A téma a BKV buszai: járművek, alkatrészek, kiszolgáló létesítmények.
A többi szolgáltató, és a BKK minden más tevékenysége offtopic.
Más szolgáltatók topicjai:
Annyi változott, hogy több az olyan zavar amihez nem elég a Volános tartalék sem. Ld. pl. múlt héten majdnem minden nap állt a Budakeszi út hosszabb-rövidebb ideig.
Pusztán a bevallott infláció alapján a 2019-es 266 millió, az 2024-ben 413 millió. És hol van a bevallott infláció mondjuk a tömegközlekedési szektor béremelkedéséhez képest...
Pont erről a tavasz óta szituról kérdeztem. Nyáron, kora ősszel gyakorlatilag tényleg nem volt BKV-s kocsi az agglóban, még volt is vmi Volános tartalék, vagy talán több is és arról volt szó, hogy csak azok pótolhatnak. De az utóbbi időben megint többször van on topik kocsi, ezért kérdezem, hogy változott -e vmi.
Alapvetően igen, de amíg a 3-as nem ér át Angyalföldre, addig a Bosnyák kapcsolat miatt a Nagy Lajoson kell maradnia a 32-esnek. Alapvetően én is a Róna- Kerepesi útvonalat támogatnám.
Mert aztán a retrojáratoktól bedől a BKK/BKV költségvetése, ugye? Mások is írták, hogy ez nagyjából kerekítési hiba, és ez a villamosmánia már unalmas. Közben meg van zsé értelmetlen 75-ös hosszabbításra (hálisten január végétől a 73 fog kijárni helyette), a nagyrészt kihasználatlan 107-esre, az inkább felesleges 216-osra, közben meg nem valósul meg:
- a 33 Keletiig vezetése a 107 helyett, ami jóval értelmesebb lenne
- A 80 állandó Blaháig hosszabbítása
- A 32 és a 3-as villamos hétvégi normális hangolás a Nagy Lajoson, hogy ne párban menjenek, utána 10 perc szünettel
- A Hegyvidék buszhálózatának rendbetétele, egyszerűsítése
- A belső kőbányai buszhálózat rendbetétele, így pl. a csúcsban 1 utassal szaladgáló 185 felszámolása
- A 153, 154 helyzetének rendezése, a 153 áthelyezése a 154 útvonalára és a felesleges kelenvölgyi és Tétényi út környéki kacskaringó felszámolása.
Te "infla" felett kaptál bérmelést vagy annyival többért dolgozol ha vállalkozó vagy?Nem hinném.Ti csúszattok,mert feladatokat is átvett az állam,ezt valahogy soha nem emlititek "véletlen"..
Sehol nem is irtam nereséget/profitot...bevételt irtam,ha már alapokról van szó érteni kéne a különbséget.. önkormányzatnak nem feladat profitot termelni,a feladatellátásra kapja a pénzt.
Közgazdaság alapjai, hogy a bevétel nem egyenlő a nyereséggel/profittal, abból még lejönnek a mindenféle adók, járulékok, hozzájárulások, és akkor a működési és egyéb kiadásokról (pl. fizetések, bérek, anyagköltségek, bérleti díjak, . A főváros esetében az irreálisan magas szolidaritási adó, valamint az eddigi bevételek elvonása (pl. helyi iparűzési adó 50%-ka megy az államhoz, korábban 100% helyben maradt).
Kiemelhető az az egy darab szám, ami a te narratívádnak tetszik, de nem garancia, hogy az egyenlő lesz a valósággal.
Hiába van 422 mrd Ft bevételem, ha aztán az elvonások és a költségek összese magasabb ennél, akkor az minden, csak nem egy működőképes helyzet.
Az államnak pedig törvénybe iktatott feladata a finanszírozásba beszállni, de mint látjuk a saját törvényeiket nem tartják be...
2019 bevételek (állami forrásokal együtt):266 milliárd ft. 2024 bevételek (állami forrásokkal együtt): 442 milliárd ft.(mindkét adat bárk iáltal ellenőrizhető a saját honlapjukon aki nem hinné..)Politikus vagy?
Akkor most én is írjak ide hasraütésszerű mennyiségű nullát a tizedesvessző és az egyes közé, hogy mekkora része a költségvetésnek, ha egy üzemben tartott retró busz megy három kört, és akkor megnyertem a vitát?
Nem lehet itt csak pozitivat irni a fővárosról,mert cenzné ura nem tűri mást,de azért nézzed már meg a főváros beszámolóját mennyi,milyen forrást kap,mennyit az államtól,és mennyit fizet be.Mivel az hivatalos irat,hogy is kéne szépen megfogalmazni...nem lehet benne politikai céllal majdnem valóságot állitani(értsd:pofátlanul hazudni) a "kivéreztetésről".
Akkor most újra lehet pótolni Volánt BKV/Arrivával (tudom, nem újdonság, már 1-2 hónapja újra feltűntek BKV-sok a 22-esen, meg talán a 38-ason is volt az elmúlt hetekben)? Vagy az csak a személyzethiányos időszakban volt tiltva? Vagy valami más változott újra? :)
Így szép és jó ,sőt támogatnám pár járattal pluszban.
DE!
Tudjuk hogy, nem szintetikusdízelolaj mondja ki az áment, hanem BKK.
BKK szabja meg nosztalgiaflottára üzemóra keretet és ezt havi bontásra kell leosztani (villamos, autóbusz és trolibusz), és aszerint kell beosztani a járatot(amit szintén nem értek egyet, utazóközönséget szolgálnak és megszabják ennyi üzem óra van...).
Mondjuk amiket felsoroltál, azok pont olyanok hogy kb a bevétel 0,000001%-át teszik ki, cserébe egy kampányban jól lehet velük villogni (már ha lesz még ebben az országban valaha olyan választási kampány amiben bárki bármit mondani akar és nem csak egymás alpári kurvaanyázásából fog állni, de ez már más tészta).
A Fővárosi önkormányzat annyira ki van véreztetve, hogy elengedte a kutyás és kerékpáros jegyeket-bérleteket, és lehet, hogy a 100E felárát is leszállítják a bérleteseknek. Amúgy a retróért is lehet pénzt kérni, ha meg forgalmi számot teljesít, akkor nincs plusz költség. 405-ös kényszerszóló helyett még spórol is.
És tényleg.... tavaly volt R56, volt R16, R105, meg a 7, 110, 112 vonalán lévő 200-asok. stb. Pedig úgy emlékeztem, hogy akkor se hemzsegtek annyira a retrojáratok. 2022-ben volt még például R173 is, stb. de idén az N109, R158-on kívül max a telephelyi nyílt napok K járatai adtak érdekességet, semmi más (Meg a magánszervezésű Ikarusos menetek, de azt most ismerjük, milyen katyvasz van körülötte, nem térnék ki rájuk).
Ez a kivéreztetős mantra végtelenül unalmas már. Az Ikarusnak az tesz rosszat, ha áll, hosszú távon tehát, paradox módon épp az okoz plusz javítási költséget, hogy nincs nosztalgiázás. Értelmetlen baromságokra pedig mindig jut pénz, például a mentőket, 100E-t, OPM3-at akadályozó gerikarókra.
@08-73: 2023-mal nem érdemes példálózni mint rossz példa, mert akkor tartották meg az első és utolsó valódi retrónapot, amikor rendes forgalmi számokban mentek az Ikarusok. Aztán volt még két retrónap is, idén meg lóf*** a tudjuk hová Ég és föld a tavalyi és az idei év.
Jó-jó, de ebben a nagy nyomorúságban honnan van pénz 75-ös trolibusz, 196-os busz és egyéb olyan vonalhosszabbításokra, amelyekre nagyító nélkül igény nem látszódik?
Persze a válasz világos: a politika soha nem fogja hagyni, hogy a BKV/BKK bedőljön és leálljon Pesten a közlekedés. A valódi finanszírozó, az Állam pedig érzéketlen az efféle apróságokra, így ezek a dolgok mint vonal alatti tételek átcsúsznak a szűrőn.
Pont ugyanígy egy nosztalgia busz is megoldható volna, ha eléggé akarná valaki.
Persze elvagyunk nélküle "télvíz idején", nem is kérdés.
Szerintem tök fölösleges ezt a mozgáskorlátozottakra kisarkítani. Amikor a Fővárosi Önkormányzat csak az állammal szemben indított perekkel tudja késleltetni a 100 milliárd ft körüli plusz állami adóteher befizetését, addig ezeket a nosztalgiadolgokat nagyon nehéz megindokolni. A villamos cuki, a villamos városkép, meg favázas, meg akármi. Több embert is mozgat meg amúgy a villamos, ez van.
Nincs ingyen a nosztalgiabusz a garázsban, a kelenföldi példányok szerintem az élő példái annak, hogy igenis törődést igényel bármelyik ilyen (már egyedinek számító technika), a törődés meg = pénz (meg persze szív, de a BKV-nál egyáltalán nem működik szív nélkül, ha van pénz, ha nincs).
És légyszives a jövő évi retro/nosztalgia szezon is legyen sokkal erősebb buszfronton, ne az N109 és R158 féle "kipipáltuk" hozáállással, mert ami most volt, meg 2023-ban, az elég vérszegény volt!
Mint már írtam, lehetmne így:
Minden szombaton/szabadnap, és vasárnap, és ünnepnap:
"R" jelzésű retrobuszjárat- Erzsébet királyné útja, aluljáró- Zugliget, Libegő. Andrássy úton, Lánchídon át, érintve a Széll Kálmán teret. Szólók járnának rajta, tehát Ikarus 260, 263, 412, 415,
Hónap 1. szombatján: R3 retroautóbusz- Móricz Zsigmond körtér M- Nagytétény, Ipartelep. Típusok: Ikarus 280, 435
Hónap 1. vasárnapján: R7E retróautóbusz- Bosnyák tér- Kelenföld, vasútállomás M. Típusok: Ikarus 280 "Gyros" (BPO-449)
Hónap 2. szombatján: R12 retroautóbusz- Széll Kálmán tér- Boráros tér- BAH csomópont- Széll Kálmán tér., körjárat. Típus: Ikarus 280
Hónap 2. vasárnapján: R173E retroautóbusz- Újpalota, Nyírpalota út- Bornemissza tér. Típus Ikarus 280 "Gyros" (BPO-449)
Hónap 3. szombatján: R6 retroautóbusz- Óbuda, Bogdáni út- Nyugati pályaudvar M. Típus: Ikarus 280
És addig semmi? Minek kellett akkor annyi kocsit eltenni? És nincs senki, aki rávilágítana, hogy az UV-ra, meg a favázasokra csak úgy felrepülnek a mozgásukban korlátozottak? Mi ez a villamos-, meg trolitolás, mintha nem is létezett volna hazai buszgyártás, meg nem lettek volna 50 évig a városkép részei a szerencsétlen 200-asok?
Májusban láttam a garázsban, ugyanott szokott állni kb mindig, de eléggé lepusztult állapotban van. 2021-ben járt le a műszakija. Volt hír róla itt 2 éve hogy ki lesz dobva, aztán kidobták helyette a 206-ot.
Ha ezt ironikus hangnemben írod (nem teljesen egyértelmű), akkor szerintem szomorú, hogy a rendkívüli/nosztalgia járatok szervezhetősége terén is az akadálymentesség szab gátat. Olyan utasok szempontjai kerülnek megint előtérbe, akik az utazóközönség kis százalékát teszik ki, de mégis ők a szent mozgáskorlátozottak, akik miatt olyan többlet járműveket se lehet beindítani, amikre egyébként nem szorulnak rá a mindennapi közlekedésben?
Erősen át vagyunk/vannak(?) esve a ló túloldalára.
Azt azért vedd hozzá, hogy akkoriban még nem volt Aldi, Lidl, Penny, Tesco, Auchan, Spar, stb ahova komplett bevásárlótúrát lehetett tenni. Buszra akkor szállt, amikor dolga volt vele.
Most pedig azon a szinten vagyunk, hogy ha a 144-esen egy délelőttös számban háromszor nem jön veled ugyanaz az idős hölgy, akkor az a nap nem történt meg.
Akkoriban lementek a boltba vagy piacra, majd onnan haza és sehova tovább!
Most sorra járják tételenként az üzleteket, akár egész napot is rááldozva.
Jövöre lesz 10 éves a Mikulás busz intézmény, biztos hogy Ikarus magaspadlós mikulás busszal szeretnénk ünnepelni, így legalább az közlekedésvallásúak tudnak majd örülni!!!
Simán,mikor kezdtem huszonéve az egyik veszprém megyei volánnál akkor helyiben olyan 260-asok voltak amin még középső kapaszkodó sem volt mint akkoriban a bkv-s kocsikon.Ugyanúgy felszállt a babakocsis,a nyugdijas, a bottal járó.(párom is mikor a lányunk született még nem volt jogositványa,vagy taxival járt mikor dolgoztam,vagy simán feltette a babakocsit a buszra a 60 kilójával együtt hisztéria,médiajajveszékelés nélkül,mint mások is..) És ekkora nemzethalálra sem emlékszem mint manapság hogyha lépni kell egyet.Nyilván nem a kerekesszékesekről van szó,de nem hiszem hogy 1000 utasból eléri az 1-et átlagban a számuk pesten se.
Beraknak a belvároson keresztül menő párhuzamosan közlekedő pár csuklós viszonylat -hétévégén is 40-50 fordája-közé 1 db 280-ast akkor az nem hiszem hogy bárkinek problémát okozna,ráadásul ki lehetne választani azt a fordát ami mondjuk a legkevesbb km-et futja.Észre sem lehetne venni hogy ott van annak aki nem keresi.Úgyhogy ez nem egy valós szempont hogy emiatt bárkit is hátrány érne.
Pl egy 7E-n nem gondolnàm,hogy ez valós ok lehet. Akinek nem tetszik nem egyszerűséggel nem szàll fel rà,és 30-90 màsodpercen jön egy màsik jàrmű ,ami célba juttatja.
Adhoc jellegű pótlásnàl első lépés,hogy a 7E-ről leszedik,ami épp van és màr rögtön nem jàr semmi rajta.
Megfelelően kimatricàzva mondjuk BKV retro adventi járatként talàn nem zavarna senkit.
Nyîlvàn a megbízhatóbb kocsikból akàr 2 is mehetne a 04-49,19-79,18-29 közül.
Uv villamosoknak egyébként szerintem ugyanúgy helye van ilyenkor,hisz ezek is 50 évig Budapest szimbólumai voltak,ezzel semmi gond nincs.
Trizs tt îràsàra reagàlva,nem is kell visszamenni amikor 260/280 uralom volt. Elég 2008-ig, amikor rengeteg vonalon még mindig az egy vonalon egy típus elv élt. De még 2013--ban is több vonalon az a szint volt,hogy jó ha egyàltalàn sikerült egy db ap forgalmit kiadni a 260/280ok mellé.
Gondolom akkor legyárjta majd a BKV az alacsonypadlós farost is. Minden tiszteletem azoké, akiknek kerekesszékkel kell boldogulnia, szerencsére ma már a forgalom kocsikon megoldott a közlekedésük, de nem hiszem, hogy egy mikulás buszon akkora problémát kellene okoznia, ha egy Ikarus 260-ast adunk ki ehelyett a rom helyett.
Feltehetően kevesebben közlekedtek a nyugdíjasok és mozgáskorlátozottak közül is - a kerekesszékeseket meg vagy egyáltalán nem, vagy felrakták őket a buszra.
Amikor a BKV 1840 autóbuszából több mint 1800 db Ikarus-260/280 volt akkor is felszálltak az emberek a buszokra.
A babakocsisok is, a mozgássérültek is.
A kerekes székesek nem.
És igen, volt a népességnek egy olyan kicsi szelete - biztosan volt csak én nem ismertem egyet se - aki sehogy se tudott felszállni egy buszra, villamosra, trolira, vonatra.
Kb. 50 évet vagy többet töltöttem a közlekedésben és őszintén sajnálom (kicsit szégyellem is) hogy nem emlékszem, hogyan közlekedtek ezek az emberek ?
De lehetséges, hogy inkább az a rendkívül egyszerű és profán ok állhat a háttérben, hogy az alacsonypadlós járatra mindenki fel tud szállni, a 200-asokra meg nem.
Mondjuk azért én megfuttatnám alkalmanként a 12-06-ot is...
Valamelyik döntéshozónak valami gyerekkori traumája van az Ikarussal,talán ott verték le elsőnek a szemüvegét,vagy azon vették el elsőnek az uzsonnapénzét.Más logikus magyarázatot nem tudok elképzelni.:D
Amit Lacus leírt Városliget - Zugliget járat annyira fasza lenne... Vajon miért nem tudták keresztülvinni? És gondoljatok bele, ha a Mexikóinál lenne a nosztalgiajárat másik vége, akkor a BPO-103 mit bubuzna lefelé a Kacsóh felüljárón.
Nos szomorúan lehet làtni,hogy az Ik.200/400 as típusról a BKK tovàbbra se igazàn vesz tudomàst,hogy valaha léteztek,pedig egy tekintélyes retro flotta van àllomànyban.
Ha màs nem legalàbb az adventi időszak úgy gondolom megfelelő alkalom lett volna arra,hogy néhàny kocsit feldîszîtve kiadjanak forgalomba akàr retró jàratként.
Ehelyett ismét csak a villamosok vannak előtérben,280/435 konkrétan szerintem idén szervezett jàratként nem volt meghirdetve.
A szomorú hogy több vàros Deberecen, Nyíregyháza, de Miskolc és Szeged is előrébb jàr most màr ilyen téren,pedig a BKV jóval több kocsival rendelkezik. Senki nem vàrja el,hogy kétrészesen kint legyen 20en minden nap valami,de ez se helyes ami jelenleg van.
És természetesen elitélem,hogy illegàlisan akàr lejàrt forgalmival,D kat jogsi nélkül szervezzenek retro jàratokat külsősök,de valószînű ez is azért történt mert a fővàros teljesen elzàrkózik az érdeklődés ellenére.
"
Csak egyetérteni tudok! Borzasztó az egész hozzáállása a fővárosnak, BKK-nak ehhez, tényleg lehetne ilyenkor valamelyik nosztalgia/retro Ikarust járatni Fénybuszként (a jövő évi retro/nosztalgia szezon ügyében pedig basztatni kell őket). Megint csak a nyomorult villamos nyomatása megy- hozzáteszem, az UV Fényvillamos tényleg szép-, de valamelyik retro Ikarusra is nagyon kéne ilyen (elsősorban 200-asra). Legalább Mikulástroli/Fénytroli van.
Ha már îgy érintőlegesen is szóba jött a téma,îrnék pàr gondolatot.
Nos szomorúan lehet làtni,hogy az Ik.200/400 as típusról a BKK tovàbbra se igazàn vesz tudomàst,hogy valaha léteztek,pedig egy tekintélyes retro flotta van àllomànyban.
Ha màs nem legalàbb az adventi időszak úgy gondolom megfelelő alkalom lett volna arra,hogy néhàny kocsit feldîszîtve kiadjanak forgalomba akàr retró jàratként.
Ehelyett ismét csak a villamosok vannak előtérben,280/435 konkrétan szerintem idén szervezett jàratként nem volt meghirdetve.
A szomorú hogy több vàros Deberecen, Nyíregyháza, de Miskolc és Szeged is előrébb jàr most màr ilyen téren,pedig a BKV jóval több kocsival rendelkezik. Senki nem vàrja el,hogy kétrészesen kint legyen 20en minden nap valami,de ez se helyes ami jelenleg van.
És természetesen elitélem,hogy illegàlisan akàr lejàrt forgalmival,D kat jogsi nélkül szervezzenek retro jàratokat külsősök,de valószînű ez is azért történt mert a fővàros teljesen elzàrkózik az érdeklődés ellenére.
Egyenlőre ott van még Vàrpalota,Győr,Salgó,Békéscsaba,Eger aki Ikarussal menne sima hétköznapokon is még,persze ki tudja meddig.
Ez egy érzékeny téma,nem hangulatkeltés miatt îrtam,de bîzzunk benne,hogy valami pozitîv is történik ebben az irànyban.
Milyen kezdés? :D Kelenföldön már kb 10 éve vannak elektromos buszok... (már ha azokat annak lehet nevezni)
Amúgy meg pont a hegyvidéken van inkább értelme, mert felfelé jól megy, lefelé jól rekuperál, és az is jól jön(ne), hogy halk, nem üvölt a motor hegymenetben és nem kell járatni a végállomáson.
A Volánbusz eCitarói pedig nem mérvadók, mert hatótávolság ügyileg már akkor se számítottak jónak, amikor megvették őket, azóta meg tovább fejlődött a technika.
Nálunk (II.ker Medve utcai ált.iskola) általános első fél évig engedték a tanerők, hogy valakit kísérjenek a szülei iskolába vagy érte jöjjenek.
Utána már morogtak miatta.
Félre értés ne essék !
Nem volt joguk megtiltani de gondoskodtak olyan "kommentekről" a teljes osztály előtt, hogy az akit szülője/nagyszülője még I.osztály második félévben vagy ne adj Isten II.osztály elején is kísérni akart az inkább saját maga beszélte le erről rokonait.
Hasonló jutott eszembe, nembiztos, hogy a legjobb ötlet kezdésnek Óbudán ezt csinálni, miért nem egy sík'abb' terepet próbálnak ki. Dp((de itt már van cng legalábbis kiepitve más kérdés hogy gázbusz lassan nem marad)) ,troli, ci(?) ha megnezzuk a Vb citaroi is csak beugrós számokat járnak, gondolom azért mert egy teli napot esélyük sincs végig vinni a 'hegyen', aztán majd az lesz a konklúzió hogy szar az elektromos mert nem bírja ki a napot
A BKV kb. 1835 db-os állományából kb. 1800 db vagy több Ik-260/280.
A Moszkva téren odajön hozzám egy hölgy és azt mondja valami nagyon személyeset kell kérdeznie a családi békéje miatt.
(akkoriban sajnos elég sok családi ügy - megcsalás - is történt BKV buszokon azt hittem ilyet fog kérdezni)
De nem.
Azt kérdezi egy hete jártam e ezzel a busszal a 102-es járaton?
Egy db Ik-415-ös volt akkoriban Budapesten, a BU 86-07 az Ik-415 protótípus.
Mondom igen.
Megkönnyebbült és azt mondta :
Három gyereke van a legkisebbik kiskamasz egy héttel azelőtt az edzésről késve ment haza.
Otthon azt mondta, hogy az új busz jött a 102-sen és Ő amikor felértünk a Fodor utcába nem szállt le (pedig ott laknak) hanem inkább ment még egy kört.
Mikor hazaért elmesélte.
A nővére és a bátyja lehazugozta, nem is jár még új busz a 102-sen !
A két gyerek megkérte az apjukat, hogy szankcionálja az öccsüket mert egyre többet hazudozik.
Nagy családi veszekedés lett.
Megnyugtattam a hölgyet, hogy a kicsi igazat mondott.
Elmagyaráztam a csomóponti tartalék fogalmát.
Meghívtam egy hét múlva az apukat és a srácot a délutáni 158/II-höz.
Hozzanak fényképező gépet és azt néznek, fotóznak le a buszon amit akarnak.
Ahogy nézem, most pont szóló Conectót pótolt. Követelőzésre biztosan nem fognak csuklóst küldeni, de baleset, utasrosszullét, sofőrrosszullét, stb lehet az oka.
Nem lehetne csak egyszer, próbaképpen, a hibrid és/vagy elektromos buszokat Kőbányára állomásítani, ahol már láttak elektromos hajtást, és még a töltési lehetőség is ki van építve évek óta? Mondom, csak próbaképpen...
Miért nem a +20 db C2K lesz lehívva? (85 db lehetséges összesen.)
Ha a Várban és a Gellért-hegyen megoldható lesz (251-esen pedig már ma is megoldható) a C2K-t közlekedése, melyik vonalra bérelne a BKV midit? 219-esre? Arra azért van elég Karsan. Midik közül nem elég az E91-eket, c68e-ket és maximum néhány Karsant kidobni?
Ha valaki egyszer tényleg összegyűjti trizs anekdotáit, az előszóban mindenképpen legyen benne a Szigeti veszedelemből kölcsönzött idézet, miszerint "Fabulákkal kevertem az históriát"... :D
Kb akkora nyitható ablak van rajtuk, mint az eCitarókon, amit a minap a "nagy" kategóriába soroltál, de mindegy.
Persze én mindig nyitott vagyok az okosabbaktól tanulni: mi a választóvonal, hány négyzetmilliméterig számít kicsinek? Itt van mellettem a toll és a papír, felírom magamnak mester, hogy többet ne beszéljek hülyeségeket...
Off: Azért lássuk be, elég sok dolognak kell egyszerre közre játszania, hogy egy Ikarus ablakot csak úgy ki lehessen ütni (ráadásul egy fa festőlétrával). Szedtem ki Ikarus ablakot én is, és baromi nehezen akarnak kiesni a helyükről, ha bennük van a feszítőgumi. Azt meg, hogy szilánkosra tört volna, elég nehezen tudom elképzelni.
Mondjuk nem kell ahhoz az USA-ba menni, elég itthon felszállni egy CAF villamosra; azokon is túlmegy már a jóízlés határain, ahogy non-stop izomból nyomatja a hideget a klíma.. És ugye hiába a nagy nyitható ablak - amiért itt egyesek mindig sírnak - a klíma mindig megy.
Hogy is szokta mondani Laci néni a hülyeségekre? Hajrá, csináljuk meg: a nyári 40 fokban beállítjuk a klímát 35 fokra, de akkor te odaállsz szépen, élőben, felvállalva, hogy te vagy az a nagytudású ötletgazda, aki ismeri a fizikát... Kíváncsi vagyok, hogy hány perc után lincselnének meg.
(Annyira bírom, amikor valaki mindig a karosszékből okos... Nyilván te a déli népeknél is jobban tudod, hogy nekik mi a jó.... Mert te ismered a fizikát...)
Ezt bocs, de embere válogatja. Én speciel imádom és életemben nem fáztam még meg légkondi miatt! Az itthoni rendszertől agyfaszt kapok, tépem is fel az ablakot, ahol lehet.
Talán nem bántok egy - belegondolva elég valószínűtlen, de talán mégis megtörtént - vidéki sztorit sem. Nálunk, Szegeden hallottam egy olyan esetről, hogy amikor még Algyő Szegedhez tartozott (akinek nincs helyismerete, annak írom, hogy Algyő nincs összeépülve Szegeddel, a 47-es úton kb. 6 km-t kell menni a város szélétől az olajmezőn át), és az algyői busz még 32-es jelzésű helyi járat volt, egy alkalommal egy vadász frissen elejtett fácánokkal és nyulakkal akart felszállni a 32-esre befelé a városba. Addig-addig könyörgött, hogy a vezér megszánta és felengedte a frissen mosott buszra. Nem tudom, mennyire csomagolta be a zsákmányt, s mutatott-e bérletet vagy legalább egy vadászengedélyt. Arról nem szól a fáma, hogy puska is volt-e nála ...
Igen, az a másik típus, aminek megjelent, de szerintem korszerűbb megoldás is. (Természetesen ott is csak egy részük lett kicserélve a járműveken, ha jól emlékszem.)
Hozzám kitolós alulétrával szeretett volna felszállni a manus,kérdezte kell-e jegy a létrának.Mondtam neki persze,feldobjuk a tetejére,majd tartom balkézzel,450ft lesz a jegy per fő,per létra...Teljesen meg volt lepődve hogy nem vittem el.
a túl nagy hőmérséklet-változás sem egészséges, semmilyen irányban, akármit is művelnek a déliek.
Hogy én mennyire gyűlölöm egyes déliek ész nélküli klímázását... Amikor egy teljes nyaralást A-Z le tudnék tolni úgy, hogy papucs/szandál, rövidnadrág+póló, és a busz az egyetlen hely, ami miatt a 35°C-ban el kell cipeljek magammal egy pulóvert, mert olyan brutál erővel képesek klímázni, hogy anélkül tuti megfázom (sokszor így is).
Nem az űrből jöttem, hanem egyszerűen csak ismerem a klimatizálás fizikáját.
Jelzem továbbra is, hogy a hőérzeted egy kurvára relatív dolog és a háromból csak az egyik lába a hőmérséklet. Simán érezheted a 35 fokot is kellemesnek, ha ehhez olyan páratartalom és áramlási sebesség társul.
Jelzem azt is, hogy a túl nagy hőmérséklet-változás sem egészséges, semmilyen irányban, akármit is művelnek a déliek.
És egyébként a plázák sincsenek már úgy agyonhűtve, mint évekkel ezelőtt.
Mondjuk ki lehetne adni központilag is, hogy 22 fok azt' csókolom, ha már sokaknak nincs annyi esze, hogy saját kútfőből beállítson valami normál hőmérsékletet.
Ha az utastérben 35 fok lenne nyáron, akkor százával mennének az utaspanaszok a BKK-nak, a hevesebb vérmérsékletűek pedig szerintem az ablaktörő kalapáccsal vernék ki az ablakokat és meglincselnék a sofőrt... Boltba, plázába, egyéb légkondícionált helységbe gondolom be szoktál menni, szerinted ott is 35 fok van? (Nem.)
Azt meg se kérdezem, hogy déli, igazán meleg országban jártál-e már, mert az eszmefuttatásodról ott se hallottak még: arrafelé jellemzően úgy behűtenek mindent, hogy egy idő után elkezdesz fázni..
A honosításnál a BKK előírásai és a költégoptimalizálás a kulcsszavak, új járműnél a BKK előírásai és a gyártó számolgatásai a váztulajdonságokat illetően. Ez utóbbi az én érzésem szerint kb. semennyire nem egzakt, nagyban hasonlít a rabbi és a libák történetéhez (persze ez csak az én, ebben a közegben teljesen privát véleményem).
Ez engem is érdekel, a Modulo csuklósokon is megjelent ez a megoldás. Gondoltam eddig, hogy ezt egyszerűbb javítani, mert 1:1-ben betehető az előre összerakott ablak, míg a gyári megoldásnál ez egy kicsit bonyolultabbnak tűnik.
Lehet, hogy egy kicsit eltúloztam, de el tudnád akkor magyarázni, miért kellett egy-egy kisebb nyitható ablakkal (a régieknél az első ajtó mögötti, az újaknál a vezetőfülke mögötti, és csak a csuklósoknál) rendelni őket, miért nem lehetett egyszerűen kihagyni azt az egy-egy nyitható ablakot? De ez a DKV-t is érinti, hiszen az (eredetileg) AA HQ-k, AA AT-k, illetve SZS-k is a BKV-val megegyezőek ilyen szempontból.
Persze a ló túloldalára sem érdemes átesni... amikor a BKV elég igénytelenül többféle méretű nyitható ablakkal kérte a Conectóit (a régieket és az újakat is, egyedüli kivételek az új szólók, azokon szerencsére nincs ilyen). Az Arriva régi csuklósain nincs ilyen, a Volánbusz pedig csak kicsikkel kérte az új Conectóit (de előtte a szóló Conectók meg bukóablakkal érkeztek, mint ahogy a DKV öt darab 2019-es csuklósa is, aztán a későbbiek (szóló és csuklós) vegyesen kicsikkel és nagyokkal (vagyis ugye a szólókat ez nem érintette), majd csak kicsikkel...). Emellett még a KeKo-nak is vannak új szólói, azok is bukóablakosak. Ezt az összevisszaságot még az is fokozta, amikor a BKV-s régi Conectókon az ablakok egy részét ragasztottra cserélték.
De a használt buszoknál is hasonlóan igénytelen az egész. A BKV-nál ezerféle variáció van, például a Van Hool-ok egy részénél csak az egyik oldalon lettek kicserélve az eredeti üvegek, de sok olyan jármű is van, amelyeknek vegyesek vannak bukó- és elhúzható ablakai, de a kedvencem az LYH-115 esete: ennek az ex-frankfurti Citarónak eredetileg egyáltalán nem voltak nyitható ablakai, aztán valahogy belekerült egy idő után olyan bukóablak (persze elhúzhatókkal együtt), ami gyárilag van a Citarókban.
Ez mondjuk több városra is igaz, például Pécsen a holland Volvóknál is természetesen megmaradt az a néhány bukóablak a beépített nagy elhúzhatók mellett, a szegedi Citaro trolik felénél is ugyanez a helyzet (a másik felüknél meg eredetileg sem volt semmilyen bennük), de például a hajdú volános csuklós Urbinóknál gyárilag van nagy elhúzható és kis bukóablak is. (A Citaro troli átépítés mondjuk alapból egy elég igénytelen dolog volt, és Lengyelországban is készült néhány.)
Valaki arra a hülyeségre esküszik, hogy a külső hőmérsékletnél 5 fokkal legyen hidegebb (ez mondjuk 40 foknál 35 fokos utastéri hőmérsékletet jelentene)
Mesélj, miért is hülyeség?
A hőérzetednek három lába van, és ebből csak az egyik a hőmérséklet. A másik a légnedvesség, ezen a klíma a működésmódjából adódóan eleve csökkent, ergo a 40 helyett 35 fok, a külső környezetéhez képest alacsonyabb nedvességtartalommal kevesebbnek fog érződni. (a harmadik láb pedig a légáramlás sebessége) Ha 40 helyett mondjuk 20-25 fokra hűtöd az utasteret, (ha egyáltalán lehetséges) akkor a felszállók megfáznak, a leszállók meg elájulnak, jobb esetben.
Ott nem is a te feladatot, de a sofőr le tudja/tudná. Ha nem megy neki, akkor a múltkor az egekig magasztalt belső oktatást kell átgondolni, de nem az a megoldás, hogy telebasszuk a buszt nyitható ablakokkal, aztán engedjük ki az utcára a meleget...
Óbudán a "szezonban", végzéskor külön rákérdeznek minden kocsinál, hogy jó-e a klíma, ha nem, akkor javítják.
Ez az erős-nem erős meg egyénfüggő: sokszor még két embernek se jó ugyanaz egy személyautóban, akkor egy buszon 100-120 utas hogy lenne egyformán elégedett? Valaki arra a hülyeségre esküszik, hogy a külső hőmérsékletnél 5 fokkal legyen hidegebb (ez mondjuk 40 foknál 35 fokos utastéri hőmérsékletet jelentene), másnak meg a jégverem se elég hűvös...
"Szakinak" azért nem neveznék egy olyan embert, aki szerint csak akkor fűthet egy busz, ha forralja a vizet, de ez már a járműkezelés témakör megint... A múltkor én is úgy vettem át a buszt a délelőttöstől, hogy 28 fokra fel volt tekerve az utastéri fűtés.
Ennek ellenére a C1-eseken van a legjobb idő (sok kocsival mentem, mielőtt jön, hogy biztos pont kifogtam egyet, amin jó volt, inkább az volt a jellemző, hogy max 3-4 olyan volt, amin vacak volt, vagy egyáltalán nem ment), de a Volvo-nak is jó a klímája, ha éppen jó az adott kocsin. Ezzel szemben pl az elektromos C2-eseké botrányos, de az új MAN sem a legjobb (talán egy 20E-vel mentem, amin nagyon erős volt, de nem az a jellemző, és mindegy, hogy CNG-s, vagy Arrivás).
Kezdésnek már az is jó lenne, ha nem lehetne kikapcsolni az automatát motor indítás után és az utastéri beállításokhoz sem tudnának hozzápiszkálni a sofőrök.
Kb. másfél hónapja egyik este 196-os OFF MAN. Este 7 körül, kint vagy 15 fok, bent meg ezerrel ment a fűtés. Mint a szaunában, egy volt BKV-s öreg szaki meg is jegyezte, hogy már ezek is forralják a vizet, vagy minek fűt. Alig vártam, hogy le tudjak szállni, folyt rólam a víz.
Akkor szólsz neki vagy írsz egy utaspanaszt a BKK-nak, aztán előbb-utóbb majd leszokik róla mindenki. (Bár nem hiszem, hogy túl sok ilyen sofőr lenne.)
Nyitott kapukat döngetsz, mert ez gyakorlatilag így van... (Legalább is ami az új buszokat illeti, mert a huszonéves LOV-okon és kortárain már nyilván nem kell csodákat várni.)
Nagyon egyszerű ez. Legyen minden buszon megbízhatóan, gyakorlatilag kivétel nélkül normálisan tartható a hőmérséklet és a páratartalom. Ne menjen ki olyan busz forgalomba, ami erre nem képes, és vállaljuk fel, hogy amelyiken kint elromlik a klímaberendezés, azt ki kell állítani emiatt a forgalomból. Nyeljük le a békát, hogy az átmeneti időszakban is légkondícionálni kell az utasteret. Ha ezek megvannak, akkor nem lesz megalapozott a siránkozás a nagy nyitható felületek hiánya miatt.
Nincs már olyan, hogy "bekapcsoltatják" a klímát: mint írtam, amikor beindítod a buszt, akkor indul automatikusan a klíma is, tehát ha a sofőr nem kapcsolja ki direkt, akkor a rendszer intéz szépen magának mindent. Cégen belül egyébként rendszeresen fel van hívva a figyelem a hűtés/fűtés használatára és a BKK ellenőrzésekre, ha valaki ennek ellenére vállalja a rizikót és a konfrontálódást az utasokkal, az az ő dolga, de ez már megint egy másik témakör, nem a járműspecifikáció kérdése...
- Állandóan kinyitja valami jóképességű, akkor is ha hibátlan a klíma/fűtés. Nagyobb forgalmú vonalakon ezt annó minden menet után csukogattam vissza, még meg nem untam
- Különösen akkor "kellemes", ha télen jön rá valakire a "légszomj", te meg mögötte ülsz és kapod a huzatot a pofádba
- Néhány típuson a baszott vastag keret pont szemmagasságban van (pl Volvo 7900A), így legalább ki se látsz tőle normálisan
- A régi Conectókon már annyira szar állapotban vannak, hogy maguktól kirázódnak, illetve zárhatatlanok
- Miután a klíma rendszeresen az "utcát hűti", így idő előtt szarrá, aztán akkor majd tényleg lehet nyitogatni az ablakokat ("róka fogta csuka...")
- Egy egyedi elhúzható ablaknak 100.000+ HUF körül van a felára, akkor lehet számolgatni, hogy egy busznál és egy komplett flottánál ez mekkora plusz kültség
- Ha valami miatt cserélni kell, akkor ilyen jó eséllyel nem lesz raktáron sehol, így hetekig áll a busz
OK, akkor Citaroból van pár száz Kelet-Európában - ez a 30.000+ legyártott példányhoz képest azért elég sovány - és ha jól értem, akkor új Lion's cityből neked se sikerült találnod egyet se.. Az eCitarós megoldást én mondjuk nem nevezném nagy nyitható ablaknak, mert az kb akkora, mint ami a Volánbuszos Conectókon van.
Ez az egész klímás-elhúzható ablakos történet eleve ott rossz, hogy az elhúzható ablak feláras extra (legalábbis így vettem ki a korábbi hsz-ekből), ellenben a sofőrök ellenőrzése nem lenne egy nagy történet, főleg, hogy a sofőrök nem is érdekeltek abban, hogy kikapcsolják az egyébként teljesen automatán minden motorindításkor elinduló rendszert. Nem érdekeltek, mert a BKV-nál és az off Arrivánál sem származik semmilyen hátránya a klímázásból az üzemanyagmegtakarítást illetően (a menetlevélen/forgalmi munkalapon perc pontossággal kell vezetni a klíma ki-be kapcsolását, amit tapasztalatom szerint figyelembe is vesznek az elszámoláskor). Arról nem beszélve, hogy ha az utastérben meleg van, akkor a fülkében még melegebb, hiába van egy nagyobb nyitható ablak, én sosem szoktam szivatni magamat, még az említett 20-25 fokos napsütéses időben is megy a klíma (nagy üvegfelület - nagy meleg).
A karbantartás ismét egy másik kérdés, bár azért itt inkább azt tapasztalom, hogy az újabb buszoknál rendben szokott lenni a klíma, a huszonéves sokadikországból levedlett vackoknál meg nincs értelme ilyesmiről beszélgetni.
Én érzek némi felelősséget ebben az egészben a BKK oldaláról, mert az, hogy nyáron elküldik pár óránként a Futár üzenetet mindenkinek, hogy klímázzon, még semmilyen motivációt nem fog jelenteni sem annak a néhány renitens kikapcsolgatós sofőrnek, sem az ezeréves buszokat karbantartó szolgáltatóknak.
Szóval egy picit olyan ez, mint amikor a rendőrség kitalálja, hogy ha nem kötöd be a biztonsági övet, megbüntetnek, ezért az ember elkezd inkább mindenféle öv-helyettesítő vackokat vásárolni és pluszt pénzt kiadni rájuk, ahelyett, hogy bekötné az övet, mint mindenki, akinek 3-nál több IQ-ja van... Nevetséges... :)
Ha a klima megy, tok mindegy, mekkora a nyithato ablak. Az ablak akkor szamit, ha MÉG nincs olyan meleg kint, h a klimat bekapcsoltassak, de a napsutes miatt bent mar nagyon meleg van, vagy nem megy a klima. En speciel emlekszem arra, mikor ujak voltak a MAN-ok, pont ilyen ido volt, 3 megallot birtam. Vagy mikor LOV-ok jartak az Infoparkig meno 1-es potlon nyaron, klima nelkul. Es az is teljesen veletlen, h az elso sorozat tapasztalata miatt a masodik szeria Volvo mar nem kis ablakkal jott.
Én is pont így gondolom... nem értem, miért baj egyeseknek, hogy ott van... ne nyissák ki, ha nincs szükségük rá. (Jönnek állandóan ezzel a spórolásos szöveggel is.)
Engem nem zavar a nagy nyitható ablak, inkább legyen, mint nem. Kifejezetten utálom, amikor posvány melegben a jóember 0,2 cl üzemanyag-megtakarítás miatt valami alapjáraton búgatja a klímát. Akkor nyitok, bár a huzatot nem szeretem. De megrohadni sincs kedvem a buszon.
Igen, már torqmatic is említette Kubát (cinikusan).
Egyébként Észak- és Nyugat-Európában is közlekednek ilyen buszok: épp Belgiumba kerültek volt budapesti Citarók, illetve Oslóban is forgalomba állnak MYK-k, amelyek még a negyedik ajtó mögött is van kis nyitható ablakuk. :)
"Más típusoknál is bőven közlekednek nagy elhúzható ablakos buszok ... főleg a kelet-európai országokban "divat" ez."
Nem lehet, hogy pont azért, mert ezekben a "kelet-európai országokban" a klímák üzemeltetése ... khm ... gondot jelent, míg a "fejlettebb nyugaton" meg jól végzik a dolgukat mind a karbantartók, mind a klímák? :-)
Ehhez a témához még: érdekes, hogy a Mercedes már a faceliftes Citaro bevezetésekor áttért a ragasztott nyitható (bukó- vagy elhúzható) ablakokra, ahogyan az MAN is, viszont a Volvo csak a 7900-as megjelenésekor, a Scania a 2019-es modellnél, a Solaris pedig csak az utóbbi években kezdi folyamatosan bevezetni, de például a legújabb budapesti Trollinók is még a régi változattal lettek készítve.
Az elhúzható ablak Nyugat-Európában valóban nem jellemző, Hollandiában és Skandináviában pedig sokszor semmilyen nyitható felülete nincs az ablakoknak.
Szeretnél nagy elhúzható ablakos Citarókra példát?
Bukarest (130 db Mercedes-Benz Citaro C2 Hybrid, 2020)
Krakkó (56 db Mercedes-Benz Citaro C2 és 30 db Mercedes-Benz Citaro C2 Hybrid, 2018)
Brassó (10 db Mercedes-Benz Citaro C2 Hybrid, 2021)
Gdańsk (5 db Mercedes-Benz Citaro K, 2016/17)
A bukaresti, krakkói és gdański példányok az MHU-kkal megegyező ablakokkal rendelkeznek, míg a brassóiak a budapesti eCitarókhoz hasonlókat kaptak.
Más típusoknál is bőven közlekednek nagy elhúzható ablakos buszok:
Budapesten kívül Debrecenben is közlekedik jó néhány ilyen Conecto
Łódban 2022-bebn adtak át 17 olyan elektromos Volvo 7900-ast, amelyek nagy elhúzható ablakokkal vannak szerelve
a miskolci és a tatabányai régi Lions City-k is ilyenek, ahogyan a szegedi Scaniák is
számos szlovák, cseh, lengyel, lett, litván városban közlekednek nagy elhúzható ablakos trolik (persze ugye főleg Solarisok és SOR-ok, ezek pedig kelet-európai gyártók)
a volános BYD-kon is elhúzható ablak van, igaz, kisebbek
Ennél persze bőven hosszabb a lista, de látszik, hogy főleg a kelet-európai országokban "divat" ez. Magyarországon a nagyobb városokban sokáig ilyen buszok érkeztek; manapság kezdett el ez eltűnni, főleg a kisebb városokban (Kaposvár, Szombathely, Veszprém stb.), de már ugye a tavalyi budapesti Lions City-kben sem ilyenek vannak, és a debreceni új Conectók nagy része sem nagy nyitható ablakos.
A MAN-okat új koruk óta vezetem és néha utazok is rajtuk, soha nem találkoztam rossz klímás busszal és soha nem is jött oda hozzám senki, hogy meleg vagy hideg van. A Conectókról pedig az előző hozzászólásomban írtam.
Egyébként ragozhatjuk ezt most megint még vagy 100-150 hozzászóláson át, de már a múltkor is írtam, hogy mutassatok nekem olyan Citarót (a budapestieken kívül) vagy olyan új Lion's Cityt-t, amin nagy elhúzható ablakok vannak.. Azóta se jött ilyen, valószínűleg azért, mert nincs.
Az a vicc, ugye megvan, amikor egy ember forgalommal szemben hajt az autópályán? Sikerül levonni a konzekvenciát vagy segítsek?
Javaslom, tegyel egy kort egy LOV-val, vagy egy uj MAN-nel, amikor kint 22-23 fok, tuzo napsutes van. De egy kisablakos Volan Connecto is megteszi a Hatar uttol kifele.
Mármint a hátrányt azon kívül érted, hogy az utasok qrvamelegben szpnak az utastérben, vagy ez is számít? Mert a kék Volánbuszokon -tisztelet a kivételnek- ez a rendszer.
A "VT" (ami már évek óta arriva) MAN-jein is gyári indításjelző van természetesen, de kb mindegy, hogy milyen mert úgyis ugrál fel mindenki amíg csak lehet, nem igazán szoktak azzal foglalkozni, hogy villog és sípol. A pittyegés a nyitásnál is amúgy tényleg idegesítő, az elején voltak is olyan ígéretek, hogy ezeket a hibákat összegyűjtik és kijavítják majd, de "természetesen" nem lett belőle semmi...
Amúgy nem tudom, hogy te vezetsz-e buszt, de egyrészt az a kis leszállásjelző ikont néha pont kitakarja a kormány, másrészt nem árt tudni már előre, hogy hol akarnak leszállni, mert akkor úgy teszi be a buszt az ember a megállóba. Az engedélyezőt meg sokan nem használják mert lassabb és nem is megbízható.
Abban mondjuk igazad van, hogy egy ilyen rövid, kétajtós busznál még el lehet lenni nélküle, de jó lenne visszatérni a normál megoldásokhoz úgy en bloc.
Jó, 4 évvel ezelőtt a BKV egyedi, nagyméretű nyitható ablakokkal rendelte meg a Conectókat - ez több milliós felárat jelentett - a Volánbusznak elég volt a kisebb, gyári is. A buszok annyira ugyanott közlekednek, hogy sokszor még a vonal 80-90%-a is azonos (pl 54, 55). Az elmúlt közel fél évtizedben lett abból bárkinek bármi hátránya, hogy a Volánbusz kocsijain kicsik az elhúzható ablakok?
Remélem hogy az ajtocsengőre nincs bkk arculat mert ami az új conectokon kívül van mostanában akár a VTs új manokon az valami botrány, miért nem lehet hagyni a gyárit ha normálisan meg tudják csinálni?az új Solaris trolinkon is mennyivel jobb és láthatóbb a gyári, VT manokon annyira jól sikerült az a nyomorult 3 Led hogy már nyitásnál is sípol ami utasként is borzasztóan zavaró és lényegében ha nem sípolna, az a kis Led magában kb észrevehetetlen
Az ajtónkénti leszallas jelzés egy két ajtós busznál szerintem teljesen lényegtelen, mellesleg mindenhol megvannak nélküle az engedélyező feltalálása óta. 400 as Ikarusokon se kereste senki
Sőt, a BKV-nál is van/volt egy Volvo, amibe ledes fényszórót tettek, tehát (a megfelelő szabályok betartásával persze) még az utólagos átalakítás is lehet szabályos.
Akkoriban a Felvonálási tér szabad és ingyenes parkoló volt.
De a személyautók csak negyedig töltötték meg.
A kamionokat elüldözték onnan a rendőrök, de az IKARBUS (Jugoszláv cég) felfedezte a helyet és ugye közel volt Jugoszlávia budapesti nagykövetségéhez is.
Az, hogy "elvannak", az nem azt jelenti, hogy az utasnak jó. Nyilván nyugat felé, de valószínűleg már a legtöbb környező országban is tipikusan jobb az üzemeltetési kultúra, kelet felé pedig nem biztos, hogy fennakadnak ilyen apróságokon, hogy meleg van az utastérben. De németországban is utaztam már olyan közszolgáltatást végző cég buszain, amelyik melegebb időben rendszeresen puhára főzte az utasokat.
Ilyen alkalom többször is volt, hogy a Felvonulási téren sorakoztak a buszok? Ha csak egyszer volt ilyen, akkor azt pont láttam. 8-10 éves gyerek voltam, de emlékszem, hogy nagyanyámmal a ligetből hazafele elsétáltunk megnézni, hogy ezek milyen buszok, nagyanyám helyből Ikarusnak nézte, én meg csodálkoztam, hogy tök máshogy néznek ki, mint a mieink. :)
Ezt leírtam már párszor, de nem furcsa, hogy mindenhol elvannak kis nyitható ablakkal, vagy urambocsá nyitható ablak nélkül is, csak itt nem? És nem feltétlenül kell "nyugatra" menni, mert random hazai vállalkozók munkásszállításra használt tizenéves buszain se látok nagy nyitható ablakokat, ez Budapesten kívül szerintem legközelebb csak Kubában jellemző.
Annyiban igazat adok neked, hogy a klíma megbízható és erős működését csak az új buszoktól kell ebben a formában megkövetelni. És tény, hogy sokkal jobb a helyzet ott, mint a különböző BKV-s kohószökevényeknél. De sajnos nem tökéletes. Izzadtam már arrivás buszon is rendesen. Azt gondolom, a specifikáció során nem szabad az üzemeltetési valóságot figyelmen kívül hagyni.
Így van, ma már rengeteg jármű van az utakon ledes fényszóróval; én nem is értem, hogy csukott szemmel járkál, aki ilyen hülyeségeket ír? :D
Sőt, a BKV-nál is van/volt egy Volvo, amibe ledes fényszórót tettek, tehát (a megfelelő szabályok betartásával persze) még az utólagos átalakítás is lehet szabályos.
Majd akkor, ha minden egyes kiadott buszon működőképes, és megfelelő teljesítményű lesz a klímatizálás a nyári melegben. Valamint az átmeneti időszakban, napsütéses időben is hajlandó az üzemeltető bekapcsolni a klímát (aminek, ugye, szintén van költségvonzata).
Motorindításra automatikusan bekapcsol a klíma a Conectókon és az MAN-eken is; én pont azt tapasztalom, hogy ebből kifolyólag megy mindig, ha kell, ha nem. Ráadásul a sofőröket is azzal riogatják állandóan, hogy a BKK ellenőríz és büntet érte, ezért sokszor már zavaróan hideg vagy meleg van, de ez már ismét a járműkezelés témakör, nem a specifikáció.
A külső ajtónyitó gombokra is amúgy BKK Arculat van, hogy melyik fajtát lehet... hagyok időt... :)
Az új arrivás MAN-ekre is normál gombokat tettek, sajnos a babakocsis az maradt az érintős kívül-belül (és leginkább az utóbbi fájó, mert mindig nekidől valaki)...
Még két dolog, amit elfelejtettem:
- a műszerfalon jó lenne, ha folyamatosan világítana az ajtónkénti leszállásjelzés, a fent említett típusnál is úgy van, persze meg lehetne oldani kulturáltabban is
- nem tudom mi értelme van a raszterezett hátsó ablaknak, de én utasként is azt szeretem, ha kilátok és sofőrként is az lenne praktikus
Német cégnél voltunk, elektromos busszá alakítás miatt (nem sok lett belőle), ott mondta a menedzser, hogy nem igazán nyúlnak a kocsi egyéb rendszereihez, de azért a C1 candle azaz gyerta világításàt lecserélik😄
Nagyon rosszul tudod. Az lehet, elképzelhető, hogy a "normál" halogén helyett a LED-fényszórók házilagos(!!!) átalakítása tiltott - bár csak a 6/1990 KöHÉM rendeletben szereplő előírások betartása a lényeges ebben a tekintetben, tehát ha azt kielégíti, akár lehetséges is az átszerelés (bár nem biztos, hogy a költségek miatt megérné) -, de mit csinálsz a mai pl. személygépkocsik kb. 95%-ával, amibe gyárilag LED-es fényszórókat építenek be?
" Na meg ott van az a jelenség, amikor a vezető a végállomás előtt másfél megállóval kapcsolja be a hűtést"
De leginkább nem is kapcsolja be, csak a ventilátor megy, hogy azt hihesse az utas, hogy megy a klíma. Ilyenkor örvendetes, ha még az ablak is be van csavarozva.
Télen meg a másik véglet. Az egyik buszvezető azért sem kapcsolok fűtést, had fagyjanak meg. Vagy fázós és úgy fűt, hogy izzadtan szállsz le az autóbuszról.
A volvo fh csak leddel szereli már a vonatóit,az actros is csak azzal kapható már,hogy személyautót-szinte az összes 2023 utáni gyártású-ne emlitsem.Miről beszélsz?
Hát, LED-es fényszóró biztos, hogy nem lesz, mivel tudtommal Magyarországon közforgalomban használt járműbe tilos a beszerelése, és ha elkap vele a rendőr, akkor csak a jóindulatán múlik, hogy megbüntet-e vagy sem.
"Remélem elfelejtsük végre ezeket a fetisizált "nagy nyitható" ablakokat: a '90-es éveknek több mint 20 éve vége, lépjünk már túl ezen... Milliós nagyságrendű felárat jelent az egyedi gyártás, ráadásul a sok jóképességű állandóan kinyitja télen-nyáron, akkor is, ha kitűnően működik a klímaberendezés (ami amúgy pont emiatt romlik majd el idő nap előtt). Szóval elég a gyári megoldás, de az legyen zárható"
Majd akkor, ha minden egyes kiadott buszon működőképes, és megfelelő teljesítményű lesz a klímatizálás a nyári melegben. Valamint az átmeneti időszakban, napsütéses időben is hajlandó az üzemeltető bekapcsolni a klímát (aminek, ugye, szintén van költségvonzata).
Biztos vannak jóképességűek, akik erősen működő klíma mellett is feltépik az ablakot, de manapság sokkal inkább jellemző az, hogy még nem (vagy alig) működő klíma mellett sincs senki, aki ablakot nyitna, és inkább izzad a közönség. (Ez például sokat változott a 90-es évek óta, amikor abból volt a ramazuri, ha valami öregasszony becsukta az ablakokat.)
Na meg ott van az a jelenség, amikor a vezető a végállomás előtt másfél megállóval kapcsolja be a hűtést, aztán lehet nézni, hogy miért érkezik a busz tárva-nyitva álló ablakokkal és ordító klímaberendezéssel a csomópontra.
---
(Más: az amerikaiak hozzászoktak a nagyon erős klimatizáláshoz, tavasztól őszig mindent kb. 20 fokra hűtenek le. Felüdülés volt egy olyan városban közlekedni, ahol pont a budapestihez hasonló nagy ablakok voltak a buszon, és nem kellett az amúgy viszonylag kellemes melegben szétfagyni.)
Aztán jó lenne hangjelző berendezésként légkürt is (mint a Hollandiából használtan vásárolt buszokban), mert ezeknek a kis "trabant dudáknak" semmi tekintélyük nincs, kiröhögik.
Ez egy remek ötlet, kiegészítőként meg lehete, mint Párizsban villamosos pályacsengő a kisebb figyelemfelhívásra.
- Vészjelzőből a lehető legkevesebb kell és a legelérhetetlenebb helyekre, mert idegesítő, ha akaratukon kívül állandóan nyomkodják
Ez valami hazai hülyesség? Se Varsóban, se Münchenben nincs a járműveken.
A külső ajtónyitó gombokra is amúgy BKK Arculat van, hogy melyik fajtát lehet... hagyok időt... :)
+remélem nem lesznek teleszékezve, mint a ConectoG-k
Tekintve, hogy a Citaro K-k érkezése most már biztosnak tűnik, tennék néhány javaslatot a felszereltségükre, kialakításukra vonatkozóan, remélem van még idő átgondolni, megfontolni, megvalósítani :)
Külső:
Amit nagyon tudnék díjani, az a xenonos vagy még inkább ledes fényszórók, mert sokkal nagyobb a fényerejük. A Conectók kis ósdi halogén pont lámpáinál alig lehet látni valamit... Aztán jó lenne hangjelző berendezésként légkürt is (mint a Hollandiából használtan vásárolt buszokban), mert ezeknek a kis "trabant dudáknak" semmi tekintélyük nincs, kiröhögik.
Fülke:
- A bejutás lehetőleg kulturáltan legyen megoldva, nem úgy, mint a Conectókon, hogy négyszögkulccsal (megadva az esélyt az embernek saját maga kizárására) vagy benyúlva az ablakon. - A jegykezelőket jó lenne úgy felszerelni, hogy a sofőrnek legyen rálátása, hogy mit csinál a delikvens, de ne akadályozzák a felszállást se. - A Conectókban alkalmazott zárható rekesz a fülkében szerintem felesleges: senki nem használja, nehézkes hozzáférni és csak a baj van vele, sokkal jobb lenne a nyitott, de az legyen rendes méretű, hogy az ember egy normál méretű hátizsákot is bele tudjon tenni normálisan. - Szintén szükség lenne apróbb mélyedésekre, rekeszekre, amibe a füles, pénztárcát, stb bele lehet tenni. - USB csatlakozó, urambocsá gyári telefontartó is nagyon hasznos lenne. - Az OBU-t úgy kellene beszerelni, hogy kézre essen, ne kelljen hozzá nyújtózkodni. A Conectókban ez is rossz, de pl az RCT-s Van Hoolokban példa értékű. - A napellenzők ne lyukacsos kivitelűek legyenek és lehetőleg takarjanak rendesen, ne legyenek rések, ne kelljen utólag összeragasztgatni a szélvédőt. Jó lenne az elektromos állítási lehetőség, nem a zsinóros kikötözés. - A belső tükör legyen nagy méretű és lehetőleg elektromosan állítható - A külső tükröknél jó lenne mindkét oldalon egy-egy kiegészítő, széles látószögű tükör is, mert amikor egyszerre több sávot kell váltani, az nagyon hasznos tud lenni. - Az utasteret figyelő kamerák monitorának jobb helye lenne a belső tükör mellett, mert egyébként is arrafelé figyel az ember. Méretben lehetne nagyobb, mint a jelenlegiek, illetve minőségben is magasabb lenne az elvárás. Mutassák állandó jelleggel az utasteret; teljesen értelmetlen, hogy menet közben az előnézeti kamerára váltanak. - Bár a Citaróknál ez is alap, de azért a biztonság kedvéért leírom, hogy a fülkeablak valahogy normálisan nyíljon, ne hátrafelé, mint a Conectókon - A retardernek legyen karja; hegyi vonalakon hasznos tud lenni
- A fülkevilágítás legyen állítható, ne kapcsoljon fel mindig, ha világít a fényszóró
Utastér:
- Vészjelzőből a lehető legkevesebb kell és a legelérhetetlenebb helyekre, mert idegesítő, ha akaratukon kívül állandóan nyomkodják - Babakocsi, kerekesszék gomb szintén zenész: az érintősöket lehetőleg felejtsük már el az utastérben és a lehető legnehezebben megnyomható gomb legyen olyan helyre berakva, ahol senki nem tud nekitámaszkodni véletlenül és a gyerekek se nyomogatják mert szépen világít - Öregember gomb és egyéb hülyeségek nem kellenek - Külső ajtónyitóknak is jobbak lennének a normális gombok, mert tapasztalatom szerint az érintősök pár év elteltével már akkor is bejeleznek, ha rásüt a nap, vagy fúj egy kicsit a szél...
Fűtés, szellőzés:
- Remélem elfelejtsük végre ezeket a fetisizált "nagy nyitható" ablakokat: a '90-es éveknek több mint 20 éve vége, lépjünk már túl ezen... Milliós nagyságrendű felárat jelent az egyedi gyártás, ráadásul a sok jóképességű állandóan kinyitja télen-nyáron, akkor is, ha kitűnően működik a klímaberendezés (ami amúgy pont emiatt romlik majd el idő nap előtt). Szóval elég a gyári megoldás, de az legyen zárható négyszögkulccsal. (A mi van ha elromlik vitát meg ne nyissuk újra lehetőleg ezredjére is; javítsák meg, ennyi. Ha mindenhol máshol megy, akkor szerintem itt is fog.) - Hasznos lenne az elektromos működtetésű tetőszellőző is, mert az tényleg kellemes légmozgást biztosít, ha nem kell klíma, illetve a tűző napon se melegszik fel annyira a busz, ha pl a műszaki pihenőjét tölti. Azt is feleslegesnek tartom, hogy minden motorindításnál bezáródik, elég lenne csak az áramtalanításnál - Az állófűtés jó dolog... Lenne, ha ténylegesen működne akkor is, amikor nem jár a motor - Remélhetőleg ezekből nem lesz kispórolva a normális szigetelés és nem fognak kihűlni télen kb 10 perc alatt.
Az alábbi MTI fotó tanúsága szerint nagy ötletekben régebben sem volt hiány. :-)
(forrás: AF___B195902100001)
"
Budapest, 1959 február 10
Sorban álló utasok várnak a felszállásra a 6-os autóbusznál. Az Üllői út és a Körút sarkán lévő megállónál kísérletképpen terelőkorlátot állítottak fel. Az autóbuszok úgy állnak meg, hogy a felszálló ajtó a terelőkorlát elé kerül és így a közönség tülekedés nélkül szállhat fel az autóbuszra. Amennyiben a kísérlet beválik, ezeket a korlátokat felállítják mindazoknál a megállóknál, ahol ülőkalauzi rendszerrel közlekednek az autóbuszok."
Mivel kanyarodott volna jobban? Az A-B tengelytáv ugyanakkora és akkor még ott van az ostorként csapódó utánfutó, ami számos sofőrt megviccelt az idők során. Nem véletlen, hogy a szamárlétrán is úgy szokás végigmenni, hogy először szóló, utána csuklós, illetve ahol van, ott max csuklós korlátozás van, nem szóló.
Anno minket a BKV közvetített ki 198x-ban egy IKARBUS szállításra.
A jugók vitték lábon Lengyelországba, csak az akkori Csehszlovák - Lengyel határon a szállító jugó buszvezetők olyan fizikai összetűzésbe keveredtek a lengyel határőrökkel, hogy egy határőr súlyosan megsérült (majdnem meghalt) s így kitilltották őket.
Így azonnal 3-4 napon belül kellett a buszvezetői pótlás a következő szállítmányra.
A BKV intézte az ügyet, mármint velünk szemben.
Érdekesség, hogy nem valamelyik akkori BKV garázsban vettük át a buszokat hanem a Felvonulási téren a Dembinszky utcával szemben.
A típus IKARBUS-160 volt, városi, négy ajtós, botváltós.
Nem Krakkóba kerültek de nekünk csak Krakkóig kellett vinni.
20 db volt.
A rendőrség ötösével engedett el bennünket, fél órás szünetekkel.
Parassapuszta volt a kijelölt határátlépő pontunk.
Parassapusztáig a BKV zavaros Zsiguli vezetett fel bennünket.
nemrég olvastam egy utazós blogban, hogy van lehetőség jónevű német lakóautógyártó vadonatúj kocsijait családi nyaralás keretében Spanyolországba szállítani, a rendeltetési helyükre, laza, de véges idejű menetrenddel, napi egy eurós bérleti díjjal.
Így olcsóbb a gyártónak, mint sofőr fizetni erre.
Követtem már az M3-ason bolgár Neoplan turistabuszt 135 km/h-val.
Nem azért voltam ott, mert perverz vagyok, hanem azért, mert a kis 405-ösben nem volt fűtés, félreállni nem akartam órás követés mellett, más méretű kocsi meg nem volt szabad a garban. Se én, se az utasok nem szeretnek fázni. 2010 környékén, emlékeim szerint több, mint egy évig 260-as járt a vonalon, mert nem volt már Ik405, vígan ment a forgalom akkor is.
Mondjuk nem azért, hogy hazabeszéljek, de szerintem a besegítők többsége azért tudásban simán felveszi a versenyt a főállásúak 90-95%-ával, mert náluk ez amolyan szerelem, amit szívesen csinálnak, nem pedig valami kényszer vagy szükséges rossz.
Néha azért kikerekedik a szemem, hogy húzza a száját a 20+ éves tapasztalattal rendelkező kolléga, ha új vonalra kell menni, mert még ennyi idő elteltével is csak 5-6-ot ismer. De a járműkezelés sokaknál szintén feladja a leckét.
Amikor az arrivás Citarókat vittük az osztrák határra, akkor laptoppal átállították a vmax-ot 80 km/h-ra (annyi a megengedett legnagyobb sebesség az autópályán), de simán ment volna többet is.
Az itk-s csuklós Conectókat ugye hordták/hordják Debrecenbe javtásra, emiatt szintén fel szokták oldani a tiltást, de AADI-sból is találkoztam már olyannal, amiben nem volt - értelem szerűen azért nem néztem meg, hogy mennyi a vége :)
Egyébként jellemzően BKV-s/arrivás/Volános sofőröket kérnek fel ezek a magán cégek is az ilyen szállításokra, nem kell ehhez semmilyen extra skill (max felhívni a figyelmet, hogy kössék be magukat, ha van ön :))
Az elmúlt évtizedek, s itt szó szerint kell érteni az évtizedeket, met kb. 1965 óta létező rendszerről beszélünk megtanították a megrendelőket arra, hogy megbízható - erre szakosodott - cégeket bízzanak meg gyári új buszok/kamionok sok száz, vagy több ezer km-s házhozszállítására.
Azelőtt sűrűn előfordult, hogy a nyers új buszt/kamiont az alkalmi sofőrök üveghangon küldték végig aminek meg is lett a műszaki eredménye.
Az Ikarus-280-as városi buszok Mátyásföld - Sumen útjain ezért előírás volt, hogy végig 50-55 km/h megengedett végsebesség.
Jó akkor még autópálya nem volt.
a mai helyzetet - részleteiben - nem ismerem.
A legtöbb mostani új városi busz tud menni 65-70 km/h-val is.
Pár típus többel is.
Ezért a gondos megrendelő a szállító céggel szemben szokta kikötni, hogy a Vmax kb. 65 km/h legyen.
Az már más kérdés, hogy a megrendelő - bár joga van hozzá - milyen alapossággal nézi át leszállítás után a menetíró berendezések tárolt adatait.
Fontos tudni, hogy ha az alkalmi sofőr ezt megszegi és 75 km/h-val hajt akkor nem szegi meg az adott ország KRESZ szabályait, tehát ezért ott nem büntetik meg.
De megszegi a munkaadója és saját maga között kötött szerződést és a munkaadója nem megbünteti (mert ennek jogi akadályai vannak) hanem csak levon a béréből.
Amúgy vajon mennyi a végsebessége ezeknek a buszoknak, hiszen az új Conectók is keréken jöttek, meg az eladott C2-esek is pályáztak Németországba. Ezeket az utakat is 70-nel tették meg, vagy tudna többet is a gép?
Az erre szakosodott jármű szállító cégek mondjuk úgy, hogy az adott szakmának :
- buszvezető,
- kamionos,
- egyéb gkv.
nem a krémjét alkalmazzák a lábon történő, hosszú távú házhoz szállításhoz.
A sok-sok negatív (elsősorban emberi, magatartásbeli) tapasztalatuk alapján ma már elég szigorú feltételeket írnak elő ezeknek az alkalmi sofőröknek.
A sebesség túllépés egyértelmű saját zsebes büntetés.
És nem csak a rendőr mérte sebesség túllépésre kell gondolni, hanem a vevő kérésére is.
Ismerős Magyarországon ugrott be török sofőr helyett, aki(k) Törökországból Norvégiába szállítottak 8 db új buszt mert az egyik pilóta többször átlépte a szerződésben foglalt sebességhatárt.
A német szállííttató cég a Magyarországra való belépés után felállította a török fiút a vezetőülésből.
Kifizették az addigi munkáját amiből levonták a szerződés szegési díjat.
Magyar fiú beült és elzörgött az új busszal Norvégiába.
Tehát ha városi buszt veszel is kikötöd, hogy a szállítási sebesség nem lehet több 60 km/ óránál akkor többé-kevésbé 60 km/h-val fogják neked leszállítani azt a városi buszt akár Spanyolországból is.
A kelenföldi garázsban dolgozom. Életkorban itt vannak a legfiatalabb buszok. Erre hivatkozva, mi nem fogunk maxi midiket kapni. Értem amit mondasz és tudom azt, hogy Ób-nak Dp-nek vannak 20-25 év körüli járművei, amik sokszor jobban üzemelnek mint a Modulo-k, de úgy veszem észre, hogy a döntéshozók nem ezt veszik figyelembe.
Nincs abban a vonalban semmi extra szóló busszal, egyedül a Szomszédok piaca csücskös. Dolgoztam ott egyszer egy napot Modulóval, nem volt rosszabb, mint a 15-ös, vagy a 149-es.
Igen, az arrivásokat azt tudtam, köszönöm mindkettőtöknek, a BKV érdekelt.
Amúgy vajon mennyi a végsebessége ezeknek a buszoknak, hiszen az új Conectók is keréken jöttek, meg az eladott C2-esek is pályáztak Németországba. Ezeket az utakat is 70-nel tették meg, vagy tudna többet is a gép?
Sokkal alacsonyabb a kelenföldi keringési sebesség (hegy, vàr, belvàos) számos üzemszervezési, jàrműgazdálkodási beavatkozás kell(ene) rendszeresen, isten igazából nagyon sok mindent nem lehet tenni.
"De epeszű ember nem ,,kiskanállal eszi a bablevest", 400-500 fős órás utasforgalmat nem midibusszal visz el."
Nem véletlenül jegyzem a legforgalmasabb budapesti buszvonalak között a 16-os családot.
Amúgy a 116 meg tudom, szerződéses, de biztos, hogy akkora szükség van rá? Akkor már inkább a 116 jelzés helyett a menetrendben jelölt menetek menjenek a piacig. Cél ugyebár a viszonylatjelzések csökkentése.
(A 216-os nevű szánalom talán legalább felszámolható. Főleg, ha nagyobb busszal a 16-216 közös követés ritkul, nem kell annyira félni, hogy túl népszerű lesz a metrópótló 16)
Akkor is kell 16A, kb 50%-kal erősebb a Moszkva téri oldal. De epeszű ember nem ,,kiskanállal eszi a bablevest", 400-500 fős órás utasforgalmat nem midibusszal visz el. A jármű műszaki rész ugyanennyire releváns az üzemeltetőnek.
Milyen groteszk, hogy a "versenytárs" nagyjából ilyen idős korban és ennyi futott kilométerrel cseréli az autóbuszait vadonatújakra a fővárostól kapott km-költségtérítésből úgy, hogy még természetesen haszna is van a tulajdonosoknak.
Városkapunál, az új treffre való beállásnál sima szólóval tolatni is kell. Solaris megfordul tengelyben, de a kis volvo már nem, vagy csak nagyon neccesen. Szóval ha jut, akkor oda is tökéletes lehet.
Pont ezért gondolom, hogy oda lehetnének ezek kifejezetten jók. Ha Kelenföld nem kap, logikus lenne, hogy Óbuda vegye at a 39-est, ami már volt így korábban is.
A kérdés az volt hogy átlagéletkor tekintetében mi a sorrend, hol a legkisebb. Arra szakmabeliként meg laikusként is egy válasz van: ahol a legfiatalabbak a járművek, ez meg egyedül azoknak a gyártási évétől függ.
39-es - mennének rá a nagy Modulok vagy a Conectok (amikből nincs elég)? A 251-es családon nem tudom, hogyan férnének el (rendszeres forgalomban), de ott is célszerűbb lehet, mint a midikkel való szerencsétlenkedés. Sajnálom, hogy egyelőre úgy néz ki, Kelenföld kimarad a jóból. Jól jönne egy kis enyhítés midi fronton.
OFF Amennyiben a "politikus" a wikipédiát tudja - pontosabban nem tudja - használni, és ingyen BuBi bérletet követel magának, akkor igenis rendszámra/azonosítószámra pontosan tudjon mindent minden fővárosi közösségi közlekedési eszközről. ON
Kérlek benneteket ne szűkítsük le ezt jó szakembör léha politikus szintre. Sokszor már szakmai, szakpolitika szintjén gellert kapnak jó gondolatok, megkimélve a politikusokat bàrmely döntéstől
Szerintem nem kell egyetlen politikusnak sem tudnia hogy hány év a használt Citarók átlagéletkora, bőven elég lenne annyi, hogy amikor a szakemberek bejelentik hogy lassan kéne járműparkot frissíteni, akkor forrást allokál rá.
Hát nem is tudom, egy politikusnál azért nem lenne baj, ha lenne némi fogalma a város dolgairól... Akkor talán nem néznének bután, amikor a szakemberek bejelentik, hogy lassan már az első Conectók cseréjén kellene gondolkodni. De ők nem csak az új buszokat nem ismerik fel, hanem számos egyéb dologhoz se értenek.
Óbudának örülök, egyrészt az átmeneti megoldásnak szánt Citarók is több mint 10 éve itt vannak már és sok 20 év fölött van, másrészt jól jönnek az olyan buszok, amik fel bírnak menni a hegyre, sőt szerintem a kisebb befogadóképesség se jelent azon a vonalakon problémát, a rövidebb tengelytáv viszont egyértelműen előny. Túl nagy meglepetés amúgy biztos nem lesz, mert ahol elment a 12 méteres, ott értelem szerűen ez is :)
Mellékszál, de ha már szóba került: átlagéletkor tekintetében jelenleg mi a sorrend a garázsok között? Mert úgy látom, hogy sokan élnek még abban a tévhitben, hogy Dél-Pest tele van roncsokkal, holott szerintem a legtöbb új (és jó állapotú használt) buszt ők kapták az utóbbi években, ebből adódóan meg merem kockáztatni, hogy ott a legfiatalabbak a járművek és ebből adódóan a műszaki hibák, menetkimaradások száma is a legalacsonyabb.
Az is jól működhet, ha a város cakkpakk a saját kezében tartja a közlekedést.
Az is jól működhet, ha a város x időre bérel buszokat egy kereskedőtől, és x év után lecseréli újabb bérleményekre.
Az is jól működhet, ha a város csak a menetrendet szervezi, és magáncégek szolgáltatnak rajta saját járműveikkel.
Az is jól működhet, ha a város járműállománya az ő tulajdonában áll, de bérbe adja a szolgáltatóknak, amik így szolgáltatnak, ha pedig lejár a szerződés, kicserélheti alatta a szolgáltatót.
Csak ez a szerencsétlenség, ami ránk szakadt, az nem akar sehogy se működni. Mindenki addig csuklózhatott és érvényesíthette valamilyen suta szintig az érdekeit, amíg minden szemléletből maradhatott egy kicsi.
Néhány napja írtam, hogy milyen lehetne egy retro/nosztalgia buszhálózat (inkább retro buszhálózat) a szezonban, hétvégéken, májustól október végéig.
Nos:
Minden szombaton/szabadnap, és vasárnap, és ünnepnap: R- Erzsébet királyné útja, aluljáró- Zugliget, Libegő. Andrássyn, Lánchídon át, érintve a Széll Kálmán teret. Szólók járnának rajta, tehát 260, 263, 412, 415,
Hónap 1. szombatján: R3- Móricz- Nagytétény, Ipartelep
Hónap 1. vasárnapján: R7E- Bosnyák- Kelenföld
Hónap 2. szombatján: R12- SzKt- Boráros- BAH- SzKt. körjárat
Hónap 2. vasárnapján: R173E- Újpalota, Nyírpalota út- Bornemissza tér
Hónap 3. szombatján: R6- Óbuda, Bogdáni út- Nyugati pályaudvar M
Hónap 3. vasárnapján: R86- Óbuda, Bogdáni út- Kosztolányi Dezső tér
Hónap 4. vagy utolsó szombatján és vasárnapján: R1- Mexikói út M- Kelenföld, vasútállomás M
Annyiban, hogy egyben nincs ennyi pénzük. Akkor ugyanis beruházás között kéne kimutatni, így meg üzemeltetési költség. Vagyis eltűnik a nagy kalapban. Így viszont egy ponton tényleg feltehető a kérdés, hogy mégis mi értelme van még a BKV busz ágazat létezésének.
Rossz nyelvek szerint a ferihegyi happeningen az egyik ilyen "vitás" buszt olyan tiktok-fighter nokedli vezette, akinek B-je sincs. [disclamier: mindent kirak, miért ne rakná ki ha megszerezné a pink kártyát/kártyán bejegyzést]
, amikor egy teherautós barátom csak úgy megemlítette, mennyi útdíjat kellett fizetnie egy Bp-Nyíregyháza fuvarra.
Munkahelyemen (az egyik nagy autóalkatrészes) le lett állítva szinte az összes nagy teherautó, minden 3,5-es autókkal megy, nem baj ha kettő megy, az is olcsóbb...
Pár éve már, hogy a BKV árult nagyon olcsón buszokat, szerencséesebbek árverésen akár már pár 100 ezer ft-ért vehettek működőképeset is, boldog-boldogtalan vett buszt, aztán jön rá a többség, hogy javítani pláne, ha nem értünk hozzá és szerelőhöz kell vinni, még legalább annyi, mint a vételár volt ha bármi elromlik benne, hogy tankolni sem két fillér, ill. biztosítás, sőt tárolni is kell valahol. Aztán igyekeznek szabadulni tőle , miután rájöttek, hogy túlvállalták magukat. Ismerettségi körben is volt, aki buszt akart venni, aztán utána számolva mennyire jön ki, gondolta meg magát, úgy, hogy tárolni még volt is hol, mert a kertben elfért volna, csak Budapestről vidékre levinni még lábon is mennyi, nyélgázon autópályán meg lehet ki se bírná. Aztán biztosítás, műszaki rá stb.
Nem offolnám tovább ezzel a BKV topikot, csak annyit, hogy az rendben van, ha egy hobby ennyiből megúszható, de ezek komoly pénzek egy naponta dolgozó géppel, illetve tovább gondoltam, akkor mennyit fizet a két budapesti nagy cég a saját flottája után?
Igaz, az is meglepett, amikor egy teherautós barátom csak úgy megemlítette, mennyi útdíjat kellett fizetnie egy Bp-Nyíregyháza fuvarra. Átlag autósnak ezek mellbevágó számok...
Ezért szokás pláne ha valakinek több busza van, hogy ideglenesen kivonják a forgalomból. Nemtudom most hogy van, úgy 10 éve kb. ez úgy ovlt személyautónál, hogy fél évre lehetett és félévente be kellett zarándokolni az önkormányzathoz és ismét kivonatni. Mostmár ügyfélkapun is lehet. Ha van valakinek 20+ busza, nyilván nem tartja mindet forgalomban csak akkor helyezi forgalomba, ha megy vele. Unokatesómnak van Trabantja ami ilyen, alig van ideje rá manapság, de régi terv, hogy felújítja, és majd veterán jármű lesz.
Tényleg a Rákoskereszútiakról ( RKI) tudtok valamit? Évek óta nagy a csend náluk, találkozókra nem járnak, de a buszok ugyanott vannak, nekik is volt vagy 20 buszuk, de kettő volt, ami üzemképes és mentek vele. Különböző pletykák voltak róluk is. Egyszer fel is nyomta őket valaki, merthogy látták a sofőrt sörözni egy mátyásföldi találközón mikor rászóltak egy gyerekre, hogy ne hintázzon a kapaszkodón. Epic mondat volt: "alkoholmentes sörben is van alkohol" ( merthogy azt ivott a sofőr) . És még nem is mondott nagy hülyeséget, mert tényleg van, csak annyira kevés, hogy nem okoz problémát.
A jó hír az, hogy csak akkor kell kifizetni, ha forgalomban van a busz, a kivonás pedig magánszemélyként egy bármikor elvégezhető otthoni művelet. Így napi 5-6 ezer Forintodba kerül. Nem olcsó, de jobban hangzik, mint a 2 millió. Akinél ez megér egy reszkírozást, annál elég biztosra veszem, hogy öt év múlva a busz már nem lesz üzemképesen a tulajdonában, bármekkora tesó.
Na igen, most ők kerültek kereszttűzbe, de messze nem ők az egyedüliek. 2021-ben is voltak 15, illetve 16-ban lejárt műszakis buszok, meg sztorik, hogy hogyan keltették életre őket aznap reggel, hol van törve a vázuk, vagy hogy hogyan van gittbe ágyazott sörösdobozzal javítva a kasztni, menet közben potyogó rozsda az ablakkeretből és társai. És ezek között is volt hivatásos sofőr.
Valóban van néha 2 másodperc is, igen. De ettől teljesen függetlenül ott van, hogy "kezdete", és még amit betett a facebookra a barom, azon is ott volt, hogy 2-án helyezte forgalomba. Akik meg lementették, nekik szintén, nincs miről beszélni.
Ügyfélkapu nem mindig pontos, nem azonnal mennek fel az infók. Forgalomba helyezel valamit ma pár nap múlva még nme biztos, hogy az online lekérdező is tud róla.
Erre válaszul jelezném azt, hogy a hazai múzeális minősítési rendszer is hagy kívánnivalót magaután.
A mi buszaink romok, nem akarom verni a nyálam, hogy miért nem kapna OT-t. De azt is tudom, hogy a 6 Ikarusból összesen jelenleg 1, 2 év múlva 2 kaphatna egyáltalán OT-s jelzést, mert a többi patika állapotban sem felelhetne meg a követelményeknek (mivel nem gyári).
~5 éve próbáltak életre hívni egy itthoni minőségi Kgsts személyautós találkozót, beugró annyi lett volna csak hogy OT minősítés, illetve képek a felújítási folyamatról, a dokumentációval együtt. Hazulról 5-en jelentkeztek...
Itthon nincs ennek kultúrája sajnos, legtöbbeknek a majomra sincsen igazándiból pénze. Természetesen vannak kivételek, de Ők nem véletlenül kerülik ezeket a rendezvényeket.
Többen is lementették, hogy nem volt forgalomban a busz. Eddig sem szimpatizáltam velük, de ekkora hazugság után azt se hinném el, amit kérdeznek. Ez már az a kategória, hogy az ember az összes jóindulát elveszíti (ha egyáltalán volt). Állítólag az illető BKV-s autóbuszvezető. Hát, nehéz lenne megbízni benne, mint munkavállalóban. Főként, hogy embereket szállít egy olyan ember, aki immáron hatóság által is megállapítást nyert, hogy nincs felelőssége teljes tudatában.
Valóban, a műszakit benéztem, viszont bizony nem volt a busz forgalomban a tervezett 30-i illetve 31.-i esemény során, ugyanis csak másodikára helyezték vissza a forgalomba és 2-án újra ki. Érdekes dolgok ezek azért... Mindenesetre elkezdtem végignézni pár rendszámot a ferihegyi dzsemboriról szúrópróbaszerűen, nem csak a srácok sárosak ilyen finomságokban...
Meg fogtok kövezni, de abban sem vagyok biztos, hogy egy halom BKV-szarnak ott kellenie minden találkozón, főleg a romoknak. Jót tenne a rendezvénynek egy darabszám-korlátozás is. Én azt is elfogadnám, ha nekem azt mondanák a szevezők, hogy figyelj, báttya, unjuk a szarjaidat, vagy hozz valami újat, vagy ne hozzál semmit. Van olyan buszunk, amely több, mint 10 éve van velünk, megjártunk vele már mindent, elhiszem, ha uncsi.
50 feletti járműszám szerintem befogadhatatlan az agynak, elveszti az élvezeti értékét. Mindent körbehugyozol gyorsan, de már nincs időd elmélyedni benne, pedig sok vas megérné a mélyebb betekintést. Megállni, elbeszélgetni, stb stb.
Nézzétek végig a polbári találkozók képeit. Már ott is be-betették a lábukat a kék rozsdahalmok, a kocsik többsége már lehet meg sincs, nemhogy üzemképes. Akkor meg minek mutogatni, ha szándék sincs a megmentésre.
Külön szerencse, hogy megvan (volt???) a lehetőség, hogy ezeket autuentikus közönségünkkel az utcán is kiélvezhessük, egymásra tud(ott) találni a kiállítás tárgya és az arra éhes közönség.
Attól még, hogy ők elhallgatnak dolgokat, neked nem kell hazudoznod róluk. Van rajta érvényes műszaki, és 2 napja a screenshot elkészülte után vonták ki.
Viccesek ezek a 400-as tesók. Facebookra kiraknak egy PS-el szerkesztett képet ami szerint forgalomba van a kotládájuk, viszont valamiért a mai napon megint ideiglenesen ki van vonva. A lejárt műszakival nem tudom mit akartak bizonyítani, illetve azzal sem hogy van kötve rá biztosítás. (amit mivel ki van vonva nem fizetnek a srácok természetesen...)
Nem tudom jogilag nekik mik a kötelezettségeik/lehetőségeik, de szvsz bármilyen rendezvény jó hírének megőrzése érdekében a szervezőknek az erőforrásaikhoz mérten érdemes energiát befektetni a problémás résztvevők kiszűrésébe. És az utóbbi napok termése alapján úgy fest hogy nem feltétlen csak és kizárólag a KK az ünneprontó gyökér (ahonnan indultunk) hanem a túloldalon is van baj bőven.
A szervezők támaszthatnak feltételeket a regisztrációkor. Akár azt is, hogy adott buszhoz a tulaj felelőssége az érvényes papírok megléte. Menet előtt akár ellenőrizhetik is - csak plusz macera.
08:20 után kiabál valaki, hogy füstöl a busz. Mellesleg ezzel a busszal mentem anno Zugligetbe fel, és a BKV-s 405-össel jöttem le. Láttam, hogy megáll az úton, de mire odaértem már továbbmentek. Mi volt itt a fenforgás? Csak egy idióta poénból ordítozta vagy tényleg votl valami?
Későbbi Mónika Show különkiadása már no comment "nem is tudtam, hogy folklórműsor is jár a szobához" ( Magyar vándor)
Aeroparkos menetnél a felvonulást szervezőknek jogában lenne elkérni a jogsit a buszvezetőktől? Tapolcai Ikarus találkozón sem kérnek jogsit a szervezők?
Az azért elég merész lenne pont ott, ami agyon van reklámozva, a fél ország tud róla, és a felvonuláson minden sarkon fotósok és videósok ezrei gyártja az álló és a mozgóképet, és több TB kép és videóanyag készül alig 1 óra alatt.
Rossz nyelvek szerint a ferihegyi happeningen az egyik ilyen "vitás" buszt olyan tiktok-fighter nokedli vezette, akinek B-je sincs. [disclamier: mindent kirak, miért ne rakná ki ha megszerezné a pink kártyát/kártyán bejegyzést]
A gazdasági tevékenység végzése / nem végzése a lényeg. Ha bevételtermelés céljából, rendszeresen csinálod, ahhoz kell egy csomó engedély. Ha esetileg, nyereséget nem termelő módon viszel embereket, akkor az engedélyhez kötött tevékenység nem áll fenn. A gond az, hogy ezt bizonyítani kell akár a helyszínen, egy NKH ellenőrzés során, és ezt csak pontos és valós adminisztrációval, egybehangzó utas-válaszokkal lehet hitelt érdemlően bizonyítani, vagy még akkor sem, és akkor a Hatóság visszamenőleg végignézi pl. hogy a neten mi van rólad, vagy a buszodról. Ha az alapján kiderül, hogy itt bizony nem csak a haverokkal szoktál pecázni menni, akkor hétszámjegyű lehet a bírság.
A GKI kifejezetten a díj ellenében történő utasszállításhoz kell, e nélkül viszont miért ne vezethetné?
Egy random autós iskola GKI tanfolyamának ismertetőjéből idézet:
"Ez a vizsga váltotta fel a korábbi belföldi árufuvarozó és belföldi autóbuszvezető, valamint nemzetközi árufuvarozó és nemzetközi autóbuszvezető tanfolyamot. Ezáltal a GKI vizsga szükséges minden olyan teherautó vezetőnek, aki C1, C, C1+E, C+E kategóriás jogosítvánnyal, illetve minden olyan autóbuszvezetőnek, aki D1, D, D1+E, D+E kategóriás jogosítvánnyal rendelkezik és hivatásos gépjárművezetőként, jövedelemszerzés céljából járművet kíván vezetni az EURÓPAI UNIÓ területén belül."
Nyugodtan vihet utasokat, amíg az nem egy meghirdetett, díj ellenében történő út. Ellenőrzéskor ha mindenki azt mondja, hogy baráti alapon van fent a busz fedélzetén, akkor ezzel nem fognak tudni mit kezdeni. Ezért becsületkasszás a legtöbb ilyen, ami persze szürkezóna, de nem is hirdethetné, hogy részvételi díj ennyi meg annyi. Ahhoz valóban kellene egy érvényes GKI-val rendelkező járművezető, szerződéssel, de amíg ez nincs...
Megvan az, csak asszem lejárt a vizsgája. Még mielőtt: A rendezvényre a Cég alkalmazásában lévő kolléga vitte ki, minden személyi tekintetben érvényes okmányokkal, a rendszám a divízió nevén van, és -ha jók az emlékeim- jogosít személyszállításra is.
Ismétlem, pontosan melyik része szerinted az illegális, vagy mi alapján gondolod ezt?
Tisztában vagyok vele, hogy nincsen külön szabadidős jármű fogalom, nem véletlen kell ugyanazt az útdíjat, biztosítást, gépjárműadót fizetnem, mint bármilyen más autóbuszokat üzemeltető cégnek (a biztosítás a kivétel, hála az égnek létezik a kedvezményes bizti, bár amennyi szemétláda él vissza vele, nem lepne meg, ha kidobnának mindenkit belőle pár éven belül...).
A vonatkozó jogszabályok viszont nem jelentenek ki olyat, hogy mindenre vonatkozik, kivéve... hanem mint jogszabályoknál megszokott, kiköti mire vonatkozik. Nem menetrend szerint, nem megrendelésre, nem díjszabással, nem közszolgáltatásként, nem iskolajáratként megyek a busszal, magyarul nem vonatkoznak a hagyományos értelemben vett személyszállításra vonatkozó szabályok rá, főleg hogy se főállású, se mellékállású, se semmilyen munkavégzés és/vagy pénzkereset céljára nem használom az autóbuszt.
Innentől kezdve azon lehet rugózni legfeljebb, hogy elhiszi-e egy járőr, hogy a szerszámokkal és pótalkatrészekkel telepakolt buszomon (ami nem jellemző a fizetős járatokra) azt a 2-3 embert vajh' tényleg ingyen viszem-e, de nem véletlenül ismerek közlekedés szakjogász embert.
Az a baj, hogy nem ismer a jogszabály meg a hatóság olyat, hogy hobbi jármű, meg azt se tudják értelmezni, hogy egy haszongépjárművel minek meg miért szállítasz bárkit is ingyen. Innentől kezdve legfeljebb egymagad mint járművezető lehetsz csak a saját járműveden, ha nincs személyszállítási engedélyed, mint ev. vagy mint cég.
Egész konkrétan melyik része? Tényleg csak a BKV logo az egyetlen, amibe bárki is beleköthetne.
A busz a nevemen van, minden papírja rendben van, nincs kirakva érvényes járat táblája (semmi vonalra utaló tábla nincsen rajta) a forgalmiból ki van szedve a közforgalmis záradék, tachográf nincs benne, így azt se kell vezetni (ha lenne, akkor rugózhatnánk azon, hogy hobbi járműben kell-e vezetni, de itt az sincs). Van D kategóriás jogosítványom rá, innentől kezdve hivatalosan senki nem köthet bele abba, hogy én megyek vele A-ból B-be, vagy pár (szintén busz mániás) barátomat ingyen viszem rajta (nyilván nem útdíj köteles úton, mert ott valóban kéne útvonal jegy vagy a HUGO).
Hobbi járműhöz nem kell se PÁV se GKI, amíg nem hivatásszerűen, nem pénzkeresetre használom. A taxisoknak kell külön engedély, PÁV...stb, mégis ha személyautóval viszem a családomat, senki se fog ezért megbüntetni, hogy mi van ha bárki fizet, itt ugyanez a helyzet. Nem hirdetek utakat, nem viszek ismeretlent, nem kamu járatozok, ha egy rendőr kamerán megnézi a rendszámot, nem fog a rendszerben kivetni valót találni, innentől kezdve az egyetlen dolog, ami ellenem lehet, az egy járőr rosszindulata, de nem véletlen kértem már ki többször közlekedés szakjogász barátok véleményét.
A jelenlegi szabályok alapján amit te (nem tavaly amikor az enyémen még volt műszaki, annyi különbséggel, hogy nem én vezettem, mert sajnos nincs D) csinálsz is büntethető.
A forhalomból ideiglenesen kivont járműveket is lehet (és a forgalomban való közlekedésnél kell is) forgalomba helyezni. Útvonal engedélynél tudtommal csak forgalomban levő járművel lehet közlekedni (és élő biztosítással). Tehát ha volt is rá útvonal engedély, forgalomba kellett volna helyezni. A járműlekérdezőnek volt egy nagyobb leállása, így nem tudom mennyire megbízható.
Értem. Jelen esetben a 400-as tesók Ikarus 405-ösnek 2023.08.09-én lejárt a műszakija és ideiglenesen ki van vonva a forgalomból 2024.02.16-án. Ehhez képest ők szeptemberben "R158"-asként mentek vele pont aznap, mikor a BKV is IK405-össel volt kint R158-ason. Na már most, ha ők egy napra forgalomba helyezték volna a buszt, akkor gondolom az lenne a rendszerben, hogy ideiglenesen kivonva 2024.szeptember x-én. Jól gondolom?
Jaj ugyan, hányszor láttuk már hogy jogi szürkezónákban visszaélés esetén a nem értelmezhető jogi helyzetet kedvükre értelmezik. Szeretnélek megnyugtatni, hogy szerencsére elég magasról származik az infó, így nem kell fenntartással kezelni.
Hosszú-hosszú évek óta ez az egész magánbuszozás egy jogi szürkezónában zajlik, és egészen addig nem is zavart senkit, amíg nem lett minden jöttment nokedlinek busza és nem éltek vissza a joghézaggal ráadásul marhára feltűnően. Korábban is szaladgáltak buszok útvonalengedéllyel, de csak nagyon ritkán, most pedig már ott járunk hogy facebookos eseményeket hirdetnek utasszállítással, menetdíjjal olyan buszokra, amik távolról sem mennének át a műszaki vizsgán.
Hát persze hogy a hatóság azt mondta hogy "na meg az anyátok p*csáját".
Bizonyos körökben már 2 éve ismert hogy egy napon eljön a szopóroller, és őszintén szólva én már vártam is, hogy akik miatt elindult ez az egész, azok legyenek irdatlan módon megbüntetve. Csak azokat sajnálom, akik eddig is megpróbálták a lehető legjogszerűbben csinálni ezt az egészet, és most szívnak ők is.
Bizonyára lesz majd valami normális szabályozás, addig meg mindenki marad a helyén, ez van.
1-2 éve viszonylag nyilvánosan, de nagyon lassú ügymenettel lehetett venni. Mi vettünk egyet tőlük, mindenki rendes volt, de nagyon körülményes. A mi szerződésünkben benne van, hogy nem látszódhatunk Volánbusznak, és az első 5 évben nem csinálhatunk menetrendszerinti járatot, stb. Mondjuk ez a veszély nem fenyeget, ahogy kinéz az alja...
A Volánbusz már egy ideje leszedett matricával adja át a buszokat, illetve a szerződésbe is beleírták a tiltott hasznosítási módokat, valami olyasmi kitétellel, hogy az azt megszegőknek valami kötbért kell fizetniük a cég felé. Persze ez egy elég bicebóca konstrukció volt, de a cél jól tapintható volt.
lejárt műszakira önmagában megoldás az útvonalengedély, 3200 forintért 3 napig legálisan részt vehetsz vele a forgalomban, egyetlen feltétel hogy érvényes KGFB legyen (utasszállítás viszont TILOS vele!)
Facebook-on találtam (Public Transport Fan-PTF) oldalán:
"Újabb fejlemény az előző posztom kapcsán. A 400-as tesók Facebook oldal letiltott engem, pedig én csak annyit kértem tőlük, hogy tisztázzák, hogy miért maradt el a tegnapi és mai program. Jogszabályi dolgokra hivatkoznak, amiket eddig ők sem ismertek. Érdekes magyarázkodás ez, mert először azt írták, hogy a BKK nem engedi nekik, mert "úgy tűnik nem szeretne magán autóbuszos rendezvényeket a fővárosban, mert az ehhez szükséges engedélyeket nem adta ki". Véletlenül sem az a probléma, hogy az Ikarus 435-ös busz amivel lett volna a rendezvény, az 2024.09.01 óta ideiglenesen ki van vonva a forgalomból. Ráadásul ezzel a busszal október elején részt vettek a budapesti Ikarus találkozón. Ami még lehet kicsapta náluk a biztosítékot, hogy megírtam az oldalukon, hogy az Ikarus 405-ös buszuknak 2023.08.09-én lejárt a műszakija és ideiglenesen ki van vonva a forgalomból, amivel szintén részt vettek az Ikarus találkozón.Felháborító, hogy olyan járművekkel közlekednek az utakon, amiknek nincsenek érvényes papírjai és még nekik áll feljebb.Egyébként az előző posztom óta több megkeresést is kaptam, amiben felhívták a figyelmemet arra, hogy nem csak a 400-as tesók azok, akik forgalomból kivont járművekkel közlekednek és szállítanak utasokat. Remélem ezt a viselkedést a busz tulajdonosok be fogják fejezni, mert ha nem, akkor annak következményei lesznek, hiszen bárki le tudja kérni ügyfélkapun keresztül, hogy érvényes papírokkal rendelkeznek-e."
Az előző thread tartalmához: Kértük szépen, kértük csúnyán a sok hormonbajszos Ernőkét nem is egyszer, hogy ne így csinálják, ahogy, mert ebből még baj is lehet, nem kicsi. Le lettünk hülyézve. (pl. a szokásos "BKV buszt úgyse állítanak meg"), és hasonló más szóvirággal. És lőn baj. Őszinte gratulációnk nekik.
Egyébként nagyon izgalmas ez a papíros téma, én személy szerint örülök, hogy a hatóság is lépett az ügyben.
Nevezhet bárki kárörvendőnek meg rosszmájúnak, de engem rohadtul idegesít, hogy én szabályosan játszom a játékot, közben legalább ismerek 5-6 embert, aki úgy buszozgat, hogy:
- nincs jogsija csak autóra (mondjuk olyat is ismerek, akinek arra sincs) - busz ideiglenesen kivonva, műszaki tizen+ éve nincs, kötelezőt hagyjuk
- de Budapesten úgyse állítanak meg BKV buszt...
Volt, akinek annyi volt a buszos tapasztalata, hogy OMSI-ban tud egérrel vezetni. És ilyen emberekből elég sok vezetget 10-15 tonnás (és méteres) buszokat, amikkel egy rossz mozdulattal kitörölsz az élők sorából egy iskolás csoportot, de minimum hatalmas anyagi kárt tudsz okozni.
Mindeközben én vettem egy buszt, amire egy év után sikerült műszakit csiholni (nem értem rá, semmi más oka nem volt), szereztem rá kedvezményes biztit, nem szegem meg annak a szabályait se, ingyen viszek haverokat vele néha. Jogsi van, buszon műszaki van, nevemen van, forgalomban van, van biztosítás. Az egyetlen bűnöm, hogy nem vakartam le a BKV logót (ezek után megteszem, sok nem múlik rajta), és ritkán kihalt helyeken megállok buszmegállóban, hogy olyan barátoknak átadjam pár száz méterre, akiknek szintén van jogsija. Hazudok, rövid fotók kedvéért álltam meg 3-4 buszmegállóban, ennyi.
Én nem is értem amúgy néha az embereket. Gondolom pár sulinetes kért anyutól kölcsön buszra, de bennem fel sem merülne, hogy jogsi, papírok nélkül egy kivont busszal utasokat szállítgassak. Igazából az se, hogy valós táblákat tegyek ki közúton, de ezzel egyedül vagyok úgy érzem...
Szóval én nem tudom sajnálni, akit lekapcsolnak, felőlem úgy b*sz meg a hatóság minden ilyen hülyét, ahogy akarja. Nyilván újfiguráéket és a velük egy hajóban evezőket sajnálom, a fizetéses utazgatások valóban nem megoldhatóak, de attól tartok az olyanok mint ők meg én tesszük ki a hobbi buszosok tizedét se, a többiek meg a mi kárunkra húzgálják az oroszlán bajszát. Innen is jár a köszönet érte.
A felsorolás második pontja a 261/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet alapján szerintem nem értelmezhető a jelenlegi jogi körülmények között, szóval - ne vedd rosszból - ennek az egésznek a valós hitelességét azért én fenntartással kezelném.
Az alábbi információkat megbízható forrásokból, illetékes illetve hivatali személytől szereztem be:
Az NKH, a Rendőrség és a NAV a jövőben szigorúan fogja ellenőrizni a magántulajdonban lévő autóbuszokat a meghirdetett rendezvényeken és szúrópróbaszerűen bárhol.
Elsősorban az alábbiakat vizsgálják:
A jármű és a sofőr papírjai rendben kell legyenek.*1
Személyszállítási engedély hiánya esetén utas a járművön nem tartózkodhat*2
Jegy/bérlet vásárlási és érvényesítő lehetőség nem lehet a járművön*3
A járművön semmilyen formában nem szerepelhet semmilyen létező közszolgáltatást végző vállalat logója, arculata vagy neve
Az utastájékoztató berendezéseken / táblákon nem szerepelhet létező viszonylat
A BKK megállóit nem lehet használni
*1: a műszaki vizsgán és a jogosítványon kívül a járművezetőknek rendelkeznie kell PÁV2-vel és GKI kártyával is. A jármű hivatalosan utastszállításra alkalmas kell legyen.
*2: az NKH meghatározása szerint mindenki utas, aki nem a jármű tulajdonosa, üzembentartója, a járművezető, vagy ezek családtagjai. Ezzel szemben a jogszabályi meghatározás szerint csak az számít utasnak, aki díj ellenében tartózkodik a járművön, szóval ez végsősoron támadható lehet.
*3: Az összes helyi díjszabásban szereplő jegy és bérlet érvényesítését el kell lehetetleníteni. Ez azt jelenti, hogy a jegykezelőket működésképtelenné, az esetleges mobiljegy matricákat olvashatatlanná kell tenni. Elméletileg a becsületkasszára is ugranak, de nem hiszem hogy ez bizonyítható.
Egyes esetekben az NKH mobil vizsgaállomása is megjelenhet a helyszíneken és az utolsó csavarig átnéznek és dokumentálnak mindent, így az "okosba" vizsgák hamar kibuknak majd. Nem megfelelő műszaki állapot esetén a rendszám azonnal lekerül a járműről.
Természetesen azok sincsenek biztonságban, akik csupán kimennek a telephelyükről buszozgatni, ugyanis immár minden magántulajdonba került jármű rendszámát ismerik a hatóságok, így egy mezei rendőrautó is bármikor félreállíthat bárkit, szükség esetén pedig megjelenhetnek további hatóságok is.
A fentiek alapján egyetlen megoldás az lehet, hogy alapítványt vagy vállalkozást kell a jármű köré építeni, és bármilyen közforgalmi tevékenység előtt meg kell kérni a szükséges engedélyeket, ami nyilván anyagilag nem kis érvágás lesz a jövőben.
járatszámmal, BKV, BKK, Budapest emblémákkal, (ha jól tudom eladás előtt minden ilyen eltávolításra szokott kerülni a buszokról...) még a "Felszállás az első ajtón" felirattal szerintem sem kellen csapatni...
Szimpla bilikéken, Különjárat vagy Nosztalgiajárat kiírással már kevésbé lenne aggályos a dolog)
Korábban már írtam a szomszéd topikban, hogy lehetne egy retróbuszos hálózat hétvégèken, màjustól október vègéig, majd előkeresem a topikból, vagy leírom, ha lesz időm.
Benne van sima R járat, de R3, R6, R7E, R12, R86, R173E is.
Így van, hasznos lenne egy ilyen konferencia, mert buszos téren borzasztó szegènyes a retro/nosztalgia járat kínálat, ezt jövő évtől jelentősen meg kéne növelni, és nemcsak az N109, R158 fèle fèlmegoldásokkal letudni a buszos részét a noszi/retro szezonnak.
Nyilván az Ikarusos magánmenetek létrejöttében ez is nem kicsit közrejátszott.
Tök nyitott vagyok h mondjuk 2025 elején valami szakmai fórumot tartsunk (helyet, pogit biztosítjuk), hogy hogy lehetne egy jó KK-KV-civil együttműködést kialakítani noszi témàban.
Laci bácsi, a 405-össel műszaki vizsga nélkül, forgalomból ideiglenesen kivont járművel (ezáltal élő biztosítás nélkül), utasokkal való közlekedés videók által bizonyítható módon (pl. https://www.youtube.com/watch?v=B87Kz27oJGA, https://www.youtube.com/watch?v=wfwMT3OSeUc), BKK bilikék szinben, logókkal szerintem nagyon sok kérdést vet fel. Ez már nem a kicsit csalok, kicsit sunnyogok kategória az én szememben, hanem elég durva felelőtlenség.
---------------------------------------------
Nagyon egyetértek.
Az itteni vagy máshol tapasztalt "köz" felfogással szemben nekem szigorúbb az álláspontom ez ügyben.
Még olyan mértékben sem vagyok toleráns mint a most megszólalók egy része.
1./ A Mátyásföldi IkARUS találkozók egyikén (nem mostanában) autóbusz jogosítvány nélkül vitt valaki - igaz kicsi körre - közúton bárkit aki felült a buszára.
Nem tetszett.
Nagyon nem.
Szóvá tettem a szervezőknek.
Azt válaszolták ez nem az Ő ügyük, ez a rendőrség dolga.
2./ A Ferihegyi dzsemborin én azért megszondáztatnám a busszal elinduló személyeket.
Ez lehet, hogy Isten kísértő gondolat sokak szemében, de egyáltalán nem lepődnék meg ha pár jogosítvány a rendőr zsebében maradna.
3./ Újfigura olvtárssal nagyon egyetértve igen bonyolult, igen bürokratikus ma Magyarországon az az eljárás (és hosszú is) ha valaki végigjárja a szabályos utat, és megszerzi azokat az engedélyeket, jogosításokat, hogy saját nosztalgia autóbuszával, ellenszolgáltatás nélkül személyeket szállítson.
Ráadásul ha megszerzi ezeket a papírokat hónapok munkájával, akkor ezt a tevékenységet évente csak párszor gyakorolja.
Túl nagy a különbség a befektetett munka idő és pénz igénye és az elérheti lelki (öröm) haszon mértéke között.
Az az igazság, hogy amennyi nemzetközi rálátásom van, nem nagyon van arra példa, hogy üzleti háttér nélkül pénzt kérjenek utasszállításért, legyen az normál szolgáltatás, vagy nosztalgia. Ennek szürke zónája lehet az, amit mi itthon klasszikus fotótúraként említünk, egy ember összeszervezi, és kb. a költségeket szétdobjuk. Magánszemély itt is igazából a telekocsi rendszer szerint az út közvetlen költségeit oszthatná szét, magyarul a gázolaj árát. Itt is ugye az a kulcs, hogy egy ilyen fotótúra alkalmával a csoport szegről-végről ismeri egymást, egy baráti társaság utazik, a teljes progam során nem változik az utasok száma és összetétele, nem teljesen ismeretlen emberek váltanak egyénileg jegyet és utaznak szakaszakon saját belátásuk szerint egy publikusan meghirdetett menetrend alapján.
Utóbbinál nem csak a díj ellenében történő személyszállítás az aggályos. Itt van a megállóhelyek használatának kérdése, a végállomásokra való behajtás, a brand kérdése is, egyszerűen nem látom azt, hogy azt, hogy a BKK, vagy legalább a BKV bevonása nélkül ezt hogyan lehetne lebonyolítani, függetlenül attól, hogy mi is csináltunk, és valószínűleg még csinálunk is ilyet.
A másik oldalról a tegnap este történteteket kicsit szánalmasnak tartom, ágyúval lőttek verebekre. Hol van a civil autó meg az nkh-s, mikor engedély nélküli önkormányzati vagy sportbuszok szállítanak különjáratokon, beleértve szavazást, politikai rendezvényeket?
Ezek a srácok több helyen kihúzták a gyufát, nem tudom, próbált-e velük beszélni valaki, vagy teljesen értetlenek. Az ilyenek nyilván károsak a már korábban elmondott okokból, de ahhoz elég egy sima rendőrautó. Szépen le kell törni a szarvukat, túlmentek egy határon, amely jogos büntetést is érdemel. Idővel meg fogják tanulni a határaikat, és ők is tisztában lesznek azzal, meddig mehetnek el (meg azt, hogy népet megnyomorítani, meg milliárdokat rabolni, az legális).
Ez az egész téma megint tök jól megmutatja, hogy bőven lenne igény nosztalgia járművek közlekedésére itt Budapesten, méghozzá rendszeres üzemben. Viszont amit ujfigura írt, azzal ez az egész téma elég sakk-mattnak tűnik magán oldalról, vagyis lehet buszod, de utakat nem szervezhetsz rá, amire fizetnek. Most akkor ez azt jelentené, hogy ha van egy busz, aminek minden papírja rendben, van egy vezére D-s jogsival, PÁV II-vel, akkor tőle kvázi nem rendelheti más meg a szolgáltatást, csak a BKK? Szerződéssel, kilométerdíjjal, adott nosztalgia járatra szólóan?
A másik dolog: komolyan papírok nélkül vezetnek emberek buszt, utasokkal? Ekkora felelőtlenséget... ez is csak addig vicces, amíg nem lesz a jármű részese valamilyen eseménynek. A rendőrök jó eséllyel ott helyben lecsukják a buszos arcokat. Arról nem is beszélve, hogy egyetlen tapasztalatomból kiindulva (keresztúr, az jól megszervezett esemény volt) a grill pistikkel annyira nem lehet dűlőre jutni, hogy konkrétan többen is életveszélyes helyzetbe sodorják magukat egy fotóért. Ha velük történik valami, akkor is a buszost csukják le.
Biztosítás: ha valóban ideiglenesen ki van vonva az érintett jármű, akkor azon a KGFB fel van függesztve, a sajáthibás esemény egyben sajátkasszás is. Teoretikus kérdés, hogy éppen sima KGFB nincs-e rajta avagy veterán.
Az élet bármely területén a hasonlók miatt mennek a szigorítások és a szabálykövetők többletszopatása.
Ez ebben a formában nem igaz. "Bárkit" elvihetsz ezzel a járműveddel, ha ahhoz nem társul anyagi ellenszolgáltatás és a forgalmiban nem szerepel az, hogy közforgalmú a jármű. Annyi személy lehet a járművön, ami a forgalmi engedélyben szerepel.
Az más kérdés, hogy ehhez nem árt, ha ott van nálad a kinyomtatott jogszabály, mert nekem is voltak már vitáim ezügyben a különböző hatóság embereivel. Tachográf kérdéskörben dettó.
Mondjuk a jelenlegi jogszabályok alapján magán személyként ha van egy buszom műszakival, forgalomban és van rá érvényes jogosítványom akkor is még nagyanyámat se vihetem el vele a piacra. Az hogy bármiféle egyéb engedélyt szerezzen az ember meg teljességgel lehetetlen, mert nem ismer olyat a magyar jogrendszer.
Nem tudom, hogy jó-e ezt itt megtárgyalni, mert igazából már nem a BKV busza, értékesítésre került. Viszont a körülményeket figyelembe véve, hogy "megtévesztő" a tevékenység, ennek tisztázása miatt talán érdemes.
Laci bácsi, a 405-össel műszaki vizsga nélkül, forgalomból ideiglenesen kivont járművel (ezáltal élő biztosítás nélkül), utasokkal való közlekedés videók által bizonyítható módon (pl. https://www.youtube.com/watch?v=B87Kz27oJGA, https://www.youtube.com/watch?v=wfwMT3OSeUc), BKK bilikék szinben, logókkal szerintem nagyon sok kérdést vet fel. Ez már nem a kicsit csalok, kicsit sunnyogok kategória az én szememben, hanem elég durva felelőtlenség.
Félreértés ne essék, nyilván én sem vagyok szent, én is közlekedtem már egy rövid próbakört és beálltam benzinkútra tankolni olyan járművel amit frissen javítottam és nem volt rajta még műszaki vizsga. Vállaltam egy kockázatot, hogy ez egy 50e forintos szabálysértés és a felelősséget is. Nem szállítottam utasokat, nem hírdettem meg a menetet, nem tábláztam ki, de még így is készült a buszról szinte azonnal egy fotó ami kikerült a netre.
Minden törvényes és társadalmilag helyes jó tevékenységet végzők mellett hamar megjelennek a törvény mellett járók is.
vesz egy gyermek mentő autót, hogy segítsen az elesetteken, de este azzal jár haza hétvégén meg azzal megy a balcsira a telkére, hol kék fénnyel hol anélkül.
A buszos ember BKK vagy BKV matricás busszal szállít utasokat, közben vagy az Ő papírjai nincsenek rendben vagy a busz papírjai nem stimmelnek.
Átlépik a vörös vonalat, amikor ellenszolgáltatásért (pénzért) viszik az utast, de ők ezt nem tartják bűnnek (házi jogértelmezés) mert csak:
- becsületkassza volt,
- támogatás,
- adomány,
- stb.
Nem árultunk jegyet, bérletet.
Amikor meg a busz személyszállítási engedélyét kérik tőlük úgy néznek az ellenőrre mint a marslakóra.
Ez csak kicsit csalok, kicsit sunnyogok és 6 papíromból kettő is jó a másik kettő nemsokára (2-4-6 hónap) elkészül és harmadik kettő megcsináltatása is megfordult már a fejemben hozzáállás a lufi árusnál se jó módszer, de közúti személyszállításban kimondottan veszélyes.
Egy idegen hibás de sok saját sérültet eredményező balesetnél meg kiderül, hogy szinte semmilyen engedély, jogosítás, papír nem volt rendben?
Bár már többen kifejtették a véleményüket, de álljon itt néhány dolog amit nem ártana tisztázni:
- Pont a 400-as tesók esetében volt egy balhésabb szituáció, amikor kiálltak az esztétikai szempontból is kérdéses, BKK és Budapest logókkal, szinekben a hivatalos, cég által üzemeltetett 405-ös mellé R158-ként. A járművön történtekről több videó is fellelhető. A járművön "becsületkassza" is üzemelt és a hivatalos BKK/BKV általá meghírdetett és üzemeltetett menet farvizén megtévesztő módon utasokat szállítottak. - Szintén a 400-as tesók az Aeroparkból hazafelé 200E-ként közlekedtek Köki irányában az 551-el. - A BPO-180 nem olyan rég a 240-es járaton ment egy kört. Mondjuk legalább ki volt táblázva, hogy különjárat, nosztalgiajárat, de azt nem tudom, hogy ez mennyire volt hivatalos, vagy mennyire volt megkérve.
Azzal én úgy láttam, hogy megtűrt volt az, hogy olyan járaton megy valaki, ami már nem létezik, jelzi, hogy ehhez sem a BKV-nak, sem a BKK-nak nincs köze, esetleg még az illetékeseknek szól arról, hogy mit is tervez. Szürke zóna, igen.
A megtévesztéssel az a probléma, hogy azonnal tekinthetjük hírnévrontásnak. Jön egy (jogos) panasz és elkezdik rugdosni valaki hátsóját az adott cégtől. Miért várjuk el, hogy boldogak legyenek, amikor ez egyre többször fordul elő?
Beszéljünk a biztosításokról: anélkül, hogy tudnám, hogy a járműveken milyen felelősségbiztosítás van, már futottam köröket azzal kapcsolatban, hogy veterán (kedvezményes) biztosítás esetén van-e lehetőség utasokat szállítani: a válasz tömören az, hogy nincs. "Zártkörű", ismerősők-barátok-család menettel nincs baj, de ha bármiféle anyagi ellenszolgáltatás lehetősége felmerül, ugorni fog a biztosítás. A fent említett cégeknek van biztosítása a járművön utazókra is. Egy "magánmenetnél" ez a teher a tulajdonost terheli, leginkább akkor, ha az a baleset önhibás és sérülés történik. Nagyon jó, hogy nem volt még ilyen.
Engem, mint aki viszonylag sokat próbáltam (igen, jelenleg ez múlt idő) tenni az Ikarusos közösségért, akinek van saját járműve, aki ismerem a jogszabályokat és igyekszem körültekintően eljárni rettenetesen flusztrál az a gondolat, hogy a saját lehetőségeim lesznek a későbbiekben korlátozva azért, mert néhányan felelőtlenül és átgondolatlanul "szórakoznak", ami biztosan jó buli, csak a következményekért nem ők egyedül kell majd vállalják a következményeket, ha nagy lesz a balhé. Én emlékszem még arra, amikor a szülők "minden buszos vérét kivántak" a veronai baleset után...
Szerintem nem ártana ésszel és partnerként csinálni a dolgokat, de ez - tisztelet a kivételeknek -, úgy látom, hogy nem így működik jelenleg.
Lehet ezért fújni a BKV-ra, a BKK-ra, de amilyen az adjon isten, olyan lesz a fogadj isten. Ez a személyes tapaszalatom: ha partnerként állsz hozzá a dolgokhoz, ők is partnerként próbálnak viszonyulni hozzád. Ha elrúgod a pöttyöst, akkor meg nem nagyon van min csodálkozni. A "jogaival" mindenki nagyon tisztában van, csak a kötelezettséggel - mint általában - nincs.
Nono, a valóság úgy hangzik, hogy a busz, amivel utasszállítást akartak végezni, jelenleg forgalomból kérelemre ideiglenesen kivonva állapotban van. Azt, hogy pozitív válasz esetén sem változtattak volna, nem tudni.
Azt azért szeretném rögzíteni, hogy a "szerezze meg a szükséges engedélyeket" c. szöveg nem igazán működik.
Odáig, nem túl könnyen el lehet jutni, hogy van egy céged meg egy buszod személyszállítási engedéllyel. Megjegyzem, még mi sem tartunk itt a BKV-buszunkkal, mert attól függetlenül hogy műszakira bemegy-kijön, még mindig van tennivaló, hogy legyen értelme nálunk szem.száll állományba venni, így egyelőre még mindig ilyen állományon kívül itt is van, de nincs is itt helyzet van. Mondjuk ez tavasz környékére meglesz. Utána mi lesz? Lesz egy műszakis, szem.száll engedéllyel rendelkező busz, csak az a baj, hogy én utat nem szevezhetek, az ugyanis már utazásszervezés, amire nekem nincs jogom. Díj ellenében végezhetek személyszállítást valaki számára, de szervező tevékenységet nem végezhetek, azaz legfőkébben jegyet nem adhatok el egyénenként, szerintem. Akkor ilyenkor mi van?
Ezért gondolom azt, hogy legálisan ez BKV-BKK nélkül nem nagyon tud menni, főleg, ha még jobb dolguk híján rá is szállnak az ilyen az eseményekre. Ítélkezni nem szeretnék, mert az tagadhatatlan, hogy az átlagemberek ezeket a magánakciókat velük azonosítják, ugyanakkor a negatív irányba tett erőfeszítéseket pozitív célokra is fel lehetne használni, vagy jó lenne, ha el tudnánk indulni ilyen irányba.
Sokunk un. közlekedésszexuàlis, de egyben a céget is képviseli.
Mindenkit údvőzlünk sôt talàn segîtünk is aki az alapszabàlyokat tartja.
Aki a megállókban engedély nélkül álldigál, a busza esztétikailag, műszakilag vagy hatósàgilag alkalmatlan, azon rendet tartani nem tud, az nem vilkommen.
Egyszerű okból, mert minket is éget, mert a buszokat velünk azonosîtjàk.
Virágozzék ezer viràg, de úgy h senki ne dögöljön bele
Azért ezt a kommentet itthagynám, azt örömmel veszem hogy ha érkezik rá megerősítés vagy cáfolat:
Ez most azoknak szól, akik a BKK-t szidják:
Sok autóbusz került az utóbbi időkben magántulajdonba. A busz tulajdonosok egy része a BKV és BKK logót fennhagyva, a járművön műszaki vizsga és sokszor jogosítvány nélkül közlekednek a városban, akár fizetős programként utast szállítva.
Belső körökben már régóta tudni, hogy mind a BKK, mind a hatóság rá fog szállni emiatt a magánbuszos közösségre, ezzel erősen szivatva azokat is, akik a józan ész határain belül, de minél inkább jogszerűen csinálják ezt a magánbuszosdit. Hát elkezdődött.
Szóval ne a BKK-t tessék szidni, hanem azokat, akinek köszönhetően a helyzet kialakult, és most inkább nem mondanék neveket.
Egy olyan buszról beszélünk, amelyik 1 példányban járt Budapesten, húsz éve, a budapestiek nagy többsége hajlandó lenne rá megesküdni, hogy soha ilyen busz nem járt Budapesten.
De a BKV-nak meg nem feladata, ha se mondjuk valamelyik gyártótól anyagi-erkölcsi, a közlekedésbarátoktól meg legalább érdemi erkölcsi tàmogatást nem kap
Jeleztem már itt Lacinak, hogy sokszor elviselhetetlen. Azt írta megpróbálják megoldani de túl drága és nincs rá pénz. De volt ami javult is. De az is furcsa, hogy Dp. idáig Mercit adott és Cinkota is. Most meg VH. és Volvó. Kellettek a csókos vonalra biztos. Most úgy látom 123 az . OTT nincs MUT-MUU és LOV csak RVY-SKR-RCT. De 85 mindig is egy szemétlerakat volt rövid időszakot kivéve és szedett vetett vonal. Ma is jött a MUT a Bányató utcában 4.10-kor majdnem kiugrottam az ágyból.
A 85-ös vonalán szinte az összes MUT-os Vanhool amikor elindul a megállóból akkora hangja van a motorjának hogy a lakásba még a radiátorok is berezonálnak. (olyan mintha valami dízel mozdony indulna el)
-Ezt a jelenséget mi okozza?
-Vagy a DAF (tudtommal ilyen motor van bennük) mérnökeinek ennyire nem volt fontos a csendesség?
Persze, de egyrészt a ma érvényes korlátozás teljesen hasraütésszerű, másrészt meg az utat érő terhelés a tömeg sokadik hatványával arányos (5-re emlékszem, de lehet rosszul).
Köszi a válaszokat. Na igen, sajnos mostanra már mindegyik első generációs elég látványosan porlad el, utasként amik feltűnő pontok, az az utastérben a hátsó ajtó előtti kerékdob és környéke, illetve ajtótlan oldalon alul a két kerék közti rész. Tök mindegy, hogy svájci, frankfurti, vagy spanyol.
Motor témában meg kicsit még mindig pontatlan voltam (neten kicsit kutakodtam a témában, bár nem olyan bőséges erről a "szakirodalom"). Szóval OM 906 és OM 457 (ebből elvileg még van E4-es is) van a régiekben, az újakban meg a 936 és 470, így pár pontos? :)
Ezzel kapcsolatban egy kérdés. Ha az E91-esek és az U10-esek selejtezésre kerülnek, akkor mi lesz a 27, 251 viszonylatokkal? Ugyanis az a terv, hogy Óbuda és Délpest kapja az Citaro K-kat.
Konkrétan az óbudaiak tudják. Voltam kint 2014-ben Salzburgban, mutogattak kocsikat (akkor már a mi 31 darabunk megvolt), én olyan lukas buszt keveset láttam, nem is tagadták h szét voltak korhadva.
A svejciek tényleg patikák azokhoz képest, persze azokat is megeszi az idő
Akkor jól sejtettem, hogy azok az "erősek". Előbbiek az E2-es verzió, utóbbi már E3-as. A salzburgiak nagy része az E2 miatt lett kuka? Vagy inkább a váz fogyott el alattuk?
Így màr kb értem. A zaj az egy reális különbség, én békásmegyer környékén jàrja az ex salzburgi nagymotoros LYH-10X-eket ismerem hangról fel meg az ex svejci PCC-s szólókban van nagy motor
Lehet kicsit hülyén fogalmaztam a kérdéseket, az utastérből a fekvő/állót eddig is felismertem (ugye MAN-ből is van a nálunk is ismert A21-es, meg az A37-es, ott utóbbi az álló motoros). :) De az nem tiszta számomra, hogy miről ismerhető fel a fekvő motoros szólókban, hogy az most 457-es, vagy 936-os motor (és gyak csak a lökettérfogatban van különbség köztük?). Hang alapján van teóriám, ezért is érdekelne, hogy az általam felsorolt kocsik közül melyikben milyen van? A 470 a csuklós Conecto-ban van (meg C2G-hez is kérhető természetesen), de a régi Citarokban még tudtommal nem volt ez a motor. Számozás és lökettérfogat alapján gondolnám, hogy ez a 457-es utódja.
Már próbáltam kérdezni, de hátha majd most: az U10-ekkel mi a gond? "Pofára" okésnak látszanak. Persze, nem új buszok, de ez azért a BKV-nál nem elég indok a selejtezéshez.
Ha már szóba került ez a Merci motor téma; Melyiket miről lehet megismerni? Azon túlmenően, hogy E2-es, E3-as, fekvő, vagy álló, ezek egyértelműek. Illetve akkor a 457 takarja a fekvőt? Mert ugye az már nincs az újakban. Vagy van fekvő 936-os is (ha jól tudom igen, mert a faceliftesek talán mind azok)? :) Konkrét példákkal, amik érezhetően jól mennek hegynek felfele is: 104/106, 107, 130, az osloiak, a PCC-k, RTA, SIF, ezek mind 457-esek (bár több fekvő motoros sztem nincs is, csak a faceliftesek közt)?
Biztos, hogy csak kimaradt, és szerintem azért, mert addigra talán amúgy is kikopnak. Egyik nap néztem a héten (most épp nem működik az online winmenetrend, ezért nem tudom csekkolni), három darab 412-es volt kiadva így tanítási időben munkanap délután, ez már hibaszázalékon belül van.
Akkor a 412-esek még ezt is túlélik vagy csak kimaradt a felsorolásból? Végül is nem lenne hülyeség, donor van dögivel. Max a klíma hiánya miatt a nyári szünetben nem járnának.
1. Mi történt: valószínű csapágy megszorulás miatt eltört a hajtókar és kijött a motor oldalán.
2. Miért: nem tudjuk, de alighanem a túlfuttatásnak komoly szerepe volt.
3. Miért volt túlfuttatva? Mert nincs pénz se a lecserlésére se a motor felújításra. A kocsiban 1,3 millió kilométer van, motorfelújítás nélkül, kb 600 ezer után kellene felújítani. A közel 70 szóló Citaróból felében van felújított motor, közel van a 30-hoz viszont azok száma amiben 1 millió km (!) feletti motor van. Összegszerűen egy kompromisszumos motorfelújítás 4-5 millió, egy gyári felújított motor, amihez mondjuk egy felújított nyomatékváltó inkább18-20 millió költség mindenestül, teljesen irreális. Kis túlzással egy garázsra egy egész hónapra ilyen nagyságrend jut az össze szolgáltatásra, anyagra....
4. Mi a műszaki háttér? Ez egy OM 936 LA, úgynevezett kis-álló motor, 6 hengeres soros dízel, 7,7 literes, máig ezt használjuk persze más környezetvédelmi besorolásban az újabb Conectókban is (itt a különböző kipufogógázkezelő rendszerek okoznak további gondokat és magasabb költségszintet). Nem rossz motor, maradjunk annyiban hogy egy szóló kocsiba jó, de a Kapy úton persze ezt is ki lehet véreztetni (van még 11 literes motor is, álló is, fekvő is, bő a választék).
5. A konkrét motorban nem volt az olaj túljuttatva, minden hónapban volt utántöltés (sajnos, eszi az ilyen állapot az olajat, fagyállót), még wear check, vizsgálat is volt az előző olajból, komolyabb gondot nem mutatott. Igyekszünk hazai fejlesztésű telemetriával támogatni az üzemet, de egy siklócsapágy állapoát nem lehet így montorozni, főleg hőmérsékletfigyeléseket végzünk (pár tucat kocsiban benne van) a kipufogók és a kokszosodás miatt elszűkülő kompresszor csöveknél. Amúgy ezt figyeljük technológia szerint sima kézi infrahőmérővel is.
6. Kapott egy tartalék motort (egy tartalék volt), megy a kocsi utcára. Ha valaki a jogos kérdést felteszi, hogy miért nem a meghibásodás előtt kapta meg az új motort akkor arra lottós válaszom van, sajnos nem tudtuk a 20-30 un. felkíjáltójeles, megfigyelt, túlfutott kocsiból, hogy melyik motor fog kilukadni. Így motorcserével aligha az első lesz a lecserélendők sorában, de reméljük 2025 közepén jönnek az új Citaro K-k, amik nagyon sok ilyen kritikus állapotú huszonéves busz kidobását teszik majd lehetővé.
Abszolút evidenciában van, kísérlet van olyan DPF megoldásra mi nem az említett egy család egy éves megélhetése költségű, ez lesz az első (vagyis ez az első) amin a kísérleti beépítést egy beszállítónkkal próbáljuk!
a lényeg az, hogy lehet kiégetni, tisztítani amíg egyben van, de ez is korlátos, egy idő után az érdemi megoldás a fizikai csere. vagy a civil megoldás, a dobjuk ki a csába, de azért korlátos kell legyen... (tetejében amúgy hangos is lesz, szoftveres okoskodást is kíván utána)