A téma a BKV buszai: járművek, alkatrészek, kiszolgáló létesítmények.
A többi szolgáltató, és a BKK minden más tevékenysége offtopic.
Más szolgáltatók topicjai:
Ahol nem 1600 busz van, hanem 500 (Bécs), 1000 (Berlin), de ugyanolyan népesek, vagy nagyobbak, mint Budapest, azért van kevesebb busz, mert egy nagyobb gyorsvasúti, vagy villamosrendszert üzemeltetnek, aminek a járműcseréje szintén igényel forrásokat. Különbség Béccsel szemben itthon az, hogy míg ott 1975 óta egy lényegében változatlan partnerségi szerződés van (pedig Bécs mindig szocdem, az osztrák kormány meg nem) az állam és a Főváros között a főváros tömegközlekedésének fenntartásáról, addig Budapesten akkor sem volt ilyen, amikor a főpolgármestert és a kormányfőt ugyanaz a párt adta.
"A valóság meg az, hogy konkrétan szégyen, hogy 2020-ban Budapesten még mindig magaspadlós buszokat kell kiadni nagy számban, miközben már Budapesttől sokkal rosszabb helyzetű és sorsú városoknak is sikerült meglépni, hogy teljesen ap-s flottával szolgáltassanak."
Mutass egy olyan várost Európában, amely Budapesthez képest rosszabb anyagi helyzetű és 1600 db busszal rendelkezik. Budapest az egyik olyan európai város, amelyik a legnagyobb buszállománnyal rendelkezik. A közel 2x akkora Berlinnek 1300-1400 db körül van a buszállománya, tehát szépen látszik, hogy Budapesten a buszközlekedés messze nagyobb volumenű, mint más nagyvárosokban, ami különböző adottságoktól a viszonylag nem nagy mértékű metróhálózattól nagyon sok mindenhez vezethető vissza. A Budapest mértű Bécsnek 500 darab körüli buszállománnyal rendelkezik.
Nem kell gazdasági diploma ahhoz, hogy egy olyan városnak, amely Budapesthez hasonló és fele akkora vagy még kisebb buszállománnyal rendelkezik, annak jóval könnyebb az állományát lecseréni. Emlékezz vissza 2010-re milyen volt az akkroi állomány, jelenleg a budapesti buszközlkedés alig 5% mp-s, amik leginkább csúcsidőben fordulnak elő. Senki sem mondta, hogy ez normális lenne, de ezek az okok már korábban ki lettek fejtve.
"Úgy meg pláne, hogy egy egyetlen alkalmas nem reprezentatív, és összehasonlíthatatlan dolgot hoz elő, és abból von le teljesen téves következtetéseket, majd utána amikor dől a légvár, akkor elkezd maszatolni."
Éppenséggel te magad tereled el a témát az alapvető felvetéstől.
Az eredeti kijeletnés az volt, hogy az utasok többségét egy sűrű tengelyen kevésbé érdekli, hogy egy jármű ap vagy mp (erre hoztam a 7E - 8E/133E példáját). Nem azt mondtam, hogy 2020-ban normális az mp, csak azt mondtam, hogy az utasok egy részét kevésbé érdekli és a használtan vett szedett-vedett MHK/LOV flotta egy fokkal nem nyújt nagyobb kényelmet és komfortot az utasok többségének. Nem kell ezzel egyetérteni és mégegyszer nem az új buszt hasonlítom az mp-hez, hanem a 20 éves használtat a 30 éves Ikarushoz.
Az olyanokkal nem szabad leállni beszélgetni, aki meg akarja győzni a másikat, hogy az almát a körtével kell összehasonlítani.
Úgy meg pláne, hogy egy egyetlen alkalmas nem reprezentatív, és összehasonlíthatatlan dolgot hoz elő, és abból von le teljesen téves következtetéseket, majd utána amikor dől a légvár, akkor elkezd maszatolni.
A valóság meg az, hogy konkrétan szégyen, hogy 2020-ban Budapesten még mindig magaspadlós buszokat kell kiadni nagy számban, miközben már Budapesttől sokkal rosszabb helyzetű és sorsú városoknak is sikerült meglépni, hogy teljesen ap-s flottával szolgáltassanak.
És köszönöm, de nem kérek a magyarázkodásokból sem, hogy de hát nem a BKV-n múlik.
A két ünnep között a Normafához, a Margitszigetre és a Hármashatárhegyre közlekedő járatokat sűríteni kell, illetve nagyobb befogadó képességű buszokkal (26-os) kell kiadni.
Aki volt katona, az ilyen utasítást kb. 20-30 másodperc alatt megérti.
Aki nem volt katona annak 15-25 perces kiselőadás keretében megtanítják, hogy kell szó nem javaslatot jelent.
+megtetézve az utastéri működő fűtéssel, hogy a hőségben oda ne kozmáljon az erőgép. ;-) A 260/280-nál ne feledjük a megfelelően kinyitott tetőszellőzőket se (az utolsónak a hátsó fele nyitott az összes előzőnek pedig az első fele felnyitva), mert ezeknek is bőven volt szerepük a megfelelő légmozgásban. Az Ik415/435-ön már elvétve volt nyitva a tetőszellőző, a többi újabb típusnál szinte már alig van de nem is igazán ér sokat.
Ami engem (és másokat is) illet, szerintem alkalmasint kiválóan meg lehet lenni a niggerklímával, vagyis a kinyitott ablakos menetszeles kereszthuzattal is. Kiválóan működött a 200-asoknál, de még a 400-asoknál is úgy-ahogy. A gond ott kezdődik, amikor a klíma nem működik/ki van kapcsolva, de ezzel párhuzamosan az ablakok is le vannak zárva - és ez már a klímamánia legeleje óta visszatérő probléma.
"Hanem az, hogy szívesen szállnak fel a tökmindegymilyentípusú magaspadlós klímamentes buszra, vagy elszenvedik ezeket a kényelmetlenségeket.
Gyanítom, hogy nyáron a 40+ Celsius fokos melegben már megfontolnák a klímás buszt."
Az idealizált kép és a puszta valóság két különböző dolog.
Ennek akkor lenne értelme, ha Budapesten szinte minden "alacsonypadlós skyblue" buszon megelelően működne a klímaberendezés + a BKK ellenőrizné rendszeresen nemcsak a BKV esetén, hanem más szolgáltatóknál is.
Utasok nem hülyék jól tudják, hogy a világoskék busz nem jelenti azt, hogy automatikusan működik benne a klímaberendezés hőségben. BKV esetén a Conectókat leszámítva más alacsonypadlós típus esetén egyáltalán nem biztos a megfelelő klíma. Sőt, ha nincs klíma az ap buszon, akkor az Ikarus még mindig előnyösebb. A jelenlegi adottságokat figyelembe véve az utas is szkeptikusabb, hiszen a papíron klímás és a valóságban milyen hőmérséklet van az utastérben az két különböző dolog.
Nyilván, ha minden alacsonypadlós busz megfelelő klímával üzemelne hőség idején, akkor egyszerűbb a választás, de amíg nem tartunk itt, addig felesleges ezt feszegetni, mert selejtezéskor egy használt genfi/LOV nem különb a 280/435-nél azon kívül, hogy van lépcső vagy nincs.
Szerintem nem az a kérdés, amire egy választ írtál.
Hanem az, hogy szívesen szállnak fel a tökmindegymilyentípusú magaspadlós klímamentes buszra, vagy elszenvedik ezeket a kényelmetlenségeket.
Gyanítom, hogy nyáron a 40+ Celsius fokos melegben már megfontolnák a klímás buszt.
Akkor lenne igazságos a vizsgálat, ha azt néznénk, hogy indítunk egy 207E járatot is a 107E járatoddal teljesen megegyező követéssel (egyszerre indul a két járat egymás mellől a Blaháról) és megállási renddel, tehát menetidővel is, és az egyik járaton csak magaspaldós klíma nélküli buszokat járatunk, a másikon meg csak alacsonypadlós klimatizált buszokat, hogy akkor hogyan alakul a két járat utasszáma.
Ez egy hosszú hozzászólás, de főleg az utóbbi 1-2 hónapban - évben újonnan érkezetteket kérem, olvassák el, értelmezzék az itt leírtakat.
Disclaimer 1: ez egy vélemény, az én véleményem. Ennek ellenére a magyar buszos internetes felületeken (fórum, weblapok, Facebook oldalak) látottakon alapul.
Disclaimer 2: a világlátásom valószínűleg messzebb van a fősodortól, ezért lesznek alább pontok, amiket én másként látok, mint a többség. Ezt én elfogadom és tiszteletben tartom.
Disclaimer 3: nem gyárottam buszt, nem üzemeltettem buszt, nem vagyok központi figura a szcénában. Alig néhány emberrel találkoztam személyesen így részben és jogosan mondthatja bárki, a partvonalról könnyű bekiabálni. Ennek ellenére itthagyom ezt a szösszenetet.
1. Van egy határvonal az érdeklődés és a követelőzés között, és ez az utóbbi időben többen többször átlépték. Szeretném leszögezni, hogy az internetes buszos infok nem tartalomgyártás keretében születnek, hanem szabadidős tevékenységként, hobbiként. Ez vonatkozik a blogbejegyzésekre, fényképalbumokra, weblapokra, adatbázisokra, fordagyűjteményekre. Ebből következően ezek az oldalak akkor frissülnek, változnak, ha a szerző(k)nek, szerkesztő(k)nek van rá ideje és kedve(!). Azért, mert valaki valamit szeretne tudni, látni, stb nem fog egy regiment felugrani, és a kívánt tartalommal előállni.
Az első kérésem: ha valaki szeretne valamit tudni, kérdezze meg tisztelettel. Ha nem kap választ, ne vegye személyes sértésnek, vannak kérdések, amiket senki nem tud megválaszolni.
A második kérésem (és valószínűleg a legnehezebb, mert szubjektív): van egy régi mondás, miszerint a stílus maga az ember. Ha valaki kérdez vagy válaszol valamit, tegye ezt emberséggel, tisztelettel, a társalgást előre víve.
2. Mi publikus és mi nem témaköre is változóban van az internet terjedésével és a felhasználói körök bővülésével. Vannak erre jogszabályok, de a józan ész is sokat segít. Egy közszolgáltató vállalat állománylistája publikus. Egy magánvállalaté nem. Nyilván fellelhető az interneten nagyon sok információ, amikből ezeket is össze lehet rakni, de explicit ezekkel haknizni nem éri meg. (Én még úgy tanultam, hogy) a magántulajdon és a magánterület sérthetetlen. Ezért semmi szükség arra, hogy telephelyekről, hangárokról készült képeket rakjunk ki az internetre. (Az más kérdés, ha a tulajdonos maga teszi ezeket ki, gondja a sora.) A melyik kocsi miért lett és meddig leállítva, mi baja van és társa infok nem tartoznak a közre. Ezek üzemeltetői kérdések, és maradjanak is azok.
A harmadik kérésem: hagyjuk egymást élni és dolgozni.
A negyedik kérésem: mielőtt valami kimegy az internetre, tegyük fel a kérdést: ha az én autómról / házamról, stb tenné ezt ki más, zavarna engem?
3. Manapság (és más országokkal összehasonlítva is) rengeteg info érhető el erről a témáról magyar viszonylatban, ráadásul részben rendszerezve. Tudom, hogy ezeknek a használata és a keresés időbe, energiába kerül, de azt mondom, megéri. Ha már néhányan időt és energiát fektettek abba, hogy elérhető legyen, akkor használjuk is őket. Íme néhány forrás:
- Google képkereső - www.flickr.com: a keresőbe beírható a rendszám, és minden képtárban keres a rendszer. - Az Index fórum keresője a kis sárga dobozban a bal oldalon. "Gyorskeresés" helyett "Hozzászólások" között. - Fotobus Magyarország adatbázis: http://fotobus.msk.ru/city/147 - Phototrans Magyarország adatbázis: http://phototrans.hu/ - Volánbuszos, BKK-s járatkövető rendszerek
Nem akarok "bezzeg az én időmben" szöveggel előállni, de 15 éve ezek közül egyik sem volt a fasorban sem, és mégis élt mindenki. Nyilván volt, hogy háromszor utazott az ember 2x 170 km-t, hogy legyen egy fényképe valami sosemlátott rozsdaboglyáról, mire valóban kint is volt, nem esett az eső, nem háttal állt, nem bagzottak előtte a macskák, stb. Ez benne volt a pakliban. Vállalni kellett a kockázatot, ez egy ilyen játék (volt).
Az ötödik kérésem: mielőtt valaki kérdez valamit, keressen rá gyorsan a legnagyobb forrásokban, mert az info már elérhető. Ne szaporítsuk ezzel az internetes adatmennyiséget.
4. Egy közösségnek vannak írott és íratlan szabályai, amiket ha valaki nem tart be, nem tartozhat a közösséghez. Nyilván van olyan, hogy az ember elsőre nem találja el, hogy mi az elvárt/tolerált, tiltott tevékenység, de azért némi olvasgatással és érzelmi intelligenciával (hja!) ez azért belátható. Ha valaki (szinte) csak negatív irányban befolyásolja a közösség életét, ezt (habitustól függően) szóvá fogják tenni.
A hatodik kérésem: ha erre kerül a sor, vegyük a lapot, és ne feszítsük túl a húrt. Az elismertséget és a szavahihetőséget egyszer lehet elveszíteni, és kb tízszer annyi idő visszépíteni, mint elveszíteni.
Igen, de a kivonás után kéne valami állandó "nosztalgia járat", ezek mind nagy sikerűek voltak, de időszakosak, és főleg közlekedésbarátok mentek el rá. Addig viszont amíg forgalomban vannak a 200-asok nincs is értelme egy télen-nyáron járó állandó nosztalgia járatnak szerintem, utána viszont nagyon.
Mondjuk, ahogy láthatjuk az off UV-nak hatalmas népszerűsége van, úgy szvsz az Ikarusoknak is az lesz, ha már nem lesz közforgalomban se Budapesten, se vidéken. Az R158-as mellett az R33-asnak és R173-asnak is elég nagy sikere volt 1-2 éve az Ikarus üzem ellenére is.