A téma a BKV buszai: járművek, alkatrészek, kiszolgáló létesítmények.
A többi szolgáltató, és a BKK minden más tevékenysége offtopic.
Más szolgáltatók topicjai:
A BKK szinte mindennap mutogat olyan, új vagy használt buszokat, amik hamarosan forgalomba állnak a főváros útjain. Viszont a BKV legrosszabb állapotban lévő buszai úgy tűnik, mégsem zavarják a köreiket. Az egyetlen valós esélyt a rossz műszaki állapotukról nevezetes Ikarus[...] Bővebben!Tovább »
Nem egészen. Leírom mi a terv, aztán lehet módosul:
A 171-esen 4 db üzemidő lesz minden hétvégén:
1. Szombat 8-14
2. Szombat 14-20
3. Vasárnap és munkaszüneti nap: 8-14
4. Vasárnap és munkaszüneti nap: 14-20
Mindig operatívan nem sokkal előtte eldöntésre kerül, hogy az érintett üzemidőben járjon-e a 171-es, vagy nem. Ha valamelyik üzemidőnél beindításra kerül, akkor azt végig kell járatni a 6 órában, függetlenül a hirtelen időjárás változástól.
Ha valamelyik üzemidőben a 171-es közlekedtetése leállításra kerül, abban az időszakban akkor tartalékként rendelkezésre állnak az autóbuszok a forgalomfelügyelet számára.
A 10-60 azt egészen egyszerűen nem lehetne utcára engedni. Oda van heggesztve valami laposvas a kerethez, de az is elvan már repedve. Ha egyszer elenged és berobban az üveg, akkor ki viszi el a balhét? De az igényességet jelzi, hogy legalább lefestették fehérre. :)
A Y-744-et sikerült leamortizálni, füstöl, mint egy gyárkémény. Jobb már nem lesz.
Olyan ez mikor a szakács beletesz mindent az üstbe és "kiadja" a vendégeknek, a végeredmény mindegy mit de van enni, még ha kicsit romlott is, kicsit sz@r is, de van.
Véded a kollégákat, ez nagyon helyes. Én is ezt tenném, ha a 3 bötüs cégnél dolgoznék, de én csak utazom velük. Nagyon merem remélni, hogy a 99%, tényleg a valóságban is valami ehhez hasonló szám lesz, mert jelen helyzetben megállók bemondása is kb. 50% körüli tapasztalatom szerint. Tudom, sok kocsiban rossz a berendezés is, de ez legyen 10-15%, akkor is ott van még jvezek 1/3-a, aki nagy ívben és magasról.
Ha már utastájékoztatás... ma a villamos 1-esnek képzelte magát (értsd erre volt táblázva...), de a jvez 1/A-sat játszott. Bosszantó....
Ez meg inkább vicces... valamelyik nap a kollegina a Ferenciek tere után nem állt meg a 173-assal csak a Móriczon... súrú elnézések közepette mondta, hogy hirtelen kiment a fejéből, hogy nem E a busz.... nem volt senki a Rudasnál, gondolom ezért váltott menet közben a rakparton E-re. Én nem morgolódtam, mosolyogtam rajta egy jót, pedig a Gellértnél akartam leszállni, de voltak azért morgolódó utasok... :)
(váltás utasok között... rendszeres ahogy én látom...)
nem ezért éri meg, hanem azért a 99%-ért, aki normálisan csinálja, mert fölismeri, hogy a dolog jó (vagy azért, mert muszáj és kész). csak hogy a helyükre tegyük a dolgokat.
(utasokkal váltani.... na, az meg a másik öreg hiba.)
Az bizony! dehát van itt pénz! Nem számít, hogy eszetlenül drága egy vonaljegy (450 Ft a járművezetőnél), vagy hogy millárdos állami támogatást kap a cég a szintén nem alacsony adókból, jó tudni, hogy ilyen fontos, és főként szakmailag megalapozott dolgokra költik el. Persze meg van a magyarázat, hogy miért. És itt nem a BKK agymosó kommunikációjának igazságában kell hinni, ahol egy sajtóközleményen belül is legalább 23-szor leírják a korszerű és alacsonyopadlós szavakat egymás után, hogy mint az ovisok, az egységsugarú utas is megértse, hogy csak és kizárólag attól lesz korszerű egy busz, ha alacsonypadlós, és semmi más nem számít kérem. Itt arról van szó, hogy néhányan ettől vízionálják politikai karrierjük befutását (újraválasztás), ha az ő nevükkel valamilyen szinten összeköthető, hogy újnak látszó, szép bilikék, füstüveges 412-esek kezdenek el kirajzani. Mint mondottam, a költség nem számít! Arra ott van az utas és az adófizető pógár, aki fizet, mint a katona, mert nem tehet mást, így lenyeli a politikusok hóbortjának minden költségét. Ha a BKV, mint szolgáltató nem lenne ilyen egyedi helyzetben, mint amilyenben van, és nem egy állami pénzből eltartott cég lenne, akkor úgy vágnák ki ezeket a borzadály 412-eseket holnap reggelre, mint macskát sz....ni. Ha olyan vállalat lenne (mint gyakorlatilag az összes másik Nyugat-európában, vagy ott ahol régebb óta működik a piacgazdaság, mint nálunk), akkor nem tehetné meg ezt a luxust, hogy horribilis áron üzemeltet egy típust csak azért, mert az a sok száz kritériumból egynek megfelel (a többi 99-nek meg nem). Ja, hogy ott lenne többi 99 kritérium is, nem csak az, hogy alacsonypadlós! Na ez a nagy különbség. Ha a cégnek saját bevételeiből kell finanszíroznia magát (és jóval kevesebb támogatást kap, azt is pályázat útján, versenyben), akkor a gazdaságosságot tartják szem előtt első sorban. Persze nyilván ott is meg kell felelni a megbízó általi elvárásoknak Pl. alacsonypadlósság, de erre gazdaságos megoldást találnának, ellenkező esetben csődbe (tényleges csődbe) mennének. Ezzel együtt senki ne hivatkozzon arra, hogy na pont ezért tartjuk üzemben ezeket a pénzfaló tragacsokat, mert az EU elvárásai meg az esélyegyenlőség így meg úgy. Az EU hagy ebben mozgásteret! Bőven! Így nyugottan beleférne a 412-esek szép csendbeni, nagy sajtóvisszhangot ügyesen, szőrmentén kikerülő kivezetése. Miért nem kezdik el meglépni ezt??? A most érkező MB Citarokkal miért nem ezeket cserélik le? Vagy egy alacsonypadlós busz olyannyira korszerű, hogy sose használódhat el??? A németeknél is le mernek selejtezni alacsonypadlós buszt, ebből vannak nálunk a hsznált MB Citarok. Akkor meg mitől f@snak a BKK/BKV kedves politikusai???
A 412-eseket szép csendben ki kellene vezetni a BKV-tól jó minőségű használt kocsik beszerzésével és maximum a frissen felújított kocsikat megtartani tartalék állományba, vagy ezeket egy garázs égisze alá szervezni. Tudom, hogy jelenleg a használt kocsik vásárlásával a 260-as típus kifutatása megy és még ehhez is kellene egy csomó használt AP kocsi, de a 412-esek csak viszik a pénzt és fitalabbak sem lesznek.
Elég drága móka ez a 412-es. Főleg a 10-50. Egyszer megvették, az volt akkoriban úgy 35 millió. Leégett, jó, nem a cég számlájára, de a felújítása is biztos benne volt 20-25 millióban akkoriban, aztán elment Székesfehérvárra újra egy 20-asért. Most meg majd megint elmegy külső partenrhez vázjavításra 1-2 millióért. +egyéb, előre nem tervezett javítások a típus hibája miatt úgy eddig 4-6 millió.
Tehát akkor ez egy rendes délelőttös és délutános szám (x darab) és ha kell, akkor az általad említett időben 171, előtte/utána tartalék? Illetve ha rossz az idő, akkor egész nap tartalék?