Hatlapfejűben még én sem láttam önmetszőt, de a metrikus önmetsző csavarok csavarkiképzése ilyen szokott lenni, szóval ez biztosan egy önmetsző csavar.
Szerezned kéne még belőle?
Asszem nem lesz leányálom, de ha sikerül, meséld el, elraktározzuk az infót későbbre!
Kivágod a deszkákat méretre. Vágsz egy akkora darabot is ami a köztük lévő hely mérete. Azt ráfúrod egy nagyobb, széles alapra, mondjuk rétegelt lemez pont jó a két deszka +a köztük lévő rés szélességében. Csinálsz ebbe a rés szélességű darabba nyolcas furatokat középre, abban a magasságban ahova a nagy kört akarod a valódi deszkákon. Két-két csavarral megerősíted a nagy lapra rögzítést minden lyuk mellett, hogy ne essen ki az első fúrás után.
Jobbról melléteszed az egyik szálat, balról a másik szálat, a körkivágóval megcsinálod a két fúrást (az alsó széles tartót ne fúrd ki!). A jobboldali deszkát átrakod balra, a jobb oldalra egy újat, és mehet a következő körkivágás. És így végig az összesen.
Köszönöm a válaszod. Én is ezen gondolkodtam,csak bíztam benne,hogy van egy picit egyszerűbb módja. Egy kicsit macerás összefogatni a két deszkát,pontosan fúrni mindet....
ez egy nagy mai ellentmondás, mindenki olyan akar lenni aki gépet vagy embereket akar irányítani ... viszont ennyi ilyen állás nincs (illetve az ezt akarók nagy része alkalmatlan erre) viszont senki nem akarja ezeket a gépeket "kiszolgálni" ill irányítottnak lenni ( és itt is igaz ... a mai munka erő nagy része nem alkalmas ilyen gépek ellátására, értsd takarítására sem)
kivételek vannak, de ez felé halad a világ, tapasztalat
Na erre mondtam a múltkor: nekem valahogy nem tűnik olyan profinak az, akinek nincs egy ép ujja a bal kezén, mert a jobbal sorban levagdalta az ujjperceit.
(gondolom ui. hogy nem azért hiányoznak, mert látta azt a Meghökkentő mesék epizódot Roald Dahltól, amiben a fazon szerencsejátékos szenvedélybeteg, és összekerül egy olyan kreténnel, akivel állandóan ujjpercben fogadnak olyanokról mint pl. hogy nem tudja tízszer egymás után meggyújtani a szuper öngyujtóját - persze közben a lekötözött kezénél ott áll a másik kisbaltával a kezében :)
Na azért legyen heppiend is estére, talán nem minden tanulság nélkül. Nem hagyott nyugodni a gondolat, ezért ma este nekiestem a szerkezetnek. Van a vájatban 2 kis pici kiemelkedés, ami támasztja a vonalzót. A megfelelő végén elkezdtem reszelgetni belőle. Persze egy mikronnyi reszelés a vonalzó végén már tizedmillimétereket jelentett, de türelmes voltam, és többször próbáltam. Végül így sikerült tökéletesre reszelgetni. Úgyhogy, aludj nyugodtan, nem kell megvenned. :))
Aztán a siker után elővettem a másik ilyen szerkentyűmet is, az fele ekkora, és az sem volt pontos. Azon kicsit bátrabban kellett reszelni, mert nem volt rajta az a két kis pöcök, de azt is megcsináltam. Igaz, több mint fél órát elbabráltam a két darabbal, de most van 2 90 fokos derékszögem is, a műanyag praktikeres mellé.
Nem-tudom milyen az a vízbázisú festék, de agyártó ajánlását érdemes be-tartani. Amennyiben javaslatot tesz rá, hogy pólus-tömítést is lehet alkalmazni olajbázisú anyaggal akkor Ok.
Én ipari anyagokat használok azoknál nincs olajos(beeresztésre lehetőség) alapozás, de amennyiben a faanyag ritka pólusú, akkor ajánlás van az anyag vízzel való hígítására 5-10 százalékban, akkor mélyebben beszívódik a festék és egy jó alapot képez.
Nekem ő lett a Güde utódja, még sokat nem nyúztam, de árkategóriájának megfelel. Az asztal betéte sz*r, kicsit az asztal szintje alatt van - kisebb anyag felakadhat, szóval szintbe kell hozni/cserélni kell. Öntvény asztal ide vagy oda, nagyon pici hasat tapasztaltam középen. De egyébkent használható, 22-ért meg főleg.
Szerintetek egy új Parkside PDKS 120 lombfűrész megér 22e Ft-ot? Ma láttam 27e-ről leakciózva, de addig nem akartam megvenni, amíg meg nem kérdezlek benneteket. :)
Hát, van itt egy jó régi derékszöges bejegyzés. Meg is rendeltem a múlt héten, pénteken megérkezett, de elmentem nyaralni, nem is tudtam olvasni sem. A lényeg, hogy nekem nem volt szerencsém, ez a 88 fokhoz közelebb van, mint a derékszöghöz. Szóval csak óvatosan rendeljetek. :(
Megneztem a ketyeret.Jo lesz az.Ahogy elneztem eleg stabilan all a laban.Majd meglatod,hogy eleg e az eroforras.Mindent be kell allitani rajta rendesen.
Zodes:eleg lesz a percenkenti pislogas is,masodprcenkent mar faraszto lenne :-)
Ha ket tarcsat raksz ra,akkor meginkabb lenyeges,hogy azok ,marmint mind a negy sikba legyenek.Nalam a borsodi szallagfureszen van duplatarcsa.Muszaj volt tokolonni vele,mert nem hajtottak egyforman.Az egyik hangyaf.sznyit lazabb volt,mint a masik.A motor felfuggesztese allithato.Nem csak a feszessege.Legjobb megoldas,ha a tarcsak egyforma vastagok.Igy egyszerubb a mericskeles,amikor fel vannak rakva.Felmokolod esvonalzoval lesikolod. Igy a szijak egyforman,majdnem surolodasmentesen hajtanak.Kevesebb vibralas ,szebb porges.....
A fene tugya ,ki mit tud.Mar .Lehet,hogy feleslegesen koptatom a kormeimet ezen a nyomorult keszuleken.(de megisleirom,hatha masnak is jol johet,ha olvassa)
Egy kis ötletet illetve segítséget szeretnék kérni. A kertemben lévő filagóriát kellene felújítani. Mellékeltem képet,hogy milyen mintázattal szeretném és arra kérnék ötleteket,hogy hogyan tudom a legegyszerűbben kivitelezni ezt a mintát? Előre is köszönöm
Csak a linkre figyeltem és a képeket nézegetve hosszasan elmélkedtem, hogyan is csinálhatják :) Aztán az utolsó képnél leesett.
Egyébként szép-szép, de 10-20 év múlva ezekből a "lájtos" pácolásokból nem sok minden fog látszani... szerintem. A festék fakul, a fa sötétül, kopik... Nagyon finom kontrasztokra épülő műtárgyat nem érdemes venni, mert az idő megeszi :(
Nekem is ilyen maróm van, pár éve vettem. Elég massziv, lágyindítású, a megvezetése is elég jó. Mostanában 25-ös BOSCH nútmarót használok 12-es szárral csapfészek marásra.
Más. A hétvégén megjött pár darab rönkfa, amelyeket még tavaly mentettem ki a tüzelőre való fák közül. (3 db dió, 4 db alma, és pár cseresznye)
Visszaolvastam pár hozzászólást a felvágatás ügyben. Mivel még fogalmam sincs, hogy hová vihetném és mikor, ezért akkor célszerű lenne a kérget leszedni mindegyikről? Tavaly októberi és novemberi (dió) vágások.
A bérfűrészelést árát hogy szokták számolni? Óra, hossza, db, stb.?
Persze nem az, de még nem volt időm foglalkozni vele. Viszont ismert a motor fordulat, a szíjtárcsákat pedig szemmel mértem, ebből aztán feltételeztem azt a kb. 6000-et.
Holnap akár meg is mérhetem a számítás helyett a fordulatszámot. Én is kíváncsi vagyok.:-)
Apám ezzel a motorral kb 120mm átmérőjű marókkal dolgozott.
Nekem is van egy halom maróm, ami 30-as tengelyre való, és kb ekkora a külső átmérője.
750 watt elég lehet colos deszkák éléhez telibemarásnál két menetben biztosan, vagy ha csak valami kisebb profilt veszel le belőle, akkor egy menetben is.
Az igazság az, hogy ez egy aluöntvény géptest és aluöntvény asztal elég masszív nem hullik szét. Nem ipari gép, de nem is kis lemez hobbi gép, valahol a kettő között. Holnap majd teszek fel fotókat. Valami gyári szerkezet, olyan orosznak kinéző.:-)
A motort lecserélték, biztosan nagyobb volt rajta, de mint említettem ezt a kis motort is nagyon korrektül szerelték fel.
Az állványt amire rá van csavarozva zártszelvényből készítették. Nagyon kis pöpec gép, legalább is nekem tetszik.
Kipróbálom így is, de előbb-utóbb lecserélem a motort. Mivel egy ékszíj hajtja jelenleg, lehet, hogy azt is cserélni kéne dupla ékszíjra...
Én csak hobbista vagyok általánosan "mindenre" szeretném használni.:-)
Na sokszor tőlem is kérdezik, hogy milyen gépet vagy berendezést vegyenek. Első kérdésem, hogy mire akarod használni?
Na pont akkora motorral volt szerelve apám marógépe, amivel az egész házra megcsinálta a parkettát, a lambériát, a konyhabútort, a bejárati ajtót, és az előszobabútort.
Csak nekünk, mert a haverjai állandóan itt lógtak mindenféle szar szöghelyes anyaggal, és gyártatták a lambériát szakmányba.
Az 1 loerot en is kevesnek gondolom.Kisebb szeriamarasokhoz lehet jo is.Ki tuggya aaz eloeletet.Lehet a celnak megfelelt.Kerdes mire hasznalnad.Ha van hozza motor 3 fazisu,meg stabil ,nem akar osszeszakanni az egesz,akkor tennek ra egy 2,2 est.Az eleg a legtobb muveletre,komolyabb szerszamokra, csapolasokra is.
Ahha. Most hogy írod elkezdett rémleni, elkezdtem visszalapozni, egy hete volt kb. Érdemes az utolsó ilyen posztra egy választ nyomni, vagy egy fél mondattal azért utalni a témára - így nincs nyomvesztés. Meg "kereshető" marad az infód az utókornak is :)
Tanácsot szeretnék kérni tőletek. Hozzám került egy kisebb asztali marógép, kb. 60 kg az egész, 30-as tengely és állítható magasság. Egy kis csapozókocsi is van rajta.
Jelenleg egy nagyon kicsi 750W-os motor van rátéve!!( Korrektül felszerelve, tehát nem csak gyorsan felberhelték rá...) A motor 2800 rpm és az áttétellel kb. 6000-et forog.
Nem próbáltam még ki, de nagyon keveslem azt a 750W-ot, pedig így használták valamire a 30-as tengelyre szerelt valamilyen maróval...
Mekkora motort tegyek rá? Én egy 2,2 kW-os háromfázisúra gondoltam.
El sem tudom képzelni, hogy így ezzel a 750W-tal mire használták.
Vajon egy 12Vos 200EUR feletti Milwaukee M12 Fuel ütvefúró csavarózó felér egy olcsóbb 150EUR alatti 18Vos Makita vagy Bosch ütvefúró csavarozóval? Mi a véleményetek?
Ezek után meg majd úgy jár, mint a volt kolléga. Az első három alkalommal mindenki döbbent arccal nézet és csak ő nevetett a mézesnyújtó gép mellett. Azután meg mindenki nevetett, csak ő nem.
Nem vigasztal Téged de a mall.hu-n 2-3 éve valóban negyedáron vesztegették. Kerestem, de nem találtam az akkori fotómat :( pedig mint Kamelot írta, téma volt ez. Viszont a méretezés még mindig látszik az én darabomon, azt most lefotóztam.
Remélem, segít valamit. Akkor Woodstar néven futott, de a tájékoztatóján a Sceppach és Kitty név is szerepel, szóval szerintem ugyanazt árulják most is.
Az is lehet, hogy szilikonforma lenne a legjobb. De az a mókus akinek a videóin csámcsogok, sztem sima műanyag edényeket használ.
Valszeg én is le tudtam volna fejteni, oldalain nagyrészt már elengedte. De türelmetlen voltam és nekiestem snitzerrel.
Esztergálás előtti célegyenes van:
Levágtam szalagfűrésszel a buborékos réteget, síkba csiszoltam a fedővel együtt és 2k epoxyval ragasztom éppen rá. Hagyom holnap estig száradni aztán haccóljon.
Megméricskélem a talpát a masinának, olvastam pro és kontra a sinek kompatibilitásáról. Nem tudom, hogy Hilti-hilti között van-e különbség, de az olvastam azt is hogy akad meg azt is hogy nem.
Udv Wtman!Ugy ereztem ez felrement,csak azert valaszolok nem idevago temaban.Ezert bocsasson meg mindenki.
Az hogy hulye vagy e,vagy nem, en nem mondhatom meg.
Az oreg fejemmel ket eshetosegre tudok gondolni.
Te vagy gergem is , akinek valaszoltam,vagy az erdeszek akacbutort vesznek,es nem tudjak,mivel kell kezelni.
(En azert vensegemre megnezek-ezt,azt ,utanajarok a neten is).
Mer nem te voltal az az erdesz,akinek eladtam anno,az biztos.
Akkor viszont irasod utan arra tudok kovetkeztetni ,hogy igy mar 2 -en vagytok.
A joisten tud mindent ,mesterem tudott majdnem mindent.
En talan kozepesre.Kene meg nehany evtized,hogy javuljak.Eselytelen.
Felreteve a trefat.Ott a lenyeg ,a hangsuly az elmeleti es gyakorlati kulonbozosegen lett volna.Valaki ezt ertette is
Ami az erdesztortenetet illeti a lenyeg.
Egy szakacs megerdezheti pironkodas nelkul ,hogy mi a kulonbseg a gyalu meg a satu kozott.Azer egy esztergalyosnak nem illene.Mint muszaki kepzetsegu,legalabbis kell tartania magat annyira,hogy halvany fogalma legyen,vagy puskazzon legalabb valahonnan valami infot,mielott kerdez.
Persze ez az en velemenyem csak.Nem kell igy gondolni szabad maskent is. Mindenki javasol valamit,leirja a tapasztalatat, osszegyujti maganak a hasznos,erdemi infot,tanacsot,majd abbol felhasznal valamit,es kesz.Total mindegy,hogy a pistabacsie nyert e hangszorot,vagy a joskapistae!
Bocsanatot kerek,ha netalan megsertettelek valamivel.Nem volt szandekomban.
Nekem ez van, 48 fogú, sokkal jobb, mint a Bosch lap hosszvágásnál is (keresztre talán még nem is használtam :D)
Zajcsillapított, nekem bejött, de bő 2x annyi az ára, remélem sokáig jó lesz. Legközelebb marad a Bosch tárcsa vagy kipróbálok makitát, még egyszer nem adok ki majd 2x annyit, mint amennyi a gépem volt :D
Nem tudom, hogy ezt a japó fickót ismeritek-e, de eszméletlen, hogy milyen precizitással (japánnal természetesen :)) milyen szép letisztult dizájnú dolgokat csinál. Nagyon inspiráló szerintem.
Nagyon pontos volt! Elöl hátul fogas, ez a DeWalt szabadalma. (Legalábbis egyedülállóként reklámozták...) Könnyedén, szépen beállítható volt a méret, nem tologatással, hanem egy viszonylag nagy gomb forgatásával. Szerettem. Mi kell a dadohoz? 5/8-os motortengely, legalább 30mm hosszú.
tudom, hogy a sewalt nem mérhető össze az incra-val ... de mennyire volt pontos és párhuzamos az eredeti steller? a fogasléc mindkét oldalon (elöl-hátul) van vagy csak hátul csak megvezetés?
Vannak azért trükkök, én ebayes magánvásárlónál eljátszottam azt egyszer, hogy vettem két optikát vagy 300 fontért, sok lett volna rajta a vám meg az áfa.
Persze megállította a vám, hogy adjak vámkezelési megbízást, és csatoljam a számlát.
Fogtam az ebay által küldött számla nevű emailt, megnyitottam notepadben, és ahonnan kellett, kitörölgettem egy-egy nullát. Mindjárt csak 30 font lett az értéke 300 helyett, oszt azt küldtem nekik el, hogy ne, itt a kinyomtatott emailben kapott számla. Örültek neki, én is örültem neki. :-D
Azért nagyon ne lelkendezz, mert a vámhivatal azért nem tesz rá vámot, mert azt már az Amazon ráteszi. Próbálj a kosaradba rakni cuccokat, egész a fizetésig nyomj "next"-et, és akkor ott megjelenik a szállítási költség, és az adó is. És akkor dönts, hogy fizetsz, vagy mégsem.
Nem. Amit az Amazonról rendelsz, arra nem. Egyszer majdnem, küldtek is vámárú nyilatkozatot, de visszaküldtem egy "F" betűvel, hogy Amazonos. Felhívtak, kérték az amazonos ragszámot, és így törölték a vámot.
Főleg eleinte nekem is gyorsabban vert a szívem, mikor bekapcsolni készültem az 5 lapot pörgető körfűrészt. Roppant óvatosan csináltam, és csinálom azóta is az ilyen munkákat. Van persze szemüvegem is, sisakom is és GRR-Rippert is használok. Ez szintén nagyon hasznos dolog.Biztonságosabb is vele a munka, meg pontosabban is lehet vezetni a munkadarabot.
Hát még én ... Nemcsak a gyantaesztergálás miatt, hanem őt is most avatnám fel.
Még sosem volt ilyen hosszú (65 centi, ebből 36 a nyél) esztergakésem, főleg nem ilyen fejjel de ezt elvileg erre találták ki - "Deep Hollowing" tool a Crown Toolstól: hogy jó mélyen benyúlhassunk az anyagba.
...és ahogy te Pacman-t szapulod az Incra miatt , vagy inkább az egész Fine-tools miatt, én téged tartalak majd felelősnek ha DeWalt fűrészem lesz :)
Azon kaptam magam, hogy az ünnepre való felkészülés jegyében - értsd: ma már ne szakadjunk meg a munkában :) - 7491 és 745-ről olvasok és videókat nézek.
Jól értelmezem, hogy a 745 annyival kevesebb, hogy kisebb a motor, kisebb a vágási szélesség, meg nincs dado-zási lehetőség?
Gondolom mielőtt vetted a 7491-et te is megkutattad a témát :)
Akkor még érdekelt a steller pontossága, az elől-hátul vezetett stabilitása - ez az Incra óta nem szempont többé, a hasítóék egy mozdulattal való kivétele, a fűrészlap párhuzamos állíthatósága a nútokhoz, a nút szabvány szélessége. (PTS10-hez viszonyítva!) Ezek voltak az objektív szempontjaim, de voltak szubjektívek is: A DeWalt szerszámokat gyárt... Mosógépet, autóelektronikát, habverőt nem. De ezt a szempontot ne vedd figyelembe, nem akarok vitát szítani, mindenkinek van kedvenc márkája. A profi Bosch cuccok biztosan jók, nem ismerem őket, nem is nyilatkozok róluk. Csak a PTS10-el volt tapasztalatom.
Veszek akkor egy 32 fogas tárcsát. Az esetek 90%-ában fenyőt deszkát vágok és rétegelt lemezt. Ezek vastagsága a 3 centit nem jellemző, hogy meghaladja.
A tegnapi körfűrészmotorok-alumínium-tekercselés témájában köszönöm mindenki hozzászólását! Egyenként nem reagálnék de azért ez nekem újabb szempont volt a gépek értékeléséhez. Tényleg csak a poén kedvéért mesélem el, ma felhívtam az Einhell szervizét és feltettem a nagy kérdést, hogy árulnak-e olyan asztali körfűrészt, amiben a motor nem alumíniummal tekercselt? Az első válasz az volt, hogy mindegyik az. Erre visszakérdeztem, hogy ez az úgynevezett formatizáló körfűrészre is igaz, amiben tudomásom szerint nem kefés motor van? Ezzel már megakasztottam a delikvenst és a főnökéhez fordult. Itt a beszélgetésünk meg is szakadt, mert hiába tartottam a kagylót vagy 10 percig. Később újrapróbálkoztam egy másik számon, akkor már az volt a válasz, hogy ők ezt honnan tudhatnák? Próbáltam utalást tenni arra, hogy a szervizükben már biztosan találkoztak leégett motorral... végül úgy tettem fel neki a kérdést, hogy milyen Einhell asztali körfűrészt ajánl, ha a feltételem az, hogy rézzel legyen tekercselve? Erre a jóember elkérte a telefonszámomat és kisvártatva visszahívott és bemondta a TC-TS 2025 típusszámot, hogy az tuti, hogy réz.
Na, most szerintetek csak le akartak rázni valamivel vagy elképzelhető, hogy a kínálatban van réz is, alumínium is vegyesen? Tényleg kíváncsi lennék az igazságra... A kétkedésem oka az, hogy nem a drágább gépek közül ajánlt egyet. Ugyanakkor diplomatikus volt, mert a mondandójából nem derült ki, hogy a többiben réz vagy alumínium van-e.
Ez olyan mint a "4 évszakos" autógumi .. :-) Létezik, de azért ...
Ha csak egyre van most keret, én 40 fog felé nem mennék. Már 40 fog is meg tudja kapni a keményfát, ha ha hosszvágás közben megállsz egy pillanatra (és néha az ember megáll) főleg ha vastag. De még nagyon vastagnak sem kell lennie. Ld alant. 24 fog vs 40 fog. Igaz, az Optiline nem 0km-es volt, de addig nem sok méternyi vágáson volt túl, leginkább egy kevés fenyőn .... szóval az életlenséget kizárnám:
Zero0 kolléga: a "holnappal" több probléma is akadt, tegnap este jutottam el oda hogy lebontsam az egyik delikvens tartályát.
Nos, nem huppant úgy ki a tartályból mint NZ Woodturnernek, de ezt a türelmetlenségem rovására is írhatom asszem:
Ez egy 250Ft-os műanyag tároló, annyira nem sajnáltam.
Viszont úgy néz ki ez a gyanta jóféle lesz, ha esztergálni is hagyja magát akkor megvan az egyik befutó. Ahogy azt látni lehet (és ahogy az várható is volt) a teteje "buborékos" lett, de a test nagy része szépen kitöltődött. Így megint csak NZ Woodturner megoldását használva, le fogom fűrészelni a tetejét szalagfűrészzel, összecsiszolom őket és úgy lesz megesztergálva. Most már nagyon kíváncsi vagyok.
Szerintem otthoni, barkács, esetleg kisipari használatra jobb egy minőségi, de kisebb teljesítményű és akkufeszültségű gépet venni, mint egy ócska 18V-osat.
A fúró motorja hibátlanul teszi a dolgát. A tokmány jól zár, bár egy kicsit érzésre többet kell rajta "tekerni", mint a többin. A fény sajnos semmit sem ér rajta, jobb lett volna, ha az akku környékér helyezik el a LED-et.
A csavarozó hibátlan és kiváló a fénye.
Két német dognak csináltam kétszobás kutyaházat (OSB, Bramac léc keret, OSB) és egyszer sem töltöttem az akkukat.
"vagy egy jó éles lapos gyaluval meg lehet kézigyalulni."
Fene tudja, nekem nem sikerült így a bütüt "kisimogatni" gyaluval, pedig az csak egy tuja volt, ez meg 3 egybenőttnek kinéző szilvafa. Bizonyára bennem a hiba, de itt annyi különböző keménységű réteg van, hogy igen nagy gyakorlat kellene hozzá.
rferinek igaza van.Te tologatod,de a rezges altal blemesz az anyagba1tized barmilyen eltees,hiba,egyenetlenseg,billenes,mar latszik..Probld ki.Toljal rajta,ugy,hogy nem nyomod le a gepet.Majd egy menetet ,hogy ranyomod.Latni fogod,hogy az a kis elteres mennyt jelent.Mivel vacakolsz? Erre legjobb a minel nagyobb keruletu szerszam.Szinelomaro akar 30 mm-es.A kesek alul vannakNutmaro is jo,csak tobbet kell csiszolni,vacakolni utana.
Azért csíkos, mert a maród egy hajszálnyit bedől a merőlegestől, hiszen féloldalas terhelése van? ott jobban terhelődik, ahol mar, mint a másik oldalon.
Fémipari maró is csíkoz pont így.
Ki kell csiszolni, másképp nem tűnik el. Arra ne számíts, hogy tudsz bármit is csinálni, hogy a maró már ne hagyjon csíkokat
Én az okot próbáltam kitalálni, nem azt hogyan javítható tovább a felület.
Amikor ugyanezzel a módszerrel az asztallapomat csináltam akkor a kétcolos marófej azért szintkülönbséget is csinált, és kicsit fűrészfogas lett. Én simán nekiestem a 150-es csiszolóval, és elsimítottam. A lényeg, a sík és párhuzamos felület már megvolt.
de ez az egész marás azért van, hogy egyengessük, nem?
utánna a felület kialakítása egy másik sztori. fel lehet csiszolni 80assal, kétlem hogy a csíkok megmaradnának. vagy egy jó éles lapos gyaluval meg lehet kézigyalulni.
A milwauke is profi szerkentyu,mar ami a leirt tapasztalatokat illeti.Nemtudok rola mit mondani,mer nem hasznaltam.Alitolag a makitanak az aksijai jobbak ,mint a dewalte.De ez is csak olyan hallotta,hogy mondtak ,hogy hallottak.Maragyunk annyiba,hogy sohanemvegetero versenges ez csak.Hitachik is jok. Abbol egy vesokalapacsrol tudok elsokezbol jot mondani.
Norbi!
Latom,hogy valami kulfoldi oldalon tokolodsz.!Ha ajanlhatok valamit,akkor nezd meg az Amazont.
Neked jo valasztas lehet egy szett is,amibe van utvefuro meg utvecsavarzo.A szetek mindig olcsobra jonnek ki.Valaki irta,hogy van akku nelkul is.Erre figyelni.Aku nelkul olcsobbnak tunik,de nem az,mert a toltot,aksit megveve,mar em olcsobb.(Nem fontos nagy A/h- akku,mert nehezebb,mert ugyis 2-ot kapsz(folyamatos munkavegzes),mert joval dragabb.)Azert van igy,hogy magad valassz akkut hozza,vagy mer van geped akuval.Kozbe kivancsisagbol megneztem ezen a vacak telefononA makitanak van itt a nemet amazonon 239 sekelert "hazkoruli kofferja".A dewaltnal 39-el dragabb,de ket gep!!Haza is szallitanak mostmar 30sekel folott ingyen.
Szerintem a csíkok attól vannak, hogy a forgó marókés széle ellentétes irányba "fésüli" a fa rostjait és így más a fénytörés rajta. (A csíkosra nyírt focipályához hasonló jelenség - kicsiben.) Ha csak fél késátmérőnyi az "előtolás", akkor szerintem nem lenne ennyire csíkos, cserébe dupla időbe telne a munka.
Vagy kb 1 mm-t kellene lecsiszolni, de akkor majdnem felesleges a síkba marás...
gondoltam hogy átbaszás lesz. le is írtam , kifejtettem hogy vki a google-ról összekukázott képeket és feldobta a netre, a képek angol környezetben készültek, semmi közük nem volt Szenteshez. sok szerencsét
Az utolsó két DeWalt közt nem nagyon értem mi a különbség, mintha saját magának állítana konkurenciát a cég, árban ugyanott vannak, bár a DCD776C2 három évvel újabb lehet ez a magyarázat. Az árukkal picit kilógnak a sorból, de olcsóbb DeWalt gépet nem találtam.
A GSB 18-2 LI elég régi kifutó modellnek néz ki, helyette ott az olcsóbb és újabb Bosch, de a képességeiben szerényebbnek tűnik (bár nem tudom mennyire érvényesül az újabb jobb elv).
Talán az első két Makita közül kéne valamelyiket választani...
Csak a Dewaltról van tapasztalatom. Korábban írtam összehasonlítást, igaz a PTS10-el, keress rá vissza. Biztos, hogy december után írtam, mert akkor vettem a Dewaltot.
Nemrég csináltam egy síkbamaró aparátot a felsőmaróhoz, és meg akartam osztani veletek a képeket és tapasztalatom.
Mind a két oldalon le föl lehet pluszban állítani, ha a felsőmarót már nem lehet lejjebb ereszteni.
A láncfűrészelt Szilvafa alap .
Marás közben
Egy oldal kész, kissé csíkos, de ez csak látható, de kézzel nem tapintható. Viszont nagyon nehezen tudom kicsiszolni.
Ez az oldal már meg is van csiszolva, de látszik hogy kissé csíkos maradt.
Egy kis auro olajozás után , kész is az edényalátét az asztalra, és szép is.
Sajnos a csíkozás mindíg megmarad , bárhogy is marom, nem tudom minek a hibája, de kicsiszolni is nehéz, mondjuk a szilva elég kemény fa. Az eszköz maga jó darab lett, jó vele dolgozni, és elég egyszerü, ha újra csinálnám se változtatnék rajta
Csinálsz kanyarívet, ezt megfurkálod, ebbe golyót teszel rugóval mögötte. A lányka felemeli a boci fejét, akkor átugrik egy fokot és ottmarad. Lefelé szintúgy. Csinálsz neki egy fémlapot akkor nem kopik úgy ki, de lehet, hogy kínai baromi erős mágnessel is megcsinálható.
Esetleg kerékpár gumibelsőből egy kör alakú lapot vágva és a két alkatrész közé szorítva (kapupánt csavar, hátulról nagy alátét és anya) megoldás lehet, ha nem túl nagy az erőkar...
Egy kis tanácsot szeretnék kérni. Kezdő vagyok, tapasztalatlan, így lehet hogy a megoldás is pofon egyszerű, csak még én nem tudom mi lesz az.
Egy kis falra szerelhető játék állatkát szeretnék csinálni rétegelt lemezből a kislányomnak, aminek állíthatóak a kezei, lábai, stb. Azokat úgy szeretném rögzíteni a testhez, hogy ha eltekeri bármilyen pozícióba akkor azok ott is maradjanak, így a szimpla csavar kötés nem megoldott, mert az kilazulna. Boltban javasolták a szekrényekhez használatos felnyíló olló nevű pántokat. Amit a kezembe nyomtak, az egyik irányba megállt bármilyen pozícióban, de a másik irányba mozgatva már nem tartott. Ez így nekem nem tökéletes, illetve túl nagy is lenne a szerkezet, valami egyszerűbb tengely szerű megoldásra gondolnék, csak még nem tudom pontosan mire :o)
Szóval bármilyen javaslatot, ötletet szívesen meghallgatok.
Csak hogy legyen egy másik vélemény is a HS-105 körfűrészről. Nekem még csak pár hónapja van meg , de még nem égett le, pedig vágtam már vele elég sokat :)
Ami hibája van az az hogy az asztal tetején ahol elkezdem tolni az anyagot, az aluról elkezdett leválni a festékréteg. Látszik hogy ott nem volt rendesen lekezelve.
Ami tetszik, hogy eddig mindent be tudtam állítani derékszögbe (rá kell szánni az időt, a manuálban semmi nincs leírva), legutóbb a nútokhoz állítottam párhuzamosra a lapot. Az OBI-ban előtte megnéztem a PTS10-et is, de annak az asztala nagyon nem volt sík. Ennek sem tökéletes, de sokkal jobb.
Az elején vettem rá egy freud lapot, tényleg nagy a különbség a gyárihoz képest.
Előtte csak egy nagyon kínai kisebb körfűrészt használtam ahhoz képest sokkal jobb, de azért közel sem tökéletes, ezért az árért ez van.
Nálunk Tatabányán negyed nyolckor már nem volt se sarokcsiszoló, se állvány. Az eladó mondta, hogy kettő-kettőt kaptak, nyitáskor már vagy öten kűzdöttek egymással érte. Felhívtam az ügyfélszolgálatot, kértem segítsenek infóval, hol lehetne kapni, megígérték, hogy visszajeleznek, eddig nem tették meg. Közben bosszant, hogy most este még mindig reklámozák a tévében.
Én is vettem ezekből most... sokat dolgozok rozsdamentes anyagokkal (lemez és profilok), ott szoktam nagy hasznát venni, hegesztés utáni tisztításra, felület szálba húzására. Kapható festékboltban nagyobb felületben és kézzel csiszolva is használható, ott a finomságot a színek jelölik: piros-zöld-barna.
Én most egy multicsavarozóra csaptam le, ügyes kis jószágnak tűnik első látásra, bár negatívum, hogy nincs lágy indítása, a ravasz meghúzásával nem szabályozható a fordulatszám, azonnal felpörög.
De más tekintetben teljesen rendben van a készlet.
Aki keres még gyalugépet, Nyíregyházán még kapásból 10 db volt most este 6kor az üzletben...
Ha jól látom, van két 100-as, két 280-as, és két 800-as. Ugyanúgy használod mint a csiszolópapírt, felragasztod az excentercsiszoló aljára.
A vlies leginkább fémre, ritka esetben lakkra való. Nem az anyageltávolítás a feladata, hanem az előző csiszolatok finomítása. A fémnél esetleg még a fémfelület tisztítására, vékony oxidréteg eltávolítására használható.
Nemrég vettem, még nincs tapasztalatom vele. Még mindig a konyhapult összeillesztését készítem elő. Első problémám az volt vele, hogy nem tudtak adni hozzá gyári 30 mm-es másológyűrűt. De volt hozzá a dobozban egy kisebb, talán huszas, erre az esztergályos csinált egy gyűrűt, amit ráragasztott és lett belőle 30-as. Amit az uni-maxtól vettem 12 mm-es marófejet, (nyolcas befogóval, és 50 mm-es munkahosszal) félretettem, mert nem tetszett a vágásképe, kicsit törte az anyag élét. Rendeltem egyet a gépdepótól, cmt, hasonló hosszú, csak 12-es a befogója, még nem jött meg. A próbamarások során azt éreztem, hogy erős, bírja a strapát, meg van súlya. A lágyindítás nagyon kellemes érzés, nem kell azonnal belecsimpaszkodni a gépbe. Nem tudom hasonlítani, mert nincs tapasztalatom más gépekkel, csak a maktec mt361-et próbáltam, de az más kategória, más lóerő.
Hát éppen virágládát még én sem, ez az első. Amúgy vörösfenyő colos deszka az alapanyag, egy része "nyers", egy része pedig kerítéslécből kimaradt anyag, az is vörösfenyő, csak már egy soron le volt pácolva vékonylazúrral. Belül az a terv, hogy kap minimum 2 réteg olajfestéket, és geotextilt. A geotextil megfogja a földet, de átengedi a sok vizet, ami aztán a láda alján ki tud csöpögni, mert a "láda padlózata" nem zárt, a behelyezett lécdarabok között van 1-2 mm-es hézag.
Kívülről Renners vékonylazúrt kapott 2 rétegben.
Hogy mennyire lesz tartós azt még nem tudom, nagyon remélem hogy jó sokat kibír, maximum néha-néha újra kell lazúrozni. Egyébként rettenetesen sok anyagot felvett, a súlyát még nem mértem, de kb 40 kg körül lehet egy láda.
Gondolom a tekercselés lakkozott aluminium (!) huzalból készül ezeken is, mint az én nagyszerű Parkside hamuporszivóm motorjában (amiből forgácselszivót faragtam).
Elkövettem azt a hibát, hogy szétszedtem és megolajoztam a motor csapágyait. Működés közben pár tűhegynyi csepp fölös olaj ráfröccsent az állórész tekercseire és feloldotta a lakkot, majd az alu drótot is. Nem leégett, hanem megszakadt a huzal több helyen is. De kicsesztem vele és újratekercseltem. Kb. annyi idő ment rá, amiből vehettem volna két új porszivót...
Nekem egy ilyenem van, mindent csináltam vele, a fafúrástól a betonig.
A falat úgy viszi mint a fúrókalapácsom, betont ha nagyon muszáj meg lehet küldeni vele, de oda jó fúrószár kell és türelem, nem a tipikus nagy kalapács.
Amin meglepődtem, hogy adatok alapján nincs akkora nyomaték benne, mint a maktec csavarozómban, de amit evvel megtéptem azt nagyon keservesen mozdította csak meg a maktec.
Csavarozni persze ésszel kell vele, mert nincs nyomatékhatároló rajta, az az ujjamban volt :)
Imádom használni, nem nehéz, hosszú kábele van, a gyorstokmánya nagyon jó, sokkal jobb, mint maktec féle, apámnál a bosch is hajlamos kitekerésnél elengedni, ennél nem fordult ilyen elő.
Nincs fordulatszámszabályzó rajta, tekerő, viszont nagyon finoman lehet adagolni a ravasszal, korábban használt gépekhez képest sokkal hosszabb úton adagolható és lágyan.
Ritka munkára meg amúgy sem biztos az akkus kéne.
Ugyanezeket mondtam öcsémnek is. Felesleges ritka munkára akkusat venni, rádásul mindjárt iparit.
Ez a fúró szintén iparit súrolja, csak éppen akkus társaihoz képest azért pöppet olcsóbb :)
mara a scheppach is egy cimke lett. meg a kity is. nemtudom hogy az eredeti ceg arul kinai szart az also kategoriaban, vagy eladtak a nevet, de a lenyegen nem valtoztat.
Én csak pozitívan tudok nyilatkozni: tetszik! Maga a videó is (jó a zene alatta) és a ládikó is.
Szakmailag azért nem tudom megkritizálni, mert sosem csináltam még virágládát. Meg nem tudom mivel kezelted, milyen fából készült. Ez pl lesz még "bélelve" vmivel? (egyáltalán az se tudom ennek "vízzárónak" kell-e lennie) . Szóval ilyenek miatt én maradok a "simán tetszik" mellett :-)
Udv!Amit leirtal szerintem neked egy vezetekes utvefuro es egy 18v-os utvecsavarozo a megoldas.
Alround=alround baszakodas.
Az utvecsavarozoval be-ki hajtasz a keritesbe,gerendaba,deszkaba160 facsavart mint a huzat.
En egy 200Nm -es Dewaltot hasznalok,ez mar kefementes motor.A regebbi is dewalt volt,meg a nicad akkus.A litiumos mar asszem teljesen atvette a piacot,vagy majdnem teljesen.
Jok a Makitak is.
Kulonfele hasznalatra,igeny szerint talalhatsz.En a betont nem nyuznam akkuval,ha nem eletbevago,es van aram a fal korul.
"..ott is mondták, hogy ez a tekercselés a kilépésnél nagyon vékony ( természetesen ott égett el),"
Nem biztos, hogy az baj. A kivezetéseket a normálisan tekercselők vékonyabbra csinálják, mint a tekercs vezetéke. Így túlterhelésnél nagy valószínűséggel ott ég el a vezeték és javíthatómarad, a teljes tekercselés nélkül. Pl, a 20-25éves EVIG-ek is ilyenek. Sajnos a tekercselők többsége ezt kihagyja.
(Tavaly kicsit megfüstöltettem a körfűrészem motorját. Szerencsére még a gyári tekercselés volt, így csak a kivezetés vékonyabb vezetéke olvadt el. Kicseréltem, és működik azóta is)
Nekem a 30000Ft-os Einhell körfűrészem van. Eddig 2x égett le a motorja (nem eröltettem, igazából hobbi célra is alig használom).
a tekercselős srác mondta, hogy egy vicc az egész. Papíron 1500W-ot tud, de mellé tett egy Metabo 1500W-os motort, hogy az tényleg tud 1500W-ot. Hát az enyém elég csenevész volt mellette. Használom, pár évente tekercseltetek és kész. Se pénz, se hely egy komolyabb, nagyobb (mondjuk egy kiskőrösi 100-as) gépre.
Talán a beton kicsit túlzás volt, ha levesszük a listából téglafallal mennyire boldogul el (4-5-6 mm lukak)? Jelenleg egy olcsó ~10e FTos Asist AE1P50D fúróm van ami hát lehetne jobb is, de ha kell azért felfúrható vele ezaz. Ettől azért jobbat szeretnék, összehasonlítva ezzel hol helyezkedik el azaz akksis Bosch?
A hallelujás posztod ("Menten lehidalok ...") nagyon egyértelműen egy netes találat csupán és semmi köze a személyes tapasztalathoz. Ahogyan 72pt sem haragszik rád, úgy más sem haragudhat.
És ahogy Vajk is utal rá (bár egészen más szempontból mint én) a hibaforrás azért sok mindenből eredhet... Én nem kétségbe vonva a tekercselés vacakságát azért még nem temetném ezt a gépet.
A fizikához tényleg nem sokat értek, de az emberi kommunikációhoz valamelyest igen, és tudom, hogy ha én egy barkács kínai gép motorját elviszem egy tekercselőhöz, az szinte tuti, hogy a szakember nem fog jót mondani arról a motorról. két okból:
- mert ezek a kínai "szarok" tényleg elég vackok (egy békebeli ipari motorhoz képest főleg)
- mert a maga munkájának értékét akkor tudja "emelni" ha előtte jól leszarozta azt, amit kapott
Mondom, számomra az lenne a legfőbb kérdés, hogy a hasonló kategóriájú gépekben jobban tekercselt motorok vannak-e? teljes mértékben tipp amit mondok, de szerintem a többi sem jobb. Amire pedig igazán kíváncsi lennék, hogy mondjuk a Bosch PTS10 motora jobb-e bármivel is? - félő, hogy nincs egzakt válasz...
Ezért is sajnálom, hogy nincs fotó a kérdéses alkatrészről, így esélyünk sincs az összehasonlításra.
És a gyártónál vagy az eladónál sem lehet így reklamálni, pedig ez fontos lett volna szerintem, még úgy is, ha jogilag nincs esély a garanciára. Akár a forgalmazó, akár a gyártó gyakorolhat méltányosságot, de ahhoz egy egzakt, hiteles panaszlevél szükségeltetik.
Egy dolog miatt próbálnám még menteni ezt a Sceppachot, azért ez mégiscsak egy olyan német gyárt(at)ó cég, akinek igen széles a palettája, egészen az ipari gépekig. Tehát még azt sem mondhatom, hogy valami fantom kínai márka, aki akármit összedob, aztán eltűnik mint a kámfor.
Vajk! pacman ezt a forgalmazót linkelte, nem tudom, innen származik-e a gép?
Akkus gépek max téglába, betont biztos nem fogja vinni és szeretni sem.
Ahhoz fúrókalapács kell neked külön.
Én vennék egy normálisabb fúrógépet, cc 20-30 környékén és mellé egy bosch 2300-as kalapácsot 23 környékén.
Dewaltot merem javasolni, 23-25 környékén már megkapod gyorstokmánnyal és nagyon jó gép. Ugyan írják a betont is ennél, de annyira nem szereti, arra inkább a fúrókalapács kell.
Ezzel betonba semmit sem fogsz csinálni, nemhogy furatot. Illetve esetleg lehet, de ahhoz olyan fúrószár kell aminek az ára mondjuk negyede ennek aa fúrócsavarozóénak, és max 10 furat után kimegy az éle.
Ha beton is képben van akkor ne fúrócsavarozót keress, hanem akkus ütvefúrót.
nagyon terjed az autos minta. torott kijelzos iphonet veszek olcson, veszek hozza kinabol alkatreszt, megcsinalom es arulom keveskilometeres megkimelt keszuleknek. es nem koto. a vevo orrara hogy ez egy totalkarbol az eletbe vosszahozott cucc.
Bari- mondta hogy biztos nem lesz hosszúéletű a forrasztás, nem is lett - azóta jelképes összegért donor lett az Einhell lombfűrészéhez. Annyira ugyanazok hogy a motorja, a gépváz, a mozgató kar - minden ugyanaz. Nem lepődnék meg ha a többi 30e Ft környéki cucc is ugyanaz lenne.
Azért tettem még egy próbát, azóta vettem egy Parkside lombfűrészt. Meglátjuk meddig bírja, még nem sokat nyúztam. De ha ez is köhögni fog - akkor elmondhatjuk hogy valószínűleg mindegyik "kínai" lombfűrész gyártó ugyanarról a 2 dolláros raklapról választja a motorját.
Üdv, otthonra hobbi célra szeretnék akksis (ütve)fúrót/csavarbehajtót venni. Nagyából havi pár alkalommal lesz használva ha valamit meg kell csinálni a ház körül, illetve nagyobb felújításoknál nagyobb igénybevétel is szóba jöhet. Ezért is szeretnék többcélú gépet amivel téglafalba/betonba olykor lyukat is tudok fúrni (polcnak, virágtartónak, stb..) de ugyanúgy csavarokat is be tudjon hajtani ha a kerti bútort vagy fakerítést, filagóriát kell szétszedni.
Eddig ezt a Bosch BOSCH GSB 18-2 LI néztem ki, mi a véleményetek erről? Van valakinek tapasztalata? Esetleg hasonló típus?
Sajnos már elvittem az állórészt tekercseltetni, ott is mondták, hogy ez a tekercselés a kilépésnél nagyon vékony ( természetesen ott égett el), de igazad van, megnézem a Hyunday Hyd 254 motorját és megírom :D
Nem hinném, hogy többet értenék hozzá mint egy gyakorlott felhasználó, sajnos csak nagyon elméleti képzést kaptunk (például az egyetem alatt nem nagyon kellett a számológép, mert szinte minden példában paraméterek voltak, amikor nagy ritkán volt konkrét szám, akkor a számolási részét fejben is simán meg lehetett csinálni :D).
Vannak erről kiváló viccek is. Kedvencem: Mi a különbség az elmélet és a gyakorlat között?
nem hiszem, hogy használna bármit is. Aki az adott típusra rákeres, az nem csak a Te "beharangozódat" találja meg, hanem a mostani tapasztalatot is. Éppen ezért igyekszem én mindig a rendes nevén emlegetni azt, amiről írok, mert a 'ződbos" nem biztos, hogy megkönnyíti a keresést :)
És egy rossz tapasztalat inkább csak óvatosságra int.
Amúgy csináltam egy összeállítást a körfűrészkeről, majd megosztom veletek, csak nagyon félkész...
"Scheppach hs 105-ről. Ne vegyél. Leégett az állórész."
Hát, ez rossz hír. Én úgy könyveltem el magamban ezt a Scheppach HS 105 gépet , mint 80.000Ft környéki lehetséges jó választást.
Csak mondom, hogy ugyanezt(?) a Bauhaus TOOLSON TS6000 PRO néven árulja 80.000-ért.
Nem kétségbe vonva, amit írsz, én azért kíváncsi lennék arra, hogy más hasonló gépekben milyen is a tekercselés? Jó lenne tisztán látni, mert nehezen tudom elképzelni, hogy mondjuk a fele annyiba kerülő Parkside/Workzone gépekben jobban épített motor lenne.
Szeretném azt hinni, hogy a vékony tekercselésen túl Te kifoghattál valami egyedi hibát is. Ami nem tudom, mennyire egyedi...
Közben olvasom, hogy nincs garancia :(
Azért, ha tudod, fotót készíts már a problémás részről! Te fizika tanár vagy, biztosan többet értesz a dologhoz, mint én... Tényleg nagyon kíváncsi lennék, hogy hitványabb-e mint az olcsóbb gépek? Rossz a memóriám, de valami körfűrészt gyárt mostanság a Sceppach a Parkside-nak is. És a Toolson gép dobozára is gyártóklént a Sceppach van írva. 5 év garanciával. Ha ezek tényleg ennyire szarok lennének, hogy a második vágásnál megáll, akkor talán már kivonták volna a forgalomból vagy lenne több negatív visszajelzés.
Biztos nem küldöm vissza németbe, az asztala a beállíthatósága nagyon tetszik, ha a tekercselés nem válik be àtteszem a Hyundaira az asztalt, annak bírja a mocija a kiképzést (vagy a motort s scheppachba) ;)
Nem szidhat senki. Azt írtad igéretesen nét ki. Nekem is úgy tünnt, így kipróbáltam. Kiirtam típusszámmal hogy miért ne. Én újratekercseltetem, szetintem úgy jó lesz és most már tudjuk hogy nem nyerő :) Hogy Vajkot idézzem nincs igyenebéd :)
Úgy néz ki hogy nagyon rosszak a tapasztalatok ezzel a géppel, és nem szeretném ha a fenti posztok miatt sokszor kellene csuklanom /vagy közeli hozzátartozómnak :-)/
Rég írtam nektek, most sem akarok sokat! :-) (Azért amit írtok mind elolvasom ám!)
A hétvégén csináltam egy virágládát, és ami a lényeg, közben készült pár fotó és videó. Csak hogy megpróbáljak összerakni egy filmet (ennek van persze célja is, de az nem ide tartozik). El is készültem vele, itten van, tessenek megcsámcsogni nekem, érdekel a véleményetek. A negatív is! :-) Thx.
Remélem aki az én tapasztalatomra hagyatkozva rendelt a derékszögből az hasonlóan jól jár mint én, de az az érzés amikor a gerendát körbe jelölöm, és az utolsó oldalon összeér a vonal az megfizethetetlen.
A többire ott a Mastercard...
Az eddig derékszögnek nevezett tárgyaimat odaadtam a gyerekeknek játszani. Talán bumerángnak jobbak lesznek.
Köszi szépen neked is, 409-nek is :). Vettem a lapot, azt hiszem. Igazatok van a merevítés kapcsán, a régi kiságyból indultam ki, annak négy lába volt, egyszerűen nem gondoltam, hogy középen is meg kellene támasztani. A polcoknál hasonló okból nem. De igazatok van, így egyszerűbb és sokkal stabilabb is. (Egyébként a mérnökséget nem tagadom, ill. a tapasztalatlanságot sem. De igyekszem gyakorolva tanulni, kevés idő jut rá, de előbb-utóbb csak sikerül :) )
Eltudomanyoskodod.Van tablazat,könyv,de a gyakorlatban maskent mukodik a dolog.Ki a fene er ra,hogy munka helyett allandoan egy rakas disszertacio folott uljon.Az jo a sarjado ,bajuszosodo mernokpalantaknak,akik egy szoget se tudnak majd beverni,de a szilardsagi mutatokat,meg a Nm-eket fejbol sorolgatjak.Erdeszmernokur vetel utan megkerdezi mivel kezelje le az akacot. Mentsegere legyen mast csinal.De azert legalabb megnezhette volna elotte.No mindegyis.Eddig a semmitero szoveg.Az is erheto,ha nincs gyakorlat,akkor az ember nezelodik.Megis jobb,mintha osszeganyol felindulasbol valamit,aztan megy a kandalloba.
Szamitanak a kov dolgok:Vastagsag,anyagfajta,hossz,széleség,funkcioja mi(terheles,disz,takaras,tamaszto,hordozo,merevito stb stb.)
Pld konyvespolcnak nagy terhelest kell birnia.A szelet hosszaba zard le egy vastagabb leccel .mindenfelekeppen .Persze ha nehany lom ,csesze,elefantszobrocska van rajta,akkor a 12 mm eleg.
A jatekoknak 20 kg 1mx40 re keves.Vagy tobb helyen merevited.
De hogy ne spekulalj mar 3napig a vacaksagon itt egy terheleses oldal.Hatha a tobbi iparkodonak is jol johet.Itt vannak kulonfele anyagok,meg minden biszbasz.El lehet tokolodni.Csak kozben nem art,ha a fureszpor is szall,mer megette a fene!!!!
Jó lenne valami rajz/vázlat az elképzelésedről, mert így nehéz kitalálni, hogy konkrétan mit is szeretnél készíteni.
Hogy milyen vastag rétegelt kellene, az jó részt a váztól függ. A terhelést nem a rétegeltnek kell viselnie, annak csak át kell vinnie azt a vázra. A rétegelt, még a vastagabb is be fog hajolni, ha nincs alul merevítése. Merevíteni legegyszerűbb élére állított deszkával. Pl. most egy 7-9cm széles 1"-os csomómentes fenyő deszka az ülőrész alatt. A polcnak is sokat segítene egy ilyen (méretarányos) merevítő.
Lehet rosszul fogalmaztam, inkább "kanapé", de eléggé "fapados" :). Eddig ott egy régi kiságy volt (a rácsos fajta), aminek az egyik oldalát kiszedtem és alul kicsit megerősítettem (oldalt és hátul maradt a rács). Ment bele egy régi kókuszmatrac, azon ültek, amikor pl. mesét néztek. (Stolaz: eddig jól bírták, hogy ne ugráljanak, de tudom, hogy működik a gyerekagy :)) Megerősíthetem több helyen, ebben igazad van, bár ha 3-4 évet kibír a szerkezet, pont elég, nem örökre tervezem (egyszerűen kinövik majd).
A másfeles vastagság, az a 15mm, jól értelek? A polcra is kell ez, vagy oda kisebb is elég, pl. 10mm-es?
Nincs esetleg valami kalkulátor, vagy táblázat erről (nyír rétegelt terhelhetőségről adott méretek mentén)?
Vannak dolgok, amin érdemes spórolni ez sajnos nem az :)
Én se használom sokszor, sőőőt, de nem bánom, hogy mt362-t vettem. Nehéz, igen, cserébe jó a tartása és nagy erő van benne.
Egy a hátránya, hogy nem szabályozható a fordulat, de sosem hiányzott eddig...
Nem több pénzt akarok kihúzni belőled, elhiheted, de jobban járnál vele.
Én is sokaltam a súlyát, sok emelésnél tényleg kényelmetlen is lehet, de a használata kárpótol mindenért. A porelszívása is egész jó, ha rákötöd porszívóra.
Ez könnyű, s később beépítésnél talán könnyebb eset :), viszont nincsenek hozzá olyan kiegészítők, mint a standard felsőmarókhoz és teljesítménye is a fele annak, max 8-as szárok mennek bele.
mt362 (mt m3600) esetén a 12-es fej előnye, hogy egész nagy fejeket is tudsz rá tenni, pl vastagoláshoz, tisztításhoz 30mm széleset, nagy profilmarókat csapolásokhoz, keret készítéshez, stb...
Szerintem nem egy liga a zöld Bosch cuccokkal.Sokkal stabilabb és erősebb.Az árán is látszik.
Pl az én Maktec mt 362-m is makita felirattal virít csak nincs kifestve fehérre a felirat.Annyiban különbözik a 80 ezres Makita marótól hogy nincs ford.sz. szabályzója és lágyindítása.
Ha 1,5m hosszu,es ha siman rahanyod negy labra ,meg fog hajolni kozepen.Ha nem is rogton,de kiulik elobb utobb(.Aztan a gyerekek se maradnak20 kilok orokke)De te azt nem csak ugy ramokolod 4labra,hanem merevited keresztbe az uloket.Akar 4 reszre osztva,a szelen is egy leccel hosszaba,amit legombo!yitesz.Azt ajanlom min masfeles ,vagy folfele legyen a vastagsaga.
A praktikeri 20% tényleg működik. Most voltam, teleraktam mindenféle dologgal a bevásárlókocsit, és a végösszegből levonták a 20 százalékot. Nézd meg ott is a marót. Még ma.
A patron nélkül nem tudsz szerszámot befogni. A patron az gyakorlatilag egy tokmány, csak nem állítható mint a tokmányok. Patront kell cserélni a megfelelő méretűre. A gépekhez változó hogy milyen méretű patronokat adnak. Amit neked linkeltek hogy olcsóbb ott a leírás szerint Ajándék szűkítőpatron (763618-5) jár. Ez egy 8-as patron. Hogy 6-os van-e hozzá azt nem írja.
Mielőtt vásárolsz keress valikit aki közel lakik hozzád és el tudja ezeket magyarázni a gyakorlatban. Jobban meg is érted. Regényeket lehetne erről írni.
Ne viccelj, mindenkinek a saját döntése a "vásárlás", meg, hogy mit kezd az itt kapott infóval, valószínűleg magamtól is megtaláltam volna, kb mindennapi programom a jófogás gyalu szekciója, mivel keresek ilyen gépet megvételre.
"Szerencsére" nem annyi, egy 20-asom bánta (még jó, hogy nem akartam postáztatni :) ), de őszintén szólva sosem volt rossz tapasztalatom még az előre utalásos postázásos vásárlással eddig. Naív voltam, megszívtam. Ahogy írtam, tanultam az esetből. És valóban, ha nem lettem volna ennyire naiv és jobban megnézem a képeket, ahogyan itt többen tették, nem ugrottam volna rá.
Mondjuk egy csalás vétsége szabálysértés miatt is eljár a rendőrség, mondjuk pl ha a bankszámlát hamis papírral nyitotta az már nem csak az, ha meg a sajátjával, akkor könnyű lesz megtalálni az elkövetőt. :)
Az ilyen patronnal ami a képen látszik akkor sem kéne ha ingyen adják. Ez a patron egy vicc. Egy "neves" cég hogy mer ilyet kiadni a kezéből nem tudom. Nekem a maki 3710-hez van ilyen. Egy csomó időbe telik úgy befogni a szerszámot hogy ne üssön.
A (nyír) rétegelt lemezek kapcsán lenne kérdésem: van valami táblázat róla, hogy milyen vastagságú kb. mekkora súlyt bír el?
Konkrétan amihez gondolkodom: kb. másfél méter hosszú, 70cm széles lapból készítenék a gyerekeknek egy "fotelt". Három gyerek van, mondjuk, hogy 20kg/gyerek, a négy sarkán biztosan alátámasztom, de ha kell középen is. 10-12mm az már jó erre, vagy vastagabb kellene? (Ugrálni remélhetőleg nem fognak rajta. Remélhetőleg :) )
A másik, egy polcos szekrényt szeretnék, ahol a polcokra játékok jönnek. Mondjuk 20kg/polc max, 90cm hosszú, 40cm széles. Itt milyen vastagot ajánlanátok?
Szia! Talán darabonkénti vásárlás esetén kicsit olcsóbb lenne a narex véső. Sokat gondolkodtam a cseresznyés készleten(36 38ezer) , végül én is narexet vettem darabonként és 15ezer alatt megúsztam. Nem próbáltam még használni, de talán nem lesz egy kidobandó szerszám.
Szia! Köszi a részletes beszámolót. Nem tudom miért gondoltam, hogy a HC-260-as megegyezik a 300- as gép menetes száraival és az egyéb elrendezésekkel.
Bocs, inkább a Delta-val keverem - ez az igazi profi.
Azt írják a Jet-ről, hogy különböző beszállított cuccok egy márkanév alatt. Kína, Taiwan is bejátszik, de Amerikában azért más az elvárt minőségi színvonal, mint itt és ott is a jobbak közé számít.
arrafele tényleg ekkora barmok az emberek? hogy elviszik az összes vackot, és a legjobbat hagyják ott? itt nálunk tuti az lenne hogy ami utolsőnak ottmarad az már semmire nem jó.
Tavaly nyáron olvastam egy hirdetést hogy 30 darab fűnyíró a választék. El is mentünk a szomszéddal megnézni. Csupán egy darab volt. Bizonygatta az eladó hogy testvííírem bizonyisten elkapkodták az egészet csak ez maradt a legjobb. Nyilván nem lett vásár, ah érdekes jogy a másnapi újságban megint 30 darab volr a választék.
A sümegi gazdaboltban! a fis-fos kínai metszőollók mellett bahco vésőket láttam nagyon-nagyon jó áron. Szabadulni akar a tulaj. Már akkor gondoltam rá, hogy közérdekűvé teszem az infót.
Gyári 12-esbe alig lehet benyomni a 8-as szorítót ez meg úgy beesik a gyári 12.7-be, hogy öröm nézni, de nem csak külseje nem stimmel, a belső átmérő sem...
Na majd szerzek másik 1/4-est, a fekete típust ebayen tessék kerülni :)...
Tegnap voltam Szentesen EB kombi gyalu ügyben, illetve melózni, de ez lett volna még a feladat. Aki úgy tippelte, hogy a hirdetés kamu, jól gondolta, a csávó eltűnt mint az aranyóra.
Úgyhogy az eset tanulságos... Nekem legalábbis mindenképpen :)
Térhálósodásra várva. Holnap lesz a napja hogy megmondjam, kell-e vadásznod erre a West System 105-re.
Gondolom amazon UK-n megtaláltad a WS 105-öt, jó 43 font (free UK delivery, ide nemtom mennyiért) és már a tied is. Hát .... nem olcsó. Annyit megsúgok hogy 2 féle gyantával is kísérletezek, mindkettő töredéke ennek az árnak. Ha beválnak, megmondom mit vettem.
A diófa témáról jutott eszembe: ősszel a szomszéd átadott némi frissen levagdosott dió- és cseresznyeágat. Egyelőre még száradnak, majd jövőre tüzelem el őket. Többnyire ujjnyi vastagok voltak, de akadt köztük pár kb. 8 cm átmérőjű darab is. Ezekből már ki lehet nyerni valami lécszerű anyagot, vagy arra csak a jóval vastagabb ágak/törzsek alkalmasak?
Lehet, hogy egyedül én képviselem az ellenvéleményt, de szerintem a tölgy pontosan a savassága miatt alkalmas. Gyakorlatilag automatikusan fertőtlenít. Évek óta használok a konyhában tölgy vágódeszkákat, edig ez az egyedüli fa ami nem szagosodott meg. A dizájner vágódeszkák gyönyörűek, alkalmi használatra tökéletesen megfelenek, de bárdolni rajta, rendszeres hagyma, húsvágásra stb használni kár lenne. Erre egy tölgy deszka tökéletesen alkalmas.
Köszönöm neked is meg pacmennek. Tölgy, így másra fogom használni, lehet valami táblát összehozok belőle, vagy leparkettázom a rétegelt lemez munkaasztalomat :)
Pacman szerintem ugy ertette, hogy nyers, hogy kezeletlen. A 10 ev alatt mar biztosan kiszaradt.
Ha tolgy parketta, akkor en keresnek masik anyagot, tolgy a csersavassaga miatt nem a legjobb anyag vagodeszkanak, foleg ha hust szeletelnenek majd rajta. Inkabb bukk anyag utan neznek.
Hello, neked és a többieknek is kösz az infót. Én is arra felé hajlok hogy deszkára fureszelést követően kérgezem. Sajnos jövő héten tudom csak kivagni a diót. Remélem még nem indul be a keringés, és szárazabb és könnyebb lesz pakolni. :)
Akkor lehet hogy nem erőltetném... Én úgy vettem anyagot hozzá, hogy a "selejt" halomból, kedvezményes áron számolva. Jó propelleres cucc volt, de vágódeszkának elment. Az "egzotikus" fákat (cseresznye, merbau) pedig kaptam.
Én mindenképpen natúr, nyers fában gondolkodnék -> ott te döntesz mivel kezeled le.
Ha már kezelve voltak, hmm .. szerintem ritkán vannak "food safe" anyaggal beeresztve. Nem tudom akarnám-e ha így van :) Bár lehetne gyalulni is éppen a felső réteget, de ki tudja milyen mélyre van beivódva a ki tudja milyen olaj/pác/stb.
Hasonló tulajdonsággal bír sok más fafaj mellett a bükk, a gyertyán és a juhar is. Bükköt nem is termelünk tavaszi-nyári időszakban, mivel a fa nedvességtartalmának olyan szintre kell csökkennie mire beköszönt a jó idő, hogy a gomba már ne találja kedvező élettérnek.
Én csak a fenyőt ismerem.
Úgy tudom, hogy kb. 18% rel. nedvességtartalom alatt eltűnik a gombásodás veszélye.
De még a téli döntést is minnél hamarabb fel kell vágni, szélezni és kásztázni, hiszen jön a tavasz.
A mostani kemény tél kedvezett a fakitermelésnek.
Nálunk dél-kelet Erdélybe, akkor a hó volt 1ooo méter felett (és a teteje fagyott a nagy hideg miatt), hogy alig tudtak a gépek mozogni. Ez fenyőerdő. Mindenesetre olyan szép fenyő pallót kaptam egy gáternél február végén, amilyent rég nem láttam.
Sziasztok, van egy adag felesleges parkettám, lehet ebből vágódeszkát csinálni? Nem a technikára gondoltam, hanem élelmiszer-biztonsági szempontból van-e olyan fafaj amit nem célszerű erre használni?
Itt reagálok a többiek eddigi hozzászólásaira is, nézzed el nekem!
Szerintem egyszerűbb lesz kérgezni a felvágás után. Nem kell forgatnod a rönköt, valamint kevésbé elmozogni ahogy húzód a kérgezőkést és nem kell annyit igazgatni igazgatni. A deszkát egy asztallaphoz szorítóval teljesen stabilan fel tudod erősíteni.
A királydió (Juglans regia) a szórt likacsú fafajok közé tartozik és emiatt jellegzetesen hajlamos a fülledésre, ami egyféle korhadás (egészen pontosan fehérkorhadás, a gombafaj(ok) a sejtfal lignin tartalmát is lebontja és egy teljesen fehér korhadt anyag marad utána). Hasonló tulajdonsággal bír sok más fafaj mellett a bükk, a gyertyán és a juhar is. Bükköt nem is termelünk tavaszi-nyári időszakban, mivel a fa nedvességtartalmának olyan szintre kell csökkennie mire beköszönt a jó idő, hogy a gomba már ne találja kedvező élettérnek. Ebből kifolyólag én erdőmérnökként arra biztatnálak, hogy amilyen gyorsan tudod vágasd fel és szellős helyen hézagléceken tárold. Természetesen miután a kérget eltávolítottad!
azonnal kérgezni kell. Az enyémet olyan szinten rágták szét az egyik rönköt egy év alatt, mintha a natgeo vagy a spektrum tévé műsorára készültünk volna: a rönk kívülről olyan lett mint a szita, milliárdnyi lukkal a kérgen, lehántás után belül pedig nem volt fa egyáltalán, csak por. Összeállt, kemény, faformájú por.
MIvel tavaly én is érintett voltam - szerencsére - egy kis dió anyagban...
A szárításra azt mondták nekem, hogy padláson szárítás nem jó, mert a külső réteg megszárad, és a pórusok bezárnak, a belseje nem tud kiszáradni.
Itt írta valaki, hogy régen fűrészpor alá temetve szárították. Szintén itt írta valaki, hogy félbe kell vágni a rönköt, és egy év után deszkára szelni.
Én "hivatalos" fűrészessel vágattam és száríttattam ki.
A szárított anyagot lekérgeztem.
És találtam ilyen kis kedveseket...
Szép mintát készítettek a kéreg alatt:
A 40deszka, és 8 pallóban volt 4 kukac, és kb 6 rágott darab. Egyik sem ment még mélyen be a fába. Levéstem a rágott részeket.
Júniusban volt vágva, júliusban fűrészelve, egy hónapot pihent, 6 hétig a szárítóban volt. Ezek a képek most januárban készültek.
"A tölgy- és diófát egy évvel a raktározás után dolgozzák fel, amikor a kérge a rönkről könnyen leválik. A bükk-, a kőris- és az égerfát azonnal fel kell dolgozni, mert száradáskor összerepedezik. A juhart nem lehet raktározni, mert elszíneződik. Az erdei- és jegenyefenyőt raktározáskor könnyen kék erezés támadja meg, ezért csak különösen száraz és szellős helyen szabad tárolni."
Szóval ezek szerint száraz, szellős helyen tárold legalább egy évet, utána kérgezd és fűrészeltesd.
Ezt most olvasom 3x-a. Nem igaz a hir, de a lényeg, hogy az okos, igaz románok nem igy csinálják, csak a gaz, tehetségtelen, buta magyar az ahol ez lehetséges. Mindjárt megirja, hogy erröl is Mészáros L. tehet, föleg miota a megyében felvásárolta az összes gumismmühelyt.
Utána jön a szemléletes párbeszéd:
-minek ennyi féle súly?
- lörinc uram, ki kell tudjunk egyen súlyozni ám minden fajta kereket
- ez bajnai alatt igy volt, de ezeknek a parasztoknak az a lényeg, hogy gyors legyen és olcsó
- akkor maradjon a 20g -os súly és kész
-kerekitsetek mindent 10g-ra, igy csak késöbb veszi észre, hogy nem jó, amikor már modhatjuk, hogy nálunk még jó volt
Öööö, azért 1 perc az életedből (amíg legyártasz 1 papírt) még nem gépépítés :-)
Nem azt mondom hogy reggeli bevásárlás közben ne dobj de egy csomaggal a kosárba, de ha hirtelen kell ... a sablon legyártása is beletelik vagy 10 percbe, egy leesett darabból, és csak egyszer köll elkészíteni. De amúgy még sablon sem kellene feltétlenül, csak a lukasztás miatt gondoltam azzal egyszerűbb.
"..hogy mondjuk 10 gramm alatt kerekítsen nullára."
Nem lehet ilyet beállítani.
5grammon belül kerekítenek, de azt sem nullára, hanem pl. a 4grammot 5-re, a kettőt pedig nullára. Ergo 2-3grammon belül marad, és az gyakorlatilag elhanyagolható. (és félévente hitelesíttetni kell a gépeket)
Az olyan, hogy mindegy milyen felületre teszed a vízmértéket, benne a libella ki-vízszintezi saját magát és így mindig vízszintest mutat, mindegy mennyire ferde amit mérnek.
Remek kis műszerek ezek - kb. olyanok, mint a tróger gumiszerelők centírozó gépe.
Ott szoftverből be lehet állítani, hogy mondjuk 10 gramm alatt kerekítsen nullára.
Így ha ott is áll a nyájas kuncsaft a gép mellett, az azt látja, hogy két pörgetésből és egy darab rádobott súlytól - a kereke kívül-belül azonnal nullás lett - mert akkora nagy maesztro a gumisa.
Ja... hogy az így centírozott kerék 90-nél elkezdi rángatni a kormány... de 130 felett talán elhagyja... ez vélhetően az autó hibája. Vagy a benziné, amit tankolt - mert hát nagy gazemberek a kutasok, ugyebár?
Nem arról van szó, hogy ha megerőltetném magam ne tudnék gyártani hozzá. Ha sürgős lett volna biztos kivágok-lyukasztok párat. De volt idő kivárni a következő akciót :)
De ez ugyanaz, mint az EH gyalum bajai, meg az EH fűrész, meg a....
Ha valamit csinálni akarok - gyalulni, fűrészelni - akkor előbb javítsam meg, állítsam be, csapágyazzam meg a gépet, és aztán hobbizhatok ....
Én egyszer tesóm "fein" multicuccához vágtam ki nagyobb tépőzáras korongból kis darabokat, mert tudtam hogy sok kell és nem akartam a hozzáadottat elhasználni.
Szerintem ehhez se lehet nagy cucc pl. rétegelt lemezből egy sablont csinálni, venni tépőzáras alapanyagot és mehet a deltacsiszolópapír-sorozatgyártás.
Az etető asztalnak van egy karja amivel a fogásmélységet lehet beállítani, ez 0-tól 3mm-igterjed, fél mm-es osztásokkal. Ezzel a karral az asztal legfelső állásába állítottam, és ehhez az álláshoz szinteztem hozzá az elszedő asztalt, mert csak annak van állítási lehetősége. Így ha 0 pozícióban van a kar, és a kések ehhez az álláshoz vannak az asztalhoz beállítva, akkor ha ilyenkor tolom át az anyagot a kés felett, akkor nincs vagy minimális az anyagleválasztás.
Az etető asztal 4db excenteres pogácsával csatlakozik a vázhoz. A pogácsáknak mindössze csak 1-1 furat van az 5mm-es lemez vázban. Az állító kar a egyik ilyen pogácsához van rögzítve. A két szembelévő pogácsa össze van kötve egy-egy tengellyel melynek lapolt a vége.
A negyedik pogácsáról nincs kép, azon van az állító kar. Sajnos magukról a pogácsákról sem készítettem képeket, ha igény van rá hétvégén tudok legközelebb fényképezni.
Az elszedő asztalt a két fekete idomon áll, a késtengely felé eső oldalon található imbusz csavar fejekbe akad bele, és a külső rögzítő csavarokon található karral lehet az asztalt rögzíteni, egyengető üzemmódnál.
A vasat rögzítő csavarok fellazításával annak pozíciója az ovális furatoknak köszönhetően módosítható, és így a két asztal egy síkba hozható.
A vastagoló asztalt emelő trapézmenetes szár teljes körbefordításával 2mm-t emelkedik vagy süllyed az asztal. Ha a kés előtt és után nem esik egy síkba az asztal azaz meg van csavarodva, ahogy nálam is volt, akkor csak az egyik sarkon kell a menetes szár pozíciójával játszani, azaz 1-1 foggal odébb fordítani a többihez képest. Ilyenkor mivel azon a sarkon ugyan egy foggal odébb állítva 0.22mm-t változik az asztal magassága, de a "forgási pont" a kés tengely másik oldalán található menetes szárnál van. így a kés tengely alatt kisebb lesz a változás. Ki lehet számolni, de erre most így este nincs energiám. Persze ha az asztal nincs "megcsavarodva" akkor azon az oldalon ahol állítani kell, mindkét menetes szárnál meg kell tenni, hogy a csavarodás ne álljon elő. Ilyenkor a menetes száraknál és azok vonalában a késtengelynél is egyezik a változás értéke. Így már érthetőbb?
Scheppach hs 105 teszt sajna elmarad a második vágás közepén leállt a motor, nem szorult meg, nem erőlködött. A motor nem volt meleg, a kapcsoló jó. Füst nem volt. Korábban a Hyudai HYD-254-tel felvágtam egy csomót, az bírta. Vasárnap még megpróbálok pár dolgot, ha a motor adta meg magát, akkor átteszem arra az asztalát :(
Szervusztok Urak! "Megörököltem" ezt a diót és a tervemben szerepel az, hogy betárazom, hogy legyen mihez nyúlni a későbbiekben. Kivágása is a feladat része, amihez a favágó rokon nyújt segítséget. A szállítást a kombi Focusom adja, ezért max 1,5m-es, vagy rövidebb rönkökben tervezem a hosszakat kimérni és felvágni. A célom az, hogy colos deszkákat fűrészeltetek belőlel. Kérdésem: Jól gondolom-e azt, hogy elsőként kéregtelenítem, majd rögtön mehet a 800-as Kiskőrösi alá szeletelni? Vagy még rönkként szárítsam azért, hogy fűrészelés után kevésbé vetemedjen?
meg is válaszolom az értetlenkedésem: persze ,mert az azonos oldalon levő másik menetes szár nem emelkedik. hogy a fenébe lehet tudni, hogy melyik menetesszár lánckerék fogát rakjam egyel arrébb? Na nézetem szerint ez elég bonyolult és nekem nem egy délután, hanem egy hét is kevés lenne a jó beállításhoz.
a másik dolog amit nem értek, az az ,hogy, ha a menetes szárnál 0.22mm az eltérés akkor miért csak töredéke a késtengelynél vagy, ha úgy tetszik az asztalnál?
Szia! nem igazán értem az etetőasztal nulla állását és az elszedő ehhez való igazítását. Azt mondod hogy nincs állítási lehetőség. A menetemelkedés is fura nekem a 2 mm az nagyon kevéske egy trapéz vagy laposmenetes orsó esetében. félre ne érts nem kötekedni akarok. nekem hc-260 van és az asztal emelését biztosító kar egy egész fordulata esetében 3mm-t emelkedik az asztal. 4cm -el hosszab kések esetében miért lenne kisebb menetemelkedés? persze lehet. R ferit és téged is nagyratartalak a hozzászólásaitok alapján, de most valahogy úgy vagyok mint amikor értelmes és szavahihető választ kapunk a kérdéseinkre és mégsem leszünk okosabbak.
Azt hiszem jól beszélsz. Valószínű , hogy az első lépés az, hogy a vastagolóasztalt kell beállítani a késtengelyhez és akkor a kések is jó pozicíóban foglalnak majd helyet. ( ezt úgy értem ,hogy a késtengelyhez van állítva az asztal akkor a késeket is könnyű lesz állítani.) A bibi ott van, hogy az asztalok nem állíthatók (elektra beckum hc-260) , vagyis sörösdoboz vagy 0.1- 0.2 mm-es trombitalemez(sárgaréz) behelyezése az aluöntvény és a leszorító vas közé. ez pedíg nem gyári állítási lehetőség, hanem fineszes megoldás. Nekem is nagy problémám , hogy érdemes kisérletezni ezen gondolatok mentén. Két - három tized mm problémám nekem is van , nagyon szeretnék dupla nullás pontosságot, de azt hiszem ez gyerkes vágyálom. Pedíg , hiába mondják a nagyokosok , hogy a fánál nem számít pár tízed mm, szerintem itt is ellehet érni az egy tízed mm-en belüli értéket, főleg egy gyalugép esetében.
köszi az infót! Van nekem hosszvágólapom , szintén freud, de nem ez a 2.5mm széles, hanem a hagyományosnak mondható 3. 2 vagy 3.5 mm-es. Igazad lesz abban , hogy sose baj ha van jó és esetleg még jobb is.
Hát a kérdés nem olyan egyszerű. A feleségem egy kis márkaszervizben dolgozik, ők a legtöbb gépbe a gyártó által hozzá kapható anyagot teszik. Van amelyik keményebb, van amelyik hígabb, de mindegyik bazi drága. (akár 8 ezer is lehet egy nagyobb gép egyszeri kenőanyaga.) Aszondi hogy pl. a Hilti gépek nem nagyon tűrnek más anyagot. Vagy kifolyik belőle, vagy nem ken rendesen...
Amelyikbe nincs bele való, abba 5 kilósban kapható Bosch zsírt tesznek. Abból 2200 forint körül van 45 ml-es kiszerelés.
Sajna, amióta külön jövedéki macerával járna ilyet anyagként eladni, azóta a szervizek nem nagyon adnak el külön.
Szóval mondjuk egy ilyen olcsó gépbe beletenném azt ami kéznél van és annyi. Esetleg féltengelyhez kapható lágyabb anyagot.
Komoly, drága gépet meg szervízbe kell vinni.
Az biztos, hogy akármilyen zsír is jobb, mint a semmilyen zsír.
Feri, amit írsz, az az eljárás a rendes gyalugépeknél. Amiknek az egyengető asztala állítható.
A kínai barkácsgépeken az egyengető asztal nem állítható a késtengelyhez képest, meg sehogy. Ezért itt a kést az asztalhoz kell állítani, nem a tengely testéhez.
nem a lap a lényeg, hanem a fűrész. sokkal alacsonyabb fordulatú mint a fához való gérvágók. persze a lap is spéci, de ha berakod a gérvágódba, nem lesz jó.
Kösz. Akkor ez lehetett a daraboló és gérvágó közti megkülönböztetést. Amikor vásároltam, nem tudtam, hogy miért hívják kétféle módon, amikor "egyformán" néznek ki. :-)
Tapasztaltak véleményét kérem szépen. Felsőmaróhoz szeretnék késeket vásárolni, hobbi célra. Mi az az ár érték amit minimum meg kell fizetni a bosszúságmentes munka érdekében. Van e név vagy márka?
Azért a hőállóval nem árt vigyázni, azok oda valók, ahol jelentős hőterhelést is kap. Ezek melegen lágyulnak annyira, hogy bekúsznak a kenendő helyekre. Hidegen a csapágy kipréseli magából és nem folyik vissza, ha nem lágyul meg kellően (a melegtől).
"Az én véleményem szerint az a csapágyház nem egy megmunkált méret, ha öntésből adta magát - olyanra, amilyenre. Amig az öntési rücskösség jelen volt, addig az fogta valamennyire a csapágygyűrűt - de amikor az letaposódott (a minimális terheléstől is) - onnantól a csapágy külön magánéletet kezdett élni a házban"
Erre a problémára vannak csapágyrögzítő ragasztók. Pl. a Loctite 603 0,5mm lógást képes kitölteni. Vagy a 638-as, de az ahhoz való, amit többé nem kell szétszedni. :)
Ja, hogy ez csak egy felülmozgós vastagoló. Nem tudom, az asztala állítható-e, ha nem, akkor marad a felső rész állítása. Ha alul hézagolható, akkor valószínűleg az az egyszerűbb.
Csak abban az esetben megy igy, ha mindket egyengeto asztalt tudod allitani.
Az altalam hasznalt Metabo HC300-ason az etető asztalon nem tudsz állitani parhuzamossagot a kestengelyhez kepest. Egyedul a fogasmelyes miatti allitasi lehetoseg van. Ha a gyarban elcsesztek a kestengely furatait, vagy az eteto asztal rogzitesenek furatait, vagy valami miatt meg van vetemedve a lemez vaz, akkor hiaba kellene a kestengelyhez az eteto asztalt beallitani, ha nincs ra allitasi lehetoseg. Sajnos ez ilyen konstrukcio. Az elszedo asztalt lehet az etetohoz bealitani. A kestengely csapagyhaza, ami valojaban az 5mm-es lemezvazban kikepzett furat, plusz rajta egy lemez sapka szinten nem allithato. Igy hiaba kellene azt a sorrendet tartani amit leirtal, nem lehetseges.
Nalam ez volt a sorrend beallitaskor: Az eteto asztalt 0-as allasba allitottam. Ehhez hozzaigazitottam az elszedo asztalt, hogy egy sikot alkossanak ebben az allasban. A keseket a gyari eltolos sablonnal (amit Pacman is emlitett, meg linkelt videot) beallitottam. Ellenoriztem, hogy igy a vastagolo mindket oldalon egyforma vastagsagot gyalul e. Mivel nem igy volt, az asztal mozgato menetes szárok vegen talalhato lancot tettem arebb 1-1 foggal amig el nem ertem az azonos gyalult vastagsagot. A Trapezmenetes szár menetemelkedese 2mm, 9 fogas fogaskerekek vannak a vegen, mely a kapcsolatot a lanccal biztositja. Egy fog leptetese kb 0.22mm magassag kulonbseget jelent a menetes szárnal, ami a kestengelynel ennek a toredeke. El lehet szoszolni a beallitassal. Nekem kb egy delutanom elment ra, mire 0,1mm alatt lett a kulonbseg, kemenyfa (akac) proba gyalulasa utan. Mas geprol nem tudok nyilatkozni, csak ezzel a metaboval volt eddig tapasztalatom.
Bocsi az ekezetek miatt de telefonrol nagyon maceras azzal irni. Ahol muszaj volt kitettem.
talán az elspórolt mennyiségű, ill. minőségű kenőanyag okozhatja, ami szintén szerepet játszhat a GPS által említett gyors kopásban is.
Nem-nem - annyira vagyok már öregróka, hogy tudjam, hogy némely tróger gyártó képes egy gramm zsír nélkül is kiadni a kezéből a gépet - ezért még használatbavétel előtt belekukkoltam az áttétel-házába - és ott bizony bőségesen állt a zsír.
Amikor az alig-használat mellett is elkezdett lötyögni mindene, belenéztem megint - hát ott azt láttam, mint ha nem is csak a csapágy kotyogna, hanem az egész cucc, úgy egyben, vagyis inkább a csapágyház engedte bő lére a csapágyat - tengelyestűl.
Az én véleményem szerint az a csapágyház nem egy megmunkált méret, ha öntésből adta magát - olyanra, amilyenre. Amig az öntési rücskösség jelen volt, addig az fogta valamennyire a csapágygyűrűt - de amikor az letaposódott (a minimális terheléstől is) - onnantól a csapágy külön magánéletet kezdett élni a házban.
Nincs mit csinálni vele - drótkefélni még jó - csakhogy nem pont arra vettem.
Ne félj semmit, a közel 10 éves, rengeteget használt TESCO, nyeles-flexem a mai napig is tökéletes állapotban van - pedig azzal még csak gyémántot nem vágtam (de gyémánttal jó sokat).
A zavaró hangot talán az elspórolt mennyiségű, ill. minőségű kenőanyag okozhatja, ami szintén szerepet játszhat a GPS által említett gyors kopásban is. Ezen lehet segíteni.
Amúgy nekem eddig beváltak a Parkside cuccok és 8 ezer forintot megkockáztatok érte, főleg a fordulatszám szabályozó miatt. Nem használom túl sokat (bár a szomszédok lehet más véleményen vannak erről, de hát szerintük az ő kutyájuk sem ugat minden éjjel bolondul, szerintem meg de... :-) ) Valószínűleg nálam éveket kibír.
Pedig volt ilyen gyalum, de sosem csináltam rajta ilyen ellenőrzést/beállítást. De ha jól emlékszem ott a késtengely/motor mozog a vastagság állításakor, alulk meg fix az asztal.
És mintha ahhoz adnának vmi késbeállító sablont is.
Szóval ha a kések a késtengelyhez képest OK-k, és ennek ellenére eltérő vastagság van a két oldalon, akkor vhogy a "felfüggesztést" kell állítani/hézagolni. De hogy hogyan ...
Bocsánat hogy belevau, de itteni segítséggel ezen én átmentem.
Szerintem nem a késtengely párhuzamosságát kell nézned, hanem a kések és alsó asztal párhuzamosságát.
Merthogy először beállítod a késeket (mindegyiket!) az egyengető asztalokhoz. Az etető és fogadó asztalok mind hosszanti, mind rövidebbik élének párhuzamosnak kell lenniük, ebből kell kiindulnod. Majd beállítod a késeket (2-5 mm-es odébbtolós módszerrel, erről volt itt videó közzétéve). Ekkor a kések a felső asztalokkal tökélestesen párhuzamosak, hozzájuk már nem nyúlsz.
Ezután megnézed az alsó asztallal való párhuzamosságukat. Két oldalán átengedsz egy adott vastagsággal egy-egy lecet, majd leméred a kapott vastagságot. Ha stimmelnek, OK. Amelyik vastagabb, ott az asztal lejjebb van mint a másik oldal - beállítod/megemeled az asztalt. Ha csavarral akkor azzal, ha kihézagolással (én sörösdobozzal) akkor azzal, nem tudom a tiéden hogy lehet ezt megoldani.
Nem tudom hogyan tudnám az asztal, és a késtengely párhuzamosságát mérni.
Ha beállítom a késeket, a hozzá adott célszerszámmal, utána az asztal alátétezésével, a két szélén egyformára állítom a gyalult anyag vastagságát "szakszerűen" járok el?
A steller hátsó végének ugyanolyan stabilan kéne állnia, mint elöl. Én mind a két végén leszorítózom atombiztosra, mert veszélyes, ha az ott a munkadarab nyomsára el tud hajolni.
Lehetőleg a bal kezemmel csak enyhén nyomom a stellernek, jobbal tolom. Baloldalt a stellernek csak elején nyomom, a tárcsa vonala és után nem szabad, mert ott már nincs nagy tartása a stellernek, ha fából van és hátul nincs rögzítve (akár 1-2mm játéka simán van mindnek).
Ha hátul nyomod a stellernek, az jobbra görbül, hirtelen elengeded az visszanyomja a tárcsára az anyagot és indulhat a repülés oktatása :)
Tárcsa mögötti fém bizbasz meg kell, bár vágtam anélkül is épp eleget, miután itt ki lett beszélve inkább feltettem, biztos ami biztos alapon :)
Nekem a tárcsa nem teljesen párhuzamos a núttal, de a párhuzamvezetőt tárcsához igazítottam be a végén. A steller nekem egy 20cm széles bútorlap, amire elől keresztben egy 5x5 fenyő van rögzítve 3db csavarral és 3db tiplivel, nem mozog az így sehova se, de ha végén terhelem, akkor 60 centin már van lógása (csak fenyő a derékvezető :)).
Korábban míg nem volt finomhangolva a párhuzam befeszült a vágandó anyag a steller és kés/visszacsapásgátló közé, nehéz volt tolni, nem is erőltettem, rájöttem mi a baja (núthoz készült a steller, nem volt jó ötlet :D), kapott egy alátétet a steller vezetője elől, így pont jó lett. De még ha nem is 100%, még mindig jobb, ha a stellertől a tárcsa vége kifele néz 0.5mm-t is akár, mint hogy beszoruljon az anyag.
Egy youtube-os videón pl egy asztali fűrészt hogyan használjuk videóban ki is emeli a fazon, hogy kell lógásnak lennie, nehogy beszoruljon és meglepi legyen emiatt.
Én így látom a helyzetet, akár jó, akár nem (mert tévedhetek is akár :)), de működik.
Kisflexes verzió használható, de ha van egy kis türelmed, akkor csinálj magadnak egy olyat ami tuti nem nyeklik szét a sok állítgatóhelyen. A ki-be rakosgatás ellenjavallt, csak szívni fogsz ha ilyen üzemmódban használod. Gyorslecsapkodásokhoz, nem precízpontos vágáshoz, nagyoláshoz tökéletes.
Nekem a Parkside-os flex NEM vált be. Alig-használat mellett is rekordsebességgel elkezdett lógni a munkatengelye - annyira, hogy 1 mm-es tárcsával, precíz vágásokra már tökéletesen alkalmatlan.
Lepketárcsával, vagy 5 mm-es tisztító-koronggal még használható - na de könyörgöm, az ilyet nem csak hajógyári hegesztés-tisztításra veszi az ember.
Lehet, hogy ennek a szériának köze sincs már ahhoz, amit én vettem anno a Lidl-be - de hogy ez mechanikailag nagyon ótvar, ezt határozottan állítom.
Olyan állványom van itthon. Tulajdonképpen használható, de azért nem egy erős szerkezet és nehézkes belőle kiszedni a flexet. Szóval én egy olcsó gépet beletettem és benne is hagytam. Amúgy picike is, nem sok mindenre elég a 125-ös lap, szóval igazából nem nagyon használom, a nagyobbat kellett volna vennem.
a kis kínai barkácsgyalugépen ezt mindenki kipróbálja kényszerből. ezer meg egy okból megszorul az anyag, megakad az előtolás. szép fekete csíkok lesznek az anyagon keresztbe a gumihengertől. de tapintásra nem lesz hullám az anyagban. kicsi a fogás, nincsenek nagy hatások.
Nem kell ahhoz életlennek lenni a késeknek. De mint mondtam próbáld ki, hogy leállsz egy másodpercre az előtolással és az eredményen rögtön meglátszik. Gondolom nem feltételezed, hogy a gyalutengely lógása miatt harap olyankor mélyebben a fába? :)
Szerencsére a kis barkács gyalugépek lelkivilágát annyira nem ismerem így csak feltételeztem, hogy esetleg a gumi rugalmasságát használják ki a rugalmas felfüggesztés helyett. A nagy (ipari) gépeknél tudtam, hogy az általad leírt módon van megoldva a behúzás...
Szia! A juhar - legutolsó és egyben első - tapasztalatom szerint ölég kemény fa. Simán jó lehet gyalupadnak is - hintalónak egyre jobb, kismókus kezdi megszeretni :-) A jó hosszvágó lap meg bármihez kellhet, szóval ... nálam bevált a vékony Freud így csak bátorítani tudlak hogy vedd meg. Én őt vettem anno (kopipészt az ajánlatból, a Szerkertől):
Szia! örülök hogy neked bevált 1500- ért ez a derékszög. Nekem van 4-5 darab és ami talán nevetséges, hogy van olyan eset amikor minimum 3-at is kipróbálok egy kritikus feladatban. Ezt azonban meguntam és ráadtam a fejem egy olyan vásárlásra, amitől a falnak is lehetne menni. Egyenesen Amerikából ingyen postával 122 euro- ért megvettem a STARRETT kombiderékszöget eredetiben.
Nehézkes a gépet be-kiszerelni és pontosan függőlegesbe állítani. Az asztalán nincs olyan rész amihez fixen nekinyomhatnád az anyagot, csak a rajta levő kis satuba tudod befogni, az meg nem igazán tud megfogni egy 3-4 méteres munkadarabot
Ha jól emlékszem 25mm-es zártszelvényt még át lehet vágni új koronggal az én Bosch gépemmel, de annál nagyobbat már forgatni kell. Persze lehet hogy más fajta géppel jobb a helyzet.
Esetleg úgy használható lehet, ha valami fix lapra rá van rögzítve, és a gépet nem kell ki-be szerelni, szóval ha fix berendezésként használod és van másik géped szabadkézi használatra.
Az sosem baj, ha valami többet tud, mint amit várnak tőle.
A megoldás egyszerű: csak addig tekeri fel az áramot ameddig a hálózata bírja.
Egyrészt a max áram fölötti plusz még mindig ott van tartalékban, ha esetleg valaha szüksége lesz rá, másrészt nem biztos, hogy csak otthon fogja használni.
Egyébként pedig érdekes dolog az invereteres hegesztő. Másképp terheli a hálózatot.
Nekem egy olasz Fidaty 1600-as (150A-es) van és egyszer úgy jártam, hogy egy külső munkán pár perc hegesztés után váratlanul lekattant az automata. Elmentem, hogy felkapcsoljam és akkor lepődtem meg, hogy csak 6A-es volt a kismegszakító. Egy ilyen kismegszakítóval egy hagyományos trafós hegesztővel (pl. Hetra 100-as) az ívgyújtásig sem jutottam volna el, ezzel meg 1, 5-ös falvastagságú zártszelvényt varrogattam kb. 2 percig.
Abban teljesen igazat adok neked, hogy házi batkács, vagy kisipari temelés szintjén inveteres gépnél még a 100A-es beállításra is viszonylag ritkán van szükség.
Ezt így kapásból nem tudom megmondani, nem kerestem külön egyengetőt. De az a kombi gyalu valahol 350-400kHUF áron szokott lenni.
Emiatt írtam.
Mostanában a HC 260at, a DeWalt DW27300at, meg a 733at, meg a Holzmann ilyen kategóriás gépét néztem, hogy ha dobom az Einhellt akkor melyiket válasszam.
Szia! Talán ezen a fórumon olvastam , hogy gyalupad készítéshez a juharfa jó megoldás lehet. gondolkodom egy asztallap készítésén . Akkor kalkuláljak hozzá egy vékony freud körfűrészlapot is?
Részemről csak annyit mondhatok, hogy nemrég vettem egy 130 amperes jószágot. Barkács célra bőven elég. Harminckettőbe fájt (eddig már megetettem vele vagy kétszáz pálcikát - két hét alatt), de ha valami szopóka van, akkor elég az útba eső üzletbe bedobni és az eladó lemeccseli a dolgot a garancia ügyében a szervizzel (net vs. helyi bolt). Szvsz. gyorsabb és olcsóbb, mint postázni, levelezni, s egyebek. Nem mellesleg a 25x25x2 zártszelvényt először simán átégettem vele, mert kicsit több ampert ad, mint ami a kijelzőn szerepel (58 vs. 95 - utóbbi le lett mérve lakatfogóval), ez biza hubás mukodésre enged következtetni - de elmegy. Ha nem huzalelektródás, akkor bőven belefér az emberfia az 'üzemeltetési keretbe', mer ugye mire az ember leveri a hegről a salakot, felpolírozza a második menetre, addigra lesz ideje pihenni az inverternek.
Ha derékszögben lévő vasdarabokat kell hegeszteni, akkor tudom javasolni a mágneses derékszöget... A 45°ra is jó. Nem szerszámgyártói pontosság, de csodajószág, nem ráz és relative olcsó. Meg nem is kidobott pénz - volt vagy 900 darabja a kicsinek.
- Vettem egy Einhell kombit. Nagyon rossz volt a vastagolója, nagyon kényelmetlen volt átállítgatni.
- Ezért vettem egy Dewalt vastagolót. Einhellhez ég és föld.
- Miután megtapasztaltam a Dewalt érzést, fájt a fogam egy jó egyengetőre is. Nem találtam 230V-os csak egyengetőt, ami jó lett volna, sőt szinte semilyet.
- Ezért vettem a Bernardo kombit. Einhelltől elköszöntem.
Ha a talpas háromszög vonalzóról írsz, nekem is Praktikeres van - ha jól emlékszem, talán még én írtam, hogy az enyémek közül ez volt a legolcsóbb, és legpontosabb :) Lehet, hogy a tied száálítás vagy tárolás közben valahogyan megsérült ?
Én egy Metabo DH330-at használok, bár eddig még csak fenyő deszkákat gyalultam vele, de azt teljesen problémamentesen. Ha valamire kíváncsi vagy, szívesen megnézem/lefotózom.
Bőven jó! Még a 130 -as is többet tud mint ami nekünk kell. 90 A-el nem állt le egyszer sem amikor lépcsővázat hegesztettem. Benne van a leírásban hogy hány A-hez mennyi a bekapcsolási százalék.
Kollégámmal szintén itt vettünk egy I-weld 160-at talán, hát az kb kétszer olyan nehéz és bizony vannak olyan helyzetek amikor jobb ez a kisebb,pl amikor létrán állva kell valamit meghegeszteni.
A Dwealt vastagoló számomra annyira megfelelő, hogy a Bernardo ezen funkcióját ki sem próbáltam. Nem kell állítgatnom így az egyengetés és vastagolás közben a gépeken. Az Einhell-ről nem nyilatkozok. Annyira más kategória, hogy lehetetlen összehasonlítani az előzőekkel.
Pedig a "gépvásárlós" topik pont a kezdőknek (is) lett kitalálva. Szóval nyugodtan kérdezz csak.
És ne úgy mint én, hogy megvettem az inverteremet, MAJD benéztem oda egy leba**ásért, (minek vettem játékszert, annyi pénzért jobbat is lehetett volna) hanem érdemes fordítva :)
Ha nem egyenletesen húzza be a vastagoló az anyagot, akkor előfordulhat egy lécen belül is ekkora eltérés. Ugyanis a forgó gyalukés "ráüt" a fára és ott átmenetileg egy picit összenyomja azt. Ha lassul az előtolás, akkor több anyagot választ le a kés, mert a benyomódott fa felülete rugalmasan "visszaugrik", amibe ott így újra belekap a kés. (Ezért szoktak "hullámok" lenni a lécek elején és végén, mikor a továbbítás bizonytalan és elakadva egy-egy helyen folyamatosan éri a kés a fát.)
Valahol ez szépen, tudományosan le is van írva, de most ne kérdezzétek hol...
Egyébként egyszerűen leellenőrizhető - akár felül a simító oldalon. Egy pillanatra le kell állni a fa tolásával és máris lesz egy haránt bemaródás.
A fa rugalmassága miatt, azonos beállítás mellett egy picit más lehet a vastagolón áteresztett puha és keményfa vastagsága is.
Tudtommal ezeknél a kis gépeknél gumihengerek továbbítják a fát, (talán a hengerek tengelye is fix és nem követi rugalmasan a fa vastagságát), így a gumihenger megcsúszása, különböző mértékű benyomódása miatt nem meglepő ha változik az anyag sebessége.
Akarok venni egy hegesztőt, ki is néztem az Iweld Gorillát. Az egyik e-boltban megláttam 33ezerért, örültem mint majom a farkának. Be is dobtam gyorsan a kosárba, majd a fizetésnél derült ki, hogy +ÁFA...
A 42ezer sem sok, de most nem volt annyi a számlán.
"Közben most jó elbizonytalanodtam, mert van előnye is, ha a fűrészlap a steller felé dől, hiszen ebben a szituációban véletlenül sem tud pofán csapni a fűrészlap és steller között megszoruló munkadarab. Szóval, hogy is van ez? :)"
Hááát, úgy, hogy olyankor nem fogat "húz", hanem kiherél....... :-P Aztán lehet eldönteni, hogy kinek melyikre van nagyobb szüksége... :))
Ha a steller felé dől, akkor hogyan vágsz pl. háromszög keresztmetszetű takarólécet?
És tudom hülye kérdés .... de mivel mérsz, és mindig ugyanott (pl deszkák/lecek közepén, elején) teszed? Nem csal a mérőeszközöd esetleg?
Illetve: ha az elején/végén mérsz a deszkának, az ugye megvan hogy néha belekaphat vastagoláskor az anyag elejébe/végébe a kés, néha alig észrevehetően. Ezért én mindig a közepén mérnék a deszkának.
De amúgy .. hogy? Beállítasz egy adott vastagságot, minden lecet áttolsz hogy hallhatóan van anyagleválasztás, végig, és így jön ki a majd 1 mm különbség??
Gondolom ez csak úgy lehetséges hogy egyik lecet a jobb oldalon engeded át, a másikat a balon és az asztal nem párhuzamos a késsel. De azon sztem lehet javítani, nekem is kellett a Metabo HC 260-on. Sörösdobozzal hézagoltam ki az emelő egyik oldalán, azon a részen ami az orsón fut, amin a vastagoló asztal támaszkodik fel. Mondjuk nekem emlékeim szerint csak 0.1mm környékén volt a különbség.
Egyébként ez a legjobb ebben a fórumban, legyen is itt sok-sok ajánlás és lebeszélés a különböző szerszámokról és gépekről. Marketingdumákkal tele van aaaa... padlás, de a lényeg a valós tapasztalat. Én mindenkinek hálás vagyok, aki megosztja a véleményét az általa használt cuccokról.
Igen, ezért kell egy jó merev vázat csinálni neki. Az enyém alapvetően egy helyen szokott lenni a műhelyben, ott megjelöltem a kerekek helyét, amik csak azért vannak rajta, hogy szükség esetén el lehessen tolni az útból. Azért ezen a szélességen már maga a vágott anyag is hajlik annyit, hogy majdnem mindegy legyen a lapok végei között 1-2 mm szintkülönbség.
A hézagmentes betét a képen csak a tesztverzió volt (talán oda is írtam), ezért nem számított a görcs, azóta keményfából van már egy új.
Ha a lap a steller felé dől, és mondjuk teljesen el van vágva a munkadarab, már csak ki kell tolni, akkor ebben a szituban nagyon könnyen tud belekapni a fűrészlap, és onnantól szokott olyat csinálni, hogy az asztal síkjában visszatolja ezerrel!
Jó esetben elsuhan a derekam mellett, roszabb esetben hasbaver.
Először arrafelé dőlt az én gépem is, aztán átalakítottam, mikor párszor így jártam.
"hiszen ebben a szituációban véletlenül sem tud pofán csapni a fűrészlap és steller között megszoruló munkadarab. "
Na de ha szögben vágsz, akkor a leeső darab amúgy sem tud pofáncsapni :) Hisz az eldőlő fűrészlap megakadályozza ebben. (a másik oldalt meg tolod, lefogod, az meg ugye azért nem).
Ezért én még mindig a stellertől "eldőlő" lapra szavazok, nem a "rádőlőre".
Célszerű és praktikus asztalt kapott az a Bosch PTS10-es! Gratula!
Ilyenkor mindig az merül fel kérdésként bennem, hogy vajon az aljzat kellően sík-e, mert ez alapfeltétele annak, hogy egy nagyobbacska asztal lapja valóban sík maradjon minden helyzetben.
Egyetlen apró kritikus megjegyzés: a fűrészlap köré szerencsésebb lett volna valamilyen egyenes szálirányú, göcsmentes anyagot választani, mert ez így vetemedhet. Persze, nagyjából megoldottad a problémát, mert van benne négy csavar... :)
Azt pedig, hogy melyik oldalon van a steller, már régebben is kibeszéltük, éppen csak a konklúzióra nem emlékszem, csak a saját elképzelésemre, miszerint egyfelől számít a jobb- vagy balkezesség, illetve, hogy a fűrészgép konstrukciója szerint balra vagy jobbra dől-e a fűrészlap 45fokos vágásnál. A barkács gépek döntő többségének a lapja balra dől, kivéve az Einhell formatizálónak mondott gépe, meg éppen az én metabom. És az én gépemen is a jobb oldal a kihúzható, azon van inkább a steller, szóval nem is tudom...
Közben most jó elbizonytalanodtam, mert van előnye is, ha a fűrészlap a steller felé dől, hiszen ebben a szituációban véletlenül sem tud pofán csapni a fűrészlap és steller között megszoruló munkadarab. Szóval, hogy is van ez? :)
Téged nem idegesít az a hülye kormánykerék formájú előtoló? Nagyon nem esik kezemre, ha nem fogom meg elég hátul, gyakran fogást kell váltanom rajta. Valami átalakítást biztos, hogy fogok eszközölni...
Ugyan neked válaszoltam de általánosságban értettem.
Annyi embernél vagyok már "bűnös" hogy a nagy számok törvénye alapján ... :)
PBD40-et a mai napig megelégedéssel használom, a héten fog megint sokat dolgozni, 18mm vastag rétegelt pogácsákat gyártok a hengercsiszolómhoz, különböző átmérőkkel. Mire figyelj? Ne csimpaszkodj bele teljes testsúllyal :-) Oszlopa azért nem félcenti falvastagságú cső, de érzéssel mélyebb/nagyobb fúrások is simán mehetnek.
A PTS10 nél nekem tényleg csak a kicsi jobboldali vezetős vágókapacitás volt "gond", de te ezt már megoldottad, nem is akárhogy.
Igen, élőfát ritkán vágok (legutóbb Bari kollégával nyiszatoltunk vastag juhar pallót). Legalábbis ketté, natúr fánál inkább "egyengetésre" használom az asztalit.
Először (elvileg "száraz", sztenli nedvességmérő 12%-ot mutatott) akácnál lestem jó nagyot és tanultam meg, micsoda feszültség van egy ilyen fában. Délelőtt levágtam, tökegyenes, majd délutánra meghajlott mint valami íj ... :-O
Persze élőfánál, ami vetemedhet rá a lapra vágás közben, óvatosan nyomjuk ballal ferdén befelé, mert a lap túloldalán, ahol felfelé kapkodja a fogait, nem túl szerencsés, ha felkapja az anyagot
Én meg amíg el nem vágja, így tolom. Főleg "nagy" táblánál, mert azért simán elmászik a steller mellől kicsit ha nem segítek rá ballal. Aztán ha átvágta rögtön a ballal kicsit elhúzva a laptól. Jobbal pedig lendületesen ki a steller és lap közül, kicsit igyekezve a steller felé is tolni. És persze hasítóékkel. És a jobb kézben persze tolófával, ha szűk a vágás.
Én is a jobb oldali, steller felőli anyagot tolom, marhaság a másikat tolni, sokkal könnyebben befeszíted a steller és a lap közé, és akkor lesz a baj..
Kisebb-nagyobb erőszakkal sok minden elérhető :) Nézzük a mechanikáját: a steller a fűrészlap jobb oldalán van (nálam mindig), azaz, a bal oldalon a munkadarab 'szabadon' mozoghat - következmény: a laphoz nyomás igen gyorsan ellenhatás nélkül marad, tehát a visszalökés intenzitása valószínű nem túlzott. Ellenben a túloldalon ott a steller, és a befeszülés miatt (!!) létrejövő erőhatás, mint egy tárcsafék betétjét szorítja a laphoz a munkadarabot. Ekkor majdnem tökmindegy, hogy felkapta-e a hátára a lap a beszorult munkadarabot, vagy csak hátrafelé löki, az erő intenzitása nem összemérhető a szabadon mozgó másik oldalt érő erőhatással, sokkal intenzívebb. Ha ilyenkor a munkadarabot is a hátára kapja a fűrészlap, a jobb oldali támasztás miatt pörögve, mint egy shuriken (ninja dobócsillag) suhan hátrafelé a munkadarab. Teljesen más a szituáció, ha szabadkézi tolással, keresztvágást végzel - akkor bizony nem fogsz tudni elugrani a képedbe repülő fadarab elől. Ez utóbbi vágást nem szabad csinálni, mert a legkisebb elfordulás esetén jön a rakéta :(
Mindig a fűrészlap bal oldalán tolod a táblát és mindig az legyen a szélesebb.
Hááátttt.... Biztosan igazad van, de ha a bal oldali tolást betartottam volna, nem biztos, hogy nem szenvedek komolyabb sérülést. A visszarúgás eddigi tapasztalat (és néhány youtube-os video) alapján MINDIG a lap bal oldala felé röpíti el az anyagot ! Legutóbb plexi lapot vágtam, és valahogy, a vége felé egy picit elfordulhatott (??), lényeg, hogy én a fűrészlap jobb oldalán, a steller felé álltam, a plexi lap pedig, mint egy shuriken, elröppent mellettem, és a garázsajtón csattant. Amiatt álltam a jobb oldal felé, mert attól tartottam, hogy esetleg elpattanhat a plexilap (kb. 10mm vastag), arra gondoltam, hogy a szilánkok röptét a steller valamelyest gátolni fogja.