A téma a BKV buszai: járművek, alkatrészek, kiszolgáló létesítmények.
A többi szolgáltató, és a BKK minden más tevékenysége offtopic.
Más szolgáltatók topicjai:
> Én azért bízom benne, hogy egyszer fog készülni egy anyagi szempontú összehasonlítás új vs. használt viszonylatban (és ezt fogom is látni). Addig ez ilyen meddő hitvita. Mert gondolhatom én magamban, hogy hosszútávon drágább fenntartani ezt a szedett-vedett használt flottát, csak nem tudom.
Korábban Lacus is boncolgatta itt ezt a kérdést. Az volt és ma is az az igazi dilemma, hogy a reális összehasonlításhoz hiányzik az egyik legfőbb tényező, az időtáv ismerete. Magyarán úgy kellene a költségeket összevetni, hogy nem tudjuk (és a BKV sem tudja), hogy mikor jut lehetősége egy értelmezhető méretű új flotta beszerzésére. Nyilván más lesz az eredmény, ha a használt kocsikat áthidaló jelleggel mondjuk 5 éves időtávra veszik (mert ezalatt lefut egy nagy tender, amiben így az árcsökkentés érdekében kell előírni azonnali szállítást), mintha 10-15 évre kell a megoldást biztosítani. El tudom képzelni, hogy a Solarisok várt beérkezésének meghiúsulása is mennyire keresztül tudott húzni minden előzetes ilyen kalkulációt.
Szempont lehet az is, hogy az új beszerzés hosszabb távú megoldás, de annak esetleges hibáit (rossz műszaki specifikáció vagy pl. a kis darabszám miatt egyedi, a BKV-nál nem járatos típusra jön a legkedvezőbb ajánlat) is hosszabb ideig "élvezheti" a cég. El tudom képzelni, hogy dízelbuszból is be tud futni - mondjuk a rövid szállítási határideje miatt - olyan típus, ami papíron az igényeknek megfelel, aztán mégis betegágynak bizonyul - erre, minél jobban szorít az idő, annál nagyobb lehet az esély.
A reális kalkuláció feltételezne egy kiszámítható (újjármű-)beszerzési programot több évre előre, egy ezzel párhuzamos selejtezési programmal és hézagkitöltőnek használtbeszerzéssel.
Én azért bízom benne, hogy egyszer fog készülni egy anyagi szempontú összehasonlítás új vs. használt viszonylatban (és ezt fogom is látni). Addig ez ilyen meddő hitvita. Mert gondolhatom én magamban, hogy hosszútávon drágább fenntartani ezt a szedett-vedett használt flottát, csak nem tudom. Amit viszont lehet tudni, hogy az alkatrészbeszerzés nehézkes, tehát várni kell rá, amíg a kocsi csak a betont védi és nem termel hasznot. Aztán ott van az, hogy vajon mennyivel foglalkozik többet a műszak egy használt kocsival, mint egy saját beszerzésű újjal? Újjáépítették Cinkotán az MFW-525-öt a tűz után. Mennyi munkaóra ment el erre, míg ha mondjuk egy garis kocsi ég le (Karsan), akkor kapsz egy új buszt.
És még egy pár dolog eszembe jutott, hogy mik terhelhetik még a használt kocsikat. Szóval szerintem a pillanatnyi árelőnyük nagyon gyorsan elolvad. És innentől ragaszkodni hozzájuk, felújítgatni őket, meg a többi mai dolog... pazarlás. Nem a legjobb példa, de úgy mint az Agora, ami a héten megint nem mozdult ki egy centire sem Kelenföldről. És most majd újra áll fél évet, költenek rá egy valag pénzt és megint dolgozni fog 4 napot. Tisztára megéri, nem?
Azért mondtam amúgy, hogy a többségnek elég, mert mióta fórumozok az megy, hogy új kell, nem használt és jön végül használt. És a leggázabb, hogy a kapaszkodó színe a marginális kérdés és nem az, hogy a gépészetüket hozzák fel vitathatatlan állapotúra a honosítás során, ha már költenek rájuk egy csomó pénzt.
Hát a semmi helyett akkor jöttek volna, ha ajándékba kapja őket a BKV, de itt is volt közbeszerzés, volt a buszoknak vételára, stb. szóval ugyanúgy szépen le volt zongorázva minden, mintha új buszokat vettek volna. Nem is értem, hogy miféle magyarázat akart ez lenni....
Az egész hozzászólásod azon a téves következtetésen alapszik (meg úgy az egész elmúlt időszaki beírásaid), hogy például a legutóbbi nyolc használt beszerzés NEM nyolc, vagy öt, vagy akárhány új jármű helyett jött, hanem a semmi helyett. Vagy ha úgy tetszik, akkor valami más, leromlott állapotú, kidobandó helyett. Azaz nem igaz az az alapvetésed, hogy a használt beszerzések konkurálnának az új beszerzésekkel.
"De az, ami ma megy a 23-as és 85-ös családon, plusz a 136E-n, gyalázat. Aki ehhez asszisztál, arról nekem is megvan a véleményem."
Korrektség kedvéért annyit hozzátennék, hogy a BKK a megrendelő. Az általad felsorolt vonalakra a BKK határozza meg, hogy melyik szolgáltatótól milyen kocsikat vár az adott vonalra. Arról pedig korábban is eset szó, hogy 36-os, 151-es és hasonló vonalakon 1-1 mp-s kocsi nem zavarna. Csak itt is az a gond, hogy a BKK-nak kellene ez ügyben lépnie, mert a BKV nem tud mit csinálni. Bár annyit tudna, hogy a legkritikusabb kocsikat kivonná a forgalomból (pl: MAN trolik esete), ezután a BKK-nak muszáj lenne ezt tudomásul vennie.
> 50 új kocsival előrébb lenne a BKV, mint 80 használt sokéves kocsival.
Ebben lehet igazság, viszont egy ilyen felvetés azt feltételezi, hogy a BKV-nak tényleges lehetősége van egy ilyen döntést meghozni. Na ez az, amit szerintem egyikünk sem tud megítélni, akinek pedig ez a tudás a birtokában van, az nem fogja itt megírni (mint ahogy az utóbbi hetek itteni ámokfutását látva valószínűnek tartom, hogy már mást sem).
Értelmes használt beszerzés az ha van egy pótlás, kell pluszkocsi hirtelen 1-2 évre max, annyi rakoltessel ami műszakilag feltétlen muszáj (nem 30-40) millió .. utána szemrebbenés nélkül kuka.
nem vazig bontos nagyfelujitas, még tíz év üzemeltetés.
Soha nem is értettem, miért választották újra ennyiszer... 2000-es években azért volt valami látszatja, de 1990-2002 lóf@aszt nem csinált. De ez itt OFF
Abszolút igazad van, de szerintem az ide linkelgetés nélkül is pontosan tudják, hogy lassan mindenki beelőz, mi meg szemétlerakat lettünk.
Azt a részét értem én, hogy ne adjunk tippeket legalább újabb használtakra, egyedül azért keltem a védelmére, mert azt volt hivatott bemutatni, hogy lehetne fiatalabb kocsikat is beszerezni, ha már...
Az a baj, hogy mivel látják, hogy így elműködik, nem fog változni semmi sem. Nem lesznek új buszok, amíg nem történik valami nagy változás. Az, hogy mennyivel nagyobb költséggel, mennyire "magas" színvonalon történik a szolgáltatás, nem lényeges, működik, az egyszeri nagy költség tovább húzható, "Ej, ráérünk arra még". Viszont lassan az eddig beszerzett használt állományt is kénytelenek lesznek leállítani, pedig még mindig van bőven Ikarus is az utcán.
Én nem vagyok telhetetlen, beérném annyival, hogy a fő vonalakon legyenek csak új kocsik, vagy legalábbis többségben, 70-80%-ban. Mint a 97E-nél. De az, ami ma megy a 23-as és 85-ös családon, plusz a 136E-n, gyalázat. Aki ehhez asszisztál, arról nekem is megvan a véleményem.
Ez a gyerekes hozzáállás miért kell ide? Amíg alapvető dolgokkal, körülményekkel nem vagy tisztában, addig ne húzd rá a vizes lepedőt egyik garázsra sem. Más garázs által kiadott kocsin is láttam elég sok érdekes dolgot, ahogy a tűzőgépes megoldás sem Délpesthez köthető, mert más garázs által kiadott kocsin is találkoztam hasonlóval. Arra amúgy nem gondoltál, hogy ideiglenesen tették, és amint van idejük megcsinálják?
Hogy néznek ki jelenleg a VH-k? Az LOV-k felett az idő eljárt, bárhová kerülhetnének, egyik garázs sem tudna velük mit kezdeni. Inkább értékelni kellene az ottani munkát, hogy napi szintem próbálnak életet lehelni beléjük. Hidd el Délpest örülne legjobban, ha az LOV-k nagy részétől megszabadulhatna.
"Amiben itt véleménykülönbség van, hogy szerintetek itt és a valós életben is az új és a használtbuszbeszerzés bármilyen mértékben is konkurenciája lenne egymásnak. Pedig itt a fórumon biztos nem az és szerintem a jelen helyzetben (adott körülmények között) a való életben sem. Pénz<>pénz."
Ha jobban belegondolsz, akkor a használt beszerzés valóban konkurenciája az új beszerzésnek. A legbosszantóbb, hogy néha már az ár sem indokolja ezt. Elég belegondolni a most beszerzett 8 csuklós faceliftes csuklós Citarora (eléggé fapados kocsik, de ez most mellékes). A 8 kocsi ára közel 460 millió forint volt. Egy új csuklós Conecto/Solaris ára 85-90 millió forint körül van. Ha eleve úgy számolunk, hogy az új kocsi megbízhatóbb, több ideig lehet vele számolni, akkor sokkal inkább az új érte volna meg (5 új Conecto/Solaris simán kijött volna ennyi pénzből). De a BKV inkább a használtat választotta.
50 új kocsival előrébb lenne a BKV, mint 80 használt sokéves kocsival. Ezzel csak azt akarom szemléltetni, hogy nem a mennyiség, hanem a minőség számít. Illetve hosszútávon a BKV-nak az összes használt beszerzés ráfizetés. A használt beszerzés valódi célja a tűzoltás lenne, csak Budapesten ez átbillent egy teljesen más dimenzióba. Egyébként meg nemrég esett arról szó, hogy a BKV tervez új kocsikat beszerezni.
A legnagyobb probléma, hogy eddig soha senki nem tudta azt bizonyítani, hogy a használt beszerzés bármennyivel is költséghatékonyabb/olcsóbb lenne 10 év üzemeltetési időt tekintve, mint egy új beszerzés. Ezért problémás, hogy a BKV tucatjával veszi a használtat, aztán üzemeltetésükkel meg megy a küszködés és a donor hegyek beszerzése. Ez semennyire sem költséghatékony, ezért érthetetlen, hogy Budapesten buszfronton miért van ekkora "használtlobbi".
Mos mér? 2014.03.28., megnyitják a 4-es metrót. A választások előtt 1 héttel. Az átlag ebből mit szűr le és mi maradt meg 4-5 évvel későbbre: Tarlósnak és a Fityesz érdemes az M4, nekik köszönhetjük. Demszkyt és társait gyorsan elfelejtették.
Ez biztos, hogy nincs így. Szerintem 10-ből 10 hozzászóló teljesen tisztában van vele, hogy új járművekre szükség van.
Viszont egyszerűen az új busz beszerzése nem ez a szint (és ezt most egyáltalán nem degradálóan írom). Lehet azt játszani, mind a hadifogolytáborban/gettóban az éhező rabok, hogy úgy "főznek" maguknak, hogy ételreceptekről beszélgetnek, miközben tudják, esélyük sincs rá, hogy jól lakjanak. A kisfiúk is ki szokták tapétázni a szobájuk falát sportautókkal/motorokkal, meg nézegethetnek luxusautó-katalógusokat, de attól olyat ők még nem fognak venni, sőt nagy eséllyel ülni sem bennük/rajtuk.
A kiábrándultság teljesen érthető, hiszen ha egy aláírt szerződésből sem lesz új busz, akkor egy itteni katalógusméregetésből mitől lenne? És nem, a kristoof-féle lacusléccipályázdmegből sem lesz, az sem ezen a játszótéren folyik.
Amiben itt véleménykülönbség van, hogy szerintetek itt és a valós életben is az új és a használtbuszbeszerzés bármilyen mértékben is konkurenciája lenne egymásnak. Pedig itt a fórumon biztos nem az és szerintem a jelen helyzetben (adott körülmények között) a való életben sem. Pénz<>pénz.
Asszem be is lett vallva annó, hogy ami jó, azt elviszik az élelmesebbek, úgyhogy a BKV-nak jellemzően azok maradnak, amik a kutyának se kellenek (12-15 vagy még idősebb buszok, és/vagy amikkel egyébként is volt valami probléma).
Hát... a hiányuk még most is fájó. Főleg, hogy csak használt "buszok" érkeztek/érkeznek még mindig helyettük (csuklós fronton értve). Jó, meg a 10 darab csodabusz, ami csak közlekedésre nem alkalmas.
Igen, aztán jön a karosszéria átfényezése, az üléshuzatok cseréje, a kapaszkodók szinterezése, az ablakok cseréje, a zárt fülke kialakítása, a futár beszerelése, a fogmaker beépítése meg még ki tudja mi, így az a 25-30 millió rögtön 35-40 (vagy még több), és szépen komótosan haladva a munkával ezekre el is megy legalább fél év.
Ezeket a buszokat egyébként mintha már évekkel ezelőtt is hirdették volna, gyanús, hogy azóta se kellettek senkinek.
Ezek a buszok jól illenének a 76 db cinkotai példány mellé. 25-30 Mio Ft egy 5 éves buszért kedvezőnek mondható, és további Ikarus 260-asokat lehetne velük kiváltani.
Ha adódna legközelebb ilyenből egy 10-es stokk, azzal a VH A300-as szériát kéne teljesen lecserélni. (azok alkatrészei pedig a LOV-okhoz lennének jók az M3 pótlás végéig)