A téma a BKV buszai: járművek, alkatrészek, kiszolgáló létesítmények.
A többi szolgáltató, és a BKK minden más tevékenysége offtopic.
Más szolgáltatók topicjai:
Én tegnap 10 órát húztam le egy olyan Van Hoolban, amiben a klíma maximum a ballaszt szerepét tudta betölteni. 3 pet palack ásványvíz = 4,5 liter csúszott le a torkomon a műszak alatt...
így összesen két nyitható tetőszellőző nyújt sokszor egyáltalán valamiféle friss levegőt.
Volt szerencsém egyszer utazni maihoz hasonló időjárásban a Vértes Ik 55-ösén mely ugyanilyen szellőzéssel bír. A jármű belsejében uralkodó pokol felülírta az utazás amúgy magas fokú élményét.
MAN is elrontotta anno. Az első szériás Regiokban is igen gyenge volt a klíma pont ezen okból. Mi anno fúrattunk 6-6 befúvót direktbe a tető panelba. Most öcsém, bele lehet fagyni. Sok múlik pár befúvón is de így hogy bérlik gondolom nem piszkálhatnak bele.
Egyetértek. A Volánbusz pont beleszaladt most egy ilyenbe. Tavasz óta bérelnek 40 db 12 éves VDL Ambassadort, amiken 0 db nyitható ablak van, a klíma gyenge vagy nem is működik (a klíma gyengesége mondjuk a konstrukciós hibás légcsatorna-kivezetésnek is köszönhető, az ablak és a belső burkolat között jön a levegő, így a kocsi belsejébe csak akkor jut belőle, ha csutkán megy a klíma), így összesen két nyitható tetőszellőző nyújt sokszor egyáltalán valamiféle friss levegőt. A Homm legalább szereltetett még a holland kereskedővel két nyitható ablakot a saját példányaira.
Ne ragadd már ki a szövegkörnyezetből, kérlek. Leírtam, hogy a mai állapot elfogadhatatlan, de ha működik lényegtelen az ablak, mert teljesül az elvárás. Utaztam épp eleget E95-ösökön is, persze, jobb helyettük egy újabb, modernebb kocsi, de amit kell, tudják. Ha épp fel van töltve klímagázzal, mert ha nincs, ugyanúgy csak a négy mini ablak és a tetőszellőzők vannak, ami nem sokat ér. Nem érdekel egy C1G se, ha teliablakos, de üzemel a klíma. Ha nem működik ne adják ki, vagy azonnal menjen be. A kiragadott mondat arra vonatkozott, hogy utasként nem érdekel, hogyan biztosítja a szolgáltató a levegőt, ablakkal, klímával, a lényeg, hogy oldja meg. Az, ami ma (évek óta) előfordulhat, nem lenne szabad.
Mit nem értesz meg azon, hogy az autóbusz maximális szélessége a visszapillantó tükröket nem számolva 2550 mm?
Ha rábarkácsolsz a képen látható kopoltyúkat a busz mindkét oldalára, ami 2550 mm széles, akkor az szélesebb lesz, mint a megengedett maximális szélesség.
Mellesleg Bécsben már sokaknak volt lehetősége kipróbálni, konkrétan semmit sem érnek azok a kopoltyúk, pedig ott nem befelé buknak azok az ablakok, hanem elhúzhatóak.
Felőlem lehet teliablakos is, ha működik a klíma, ez lenne a legjobb.
Ne, ne legyen semmilyen busz teli ablakos, amíg ebben a városban általában dátum szerint indítják a klímákat tömegesen, és nem hőmérséklet alapján, vagy esetleg ha felkapja a média akkor. Azon kívül előfordulhat bármikor hogy elromlik, akármilyen jó százalékkal is működnek(majd egy ideális világban).
Talán Villámhetes írta, hogy a PIMPik fogyasztása 50l/100 km alatt van,
Ez így van,hétfőn pont 100 km-t mentem 47-es átlaggal.De nem emlékszem,hogy még 50 fölé ment volna eddig,pedig viszonylag sokat hajtom őket,folyamatos klímával.
Ma-igaz az egyik legterheltebb vonalon-FKU-940 4-6-os 91/100...
Új korukban mindig nézegettem a kijelzőn a pillanatnyi és az átlagos fogyasztást (ha a járművezető ezen hagyta és be lehetett látni). A többit tudtam nagyjából. Ezt találtam amúgy:
"Bár annak idején a BKV 7700-as Volvói sem számítottak korszerűtlennek, azokból is százötven került a forgalomba, de a lehető leggyengébb motorral rendelték őket. A túlzott igénybevétel túlfogyasztást (a Mercedeshez képest akár húsz literes többletet) és mostanra komoly kopást eredményezett, ezért már ezek is húzzák a belüket. A csuklós Mercik motorja 11 ezer köbcentis, a Volvóké csak 7,3 ezer. Az előbbi 260, az utóbbi csak 202 kilowattos, 1600, illetve 1200 newtonméteres nyomaték mellett, pedig a tömegük hasonló, körülbelül tizenkilenc tonna."
Lehet, hogy túlzás a 20 liter, de ha feleennyi, az is sok. Másfél évtizedre vetítve meg főleg.
Az érdekes, mert azt hallottam, hogy a Volvok egyenletesen fogyasztanak. Kis terhelésnél valamivel többet, mint más motorok, nagy terhelésnél kevesebbet.
Gondolom a gyári értékeket azért hozta. Persze más hegymenetben stb. (vonali szorzók), de itt nem a motor megadott adataihoz képest beszéltünk túlfogyasztásról, hanem az alulméretezett motor miatti eleve felmerülő többletről. Az üzemeltetési költségeit nagyban befolyásolta, ennyi év alatt elég jelentősen negatív a mérleg.
Gyárilag túlfogyasztók, mert kisebb motorral vették meg őket, mint kellett volna, mert így olcsóbb volt. Az, hogy így drágábban üzemelnek nem volt szempont.