Te vezetsz buszt? Ha igen, akkor áruld már el hogy győződsz meg róla, hogy több tucat, több száz emberből a környéken mindenki felszállt-e, miután te ajtót nyitottál és az utascsere megtörtént?
Én vezetek. És pontosan azt tenném ilyen helyzetben, amit a topiktárs írt:
Erre írták, hogy van egy korrekt módszer, amit szoktak is alkalmazni: a benn álló buszokon túlhaladva is megáll, vagy legalább lelassít.
Azért 15 perces követés volt már és normális utas is akad a környéken, aki nem szívesen várna pont ott 15 percet feleslegesen. Én örülök neki, hogy van még olyan kolléga, aki nem a könnyebb utat választja (és megy üresen, vagy 1-2 fővel). A gond inkább az, hogy az app se írta busznak, a busz maga sárga pötty volt, így ha megállóban állva még meg is nézem, hogy hol jár és mikor jön, nem biztos, hogy feltűnne, hogy busz lesz.
Hát az borzasztó lett volna tényleg, ha üresen indul el, miközben ott megy mögötte pár perccel később a villamos, főleg annak az úri közönségnek, ami azon szokott utazni... De ha ez az elvárás, akkor legyen ám lepótolva minden, ne maradjon ki egyetlen egy járat sem.
Onnan gondolom, hogy az eredeti hozzászólásban azt írta, hogy az utascsere megtörtént, ő meg ott maradt...
De "látom még mindig nem érted", hogy beparkoltak a megállóba a taxisok, kiderült, hogy a menetrend is szar, az utas nem figyelt, ergo több feltétel sem teljesült, ti mégis a buszvezetőt szidjátok már vagy két hete, de hajrá, nagyon izgalmas a téma, remélem elleszünk vele nyár végéig :P
Te vezetsz buszt? Ha igen, akkor áruld már el hogy győződsz meg róla, hogy több tucat, több száz emberből a környéken mindenki felszállt-e, miután te ajtót nyitottál és az utascsere megtörtént? Ja igen, gondolom te is kiállnál az utca közepére ordibálni, hogy ki akar még veled utazni, mint a másik stréber "kolléga".
A topiktárs annyit látott a megállóból, hogy elment a busz, és rajta kívül még egy valaki a megállóban maradt.
Miből gondolod, hogy volt bárki, aki gond nélkül felszállt a buszra? Simán lehet, hogy csak ők ketten akartak volna felszállni.
A buszvezetőnek nem vadásznia kell az utasokra, hanem megállón kívüli ajtónyitás esetén meggyőződni arról, hogy mindenki felszállt, aki akart. Ez nem teljesült.
Erre írták, hogy van egy korrekt módszer, amit szoktak is alkalmazni: a benn álló buszokon túlhaladva is megáll, vagy legalább lelassít.
Nem olyan rég az Örs zuglói oldalán volt fennforgás és állt, mint a szög. A 80-asok meg a 31, 131-231, stb., kint a 32-esből mentek, na onnan kiabáltak, meg rohangáltak át az eredeti treffhez a járművezetők az utasokért :)
Olyat én még sehol nem láttam, hogy a buszvezető kezd el vadászni az utasok után...
Hehe, pont tegnap láttam a Blahán. 28-as pótló, járt a villamos, csak egy kocsi indulása lett pótolva busszal, na konkrétan a villamosmegállóból vadászta össze az utasait. :) Ha a buszvezető nem ment volna át szólni, üresen indul el...
Akkor még egyszer feltenném a költői kérdést: ha egyetlen egy ember kivételével senki másnak nem okozott gondot a fel- és leszállás, akkor kinél lehet a hiba?
Nem mellesleg a több fejlett (majmolt) európai városban is úgy van, hogy az utas int, vagy legalább is valami egyértelmű szándékot mutat, ha fel akar szállni a buszra, ami amúgy valahol a tábla epszilon sugarú környezetében áll meg, nem milliméterre pontosan annak a vonalában és a padka mellett, ahogy az itt elvárt (lenne). Olyat én még sehol nem láttam, hogy a buszvezető kezd el vadászni az utasok után...
Korábban már meg lett állapítva, hogy a harmadik érkezőnek van korábban indulása és utána kifeszített menetideje a következő átszállás biztosításához. Ezek után, hogy férne bele neki, hogy áll ott még 2 percet?
Miért? Hogy minden felszállni szándékozó utas felszállhasson.
Meddig? Amíg a másik kettő elindul. Hány perc az?
A Bazilika más helyzet. Ha itt az első kettő oda tudott állni, akkor amikor azok elindulnak, miért nem lehet mögöttük haladva lassan elhaladni a megálló mellett, hogy ha van utas, aki nem vette észre, hogy neki a harmadiknak nem járda mellett álló buszra kellett volna felszállnia, az is felszállhasson?
Szó nem volt olyanról, hogy az utas bújócskázna. Áll a megállóban, az bújócskázás? Ha két busz áll benn, és a harmadik nem áll a járda mellé, nem is biztos, hogy látszik a harmadik.
És olyan álmot lehet kergetni, hogy a harmadiknak megállt busz az első kettő elindulása után még egyszer álljon meg elöl? Szóval az érvényes szabályozás szerinti munkavégzést el lehet várni? Vagy már nem ez a szabály?
Valamit félreértesz. A harmadiknak érkező busz forgalmi ok miatt nem tudott beállni a megállóba (gondolom bejátszotta a sofőr az erre alkalmazott tárolt hangot), utascserélt majd ment tovább a dolgára. Miért és legfőképp meddig kéne neki várnia, hogy odaállhasson a táblához, hogy a kedves bújócskázó utasok is észrevegyék? Látogass el egyszer a Bazilikához, és láthatod, hogy hétvégén reggeltől estig be van parkolva a megálló turistabuszokkal. Ott mégis meddig kéne várni, hogy felszabaduljon a megálló? Aki utazni akar, az nézze mikor jön a busz vagy troli, és figyelje hol áll meg. Ennyi.
Így fogalmaztam, utast cserélt. Gyakorlatban azonban ezt nem láthattam! Az első jármű mellett állva annyi látszott, ahogy a jármű kifordul jobbra a Soroksári útra, utána viszont a második jármű már takarta, ahogy az úttesten megállt. Még az is lehetséges, hogy nem is volt fel/leszálló, és csak a taxik akasztották meg arra az időre, amit én utascserének véltem.
Lehet, amikor megpillantom, ha akkor elkezdek hátrafelé sietni a másik utassal együtt, akkor elérjük. De ahogy írtam, ugyanennyi erővel előre is húzhatott volna ajtót nyitni, vagy sokkal inkább feltételezhettük, hogy be fog állni rendesen, amint a 923 és 979 elindul.
és követeljük, hogy ha Mari néni banyatankja túl nehéz, akkor ne a megállóban álljon meg a busz, hanem Mari néni háza előtt...ember, hol élsz? a T. Utasnak nem csak jogai vannak...
Most azt ne hozzuk fel újra, hogy nem a legutasbarátabb dolog vkp helyett Kucorgón elvarrni a csonkákat. De a buszok külső kijelzőjén ott vírit ilyenkor a Kucorgó tér felirat. Nem Örs vezér tere, hanem Kucorgó tér. Bemondja a hangos is, hogy a busz garázsba megy és csak odáig jár. És tuti nem csak a nevezett tér előtt mondja be, hanem már a hurokban korábban is. Ahhoz, hogy ennyi jelből valaki ne tudja kiolvasni, hogy meddig megy a busz, elég életképtelennek kell lenni.
Aztán, olyan még nem volt, hogy megkérdeztem volna vezért, hogy levisz-e vkp-ig, vagy esetleg a garázsig és nemet mondott volna. Illetve még valami: nem ez lenne az első alkalom, hogy minden bemondás és szólás után sem szállnak le a delikvensek, aztán megy a pislogás a Cinkotai útra forduláskor. Szóval kiindulva abból, hogy a legtöbb ilyen gonosz buszos sztoriról ki szokott derülni, hogy nem feltétlen a leirtaknak felel meg, plusz a tapasztalataimból kiindulva, valahogy így történhetett: Kucorgó végállomás, szálljanak le. Nem! Oké. És utána jött a hiszti a szokásos jobbkanyar után.
Ilyenkor pedig van vezér, aki nem vállalja a konfliktust, elmegy a garázsig és ott a hőbörgőknek, ahogy meglátják a tucat biztiőrt, mindig az inukba száll a bátorságuk. Én nem tudom hibáztatni a vezért azért, mert nem vállalja fel a qva anyázást, vagy a rosszabbat és elintézteti ott a szitut, ahol erre van joggal felruházott ember.
A beszámoló szerint a busz utast cserélt, a hozzászóló meg ott maradt, tehát mindenki figyelt (többi utas, sofőr), kivéve őt. Miről beszélünk még mindig?
A szabályokon túlmutatva szerintem a közösségi egymásra figyelés, morál, erkölcs is szóba jöhet ilyen téren.
Közhely, de az egymásra figyelést nem lehet csak szabályokba írni, és ez viszont messze mutat. Szóval, röviden: mindenkinek figyelnie kéne másokra is. szerintem.
Erről az jut eszembe, hogy egy vidéki kiránduláson egyik társunk később, vonattal, busszal érkezett a szállásra.
Az átszállásnál a megállóban nem jött a busz, ezért csak a rákövetkezővel tudott eljönni (pár óra múlva).
Kiderült, hogy terelés van. Csak épp ez az online felületeken nem látszott sehol. Amikor kimentem elé a buszhoz és felkérdeztem a sofőrt, annyit mondott, hogy "de hát ez tök rég így van és mindenki tudja, hogy xy városát felújítják és terelés van".
Ja, nem mindenki, neki triviális, de valójában az utas korlátozott infóval rendelkezik, adott esetben erősen korlátozott helyismerettel. Szóval, itt nem a vezér kényelme a fontos, hanem a megfelelő utastájékoztatás, mert a mi a sofőrnek, helyismerettel rendelkezőnek egyértelmű, az nem mindenkinek az.
Más: amúgy Tbiliszi, Didube autóbusz állomás. A hangos utastájékoztatás úgy néz ki, hogy sorban állnak a kisbuszok (mashrutka) és a soron lévő vezér elkiáltja magát, hogy "Kutaaisszziii" (ami második legnagyobb város Grúziában)...