Keresés

Részletes keresés

Bedus58 Creative Commons License 2019.12.08 0 2 139029

Csak nézd meg az NLE-k megbízhatóságát....

Előzmény: norbee601 (139018)
hory004 Creative Commons License 2019.12.08 0 5 139028

Off: Pécsett számoltam genfi retken, egyedül. Beálltam sofőr mellé, aztán elsőajtózás mellett, ő számolta a felszállókat, én meg a kamerákon a leszállókat. :))

Előzmény: norbee601 (139019)
Il Leone Creative Commons License 2019.12.08 0 2 139027

Én is számoltam és ha kell, akkor még mai is számolok utast. Akarat és odafigyelés mellett használható értékeket ad egy ilyen számlálás.

Van akinek meg olyan szinten megy/ment, hogy metróállomáson egyedül képes volt egy érkező metrókocsiból leszálló embereket megszámolni 10%-os hibahatáron belül, ami azért a módszert ismerve egy remek érték.

Mellesleg, az ilyen számlálásoknál is a munkaerőhiány a   szűk keresztmetszet, jól kell előkészíteni, és jó emberek kellenek, akkor jó lesz az eredmény is.

Előzmény: norbee601 (139019)
MCA-001 Creative Commons License 2019.12.08 0 3 139026
Nem hiszem, hogy a BKV-nek jelenleg egy korlátozottan használható elektromos buszra lenne szüksége.
Előzmény: norbee601 (139018)
Törölt nick Creative Commons License 2019.12.08 -1 1 139025

Na de amig hulyen neznek, ha kiderul, h. nem valami flancos irodahazban dolgozol, hanem (kozepvezetokent) nem felsz, h. be kell allni gyartosorra is, addig nem lesz valtozas... (Sajat pelda.)

Előzmény: Ygor (139024)
Ygor Creative Commons License 2019.12.08 0 7 139024

Az a baj, hogy minden másra már nincs ott a márkaszervíz.

Helsinkiben az egyik VDL szervízben 3-4 50 év fölötti szerelő kísért, a buszok hegyekben állnak, és a kollegáim panaszkodtak rájuk, hogy csigalassan dolgoznak.

A másik VDL szervízben nem voltam, remélem, ott legalább tudnak haladni.

A Scania szervíz küzd a legújabb buszokkal, a lengyel gyárból kellett szerelőket átdobni, mert a helyiek nem bírnak velük. Huszonéves szerelőjük nincs, a fiatalok nem is akarnak szerelőnek tanulni.

És ez fog Magyarországra is begyűrűzni.

Szerintem a társadalmi megbecsültségen kéne javítani, de még a saját ötletemet is eléggé vérszegénynek tartom.

Előzmény: norbee601 (138954)
szintetikusdizelolaj Creative Commons License 2019.12.08 0 1 139023

Ebben a pillanatban valóban nincs ràjuk még rendelés.

Előzmény: torqmatic (139009)
Alexander Pistoletov Creative Commons License 2019.12.08 0 0 139022

Valamint azt se hagyjuk figyelmen kívül, hogy az Econell 10 nem úgy viszonyul az Econell 12-höz, mint a 405-ös a 415-öshöz, hanem úgy, mint az Urbino 10 az Urbino 12-höz.

Előzmény: norbee601 (139020)
HBweb hu Creative Commons License 2019.12.08 -1 12 139021

Tehát, ha gyártok valamit, elképzelem, hogy milyen paraméterekre van szüksége, megcélzok vele egy célközönséget, de előtte nem kérdezem meg tőle, nem mérem fel, hogy kér-e a termékemből, és egyenes úton befuccsolok nála, kosarat kapok tőle, akkor egyértelműen a vevő a hülye. És megsértődök. Igaz, ha a nagytesó nem venné százával a termékeimet, ráfanyalodnék a standkorlátkékre, mint tót a hugyoskörtére, de még itt nem tartunk. Sárgába' és fehérbe' korlátlanul el tudom adni az elképzeléseimet. 

Értem én. 

Követem a kínai cégjelzést. Felépítem az álmaim. Illetve van döntéshozó, aki segít benne.

Előzmény: norbee601 (139020)
norbee601 Creative Commons License 2019.12.08 0 0 139020

Econell 10-ből lehetne városi változatot csinálni (de szerintem se a gyártó, se a BKK felől nincs rá akarat), más reális lehetőség nincs.

Kravtex nem akar a BKK-val üzletelni. Évekkel ezelőtt eldöntött kérdés náluk. Valahol azóta hogy nem kellett nekik se a pécsi Citadell adag, se a városi Econell. 

Előzmény: nmck (139000)
norbee601 Creative Commons License 2019.12.08 0 0 139019

Számoltam utast én is párszor diákként, csúcsidőben egyszerűen követhetetlen, még ha ez embernek van is rá szándéka....   Egyedül számolni a felszállókat és a leszállókat is, amikor egyik ajtón még leszállnak, közben meg már szállnak fel is (az elvileg elsőajtós Győrben csináltam pedig, de hát tudjuk ott is mennyire elsőajtós csúcsidőben....  

Még akkor se ér az egész semmit ha rendesen akarja csinálni az ember. 

Előzmény: torqmatic (139016)
norbee601 Creative Commons License 2019.12.08 -3 1 139018

Nem lenne amúgy értelmesebb ezekből is elektromost csinálni ha már el lett rá költve kib...ott sok pénz? Most már csak épiteni kéne olyanokat mint a Sedulitasos kocsi (és meg lehetne venni azt is, ha még nem kelt el...)

Előzmény: MCA-001 (139001)
trizs77 Creative Commons License 2019.12.08 -3 12 139017

Utasszámlálás

1./ A diákok által végzett utasszámlálás a legmegbízhatatlanabb végeredményt hozó utasszámlálási módszer.

Motiváltságuk minimális.

Munkafegyelmük katasztrófális.

Adataik többsége találgatás, saccolás.

Ezen az se segít ha a 80 fő diák számláló között van 5 lelkes, pontos.

2./ Súly alapján végzett utasszámlálás.

Itt a pontosság jó.

Nem kiváló de jó.

A kulcs a helyes súly beállítása.

Általában 68-80 kg/fő közé állítják be.

A valósághoz közelítés fontos.

Télen, vastag öltözékben, egy tucat nehézsúlyú birkózó és nyáron egy tucat balettos kislány súlya között 100%-nál nagyobb eltérés lehet.

Aki évszaktól, utastól függetlenül állítja be (kalibrálja) a szállított súly mérőt, az hibázik.

3./  A tököli busz seregszemlék nem tartoztak a minőségi bemutatók közé.

De !

Már ott is jelen volt az a magyar cég (sok ilyen külföldi cég is van) amelyik a fel/leszálló ajtók vonalában elhelyezett szenzorokkal pontos, több mint 90% pontosságú utasszámláló berendezések :

- szállítását,

- beszerelését,

- karbantartását,

- kiértékelést

vállalta.

torqmatic Creative Commons License 2019.12.08 0 6 139016

- 1 gombot kell megnyomni a végállomáson, amivel "kiresetelődik", ennyi azért belefér mindenkinek az idejébe

- tényleg baromi életszerű, hogy valaki meglátja az utasszámlálást, majd hívja az egész pereputtyát, hogy egész nap vagy napokig fel le utazgassanak...

- sokkal pontosabb értéket a diákok se fognak szolgáltatni; egy nagy forgalmú megállóban hirtelen annyi embert összeszámolni szinte lehetetlen. de rosszabb esetben eleve a szándék sincs meg rá, szarik bele, beír hasraütésszerűen valamit

Előzmény: Törölt nick (139014)
hamzsabusz Creative Commons License 2019.12.08 -2 1 139015

Vagy küldjenek működő belső kamerás buszokat a vonalra, aztán a felvételek utólagos kiértékelésével (fel-leszállók utasok +számolása elegendő) lehet pontos adatokat kapni. De ha csak a kamera képeken keresztül rápillantanak a járművek belső terére, egyből látható adott helyen adott időben a kihasználtság/zsúfoltság mértéke. A mindenható BKK-ban eljátszadozhatnak ezzel... 

Előzmény: Törölt nick (139014)
Törölt nick Creative Commons License 2019.12.07 -4 1 139014
Az még hagyjan de szerintem abszolut semmi valós adatot nem kapunk a sulymérős buszokból. Szoktam látni diákmunkan gyerekek számolnak utast metroban villamoson de a multkor trolin is láttam. Szerintem sokkal jobb képet ad a kihasznaltsagrol mint a súly. (pl Van egy par nagyobb ismerősöm felszallunk 8 an amikor tudom hogy mérnek és jövő héttől csuklos a vonal) tudom ez túlzás de körülbelül ennyire ad valós adatot a súlymérés. Az csak a pláne, hogy a sofőrök osszevissza nyomkodjak vagy elfelejtik nyomkodni van nagyobb gondjuk is.
Előzmény: hamzsabusz (139010)
Törölt nick Creative Commons License 2019.12.07 0 1 139013

Igy le lehet huzni egy csomo penzt erre hivatkozva...

Előzmény: hamzsabusz (139010)
Törölt nick Creative Commons License 2019.12.07 0 3 139012
Milyen +1?
Előzmény: MCA-001 (139011)
MCA-001 Creative Commons License 2019.12.07 0 0 139011

20+20+1 lesz az:)

Előzmény: torqmatic (139009)
hamzsabusz Creative Commons License 2019.12.07 0 0 139010

Nem drága mérő kell a buszokba, hanem már végre azt a nyamvadt e-jegyrendszert életre hívni. :-( De valamiért nem akarják, csak megy a bohóckodás évek óta...

Előzmény: Törölt nick (139008)
torqmatic Creative Commons License 2019.12.07 0 1 139009

https://g7.hu/elet/20191207/mikor-szabadulunk-meg-a-fustokado-varosi-buszoktol/

Na úgy tűnik, hogy korai volt inni a medve bőrére itt néhány jólértesültnek, mert a 20+20 Conectón felüli opciós mennyiségről még mindig nem lehet tudni semmit.

(Egyébként van benne hülyeség, főleg a Greenpeace-es sötétzöldek ábrája. Ha már okoskodnak, akkor előtte megkérdezhetnének egy olyan embert, aki ért is valamennyit a témához.)

Törölt nick Creative Commons License 2019.12.07 0 1 139008
Vajon lesz e , a conectokbe mérő ha már ilyen drágák lesznek akkor legalabb ennyi. Mert elég gáz lenne ha nem 412 ket lassan irtani kell. És akkor nagyon kevés lesz a mérős busz
MCA-001 Creative Commons License 2019.12.07 0 3 139007

A újakról még nem is tudhatnánk:)

Előzmény: nemeza (139006)
nemeza Creative Commons License 2019.12.07 0 1 139006
A meglevő 5ből vaalamennyi, vagy már az új eresztés?
Előzmény: MCA-001 (139004)
Törölt nick Creative Commons License 2019.12.07 -1 5 139005

Nem lehetne utanaheten is? 18-an ejjel erkezem... :D

Előzmény: MCA-001 (139004)
MCA-001 Creative Commons License 2019.12.07 0 6 139004

Jövő héten senki ne lepődjön meg azon, hogy a 200E-n csuklós MAN buszok is fognak közlekedni.

Már velük is tud utasszámot mérni a BKV:)

gorcher Creative Commons License 2019.12.07 0 7 139003

Nekem a midizés kapcsán mindig a 405-ösök fognak eszembe jutni, hogy mekkora spórolást várt tőlük a cég annak idején. Aztán nagyon hamar kiderült, hogy kb. a 415-ösökével vetekszik a kilométerdíjuk. Vagy legalábbis a 100 éves könyvben valami ilyesmit írtak Lacusék. A szappantartók messze drágábban üzemelnek, mint egy szóló, a karsanok nem jó kocsik. Ezek az E91-esek meg... hát majd meglátjuk, de a használt buszokból a BKV-nál sok jó nem származott eddig hosszabb távon. Szóval én hajlok kimondani azt, hogy hacsak nem muszáj...

Amúgy nem sok olyan járat van, ami hálózati hiányosságot pótol, de az utasszáma a béka feneke alatt van és ha megszüntetnénk, akkor baj lenne belőle. Mondjuk a 175-ös egy ilyen, bár őt is el lehetne vinni a cinkotai hurokba véleményem szerint (szóló ap átmegy az átjárón Cinkotán még kiemelés nélkül is. A 484-est, amíg a Szekér-Transz adta, addig C1-esek voltak a vonalon). Én a 121-esben is látnék Angyalföldön potenciált, de mondjuk ha az általam említett 217-es betérne az újhegyi lakótelepre, akkor a 117-es is mehetne a lecsóba. Szóval sok mindennel lehetne mit kezdeni, hogy vonzóbb járatstruktúrát teremtsünk, amivel át lehetne csábítani pár embert az autósok közül. Mert kicsiny Budapestünk lassan élhetetlenné válik ekkora közúti forgalom mellett. És hát sok helyen kéne villamost építeni és megszüntetni, de az autóbuszokkal a kötöttpályánál jóval gyorsabban lehet reagálni a forgalmi igényekre, ergo én nem tartanám szerencsésnek egy a mainál nagyobb midi flotta üzemeltetését, hiszen pont annak kéne a célnak lennie, hogy minél több ember üljön át a tömegközlekedésre, amihez meg kapacitást kell biztosítani. Mondjuk nem tűnik úgy, mintha ez foglalkoztatná a T. megrendelőt...

Előzmény: nmck (139000)
08-73 Creative Commons License 2019.12.07 -2 1 139002

"Például a 217-es járhatna a Gergely utca - Újhegyi út - Gyömrői út - Ráday - 183-as útvonalon."

Pontosan, ezzel a 117-est és a 183-ast is kiválthatná. Belső Gyömrőin meg lenne a 151 és a 217E, ami maradjon délután a déli metrópótlás után is.

Előzmény: gorcher (138996)
MCA-001 Creative Commons License 2019.12.07 0 14 139001

E91, Kelenföld

nmck Creative Commons License 2019.12.07 0 7 139000

Én nem mondom, hogy a midizés teljesen halva született ötlet, de utasforgalmi adatok alapján azért Európában máshol sem elterjedt (akad rá persze példa), nem véletlenül kicsi a járműkínálat. Ha találni a piacon ár-érték arányban megfelelő járművet, amit megbízható gyártó készít, akkor jöhet. A török, kínai buszok nagy fejlődésen mentek át az utóbbi években, de nagyon nagy a minőségi szórás. A Karsan Atak pont jó példája ennek, fejlődés ide vagy oda, van baj vele bőven. A magyar gyártás külön érdekes a szegmensben, az elmúlt évtizedben hány modellt fejlesztettek ki (Aron_sonnak volt jó cikksorozata a témában), aztán nincs egy épkézláb modell sem. Egy S91-es utód jó lehetne, talán más gépészettel lehetne csökkenteni az árát, de nem hinném, hogy a Rába irányából van hajlandóság a fejlesztésre. Econell 10-ből lehetne városi változatot csinálni (de szerintem se a gyártó, se a BKK felől nincs rá akarat), más reális lehetőség nincs.

A vonalak terén konkrét példákba nem akarok belemenni, mert csak vita lenne belőle, a BKK-nak pedig van (vagy kellene, hogy legyen) adata az utasforgalomról. Amelyik járatnak lehet értelmesebb hálózati funkciót találni, azt átalakítani, és akkor jó a szóló. Amelyiknek nincs önálló vonala, számottevő igény sincs rá, vonzóvá nem tehető, azt elengedni (értem, hogy minél többféle eljutási lehetőség a kívánatos, de ott, ahol egy járatnyi utas se nagyon akad, nem feltétlenül kell háromféle járatot közlekedtetni). Amelyiket meg valamilyen okból muszáj fenntartani, ott meg elgondolkodni azon, hogy esetleg csak ráhordó járatként megtartani Sprinterekkel. Aztán meg kell nézni, hogy hány olyan járat marad, aminél egyik se működik, a szóló kapacitása sok, a midi viszont elég. Megnézni, hogy ezek területileg hogyan helyezkednek el, hogy hány járművet igényelnének. Ha az jön ki, hogy garázsonként (most mondok egy számot) 5 db kocsi kéne, akkor tök felesleges a midizés. Ha felesleges rezsifutás nélkül egy kisebb flottát egy vagy több garázsban (de nem garázsonként 2-3 db-os flottával) létre lehet hozni, és van a piacon rentábilis, megbízható midi, akkor jöjjön.

Probléma az is, hogy sok olyan kisforgalmú járat van, ahol nagy az ingadozás. Tanítási időben iskola előtt, után tud tumultus lenni némely járaton úgy, hogy más időben meg 2-3 nyugdíjasnál több nem használja. Tanszünetben pedig full üresek. Így viszont már kérdéses a midi alkalmazhatósága.

Előzmény: gorcher (138996)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!