A téma a BKV buszai: járművek, alkatrészek, kiszolgáló létesítmények.
A többi szolgáltató, és a BKK minden más tevékenysége offtopic.
Más szolgáltatók topicjai:
A Conecto Óbudáról vagy Csepelről/Andorból jönne. A 914-es kocsijai Óbudások, és az északi felén kezdenek - végeznek. A Köki kicsit messze van onnan, a VT meg plusz pénzt kérne a szar utak miatt, szerződés szerint.
Motort és váltót és cseréltek benne generálozottra?
"
Valamikor nagyjából 2 éve valahonnan került ide egy táblázat amiben benne volt melyik kocsiban mennyit futott motor van. Nem nagyon volt már akkor sem olyan aminél egyezett volna a motor és a kasztni km-száma.
"Az FJX-204 2014-ben (?) olyan felújítást kapott, amit megkockáztatok (=nem tudom biztosra), hogy egyik másik sem azóta. Láttam élőben nagyjából a munka felénél, azt tényleg felújították."
Erre már tényleg nem tudok mit mondani. Attól, mert nem vagy ott személyesen FKU-927 felújításánál, még nem jelenti azt, hogy néhány dolgot kapott. Ez a kijelentés kicsit erős szerintem a részedről. 2014 óta több tucat 7700A esett át rendes nagy felújításon ismétlem külső partnereknél. Olyanról hallottál, hogy Novabusz, Autó-Univerzál stb.? Javaslom menj el hozzájuk, és kérdezd meg, hogy milyen felújítást kapnak a 7700A-s kocsik. De ez fórumon eddig is téma volt, nem értem, hogy honnan jön a részedről ez a meglepettség, hogy a 7700A-s kocsik 20 milliós felújításon vesznek részt. FJX-204-nél (ott még ablak csere sem történt, míg a legtöbbnél rendre kicserélik) sokkal igényesebben felújított darabok is vannak. Nincs is értelme addig beszélgetni, amíg nem vagy képes beismerni, és látni azt, hogy a Volvók többségét viszik alapos felújításokra. Amíg nem látod be, hogy ez mennyire valótlan állítás, addig nincs értelme beszélgetni.
Közel 20 FKU-t felsoroltam, amely nem középjavítást, hanem rendes felújítást kapott az elmúlt 2-3 évben. Ennél többet nem tudok tenni.
OFF
Korábban NTM-437 kapcsán is nekem támadtál, hogy én semmit nem tudok, és a kocsi jó helyen van az Újszász utcában. Azóta a BKV kivonta állományából, és Kőbánya az NTM-s kiadásokat nem tudja teljesíteni. Nem kell nekem semmit se elhinni, de azért a saját hibádból tanulhatnál, és inkább nézz/kérdezz utána, minthogy a másikat próbáld úgy beállítani, hogy rosszul tudja, vagy hülyeséget beszél. + Korábban volt egy cikked, amire kértél segítséget, és én segítettem. Talán vizsgálhatnád azt, hogy neked vannak valahol félrecsúszott infóid.
Kevered a fogalmakat. Az esztétika a külső megjelenést is takarja önmagában. A 920 le lett fényezve pár hónapja Kelenföldön, ez pont hogy esztétika.
És akkor az ex-repteres FLR-ek mit kaptak...? Hát pontosan ugyanezt, és a mai napig így jár több is belőlük. (Pl. FLR-747, ott annyi a differencia, hogy időközben kékre szinterezték a korlátokat is asszem, vagy még: 742, 749, etc).
"
A 747-nek köze nem volt a repteresekhez. Az már bőven azután készült a garázsban miután a másik 2 szériát is nekiálltak tákolgatni meg festegetni. Sőt talán már NOVA-s felújítások is voltak készen addigra.
FLR-727 és 728 (a két szintén Cinkotai házi fú) szintén több törődést kapott (váz is meg a többi is), de ez csak azért van, mert úgyis helyben csinálták, így volt lehetőség rendbe tenni úgy nagyjából. Mint ahogy írtad az x-204-re is.
Csak pár darab FLR maradt még eredeti motor+váltó kombóval. A többit már mind kicserélték és nem felújítás alatt, hanem a normál napi üzemben.
Ez az egész novás dolog pedig inkább csak a külső dolgokra korlátozódik annyi pénzből. Ha többet adnának, gondolom faltól falig megcsinálnák a kocsit, ami viszont több idő is lenne, amíg a kocsi nem jár.
Amúgy pedig szerintem te is láttál már bent váztörés javítást (r-700 nagyon megmaradt, mint a kocsi, ami elvileg tényleg komolyabb törődést kapott egy külsős partnernél), meg motorcserét. Ha ezeket nem csinálták volna meg házilag és várnak az fú-ra, akkor nem tudom hogyan állnánk az FLR-ekkel.
De ha röviden akarnám megfogalmazni, azt mondanám, hogy igazad van :)
0. Semmiféle sértegetés nem volt a hozzászólásomban irányodba.
1. Nem ismerjük egymást. De a hozzászólásaid alapján a buszokhoz felszínesen értesz csak.Ez egyáltalán nem probléma, ha komolyabban érdekel, vesd bele magad, olvass utána, kérdezz, írj level(ek)et, etc.
2. Sosem tagadtam, hogy vannak hiányosságaim. Én belátom és változtatok, te pedig bődületes általánosításokat és saját véleményt formálsz át egy csoport (pl. utasok) álláspontjává cirka két éve. Nem beszélve az ordas műszaki tévedésekről, amiket olykor leírtál (pl. ez itt).
3. Készségesen válaszolsz, leírsz több száz karaktert, de nem látom a tartalmat bennük. A logikus érvelést (műszaki területen vagyunk, más nagyon nem jöhet szóba), a tudást, tudni vágyást. Például eléggé ütött volna, ha az emlegetett listát bedobod. Csak ugye nincs. (Lásd még 7-es pontot.)
4. Milyen "felújításon" volt a 927? Motort és váltót és cseréltek benne generálozottra? Mert akkor megint csak középjavításról (esztétikáról) van szó
5. Az FJX-204 2014-ben (?) olyan felújítást kapott, amit megkockáztatok (=nem tudom biztosra), hogy egyik másik sem azóta. Láttam élőben nagyjából a munka felénél, azt tényleg felújították.
6. Felajánlottad kerTTi-nek, hogy kér-e listát (#128 197). Most azt állítod, nincs listád. Következetesség 0.
7. Ha nincs pontos listád, honnan tudod, hogy melyik mit kapott pontosan? Következetesség 0, másodszor.
Az "érvelésed" továbbra is kimerül abban, hogy általánosítasz; átfordítod a mondanivalómat úgy, hogy én támadlak; és személyeskedek, mitöbb, nem vagy következetes.
Az előzőekben linkelt oldalt továbbra is komolyan és bántás nélkül ajánlom alapos átolvasásra.
A magam részéről ezzel befejeztem, mert meddő a vita.
+ Leginkább FJX-es Volvók esetén figyelhető meg, amelyek 2016 környékén felújításon voltak (nem középjavításon), azok jelenleg milyen állapotban vannak (főként amelyeket helyben Kelenföldön próbáltak tuningolni). Nyilván igazad van, hogy karbantartás, és szintentartás hiánya megfigyelhető, de egy 20+ milliós felújítást követően az ember elvárná, hogy a felújítást követő 2-3 évre rá lehetőleg ne úgy nézzen ki, mint azok a kocsik, amelyek (még) nem kaptak ekkora felújítást.
Nem értem miért támadsz ennyire, de készségesen válaszolok a kérdéseidre. Illetve abból sem kérek, hogy nincs közöm a dolgokról, mert ennyi erővel ezt rólad is elmondhatnám. Követem az oldalad, és olvasom, de ahogy most elolvastam az írásod vannak hiányosságok, ami nem probléma, de nem kell egymást sértegetnünk.
"
És?
Az Óbudáról 2015-2016-ban elküldött buszok (FKU-905, 907, 908, 911, 912, 913, 915, 918, 919, 921, 923, 924, 925, 927, 928, 929 - így fejből ezek ugrottak be) középjavításon estek át.
Mert akkor nevezhetnénk úgy, hogy "felújították". Szóval nem hazugság, hogy teljeskörű felújítást csak egy-két darab kapott igazából (FJX-204 például, Cinkotán)."
Konkrét példa: 2015-16-ban elvitték 927-t középjavításra, és idén is volt egy nagyobb felújításon. Csak amiatt írom, mert ilyen az Ikarusoknál sem volt, hogy 2 évre rá megint hozzájuk nyúlnak. Ez egy konkrét példa, de legalább láthatjuk, hogy igenis költenek rájuk, és igenis kapnak felújítást, középjavítást...
Nincsen pontos listám, és szerintem ennél több a teljes körűen felújított FKU-s kocsik listája, de az alábbiak biztosan átestek egy felújításon (+ középjavításon is): FKU-910, 917, 918, 919, 923, 927, 931, 933, 935, 936, 940, 941, 945, 946, 948, 949, 950
Ezek a biztosan átesett egy 20+ milliós felújításon valamilyen külső partnernél (+ ahogy írtad korábban középjavításon is átestek). Ez az egy-két darab kapott teljeskörű felújítást ez hatalmas hazugság. Nem értem ez honnan jön, amikor a BKV-nak van is egy nagyobb keretösszege a Volvo felújításokra. De ha a városban utazol, akkor is láthatod, hogy egyre több darab van, amelyek felújításon átestek. FJX-204-nél pedig sokkal igényesebben felújított darabok vannak. Nem is értem, hogy ennél frissebb példát nem tudtál hozni?
"Én pl. nem szeretem a newAG-ket azért, mert kvázi helyközi az utasterük. És alig van értelmes állóhely bennük, egyedül az 1-es és 2-es ajtó között, vagy a csuklóban lehet "normálisan állni". A 7700A-kban van két peronrész, és a csukló. Ha kell, lemérem, de érzésre nagyobb az "értelmes" állófelület utóbbiban."
Szubjektív vélemény, amivel nem vitatkozom. Én komfortra írtam, amit, és nekem a komfort és az utasok többségének azt jelenti, hogy az ülés kényelmes legyen, ne rezonáljon a kocsi, és ne hulljon dekorit a fejére. Ebben a new AG sokkal jobban teljesít. Korábban én is írtam, hogy a new AG-k lehetnének jobban Budapest specifikusak, de amelyik vonalakon előfordulnak, ott nem látok problémát, mert ha tömeg is van, akkor szépen eloszlik benne. Az utastér elrendezésén lehet változtatni, viszont a kocsinak az összeszerelési minőségén nem nagyon. Emiatt teszem azt az állítást, hogy a new AG színvonalasabb a Volvókhoz képest.
"És akkor az ex-repteres FLR-ek mit kaptak...? Hát pontosan ugyanezt, és a mai napig így jár több is belőlük. (Pl. FLR-747, ott annyi a differencia, hogy időközben kékre szinterezték a korlátokat is asszem, vagy még: 742, 749, etc)."
Senki nem állította, hogy ők kaptak volna bármi különlegeset. Bár érdemes lenne hozzájuk is nyúlni, mert az FLR-s Volvók is eléggé leamortizált állapotban vannak, amelyek felújításon nem estek át.
Szépen megkérlek, hogy fejezd be a "hazugság" szóval való dobálózást. Biztosan tudom, hogy lilagőzöd sincs a dolgok 90%-áról, amit állítasz vagy kijelentő módban beírsz ide.
Példának hozok is párat:
"Idén is, és ezelőtti években is az FKU-kat rendre viszik felújítani külső partnerekhez, és bizony egy kis 20+ milliós felújítást kapnak."
És?
Az Óbudáról 2015-2016-ban elküldött buszok (FKU-905, 907, 908, 911, 912, 913, 915, 918, 919, 921, 923, 924, 925, 927, 928, 929 - így fejből ezek ugrottak be) középjavításon estek át. Akkor tartsunk egy kis értelmezést egyúttal:
középjavítás: a fődarabok kiszerelése/megbontása nélkül történő, általában esztétikai rendbetétel (általában jelentése: vannak kivételek).
felújítás: a fődarabok (= motor, váltó, futóművek, kormánygép, etc) generálozott, vagy felújított darabokra történő cseréje a jármű esztétikai megjelenésének rendbetételével együtt.
(Egyik sem definíció, és nem is kőbevésett, de a lényeg az, hogy marhára nem ugyanaz a kettő.)
Meg tudnád mondani, pontosan hány Volvo 7700A-ban cseréltek motort mondjuk 2015 óta, netán rögtön a középjavítását követően, vagy azzal összefüggésben?
Mert akkor nevezhetnénk úgy, hogy "felújították". Szóval nem hazugság, hogy teljeskörű felújítást csak egy-két darab kapott igazából (FJX-204 például, Cinkotán).
#128 203
"Az az állításod, hogy jobban haladnak az nagyon nem igaz, mert a new AG-k teljesítménye sokkal erősebb a Volvókhoz képest."
Van Hool newAG300 (ex-Utrecht): 231 kW, 1 275 Nm.
Volvo 7700A (2004-2006): 202 kW, 1 200 Nm.
(Forrás: bkv.hu)
Formálisan igazad van, hiszen papíron 29 kW-tal (egy gyengébb csuklós autóbusz-klímaberendezés teljesítménye) erősebb a newAG, bár nyomatékra az a 75 Nm mit sem számít már. A városi busznál egyébként a nyomaték sokkal fontosabb, mint a teljesítmény (nem részletezem, olvass utána).
Ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy a dízelmotorok esetén az évek előrehaladtával a tömítések, a gyűrűk, meg úgy minden a motorban öregszik, a teljesítménye (és a nyomatéka is) csökken. Hogy milyen mértékben és hogyan, az a karbantartásuktól függ (ahogy minden). Egy motorgenerálos Volvo szerintem hozza egy leélt newAG szintjét. Ja, és tegyük őket erőmérő padra, aztán tárgyaljuk újra a témát.
"[...] a Volvók is tudnak érdekes hangokat produkálni [...]"
Ez nem érvelés.
Minden tud érdekes hangot produkálni a budapesti utakon, a 2 éves Conecto G-től elkezdve a Citarón át a Volvóig, vagy a Van Hool-ig. Egyébként megint: karbantartás.
"Komfortra is egyértelmű, hogy az utasnak melyik a kedvezőbb."
Tudom, mit akarsz ezzel sugallni, de mindig az általánosítás az egyetlen ütőkártyád. Csinálnál esetleg egy reprezentatív felmérést is? Miért nem írod csak azt, hogy Neked az a komfortosabb?
Én pl. nem szeretem a newAG-ket azért, mert kvázi helyközi az utasterük. És alig van értelmes állóhely bennük, egyedül az 1-es és 2-es ajtó között, vagy a csuklóban lehet "normálisan állni". A 7700A-kban van két peronrész, és a csukló. Ha kell, lemérem, de érzésre nagyobb az "értelmes" állófelület utóbbiban. (Értelmes állófelület: nem a közlekedőfolyosó, nem az ajtók térsége; magyarán ahol nem vagyok útban az utasok áramlási irányainak.)
#128 197
"Listát kérsz, hogy az 50 FKU-ból melyik milyen felújítást kapott?"
Igen, kérek egy tételes listát. Melyik, mikor, milyen szintű beavatkozást, hol kapott, és volt-e fődarab csere (ha igen, melyikek). Ezzel abszolút meg tudnál győzni, ha az áll benne, amit Te állítasz.
"Szinte egyetlen egy kocsi van, amely tényleg nem kapott semmit esztétikailag, csak külsőre ő FKU-920."
Kevered a fogalmakat. Az esztétika a külső megjelenést is takarja önmagában. A 920 le lett fényezve pár hónapja Kelenföldön, ez pont hogy esztétika.
És akkor az ex-repteres FLR-ek mit kaptak...? Hát pontosan ugyanezt, és a mai napig így jár több is belőlük. (Pl. FLR-747, ott annyi a differencia, hogy időközben kékre szinterezték a korlátokat is asszem, vagy még: 742, 749, etc).
#128 193
"A felújításon átesett darabok is 1-2 évvel azután, hogy a felújítás végbement gyakorlatilag kezdenek ugyanúgy amortizálódni."
Ebben igazad van. (A "felújítás" szó jelentését és megfelelő használatát már fentebb leírtam, de azért ismét jelzem.)
Az amortizálódás pedig valóban tettenérhető: megint a karban- és szintentartás szavakat tudom idehozni.
#128 188
"[...] Ilyenkor mindig érdekelne, hogy az ilyen kijelentéseket mi alapján teszik meg egyesek."
Bagoly mondja...:)
Zárásként pedig ismét kérnék Tőled valamit: ezt az oldalt türelemesen és alaposan olvasd át.
Tarlós ma az ATV-ben arról beszélt, hogy a Tanács elé (amit létrehoznak a főváros és az állam között, amennyiben marad továbbra is a jelenlegi főpolgármester), olyan dolgok kerülnének be, mint a BKV-s járműpark cseréje. Azért említem, mert ha ez tényleg megvalósul, akkor nagy eséllyel buszok vásárlása is jóval zökkenőmentesebb lesz, és a fővárosnak van szándéka a járműparkot cserélni.
Mi vagyunk a pórnép Taki bá, az utasok. Te, én, Krisi, Il Leone és a többiek. Akiknek a PiMP jár, mert az jó busz, akkor is ha kicsit savanyú, meg bűzlik. Meg nekünk jár pl. a hibridek körüli mutyizás, az ablaktalan és klímátlan kocsik 40 fokban stb.
A ti pedig azok, akik elfeledkeztek arról, hogy mi utasok nem krumplik vagyunk.
Hisztizni is, meg követelni a korrektséget. Csak hát ahogy ti, úgy mára a többiek is. Szóval a ti áldásos tevékenységeteknek hála van 180 normális busz helyett 10 használhatatlan. De köszi, hogy ilyen jól fektettétek be az adófizetők pénzét (többek között a tied is). De már tudjuk, hogy az utas nem számít és hazudik bármilyen észrevételéről, szóval nincs semmi gond.
További jó propaganda marketing tevékenységet kívánok!
Ez az egész beszerzés már most is az adófizetők pénze és hűtlen kezelés. Valószínűleg egy kis korrupcióval karöltve. Sebaj, ezek a buszok nagyon hamar lefogják magukat amortizálni.
Nem rossz a newAG, csak nem való olyan helyre ahol több az utas, mint ami kényelmesen elfér rajta. Vagy sűrűbb közlekedés kell, vagy kevésbé szűk kocsi.