyebeket megcsinálja. De a BKV-nak nem is fogják 6-8 év után kiadni az útját, hogy vigye a buszait, ahova akarja, a budapesti buszközlekedés fix része (most nem emlékszem, garantált 50%?) az övé, a kötöttpályáról nem beszélve...
LOV-ból 31 darab van, egyet már kidobtak. Azért a BKV-t sem kellene zsigerből utálni, azért kaphatna esélyt, mert ilyen állomány mellett ne csodálkozzunk, hogy itt tartanak. Jogos, hogy sok rossz lépés volt a részükről, ugyanakkor sok esetben (pl: takarítás) jobban teljesít, mint az OFF alválalkozó. Elég szánalmas, hogy az OFF C2-eseken a mocsok ragad össze-vissza, és évek óta felmosórongyot nem láttak. Ez a fajta hozzáállás is nagyon messze van a színvonalas közlekedéstől, hiába szolgáltatnak C2-esekkel (ezért ne szervezzenek ki, hogy tojnak a szolgáltatás ellenőrzésre). Mi a baj a new AG-kal? Nem kell a csuklót átalakítani, csak megerősíteni kell. De erről nehogy már a BKV tegyen, hogy olyan utakon szolgáltat, ahol rettentő nagy amortizáció éri a buszait. Hibridet, LOV-t értem, hogy miért kifogásolod, de nem értem a new AG-knál miért zavar, hogy a csuklót rendbe teszik.