Még nem anno, még csak "épül" - de nem tudom, mi...
Rákospalotán, a Hulladékhasznosító mellett van egy hatalmas telephely, a kiírás szerint Téglárium. Pár hete konténerekből készült egy íves "fal" 4 vagy 5 konténer magas, és úgy 15 széles. Vele szemben pedig valami naaagy fa szerkezet, lassan úgy néz ki, mintha egy vasúti alagút bejárata és támfalai lennének. Valaki tudja, mi lesz ez? Talán valami filmdíszlet? Van ott a környéken néhány filmes-videós cég, telephely...
Néha járok arra, de felül. A hét sávoson fel sem tűnik a dolog, bár ott kissé hídszerű az út.
Viszont a metróalagút felett nem tűnik valami vastagnak az a födém...
Mivel kb. 500 m a dunai torkolat, mélyíthették volna néhány métert a patakmedret is a Váci úttól, de akkor valami Korinthoszi-csatornára emlékeztető, nem túl esztétikus dolog alakult volna ki... (+a költségek, a torkolat kialakítása, stb.).
A körúti főgyűjtőnek négy különböző keresztmetszete van, ahogy halad a kiömlő felé, úgy növekszik. A méretezett rajz lehet pl. az Erzsébet körút, a méretezetlen a Ferenc körút.
Az 1871/XLII. törvényben pontosan leirták a 20 becsi öl, azaz 37,92 méter széles és 2378 öl – 4,5 kilométer – hosszú útvonal egyes szakaszait: „a Dunátol a Váczi [ma Bajcsy-Zsilinszky] -útig; a Váczi-úttol az új Sugarútig; a Sugárúttol a Kerepesi [ma Rákóczi]-útig; a Kerepesi-úttól az Üllői-útig; az Üllői-úttól a Dunáig terjedő vonalok; a Hárombárány-utczai kiagazás”.
Több dologban tévedtem. Egyrészről, a 20° (faltól-falig) szélességre kiszabályozott körúton a járdák szélessége 4° volt. Ez kb. 7,5 m. (másrészről az öl mértékegységet helytelenül aposztróffal (a láb jele) jelöltem karika helyett)
A modern képen álló Peugeot 308 teljes hossza 4276 mm. Az eredeti járdaszélességet a faltól számolták, tehát a kapuoszlop alapja a járdaszélességbe beleszámít. Ezzel együtt szerintem a 7,5 m-t kiadja a járdaszélesség. Másik támpont a hirdetőoszlop. Ezek helye nem változott. Egy méretezetlen keresztszelvényből becsülve, a hirdetőoszlop külső éle a házfaltól 3°.3', azaz a járdaszegélytől 3', kb. 94 cm, ami szintén stimmelni látszik, figyelemmel arra, hogy ez egy kövérebb hirdetőoszlop, mint az eredetiek. (A méretezetlen szelvényen a jobb oldali járda 4°, a bal oldali 3°.3')
Néhány olyan kép, amelyen valamennyire érzékelhető az úttest és a járdák aránya.
Erzsébet krt - Dohány u
Erzsébet krt 2016
Szent István (akkor Lipót) krt 1895 körül
Teréz krt - Podmaniczky u sarok
Az Oktogon felé nézünk. A bal szélen nem áll még a postaépület, illetve a jobb oldalon a mai Teréz krt 48. Jobb oldalon látszik a Szondi u sarkán volt háznak a tornya.
Nem az lesz a megoldás, hogy valamilyen "magyar láb" a mértékegység? Mint ahogy a magyar mérföld is nincs köszönőviszonyban sem az ismert (angol) mérfölddel; "a magyar mér(t)föld az a távolság, amit a magyar vándorlegény egy óra alatt megtesz", kábé 8 és fél kilométer...