A téma a BKV buszai: járművek, alkatrészek, kiszolgáló létesítmények.
A többi szolgáltató, és a BKK minden más tevékenysége offtopic.
Más szolgáltatók topicjai:
Kicsit azt érzem, hogy mintha próbálnád kibújtatni őket a kritika alól. Kormányzati segítség által a VB százasával vásárolja az új buszokat, MÁV az új vonatokat. Nem hinném, hogy pont pár tucat BKV-s busz ötlete kapcsán a kormány kihátrálna a megállapodásból, azért ez elég vicces kimenetel lenne. Ráadásul meglehetne oldani, hogy mondjuk a főváros 20%-os önrészt biztosít a vásárlásba. Ha pedig jönnének új buszok nagy valószínűséggel ITK Mercik lennének, amire ott az opció, szóval még a kormány sem járna rosszul. Most ugyanazt csinálod, mint akikre mérges voltál éveken át, ugyanis azt írod mit miért nem lehet és miért hülyeség, miközben idáig napi 10x beírjátok ide milyen rossz a BKV buszállománya. Ne tegyünk úgy, mintha ne lenne prioritás, hogy a belvárost ne füstokádó és kigyulladó buszokkal legyen teli (igenis várospresztízs, egészség, környezettudatosság és még lehetne sorolhatni).
Aztán meg majd lehet nagyokat csodálkozni (ne így legyen), ha VD a BKK régi/leendő új vezetője ott folytatja a buszos kiszervezést, ahol abbahagyta. :-(
Nem azt mondtam, hogy helyette, hanem mellette. Mivel több feltétel volt, ezért ezt beletudták volna tenni a pakliba és ezzel egy win-win helyzetet felállítani. A profilba beleillett volna, és még kommunikációs retorika felépíthető az eü és az új buszok között. A baj az, hogy megint az látszik, hogy az akarat/gondolat hiányzik a fejekből.
Nem akarok politikába belemenni, de köze van hozzá. A mostani városvezetést ugyanúgy nem érdekli a BKV buszágazatának állapota. Amikor az Atlétikai stadion megépítését a jelenlegi városvezetés ahhoz kötötte, hogy csak akkor mennek bele ha kapnak egészségügyre és CT-re pénzt (és voltak még feltételek). Nyugodtan lehetett volna azzal kezdeni vagy kiegészíteni, hogy a BKV számára 100 új busz jövőre. Az államnak ez nem akkora pénz, hogy ne tudták volna teljesíteni. Addig ne várjunk csodát, amíg a jelenlegi városvezetés még ötlet és megállapodás alapon sem veti fel az új buszok beszerzését.
Máshol is van baj, jó nagy. Ma találkoztam MPV-999es Solarissal a 39esen, 1db ember volt rajta. Eközben a 157esen drága NLE-855 ös villanymodulón komoly heringparti volt. Egy hete közlekedik, khhm, próbál közlekedni a 157esen villanymoduló, de eddig szinte minden nap cserélni kellett. Tegnap például Hűvösvölgyben lerobbant az egyik villanydoboz még az első menete előtt. Reggel ki is maradt a csúcsban 2 menete.
Botrányos ami itt folyik. Már az utasok is átkozzák őket...
Megy itt az "álmodozás" hogy mit kéne kidobni ha megjönnek az új buszok..... Ha így folytatódik akkor én még azt is kinézem ebből az áldott jó cégből hogy a nemrég kiment LOVot is újra megvásárolják....
Nagy bajok lehetnek az elegendő forgalomképes busz kiadásával, péntek délután pl. a 178-as járaton IK-405 midibusz (BPO-199 frsz.) közlekedett, ilyet még sosem láttam az évek során.
412-eseket miért? Nem úgy volt, hogy azokra lehet az ottani szóló állományból a leginkább számítani? Legalábbis mikor elkerültek Cinkotáról picit fellélegezhetett Dél-Pest.
A LOV-okból az összeset ki kell selejtezni. A New Conecto G-k és a 6 db további Lion's City G érkezésével nagyjából meg lesz rá az esély (meg a csuklós hibridekkel is, de ezek érkezését vegyük úgy, hogy nem érkeznek).
Ha meg költünk és mindig elodázzuk az új járművek sürgető és azonnali nagymennyiségű beszerzésének szükségességét megsegítve a döntéshozókat és a tulajdonost, akkor még elvi esélyünk se lesz hanem nplusz egyeszer felújítjuk az Ikarust...
Nem is tudok jobban egytérteni. Igazából az utolsó 6 közülük még rendben van, de az MHK-sok...
Illetve lenne még egy gondom, amit csak a buszág tud megoldani: az milyen dolog, hogy második napja azért szívok a reggeli bejutással, mert Kőbánya nem tud kiadni kocsit a 130-asra? És nem is járok 130-assal ez a legdurvább az egészben. Szóval valamit csinálni kéne...
"...úgy hallotam hogy nehezen férnek meg. Bár a busznak elsőbbsége van/volt."
Na éppen ezért. Kőbánya troligarázs volt 40 évig, annak épült. A buszok ott megzavarták a kialakult technológiai rendet. Aztán szép lassan "átvették az uralmat" a trolik fölött. Nem csodálom, hogy nehezen férnek meg...
Nagyon jól tudom hogy ez kényes téma.
Annak idején a Mezősöket és a Récseiseket sem kérdezték.
Az is tény hogy nem sok busz van ott. Humán oldalról nem ismerem a helyzetet.
Cinkotán a genfi állomány elöregedése szintén probléma. Némelyik genfinél már az is csoda, ha még 1-2 évet "kibír". Nem véletlen, hogy a 32-esen és egyéb ap számokon rendszeres a 280-asok és 435-ösök megjelenése.
Mindegy, hogy a középső szakasz lezárt állomásainál állomáspótló indul, metrópótló vagy sűrítik a jelenlegi járatokat, mert a lényeg az, hogy ezekhez többlet kapacitás kell buszok terén. Ha minden a tervek szerint halad, akkor márciustól Arany és Ferenciek állomás kerül lezárásra, júliustól pedig Klinikák és Corvin is csatlakozik a lezárandó állomásokhoz. A helyzet leginkább nyár középétől válik érdekessé, ugyanis a déli szakasz befejezését 2020 év végére teszik, és jöhet még csúszás. Nyártól valószínűleg több metrópótló járat meghosszabbított útvonalon fog közlekedni, mert Corvin és Klinikák állomás elérésére É-D irányban nincs más alternatíva, és ilyen forgalmas állomások kiesésére már nem elegendő 4-5 percenként járó állomáspótló indítása. Metróért Egyesület úgy számolt, hogy tavasztól bő 15-20 többlet busz kell.
Volt egy érdekes eszmecserém a témában. Persze ő is azt mondta, hogy nem jönnek a csuklós hibridek, majd feljött egy pár szempont, ami alapján én azt mondtam, hogy jó, akkor 60-40 az esélye. Persze nem év elején, hanem inkább a második félévben. Bár ne legyen igazam, mert az egy hatalmas öngól lenne. Az ismert okokból. Meg mert a szólók sem az igaziak és tegnap este nagyon meglepődtem, hogy a PHG-638 már úgy csörög-zörög, mint egy 15 éves FJX.
IK: valamivel pedig ki kell váltani egy részüket, mert szegények elrohadnak az utasok alól. A másik pedig az, hogy hiába van tartalék hagyva a rendszerben, de nehezebb napokon már ennyi többlet kocsiból sem feltétlen megy a kiadás. Szóval csak úgy kivonni sem lehet őket. Második adag Conciról beszélni nem igazán lehet még, szóval nem tudom... persze én sem akarnék költeni rájuk. Csóró 435-ösök...
Amúgy lenne még valami, amiben kíváncsi lennék a véleményedre. Bevallom egy kicsit rögeszmémmé vált már a dolog, de beszélgetni lehet róla: egy önálló autóbuszüzem, mint külön önkori cég szerinted tudna működni?
Nem valószínű hogy a kulon lezárt 1-1 allomasokat pótolni fogják inkabb suritik a felszini jaratokat. Mert szinte mind különálló állomás ami egy maisk allomasrol elérhető a felszínen.
A csuklós magaspadlós állományt hogy látod? Egy-két kocsira lehet költeni kéne, mert metrópótlás előtt semmit nem kaptak és nagyon gatya állapotban vannak. És sajnos egy-két felújított kocsin (főleg a 435-ösök közül) látszik, hogy a váz már megint nincs túl jó állapotban. Mi lesz velük? Mert nélkülözni még egyenlőre nem lehet őket. Jön még egy kör felújítás, vagy a csuklós hibridek érkezésével (HA!) leselejtezitek a legrosszabb állapotú kocsikat?
OFF: Szerintem azokat a pletykákat inkább hagyjuk, főleg, hogy egyelőre még csak tervekről beszélhetünk, nincs semmilyen konkrétum. Valószínűleg marad egyébként az ITK a DKV mellett, csak az együttműködés formája módosul, így a beszerzendő buszok típusának kitaláláshoz se kell túl nagy logika...
Ez érthető, ugyanakkor Kőbányán nemigen marad "vállalható" kocsi. Így is elég silány a garázs színvonala, valószínűleg nem tesz jót nekik, ha további 15-18 éves kis Volvókkal gyarapszik a garázs.
Huszonöt évvel ezelőtt volt egy főiskolai tanárom, aki negyven évig az Egyesült Államokban élt, és a rendszerváltás után jött vissza Magyarországra (értelemszerűen már idős emberként). Előtte évtizedekig alig használta az anyanyelvét, szóval a magyar beszédét is erősen átjárta az angol hatás. Az ő szavajárása volt a "megorganizálni". Ezt a szót azóta nem hallottam, egészen máig :-)
A felszámolónak ez az egyetlen bevétele (a 22 busz rendelkezésre tartásáért kapott összeg), a felszámolási folymatban ez fontos elem (főleg a hitelező bankoknak) annak "eredményes" (jelentsen ez bármit) lezárása érdekében. Nehéz ügy.
Ha más nem átvisszük őket (megpróbáljuk megorganizálni) év elején Kf-re, ott reálisabb, hogy a 20-ból nem 14-15 megy csak ki. Ugye levonja a kötbért a BKV, de ahogy tanult kollégák mondják: kötbér és megtakarítás még utast nem szállított...
Így viszont a Zách utcába kisVolvo jut, ami nem öröm nekik (nekem sem), de kisebbik rossz mint, hogy a tartalék állománya reggel már nulla, mínusz, mert sok-sok forgalmi Modulót pótol. És akkor jön a kritika joggal, hogy miért ótvaros az 538 belseje. Mert naponta kétszer megy: éjjel meg nappal :-(
Főleg akkor jutnának a kisVolvók levegőhöz ha jönne a második adag Conecto B (B mint vagy 2-es vagy Bulldog) és lehetne őket kiküldeni valami minimálesztétikára és külső vizsgára, hogy gatyába rázódjanak. Vázazni 10 millikért valószínüleg felesleges de pénz sincs rá. És akkor mégegy, mert minden mindennel összefügg: alig maradt két partner Pesten aki egy ilyenben érdemi, hasznos munkával részt tud venni.
A kőbányás Modulókat végül miért nem sikerült átvenni a gyártótól némi kötbértartozás elengedése árán? Úgy emlékszem ki volt írva a pályázat és vissza lett vonva.
Hogy lett volna ebből exporttermék. Nem nem véletlenül, hanem mert nem is arra készült. Nem is fizette volna senki. De egy nagyon jópofa kis busz, bár kicsit magas.
Jöhet a Deform+buldogképű Conecto G kombó, természetesen még mindig az ITK által szállítva? Micsoda önállósodás lesz ez.
Amúgy ne csodálkozzunk: az Alfa és a Volvo Polska között mindig is ég és föld volt a különbség.
Mindenki ismeri a mondást, miszerint a szükség nagy úr. De azt a mondást is, miszerint mindennek van határa. Abban megegyezhetünk, hogy ez egy garázskapun belül megoldható/megoldandó probléma, szerintem pedig elvárható, hogy akkor a garázskapun belül is maradjon.
Mennyivel más szemszögből lehetne megítélni a céget, ha az ez ügyben döntéshozatali joggal rendelkezők ki sem adnák a kocsikat az ilyen dolgok miatt (beleértve a tisztasági problémáktól kezdve a balesetveszélyes elemekig - márpedig szerintem az elszálló ülés igenis balesetveszélyes), mint hogy alkalmanként ilyen guruló gennygombócokon utazzanak az utasok, különösen akkor, amikor érzékelhető, hogy ez csak egy töredéke az állománynak. De ha így haladunk tovább, valóban elszaporodhatnak ezek a jelenségek.
Elég csak az utakhoz való hozzállást nézni. Nemrég emlegettük fel újra azt az esetet, amikor a 22-eseket és 40-eseket egyszerűen visszafordították a városhatáron a minősíthetetlen utak miatt. Szakmailag megindokolható, a járművek fenntartását segítő döntés volt, valamint egyértelmű célzás a releváns városok útgazdálkodását illetően, amit radikális volta ellenére nem haboztak meghozni. Hát innen jutottunk el odáig, hogy pár éves buszokat vázjavíttatunk a csodatevő utak miatt.
Hogy mindez felületes felsővezetői szemlélet, fenyítések, vagy a fenyítéstől való félelem miatt alakult-e így, netán csak egyre és egyre lejjebb adtuk igényeinket, mint a demotivált tanuló, aki az első bukások után már nem is viseli olyan nehezen a következőket, nem tudom. Annyi viszont biztos, hogy ha nem akarjuk vissza a tíz évvel ezelőtti állapotokat, akkor most kell megállnunk.
Van egy olyan érzésem, hogy az új fővárosi szivárvány koalíció inkább vesz korlátozottan használható elektromos buszt ahelyett, hogy venne kétszer annyi dieselt:(
A CNG még elfogadható kompromisszum lenne de előtte rendezni kellene a gáz beszállítóval a Dp-en tapasztalható olaj problémát.
Mert amennyiben ez nem történik meg azokkal sem leszünk előrébb:(
Én viszont tökéletesen tudom ki írta és személyesen is ismerem. Állítom, hogy az egyik legjobb autóbuszos szakember az országban jelenleg. De legyen is elég ennyi!
1. Nem törik mint a ropi.
Egyrészt azt nem konkrétan V127/M108d-re mondta, hanem úgy általánosságban. Másrészt meg a motortartó bakokkal, amire utalt, igenis voltak gondok.
2. Az állomány bő 90%-a kimegy reggel. Igen, persze napközben meghibásodik.
Engem azért érdekelne egy olyan statisztika is, hogy hány busz robban le napközben.
3. Mentek becslésem szerint 15 millió kilométert Budán és Pesten kigyulladás, nagyobb balhé nélkül.
Mondjuk, azért az nem fasza, ha attól jó egy pár tucatos buszszéria, mert nem gyullad ki, meg úgy igazából nem úgy sikerültek, mint mondjuk ugyanezen busz, csuklós változatának sorozatpéldányai.
És persze nem exportképes, ahhoz sokat -most már inkább kelllett volna mint kellene - javítani rajta.
Ezzel viszont nagyon egyetértek!
Azért az konkrét megjegyzés, hogy van benne egy kis váz esztétika fetisizmus, ami nem elsődleges...
Ezzel lehet vitatkozni, valóban.
...a végére tett kávézós ilyen olyan megjegyzés meg nem elegáns, de hát ez van.
Ezt viszont nem találom benne. Nincs egy kis üldözési mániád? :-) :-P :-)
Én egy kicsit szkeptikus voltam a PKD projekt indulása idején ezzel a fajta buszgyártással kapcsolatban, de aztán az élet végül erősen rám cáfolt! Sokkal hamarabb vége lett az egésznek, mint ahogy azt sejtettem korábban! Mégis azt mondom, hogy folytatni kellett volna, tűzzel-vassal harcolni mellette, persze rendes csuklósokkal. Most már semmi értelme az egésznek, ugyanis egyrészt teljesen újra kellene kezdeni majdnem mindent, másrészt meg kurva gyorsan kell, kurva sok új busz! Ha török és csak nyolcéves koráig bírja, akkor török és addig bírta, de még az is jobb, mint a jelenlegi roncsderbi!
...a minden héten felgyulladó busz különösen jól esett.
Örülök, hogy elérte a célját a cikk! :-D :-) De komolyra fordítva a szót, azért remélem nem érezted személyes támadásnak??? Vedd ezt a mondatot egy kis költői túlzásnak, amely talán felnyit néhány szemet!
Szerintem, egyrészt a célunk közös, csak azt különböző utakon próbáljuk elérni. Másrészt pedig nagyon jól tudom, hogy a BKV igen sűrűn rendel Fogmaker tartályokat, tehát jóval több, kisebb tűzesete van a BKV buszainak, mint amelyek kapnak nagyobb sajtóvisszhangot. Szóval szerintem ennyi sajtószabadság bőven belefér!
Nem csak a BKVsok törnek, de törnek (A BVnél is volt rájuk panasz) Több komoly motorhiba, és jelentős motortéri tűz köthető hozzájuk. Úgy kaka a 66 kocsi, ahogy van, de sajnos van 850 másik, rosszabb. Pedig rendes helyes ezek sose kerülnek forgalomba.
Nem tudom ki írta, nem is akarok vitatkozni, talán nincs is mivel, hiszen szakmai szemmel lehetnek benne igazságok, nagy ész nem kell hozzá, hogy egy Conectóhoz kpéest aligha kiérlelt busz.
Pár tény:
1. Nem törik mint a ropi.
2. Az állomány bő 90%-a kimegy reggel. Igen, persze napközben meghibásodik.
3. Mentek becslésem szerint 15 millió kilométert Budán és Pesten kigyulladás, nagyobb balhé nélkül.
És persze nem exportképes, ahhoz sokat -most már inkább kelllett volna mint kellene - javítani rajta.
Azért az konkrét megjegyzés, hogy van benne egy kis váz esztétika fetisizmus, ami nem elsődleges, a végére tett kávézós ilyen olyan megjegyzés meg nem elegáns, de hát ez van.
Az igényesség szintje dinamikusan változik a terheléssel. Én egész más területen dolgozom. De, ha látom, hogy nekem és egy kollégámnak estig le kell adnunk egy munkát, ami reálisan kettőnknek kétnapi munka lenne, akkor lejjebb fogok adni az igényességből, és csak egy célom lesz, hogy valahogy estére működjön az egész.
A BKV-nak minden reggel ki kell tolni a garázskapun X darab buszt. Ez az alapelvárás. És akkor az a kérdés, rendelkezésre áll-e annyi erőforrás (pénz, munkaerő, eszköz, alkatrész, stb.), amivel ennek az elvárásnak meg tudsz felelni úgy is, hogy ilyen állapotú kocsit nem adsz ki.
Én, bevallom őszintén, inkább csak sejtem a választ, de nem tudom.
Az viszont, hogy egy adott garázsban konkrétan nincs egy ember sem, akiben legyen annyi igényesség, hogy ne így járjanak ki a buszok, már egyáltalán nem politika. Ennek eleve nem kellene a BKK ellenőrzéséig eljutni, már valahol jóval előtte tarkón kéne ezért csapni valaki(ke)t.
...nem, ez a telibenyomott suttyó igénytelenség miatt van.
...
És hullabiztos, hogy bizonyos körök politikát fognak ebből is csinálni.
A suttyó igénytelenség akkor harapódzik el, ha hagyják. Ez a kérdés pedig mindenképp politika, ahogy minden, ami a budapesti közlekedés finanszírozásával, szervezésével kapcsolatos. Ráadásul nem csak városi, hanem országos: a süllyedés ugyanazon főpolgár alatt kezdődött, mint annak idején az emelkedés. És szvsz. nagyjából azzal függ össze, hogy a BKK - mint szolgáltatást finanszírozó és ellenőrző szervezet - milyen mértékben tudta keresztülvinni az akaratát.
A szomszéd topicból, a PKD projekt szerelmeseinek érdemes elolvasni:
"A kérdés inkább az, hogy az eredeti 127-es hogyan tudott megszületni olyan konstrukcióval, amivel tette. Lehet hogy a külső burkolatok csinosak rajta, de ami alattuk van az botrány. A motortartó környezete egyszerre gyenge és nehéz, a fordulókör átmérő azért kicentizett 25 méter, mert nem tudták tisztességesen megtervezni a mellső tengely vázkörnyezetét. Az, hogy a busz keresztmetszete a homlok- és hátfalon nem azonos, inkább már a vicc kategória. Holnap reggelig lehetne sorolni az ehhez hasonló baklövéseket amiket a cégvezetőkkel kávézva, a buszon utazva vagy kiállításokra járva nyilván nehéz kiszúrni, de nem véletlenül nem lett ebből sem soha exporttermék."
,,Indoklás: ajánlattevő nem az ajánlati felhívásban valamint a hozzá kapcsolódő közbeszerzési útmutatóban meghatározottak szerint adta meg a Felolvasólapon a Kbt. 68. § (4) bekezdés szerinti értékelés alá eső szerződéses kötelezettséget keletkeztető, számszerűsíthető adatai közül az általa vállalt szállítási határidőt, ugyanis a maximálisan megajánlható 15 naptári nap helyett a Truck-Trailer & Parts Kft. által megajánlott érték 63 000 000 volt."
Hónapokkal ezelőtt 178-ason volt szerencsétlenségem egy hét alatt két Trolis szóló Volvot kifogni, mindkettő ilyen állapotban volt. Azóta múlt héten a 195-ösön kifogtam egy újabb Trolis Volvot, szintén zenész.
PHG-654 @ 174 vagy volt már bécsi hibrid forgalomban? Az első ajtót mindenkinek ajánlom megtekintésre nyitott állapotában. Van egy olyan érzésem, hogy lesz még vele gond...
Csak én nem látom a képeken a problémát? Ez egy világoskék, alacsonypadlós, légkondicionált, környezetkímélő és korszerű szép új busz.
És akkor már folytatva a sort:
NCZ-567: hátsó négyesnél a kapaszkodóhóz ha a szél is úgy fúj, egy anyát, és két csavart jó lenne behajtani, mert így a függőleges kapaszkodót csak felül egy ponton fogja az a vízszintes rúd, amit pedig csak egy anya nélküli csavar, meg a szentlélek tart a helyén.
NUU-956: átellenben egy magasságjelző és egy helyzetjelző nem világít hátul, a sok fény[jármű] világossága mellett jó lenne, ha egy átlag autót is biztonságosan lehetne látni.
Ezekben az esetekben nem magával a busszal van a probléma, hanem a fenntartásával. Idővel minden elromlik, ami el tud. Egy ponton viszont, kifejezetten az elhanyagolás mellett, már gazdaságilag nem éri meg pofozni őket. A régi, a használt is lehet jó, az új is lehet az árához képest rossz. Ez sajnos nem fekete-fehér. De persze a jövőbe se lát senki, és amikor a kérdés nem az, hogy milyen jármű megy ki, hanem hogy megy-e, akkor nem nagyon van erőforrás amit a járműparknak, annak fenntartási lehetőségeinek és beszerzési opciók vizsgálatára lehet irányítani.
Úgy gondolom, hogy a porcukros szart nem kívánom meg, ha mellérakok egy adagot porcukor nélkül. Attól még nem lesz valami jó, hogy mellé teszek valamit, ami rosszabb. A rossznál jobb, ez tény, nem is kevéssel, de a jótól továbbra is elmarad fényévekkel.
Tényekre és számokra alapozzunk. Ebbe beletartozik, hogy a BKV-hoz tartozik a kocsi, vagy más szolgáltatóhoz. Önerőből, hitelből, állami, vagy EU-s támogatásból vásárolták-e a flottát. Nem tartom célszerűnek a kor és az állapot/minőség közötti egyenes egyenlőség beállítását. Ott van a futás, karbantartás, konstrukció kiforrottsága, utak állapota, esetleges felújítások, és még sok száz tényező.
Ne felejtsük el, hogy a VT új flottái a PDN-ek kivételével mind a Vitézy-érában lettek lehívva (vigyázat, nem a forgalomba állásról beszélünk) - csak a konstrukcióból adódóan az NCA-k csepegtetése jó sokáig eltartott.
A szóló Modulo-flotta oké, de a csuklósokat és a hibrid Volvókat inkább el kéne felejteni, mert azok a történetek egyenként is gázak, nemhogy együtt.
Választás utáni budapesti összegző cikket nem találtam az említett évekből, pedig visszalapoztam 2010-ig.
Az aktuális újdonságokról (tesztbusz vélemények, 412 felújítások, BKK tenderek - legyen szó midiről vagy elektromos buszról) stb.
A cikkek akkoriban igyekeztek tárgyilagosak és tényszerűek lenni.
Az utóbbi években sajnos egyre inkább elmentek erős véleményformáló irányba.
A végső üzenete viszont nagyrészt korrekt és helytálló:
"Sokszor hangoztatják a politikusok (főleg választások környékén) és a zöld aktivisták, hogy Budapestre korszerű, zöld energiával hajtott buszokra lenne szükség. Hol itt, hol ott sütik el 300-1000 darab elektromos busz mielőbbi forgalomba állítását." .. "másrészt pedig már az sokat segítene a főváros légszennyezettségén, ha az EURO V-ös lenne a legrosszabb környezetvédelmi besorolású autóbusz Budapesten. Szóval ideje lenne, hogy a városvezetés és a környezetvédők is magukba nézzenek és azért kardoskodnának, hogy minél előbb korszerű Euro VI-os buszflotta közlekedjen Budapesten. Majd ezután lehet elektromos buszokról álmodozni." forrás: (https://omnibusz.blog.hu/2019/12/09/buszmuzeumot_orokolt_karacsony_gergely_tarlos_istvantol) szerző gondolom Kristoof
Ilyen igénytelenséget hogyan engedhetik ki utasforgalomba? Ezt a kocsit honosítása óta nem sokszor takaríthatták, mert olyan szinten ganés és mocskos, hogy a Balkánon se férne meg. Az utasteret pedig gázolajszag illatosította.
Pxz az homm rendelkezésre tartás (ami azt jelenti elvileg, hogy 4 nek kene kint lennie na ebből jó ha 3 kint van) 880 egy hete sehol. Az RIW-k pedig TTL- a konstrukcio kérdéses mert ott 5+5 rol volt szó na most ebből 5+1 van csak)
Moduloban nincs Knorr (?). Kérdés, mit mérnek akkor. Természetesen egyik vonalon sem tudta végigdolgozni egy kocsi a napot (237-esen cserélték, 157-esen pótolta az Óbudás KT). Pedig szurkoltam a 858-nak, mert annak az adatok alapján elég rossz a rendelkezésre állása, kb. naponta cserélik.
Azóta 5 darab ki lett vonva, és javult a helyzet. A kivontak donorként elvannak, és legalább a jelenlegi állományhoz van alkatrész. Lehetne még mazsolázni, viszont a 2 évvel ezelőtti (főleg nyári) helyzet valóban rossz volt. Szerencsére a kocsi kivonások után javult a helyzet, úgy mint az NJV-k esetén.
Kár, hogy fals érvvel jössz. Este 7 és 20-nál több LOV forgalomban (állomány 26 darab). LOV esetén maximum napi 10-15% hibásodás jellemző, nem értem honnan szeded az állomány felét.
Fantasztikus statisztikák lehetnének. Ahogyan idén nyáron a 27 hibridből (mivel 1 kocsit már szétszedtek talán véglegesen) rendszeres volt, hogy 12-14 között volt a forgalom képes hibrid MYK-k aránya. A Volvonál rendszerint 8-10 hibrid csuklós javítás alatt áll, ezért is válik meg a VB. Többek közt mert pénznyelő és pocsék rendelkezésre állással bírnak a kocsik. Persze papíron nagyon szép, hogy 30 éves kocsit 4-5 évessel váltanak ki, csak ezzel a BKV nem lesz beljebb, sőt.
Ebben egyetértünk, és tényleg ez a baj Budapesten, hogy a konkrét tettek helyett mindenki mutogat meg vádaskodik. Normális városban evidens, hogy maximum 2-3 évenként jönnek nagyobb számban új buszok pártállástól, politikai oldaltól függetlenül. Nálunk a retorika pedig, hogy miért nem lehet, ki/mi nem engedni, és bezzeg x vagy y alatt sem volt jobb helyzet. Nem tudom mikor lesz itt végre egy drasztikus fordulat, mert lassan már 20-30 éve ugyanaz megy a BKV buszágazatában.
Ezt pedig kiegészíteném a legújabbal: olyat is mondtak hogy az MYK-k semmilyen formában nem kerülnek a BKV-hoz az üzemkészségüket és általában a hibrid Volvok üzemkészségét ismerve...
Csak nehogy visszanyaljon a fagyi, és aztán kiderüljön, hogy a következő 5 évben annyi új busz sem fog érkezni, mint az elmúlt 5-ben
Nem lepődnék meg, ha így lenne, csak a "Tarlós nem engedi" dumát ezúttal az "Orbán nem engedi" fogja váltani... Ebben a helyzetben legalább mindkét fél mutogathat majd a másikra :/
Itt a lehetőség az új városvezetés előtt. Csak nehogy visszanyaljon a fagyi, és aztán kiderüljön, hogy a következő 5 évben annyi új busz sem fog érkezni, mint az elmúlt 5-ben (természetesen az alvállalkozó beszerzéseket beleértve). És hamár itt van a szenzációhajhász cikk, arról írtattok, hogy anno Demszky után Tarlós milyen állapotban vette át 2010-ben a BKV-t buszágazatra fókuszálva? Mert nem nagy meglepetés, hogy jóval rosszabb helyzetben volt a buszágazat 9 éve. Ez nem mentség, de ne feledtkezünk mar erről, mielőtt bíráljuk a jelenlegi helyzetet.
Az elüldözöttek mondtak olyat, hogy a fogyasztás nem érdekes, ihat nyugodtan 100L 100-on az a Volvo. Mondtak olyat vagy öt éve, hogy a piros Volvok egyáltalában nem illeszkedek flottába, más motor és váltó altípus, más futómű, soha nem lesznek megvéve. Akkor 2,5mHUF volt az áruk. Monndtak olyat, hogy az E91-ek annyira szét vannak rohadva, hogy nem lehet rájuk nézni, csak átnézni rajtuk... A BKVt egyáltalában nem fölösleges lejáratni, mert nem Orbán-Tarlós tehet arról, hogy itt vannak, hanem jelentős részben ők maguk is, mert kifizetőhely a például a TTP felé.
Teljesen felesleges volt ezt a BKV-t lejárató cikket megírni. Mintha a BKV tehetne róla, hogy közel 20 éves, múzeumi tésztaszűrők rohangálnak az utcán. Neked kéne a legjobban tudni, ennek politikai okai is vannak, hogy idáig jutott a BKV. Viszont itt a remek alkalom, hogy az új főpolgármester nyugdíjba küldje az elöregedett busz állományt, lehet hozni évente 50 új, nullkilométeres buszt, mert ahogy már előttem írták, ez lehet a jó megoldás.
Nem vitatva Tarlós felelősségét a történetben és azt, hogy a kormány ilyen téren elengedte a főváros kezét, de bezzeg 2010-ben csupa móka és kacagás volt minden, amikor a legújabb busz is legalább 4 éves volt a fővárosban...
Csak a szürrealizmus kedvéért érdemes hozzá tenni, hogy akkor azok léptek le, akik most visszajöttek, csak éppen most Karácsony a stróman. Szóval azért annyira nem kell sajnálni őket, hisz ha olyan rossz biznisz lenne, nem akarták volna annyira megkaparintani a vezetést. A budapestieket annál inkább lehet sajnálni...
Ez hogy midi mehet az hülyeség.. Létezik ez a dolog, de tényleg hüjeség sajnos. Járt már arra menetrendszerint Ik260, citaro, Kisvolvo. Az út állapota katasztrofális, úgyhogy nagyobb baja már nem lehet. És mivel a 157 egész átszerelget 157A ba, még csak olyan sem lehet hogy valamelyik forgalmira szóló adnak.
Sőt! Pont hogy a 157re kellene főképp a szóló, az az igazi hering.
jó, tudom, ez a bkk hülyesége hogy mit rendel meg hova, de nekik hiába ír az ember, a kötelező 30napos válaszidő lejártakor válaszolnak valami sületlenséget..
Újabb midis vonal, ahol inkább szólókat kéne járatni, csakúgy, mint a 158-ason. Tudom, Kerekhegyre midi mehet tovább, de a munkanap a 157A-t csak szólóval kéne adni.
Egyébként a múltkori midis eszmecserére: valóban elegendő lenne csak a forgalmi ok miatt kizárólag midit engedő vonalakra tenni őket (16/16A/116, 27, 241/251, és a Kerekhegyre menő 157). Még a 39, 191 is olyanok, hogy szódával, de legyen inkább a szóló (a 191 esetében a 91-esből átszerelővel megoldható lenne). Ebben az esetben + az E91-ek forgalomba állása esetén máris lehetne számolni, mennyire lenne még szükség a 405-ösökre (azért persze első körben nem árt, ha megmaradnak tartaléknak).
Ez most nem tudom hogy vicc-e vagy komoly, de mindkettőnek gyenge. Ne haragudj. Hallhattál a kamerakép-elemzéses technológiáról, de az nem ezt jelenti. Az ajtó fölött a preparált kamerák felülnézetben érzékelik a le-felszállókat, de semmi mást nem tudnak, nem is tudhatnak. Az utastéri kamera pedig vagy rögzít, vagy kivetít, de a kettő egyszerre nem mehet.
Ha még el is fogadjuk a protót nulladik lépésnek, akkor is látszik, hogy tízmilliók kesben, és százmilliók háttérben (amit nem is egyszerű annyira körülni) kellenének, hogy lehessen továbblépni, és hosszú évek alatt valami elfogadhó szintre eljutni.
Azt lehet tudni, hogy a SedPro elektromos E91-ese, amit a matricáktól, futártól eltekintve teljesen BKK sepecifikusra készítettek, a beharangozás ellenére miért nem járt teszten a BKV-nál? Csináltak azzal egyáltalán bármit, mióta átalakították, azon kívül, hogy meghirdették eladásra?
Off: Pécsett számoltam genfi retken, egyedül. Beálltam sofőr mellé, aztán elsőajtózás mellett, ő számolta a felszállókat, én meg a kamerákon a leszállókat. :))
Én is számoltam és ha kell, akkor még mai is számolok utast. Akarat és odafigyelés mellett használható értékeket ad egy ilyen számlálás.
Van akinek meg olyan szinten megy/ment, hogy metróállomáson egyedül képes volt egy érkező metrókocsiból leszálló embereket megszámolni 10%-os hibahatáron belül, ami azért a módszert ismerve egy remek érték.
Mellesleg, az ilyen számlálásoknál is a munkaerőhiány a szűk keresztmetszet, jól kell előkészíteni, és jó emberek kellenek, akkor jó lesz az eredmény is.
Na de amig hulyen neznek, ha kiderul, h. nem valami flancos irodahazban dolgozol, hanem (kozepvezetokent) nem felsz, h. be kell allni gyartosorra is, addig nem lesz valtozas... (Sajat pelda.)
Az a baj, hogy minden másra már nincs ott a márkaszervíz.
Helsinkiben az egyik VDL szervízben 3-4 50 év fölötti szerelő kísért, a buszok hegyekben állnak, és a kollegáim panaszkodtak rájuk, hogy csigalassan dolgoznak.
A másik VDL szervízben nem voltam, remélem, ott legalább tudnak haladni.
A Scania szervíz küzd a legújabb buszokkal, a lengyel gyárból kellett szerelőket átdobni, mert a helyiek nem bírnak velük. Huszonéves szerelőjük nincs, a fiatalok nem is akarnak szerelőnek tanulni.
És ez fog Magyarországra is begyűrűzni.
Szerintem a társadalmi megbecsültségen kéne javítani, de még a saját ötletemet is eléggé vérszegénynek tartom.
Valamint azt se hagyjuk figyelmen kívül, hogy az Econell 10 nem úgy viszonyul az Econell 12-höz, mint a 405-ös a 415-öshöz, hanem úgy, mint az Urbino 10 az Urbino 12-höz.
Tehát, ha gyártok valamit, elképzelem, hogy milyen paraméterekre van szüksége, megcélzok vele egy célközönséget, de előtte nem kérdezem meg tőle, nem mérem fel, hogy kér-e a termékemből, és egyenes úton befuccsolok nála, kosarat kapok tőle, akkor egyértelműen a vevő a hülye. És megsértődök. Igaz, ha a nagytesó nem venné százával a termékeimet, ráfanyalodnék a standkorlátkékre, mint tót a hugyoskörtére, de még itt nem tartunk. Sárgába' és fehérbe' korlátlanul el tudom adni az elképzeléseimet.
Értem én.
Követem a kínai cégjelzést. Felépítem az álmaim. Illetve van döntéshozó, aki segít benne.
Econell 10-ből lehetne városi változatot csinálni (de szerintem se a gyártó, se a BKK felől nincs rá akarat), más reális lehetőség nincs.
Kravtex nem akar a BKK-val üzletelni. Évekkel ezelőtt eldöntött kérdés náluk. Valahol azóta hogy nem kellett nekik se a pécsi Citadell adag, se a városi Econell.
Számoltam utast én is párszor diákként, csúcsidőben egyszerűen követhetetlen, még ha ez embernek van is rá szándéka.... Egyedül számolni a felszállókat és a leszállókat is, amikor egyik ajtón még leszállnak, közben meg már szállnak fel is (az elvileg elsőajtós Győrben csináltam pedig, de hát tudjuk ott is mennyire elsőajtós csúcsidőben....
Még akkor se ér az egész semmit ha rendesen akarja csinálni az ember.
Nem lenne amúgy értelmesebb ezekből is elektromost csinálni ha már el lett rá költve kib...ott sok pénz? Most már csak épiteni kéne olyanokat mint a Sedulitasos kocsi (és meg lehetne venni azt is, ha még nem kelt el...)
1./ A diákok által végzett utasszámlálás a legmegbízhatatlanabb végeredményt hozó utasszámlálási módszer.
Motiváltságuk minimális.
Munkafegyelmük katasztrófális.
Adataik többsége találgatás, saccolás.
Ezen az se segít ha a 80 fő diák számláló között van 5 lelkes, pontos.
2./ Súly alapján végzett utasszámlálás.
Itt a pontosság jó.
Nem kiváló de jó.
A kulcs a helyes súly beállítása.
Általában 68-80 kg/fő közé állítják be.
A valósághoz közelítés fontos.
Télen, vastag öltözékben, egy tucat nehézsúlyú birkózó és nyáron egy tucat balettos kislány súlya között 100%-nál nagyobb eltérés lehet.
Aki évszaktól, utastól függetlenül állítja be (kalibrálja) a szállított súly mérőt, az hibázik.
3./ A tököli busz seregszemlék nem tartoztak a minőségi bemutatók közé.
De !
Már ott is jelen volt az a magyar cég (sok ilyen külföldi cég is van) amelyik a fel/leszálló ajtók vonalában elhelyezett szenzorokkal pontos, több mint 90% pontosságú utasszámláló berendezések :
- 1 gombot kell megnyomni a végállomáson, amivel "kiresetelődik", ennyi azért belefér mindenkinek az idejébe
- tényleg baromi életszerű, hogy valaki meglátja az utasszámlálást, majd hívja az egész pereputtyát, hogy egész nap vagy napokig fel le utazgassanak...
- sokkal pontosabb értéket a diákok se fognak szolgáltatni; egy nagy forgalmú megállóban hirtelen annyi embert összeszámolni szinte lehetetlen. de rosszabb esetben eleve a szándék sincs meg rá, szarik bele, beír hasraütésszerűen valamit
Vagy küldjenek működő belső kamerás buszokat a vonalra, aztán a felvételek utólagos kiértékelésével (fel-leszállók utasok +számolása elegendő) lehet pontos adatokat kapni. De ha csak a kamera képeken keresztül rápillantanak a járművek belső terére, egyből látható adott helyen adott időben a kihasználtság/zsúfoltság mértéke. A mindenható BKK-ban eljátszadozhatnak ezzel...
Az még hagyjan de szerintem abszolut semmi valós adatot nem kapunk a sulymérős buszokból. Szoktam látni diákmunkan gyerekek számolnak utast metroban villamoson de a multkor trolin is láttam. Szerintem sokkal jobb képet ad a kihasznaltsagrol mint a súly. (pl Van egy par nagyobb ismerősöm felszallunk 8 an amikor tudom hogy mérnek és jövő héttől csuklos a vonal) tudom ez túlzás de körülbelül ennyire ad valós adatot a súlymérés. Az csak a pláne, hogy a sofőrök osszevissza nyomkodjak vagy elfelejtik nyomkodni van nagyobb gondjuk is.
Nem drága mérő kell a buszokba, hanem már végre azt a nyamvadt e-jegyrendszert életre hívni. :-( De valamiért nem akarják, csak megy a bohóckodás évek óta...
Na úgy tűnik, hogy korai volt inni a medve bőrére itt néhány jólértesültnek, mert a 20+20 Conectón felüli opciós mennyiségről még mindig nem lehet tudni semmit.
(Egyébként van benne hülyeség, főleg a Greenpeace-es sötétzöldek ábrája. Ha már okoskodnak, akkor előtte megkérdezhetnének egy olyan embert, aki ért is valamennyit a témához.)
Vajon lesz e , a conectokbe mérő ha már ilyen drágák lesznek akkor legalabb ennyi. Mert elég gáz lenne ha nem 412 ket lassan irtani kell. És akkor nagyon kevés lesz a mérős busz
Nekem a midizés kapcsán mindig a 405-ösök fognak eszembe jutni, hogy mekkora spórolást várt tőlük a cég annak idején. Aztán nagyon hamar kiderült, hogy kb. a 415-ösökével vetekszik a kilométerdíjuk. Vagy legalábbis a 100 éves könyvben valami ilyesmit írtak Lacusék. A szappantartók messze drágábban üzemelnek, mint egy szóló, a karsanok nem jó kocsik. Ezek az E91-esek meg... hát majd meglátjuk, de a használt buszokból a BKV-nál sok jó nem származott eddig hosszabb távon. Szóval én hajlok kimondani azt, hogy hacsak nem muszáj...
Amúgy nem sok olyan járat van, ami hálózati hiányosságot pótol, de az utasszáma a béka feneke alatt van és ha megszüntetnénk, akkor baj lenne belőle. Mondjuk a 175-ös egy ilyen, bár őt is el lehetne vinni a cinkotai hurokba véleményem szerint (szóló ap átmegy az átjárón Cinkotán még kiemelés nélkül is. A 484-est, amíg a Szekér-Transz adta, addig C1-esek voltak a vonalon). Én a 121-esben is látnék Angyalföldön potenciált, de mondjuk ha az általam említett 217-es betérne az újhegyi lakótelepre, akkor a 117-es is mehetne a lecsóba. Szóval sok mindennel lehetne mit kezdeni, hogy vonzóbb járatstruktúrát teremtsünk, amivel át lehetne csábítani pár embert az autósok közül. Mert kicsiny Budapestünk lassan élhetetlenné válik ekkora közúti forgalom mellett. És hát sok helyen kéne villamost építeni és megszüntetni, de az autóbuszokkal a kötöttpályánál jóval gyorsabban lehet reagálni a forgalmi igényekre, ergo én nem tartanám szerencsésnek egy a mainál nagyobb midi flotta üzemeltetését, hiszen pont annak kéne a célnak lennie, hogy minél több ember üljön át a tömegközlekedésre, amihez meg kapacitást kell biztosítani. Mondjuk nem tűnik úgy, mintha ez foglalkoztatná a T. megrendelőt...
Én nem mondom, hogy a midizés teljesen halva született ötlet, de utasforgalmi adatok alapján azért Európában máshol sem elterjedt (akad rá persze példa), nem véletlenül kicsi a járműkínálat. Ha találni a piacon ár-érték arányban megfelelő járművet, amit megbízható gyártó készít, akkor jöhet. A török, kínai buszok nagy fejlődésen mentek át az utóbbi években, de nagyon nagy a minőségi szórás. A Karsan Atak pont jó példája ennek, fejlődés ide vagy oda, van baj vele bőven. A magyar gyártás külön érdekes a szegmensben, az elmúlt évtizedben hány modellt fejlesztettek ki (Aron_sonnak volt jó cikksorozata a témában), aztán nincs egy épkézláb modell sem. Egy S91-es utód jó lehetne, talán más gépészettel lehetne csökkenteni az árát, de nem hinném, hogy a Rába irányából van hajlandóság a fejlesztésre. Econell 10-ből lehetne városi változatot csinálni (de szerintem se a gyártó, se a BKK felől nincs rá akarat), más reális lehetőség nincs.
A vonalak terén konkrét példákba nem akarok belemenni, mert csak vita lenne belőle, a BKK-nak pedig van (vagy kellene, hogy legyen) adata az utasforgalomról. Amelyik járatnak lehet értelmesebb hálózati funkciót találni, azt átalakítani, és akkor jó a szóló. Amelyiknek nincs önálló vonala, számottevő igény sincs rá, vonzóvá nem tehető, azt elengedni (értem, hogy minél többféle eljutási lehetőség a kívánatos, de ott, ahol egy járatnyi utas se nagyon akad, nem feltétlenül kell háromféle járatot közlekedtetni). Amelyiket meg valamilyen okból muszáj fenntartani, ott meg elgondolkodni azon, hogy esetleg csak ráhordó járatként megtartani Sprinterekkel. Aztán meg kell nézni, hogy hány olyan járat marad, aminél egyik se működik, a szóló kapacitása sok, a midi viszont elég. Megnézni, hogy ezek területileg hogyan helyezkednek el, hogy hány járművet igényelnének. Ha az jön ki, hogy garázsonként (most mondok egy számot) 5 db kocsi kéne, akkor tök felesleges a midizés. Ha felesleges rezsifutás nélkül egy kisebb flottát egy vagy több garázsban (de nem garázsonként 2-3 db-os flottával) létre lehet hozni, és van a piacon rentábilis, megbízható midi, akkor jöjjön.
Probléma az is, hogy sok olyan kisforgalmú járat van, ahol nagy az ingadozás. Tanítási időben iskola előtt, után tud tumultus lenni némely járaton úgy, hogy más időben meg 2-3 nyugdíjasnál több nem használja. Tanszünetben pedig full üresek. Így viszont már kérdéses a midi alkalmazhatósága.
A 9-10m busz is nagyjából ugyanaz a kategória, mint a midi,
Annyi különbséget gondolok, hogy itt az alulméretezés miatti problémák kevésbé jönnek elő, meg amit írsz, a típusegységesség.
Abban szinte biztos vagyok, hogy a Citaro K többe fájna, mint a Conecto szóló.
Ez mondjuk lehet. A Solarisnak volna ilyesmi kivitele, de hát nálunk nem lett komolyabb Solaris flotta. Bár azért egy pártucat kocsis sorozat egy amúgy jó típusból akár a saját lábán is megállhatna (már ha ennyit fel tud venni a hálózat.)
Kevesebb ajtó, kevesebb vas, lehet venni a kisebbik motorral, vagy kevésbé lesz leterhelve, ilyesmik. Összességében bizonyára valamivel alacsonyabb bekerülési és fenntartási költség is, "Infra-oldalon" meg lehet annyi előnye, hogy könnyebb forgolódni vele (ami esetleg akkor is számít menetidőben, kényelemben, ha még elmenne a normál szóló), illetve rövidebb megállók alakíthatóak ki. Cserében meg lesznek a kiadási korlátozások.
Szvsz. két esetben érdemes ilyeneket bevásárolni: ha vannak olyan vonalak, ahol a 12m-es nehezen vagy nem megy el, de egy 10m-es még igen, vagy ha van jónéhány állandóan alacsony kihasználtságú vonal, ahova soha nem fog más kelleni. Akad azért nagyobb európai városból is olyan, ahol ilyesmiket vettek akár nagyobb számban. Budapesten szvsz. kevés helyre célszerű, de azért egy-két hegyi/lakótelepi vonal miatt szerintem nem volna eretnekség egy kisebb flotta.
Tehát mondhatjuk azt, hogy a midi követelményeknek megfelelő flotta beszerzése csak irreális többletköltségek árán valósulhatna meg, ezért a 4 muszáj vonalon túl, amit vrobee is írt, el kellene engedni az üzemeltetésüket? Mert akkor csak értelmet kell találni azoknak a vonalaknak, amik nem fizikai, hanem utasforgalmi okokból midik, vagy lennének azok. Például a 217-es járhatna a Gergely utca - Újhegyi út - Gyömrői út - Ráday - 183-as útvonalon.
Az M168D-nél pont azon az egy méteren próbáltak spórolni :D
Viccet félretéve, az a minimális spórolás is spórolás, szerintem lehet értelme, ha van helye a hálózatban (szvsz. van) A Citaro K pedig oké, hogy a Conectonál drágább, de a szóló citarónál meg feltehetőleg olcsóbb, és minőségben is egy fokkal magasabb szintet képvisel.
Tehát te csak irányt mutatsz egy szóval vagy egy tőmondattal, a részleteket meg dolgozzák ki mások.
Mások a részletek kidolgozásáért nagyon komoly összegeket tesznek zsebre, ingyen osztogatni az ötleteket manapság nem szokás, főleg index fórumon nem fog manapság már senki ötletelni.
Nem mellesleg mintha említettem volna, hogy a vezetéselmélet nem igazán BKV buszai téma, szóval minden esély megvan rá, hogy a modeátorok előbb utóbb szankcionálnák a dolgot, ezen nem tudom mit nem lehet érteni.
Ez ugyan olyan, mint a múltkor, hogy "mindenkinek jár az új busz".
Gondolkodj már egy kicsit, miért egy átlag usernek kellene megoldani ezeket a dolgokat? Másfelől ameddig a szolgáltatásért mindenki ugyanannyit fizet ugyanolyan szolgáltatási színvonal is jár. Ha a rákoskeresztúriak (97E, 169E-re gondolok) vagy a csepelieket kizárólag vatta új korszerű kocsikkal lehet kiszolgálni, akkor ugyanolyan fontosságú vonalakon elvárható ugyanaz a kiszolgálás.
A Havanna lakótelepit nem fogja vígasztalni a szakadt szétesőfélben lévő kocsin utazva a 136E-n, hogy a 36-os érinti a lakótelep déli részét, de egyébként nem oda megy, ahová neki kellene.
"Bocs, nincs időm, sem kedvem bármit is magyarázni ezzel kapcsolatosan, mivel vastagon OFF topik téma."
Ez egy demagód ostoba megnyilvánulás volt tőled. Az, hogy a BKV buszsofőrök és szerelők hova mehetnek el belföldön kétszer annyi pénzért fele annyi munkáért cserébe vastagon ON topik téma. Szóval logikai öngól neked.
De egyébként nyilván nem csak egy másik munkahely van a BKV-n kívül, illetve olyan is előfordul, hogy valaki szakmát vált, vagy mérlegelve a kilátásokat eleve másnak tanul...
Az elve másnak tanullal nem tudsz mit kezdeni, racionális döntést érdemes hozni, és nem szavad az embernek a szívére hallgatnia szakmaválasztáskor, és ezt a saját tapasztalatombó/káromból mondom.
Persze, nyilvánvaló, hogy egyes vonalakon nincs más lehetőség, csak a midi, azzal nincs is baj. Várban nem lehet Sprintert járatni. A 9-10m busz is nagyjából ugyanaz a kategória, mint a midi, leginkább forgalmi okokból használják, ahol van. Realitása ezeknek még kevésbé van szerintem Budapesten, az esélyes típusok közül nincs ilyen méretű. Abban szinte biztos vagyok, hogy a Citaro K többe fájna, mint a Conecto szóló.
Ha meg ugyanaz a gépészet van a 10m-esben mint a 12-ben, akkor a megtakarítás minimális, ha meg eltérő, akkor meg fenntartás drágább az újabb típus miatt.
Mennyit spórol egy Urbino 10 egy normál Urbino 12-höz képest mindent egybevetve? (kell ugyanaz a járművezető, a gépészet ugyanaz, a tömege nem szignifikánsan kevesebb...... )
A midik egy részére azért van szükség, hogy elmenjenek a hálózat azon részén, ahol szóló nem igazán fér el (16-osok, 27-es). Ezekre kellenek a spéci kocsik, nem nagyon van más lehetőség.
A kisforgalmú vonalakra viszont lehet pl. nem 7-8, hanem 9-10 méteres kocsiban gondolkodni, és akkor kevesebb kompromisszumot kell kötni - és ez nem teljesen újdonság Budapesten sem: https://www.bkv.hu/hu/jarmuveink/autobusz/solaris_urbino_10
Bocs, nincs időm, sem kedvem bármit is magyarázni ezzel kapcsolatosan, mivel vastagon OFF topik téma. Nézz utána, több tucat könyv érhető el a témában magyar nyelven.
Tehát te csak irányt mutatsz egy szóval vagy egy tőmondattal, a részleteket meg dolgozzák ki mások. Ez ugyan olyan, mint a múltkor, hogy "mindenkinek jár az új busz". Aztán, hogy miből lesz ~1500 új busz, illetve mit csináljunk addig, amíg ez nem valósul meg, az már részletkérdés, majd mások megoldják...
Ezt sokszor sok helyről hallom, tessék mondani, hol van az a hely, és miért nem ment még mindenki oda dolgozni, ha annyival jobb ott?
"Bocs, nincs időm, sem kedvem bármit is magyarázni ezzel kapcsolatosan, mivel vastagon OFF topik téma."
De egyébként nyilván nem csak egy másik munkahely van a BKV-n kívül, illetve olyan is előfordul, hogy valaki szakmát vált, vagy mérlegelve a kilátásokat eleve másnak tanul...
Szerintem meg már 15-20 éve ki kellett volna dobni az összes 405-öst. Az Ikarus utolsó évtizedeinek legrosszabb terméke, kész csoda (vagy inkább őrület), hogy ezek még mindig mennek. Az meg, hogy 2020-ban azon gondolkodni, hogy mely alacsony forgalmú vonalakon lehetne bevetni azt a pár kocsit... egyrészt ezekkel pénzt nem lehet megtakarítani, másrészt meg Kelenföld környékén nincs szóló mp kiadás, tehát akárhová mennének, mindenütt ap kocsik helyére lehetne csak tenni. Én már azt sem értem, hogy a 158-ason miért bohóckodnak ezekkel, főleg úgy, hogy tanszünetben szóló kocsi jut rá. Áttenni más garázsba meg semmi értelme (DP-en biztos lenne boldogság).
A 158-at leszámítva, ezek a kocsik csak kényszerből vannak. Van baj elég mind a Karsanokkal, mind az eModulokkal, nem ritka, hogy délután a 9 állományi 405-ből 7 kint van. 5db E91-essel aligha lesznek kiválthatók... talán úgy, ha a két ap 405 marad meg a 158-ra szóló kerül... esetleg.
Az alacsonyforgalmú vonalak midi kocsikkal való ellátása is megérne egy misét (most csak nagyon felületesen): azért a Karsan-féle tender rámutatott pár fontos dologra: egyrészt a midik aránytalanul drágák, kicsi az árelőnyük a szólóhoz képest. A fenntartási költségeik csak minimálisan kevesebbek. Megbízhatóságuk nem éri el egy átlagos szóló buszét. Kevés a gyártó, nincs választék, nincs verseny. Az meg könnyen belátható, hogy az alacsony befogadóképesség örökös korlátot jelent, ha pedig emiatt mondjuk csúcsidőben gyakrabban kell járatni őket, akkor már ráfizetéses a dolog. Ha tényleg a spórolás a cél, akkor érdemes megfontolni két másik lehetőséget: egyrészt Econell City jellegű buszok (tisztában vagyok annak minden hátrányával), mert olcsóbbak és olcsóbban üzemelnek mint az LE szóló, viszont férőhelyben ugyanolyan. Másrészt, ahol tényleg nagyon kicsi a forgalom, ott inkább a Sprinter-féle buszokban érdemes gondolkodni: a kapacitásuk ugyan kisebb, ellenben az üzemeltetés jóval olcsóbb.
Személy szerint én úgy gondolom, hogy midik, Econellek meg Sprinterek helyett inkább érdemesebb lenne azon gondolkodni, hogy ideje lenne egy átfogó hálózat-módosításnak (mint 2008-ban)... Tíz év eltelt, épp itt az ideje felülvizsgálni. Azon is érdemes lenne elgondolkodni, hogy mennyire van értelme olyan járatok fenntartásának, amelyeken 6-8 ember utazik csúcsidőben egyidejűleg egy buszon, úgy hogy közben végig van más alternatív járat mellette (példákat direkt nem írok). Ha ez megvan, akkor pedig elgondolkodni azon, hogy a megmaradó alacsonyforgalmú járatokon mi lenne a legjobb megoldás.
Annak idején 90db 405-ös alkotta a midiállományt, a pár éve elúszott S91 tender is 60 darabról szólt, ha jók az emlékeim. Jelenleg is nem egy olyan volnal van, amit kényszerből szólóval adnak, pedig bőven elég lenne rá a midi. Ha nagy ráfordítást nem igényelnek a 405-ösök, én egyet sem dobnék ki. Más kérdés, hogy a honosítások átfutását ismerve hán hónap/év kell, mire az az 5 db utcára kerül.
Nem zavar, hogy délelőtt különjárat miatt nem volt kiadva DPI, de délutánra már ment cserére és jelenleg is dolgozik. Ennyit a garázsra tett megjegyzésedről.
Alapból csak 5 db E91 forgalomba állítását tervezik, így biztos hogy maradni fog IK405. Másrészt ahogy elnéztem azokat az E91-eseket, már az is csodaszámba fog menni, ha összelegóznak belőlük 5 működő kocsit.
A hibridek üzemkészségét ismerve meg jobb ha maradnak állományban azok a 415-ösök.
Hát igen kellene tudni :) odairtam hogy ma igy sikerült. Vajon ez mire utalhat? Csak nem arra hogy a balfasz garázs az első nap nembirta kiadni a Mikulásbuszt?
Bocs, nincs időm, sem kedvem bármit is magyarázni ezzel kapcsolatosan, mivel vastagon OFF topik téma. Nézz utána, több tucat könyv érhető el a témában magyar nyelven.
ahol fele ennyit kell dolgozni kétszer ennyi pénzért
Ezt sokszor sok helyről hallom, tessék mondani, hol van az a hely, és miért nem ment még mindenki oda dolgozni, ha annyival jobb ott? Lehet, hogy ott fele annyi munkára kétszer annyi bérért a BKV sofőr/szerelő nem megfelelő munkaerő? Vagy esetleg kiderül, hogy ahol annyival jobban a feltételek, ott követelmények is vannak, amit egzakt módszertan alapján mérnek, és az már nem tetszik?
Sehol nem kell 16 órát dolgozni, szóval ez azért erőteljes csúsztatás, főleg olyan helyen, ahol nagyon szigorú foglalkoztatási szabályok vannak.
Mi lenne, ha végre nem olyat kérnél számon rajtam, amit nem írtam?
Hát pont ez a baj, hogy semmi használhatót nem írsz, de azt legalább jó hosszan. "Szervezeti kultúra megváltoztatása és sok egyéb lehetőség"... aha, jól hangzik, jelentsen ez bármit is, csak amíg kitalálod, addig az emberek simán elmennek egy olyan helyre, ahol fele ennyit kell dolgozni kétszer ennyi pénzért. És persze mindezt a városon belül, még külföldre menni se kell hozzá.
Ha a fizetés versenyképes marad (nem 10 évente egyszer kell emelni 3%-ot, hanem akár évente, ettől többet is), a munkakörülmények pedig jók (érzi a megbecsülést, jó a kollektíva, rendelkezésre állnak a munkavégzéshez szükséges eszközök, az infrastruktúra nem a '70-es éveket idézi, nem kell napi 16 órát dolgozni stb), akkor nem fog váltani, miért is tenné?
Àltalàban read only módban szoktam nézni az oldalt,holnapi napra szemet szúrt h full ap menetrenddel akarnak nekileselkedni a kiadàsnak.(Az egy szem 276E mp fordát nem tudom hogy sikerült berakni biztos ezen múlik pont)
Ahogy nézem az elmúlt napok történéseit,ez nehezen lesz kivitelezhető,habàr nyîlvàn azért kevesebb kocsi kell.
Azt hiszem augusztusban is volt egy szombati munkanap,ott kint voltak egesz napos szàmon is Ikarusok,összehasonlîtàsképp.
Töprengtem, hogy válaszoljak-e erre, mert egyrészről nehéz, másrészről csúnyán bele lehet gyalogolni mások lelkivilágába.
Az országban nem csak a BKV működik ilyen módon, hanem néhány kivételtől eltekintve sajnos majdnem minden állami (belügy főleg), önkormányzati és sok magán cég is. Egy merő posvány, inkább megmagyarázva, hogy miért nem csináltunk meg valamit, abból talán kevesebb baj lehet.
Hajlamos mindenki arra, hogy bizonyos dolgokra becsukja a szemét, mert "hozza magával". Azt mondjuk, mondják, hogy régen is ez működött, hovatovább, ha nem áll be a sorba akkor meg azért abuzálják. Még akár azt is mondhatnám, hogy kényelmes ez az egész helyzet. Bármerre nézek, alig-alig találni olyan szakembert, akiben meg lehetne bízni, egyszerűen elfogytak. Én évek óta próbálok csinálni mindent, amire csak képes vagyok, mert nincs más lehetőségem. Ettől függetlenül, ha nem lenne állásom és felajánlanák azt, hogy menjek el szerelőnek vagy gépjárművezetőnek akkor nem tenném, mert a saját szakmámban jobbak a kereseti lehetőségeim. Hiába tudok sok ügyeskezű srácot, őket nem lehet megfogni azzal a fizetéssel ami jelenleg van és ennek nagyon egyszerű okai vannak.
Budapesten elszálltak az ingatlan és ezáltal az albérlet árak. Amikor annyit kell fizetned egy tisztességes lakhatásért rezsivel amennyi fizetést kinál a cég nem fogsz oda menni, hogy éhen halj. Én a mérnöki pályámon azért több lehetőséget látok, mind előrelépési lehetőség, mind anyagi dolgok tekintetében, mint a közlekedésben. Elmúltak már azok az idők, amikor megbecsülték az embereket. Ma már senki nem akar felelősséget vállalni, egyszerűbb mindíg másokra hárítani. Sok tenni akaró ember néhány év küzdés után elröppen az országból, mert úgy érzi, hogy máshol jobb lehetőségeik vannak és némi reményük, hogy ne teljesen értelmetlennek gondolják az egészet.
Bárhol nézek körbe Budapest vonzáskörzetében, majd' mindenki flusztrált. Ki azért, mert reménytelen mókuskereket pörget, ki azért mert mások folyamatosan semmibe veszik vagy átlépnek rajta, ki pedig azért, mert nem ő az első, pedig már mindenkin átlépett... Sorolhatnám tovább is, mert egész egyszerűen itthon szinte mindenki a saját szintjén nyomorog.
Ebből nem azt szeretném kihozni, hogy régen minden jobb volt, hanem azt, hogy mennyire szélmalomharc megy. Én - még - azért nem vagyok annyira pesszimista, hogy azt mondjam, hogy tisztességesebb körülményekkel és megélhetési lehetőségekkel nem változna a helyzet, de ha realista akarok lenni akkor sajnos teljes mértékben igazad van.
Mi lenne, ha végre nem olyat kérnél számon rajtam, amit nem írtam?
hogyan orvosolnád a munkaerőhiányt, ha nem fizetéssel és a munkakörülmények jobbá tételével?
Nem azt írtam, hogy nincs szükség a munkakörülmények javítására és a fizetésemelésre, hanem, azt, hogy ezek az intézkedések önmagukban, és együtt sem oldanak meg problémákat hosszútávra.
Nem értem, hogy ebből neked miért az jön le, hogy szerintem nem fizetéssel és jobb munkakörülményekkel orvosolnám a munkaerőhiányt.
Egyébként írtam, pl.: szervezeti kultúra megváltoztatásával, de hangsúlyozom, ez nem váltja ki a jobb munkakörülményeket, meg a jobb fizetéseket, csak abban segít, hogy hosszabb távra is megmaradjanak az előbb említett intézkedések hatásai, ezen kívül rengeteg lehetőség van.
"a béremelés hatása rendkívül rövid ideig tart, tehát csak erősen korlátozottan alkalmas a cél elérésére"
Ameddig a szervezeti kultúrába az van beleégve, ami, addig minden, amit leírtam korlátozott ideig hozza meg az eredményét, és ezt elég sok szakkönyvben lehet olvasni.
Igen, pénzből él az ember, de a pénzzel csak ideig-óráig lehet motiválni, ahogy elmúlik a hatása, ugyanúgy visszajut az egyén a gondolataiban a fizetésemelés előtti szintre.
Ez a buszvezetőknél is így lesz, a béremelésekkel ideig-óráig sikerül megoldani egy problémát, különben nem az lett volna kb. az első hír a BKV szakszervezetek részéről az önkormányzati választások után, hogy 15%-os béremelést akarnak, és most ne érts bele semmit, abba, amit leírtam, nem kezdtem el vitatni a béremelési követelésnek sem a jogosságát, sem a mértékét. (A fogyasztói árindex most éppen 2,9% ,tehát elég jelentős reálbér emelést jelentene az a 15%)
a körülmények jobbá tétele nem segít
A körülmények jobbá tétele nagyon sokat segít, de itt is a szervezeti kultúra és az egyén viselkedése sokkal inkább döntő. Lásd, a tartózkodókból a járművezetők még a WC papírt is kilopják. Ha holnap vinnél 1000 guriga eü. papírt, akkor holnap utánra abból is nulla tekercs maradna. (Most szándékosan sarkítottam.)
Egyébként, ha most topiktárs elméletét továbbgondolom, akkor a járművezetőknek még mindig kevest fizetnek, mert elég sok selejt sofőr vezet járművet (busz, troli, villamos egyre megy), mert nincs más helyettük.
A műszakosok jó része pedig, ha annyira jó szakemberek, most bőven találnak a piacon munkahelyet, jobb fizetésért, csak ott azért már meg is követelnek tőlük dolgokat.
Nem tudom hol oktatnak ilyet, de nem biztos, hogy tőlük kéne tanulni... Pénzből él az ember; a fizetés nem az egyetlen, de talán a legfontosabb motivációs tényező. Személyesen is átéltem már néhányszor, hogy amikor egy adott helyen beindult a tömeges elvándorlás, akkor egy normális mértékű fizetésemeléssel sikerült a folyamatot lefékezni, tehát a dolog működik. (Hogy ne menjünk nagyon messzire, pl a buszvezető hiány is jelentősen enyhült ennek hatására.)
De komolyan érdekelne, hogy ha szerinted se a fizetésemelés, se a körülmények jobbá tétele nem segít, akkor mégis hogyan kellene megoldani ezt a problémát? Mivel győznél meg egy pályakezdő fiatalt, hogy végezzen nehéz munkát, rossz körülmények között, szar pénzért? Elcsukló hangon közlöd vele, hogy szemléletváltás kell? Ez így elég kevésnek tűnik...
Annyira jó lenne, ha nem próbálnátok belemagyarázni olyat, amit nem írtam. Pont tőled nem vártam a politikai ideológia idecitálását.
A bérek nem növelhetők úgy, ahogy leírod, mert egy csomó más következményt is figyelembe kell venni, pl. a béremelések automatikusan magasabb inflációt fog eredményezni, hogy csak egyet mondjak.
Nem mellesleg pedig vezetéselméletből oktatják, hogy a béremelés hatása rendkívül rövid ideig tart, tehát csak erősen korlátozottan alkalmas a cél elérésére, az pedig, hogy egy évben mindenki kapjon kb. 3-4 havonta fizetésemelést szerintem kivitelezhetetlen.
Viszont továbbra is állítom, hogy hosszútávon az összes általam leírt intézkedés sem hozná meg a kívánt eredményt a BKV autóbusz ágazatában.
>szóval el lehet gondolkodni, hogy az az összeg sok, vagy kevés
Felesleges, sőt, értelmetlen ezen elgondolkodni.
Ha megadod ezt a fizetést, és minden megüresedő állásra tízen jelentkeznek, akkor az összeg sok. Ha ezt a pénzt adod, és a megüresedő állásokra nem jelentkezik senki, akkor kevés.
Nem a kommunizmusban vagyunk, hogy elméleti alapon határozzunk a bérekről. Olyan béreket kell fizetni, amivel a szükséges munkaerő folyamatosan rendelkezésre fog állni.
Ha ezt nem adod meg, ne csodálkozz semmin. Ha megadod, akkor azt, aki trehány munkát végez, kirúghatod, kapsz helyette másikat, aki meg fogja becsülni a munkáját.
A legfontosabbat az elején szeretném leszögezni, hogy akinek nem inge, nem veszi magára.
Tudom, ezzel nagyon népszerűtlen leszek, de új kocsik beszerzése semmit sem oldana meg, az csak egy tüneti kezelés (átmenetileg megoldásnak tűnne) lenne, a valódi problémákat nem oldaná meg.
A BKV telephelyeinek korszerűsítése akár újjáépítése elengedhetetlen, a megfelelő szerszámozottság, és folyamatos alkatrész ellátás szintén.
A legfontosabb pedig a szemléletváltás, mind egyéni, mind szervezeti szinten. Óriási probléma, hogy a szervezeti kultúrába a belesz@rás, és a kákán is csomót keresés, hogy ne kelljen dolgozni olyan mélyen beleivódott, hogy azt megváltoztatni, nagyon nehéz, és ha egy varázsütésre holnap lenne 1000 új busz, és az össze garázs újjáépülve XXI. századi körülményeket biztosítana, lenne mindig szerszám és alkatrész, a fizetés pedig nettó 7000 EUR lenne, akkor az a csoda kb. 3 napig tartana, és újból kezdődne az egész előröl, lenne beledsz@rás a munkába, a dolgozók ugyanúgy kilopnának minden mozdíthatót a telephelyekről, a zsír új buszok pedig kb. 3 év után úgy néznének ki, mintha 10 évesek lennének, az állomány kb. 20-30%-a pedig donorként funkcionálna.
A dolgozói bérek rendezése nálam egy nagy kérdés, múltkor valaki írt ide nettó összeget euroban, hogy a műszaknál mennyit keresnek, és azt mindenki keveselte.
Nos apró adalék, akár két diplomával rendelkező nem kezdő! mérnökök kb. ugyanazt a bért kapják több tervező vállalatnál is, szóval el lehet gondolkodni, hogy az az összeg sok, vagy kevés.
(Azzal pedig kérem senki ne jöjjön, hogy de a szerelők nehéz fizikai munkát végeznek olajban, mocsokban, mert minden szakmának megvannak a maga embert-próbáló kihívásai, és az, hogy valaki számítógép előtt végzi a munkáját még nem biztos, hogy nem hasonlóan megterhelő a dolog, csak más ingerek és máshogyan érik az embert.)
Szerintem az is túlzás hogy tucatjával, de igen robbantak le. A 2012-ben beszerzett szóló VH-kra (MCA) már inkább jellemzőbb volt az én meglátásom szerint.
Megérkezésük első pár hetében voltak meghibásodások, aztán egy bő 6-8 évig ezek a kocsik elüzemeltek megbízhatóan. Az utóbbi években kezdtek nagyobb számmal meghibásodni, de ez nem igazán volt vita tárgya sohasem.
Szerintem össze akar mosni ag300 és maca 1 nevű felhasználókkal csak mert mind3 nak vh neve van és hat hogy a picsaba lehetne már ennyi vh nevű. Bezzeg AZ IKARUS NEVŰ EMBEREK!!! BU XY XY stb.....
Jójó, de én nem vagyok felsővezetői pozícióban a BKV-nál. Nem nekem kellene kezelni a BKV vezetőit, hanem fordítva. Nekem a BKV-hoz annyi közöm van, hogy fizető utasuk vagyok, tehát többek között tőlem kapják a fizetésüket, ezért szerintem sokkal jogosabb, ha én teszem szóvá a bicskanyitogató stílust, mintha ők tennék ugyanezt. Szóval ne üljünk már fel fordítva a lóra!
Megoldás: új kocsik beszerzése, nem garázs bezárás. Ilyen alapon az 5 BKV-s buszgarázs közül jó, ha 1-2 darab maradhatna, ami színvonalas, és az összes többit be lehetne záratni.
Meg van másik több száz, ami már rég túlfutott... mindehhez jön két év alatt 40 darab új busz a BKV-hoz és szintén 40 az alvállalkozóhoz. Szép teljesítmény... :-(
" Dp-t is lehet szidni de nem ők tolakodtak előre a sorban amikor a lovok vásárolva lettek"
Anno 10 éve, azok a kocsik rettentően nagyot dobtak a rendszeren. Évekig kiment 32-ből 28-30 kocsi megbízhatóan, és akkor a rengeteg 200-as és 400-as között egy kisebb felüdülést jelentettek Budapestenk az LOV-k. Nem a mai állapotukból kell meghatározni, hogy miért vásárolták meg, hanem a 10 éves állapotokból indulj ki. Akkoriban Dp sem ellenkezett, hogy valami vállalható kocsit kapjanak (ráadásul meglehetősen fiatalok voltak és alig volt bennük km).
Én már leírtam párszor, hogy szerintem egyáltalán nem nagy érvágás, hogy el lett üldözve a Lacus. Nem igazán osztott meg itt releváns információkat, pláne az utóbbi néhány évben nem. Amit meg megosztott, hogy mondjuk Kelenföldön pirosra festették a BPO-123 kapaszkodóját engem speciel baromira nem érdekelt. Az igazán fontos kérdésekre, amik tényleg napi szinten befolyásolják az utazó közönség közlekedését vagy egyáltalán nem válaszolt, vagy elbagatellizálta, de ezekre értelmes választ soha nem kaptunk. Ráadásul nem is igazán tudta, vagyis a kollégáival együtt, nem is igazán tudták kezelni a kritikus kommenteket. (Érzékenyítő tréningre kellett volna őket küldeni! :-) :-D )
Szóval szerintem sokkal nyugodtabb a fórum, mióta nincsenek itt az elüldözöttek, mert azért valljuk be sokszor tényleg bicskanyitogató volt stílusuk! (Ez az utolsó mondat Lacusra pont nem igaz, de a kivételek erősítik a szabáLt.)
Megint torz érv, hogy a VH miatt rossz Dp kiadása.
Tegnapi nap: 4 darab 280-as 1 hete nem adható ki, ki sem ment utcára. 2-3 280-ast napközben cserélni kellett. 20 darab FKU-ból a fele 10 darab dolgozta végig tisztességgel a tegnapi napját. NJV-k és 412-esek is rohadtak le nagyobb számmal. Szóval marha jó, hogy megint ráfogjuk, hogy Délpest színvonala a VH miatt rossz, miközben a VH-n belüli típusok között is rettentően nagy eltérés van megbízhatóság terén. Ha már C1, tegnap a 11 darab C1G-ből Óbuda csupán 6 darabot adott ki, amiből 1 darabot cseréltek is 280-asra. Kelenföldnek és Kőbányának elég sok járatkimaradása volt a héten, arról szó sem esik itt. A gond az valóban, hogy 10 évnél fiatalabb kocsi nincs a garázsnak (bár tavasztól ez változni fog).
Ez csak blabla.
Mondj számokat vagy ellenétveket az erzelmi síkra terelés helyett.
Lett 10 év alatt pár száz új és további pár száz használt busz a BKVnál.
De nem annyi, ami szükséges, és az újak is hagynak esetenként kívánni valót maguk után.
A használtak csereperiódusa meg rövidebb.
Pl látható, hogy járkálnak még bőven Ikarusok a 90es évek beszerzéseiből.
Nem ez az első eset, mikor politikai meggyőződésed alátámasztása - vagy épp a másik oldal fikázása - céljából bődületes marhaságot írsz. Ha valós dolgokat tennél szóvá, akkor az egyik oldal elismerően csettinthetne, a másik meg beleállna a vitába. Így viszont egyszerűen csak nevetni lehet a tájékozatlanságodon vagy rosszabb esetben a nem túl sikeres ferdítési próbálkozásodon.
Miért? Tegyük a szívünkre a kezünket! Nem sz@r minden? Úgy szó szerint.... Tényleg jó dolgokat osztott meg itt -mint mások is- Attól még egy rakás az egész!!! Nyilván nem a "kisemberekre" gondolván! Semmire nincs pénz -és mégis van mindenre..... Ezért írtam hogy beszántani és az alapoktól mindent újra kezdeni!
Kezdem megérteni hogy pl SzL miért menekült el innen. Tök jó dolgokat megosztott itt velünk és akkor itt nem megy más csak az hogy milyen szar minden. És ki tehet róla? Dp-t is lehet szidni de nem ők tolakodtak előre a sorban amikor a lovok vásárolva lettek hanem oda lett dobva hogy kezdjenek vele valamit, njv ugyanez
Mindennap azt hiszi az ember nincs lentebb - de van.... Ma szóló rendes fordában és természetesen innen pótoljuk a 95öt is.... Azon a vonalon is van aztán dögivel roncsderbi.... Beszántani az egész BKV/BKKt!!!
Elég szomorú, hogy az Ikarusokra még mindig ilyen nagy szükség van, de nélkülük elvérezne a tömegközlekedés Délpesten... még sajnos velük együtt is el szokott, elég megnézni a mai napot...
Pontosan ezért mondom én, hogy már ott tartunk, hogy gyakorlatilag teljesen mindegy, hogy egyáltalán kimegy-e valami a garázsból egyáltalán.
Ja,és nem aztmondom hogy helyes hogy 200as még közlekedik,de nem az a 30-40db (felújított általában) a legnagyobb gond a cégnél szerintem,hanem a 13-15 éves széthulló vanhoolok,volvok...a vállalható autók a bkv-nál manapság csak a conectok,amiből a csuklósokat kimondottan okos döntés miatt nullára fogják amortizálni a pótlás végére...na,oda kellett volna kiadni az összes foshoolt,280-at,7000,7700as volvok legalját,ha vége a pótlásnak akkor meg kuka,nem új buszokat leamortizálni.
Ezt lehet nyomni, hogy a "szarótvarikarusazokamindennek", de sajnos az alacsonypadlós kocsik 80%-a is selejtezésre szorulna. Az új Connectokon túl talán még a Modulok maradhatnának (a Van Hoolok sajnos fokozatosan békávésodnak el, a csuklós MAN-ok száma jelentéktelen) egyedül, az összes többi kocsit dobni kellene kifelé... erre sajnos 0 esély van...
A Volán és a VT most mellékes.
Elég szomorú, hogy az Ikarusokra még mindig ilyen nagy szükség van, de nélkülük elvérezne a tömegközlekedés Délpesten... még sajnos velük együtt is el szokott, elég megnézni a mai napot...
Már egyszer írtam talán,nekem a párom ( akkor nem volt 65 kg se..) fel tudta rakni a csúnya,gonosz 200asra a saját gyerekünket,és nem esett le a karikagyűrű az ujjáról,sőt,rajta kivül az elmúlt 200 évben 5-6 generációnyi ember is megoldott 1-2 lépcsőt..úgyemlékszem ez a tragacsbusz nálad folytonosan előjön...akármelyik felújított 280ast és lomhoolt elvinném egy független állapotfelmérésre szerintem meglepődnél melyik a tragacsabb...az orrtúró mégegy lépés lesz a szakadék felé kb...
> egy jármű műszaki színvonalát nem a padlószint... szabja meg
Amíg fiatal volt és szép és erős, addig a Halászkirálynak is nagy volt a szája... Egyszer mindenki lesz beteg, öreg vagy csak fel kéne rakni a porontyot a babakocsival együtt a buszra és akkor rájön, hogy mi a különbség a 96 centiméteres padlómagasságú, több lépcsőfokos IK-280 tragacsbusz és a lépcső nélküli beszállású, 30 centis ap. busz között.
> a nyomorult bkk nevű gittegylet szerint
Amennyire a sajtó írja, Dávid király hamarosan visszatér dicsőségben a BKK trónjára! Hiába a fogcsikorgatás az orosz titkosszolgálattal összefonódott hasznavehetetlenek részéről - a fővárosi lakosság a köpenyét fogja leteríteni elé az útra amikor érkezik és pálmaágakkal köszöntik, mert az a 4-5 év amíg uralkodott, megváltás volt a közösségi közlekedés számára az előtte és utána tapasztalt lepusztuláshoz képest! Ezt a szakrális vonulatot az IHO portál is felismerte, azért írtak róla így:
Mit adtak nekünk a rómaiak? - a Vitézy-életmű a fővárosi tömegközlekedésben
Ha az elefántcsontparti színvonal nem beláthatatlan magasságban lenne, nem kellene attól csöpögnie néhányaknak, hogy jajj, bárcsak harminc éves tragacs lenne valamelyik garázsban, mert azt a harminc éves roncsot tizenöt éve kidobták volna. Persze ettől a LOV-oknak sincs helye közforgalomban, de Romániának is van határa.
A 280as a (man-ok kivételével) délpesten simán színvonalemelkedés a belét húzó vanhoolok mellett..egy jármű műszaki színvonalát nem a padlószint,meg a bilikék szín szabja meg,csak a nyomorult bkk nevű gittegylet szerint..
Nem vagyunk pestiek már 4+ éve,buszon meg akkor ülök ha vezetem,utasként kb 15 éve nem..a volán sem hibátlan,de ami ott folyik az katasztrófa..a nem mai credo amivel dolgozok köröket ver mind gépészetileg,mind esztétikailag azokra a lomokra,pedig ez sem egy setra minőség..
Lassan el kéne gondolkozni hogy délpestet egy az egyben be kéne szántani a romhoolokkal együtt,aztán a szállító vt vegye át az egészet..egy bkv garázst be lehetne zárni amúgyis a csökkent teljesítmény miatt,mert ez szánalmas amit művelnek..
Eszem megáll. Legalább pár 280-assal kisegíthetné akkor szerencsétleneket a többi garázs. Vagy vegyenek el tőlük kiadást. Vagy nem tudom. De ez így akkor sem normális.
Ez hol volt? Az Örs Vezér és az FMV között, a hitvány benzinkút mellett állt ma reggel vészvillogóval egy bugyikék szóló hybrid Volvo, frsz. PHG-valamenyi, de a számra nem emlékszem.
Délpesten annyira nincs már csuklós, hogy a 168E-n ap számba kiadott 280-ast a Cinkotás Örs hajnali KT (ami miatt amúgy puszi, pont a legterheltebb órában maradt ki emiatt egy kocsi 45-ösről) pótolta két körön át, majd pedig a 254M-ről metrópótlóra átszerelő, szintén Cinkotás FLR-709 pótolja már két kör óta? Hát mi folyik itt?
Mi a helyzet a jövőre érkező második adag 20+20 busszal? Egyesek már hónapok óta biztosra vették érkezésüket, de eddig nem futottam bele olyan hírbe ami megerősített volna (aztán lehet csak az én figyelnem kerülte el).
Van egy rendszer hiba, aminek ez is egy tünete.
Azon lehet vitatkozni, hogy a BKV mennyire használta ki a mozgásterét (az megint más kerdes, hogy ezt ismeret hianyaban amugy sem tudhatjuk mekkora)
Az álljon le az egész KV anarchista fantázialas nem reális.
Bárcsak az üzemeltető eljutott volna oda az elmúlt tíz évben, hogy senkitől sem kell segítséget kapnia és nem használt buszokat vásárol össze-vissza! Tök vicces, hogy fel vagyunk azon háborodva, hogy a kereskedő partnerek több mint tisztességes marzsért dolgoznak, miközben konkrétan a BKV hozta létre ezt a helyzetet.
Tegnap egyébként mintha egy bordó-szürkére átfényezett IK260-ast is láttam volna bent. A régebbi "csacsikra" jellemző festése volt, de volt rajta azonosító is.
Bàrcsak itthon kapott volna tőlük volna az üzemeltető segítséget, de többnyire a néha több mint tisztességes marzsért dolgozó kereskedő partnereket tolták ők is. Hogyhogy?!
Szavakon lovagolhatunk, hogy átlagos vagy jó használtak. Nagyon szerencsés lenne a BKV, ha a többi használt beszerzése legalább annyira jók lettek volna, mint az utrechti kocsiké anno (gondolok itt futott km-re, korra, megbízhatóságra/kiadhatóságra, kényelemre, állapotra, menetdinamikára). Ha neked ez a beszerzés egy átlag szintet jelent, akkor ehhez képest a BKV használtainak a túlnyomó többsége átlag alatti szintet képviseltek megvételükkor/üzemeltetésük során (gondolok itt idősebb C1-esekre, genfiekre, NJV-re, MCA-ra, NCZ-re). A régi és vacak csuklós kifejezéssel egyértelműen a közel 20 éves LOV-ra utaltál, amivel egyet lehet érteni. Azokon és az MCA-kon kívül van még pár tucat nem vacak és fapados VH.
Érdekes nyár óta a véleményed 180 fokos fordulatot fordult. Eddig azt mondogattad az FKU-k milyen jók, mennyire nem alulmotorizáltak, jó megbízhatóságú kocsik. Természetesen ez nem áltudomány részedről, miközben a valóság ellentétes egzakt tényeket mutatott, ha te írod az mindig nagyon hiteles. Komolyabb eszmecserék közepette mostanság már olyanokat írsz, hogy az MAN-ek kellenének a 200E-re az elavult és rossz megbízhatóságú Volvók helyett. Úgy látom (bár nem fogod elismerni), hogy a te véleményed erősen változott és mostanság nem teszel olyan kijelentéseket, mint félévvel ezelőtt.
Számomra furcsa, hogy soha nem érzelmi alapon és nem címkézek "roncs, hulladék" jelzőkkel semmit, és engem próbálsz áltudományosnak beállítani. Aki meg érzelem és érv nélkül kommentel már évek óta az pedig teljesen helyt álló a szemedbe. Nem értem ezt a kettős mércét, miközben engem marhára nem érdekel ki mit szeret. Amit nem szeretek, ha valaki torzít vagy szándékosan rossznak próbál valamit beállítani, miközben nincsen mögöttes tartalom és lerágott csont az egész. Áltudományról annyit írnék, hogy rendelkezésre állás, kiadási arány olyan tények, amiket nem lehet megcáfolni és teljesen valid információk vagy éppen az, hogy milyen motorizáltságú vagy mennyire környezetszennyező egy adott típus. Pontosan ezek az egzakt tények, ennél tudományosabban nem értem hogyan lehetne kifejezni egy ilyen fórumon, ami nem feltétlenül erről szól.
Az tény, hogy a Van Hool alkalmatlan, csuklós meg pláne. De nem lennének ennyire rosszak, ha nem Budapestre kerültek volna. Még a fapados szóló elmegy, de csuklós régi is, vacak is.
A fenntartás azt jelentené, hogy amivel keveset kell foglalkozni, azt gyorsan letudod, hátha jó marad.
Ma láttam felkiáltójeles BKVs ConectoG t (fékkel kapcsolatos) gondolom megtették az utak a magukét..
Ezt is megértük: 12 évvel a gyár bezárása után és még több évvel azután hogy a cég kínálta portékáját a BKV-nak mindhiába, a BKV csak vett Ikarus EAG buszokat :)
Arra már reagáltam hónapokkal ezelőtt amikor írtam hogy éppen hány fantasztikus Vanhulladékot kellet 1 nap lecserélni a 85ön.... Ja persze azokrol sem a busz tehetett -azokat éppen a kedves utasok h@nyt@k tele....
Mert töröltem az előzőt. Ezt megint nem tudom értelmezni. Mi az, hogy ezekkel a Van Hool kocsikkal állandóan történik valami? Kifejtenéd? A hibridekkel, NJV-kel, C1-esekkel, Volvókkal nem történik semmi? Ne röhögtess kérlek. Ez egy nagyon fantasztikus egyedi eset, és megint nem arról beszélünk, ami a lényeg (menetkimaradások, lerobbanások, karbantartás), hanem az ilyen bulvár cikkel. Fontos elismerem, csak jelenleg ennél jóval nagyobb gondok vannak állományi szinten, minthogy ilyenen kezdjünk ironizálni, miközben te is jól tudod (vagyis remélem), hogy itt nem a márka vagy típussal van a probléma.
"Akkor talán nem kellet volna megvenni..... Az utak állapota ismert ,gondolom a buszoké is az volt.... "
Esti kabaréra jó ilyet olvasni. Tudod, hogy az utrechti kocsik anno 2014-ben milyen állapotban érkeztek, s álltak forgalomba Budapesten? Nem túlzás, hogy a jelenleg nagyra tartott oslói MAN-ek mai szintjénél jobbak voltak akkoriban, és Budapest egyik legértelmesebb használt beszerzésének mondható az elmúlt 10 évből az a 25 darab utrechti kocsi. BKV csuklósai közül 2014-ben az utrecti kocsik voltak a legszínvonalasabbak, és te erre mondod, hogy nem kellett volna megvenni. Színvonal emelkedést hozott, és rendkívül kényelmesek voltak. Ja, hogy aztán az 5 év BKV-s üzemeltetés és Budapesten való közlekedtetés beérett és kezd meglátszani rajtuk az már más kérdés. Ez nem a Van Hool hibája, nem a kocsi hibája, hogy ilyen mértékben amortizálódik itt minden. A kiadási, meghibásodási adatokat senki nem tudja letagadni és azokból szépen látszik, hogy az ugyanolyan rossz körülmények között üzemeltetett egyidős Volvókhoz képest mennyivel jobb eredményt képesek elérni. Ne dugjuk homokba a fejünket, nézzünk körül mi a valóság.
Azt amúgy megkérdezhetem hogy miért újabb és újabb névvel írsz? Az embernek az az érzése hogy több tucat tagja van a klubnak de aztán rájövök hogy csak 1-2....
Ezekkel a VanHoolokal lépten nyomon történik valami és természetesen a busznak soha semmi köze hozzá... Kár hogy a tippmixen nem lehet fogadni a válaszaidra - mert már milliomos lennék....
Mi fene köze van a Van Hoolnak ehhez? Tiszta óvoda, elolvasol egy cikket, meglátod jujj ott a van hool és gondolkodás nélkül írod a butaságot, miközben fogalmad nincsen mi az oka ennek vagy mi a probléma. A mai eset ugyanazzal egyenlő, mint amikor anno beáztak az Ikarusok csuklónál. A mai sztorinak semmi köze a márkához, típushoz. Rosszak az utak, karbantartás minősége és buszok állapotának ellenőrzése és javítása nem megfelelő. Kívánom ez legyen Budapest legnagyobb problémája, mint ami reggel a 23-ason az érintett MUT-883 kocsival történt.
Ha már itt a lehetőség óvatosan megjegyzem a mai nap folyamán a new AG-k 90%-a délutáni csúcsban ki volt adva, meghibásodás alig történt. Míg a fantasztikus kiváló utasterű FJX és FKU Volvók harmada délutánra kihullott. Több járaton délután utaslemaradás és menetkimaradások voltak a lerohadó füstölő és fűteni sem bíró Volvók miatt. Nagyon szuper meg volt a mára a szenzációhajhász cikk a "Bp új hókotrója" címmel, igaz itt egy egyedi esetről beszélhetünk, de arról aztán szó nem esik, hogy a belvárosi vonalak többségén és más vonalakon menetek sokaságai maradtak ki a csodálatos utasterű Euro 3-as besorolást betartó Volvók miatt. Innentől kedve vonja le mindenki mit tart igazán sz@rnak. Természetesen van pár személy itt, akit nem nagyon izgat, ha egy típusnál az állomány harmada rohad vagy nap végére marad 50% az állományból.
Ezek az új hókotrók. A régiek szarok, meg nem is tutták, hogy esni fog a hó. Abban voltak, hogy majd fehérkarácsonykor... janem... vörös... vagy zöld... vagy ....vagy ez egy klímakatasztrófa hogy így december 2. napján...
Az összes- érteeed? - az összes önkormányzót ki kell verni lapátolni a havat. A sok tehetséges csaló gazember!
Akkor talán nem kellet volna megvenni..... Az utak állapota ismert ,gondolom a buszoké is az volt.... csak össze kellet volna adni az 1 meg 1et. Ahogy elnézem ez a BKVnál 3 lett....
MHK-918 harmadik ajtaja nem igazán szeretne kinyílni, ha arról van szó. Leszállásjelzés, majd pedig nyitási engedély kiadása után meg sem moccant, kénytelen voltam a negyedik ajtón keresztül elhagyni a fedélzetet.
Reméljük. De az is előrébb vinné, ha a 158 pl. nem 405-ösökkel lenne kiadva, sztem szombat mellett munkanap is kéne oda a full szóló üzem, az 58-assal simán lehetnének egy vonalcsoport. Pláne, ha esetleg a 158-ast behoznák Kelenföldre valameddig (pl. Etele tér után az Újbuda Centerig, kiváltva a 103-ast).
Felmerül a kérdés, hogy ezzel miért kellett ennyit várni? Majd' 10 éve "ajánlgattuk" először (akkor állítólag még nem voltak eladók, bár efelől is vannak kétségeim), két éve viszont már a mobile.de-is árultak egy csomót.
Na, erre kéne a bkvnak meglépnie, hogy ok, addig Ik 260, amíg nincs normális út. És, ha jól sejtem, az off szolgáltató sem tolakodna, hogy ha a kvnak büdös, akkor ő bevállalja...
Azon kívül azoknak a vonalaknak a forgalma sem olyan nagy, hogy feltétlenül kelljen rá rendes autó. Mellesleg nem olyan rossz a 2 vonal kiadása, esténként Karsan / Modulo van rajta.
128/9re valahogy se Kb, se Kf nem akar(t) Volvon kívül mást küldeni. Annyira szarok az utak, hogy szerintem minden mást sajnálnának, pedig ugye mindkettőnek van Moduloja is.
Hibridek terén érthető a koncepció, viszont nettó pazarlás, hogy olyan vonalon járatják őket, mint 92, 162, 174, 175. Ezekre a vonalakra MFW, 412-es vagy 415-ös bőven elegendő lenne. A hibrideket lehetne frekventáltabb vonalakra küldeni, ha már ilyen áron sikerült megvenni őket.
A szóló Conectók a BKV legmodernebb buszai, mégis nagyon sok külvárosi kis forgalmú viszonylatokra adják ki. Amivel nem lenne baj, ha éppen a belvárost átszelő 15/115, 110/112 vagy éppen a budai 11/111, 128/129 vonalakon normális színvonalú szolgáltatás lenne. Nem tartozik a legkihasználtabb járat közé a 15/115, viszont a belvároson keresztül közlekedik és az ott lakók, turisták, sőt az egész város érdeke, hogy ne a vállalhatatlan füstölő széteső MFW/NCZ menjen, miközben a 67-esen kint a pár éves Conecto vagy éppen a 175-ösön a viszonylag fiatal hibrid Volvo fut. A probléma leginkább ezzel van.
Senki ne panaszkodjon, hogy belvárosban "milyen kirakat vonalak" vannak, mert akkor a kiadások nem így néznének ki. Más nyugat európai nagyvárosba ellehet menni és ott ugyanúgy vannak különbségek Az pedig torz érv, hogy ugyanannyi a jegy/bérlet ár. Tudtommal 30 éve túl vagyunk a rendszerváltással hagyjuk már ezt az "egyenlősdit". Egyetértek, hogy a 10-15 éves buszok lehetnének jobb színvonalúak, de amíg nem lesz itt 1500 új busz egy típusból, addig semmilyen egyenlőség nem lesz. Ami kell új busz (+ normális infrastruktúra=utak), normális színvonalú karbantartás és üzemeltetés az öregebb buszok esetén. Nem kell a sírás-rívás, hogy miért ide jön az új busz, miért nem oda, A vonalon 3 új kocsi van, bezzeg a B-nek 9 darab új kocsija van. Normális helyzetben minden vonal sorra kerül egyszer új buszok terén, persze normális helyzetben normális utak és normális karbantartás van.
Nem érné meg és nem nagyon lehetne kivitelezni, hogy minden vonalon vegyes kiadás legyen (forgalomirányítás, gazdaságosság stb.). Sokkal ésszerűbb, ha egy-egy vonalat lehetőleg egy szolgáltató/garázs ad. Erre van törekvés jelenleg, ami alól a hosszabb vonalak kivételt képeznek. A 85-ösön sem érne sokat, ha pl napi 2 Conecto pörögne, mivel a kocsik 90% maradna a jelenlegi állomány. Ez ugyanúgy kirakat lenne, ellehetne még játszani máshol is, viszont ezzel csökkenne a korszerű buszok aránya más vonalakon. A cél inkább az állomány fiatalítása lenne, és normális utakat teremteni.
Az 59-es villamospótlás egy ideiglenes pótlás volt, nem érdemes ilyen példával jönni. A Rákóczit meg a Mádit elég vicces összehasonlítani, mivel kátyú és kátyú között nagy különbségek vannak és a Mádi jóval kritikusabb útszakasz.
Nem.... Én azt mondtam hogy mindenkinek jár ugyanaz a szolgáltatási színvonal.... Ezt úgy értem hogy járjon mindenhol jó busz és roncs is..... Tudom messze van a garázs meg sok rezsimenet meg stb.... (bezzeg az 59vpra kitudott állni Cinkotárol busz....)
Ha kell.... Mellesleg ez megint a mellébeszélés kategória.... Egyébként ott nem látni ezt a "diszkriminációt" mert a Rákóczi úton kb. ugyanannyi a hupli mint a Mádin....
Egyetértünk, abban az esetben, ha az állomány színvonala, állapota többé-kevésbé homogén.
Itt nem erről van szó. Az új kocsik úgy általában rendben vannak, a régiek viszont többségükben sokkal alacsonyabb színvonalat képviselnek.
Nem mindegy, hogy egy Conecto G mellé a mérleg másik serpenyőjébe egy komolyan rendbetett Volvo 7700A-t teszünk (ezek minősége is erősen szóródik, de mondjuk egy Nova-buszos FLR-t), vagy egy égkékre átkent, tessék-kássék kitakarított LOV VanHool-t.
A régi kocsik színvonala annyira széles skálán mozog, hogy egyik-másik összehasonlíthatatlan egy új példánnyal.
A szóló Conectók gyakorlatilag az egyetlen új típus, ami nem tartósan a belvárosban jár túlnyomórészt, vagy nem frekventáltabb vonalakon.
A szóló hibridek meg szvsz egész egyszerűen azért járnak ott, ahol, mert jobb őket minél közelebb tudni a garázshoz és a Volvo Hungáriához. :)
Azért az nem egy átlagos hétvége volt, hanem a Múzeumok Éjszakája amikor ott sűrűbb a buszközlekedés, mint hétköznapi csúcsban. Plusz amúgy (nem védeni akarom a fostaliga Volvokat), de olyan hiba miatt tiltott le, ami egy gyárból frissen kigördült kocsinál is simán előfordulhatott volna.
Nagyon sokminden zavar még (például a pusztuló esőerdők meg az elszálló albérletárak is), csak nem értem hogy jön ide. Utoljára óvoda nagycsoportban volt divat a "de a Pistike is rossz volt".
Ilyen határozottan nekimész a Budapest Közútnak is, amiért évek óta baszik a 85-ös busz útvonalát képező Sibrik Miklós út, Bányató utca, Mádi utca utakat felújítani, de legalább újraburkolni?
Az, hogy se a 4-6 se a 47-49 nem tudja elvinni a plusz tömeget.
Van egy dolog, amit ilyenkor be lehet veni: lehet sűríteni őket. A középső szakasz közelgő lezárása kapcsán amúgy is szükség lesz rá, főleg a körúton... Jegyzem meg a 47/49 ugyebár pont a Kálvinnál/Astoriánál kezd ürülni, az Astoria-Deák szakaszon van kapacitás arra hogy a Rákóczi út felől északnak tartók elszállításában részt vegyen.
a szentszarnégyesmetro meg nem megoldás mindenre! egyébként azon sincs sok plusz így hogy rövidebb és kevesebb szerelvény van
Nem a teljes hármas metró forgalmát kell ráterelni (egyelőre két megálló pótlásáról van szó), de pl. a 7/133E-vel Dél-Buda felől érkezőket érdemesebb inkább a Móriczon/Gellérten átterelni a metróra/47-49-re hogy aztán a Kálvinon szálljanak át a metróra minthogy az Astorián nyomorogjanak a többiekkel. De ki nem találjuk már hogy a Ferenciek forgalmát teljes mértékben egy erre dedikált pótlóbuszra kell átterelni mert sehol semmi plusz kapacitás nincs és nem lehet csinálni, lassan jön a középsző szakasz pótlása, eléggé szar lesz így a helyzet...
Félreértesz picit. Nem arról beszélek, hogy a külvárosba a sz@r menjen. Jelenleg pont az ellenkezője van elég a hibridek és a BKV-s szóló Conectók kiadásaira gondolni miközben a Lehelen NCZ égett a héten. A nagyobb városokban (Bécs, Berlin, Hamburg) megfigyelhető, hogy az ottani állomány korszerűbb/legújabb buszai a belvárosi fővonalakon rohangálnak, míg a 10 év körüli (ottani viszonylatok ban idős kocsik) leginkább külvárosban fordulnak elő. Arról próbálok írni, hogy különbségek lesznek és vannak mindenhol. Színvonal emelés szükséges, és szintén nem lenne hátrány, ha korszerűbb buszok belvárosba kerülnének. 1015 éves kocsik ugyanúgy lehetnek színvonalasak.
Mint ahogy te is elhatároztad hogy neked van igazad és pont..... Az a baj hogy lehurrogáson , sértegetésen , mellébeszélésen kívül ÉPESZŰ érveket nem hallottam! Mert azok nem érvek amik mindig pont a 85re érvényesek....
Mi más mehet a kettesen utasforgalomban? Tátra emlékeim szerint túl széles a viadukthoz, CAF túl hosszú bizonyos megállókhoz. Maximum még a hannoveri jöhet szóba.
De mint írtam fényvillamos is lehet akármiből, nem tudom mi ez a szélmalomharc részedről hogy mindenképp megcáfolj valami olyat amit sose mondtam.
Nem érted a problémát! Nyilván nem lesz egyformán új busz mindig mindenhol... De azért olyan buszt ne küldjenek peremkerületbe (halkan megjegyzem hogy Kőbányán van Budapest mértani közepe) amit már a FEFÉS is hunyorogva venne át mert talán már oda se valóak!
Frászkarikát! Amíg az efféle "üzemeltetési modell" felmerülhet egyáltalán, addig nem fog semmi érdemben változni, mert a szar az mindig jó lesz a külső kerületeknek.
Ebben a szellemben gondolkodva éppen az lenne a "jó" - személyi sérülés nélkül, természetesen -, ha valamelyik lelakott csodaparipa az Astoria kereszteződés kellős közepén égne vázig megbénítva a belvárost, hátha megfelelő szinten is felkeltené az eset a figyelmet.
Persze ez a hozzáállás is vállalhatatlan, nem is vallom a magaménak, de érezzük a problémát mindkét esetben, remélem.
Nemcsak a belvárosnak, a kirakatnak kell színvonalasnak lenni, ez véleményem szerint teljes mértékben hibás megközelítés. Általános színvonalemelkedésre van szükség, méghozzá tegnapelőttre.
Hiába beszélhetünk érvekről, makacsul elhatároztad, hogy neked van igazad és pont. Számos gazdasági, környezetvédelmi érv szól arról miért a jobban beépült belvárosi vonalakon érdemes a legújabb/jobb minőségű buszokat közlekedtetni (megjegyzem ez nem helyi, hanem univerzális jelenség). Nem arról van szó mennyi a jegy, mert azzal a jeggyel/bérlettel igénybe tudod venni a leglelakottabb és legkorszerűbb járművet a városban. Te egy szolgáltatásért fizetsz. A szolgáltatóknak nincsen 1500 egyforma típusú busza, ahogy pl 40 éve megvolt. Ebből adódik jelenleg akadnak színvonalbeli különbségek két eltérő típusú jármű között. Sőt lesznek is, ahogy más városokban is akadnak. Ha nem tetszik nem veszed igénybe a szolgáltatást. Van egy olyan érzésem, ha oslói MAN lenne a 85-ösön egy idő után azzal lenne problémád miért nem az új Mercedes jön. Az a baj mindig lesznek ilyen különbségek, és érteni kellene miért élvez a belváros prioritást.
Akkor nem ártana ha néhány LOV lerohadna -mondjuk az Élessarkon vagy a fehér úton..... Bár ezek a buszok még arra is alkalmatlanok hogy "jó" helyen pusztuljanak meg.... Azért hozzá teszem amikor valamelyik meghal pl. a Sibriken az is szokott giga dugót okozni....
A nyáron lerohadt egy Volvo az Astorián a villamossínen, hát nem gyenge dugó kerekedett, pedig hétvége volt és este. Az ilyen blamákat valóban nem árt elkerülni azzal, hogy lehetőség szerint megbízható kocsikat tesznek a vonalra, mondjuk nem mintha annyira lenne miből válogatni...
Miért is kell hogy a belvárosban színvonalasabb legyen a buszközlekedés? Ott drágább a jegy vagy a bérlet? Tehát a peremkerületekben lehet füstokádás és kigyulladás??? Érdekes dolgok ezek.... Azért az is fura hogy a cég által is vállalhatatlan LOVok valahol vállalhatóak....
Belvárost átszelő vonal lévén igyekeznek nem a legrosszabb állapotú kocsikat rárakni. Főleg, amióta a C2-esek lekerültek a 9-esről lezuhant a színvonal + metrópótlás miatt a Conectók is elkerültek a vonalról, emiatt mp-s kocsikat, LOV-t, genfit nem tehetnek a vonalra. Bár személyes véleményem szerint a belváros addig nem lesz "színvonalas" buszok terén, ameddig a füstokádó és kigyulladó kocsikat nem sikerül legalább a peremkerületekre kiszorítani.
Volt egy Mezős barátom aki a 80as években a 49 vonalon a Dékán u végállomáson kiszállás előtt bekapcsolta a parkféket majd lekapcsolta a főkapcsolót . Majdnem tragédia lett de szerencsére állt előtte egy másik busz és annak ment neki és nem ki a Moszkva térre.
Biztos ma elnéztek a diszpik Délpesten . Tegnap meg 8 LOV volt . Amíg a bérlet 9500.- egész pesten addig ne legyen elitt vonal . 9 mitől is az ? A varjú hozta népnek ?
Vannak őstehetségek... Nem egy olyan baleset történt már, hogy a saját busza gázolta el a sofőrt, mert otthagyta járó motorral, D-ben, a kéziféket nem behúzva, csupán az ajtófékre hagyatkozva, aztán kiállt elé cigizni...
Hááát...ha érzem hogy bemozdul akkor 1mp a fékre lépni..úgyhogy ez nem a legjobb magyarázat.(engedett már el parkfék még 200-ason alattam lámpánál,úgy hogy bámészkodtam volt 1mp ..)
Annyira durva azért nem lehetett: egy olyan alumínium oszlopot elég könnyű kidönteni, a és a buszon se tűnnek komolynak a sérülések, szerintem 5-10 km/h-nál nem lehetett nagyobb a sebessége
Közben visszakerestem, és még csodálatosabb volt a szituáció: a lerohandt kelenföldi csuklós helyett az erpúpon álló csuklós óbudai garázstartalék és a szóló központi tartlaék közül a szóló KT ment, mert a GT az másik garázsé volt.
És erre képes volt valaki azt írni, hogy "Ez egy jól működő és értelmes rendszer."
No comment. Nem tudom azóta ez a jól működő és értelmes rendszer változott-e, remélem igen...
Vedd fel a kapcsolatot a pesterzsébetiekkel, látod, nekik valahogy sikerült elérni, hogy a putriba csuklós MAN járjon, azokat ki se lehet robbantani onnan.
Őszintén szólva engem mint utast kurvara nem érdekel az adminisztrációs recskázás, úgyhogy teljes joggal merül fel az emberben a kérdés hogy miért kell szóló nyonorogni miközben a tárolón halomra állnak a csuklósok.
Pusztán adminisztratív okokból. A garázstartalékról a BKV telephelyi műszaki diszpécsere dönt, míg a központiról a BKK menetirányítás. Ha megy a GT, akkor a BKV menete, megkapja érte a pénzt, olyan mint ha mi se történt volna. Nem véletlenül törték magukat annó (nem tudom most is így van ez) a műszaki diszpécserek és hitegették az embert, hogy odaér a GT.
Másfelöl meg olyan állapotok vannak, hogy simán belefér, hogy nem volt kiadható csuklós Délpesten. Láttunk már ilyet...
Pár éve itt a topikban többen is nekiálltak megindokolni, hogy miért oké, ha a csuklós 5-öst a szóló garázstartalék és a csuklós központi tartalék közül a szóló busz pótolja.
Úgyhogy én nem vennék mérget arra, hogy tényleg nem volt hadrafogható csuklós pótlásként...
Délpest/BKK/BKV triónál van 1 ember aki ezzel tölti az idejét hogy ezeket a kavarásokat megálmodja és DIREKT sz@passa az itt lakókat....
Itt vannak gondok, nem kicsi. Mai vasárnapon annyira szívatják a 85-ös mentén élőket, hogy 1 LOV van rajta, a többi 6 kocsi mind new AG és van rajta még egy FLR is. Nem kéne paranoiásnak lenni, nem úgy kell fel senki, hogy valaki jajj de megszívatja a 85-ös utasait. LOV 9-esre és 200E-re alapból nem mehet, ezért ez eléggé átvariálja a hétvégi kiadásokat.