E topik a http://www.fortepan.hu gyűjteményben fellelhető városképek, részletek, helyszínek, esetleg korszakok-időpontok, személyek, járművek beazonosítására szolgál. A honlap szerkesztői az itt olvasható azonosításokat veszik át.
A Fortepan új kulcsszó-címke rendszeréről a Fortepan címkézés topikon kaphattok bővebb információt. Testvértopikunk a Budapest anno...
A Fortepanhoz lazán kapcsolódó egyéb témákkal forduljatok a
Kávézóna a FortePan-hoz topichoz
Elől Tamás Ervin újságíró és Cserje Zsuzsa színésznő, színházi kritikus, dramaturg, rendező, mögöttük Kertész Péter újságíró és Szőke Sándor újságíró látható.
A képet Kertész Péter és Cserje Zsuzsa azonosította.
Az elmúlt napok bőséges cimketerméséből az ide vonatkozó java
88721: Feneketlen tó 88936: Sebő együttes és Sebő Ferenc 88590, 88591: Koncz Zsuzsa 88615: Felszabadulás tér 87124: Gödöllő 89598: Gödöllő, Szent István Egyetem 89597: Gödöllő, Szent István Egyetem 89620: Pásztor Béla 89974: Zalatnay Sarolta 89305, 88608: Császár uszoda 89111: Aczél György 89149: Vikidál Gyula 89150: Schuszter Lóránt 88255: Úttörő Áruház, Kádár János 88275: Alfonso
87898 Budapest VII. VIII. Rákóczi út, a Szabadság szálló árkádjai alól a Baross tér 4-5 sz. felé nézve. 87900 Budapest, VIII. Baross tér, Keleti pályaudvar.
szerintem Skála Budapest Nagyáruház - a szuterénben lévő élelmiszerosztályt a kép jobb szélén látható galéria (a Schönherz Z út felől érkezve a földszint) keretezte, ahonnan a mozgólépcsők indultak az 1. emeletre. Lásd:
A 87172 se nem Szamostatárfalva, se nem Szamosbecs, hanem Komlódtótfalu, Kisfaludy u. és Móricz Zs. u. sarok!
A 49-es út ugyanis régen egészen más nyomvonalon futott, mint ma.
Csengerről egy azóta már elbontott hídon át keresztezte a Szamost, majd Komlódtótfalun át vezetett tovább. Az 1970-es árvíz óriási pusztítást végzett a környéken, Komlódtótfalu majdnem teljesen elnéptelenedett, a fentről.hu képén is látszik, hogy ahol ma alig van pár ház, a hatvanas években még sűrű beépítés volt. A híd az árvízben megroggyant, így később új nyomvonalon, Csengert is tehermentesítve új út és új híd épült.
"Pathelin mester c. előadás, 1978 v. 79., tanyaszínház, rend. Mrsán János, szereplők: Mikó István, Kulka János f.h., Incze József f.h., Lang Györgyi f.h., Monori Balázs zenész"
Magyarország, Budapest, VIII. kerület, Ludovika (Kun Béla) tér Munkásmozgalmi harcosok emlékműve (Olcsai Kiss Zoltán, Farkas Aladár, Herczeg Klára, 1967)
Örömhír! Cserje Zsuzsa színésznő, színházi kritikus, dramaturg, rendező a jobb oldalon mosolygó hölgy. Megígérte, hogy rövidesen pontos információkkal fog nekünk szolgálni.
Közben megnéztem, régen a 49-es út Csengeren át vezetett, az elágazás Komlódtótfalun volt - az tényleg 5 km. Gondolom, az árvíz után építhették a Szamos hidat a mai helyére.
csak két kiegészítés, lehet hogy lényegtelen. 1972-es újságban van ugyanez a fotó (Gózon Gyula emlékei cikkben), az aláírásban "Könyves Tóth Erzsi " szerepel. Valószínűleg ez sem olyan fontos, de mielőtt eltenném a forrást, gondoltam megosztom.
A 89896 helyszíne talán ugyanaz, mint az 1952 és 1953 helyszíne. Egyetértek Ády-val abban, hogy ez nem biztos, hogy Hajdúszoboszló, hanem lehet, hogy egy szabadtéri kiállítás helyszíne valahol máshol. Elsőre azért került fel Hajdúszoboszló, mert a 1953-n látható szobor ma ott áll. Az 1952-n látható szoborról azonban kiderült, hogy Oroszlányban található, a 89896-n látható Munkácsi Mihály szobor (Palotai Gyula, 1974) pedig ma Zalaegerszegen található. (az Ülő nő szobrot nem tudtam biztosan azonosítani) https://www.kozterkep.hu/~/18770/Munkacsy_Mihaly_Zalaegerszeg_1974.html
Nagyon köszönjük, hogy felajánlotta a képeit a fortepannak és így a köznek.
Nekem személy az tetszik a képeiben, hogy tele vannak mozgással. Sok statikus képet látunk itt és a fortepanon és laikusként mi is valószínű ilyesféléket készítenénk. Az Ön képeinél a képek kétdimenziós világa valahogy megtelik élettel és dinamikával. Fantasztikus.
-Ha nem is ment minden ilyen egyszerűen, de az évtizedek alatt igyekeztem bizonyítani. Idestova ötven éve lótottam-futottam, s egyszer csak azt vettem észre, hogy átadják helyüket a fiatalok a metrón, de ami talán még bántóbb: Kezétcsókolommal köszönnek vissza a tinédzser lányok, ha bemegyek egy klubba, iskolába.-
Ezen meg ne tessék szomorkodni! Sokáig mérgelődj azzal,hogy átadják a helyet a fiatalok.
Amikor Tamási Miklós barátom felvetette, hogy a Fortepan oldalán lehetőséget kaphatok, hogy életem korábbi időszakában készült anyagaimat bemutathassam, nagy megtiszteltetésnek, különös kihívásnak vettem a felkérést
Szinte abban az időben fejeztem be a Magyar Rendőr kidobásra szánt negatív anyagának feldolgozását , hála Kincses Karcsi barátom hathatós segítségének. Az eredmény látható az interneten a
A fotografálással 1964-ben, a debreceni Tóth Árpád Gimnáziumban ismerkedtem meg autodidakta üzemmódban. Mondhatom: szerencsém volt, érettségi után Budapestre költöztünk, s hamarosan jó barátságba kerültem a Magyar Ifjúság szerkesztőségével, nevezetesen Kotroczó Istvánnal. Öt évig cipeltem hatalmas táskáit, mígnem 1969-ben felvételt nyertem a Pest megyei Hírlaphoz, majd 1972-ben lettem az Ifjúsági Magazin munkatársa.
Erre mondják: sínre kerültem!
Ha nem is ment minden ilyen egyszerűen, de az évtizedek alatt igyekeztem bizonyítani. Idestova ötven éve lótottam-futottam, s egyszer csak azt vettem észre, hogy átadják helyüket a fiatalok a metrón, de ami talán még bántóbb: Kezétcsókolommal köszönnek vissza a tinédzser lányok, ha bemegyek egy klubba, iskolába.
Tudomásul kell vennem: megöregedtem! Ez volt életem egyik legszomorúbb megélése. Igen: elmúltam 70!
Szerencsére itt vannak körülöttem a negatartó mappák, benne a filmek, azaz életem dokumentumai.
Sorvezetőnek pedig a naplóim, amelyekbe minden nap minden eseményt feljegyeztem.
Amennyiben segíteni tudok, természetesen szívesen teszem!
87739-87742: Magyar Hajó-és Darugyár Balatonfüredi gyáregysége
A 87742.-n látható hajó egy 837.-es típusú jégtörő hajó ( JÉGTÖRŐ X, XI, CAKOR? VUCEVO)
A 87743 és 87745 szerintem a hajógyár régi gyárépülete Balatonfüreden. Itt építették a műanyag testű csónakokat és vitorlásokat. Jó eséllyel idetartozik a 87744 is.
88765, 88766, 88771, 88773 Budapest XV. Újpalota, háttérben a Páskom park épületei. 88772 Budapest XV. Újpalota. 88778 Budapest XV. Újpalota, Késmárk (Cservenka Miklós) utca, háttérben a Nyírpalota utca 1-21. hátsó frontja.
A polcon a Fiatalok című szobor terve látható. Mindkét képen meg a Halaskofa című szobor változata látható. Sajnos a szobor nem ismerős, lehet hogy fel se állították, csak egy terv.
Csak felvetés. 88870-től 88879-ig. Itt kazánokat gyártanak? Ha igen, a szomszédos képek alapján valószínű lehet a Magyar Hajó- és Darugyár Kazángyár gyáregysége.
Jogos és igazán élesszemű meglátás! Elég becsapós így ez a három kép egymás után... Mit gondolsz, lehet a 88920 talán a Dagály utcai megálló s háttérben a Frangepán utca sarokház?
88901 Budapest XIII. Váci út, szemben a Dagály utca torkolata. 88902 Budapest XIII. Váci út, Váci út - Fáy utca sarok. mint a 18830 88904 Budapest XIII. Váci út, a Láng gépgyár előttről a Forgách utca torkolata felé nézve. 88905 Budapest XIII. Váci út, villamosmegálló a Váci út 140. előtt a Dagály utcánál. mint a 18832 88911 Budapest XIII. Váci út a Frangepán utca torkolata előtt. 88912 Budapest XIII. Váci út a Turbina utca torkolata felé nézve.
88910 Budapest XIII. Váci út a Dózsa György út torkolata előtt, szemben a Vízművek épülő toronyépülete. Az előbbi négy felvételt az épülő toronyból készíthette Urbán Tamás.
Namost érdeklődnék hogy a 89453-mal együtt készült még ugyanott vagy 5-10 fénykép ahol én is rajta vagyok. (meg a feleségem) Ha ez megvan, azok nem lehetnek esetleg meg?
Toldy gimnázium 125 éves évfordulójára kiadott évkönyvbeli.
Ez még nem megfejtés, csak figyelem felhívó kezdeményezés. Középen Horváth Gyula, balra tőle Benkő Péter, jobbra tarka ingben Bodrogi Gyula, mögötte Paudits Béla.
Osztálytársaim. Giskével, Kopyval szinte minden héten. Ebben a sorozatban, mely a 125 éves évkönyvben jelent meg, én is 3-4 képen rajta vagyok. Érdekes, azokat nem találtam.
2600 fotó, több mint ötszáz helyszín, egy fél élet. Ha kiváncsi, mivel töltötte napjait Urbán Tamás a hetvenes években, nézze meg itt! http://www.fortepan.hu/?view=new
Kicsit komolyabban: a Fortepan történetének újabb fordulópontjaként, egy klasszikus fotóriporter életművét szeretnénk megosztani Önökkel. Urbán Tamás a Pest Megyei Hírlap, majd az Ifjúsági Magazin riportereként közel százezer kockát exponált 30 év alatt. Ebből a hatalmas, sokféle, mégis egy irányba tartó életműből első körben az 1965-1980 közötti képeket válogattuk ki. Ha csak a közéleti szereplőket nézzük a lista hihetetlen, Alfonzótól Zalatnay Saroltáig tart, utóbbiról talán a legelső fotót is Tamás készítette. Mi mégis a névtelen, ismeretlen szereplőket választanánk, az ívhegesztő srácot az Újpesti Hajógyárból, az esőben dobfelszerést húzó road-ot, akit senki sem hívott még road-nak 1975-ben, vagy a margitszigeti mozgó-lottóárust, ha volt ilyen állás. De szerencsére nem kell választani, hisz a Fortepan szerverén békésen megfér egymás mellett mindenki.
Ha az előbb azt írtuk, hogy egyirányba tart az életmű, talán meg is nevezhetjük ezt az irányt. Sőt, meg is mutathatjuk! Három sorozatra szeretnénk külön felhívni a figyelmüket, mint Urbán Tamás szerintünk csúcs-dolgaira. Az első az 1973-as Budapest centenáriumi sorozat, erről külön is írtunk már, válogatott dícséreteket
A második egy vidéki riport lehetne, már a címe is szívbemarkoló, Magányosok Klubja Pécsett. De milyen klub ez és milyen magányosok táncolnak itt! És hová bújt el a fotós, hogy megmutathassa őket bombajó anyag. http://www.fortepan.hu/?tags=&x=0&y=0&view=query&lang=hu&q=89172
A harmadik sorozat átvezet minket a nyolcvanas évek Urbán Tamás-i világába, amit jövőre szeretnénk majd feldolgozni. Egy szóval is leírható, a Bűnről lesz szó. A helyszín Aszód, a fiatalkorúak börtöne, az időpont 1974-75. Közel ötszáz fotót készített itt a szerző megfejthetetlen okokból. A publikálásra esélye sem volt, az aszódi kiállítás megnyitóját (mert Tamás a szereplőknek mutatta meg a képeket először!) a BM kontrollálta. De bárhogy is, a magyar fotótörténet ritka őszinte, meghitt és drámai sorozata készült itt. Tessék elmerülni benne! http://www.fortepan.hu/?view=all&lang=hu&img=89548
A rövid bevezető végére kívánkozik még valami. Szeretnénk, ha a képek mögött, mellett látnák a szerzőt is, aki több mint ötven év fotózás után, hihetetlen energiával, precizitással, már-már megszállott módon szeretné megmutatni Önöknek ami volt. Ami ő volt, és amik mi voltunk. Fogadják szeretettel, és ha van kedvük köszöntsék Urbán Tamást, pl itt: https://www.facebook.com/FortepanArchivum/timeline/
Nem néztem utána, de pl. az oroszlános biztosan volt, mert az egyik fiú a szomszédomra hasonlít és azt már régebben is láttam.... lehet hogy máshol? ...
A linkelt képen (89131) az orgonánál hanyatt Gidófalvy Attila, mögötte Lugosi László gitáros, előtte Nagy Feró áll, hátul Miklóska Lajos (basszus). A nekünk háttal álló, csíkos pólós lány még 1-2 képen feltűnik.
89130: Gidófalvy, Lugosi
89129: Donászy Tibor dobos
89128: Gidófalvy
89127: A csíkos pólós lány, aztán Gidófalvy, Nagy, Lugosi
89126: hátulról: Donászy, Miklóska, Lugosi, Gidófalvy, Nagy
89131: Ezt csak a rocktörténeti érdekessége, ritkasága miatt: Beatrice, de még Gidófalvy a billentyűs (a Karthago előtt), és még nem Lugosi „Suta” a szólógitáros – aki egyébként a napokban hunyt el.