E topik a http://www.fortepan.hu gyűjteményben fellelhető városképek, részletek, helyszínek, esetleg korszakok-időpontok, személyek, járművek beazonosítására szolgál. A honlap szerkesztői az itt olvasható azonosításokat veszik át.
A Fortepan új kulcsszó-címke rendszeréről a Fortepan címkézés topikon kaphattok bővebb információt. Testvértopikunk a Budapest anno...
A Fortepanhoz lazán kapcsolódó egyéb témákkal forduljatok a
Kávézóna a FortePan-hoz topichoz
Google Maps - nagyon átalakult, de a 3 hosszú ház keresztben megvan
+++
Am Hauptbahnhof a Wiener Platz felé nézve, Drezda, NDK
jobbra a Hotel Newa (ma: Hotel Occidental Dresden Newa), balra az "Interhotels Prager Straße" épületkomplexuma a Bastei, Königstein és Lilienstein szállodákkal, valamint a Bastei étteremmel, utóbbi homlokzatán a "Dresden grüßt seine Gäste" (Drezda üdvözli a vendéheit) meißeni kerámiára festett falfestménnyel
a Friedrichstraße a Kochstraße és a Zimmerstraße között, (Nyugat-)Berlin
a Checkpoint Charlie határátkelö az amerikai és a szovjet szektorok között
a háttérben jól felismerhetök a Krausenstraße házai, ma már a köztes térséget (az u.n. "halálsáv"-ot) beépítették, így ezen épületek csak madártávlatból látszanak:
mára teljesen át- ill. beépült a térség, így lehetetlen akár csak hasonló képet is készíteni, de madártávlatból a dóm is, a Leinwandhaus környéke is egyértelmüen beazonosítható:
El tudom sorolni, mi mindent vettem benne (pedig jópár dolog volt), amikor Berlinben jártam, az oldalában volt egy WoM-üzlet, ahol rendszeresen vettem CD-ket, amig be nem zárt, de hogy 3 m-rel a föld fölött hogy nézett ki az oldala, azt sosem tudtam...
Hogy én ezt mit kerestem évekig, mindhiába... félrevitt a "Rund um das Heim" felirat, pedig még jártam is benne, nem is egyszer... persze, nem innét felöl, hanem a Ku´damm felöl, meg gondolnom kellett volna a Wertheim áruházláncra, mint a világ elsö áruházára (nem azonos a Wertheim-záras cégre, az osztrák)
Nyugat-Berlin, Augsburger Straße a Los Angeles Platz felé nézve, szemben a Wertheim (ma GALERIA) áruház egyik épületrésze (a főbejárat a Kurfürstendamm 231. felől nyílik).
1970->legkorábban 1971
"Wertheim-Warenhäuser:
[...]
Berlin-Charlottenburg, Kurfürstendamm (Neubau, 1971–2008, Umwandlung in Karstadt-Haus)"
Fogalmam sincs, hogy találtad meg, én ezt az áruházat néztem a kép kapcsán, szinte biztos voltam abban, hogy ez az, de többször is elvetettem, mert sose gondoltam rá, hogy a hátsó, vagy oldalsó falát is megnézzem.
Nyugat-Berlin, Augsburger Straße a Los Angeles Platz felé nézve, szemben a Wertheim (ma GALERIA) áruház egyik épületrésze (a főbejárat a Kurfürstendamm 231. felől nyílik).
Levélben érkezett egy érdekes, megalapozott észrevétel:
... nagyon szeretek a Fortepan oldalán "időutazni", főként, hogy gyakran új élményekkel ismeretekkel is lehet ott gazdagodni.Kedvelt helyem - többek közt - Tapolca. A Malom-tónál tekeregtünk a barátnőimmel suli után .
...
Ma két, a Malom-tóról készült képet találtam, csupán minőségi különbséggel a kettő közt, valamint az egyik távolabbról készült. Az utóbbi - 1902-esként jelölt képet - a Magyar Földrajzi Múzeum, a másikat, 1917-es dátummal a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum bocsátotta a Fortepan rendelkezésére.Amennyire a gépem kapacitása, valamint a fotók minősége engedte, felnagyítottam, és nézegettem az ablakokat, az alakokat, apró részleteket mindkét fotón....Arra jutottam, hogy ugyanazok a gyerekek ülnek a csónakban, a kisház ablakában könyököl egy fehér ruhás alak, mögötte a jobb minőségűn látszik egy másik , a kisgyerek a fenti korlátnál, a fehér kalapos a parton, és a fák ágai is azonosak - pedig 15 év alatt biztosan változott volna a méretük. Nem untatom a felsorolással....