A téma a BKV buszai: járművek, alkatrészek, kiszolgáló létesítmények.
A többi szolgáltató, és a BKK minden más tevékenysége offtopic.
Más szolgáltatók topicjai:
A mesterségesen gerjesztett "alapanyaghiány" amit jelenleg a kovid után a háborúra fognak (semelyikhez sincs köze,csupán az ár felnyomása a cél) miatt nem biztos hogy olyan gyorsan meglesz.Hacsak nem gyártanak ők is udvarra. De kétlem.
Nem fog menni egyik pillanatról a másikra az újak beüzemelése, és közben a metrópótlás még tartani fog. Reálisabb a jövő év eleje, SzL legalábbis múltkor még ezt írta:
Hát mivel a propaganda és agitáció szabja meg a selejtezési sorrendet nyilván.Természetesen a 70 litert fogyasztó,vélhetően már a gyári e3 normájuk közelébe sem jutó 7000a/7700a-k maradnak.Azok minőségi,új 17 éves járművek.
Lusta voltam visszaolvasni, de ezt egyesek félreértették, szóval most megtettem, és röpült még pár hozzászólás. Ha még van politika, bármelyik oldalról, amit nem vettem észre, jelezzétek, megy a levesbe.
Kivéve a BKV-s buszbeszerzésre vonatkozóak, azok maradnak.
Ja, van 40 db zsír új busz évente, ami pont elég lenne, hogy egy elfogadható átlagéletkorú autóbuszparkja alakuljon ki a BKV-nak, de annyira bírom, hogy ilyenkor mindig csak legyintetek, hogy az semmi... Bezzeg ha néhány darab 15 éves használt szar megvételéről vagy a Modulo bérlésről van szó csillagászati áron, akkor az kell, mint egy falat kenyér, nincs más lehetőség...
Ezekért a kiszervezett buszokért a főváros jelenleg is súlyos milliárdokat fizet, tehát a mostani vezetés ugyanúgy finanszírozza ezeket. Rövid távon nagyon hatásos, viszont hosszútávon kevésbé. Voltak arról számítások, hogy 10 év alatt ennyi pénzből, ha kivonjuk a sofőrök és üzemanyag meg egyéb költségeket mennyi új buszt kaphatott volna a BKV.
Harmadszor írom le, hogy a fővárosnak gátolják a hitelfelvételt új buszokra, miközben a Volánbusznak engedélyezik. Dugódíjat sem szabhat ki, aminek bevételéből tudná finanszírozni, fejleszteni a közösségi közlekedést. Cserébe covid idején ingyenessé tették a parkolást, amivel még nagyobb bevétel kiesést okoztak a városnak, arról már nem is beszélve, hogy a hatósági áras üzemanyag a BKV számára nem érvényes és még lehetne sorolni, illetve a kormány fokozatosan egyre kevesebb pénzzel járul hozzá a tömegközlekedés finanszírozásához. Ezek után csodálkozol, hogy nem jönnek százasával új buszok? Mindezek ellenére jön közel 50 új troli, kiírtak szerződést kiszervezésre a C2-esek helyett, illetve a BKV is próbálkozik bérléssel/opció lehívással.
Mondtam hogy soha nem lesz kész-:).Nem baj,majd tönkreverik addig a conectokat a pótláson,aztán rásózzák cinkotára,meg dp-re hogy nesztek,kínlódjatok velük mostantól ti.Óbudai előző generációsok addigra atomjaikra hullanak. Mondjuk én az amortizációjukat ráverném arra a marhára aki ezt a járműkiadást megalkotta.Ugyen miért nem a remek állapotú 7000/7700a-kat,és a vanhoolokat osztották be a pótlásra?
Hát ha kb 600 db új busz megjelenése gyenge teljesítmény akkor igazad van.2013-2020 közt kb ennyi jött.Ugye két éve erős teljesítményt nyújtanak a jelenlegi vezetők mind tulajdonos,mind cég szempontjából.Forgalomba állított új buszoknak a bp-i hálózaton időarányosan (7 év alatt 600db az kb 85db/év) 160-170 db-nak meg kellett volna jelennie 2020,a Messiás eljövetele óta.Melyik telephelyen,és milyen rendszámmezőben keressek rájuk,mert így hirtelen nem ugrik be miket vettek...
Az összes BKV-s RVY 2020 elején lett átadva, amit Tarlóshoz lehet behúzni, annak ellenére, hogy technikailag Karigeri alatt lettek átadva. Az SKR-ek jöttek egy évvel később.
A KariGeri érában is ki lett írva 1-2 tender, bár abból új busz tudtommal eddig még nem realizálódott... A Conecto opcióból hívogattak le valamennyit.
"Évi 40-50 új busz beszerzése nem egy olyan vállalhatatlan tétel, amit egy közel 2 milliós főváros állami segítség nélkül ne tudna megoldani, ne vicceljünk már."
Ezt én is mondtam, egyetértek, hogy bizonyos keretekig a fővárosnak is lenne lehetősége. A troli opció lehívása esetén láthatjuk, hogy szándék esetén lehívják és megoldják költségvetésből. Ugyanakkor ettől még el kellene ismerni Budapest alulfinanszírozottságát, ami évtizedek óta probléma. Más ekkora város nyugaton jóval nagyobb forrással és önállósággal működik. Az utóbbi évek történései pedig inkább negatívan hatottak Budapestre (akár világban történtekre gondolva, akár kormányzati intézkedésekre reflektálva). A hitelfelvétel tiltása erősen akadályozza a beszerzések lehetőségét, ezért említem a rendszerszintű problémákat.
A kánaán valóban nem, de a több száz új busz illetve a 0 között azért szerintem van néhány nagyságrendbeli különbség, nem tennék egyenlőségjelet a két érték közé.
(Aztán majd meglátjuk, hogy mi lesz az eredmény az első ciklus végére, de sok jóra nem számítok.)