A téma a BKV buszai: járművek, alkatrészek, kiszolgáló létesítmények.
A többi szolgáltató, és a BKK minden más tevékenysége offtopic.
Más szolgáltatók topicjai:
Friss buszos jogsival, nulla gyakorlattal szerintem nem igazán éreztem át a csúszós pályás oktatás mibenlétét. Nem volt hasztalan, de gyakorlat nélkül elég megfoghatatlan. Az igazi tanulás az, amikor igazi úton első alkalommal tényleg megindul a busz kilinccsel előre az ember akaratán kívül. Az első tél után tud szerintem igazán hatásos és építő lenni egy téli vezetéstechnikai oktatás. Friss buszosoknak két-három évig lehetne évente, utána már ráér ritkábban ismételni.
Rendszám: MTZ-968 Gyártmány: IKARUS Típus: 415.15 Szin: MÉLYKÉK A jármű körözés alatt áll? NEM A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás adatai: A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) állásfoglalása alapján adat nem adható ki. Forgalmi adatok: - Egyéb: A lekérdezett jármű forgalomban van
A minap összefutottam az MTZ-644-el, ami egészen biztos, hogy ZF váltós. Ez csak azért érdekes, mert a közelmúltban erre a kocsira azt írták, hogy a 07-22-ből lett, ami viszont Voithos. Elképzelhető, hogy ez valójában a 05-13? Tudtommal MTZ-968-ként még senki sem látta azt.
Az a komoly, akkor én most elmondjam, hogy nálunk még csak szimulátoron sem volt csúszópálya? (a szimulátor egyébként szerintem elég vacak, nagyjából az Omsi közelebb áll a valósághoz, legalábbis ami a vezetési élmény visszaadását illeti) Sajnos nem a BKV-s programban csináltam, úgy látszik ott ezt is komolyabban veszik.
Busz esetén, ha 2008. szeptember 9. előtt szerezte a jogsit a páciens, akkor csak 3 elméleti tesztet kell írni a GKI-n és nincs gyakorlati vizsga sem. Én most csináltam nemrég, de ott volt egy csomó BKV-s öreg róka, akik ugyanúgy kimentek a pályára csúszkálni (sőt, tulajdonképpen én voltam egyedül alapképzéses).
Egyébként nem 260-as volt, hanem 415-ös (ohne ABS), vizsgán meg 412-es (ABS-szel). De mondom, ez leginkább csak arra jó, hogy megtapasztald mi történik, ha blokkolnak a kerekek, ettől még senki nem válik profi sofőrré, aki egy ilyen sajnálatos balesetet le tudna kezelni. Ez a tapasztalaton és nagyon nagy mértékben a szerencsén múlik. No meg az se mindegy, hogy a pályán nagyjából tudod, hogy mi fog történni, és csak arra a néhány másodpercre kell koncentrálnod, még a forgalomban fáradtan, késő este, mondjuk 3 óra folyamatos vezetés után, amikor nem is számítanál rá, váratlanul megtörténik a baj. A két esetben nyilván nem ugyanúgy hajt végre egy manővert az ember.
Én úgy tudom hogy az 5 évenkénti GKI képzésen nem szerepel a csúszós pálya, csak a legelső képzésen, de a csúszós pályát ebben az esetben is meg lehet úszni ha a D-és jogosítvány 2009 előtt lett letéve.
(Mondjuk 2012 óta változhattak a jogszabályok,én azóta nem követem )
Köszönöm! Még szerencse, de ilyen próbapályából nem kéne többet létesíteni? Mert azt abszolút megértem, hogy a békéscsabai helyi járat buszvezetőjének a púpja tele lenne azzal, ha felrángatnák mondjuk Mogyoródra. Azt nem tudom mennyit segíthet az a 15-20 perc... legalább megtapasztalod hogyan viselkedik, ha megcsúszik az autó, vagy magát a csúszós pályát felismered. De ahogy mondod, ez maximum egy pici tapasztalatot adhat, teljesen erre felkészülni lehetetlen. De azért adhat valami pluszt a képzéshez.
Nem tudom, Villámhetes, trizs, attah, g86 és a többi vezér tt., ti mit gondoltok? Gondolom voltatok Mogyoródon 260-assal. Segít valamit a jeges útviszonyok kezelésében az a kis kiképzés, amit ott kaptatok?
A GKI képzésnek része, ezt 5 évente kell megújíttatni. De egyrészt csak Mogyoródon és Zsámbékon van ilyen pálya, másrészt ez drágább is, így a legtöbb helyen szimulátoron oktatják. Meg azalatt a 15-20 perc alatt, amennyit ott vezetsz, úgyse válsz profi sofőrré, ez inkább arra jó, hogy érezd milyen következményei lehetnek csúszós úton egy meggondolatlan manővernek. A jég nagyon alattomos, még azokat is érhetik meglepetések, akik állandóan ott vezetnek, erre sajnos nem lehet tökéletesen felkészülni.
Tudom hogy OFF, de ez komoly, hogy a csúszóbuszozás nem kötelező tartozéka a buszvezető oktatásnak?
Illetve be lehetne gyakorolni ezt ún. vizes tréningen, olyan gyakorlópályán is, ahol az ilyen időjárási körülményeket és útállapotokat szimulálják. De ilyen vizes tréningre kevés lehetőség van az országban, Sándor maga csak a mogyoródi pályáról tud. Arról nem is beszélve, hogy az ilyen képzés elvégzése ma gyakorlatilag a vezetők önszorgalmára van bízva, bár Sándor szerint jogszabályban is lehetne kötelezni őket.