Vigyázz, ma már ilyeneket nem engednek kézi előtolással használni (kivéve talán az 1.) Életveszélyesek. Nemcsak a koruk, de a kialakításuk miatt is. A házibarkács megoldások tekintetében csak Jacát tudnám ismételni. Ezek 6-8-10000 rpm-mel forognak.
Szerintem, bármennyire is igyekszik titkolni, arra gondolt, hogy van neki egy függőleges tengelyű asztalos marógépe és arra szeretné ráapplikálni a gyalutengelyből átalakított szerszámot. Gondolom a szokásos 30mm-es a géptengelye, és az eldarabolt gyalutengelyt akarja erre ráhúzni. Anno sok ilyen ékléces szerszám volt, van nekem is egy valahol, bár gépem nincs hozzá, és az sem biztos, hogy merném használni.
Ubammeg. A testi épséged még drágább. Ha nincs kiegyensúlyozva, megeszi a géped. Ha nem jól rögzíted a kést, kirepül, és lyukat üt. Nem nézi, hogy miben, és az embernek nem tesz jót, ha több lyuk lesz rajta, mint ahánnyal született.
Nem azt kérdeztem hogy mit akarsz vele hanem, hogy mit vársz tőle, bár a nyegle válaszod végső sorban mégis eredményt hozott.
A válasz : NEM.
A gyalutengely egy normál csapágyazású a gyalukések fogadására kialakított tengely. Igaz ez a spirálkéses tengelyekre is de főleg a régi stílusú ékléces vagy szorítócsavaros tengelyekre. A marószerszámban viszont van egy egészen másképpen kialakított szerszámbefogási mód ami sokféle lehet a legksebb patronos méretektől a nagyobb speciális megfogókig.
Ami a lényeg. Egy gyalutengelyt nem fogsz tudni befogni egy rendes marógépbe.
Marógépre vannak ezek a cserélhető HSS profilra köszörülhető késsel ellátott marófejek. Sokért adják, a gyalutengely meg olcsó. Több darab is kijön belőle. Egyébként van is itthon valahol de vagy 30 éve nem lelem. Hogy mit akarok vele? feltenni a marógépre és használni.
Megy műszakira a kocsi némi küszöbcserével, meg kell rá gumi is. Tartok tőle, olcsóbban szeretém megúszni. A fűnyírómotor viszont nagy ötlet, pár éve kifogtam a közelben egyet 5000-ért. Igaz, azt azóta is használom, de hátha valaki szabadulni akar valami kisebb darabtól.
USA-ban. Emlékeim szerint ő már talán kint született. Telekomm bizniszben dolgozik. Bár asszem dolgozott Magyarországon is, valamelyik nagy mobilcégnek. Vagy az unokaöccse, ő itt él és eredetileg asztalos?
Piacra dobnám a Bosch PBD 40 asztali állványos fúrógépemet. A gépen mostanában cseréltem ki a csapágyakat rendes minőségű golyóscsapágyakra. Csapágycsere óta gyakorlatilag nem volt használva. Megkímélt állapotban, kozmetikailag is rendben, a gépasztalon látszik némi abuzálás nyoma.
A Szerszámoutletben 110e , de csak rendelésre. 80-ért gondoltam meghirdetni, de fórumtagoknak csak most 75 000,- Ft , vagy, ha drágállod, de nagyon kellene, tégy ajánlatot. Egy hét "no question" visszavételi gari eredi állpotában. Személyes átvétel Bp. II. ker.
Aki nem ismeri a gépet: konstanselektronikás, digitális fordulatszám-szabályozású asztali állványos fúrógép, gyorstokmánnyal. 700W. A maga ár- és műszaki kategóriájában nem nagyon van konkurenciája.
Köszi. Asszem nem vágom el. Marad egyben, magamnak lesz, ha picit megkagylósodik, az sem tragédia.
Tavals volt szerencsém megismerkedni Frank Klausz fiával. Ott láttam egy dohányzóasztalt, aminek a lapja egyetlen , vágatlan darab, úgy jó egy méter széles deszkából készült. Valami trópusi fa volt.
A mult heten beszelgettem az oktatoval, hogy 30cm szeles deszkabol szeretne egy ismerosom eloszoba falat szelezetlen deszkabol, akkor mondta, hogy mar az is segitseg ha kozepen kettevagom es osszeragasztom, mert meg van szakitva rost...
Vagy elgavom kozepen es ugyanugy osszeragasztom, vagy nem csinalok vele semmit :).
Térelválasztó harmónikaajtót csinálnék, 200x45 cm-es szárnyakkal. Van nagyon szép, csomómentes, műszárított lucfenyő deszkám. Húrmetszett, szép flóderos. Kijönne belőle a keretszerkezet 110x25(-26?)mm méretben. Igazándiból nem akarnám tömbösíteni, nagyon szép a rajza, szép a fa, lazúrozva lenne. A műszárítás után már vagy 2 éve áll, eddig nemigen vetemedett. Mit gondoltok?
Vagy tömbösítsem, esetleg csíkozzam fel rendesen és csináljak vastagabb, erősebb, álló évgyűrűs anyagot belőle?
Nyilván a 3. verzió lenne a legtutibb, de dupla anyag, soxoros idő....
2x epoxyval ragasztottam. De nem az volt a szűk keresztmetszet. Kb fél centi mélyen süllyesztettem be az alapba, de tőből tört el, plusz gondolom a letört nagy lapát rongálta meg pár másiknak a sarkát.
Sztem vékony is volt a plexi (asszem 2mm?) meg kellett volna tán teteje is neki. Aztán rájöttem hogy van elég erős a motor masszívabb járókerékhez is, így lett aztán falapát a járókerékben.
Még egy adat lehet érdekes: anno vettem egy anemométer-t, csináltam vele egy légszállítás mérést a home made elszívómra.
Köszönöm! A plexit mivel ragasztottad? Én a hűtő zöldséges dobozát Metil-etil-ketonnal, és nagyon stabil lett. Persze ennek ellenére nem kísérleteznék vele, főleg, hogy nincs itthon :) A motoron viszont kiakadtam, hogy tud dugófordítás után irányt váltani. A védőföldön volt, a segédfázis kondenzátor?
"Ma már nem csinálnám a lapátkiosztást szimmetrikusra a sziréna hatás elkerülése miatt."
:O
Várj, a sziréna-hatás az amiatt van mert szimmetrikus a lapátkiosztás? Ezt én is utáltam(lom), pont ez jutott eszembe mikor először teszteltem, hogy kicsit légvédelmi sziréna hangja van. Nekem kicsit túllógtak a lapátok a kerék alapján/tetején, így:
Ezeket levágva, végüket lekerekítve sikerült ~4-5 db zajcsökkentést elérni, 69-70 db zárt pincében, ~2m-ről mérve. Minimálisan a sziréna is tompább lett, de azért megmaradt.
Nade ..,. ha nem szimetrikusan, akkor ... hogy? Hogy a járókerék se rázza szét pl a motor csapágyazását, meg mást se.
Gondolom nem úgy érted az asszimetrikust, hogy pl 6 db lapát esetén "random" szögekben követnék egymást a lapátok, nem pedig 60 fokonként.
"Nekem csak 2020-ig engedi visszanézni a hozzászólásaid. "
Ezer éves bug, sztem többen jeleztük már az "üzemeltetésnél", de ezt már ebben az életben nem fogják javítani (sőt, ahogy hallottam mást se ...). A vicc hogy részletes kereséssel mélyebben nyúlhatsz a fórum bugyijába. Hozzászóló: 409. Kersendő szöveg, pl: elszívó
Tán pont 409 (meg persze Matthias Wandel) után kaptam én is kedvet ilyen építésre, ja meg mert kaptam egy 1.1kW-os 2800 rpm-es aszinkron motort ajándékba, egy őskori parkettacsiszoló motorja volt. Nem túl részletesen van dokumentálva, van benne rövid elqrós videó (plexiből a turbinát :O szóltak itt a fórumon hogy nem lesz jó, de csak kipróbáltam. szét is repült :D), első teszt, pár fotó
De látod, Pali is miylen egyszerű, nem sok helyet foglaló cumót épített.
A "csak egy cső-páraelszívó ventijével-egy zsákba" szerintem is felejtős. Gyenge lesz a motorja. Sztem egy állandó negyed (fél) négyzetmétert áldozz az elszívóra, anniyra már felépíthetsz egy normális elszívót, leválasztóval.
Én 62 leszek hamarosan, és nekem is vannak ilyen emlékeim Somogyból, ahol azért akkora hegyek nincsenek. Volt olyan év, amikor hóvárat építettünk. Egy zsákutcában laktunk, út sehol. Egy nagy pocsolya volt az utca közepén, ahol hetekig korcsolyáztunk, de az is rendszeres volt gyerekkoromban, hogy az iskola udvarát fellocsolták, és ott lehetett korcsolyázni.
Másrészt tavaly le sem hoztam a padlásról a hólapátot, de tavalyelőtt is csak egyszer toltam havat talán, de az is elolvadt estére.
Nekem ilyen van, ez is a helyhiány miatt ilyen. Thien-baffle az elv, az unimaxon vettem a kereket, ami benne van. A vödör alul 16 literes, forgáccsal azért hamar megtelik, de lehet nagyobb tartállyal is csinálni nyilván. A motort örököltem, egy Káma2 nevű tipikus orosz, van benne anyag, erős, viszont nem hangos. Oldalt a kifújó zsák (ez szokott lenni felül) spéci anyagból van, és muszáj legalább ekkorának lennie, különben a hatásfok nagyon csökken. Szerintem elég jól működik, meg vagyok vele elégedve.
De nem kivágtam, hanem gőzölve hajlítottam a lapátokat keményfából és a helyüket bemartam a két fedélbe. Ahogy a ház oldalát is. 320x40mm-es a járókerék 12db lapáttal. Ma már nem csinálnám a lapátkiosztást szimmetrikusra a sziréna hatás elkerülése miatt.
Mai barkácsolás közben egyszercsak valami fura nyöszorgős hangra lettem figyelmes...
Nem leltem mi lehet.. azután megint jött a nyöszörgés... vagy inkább fémes csikorgás....
Kikapcsoltam a porszívót, hogy jobban halljam.... és akkor észleltem mi történt.
Eldugult a porszívócsövem... a kínai porleválasztóba dugott a porszívó meg annyira keményen csökkentette a nyomást a tartályban, hogy a külső légnyomás összeroppantotta azt....
Bocs... Azóta már utánaolvastam, mit is jelent x cm y állagú hóterhelés és fel is akartam tenni a kérdést, hogy hogy jön ki a matek :), de akkor már értem...
Szerintem az erős irónia volt. A fél méter hó, az 15-30kg négyzetméterenként. Egy 5X15-ös palló lapjára elbír egy átlagos embert 4 méteren alátámasztva.
Én értem, csak ennek az a vége -OFF - hogy a hőszivattyú gyártója szerint a primer körbe na szerelésnél 1 col átmérőt kell biztosítanom elvárt 2700 l / óra tömegáramhoz.
A gépész tervező előír 54es! = 2 col keresztmetszetű rézcsövet. Az a megrendelőnek éppen 2,5 szörös pénz méterenként és 3,5-szeres idomonként. Ezen túl semmi értelme nincs, egyáltalán semmi. Ezt az esetet pontosan meg tudom indokolni a gyártó által adott specifikáció alapján, hogy miért hülyeség.
Ja és nem volt 50 méter cső a primer körben, csak 5. Tehát az sem indokol keresztmetszet növelés.
Egy magyarázat van: nem ért hozzá, NEM IS OLVAS, de biztos, ami biztos.
Ja, csak amikor ilyen építési árak vannak, akkor ha az egész épületen minden csak 10%-al több, akkor az 8-10 mill ft. Hoppá,
Nekem elég lenne, ha a lapátokon keresztül közvetlen a zsákba irányítaná. A körfűrészemre is egy lenvászon szatyor van felrakva, tökéletesen bevált, de ennek a metabonak nincs akkora fújása, mint a spirálkéses IGM-nek, hogy saját maga fújja a zsákba.
Kísérletképpen csináltam egyet fából (a motort kivéve! :P ), hogy meddig működik vajon. A mai napig használom a gyalugépekhez. Éppen 10éve készült el..... :) (anno tettem ide, vagy az offba róla képeket, méreteket /2013.05./). De ez is csak leválasztóval működik, pedig a páraelszívókhoz képest sokszorosan nagyobbak a lapátok közötti távolságok.
A motor egy kidobott fűnyíróból lett újrahasznosítva. (1kW/2800f/min)
A páraelszívó járókereke valószínűleg gyenge is lenne hozzá, mégha elég levegőt mozgat is. Bár szerintem azt sem.
A terményes zsákba beszívó elszívó teljesen alap, és kapható is. Én még annak idején az Aldiban vettem hasonlót. De ahhoz, hogy rendesen elszívja a forgácsodat, kell a nagy légmennyiség, azaz egy aszinkron-motoros, nagylapátos gép kell. Annak a hangját is ki fogod bírni.
A barkácsolós vonal esetleg lehet még a kerti lombszívó átalakítása. Az elbír a forgáccsal is, légmennyisége is van - cserébe kefés a motor, és megőrülsz a hangjától.
Akartam javasolni az előbbi polikarbonát féltetőhöz az 5x20-as szarufákat, de már meg sem merek szólalni, amilyen méretek röpködnek itt...... (mondjuk a lejtést nem ismerjük, anélkül meg minden csak találgatás!)
Forgácselszívó téma. A gyalugépeim iszonyatos forgácsot termelnek, viszont helyem már nincs hatalmas elszívóra. Ami nekem elég lenne, az egy csőventilátor féleség, ami egy terményeszsákba tolná a forgácsot. Hogyan lehetne olcsón megúszni? Páraelszívóból kitermelt ventiátorom van, ami relatív nagy légszállítású, de túl sűrűek a lapátjai, hogy a forgács átmenjen rajtuk.
És iszonyatos mennyiségű vasat tetetnek be a betonokba is.
Már hallottam építészcéget is mérgelődni emiatt - az adott mérgelődő szerint a statikusok szimplán nem tudnak, vagy szeretnek számolni, és így védik a seggüket a katasztrófáktól.
Nekünk a fatelepen mondták, hogy minek a 10 X 15-ös szarufa. 7,5X15-ös lett berakva. Semmi gond nincs vele. KOllégám 5X15-ösből csinált tetőt, igaz, kicsit sűrübben rakta, 60 centinként 90 helyett. Bár anyagban ugyanott van.
Régen viszont ácsolatok voltak, csapolásokkal, ma meg csavarozunk.
A házunkon volt egy tető, vagy 50 éves legalább, 8x12-es szarufákkal (pala). Nem volt sehol hajlott, néhány helyen az idők során korrodált.
A szarufa távolságra nem emlékszem, de nem 70 cm.
Hozzátoldottunk tavaly egy 4,5x 6 méteres kis részt.
Erre már 10x20-as szarufákat írt ki a statikus 90 cm-enként, de (a sosem járt padlás) födémhez 45 cm-enként 10x20-as gerendát.
Namost bárkivel kiállok vitára arról, hogy az 50 éves fa nem volt jobb minőségű a mainál. Vagyis a gyakorlatból nem látom indokoltnak ezeket a növekedéseket.
A 8x12-es szarufánál a 10x20 éppenséggel kétszer akkora befoglaló méret, kb négyszeres tömeg.
Mindenütt azt látom az építőiparban, hogy durva túlméretezés zajlik, nemcsak a sok emeletes, valóban kockázatos épületeknél, hanem a faék egyszerű, egyszintes családi házaknál is.
Sokkal több beton, sokkal több fa, a szükségesnél vastagabb csövek, vastagabb vezetékek...
Az én esetem kicsit speciálisabb, mert a faanyag gyalulására nincs lehetőségem, csak csiszolásra, így a gyalultatásért fizetnem kell a kereskedőnek, ami itt a városunkban 40.000 HUF/m3. Ráadásul ha már válogatok a faanyagban, akkor elkérnek újabb 20.000 HUF/m3, amivel már rögtön 240.000 HUF/m3-re fog kijönni a gyalult építőfa ára. Ha ehhez hozzáveszem a keresztmetszetből adódó "nyereséget" a BSH javára, akkor olyan nagy különbség már nem lesz a BSH és a sima között az összköltséget figyelembe véve. (És ugye hobbistaként minél kevesebb megoldandó problémát szeretne az ember magának :).).
Mindig, amikor előkerül a rétegragasztott gerenda, elgondolkodom azon, hogy az emberiség 10 ezer évig egész jól megvolt nélküle és egészen nagy faszerkezeteket épített.
Ráteszel egy pár mm-es faanyagot és senki se mondja meg, hogy nem faanyagon áll. ;)
Amúgy azért azt írtam, mert az elég vékony és simán beforgatható az ajtóba, ráadásnak a deformálódásnak (is) ellenáll, de én kibic vagyok, csak belevau volt.
(A 15x15-ös sima luc-ra is azt mondták a szakik, hogy erősen túl van méretezve, elegendő lenne kisebb keresztmetszet).
Ez egy 8x3.2 méteres tető lesz polikarbonáttal a tetején. A hátsó szelemen a betonkoszorúhoz lesz rögzítve, ez tartja a teher egyik felét, a másikat pedig az első szelemen, ami 3 db talpon fog állni. (Két oldalsó talp belső felére és a középső talp mindkét felére kerül könyökfa).
Ezt szeretnénk tulajdonképpen a 12x12-es BSH-val (talpak és első szelemen), valamint a 8x12-es szarufákkal és hátsó szelemennel megoldani. Az első szelemen esetén a külső talpak középpontjai egymástól 6,4 méterre lennének a külső talpaktól a középső talp középpontja 3,2 méterre.
A legegyszerűbb aránypár esetén is 36%-os keresztmetszetcsökkenéshez nem elegendő 29% terhelhetőségnövekedés. Szóval ekkora méretcsökkenéshez GL32 BSH kell minimum. Vagy jó a GL28 is de akkor nagyobb méretű, vagy téglatest függőben állítva, stb....
És mondom, ez a cserére vonatkozik, azt hogy eleve megfelelő -e oda bármelyik is arról én semmit sem mondtam.
Ki kell számolni. A sima építési fenyőt C20 -nak szokták eladni ( teljesítményigazolást persze egyik fatelep sem ad hozzá hiába kéred), de ahogy néha látom milyenek én max C16-ot adnék rá. A KVH-t C24 nek szokták hirdetni, esetleg rendelésre C30. BSH gerendák GL28 és GL32 általánosan kapható, és GL36 rendelhető.
Én hasrapacsi azt mondanám, hogy a C20 helyett a GL28 ebben a méretcsökkenésben elfogadható lehet, de én nem vagyok statikus, és azt sem én számoltam ki (nem is fogom), hogy az eredetileg tervezett fenyő gerenda méret elegendő-e oda.
Ismét a terasztetővel kapcsolatban lenne egy kérdésem (8x3,2 méteres).
Alapvetően sima fenyő 15x15-ös első szelemennel és talpakkal, valamint 7,5x15-ös hátsó szelemennel és szarufákkal terveztük, de lehet nem sima fenyőből lenne, hanem BSH ragasztott gerendákkal dolgoznánk a következő méretekben: 12x12 a talpak és első szelem és 8x12 a hátsó szelemen és szarufák. A kérdésem az lenne, hogy terhelhetőség szempontjából jelent-e ez negatív változást az eredetihez képest, vagy egy 12x12-es BSH tud annyit bőven, mint egy 15x15-ös sima fenyő?
Időközben elolvastam még egyszer mindkét irományt és rájöttem , hogy nem a meghivatkozott félmondattal nem értesz egyet, hanem az előzővel. A kötekedést visszavonom. Abban igazad van, de amit leírtál, abban nem :)
Kötekeccc, wazzze ?! Te is pontosan tudod, hogy a "sűrű" szót a "magas viszkozitású" köznyelvi szinonímájaként használtam - helyesen, és nem az egységtérfogat nagy tömegére - helytelenül. Mert az az utóbbi értelemben ólom pl. nagy sűrűségű és nem sűrű, a ricinusolaj pedig kis sűrűségű. Mint ahogy pl. nagy tömegűről és hosszú idejűről beszélünk, mert a köznyelvben a tömeges és az idős mást jelent. :) Fenntartom továbbá a jogot a "híg" szót mind reológiai értelemben (=alacsony viszkozitású), mind az összetételi arány kifejezésére (alacsony koncentrációjú) használni , még ha adott esetben ez a 2 tulajdonság nem is esik egybe :)
"de abból indultam ki, hogy ha a 2,valahányas fúvókával egyáltalán nem lehetett kifújni, akkor az bizony sűrű :)"
Ebben nem értünk egyet. Nem sűrű. Magas a viszkozitása. Hogy példával szemléltessem legyen mondjuk két mindenki által ismert anyag.
Tegyük fel legyen a víz dinamikai viszkozitása 1.
-a ricinusolaj viszkozitása akkor kb 1000 ez nem kevés. Viszont a sűrűsége sokkal alacsonyabb a víznél mert úszik a tetején :P
-ehhez képest a higany viszkozitása csak 17 és mégis elsüllyed.
Szóval nehéz a viszkozitás és a sűrűség között párhuzamot vonni, én pl. el tudok képzelni olyan anyagot ami önként nem folyik le a pisztolyba ezért gravitációs elvű felsőtartályos pisztollyal kifújhatatlan, de a sűrüsége csak kb a vízének felel meg - viszont úgy gondolom, hogy éppen ezért adta meg a gyártó az adatlapon kizárólag az ecsetelést.
Viszont találtam valamit kápésnek. Úgy tűnik más is kísérletezik az alsó nyomotttartályos pisztolyok leváltásával legalábbis ez a koncepciópisztoly is erre utal. Mindenesetre az van melléírva hogy magas viszkozitású anyagokhoz javasolt használni. Ami viszont biztos az az hogy itt a szórásképpel meg a minőséggel nem lenne bibi. Lehet hogy 5-10 év múlva az alvázvédőt is ilyennel fújjuk? (10 évvel ezelőtt LVMP és LVLP pisztolyok abszolút ismeretlenek voltak)
Vizes diszperziós ciccot a nitrohigító sem fog oldani
De, általában valamennyireoldja. És tapasztalatom szerint még ezzel lehet legjobban lepucolni a "háztartási" oldószerek közül, ha mégis rászárad valamire (+ fehér scotch-brite). Ki lehet próbálni, a megszáradt lazúrozott fafeületen megnyálkásítja a nitró a festéket vagy akár a diszperzites falat is kikezdi, nem úgy, mint a víz. Ezt nem meglepő, hiszen általában olyasmi összetevői is vannak, mint a diszperziós festékben lévő lassú oldószerek, melyek a festékcseppecskék összeolvadását hivatottak segíteni (pl. különböző glikol-éterek). Ezek egyébként a festékcseppecskéken belül kialakult keresztkötéseket nem oldják már.
Abban teljesen igazad van, hogy nem fogja a beszáradt festéket a pisztolyból könnyedén kimosni, úgy kioldani mint a melegvíz a konyhasót, - ha így volt érthető az irományom, akkor elnézést. Tényleg inkább taknyosításra hasonlít a folyamat :)
De a lényeg, és ebben azt hiszem nincs vita, hogy azonnal ki kell mosni rendesen vízzel a pisztolyt, ahogy részletesen írtad.
Hogy mennyi víz kellhet egy számomra tök ismeretlen lazúrba... fene tudja. Én is olvastam a sűrűségi adatokat, és én is érzek kis ellentmondást, de abból indultam ki, hogy ha a 2,valahányas fúvókával egyáltalán nem lehetett kifújni, akkor az bizony sűrű :) Nyilván nem kell az egészet bekeverni, hanem kis mennyiségekkel próbálkozni. Már, ha hígítunk.
Még valami a fújással kísérletező kollégának: arra számítson, hogy sokkal több festék fog fogyni, mint ecsettel.
"PS: Ha mindegyik más szín lesz, akkor simán lehet, hogy többet fogsz eltölteni a mosással / szín betöltéssel, mint ha kézzel csinálnád az egészet. A fújás egy gyors és hatékony technika HA van megfelelő mennyiségű felület, amire ki kell szórni az anyagot. Ha nincs, akkor viszont kegyetlen macerás, és előbb végzel bármi mással. *Szerintem*."
Viszont az ecset bár kültérre sokkal hasznosabb mert "belemasszírozza" a lazúrt a fa rostjai közé sosem fog olyan egyenletes felületet adni mint a szórás. Ha már alternatívát kell választani én a teddy hengert próbálnám. Megfelelően rövid szőrű lakkhengerrel az szép sima felületet tud adni.
Ha nem jött ki és ahogy mondod eleve sűrű maradt akkor nem folyt le. Ezen hiába segítesz a nyomott tartállyal, a kifújt anyagodat nem fogja kiteríteni a felületi feszültség, egy gödrös, narancsbőrszerű eredmény valószínűsíthető. Ismét oda jutottunk hogy a gyártó nem vékletlenül csak az ecsetelést írja. Amit amadaus mondott, az a megoldás rá. A higítás, de azt nem akarod illetve akkor nem kettő hanem minimum 3 rétegre számíthatsz.
Eljött a fényező haverom, aki a 70-es évek óta autófényezésből él. Feltette az 1.4-es fúvókát alapból, mondván szokott ő vizes anyaggal dolgozni. Amikor meglátta milyen sűrű maradt keverés után is, egyből feltette a 2.2-est, az 1.9-esre rá se nézett. De csak nem akart a 2.2-esen kijönni a pacsmag, hogy a fene egye meg!
Ott más lesz a probléma. Ha képes lefolyni a pisztolytestbe akkor ki is fújja, ha meg nem akkor nincs értelme levegős pisztollyal próbálkozni. Amúgy az alsótartályos pisztolyok jelentős része szintén nyomott tartályos, lehet hogy azok közül érdemesebb lett volna valamit választani.
A Valspar ha az amire gondolok ipari festékeket gyárt nem pisztolyokat.
Vizes diszperziós ciccot a nitrohigító sem fog oldani. legfeljebb beletaknyosodik a pisztolyba. Fújás után azonnal, sok és maximum langyos vízzel. A pisztolyt legalább addig szét kell szedni, hogy tartály le és külön elmos, külső sapka le és külön elmos, tű ki és külön elmos és a belső sapka is le és külön elmos, a maradékot nem kell jobban szétszedni de erős vízsugárral és ha lehet akkor pisztolymosó kefével alaposan elmosni.
"Ha csak 1 fúvókád van és az nem jó egyből, akkor hígítani kell a festéket, kezd 10% vízzel."
Sok lesz elsőre az a 10%. Sűrüséget az 1100 ból nem nagyon csökkent viszkozitást meg a fene tudja ez az anyagtól függ, 10%-al úgy túl lehet higítani hogy semmit sem fed majd. Ráadásul a 30% szárazanyag tartalom 105! fokon van megadva nem szobahőmérsékleten szóval szerintem nem lehet több 20-25% nál az meg elég halovánka...
Mivel nyomott tartályú így valószínűleg tényleg mindent is. Még az alvázvédőt is kifújná, a kérdés az az, hogy milyen szórásképpel.
Fentebb olvasom, hogy 2.5 düznivel rendelted.
Megnéztem a kemikálzret-nél az adatlapon amit valaki belinkelt, ennek a cuccnak az alapozó sűrüsége 1000 kg/m3 (kb mint a víz), a lazúré pedig 1100 kg/m3 ami csak minimálisan tér el. Véleményem szerint ehhez a sűrűséghez max 1.4 de inkább 1.3 düzni való. Persze a viszkozitása nincs leírva az adatlapon, pedig az lenne a fontos de ha a kezemben eddig megfordult lazúrokat veszem figyelembe akkor eddig mindet ki tudtam fújni 1.4-el. Ha persze kocsonyás állagú akkor valóban nem megy, de akkor meg nem véletlen miért írta a gyártó hogy "ecsettel". Esetleg ilyen anyagra az airless pisztolyokat tudnám javasolni, lásd Wagner címszó alatt.
Összehasonlításképpen: tegnapelőtt fújtam 1550! kg/m3 sűrüségű alapozót 5:1:1 edző/higító aránnyal 1.8 fúvókás MVLP pisztollyal. Gond nélkül kiterült. A 2.4-2.55 fúvókát poliészter töltőalapozókhoz ajánlják, az meg nagyon durván sűrű anyag.
110x40x20cm-es a nagyobbik és kettesével vannak, így több mint 2 négyzetméter a kettő. Ki kell próbálni minden variációt, hogy eltudja dönteni az emberfia, melyik módszer válik be neki a legjobban.
Én tennék egy próbát valami hulladékon/kartonon azért hígított festékkel a HVLP pisztllyal is, főleg, ha az valami jobb faja. A linkelt nagynyomású pisztoly ránézésre nem a legfinomabb szerszám, nem biztos, hogy szépen szór.
Nemrég fújtam majdhogynem tejföl sűrűségű vizes diszperziós lazúrt, szinte a duplájára hígítva 0,8-as fúvókával, mini hvlp pisztollyal. Tökéletes lett.
Ok, értem, elindult a vezérhangya, szóval fújni fogsz. Én biztosan nem foglak megakadályozni benne, de majd beszámolhatnál a tapasztalatokról :)
PS: Ha mindegyik más szín lesz, akkor simán lehet, hogy többet fogsz eltölteni a mosással / szín betöltéssel, mint ha kézzel csinálnád az egészet. A fújás egy gyors és hatékony technika HA van megfelelő mennyiségű felület, amire ki kell szórni az anyagot. Ha nincs, akkor viszont kegyetlen macerás, és előbb végzel bármi mással. *Szerintem*.
A HVLP pisztolyom 2.2-es fúvókával nem tudta kifújni, hiába állítottam bármilyen nyomásra a regulátort, ezért ezt már alapból 2.5-ös fúvókával rendeltem.
Több készült, és készül majd remélhetőleg. Mind más színárnyalattal, de bükk furnérra javarészt. Lazúrt kentem már szivaccsal ecsettel, mind nagyon kielégítő eredményt hozott a számomra, de úgy elég macerás és sokáig tart. Szórópisztollyal felakasztva meg igen gyorsan lehetne csinálni, és reményeim szerint nem fog átfolyni a sarkoknál a másik oldalra, mint a szivaccsal vagy az ecsettel.
1.) Valószínűleg festőpárnára gondol a költő, ami egy flokkolt habszivacs (nem tűnemezelt)
2.) tfe-vel teljesen egyetértve sokkal egyszerűbb és biztonságosabb felületkezelő eléjárások közül is választhatsz. Keményolaj (legegyszerűbb, van egész fényesre polírozható ill színes is (és van olcsóbb, mint a Rubio :)), áttörölni higított PU lakrétegekkell, vagy lefújni nitrólakkal.
3.) de úgy látom, már eldőlt, hogy itt bizony díszlazúr - magasnyomású pisztoly lesz :)
Be kell állítani egymáshoz a pisztoly paramétereit (düzniméret, nyomás, festékmennyiség, szórás szélessége) és a festék viszkozitását. Bármelyiket állíthatjuk a másikhoz. Az ilyen vizes diszperziós festékeket nyugodtan lehet vízzel hígítani (jól át kell keverni, nem rázni, mert habosodik, mint a fene), "elromlani" nem fog, csak jobban folyik, ezért könnyebben megfolyik, kevésbé fed és lassabban szárad.
A pisztolyon megadták a nyomást, ezt állítsd be , a pisztoly előtt mérve, kinyitott állásban (levegő fújása közben). Ehhez kellene a pisztoly előtt egy regulator és nyomásmérő. Ha nincs,, akkor ennél többet állíts be a kompresszornál (másfélszer? saccolom, de megmérhetem , hogy az én 10m-es csövem mennyit zabál fel)
Ha van minden átmérőjű fúvókád, akkor én kb így indulnék: vízszerű festék: 1,4, tejszerű: 1,7, híg méz:2,0, sűrű méz: 2,5. Ez a pisztoly egyébként valszeg tényleg mindent is kiszór:) Ha nem jön ki mégsem a festék full kinyitott szelepnél (hátsó tekerentyű), vagy szaggat (ha csak kicsit szaggat, azt is hallod), akkor nagyobb düzni kell vagy hígabb festék. Ha jól jön, akkor lehet eggyel kisebbel próbálkozni (minél kisebb a fúvókád, annál kevesebb levegő kell - és ez a pisztoly zabálni fogja a levegőt). Ha csak 1 fúvókád van és az nem jó egyből, akkor hígítani kell a festéket, kezd 10% vízzel.
Ha ez megvan, állítsd be a szórásképet (oldalsó tekerentyű) kb egy arasznyira szélesre egy arasz távolságból.fújj próbákat úgy, hogy elzárt állapotból lassan nyitogatod a festékmennyiséget. Amikor már kezd fedni, nem túl száraz, akkor hajrá! Inkább kicsit vékonyan fogjon, menj át rajta többször.
Aztán még lehet finomállítani a nyomást, de ha be tudod állítani a pisztolyon megadottat, akkor nem kell. Sok sikert!
Én valahogy így kezdenék neki, de a sikert nem tudom garantálni. És mivel nem vagyok profi fényező, lehet, másnak van még jobb ötlete.
Utána gyorsan és jól mosd el a pisztolyt, mert a beleszáradt festéket már nem oldja a víz (és valszeg a lakkbenzin sem, csak aceton vagy nitrolakk).
Azt akarta mondani a kolléga, hogy a fényezés egy külön szakma, nem mondom, hogy asztalosság szintű gépparkot kíván (van az a szint), de nem biztos, hogy elsőre a várt eredményt fogja hozni a cucc. Viszont, miért ragaszkodsz a lazúrhoz ? Ez alapvetően egy kültérre kitalált felületkezelési anyag, beltérre (felteszem a hangfal bent lesz) sokkal jobb és egyszerűbb megoldások vannak. Ha mindenáron fújni akarsz, akkor lakk, de hobbi szinten, első projektre nincs párja a keményolajnak. Egyszerű használni és nagyon szép végeredményt ad.
Az tök jó, ha a gyártó szerint szórható. Akkor csak jól be kell állítani a pisztolyt és hajrá! Mekkora gyakorlatod van benne? A kérdésed alapján nem vagy autófényező :) Kompresszor, pisztoly, regulátor, víz-és olajleválasztó van? Megfelelő hígítással be lehet állítani mindent mindenhez is, tudunk is tippeket adni, de nem biztos, hogy elsőre olyan lesz, mint szeretnéd. Ha leírod, mi a kiindulási helyzet, délután írok tippeket, és biztos más is tud segíteni.
(Kicsit visszaolvasva úgy tűnik, hangfalat akarsz festeni. lehet , egyszerűbb elvinni egy fényezőhöz.)
Ebben az esetben, mivel úgy látom a gyártó dokumentumai is egymásnak ellentmondanak, érdemes lenne velük felvenned a kapcsolatot, és megkérdezni, a szórási paramétereket.
Miszerint airless eszközzel vagy hagyományos sürített levegőssel szórható, illetve milyen düznimérettel, és milyen nyomáson javasolják a szórást.
"...Az anyag felhordása a célnak megfelelő méretű lapos ecsettel történik, lehetőleg a fa szálirányában..."
"...Az alapozó réteg (rétegek) száradása után következik a Diszlazur bevonó rétegek felhordása ugyancsak az igényeknek megfelelő méretű, finom szőrű lapos ecsettel vagy tűnemezelt habszivaccsal...."
A dobozára nagy betűkkel rá van írva felül, hogy szórható.
Jellemzői:
Nem takarja el a fa természetes erezetét Víztaszító Jó blokkállósága következtében több rétegű felhordás esetén, szoros illesztésnél sem tapad Szórható Környezetkímélő Megfelelő színtartósságot biztosít Öregedésálló Selyemfényű Többféle színben
Az attól függ. :) Manapság készítenek gyertyát méhviaszból, parafinból, sztearinból, meg még ki tudja milyen keverékekből :) Meg kell nézni mibű van.
Persze lehet vanni silbergleit meg hasonló szuperkenő szuperdrága anyagot is, de mert egy kiló paraffin 500 és 1500 forint között van és ez is működik, én nem erőltetem a drágát. Amúgy régebben a gyerekek szülinapi tortájáról a számot használtam fel, asse tudom miből van, de működött. Mostanában nem gyalultam.
Tapasztalatom nincs vele, de gondolom olvastad, hogy a használati útmutató nem írja a szórást, kifejezetten ecsetes felhordást javasol.
Van viszont tapasztalatom a Fénylakk kültéri vastaglazúr szórásával (kültéri lakk, KT). Az is hasonlóan nem túl drága (kb 3500 Ft/l) és nagyon szépen szórható. 1,8 fúvókával, 2 bar nyomáson HVLP (LVLP) pisztollyal., hígítás nélkül (bár elég sűrű cucc). Illetve egyszer hígítanom kellett egy színt, az tejföl állagú volt valamiért. Nagyon könnyű szórni, nagyon szép felületet ad, de a hosszú távú kültéri tartósságával nincs (még) tapasztalatom.
(Azért egy rendes pisztoly és némi szórási/pisztoly beállítási gyakorlat itt sem árt :)
értem, elfogadom.....de ha van ilyen igény/ kérdés, akkor arra egy válasz, hogy 4-500€€ körül adja ki, és az pl szerinted sok. de nálunk az 145 ös asszonynak NAPONTA ( többször is) kell, mert ami neked lazafasza, az neki magaslati.. ( mint alább írtam). ezenkívül, oops: nincs spájz, ( nem lesz sajna) es hogy ismételhessem magam, a "hova a francba tegyem" örök kérdés, mert mint a konyha is, a lakás se nagy.. szóval a praktikum elsődleges, a design másodlagos, de számit .
köszönöm ( mindenkinek ) a pozitív és a negatív kritikát, észrevételt, ( pl szétnyelik, kislétra beakasztó, qrvadraga ...stb). én mindenesetre előrébb lettem ...
Tobben is mondtak, hogy itt milyen rend van. En sokszor nem igy latom, foleg most (nem fotozom le XD osszetorne az imazsom :D ).
4,5 x 5 meteres muhely a bent lathato gepekkel... egyszeruen maskepp nem lehet benne tenni venni, ha nem lenne "rend", igy is szinte folyamatosan pakolok.
Ó bakker! Mi meg olyan földhözragadtak vagyunk, hogy több ikeás fellépő van a házban, egy tízesért van most. Még a műhelyemben is van egy. Amikor kell a konyhában, akkor asszonypajtás behozza a spájzból, és felmászik rá. :) Ilyen hetente maximum kétszer van, és szerintem ez minden észszerűen elpakolt konyhában így van. Szóval ez a kihúzható izé nekem olyan, mint a zsiráf: szép-szép, de otthonra - ráadásul ekkora konyhába, annyi pénzért, több darab - nem hiányzik.
"A J-t azért kérdeztem, mert láttam egyet 160-ért, de nemtom..."
Amikor megjelent akkor alaposan kiveséztük, valahol hátrébb megtalálod ( vag ymegkéred Pacmant hogy keresse meg neked. :P A lényege az hogy a két gép a név hasonlósága ellenére nagyon nem ugyanaz. A GTS-ből a G az iparit jelenti, a TS azt, hogy körfűrész a 10 pedig azt hogy 10" azaz 254mm átmérőjű lapja van. A maradék XC meg J határozza meg a különbséget és a J mint ahogy te is írtad "jobsite" azaz nem egy preciziós szerkezet. Parkettát rakni, építkezésen pallót szabni K jó, de nem asztalos pontosságú.
A j - gondolom - jobsite-ot jelent, es latom, hogy kicsit kisebb a teljesitmenye (2100w vs 1800w), konnyebb, ranezesre az asztal felulete is kisebb. Arban viszont majdnem azonos.
Sajnos sokszor a dizájn miatt az elem elvérzik a használhatóság oltárán... Én ugyan nem érzem a potenciális veszélyt, ha normális anyagvastagsággal van kitalálva, hogy a rétegek szétváljanak, de ha elkezded mindenféle vasakkal megerősíteni, akkor a dizájn az elvész...
mondjuk ez is jo opció!! nem is rossz (30 széles, -létra. -seprű -lapát. kihúzó es annyi.) de ha lehet, és épelméjű ár és/ vagy barmi kombináció van akkor a "design" verziót részesíteném előnyben ..
az mindegy .. az egyik húzóba a konyha gépeket terveztük berakni, mert én a gépeket szeretem kéznél tudni hiszen azonnal tudom használni, párom meg szeret semmit se látni mert "akkor van rend ha nincs sehol semmi"
Egyébként a valóságban mindez. Tükörkép, technikai okok miatt.
Csinálhatsz egy 30 centis tárolót, tehetsz bele létrát, kis seprűt, morzsaporszívót, tepsit, hasonló hasznos dolgokat.
Csinálhatsz két 15 centis tárolót, egyet a létrának, egy másikat meg fűszereknek, hűtést nem igénylő szószoknak, krémeknek (ehhez valami felfele kihúzható polcos vasalat kéne).
Ja OK, ez kimaradt valahogy: "így az eredeti tervben 60 cm-rel hosszabb lesz a konyhapult, (csak még egy 30 cm-es elem, ami a sütő mellett van abból még egy)
Tehát ez az elképzelésem, hogy a pult rész annyival hosszabb hogy alatta 2 db kinyitó elférjen"
Na ez a része hogy hova kerüljön, ok, meg van oldva. Már "csak" színazonos frontot kel vadászni, élzárással (nem tudom, az a konyhafront fóliás? laminált? fújt?)
Amíg ezt nem írtad, hogy túlnyúlik 2 oldalra a munkapult, és azok alá tennéd, egy ilyen jutott eszembe. HOgy a pirospöttyös rész vagy "vakfront" lenne, vagy öplö: kihúzhatós fűszertartó. A ződpöttyös meg nyilván a "sámli. D eez csak infós elmélkedés :D És valészeg rendesen megdobná az árat.
/bocs a móricka rajzért, paintben kopipészteltem :D/
Merversztójeresen egy ezredes a konyhabútorod, de sztem 5-600 ojró alatt nem úsznád meg a 2 fellépőt, ha "rendes", szlaképes asztalost keresel. De tényleg csak tippelek. Nem vagyok asztalos :D
- tervezés - mert kell, gondolom nincs letölthető, méretezett rajz sehol. De tervezés úgy hogy ne 10x tudjon fellépni az asszony -> halalosztó ötletét megfontolnám, én megplusszoltam, viszont azt is meg köll tervezni. akkor viszont tényleg nem gond a terhelhetőség (ésszerű határokon belül).
- anyag (színazonos fronttal!, jóféle kihúzós vasalattal)
- legyártás
- szerelés
- ha szlás asztalos, szla, némi munkadíjjal is számolva
meg kell hagyni ez is kreatív, ráadásul költséghatékonyabb:D. ez annyira jo hogy nem is "B" terv hanem A2 :).
(ezzel annyi a bajom, hogy 4 m 10 cm széles a konyha helyett. Ez a sor 3 m 50 cm. Elvileg hűtő való oda, de mi egy különálló elemet szerettünk volna betenni amivel szélesedik a konyha (60 cm) de annyival variáltam meg, hogy még egy 30 cm-es elem (ami a sütő mellett van kihúzható spájz) így 30 cm felszabadul, amivel kétszer 15 centi kihúzható lépcsőt gondoltam. Ebben az esetben a 30 cm széles elem nagyon sok, ha meg tizen ötöt használók akkor mit csinálok a maradék 15 el .. De ez tényleg az élmezőnyben van)
(A hűtő lesz külön rakva, mert az 70, vagy 80 cm széles lesz
Csinálsz neki egy ugyanolyan keskeny fiókos elemet, mint ami ehhez a beépített lépcsőhöz van, csak kicsit szélesebbet, és abban tudod tárolni. Anyámnak van ilyen minilétrája, három fokos, és összecsukva kb 6-7 centit foglal.
Ilyen keskeny tárolót egyébként a tepsiknek is szoktak csinálni, akár használhatod mindkét funkcióra is ugyanazt a fiókot.
Értem én a dizájn felőli megközelítést, de nem lenne praktikusabb egy egyszerű, kinyitható és összecsukható kis mobillétra/fellépő? Lehetne egy kihúzható rekeszt csinálni neki, ahol tárolható, és amikor szükség van rá, kiveszitek, és oda teszitek, ahol kell. Elég szélesek a felső szekrények, egy fix fellépőről nem lehetne kényelmesen (és biztonságosan) elérni a felső-szélső pontokat. Könnyen mozgatható, arrébb tehető, így ha egy főzés során többször is kellhet, nem is kell eltenni, viszont állandóan útban sem lenne. A költségekről meg nem is beszélve...
pont oda gondoltam, es azért írtam h 2 kell :D. a konyha annyi. nincs szemben, es nem L
a platni középen, felette a szagelszívó, így ott nagyon érni nem kell .. es ha a konyha 80% at eléri nekem elég:D. legyen neki is:D.
.
(
-csak egy gondolat-
nekem az is jo ha kijön az akarki a családdal több napra. Práter, Mariahilfer Schönbrunn stb. es majdnem mindent összelapátolunk ( galéria konyha stb) értékegyeztetéssel.
Mert nem tudnak dinamikusan gondolkozni a dizájner urak.
Amikor csukogatom, akkor nincs terhelés. A tengely a furatban vagy a rögzítésben középen kell legyen. De amikor terhelem, akkor nem kell középen legyen. Terhelve nincs mozgatás. Ez két külön állapot.
Én csak csapokat használnék, és a keretben két horonyban lenne, amiben egy-egy rugó tolja felfele, hogy a mozgatáskor fent legyen, legyen rés az elforduláshoz. Amikor meg ráállok, akkor lenyomja a rugót, és teljes felületen felfekszik.
Tegyük fel hogy így, egy vonalban lesz. Akkor min 2 ilyen fellépő is kellene, már ha mindent el szeretne az asszony érni. (de ha L alakú a konyha, vagy egymással szemben lesz 2 részletben, akkor is 2 ilyen kell)
És hátra van még az, hogy mivel nem egyedi, most legyártandó bútor, hogy csinálunk helyet neki? Ill. azt is megkockáztatnám, 2 különböző felépítésű fellépő kellene, és mindkettő 2 oldalra nyílós. A "hűtő" (?) fölöttinek egy magasabb felső fokkal, a másik oldalra mehetne alacsonyabb. Bár ez lehet felesleges plusz tervezés (anyagban nem lenne több).
Nemtom, lehet egyedül vagyok vele, (a feladat maga izgalmasnak tűnik) de én hobbistaként nem látom: ezt hogy lehetne anélkül szépen és jól megcsinálni, hogy egyszerűen odaadja vki a kezedbe, kiviszed Bécsbe, és valaki szakember vagy te beszereled.
A forgáspontról kiálló részt meg lehetne nyújtani, illetve nem a lap középvonalában fúrnám át, hanem az alsó harmadában, így jobban bírná a terhelést. Vagy tényleg tömör fa, a fentiek szerint.
Bár nekem gyanús, hogy ezt nem a fa szerkezete tartja, hanem két rétegelt lemez közt el van rejtve a fémszerkezet, bár egy jó minőségű rétegeltnek illene bírnia.
persze ha az esztétika vagy minőség lényegesen jobb szebb az is érhet nekem . pl valami szép keményfából, vagy valami .. szóval nem elsősorban az "ingyé ide nekem minden"
-de lássuk be a 700 dodo viccnek is botrányos . ebből minimum 500 az ötlet :D
picit túlgondolva, de igen. az en műhelyek 1.8 nm. van végtelen szerszamom, de en is CNC-vagasra gondoltam de ha dekopirral vágom utána kézi szalaggal csiszolnám se lenne terülem stb . nekem ha a kivágás megvan valami Kemeny rétegeltből az elég. de ha további lépések is megvannak, az nekem annyival könnyebb . persze mint mindig, ez ár kérdése ( is).
-en azt gondolom h nekünk ( max 80 kg) az élére nem kell az acél,
Tehát valakinek ezt a cuccot vasalatokkal együtt kellene elkészítenie számodra, nem csak a fa részét, méghozzá az adott konyhabútorhoz színben illő megoldással és annak méreteihez illeszkedően. Jól értem?
Nálunk a kiló annyira nem veszélyes, de arra én is gondoltam hogy valami csövet bedugni a lyukba és egy rúd körül forgatni nagyjából amit te írtál, de! Legrosszabb esetben az élére rá lehetne lakni egy U Ali vagy rozsdamentes profilt ami kb 4 cm ( összecsukott állapotban) magas. ami viszont mar téged is elbír a te asszonykaddal együtt :D szem vélemény?
Jogos, van némi plusz a KVH esetén. Ahol vennénk, ott a gyalult ár a válogatási felárral (sajnos itt ahol lakunk ez így megy...) közel annyi lenne, mint a KVH. (10%-os különbség marad, ennyiért azonban inkább a KVH-t választanánk, ha az szárazabb, egyenesebb stb, azon a 30-40.000 Ft-on már nem múlna).
A konyha szekrény sor hoz külön vesszük a pultot, így az eredeti tervben 60 cm-rel hosszabb lesz a konyhapult, (csak még egy 30 cm-es elem, ami a sütő mellett van abból még egy)
Tehát ez az elképzelésem, hogy a pult rész annyival hosszabb hogy alatta 2 db kinyitó elférjen
A konyha helye 4 m 10 cm. Úgyhogy beférünk simán elvileg szerintem ez a megoldás működne.
-asszonyka 65kg körül ficereg (70 sose volt) en 77, de legyen 100 ha a kisfiammal együtt , vagy a Szomszed , de 100 felett TUTI senki se lépne ra
ezenkívül egy halom Ikea gardrób, meg a 5 eves férfilegénynek egy galéria a terv, de elvileg azzal megbirkózok ( párszor mar sikerült) de minden 5 lét javaslatra nyitott vagyok . meg tudjisten miniden lesz meg
Egy 7,8x3,2 méteres terasztetőt szeretnénk elkészíteni. (polikarbonát fedéssel)
A kérdésem az lenne, hogy a szarufákhoz melyik lenne a jobb választás, ha árban nincs különbség? (A talpak és a szelemenek BSH rétegragasztott anyagból lesznek).
1) KVH hossztoldott faanyag?
2) Sima LUC, amit mi gyalulnánk és csiszolnánk?
Én a KVH-ra szavaznék első körben, de nem tudom mennyire szokták ezt ilyen célra használni. Látszódni fog, tehát ez is szempont lenne.
Nem fogsz unatkozni ... na ezt is irigylem tőled! Én semmi normálisat nem csináltam már hónapok (igazából évek) óta, lehet neki kéne állni még egy focilabdának :D
(bár emlékszem anno megfogadtam a 4 után, hogy soha többet :D)
Majdnem azt írtam le hogy visszavonom a rétegelt lemezt, mert a forgáspontoknál szétnyílna. Aztán látom, hogy a kislányos verzióban épp abból van. Beteszek pár képet a videóból, hátha valaki hidegrázást kap a tiktok linktől (vki már megmínuszolta, de hogy miért ...)
Cuki a kislány, de a bajom mégis az a rétegelttel, hogy kb 8 kiló a kiscsaj, én meg 108. Ha én ráállok akármelyik fokra, tökmindegy hogy a forgáspontot mondjuk meghüvelyezem, meg fémrúdon forog ... alattam úgy szétnyílnának a rétegek, mint a rózsa szirma (pl ahol az utolsó képen bejelöltem). Amit én vettem rétegeltet eddig, azokkal nem jó az ilyen irányú tapasztalatom (nyír).
Hmm? Mások mit gondolnak? Hacsak .... az élekre pluszban rá nem ragasztanék pl. tömörfát, vagy rétegelt csíkot. "Lapjával" a vízszintes rétegekre, a szétnyílást megakadályozni. Persze ez megnehezíti a tervezést, illetve "hozzá" kell tervezni.
Egy "bajom" van vele (bár az az én bajom :D), hogy nagyon helyhez kötött. Bár ha kicsi a konyha és fix az a rész amit az asszonypajtás el szeretne érni, simán jó.
Visít a munka egy jó CNC-s vágástervért (nem mintha anélkül nem lehetne ..). Elárulod melyik megye/város? Az is lehet hogy valakinek viszketne, hogy megcsinálja, csak épp Záhonyban lakik, te meg pl. Zalaegerszegen. Ezt azért nehéz remote megcsinálni. A beépítést legalábbis. Plusz gondolom jó lenne a "frontot" is szinkronba hozni a konyha többi frontjával.
Tömörfa lenne a legszebb, de tán pl. bükk, 20-25-ös rétegelt is megtenné. Tudom érzékeny téma (mármint a nőknek): de milyen terhet kellene elviselnie ennek a fellépőnek?
aha.. köszi, de nekem konkrét elképzelésem van . mondjuk úgy , :
kihúzható a pult alól, mint egy fiók, ( 15 cm szeles es majd pult magas "fiók" ) és jobbra ballra le tudom nyitni, igy a melynövésű asszonyka már szívhatja is a magaslati levegőt
szóval ilyet egyenlőre egy cégnél találtam, nagyjából 8500 km fel odébb? :D
egyébként a Forumban (is) ejtettem meg a keresést, mert más Forumoknak is tagja vagyok, és biz, morci a banda ha az uj tag nem keres ra, hátha mar volt téma.. ( általában napi 1-2 mindig akad aki ugyanazt kérdezi, pedig csak 3 sort kellet volna visszaolvasni... : (
szóval nekem egy mar kitalált, létező dolga lenne igényem, mingyá' 2 re : D
Nem tűnik agyonhasználtnak, valószínűleg tényleg jó állapotban lehet. Az eladó egyéb hirdetései is egy 200-nak kinéző sheppach szalagfűrész, és egy metabo gérfűrész is szintén jó állpotúnak tűnnek. Negatív, hogy nincs visszaküldés.
Igen, az olasz csődörről lenne szó, rutinos ebay-es vagyok, az, hogy nem állított be szállítást, még nem feltétlenül problémás, sokszor le tudtam tárgyalni már.
A németet nem rémlik, hogy láttam (bár lehet, ha neki van három fűrészlapja, plusz állványt is ad), még egy angolt nézegetek (200-ért, a képek (és a szöveg) alapján tényleg szinte zsír új), de az valószínűleg nem játszik a vám miatt (bár az ebay szokásától eltekintve nem jelezte, hogy fizetni kéne.
De azt hiszem, végül kihagyom ezeket, várok valamire, ami itthon van és meg lehet nézni.
Nem feltétlenül ragaszkodom a Bosch-hoz, de mindenképp valami jobb darabot szeretnék (és 220V-osat).
Egyetértek Paco-val (nekem is GTS 10 XC van, mint neki .. de legalábbis régebben az volt), nagyon nem tudnám leírni mire figyelj .. főleg nem egy fényképalapján.
De tízet is kaphatsz, ha:
- leégett a motor,
- a fogaskereskes áttétel ment szét
- az emelőszerkezet ment tropára
- stb ..
Ebayen látok olasz ragazzót, 165-ért, egy fénykép, az alapján nem lenne rossz állapotban, de: nem küld Mo-ra, és visszaküldés sincs.
Német forrás, gyönyörű állapot, + 3 új fűrészlap, ~260-ért, de: nem küld Mo-ra, és visszaküldés sincs.
Nem mondom hogy linkeld be ide, nehogy elhalássza valaki .... de: ha az adott országban nincs ismerős, aki fizikailag megnézé és pár alapcsekkolást megcsinálna (beindít, steller nem esett szét, fűrészlap nem lóg/kotyog, fűrészlap emelés fel és le, szögben döntés) ... én lehet hanyagolnám.
Alapvetően semmire és mindenre. Nincs kinevezett betegsége amit mindenképp meg kellene nézni. De bármi történhetett vele. Pl leejtették és valahol megrepedt benne valami. Vagy eltörték a steller rögzítőjét. Esetleg elferdült a kihúzható asztaltoldó mert rátettek egy 150 kilós disznót. Motort leégethették. De ezek nem kifejezetten ennnek a gépnek a bajai, bármivel előfordulhat.
Megvan mire figyelj. Arra hogy van-e "visszaküldési lehetőség" definiálva ahol vetted vagy ez ki van zárva. Ha ki van zárva akkor lutri, ha van akkor annak az árát tudod bukni. (ami egy ekkora gép esetében tízezrekben mérhető)
Nagyon kevés pénzért szeretném, ha egy tanuló kezébe kerüljön. Jómagam ilyet kaptam használatra tanuló koromban. Jó minőségű. Bükk tok, gyertyán talp, jó minöségű kés és forgácstörő. Állapot: hibátlan. Az ára 5.000.- Ft azaz ötezer forint. Személyesen szeretném az új tulajdonos kezébe adni, bár postázom is.
Pályázat legyen, bemutatkozás. Röviden írja le, hogy hová jár iskolába.
Uram, én csináltam magamnak, igaz nem folyamat állíthatót, de bármikor alakítható. Egy darab rétegelt lemez, egy tessauer, benne egy 6-os csavar, másik végén meg a maró :D Kellett nagy kör még a körpolchoz, ez tökéletesen szolgált :D
Köszönettel az eddig kapott segítségért egy ötletet közzé tennék, hátha valaki varródobozt vagy fonaltartót akar karácsonyi ajándékként elkészíteni.
A "hagyományos" megoldások ismertek, az extra bennük a tűpárna volt, amibe már a tűben hagyott maradék cérnát, fonalat is lehetett tárolni.
Csakhát a leányzók elég találékonyak és előálltak a cérnák és fonalak tárolási igényeivel, jellemzően arasznyitól pár méteres hosszig terjedően, egyedileg kellett tárolni.
Hosszas kísérletezéssel végül az alábbiak váltak be:
Ha van türelem tekergetésre, akkor ceruzára fél centinként ragasztott kartonlapok, ezek közé lehet a cérnát, fonalat felspulnizni, a végét a kartonlap bevágásába rögzíteni megakadályozni a lecsavarodását
Drasztikusabb megoldások:
doboz nyitható tetejére ragasztott körömkefe, vagy sorban fogkefék, ezekbe belepréselni a cérnák, madzagok egyik végét, a maradék rész összegyűrve megy a dobozba, így a behelyezés gyors, a kiválogatásnál kell türelemjáték. Fonalra nem jó, azt szétszedi
Másik megoldás szintén doboztetőre ragasztott vékony fésűk, vagy legalább kettő, vagy egy nagyon vékony meghajlítva félkör alakba, vagy cikk-cakkba (gyertyalángos melegítés után) és a fogak közé lehet betenni a fonalakat és vastagabb cérnákat. Figyelni kell rá, hogy ne csússzanak ki a fogak közül.
Felmerült még tépőzáras anyagcsík használata, de ez nagyon gyorsan tönkretette a cérnákat, fonalakat, így nem javaslom.
Szintén volt igény a gyöngyök és hasonló apróságok tárolására, amiket cérnákra fűznek, de gyorsan kiderült, hogy ezeket legbiztosabban a porszívó tárolja, így ez a gond lekerült a vállamról.
Én csak usa és egyéb külföldi forrást találtam. Esetleg keresheted "pernambuco" néven is. (Van egy pernambuco száras töltőtollam, azt kell mondjamszép anyag.)
Persze hogy próbálkozhatsz azon is csiszolópapír van. :)
Az, hogy nem értem, hogy egy műhelyben miért nem fér el a szerszámok alatt az a firka az mindegy, a te egyéni esztétikai ügyed. A problémát kell megoldani.
Az a filctinta beleivódott az anyagba. Eltávolítani csak az anyaggal együtt lehet azaz gyalulod vagy csiszolod. A műgyanta tartalom miatt a csiszolás egyszerűbb és hatékonyabb.
Ahogy lentebb írták, az is megoldás ha megfordítod, és azt hittem a másik fele sem jobb :)
Kövezz meg érte, meg persze szégyen-nem szégyen, csináltam már többször is...
Forgácslap keret és fenék + csavar + általában lamelló, de volt már olyan is, hogy az is kimaradt, csak csavar.
Amennyi idő és anyagköltség rámegy a fiók építésére rétegeltből (de még rendesen forgácslapból is)...ha versenyképes árat akarok kiadni, valahol csökkenteni kell. Nálam ez az egyik opció, amivel tudom mérsékelni a költségeimet.
Persze ilyen fiókot sem teszek mindenhova, jellemzően gardróbszoba fióknak. Gyengébb fényviszonyok, oldala sok esetben nem látszódik, így a csavartakaró matrica sem "annyira" gáz.
A másik meg, a fiók hiába éli túl a bútort. A mai világban egy konyha is nagyjából max 10 év és már gagyi, elavult, nem tetszik, kicsi, vagy bármi egyéb (mondjuk itt szinte kizárólag duplafalú fém fiókokat használok) és akkor nem az van, hogy a fiókokat kivesszük és az újban felhasználjuk, hanem mindent (rosszabb esetben) kidobunk.
Az is persze más tészta, hogy Blum (vagy azzal nagyjából egyenrangú, Grass, Hettich, stb.) vasalat alatt nem igazán dolgozok és az ügyfelek sok esetben letojják, hogy van néhány kevésbé látszó csavartakaró matrica a fiók oldalán (IKEA szocializáció), mikor az kívülről nem látszódik. A vasalat adja úgy is azt a kis plusz minőségi komfortot, hogy stabilan működik a bútor élettartama alatt.
Persze csináltam már borovi fiókokat nyitott fecskefarkas (szerintem fióknál az a legmutatósabb) fogazással is, borovi rétegelt fenékkel, de míg azzal végeztem (végig kézimunka, minimális gépesítés)) felületkezeléssel együtt, addig két konyhát is le tudtam volna gyártani.
Természetesen hozzáteszem, ez vállalkozó vélemény, nem keverendő össze egy hobbiasztalos által támasztott követelményekkel és elvárásokkal.
Konyhaszekrény fióknak, főleg az aljának én is rétegeltet tennék, de én egyébként szeretem a tömörfa fiókot. Ide pl. biztos nem akartam volna rétegeltet.
Csak kérdem, rétegelt lemez nem játszik? Szerintem a 18-as anyag fióknak egy kicsit bumfordi, egy 15-ös rétegelt bőven elég és bőven erős még nagyobb méretű fióknak is.
Ha egy árban lenne, én akkor is a lucfenyőt választanám (hasonló minőségű anyag esetén). Az erdei szvsz kicsit túl van hájpolva nálunk, miért lenne jobb az fióknak?
Ezért írtam, hogy lutrik a belépő szintű gépek. Ki lehet fogn belőlük a jót. De ha egymás mellé teszel 10 ilyen új gépet, mindegyik egy kicsit más végeredményt adna, míg a drágább gépeknél sokkal közelebb van egymáshoz a végeredmény.
Ezzel viszont én nem értek egyet, nem tudom ezt hova sorolod, de nekem nagyon megteszi. Szép a gyalult felület, és sokféleképpen állítható. Bár én még nem dolgoztam " profi" géppel . Egy colos deszkát ketté tudok vágni élében a saját készitésű szalag fűrészemmel, és meg tudom gyalulni, nekem ettől többre nem is igen van szükségem. Én csak hobbista vagyok.
Ezzel nem értek egyet. Van egy árszint, ami alatt lutri a gép, hogy be tudod-e állítani, és tartja-e a beállítást. Illetve van az olcsó gép, van a drágán árult olcsó gép, aztán egy légüres tér, és ott kezdődik a használható gép. Ezt anno a körfűrésznél tapasztaltam, akkoriban 40-50 volt az alja, volt egy kettő 80-ért, ami max egy márkanevet kapott, és utána még 50-nel feljebb kezdődött a használhatók alja. És egy kezdő hobbista kedvét nagyon el tudja venni a rossz szerszám.
Egyáltalán ne bánkódj miatta, sokan örülnének ennek is, ha jutna nekik ilyen. Nem a nagy és drága gépek a hobbiasztalosság mérőfokai. Azok csak - részben - arra jók, hogy pótolják a szaktudás hiányát. Erre a legjobb példa én vagyok.
Mindig ez van! Akkor mondok még róla rosszat, hátha. :-) A colos mértékrendszerű skálát elhagyhatták volna, a fix ütköző skálázása is abban van, igaz átváltva.
Nálam is egy Dewalt kombi várja a sorsát, addig, amíg az egyengető részét nem tudom valamivel pótolni.
Egyet kell értenem. A gép kidolgozottsága nincs olyan mint a metabom volt, amit Jácinnak eladtam. Annak jobbak voltak pl. az asztalai
Macerás beállítani, és nekem sirámom van a tekerőjével is. kb 10 oranyi használat után még mindig összekeverem, hogy merre vana fel és merre a le..
Viszont a gyalulási kép az szuper. Alig kell utána csiszolni. Átlátszó a gyalukés mögötti takaró, kis gyakorlattal látod mekkorát fog
Én eléggé megkínoztam a gépet. 30 cm széles vörösfenyő deszkákat gyalultam 5 és 6 méter hoszban. a 0,8 mm -es javasolt fogást simán tudta tartani. No de amikor az első áttolásnál hepét és hupát lelt és odaugrottaam, hogy emelek gyorsan felfele, és persze pont a rossz iranyba tekerem a fránya kart.. :)
A beépített porelszívó jobb mint a semmi, de azért nem tökéletes. Nálam azsák alja leér a földig amikor üres. Szépen dolgozgat is vele.... azután ahogy telik, a második deszkánál kiterül a zsák és elkezdi lefele húzni a száját, csökken a keresztmetszet, eldugul... és innen kezdve a deszka két oldalánál tolja kifele a forgácsot és a port mintegy 5 méter távolságig... egyenesen a képembe... Minimális tervezéssel egy fél méteres műanyag csővel meg lehetett volna oldani. HA már a mérnököknek nem jött össze, megcsinálom én, de azért szerintem beleférhetett volna.
Amit még észrevettem: a régi gépen megszoktam, hogy ha igazán szép felületet akarok akkor csinálok egy utolsó pici fogást (0,25mm), és az pont finoman csak lehántja a felületet, és nem kapja ki az anyagot sehol... Na ezen a gépen a pici fogás szerintem inkább ront a felület minőségén.... nem tudom miért van, de ezt tapasztaltam.
Néhány keményebb bubingát, zebranot, és tölgyet, áttoltam rajta.
A negatívumok: A felhasznált anyagok nagyon optimalizáltak, a célnak megfelelnek, de se több se kevesebb. Értem ezalatt a kidolgozottsági szintet.
A préseléssel előállított rozsdamentes, kihajtható asztalok síkba állítása nem teljesen lehetséges mert a lemez nem teljesen síkra van préselve. Plusz szűk a hely a villáskulcsok részére a beállítócsavaroknál.
A saját por- forgácselfúvás működik ~95% felett. A zsák szorítóbilincse azonban egy műanyag macerás izé. Használható, de nem egy hifi cucc. ;-)
Viszont nagy pozitívum,hogy a gyalulási képe szép, és mérve pontosan gyalul mindkét oldalon. A tetején jó ötlet a görgős felület. Az árát megérte szerintem.
Szép estét ! Véleményt kérnék : A front száliránya vízszintes (konyha ) Az oldal is ebből a színből lesz, de ott futhat a szál függőlegesen?? ajtó melletti látszó elem.
A párazárás a belső falsíkra szükséges lett volna. A falszerkezetben egy hőmérsékletgrádiens alakul ki. Télen jó eséllyel valahol a gyapot és a külső OSB között lesz a harmatpont, ahol szépen lecsapódik a helyiség levegőjének páratartalma. Persze lehet, hogy évekig semmi gondot nem fog okozni.
A tetőn van párazáró fólia a zsingely alatt, a falakon nincs. A külső OSB is nútféderes, az alsó és felső rések purhabbal ki vannak tömítve. Ezen van szerelőhabbal ragasztott hungarocell, ragasztóvakolat és műgyantás, szilikonos színezett vakolat. Ott remélem nem lesz pára.
Én meg egyre inkább az internethez fordulok, ha valamit venni kell. Pár hete valami apróságot akartam venni, nem is emlékszem, mit. Kinéztem a neten, de hát ilyen van minden boltban Győrben is, a szállítási költség meg sok - gondoltam naivan. 3 boltba mentem el autóval, és olyat nem találtam, ami kellett volna. Így aztán inkább azt választom, hogy 1500 Ft-ért idehozatom a 200 m-re levő Packeta pontba, és elsétálok érte, amikor akarok. A szállítási költséget meg inkább kifizetem a benzin és az időm helyett.
Máskor meg a győri bolti árhoz képest féláron rendeltem meg ugyanazt a kerékpárlámpát. Szóval érdemes időben tájékozódni, és szerencsére lehet is manapság.
Amióta van internetem, azóta sokat tanultam az olyan babonákkal kapcsolatban, mi szerint "A boltos mindig igazat mond." Így inkább utánajárok a dolgoknak és aszerint cselekszem...
Ha nem külső vezetékezést használsz, hanem bent a falon belül vezeted akkor mi is a különbség szerelhetőségben meg hozzáférhetőségben a süllyesztett és a falon kívüli között?
Nem tudom (a minusz nem én voltam, eskü.), a műhelyemben és ha megadja a sors, akkor a műhelynek épített műhelyemben (jelenlegi átalakított garázs) igyekszem mindent külső szerelvényekkel megoldani, hogy könnyű legyen bármihez is hozzáférnem. Nekem ez így természetes egy műhelyben.
Annál azért több rögzítés van ebben. :) A tetőgerenda és az oldalsó merevítők az épület szélein csapolva vannak, erről mutattam régebben képeket. A műhely jobb oldalán (magasabb felén) dupla fogópárok vannak, amik 14-es átmenő menetes szárral kerültek rögzítésre két anyával. Ami a mostani képen látszik, az valóban csak csavarozva van, ezekre lehet, hogy nem is lenne szükség, de azért beraktam őket, biztos ami biztos.
Hasonló a helyzet az oldalmerevítőkkel is. Nútféderes OSB van a gerendák külső felén és a belső felén is kb. 2000 csavarral rögzítve. Ennek ellenőre beraktam 20 db 15 X 15 centis oldalmerevítő gerendát is, hogy az extrém erőhatásoknak is ellenálljon az épület.
Szívás :(. Útban azért nem lesz mert megszokod hogy így van és ehhez képest rendezkedsz majd. Csak esztétikai ügy, süllyesztve nézett volna ki még jobban.
Mert a villamossági boltban azt mondták, hogy nincs süllyesztett 3 fázisú konnektor, én meg elhittem nekik. Aztán kiderült, hogy csak nekik nincs, de akkor már késő volt. :(
Ha valamelyik nagyon útban lesz, akkor átszerelem. Szerencsére én csináltam az egész villanyszerelést, úgyhogy könnyen tudok bármit alakítani.
Hogy a gép milyen, azt nem tudom (csak sejtem), de van még egy saját tapasztalat, amiért én sem venném meg. Nejem rendelt nemrégiben egy magyar nyelvű webshopból egy szandált, szerencsére nem volt drága. Persze nem jó a méret, vissza kéne küldeni. Akkor kezdtem utánajárni a cégnek. Írországi címe van - elvileg, de hiába van egy link, hogy "itt van a leírás a visszaküldésről", ott semmilyen hasznos információ nincs. Talán megpróbálhatom eladni a jófogáson...
Szóval minden hasonló rendelést azzal kezdek, hogy alul elolvasom, honnan van a cég, és mennyire valósak a reklamációról, visszaküldésről, garanciáról szóló adatok. A 21. században nem elég az, hogy magyar a weblap. Ez itt egy hongkongi webáruház, a többit szerintem mindenki ki tudja találni.
'Tudom, hogy itt inkább profik vannak, profi gépekkel!
Mi a véleményetek?'
Nem mondom, hogy nincsenek profik, mert DE .... (profi1 = meg tud élni belőle); (profi2= nem abból él, de olyan munka jön ki a keze alól, hogy úúúú + ááááááá. profi1-nek nincs ideje úgy megcsinálni)
Viszont ez egy hobbista fórum.
Az hogy többet költünk egy gépre a piaci minimumnál - amit te is linkeltél - csak a tapasztalat miatt van. Már megszívtuk az olcsóbbakkal. (van akinek a drágább sem jó, ők vettek spirálkéses gyalut, de velük nem állok szóba :)) ) (irigyTschaby :P )
Nekem is volt Einhell kombi gyalum, meg körfűrészem is. Már nincs.
Ha te élvezed azt, hogy mielőtt meggyalulnál egy fadarabot, kell egy kicsit "karbantartani" a gépen (mindig volt valami nyűgje) akkor hajrá. Pontos sosem lesz. De ez sem igaz, mert van aki tud vele pontosan dolgozni - igaz átépítette az egész gépet...
Ha viszont nem a gépszerelés a hobbid, hanem "fázni" akarsz akkor ne.
Nekem 20+ éves Lutz kombigyalum van - amit csak egyengetésre használok ha betévedek a műhelybe - de jobb mint ezek az új lemezvázasok. (Egyébként a Lutz is lemezvázas, csak nem szétesni akar, hanem dolgozik.)
Tehát jobb lehet egy használt DeWalt, Metabo, Makita. Azt mondjuk nem tudom, hogy odaadnám-e 140-ért az enyémet...
Meséltem már itt is az utcánkbéli autóbeállóról, aminek hatalmas, nagytömegű teteje van, 15x15-ös gerendákból van az egész, de csak pár picike karpántot tettek eredetileg bele?
Valaki szólhatott a tulajnak,mert rakatott még további hatalmasakat párhuzamosan a kicsiken kívülre, ezzel megfogták az egyik irányba dőléstől a szerkezetet, de a másik, erre merőleges iránnyal nemvolt mit tenni, méretes acél zártszelvény támasztékokkal kellett kipányvázni az egész miskulanciát. :DDDDDDDD
Honnan tudod, hogy csak két csavar fogja azt a karpántot?
Azért kérdem,mert az én előtetőm karpántja is így néz ki kívülről, de közben belül egy csapolással össze van rakva a két elem, és a csavar ad egy plusz biztosítást. Tehát az elcsúszás ellen a csapolás, a _szét_csúszás ellen meg a csavar fog.
Nem az van, hogy a jóvanazúgy, a bírja-az, az olcsóbb-így és a nincs-benne-gyakorlatom keveréke miatt van ez? multkor fb-n volt egy eset, hogy egy étterem szabadtéri, de tetőácsolat-izéje dőlt rá az alatta vacsorázókra. Ott is csak csvarkötések voltak. Meg autóparkolt is láttam képen, összetörve az összes autót maga alatt.
Gratulálok az új műhelyedhez, szép munka. Egy kérdést, engedj, meg, hogy feltegyek. Sose értettem teljesen, hogy valaki vesz egy 15x15-ös karpántot, majd a végeit két darab csavarral rögzíti. Így az átvihető erő csak annyi lesz, amennyit a csavar bír, de akkor minek ehhez ekkora keresztmetszet a két vég között? Persze sokkal munkaigényesebb a dolog, de egy hasonló kialakítást sokkal masszívabbnak gondolok (ezt is átcsavaroznám, de csak azért, hogy a síkból ne tudjon a karpánt kijönni.) Kell ez még ma is vagy egyszerűen a csavarok már annyival többet tudnak, hogy elegendő az is.
Tudom a könnyűszerkezetes házaknál ilyen jellegű karpántolás nincs (jellemzően a sarkoknál szoktak 1-1 mezőt merevíteni) és ott az OSB adja meg a tárcsamerevségét a falnak, ami itt is biztos érvényesül. Nem kötekedni akarok, de érdekel, hogy ezt a mindennapi életben már simán megoldják pár jól megválasztott csavarral és csókolom?
Egy FB posztot másolnék ide, szerintem itt is aktuális. Elég extrém esetnek tűnik, de az biztos, hogy nem lehet elég óvatos az ember, tessék megtanulni más kárán, amit lehet:
Másfél hónappal ezelőtt úgy esett, hogy egy szerelésnél a bútor mellé egy padlólapot is be kellett igazítani aminek az egyik sarkából egy 30 cm-es darabot kellett levágni. Mivel a hallásvédőm az autóban volt, hanyagságból úgy döntöttem, hogy semmi bajom nem lesz ha gyorsan levágom védőfelszerelés nélkül. Nem így lett. A néhány másodperces gyémánttárcsás művelet pillanatok alatt padlóra vágott anélkül, hogy időm lett volna felfogni mi történik. Már aznap estére belázasodtam, zúgott a fejem mint egy Boeing és óráról órára rohamosan romlott a hallásom. Az ügyeleten kötöttem ki ahol jött a diagnózis: Akusztikus trauma. Addig a percig nem is tudtam, hogy létezik ilyen betegség. Szteroidos kezelés mellett marok számra szedtem a fájdalomcsillapítót, de a helyzet csak rosszabbodott. Zúgott a fejem és éreztem, hogy felrobban. Két hét után eljött a pillanat, hogy beszéltek hozzám miközben esett az eső odakint, és én csak cserszegést hallottam, nem értettem a beszédet. Összeomlott egy pillanatra bennem a világ. A fülorgégész csak a vállát vonogatta, hogy várni kell, és ő ettől többet nem tehet. Nagyon hosszú egy hónap után kezdett enyhülni a fejfájás, a zúgás is abba maradt, viszont most folyamatosan sípol, ciripel az agyam, amit Tinitusznak hívnak, és erről sem hallottam mostanáig. A hallásom nagyon megsínylette, úgy kb 30 százalékot veszítettem, de a legjobban még mindig az állandó sípolás kerget az őrületbe. Nem siránkozni szeretnék és sajnálatra sincs szükségem. Ítéletet sem kérek, mert azóta is haragszom magamra anélkül is. Csak arra kérlek benneteket, hogy ne legyetek hanyagok és ne kockáztassatok soha. Ha egy munka egy órával később lesz kész az nem számít. De egy hanyag döntéssel hatalmas hibát lehet elkövetni ami jobban fog fájni mint egy karc a magasfényű fronton. Vigyázzatok magatokra!
Nem az OSB-vel van baj. Ez szerkezeti kerdes. Lehet olyan polcos szekrenyt kesziteni, ami nem fog meghajolni 100cm-en se OSB-bol, persze nem ugy, hogy vagok belole egy 100xValahanyas lapot es beteszem polcnak
nekem 18as bútorlapból vannak 80as polcaim. amin nehéz cucc van a közepén, az évek alatt pár centit meglógott. anno vágtam tartalék polcokat, a nehéz cuccok alá duplán rakom, így a tartalékot is van hol tartani.
Összedőlni akkor szokott valami, amikor rosszul rakják össze - ilyet nem állítottam. Összerogyni pedig akkor, ha az anyag gyenge ahhoz, amire használni akarják - ezt állítottam. Leírtam azt is, hogy miért: az a rengeteg kacat, amit az ember egy műhelyben tárol, jellemzően dögnehéz, az OSB pedig még a saját súlya alatt is képes meghajlani idővel. Persze lehet, hogy az ő szerszámai habszivacsból vannak, és az OSB-polc örökös lesz, mint a nyomor :)
Volt egy roppant egyszerű kérdés, amire nem válaszoltál ugyan, de helyette előadtad, hogy bassza ki a szar OSB-t és vegyen jó drága ipari fémpolcrendszert, mert (ex cathedra) akármit is csinál, összefog dőlni......
Pár hetet bármi kibír. 4-5 év múlva nézd meg a polc állapotát, mikor bár belakta és terhelést is kapott. Természetesen mindenki azt és úgy épít, ahogy akar, de az OSB a fémpolchoz képest szerintem fos megoldás.
Az én polcom miért nem rogyik össze? Mert a függőleges elemek (oszlopok) fenyő stafnik? Annyira jó az OSB is függőlegesen, főleg falhoz rögzítve, hogy a függőleges irányú terheléstől ne akarjon össszerogyni. A polcokat tetőlécekre csavarozza, nem OSB-t az OSB-be. Lesz hátfal plusz a falhoz csavarozás. Mitől rogyna ez össze?
Tudod mit? Ha TrON küld egy képet x hét múlva, hogy megpakolva az egész a polc a földön landolt, ergo "összerogyott", fizetek neked ... mondjuk egy tábla OSB-nyi sört :-) Mindjárt kiszámolom, hány doboz sörről beszélünk. NIncs a kezemben most dobozos sör :)
Még annyit, hogy abban igazad van hogy nehéz, egy salgóhoz képest. De: azt is olvashattuk hogy tologatni nem akarja, valszeg. A falhoz is akarja rögzíteni. Inentől a polc önsúlya kevésbé releváns tényező.
De mit csináljon a megmaradt 3 táblájával? Mármint jelenleg. Ha belátható időn belül nincs jobb célja.
Ld TrOn posztjában a linkelt régi posztomat, szóval megvan már neki a saját súlyától való meghajlás. A megfelelő alátámasztással (merevítéssel) jó lesz az, de műhelyben nemcsak gépeket lehet tárolni, mázsás összsúllyal. Az is lehet arra már megvan a megfelelő tárolója. Papírtörlő, tészta .. stb. De a keresztben középen (akár utólag) betett merevítő pont jól megoldja a dolgot, ha mégis meghajlana. Ld megintcsak a képeimet, már sok éve bírják a 15-ös OSB-k, megpakolva befőttel, liszttel, ezzel-azzal.
Én nem csinálnék műhelybe OSB-ből polcot, pláne nem ekkorát. Az OSB baromi nehéz, megfelelő alátámasztás nélkül a saját súlya alatt is meg tud hajlani. A műhelyben pedig jellemzően szintén baromi nehéz dolgok kerülnek a polcra - nálam körfűrész, gérvágó fűrész, mini-gyalupad, csavarok, faanyag, szorítók, kulcskészlet, láncfűrész, festékek, stb. Ha nincs 200 kg terhelés a polcon, akkor egy gramm se.
Fémpolcot vegyél, de ne a barkácsáruházi szemetet. Az olaszok csinálnak egy elég jó ár-érték arányú ipari dugdozósat:
Szerintem jó lesz így ahogy leírtad. A meghajlást meg ... majd meglátod. Ha úgy alakul, hogy nagyon hajlik: utólag beteszel passzosan hosszra vágott, 2 végén 2 polctámaszhoz ragasztott merevítőt, akár élére állított tetőlecet, és az megoldja. És elég csak ott ahol súlyosabb dolgokat tárolsz.
Ha van hátlap, akkor elég stabil lesz a szekrény, semmi értelme a háromszögeknek.
Első blikkre azt mondanám, hogy ha oldalról csavarozod a polcokat, akkor is meg fognak állni, hacsak nem tömör vasakat fogsz tartani rajtuk, de ha egy bármilyen pár centis lécet csavarozol a polcok alá, az is tökéletes lesz.
A bútorlapot - ami kevésbé stabil mint az OSB - 4db 5mm-es polctartó tartja. Ezen van nálunk kb 36db tányér. Ennél nagyobb terhelést nem nagyon tudok elképzelni házi körülmények között, mondjuk itt csak 60-as a fesztáv, de van 90-es szekrényem is, ahol a polcot pont ugyanezek az 5-ös polctartók tartják, és az sem akarja megadni magát.
A padlás hőszigetelés után maradt három tábla 18 mm-es OSB lapom a padláson. Akkor került oda, amikor még nem volt födém, most már nem jön le egyben. Gondoltam készítek belőle polcot a műhelybe. A legkisebb anyagveszteség eléréséhez felvágtam hosszában 40 centi széles csíkokra, azt le tudtam hozni, és készítenék belőle egy ilyesmit:
Korábban volt szó róla, hogy az OSB-t nem igazán jó élben csavarozni. Ha a négy sarokba pallóból, vagy deszkából 10-15 cm oldalhosszúságú háromszögeket és a polcok alá maradék tetőlécből 2x2 vagy 2x3 cm-es léceket csavarozok, az mennyire nagy eretnekség? A polcmagasság állíthatósága így elveszik, de ez nem szempont, nem lakásba lesz. A hátlapja régi szekrényből bontott natúr farost lemez lesz. Pár helyen a falhoz is fogom rögzíteni eldőlés ellen.
Te egy forgalmazó oldalán találtál fura infókat, az meg ugye eltérhet a valóságtól:)
(Egy Whirlpool hűtőszekrény mélysége 60 cm a fogantyúval és a hátsó kitámasztóval együtt, egy általános bolt szerint, a Whirlpool márkabolt szerint is 60 cm a fogantyúval és a hátsó kitámasztóval együtt, erről rajzot is küldtek, a bemutatóteremben mérőszalaggal lemérve érdekes módon mégis 66 cm volt... )
Az elmúlt évben elment a kedvem a gorillától. Évek óta ezt használtam nagyon meg voltam vele elégedve. Aztán egy éve kb. a Praktikerben vettem 1Literes kiszerelésben (mindig ilyet szoktam venni), de sehol nem találtam rajta a gyártási évet. Na mindegy, azért megvettem. 3 hónap múlva már nem tudtam kinyomni a tubusból, pedig olyan erővel szorítottam, hogy már kiment a vér a kezemből, ennél jobban lehetetlen volt préselni. Nem volt eltömődve a kupak, mindig azonnal légmentesen zártam, ahogy bekentem valamit. Félig volt ekkor a tubus. Letekertem a kupakot, fejjel lefelé fordítottam a tubust, meg se nyekkent a ragasztó ugyanúgy félig volt, ismét szorítottam a flakont, és nagy nehezen elindult a massza lefelé, és kb. ping-pong labda méretű csomó pottyant ki, de ekkor sem kezdett meg folyni, hanem tovább szorítva kibuggyant még egy labda, meg még egy.
Gondoltam, ezt megszívtam, biztosan lejárt a szavatossága.
Ekkor vettem egy fél literes flakonnal, de azt már nem a Praktikerben, a Makita Egressy úti boltjában. 2023 gyártási év volt rajta. Egy hónap múlva ugyanaz a helyzet, mint a praktikeressel. Ez most van, a mai napon. Szóval nem tudom, maradok-e ennél gyártónál. Hiába az egyik legjobb ragasztó, ha nem tudom folyatni, csak labdákat gyártani belőle.
Én amatőrként nyilván nem használok sok faragasztót, de néhányat kipróbáltam. Szerintem manapság mindegyik ragasztó betölti a funkcióját, jól kötnek, ár, szimpátia meg hasonlók alapján lehet választani.
Nagyon jó volt a magyar Plastdur nevű ragasztó is, amit sokkal olcsóbban tudtam megvenni, mint bármi másikat. Megesett, hogy azért nem vettem meg egy ragasztót, mert a kupakja nem volt szimpatikus, nem tudtam elképzelni, hogy jól zár majd a bontás után. Ezt a Gorillát nagyon kedvelem, leginkább az állaga miatt. Nem folyik szanaszét, ha odaöntöm a helyére, mégis könnyű elkenni, ha szükséges.
Más. Aki 60-as Kapexet akar venni, vegye figyelembe, hogy csak a Set változathoz jár a fény, a sima E-nél csak egy takarólemez van, ami egy elég tróger húzás.
Én ezt elvégeztem. Egy csőtörés és az azt követő áradás tönkretette a régi ajtólapot, de a tömör fa keretnek nem volt semmi baja. Vettem egy új ajtólapot, a Bauhaus-ban lehetett ilyet kapni (mármint keret nélkül). Alul csak pár centit kellett levágni, ott ez elég is volt. Viszont a szélességéből több jött le, ott már nem volt a belső keretből, csak a papír-méhsejt beragasztva. Nyilván a zsanér felöli oldalából vágtam le, így a zárral nem kellett törődni. A két felületi lapot persze nem egyformán kellett levágni, azt egy kézi körfűrésszel végeztem el. Egy kis odafigyeléssel egyenes is lett a vágás. Utána a papír-méhsejtet olyan mélyen kikapartam a két lap közül, mint a belső keret szélessége. A levágott belső keretről pedig lefeszegettem a ráragasztott felületi lapot és szalagcsiszolóval simára csiszoltam. Utána ez a keret be lett ragasztva a két lap közé és alul meg felül egy-egy csavarral is oda lett fogva a meglévő belső keret alsó és felső lécéhez. Ezzel kész volt az új ajtólap, még festeni sem kellett, csak az élét. Új zsanérokat kapott.
Mocsok feladat volt a régi zsanérokat a keretből kivenni. Ezek egy résbe voltak befogva és oldalról beszegezve. Persze le lehetett volna flexszel vágni a kiálló részét és a résbe erősített részét egyszerűen ott hagyni, de ez nem tetszett nekem. Kemény munkával kellett kibányászni a régi zsanérokat. A réseket ki lehetett glettelni. Sikerült pontosan dolgozni, az új ajtólap pontosan illeszkedik.
Ne is mondd. 90X90-es sarokszekrény. A 100-as bejárati ajtón nem fért be, mert 88 a nyílása a 6 centis tok miatt. Szerencsére nincs osztott ablakunk, a 180 x 150-esen befért. Utána még volt egy ajtónyílás, ahová anno nem került se ajtó, se tok.
A tok nem kérdés. Levágod, küszöböt áthelyezed magasabbra, kész.
A lapot levágod. Ha ki lehet venni az alsó merevítő lécet - és az normálisan is néz ki - akkor visszaragasztod. A papírbetétet kézzel is meg lehet "igazítani" hogy beférjen a merevítő, de a ragasztója miatt egy "nem kár érte" vésővel célszerűbb kitisztítani.
A papundekli vágáshoz én sűrű fogú japánfűrészt használtam, az nem cseszi szét a felületet annyira. Utána úgyis festeni kell.
A meglévő falc és az új lap majdnem 100%, hogy nem lesznek tökéletesen párban. Az elvágás milyensége is felvethet kérdéseket (nem ismerjük a szerszámparkodat, stb.) Egy beltéri ajtó meg olyan, hogy mindennap látod. Én biztos nem szeretném évekig nézni, és minden alkalommal azt érezni, hogy "Ezt de szépen összekendácsoltam..." Persze nem vagyunk egyformák :)
Én vagy 5 éve cseréltem az ajtóimat, 210-esek mentek 210-esek helyére, de így is faragni kellett kissé helyenként a falon, hogy jó legyen, de én a kőműveskedős pluszmunkát választottam, egy ajtó beállítása 5 perc se volt (a lejavítása persze több...).
Pár éve ez még csak tizenezer forint volt. Én az eredeti tokokat meghagytam. A linkelt ajtónak a tokja használhatatlan, nagyon rossz minőség. Vásárlás előtt a falcméreteket mindenképpen ellenőrizni kell.
Volt egy ajtólap, amit 4 cm-el rövidítettem meg. Alul viszont csak 3 cm széles volt a tömör fa.
A levágott részből kiszedtem a fát, az ajtólapban beljebb tuszkoltam a papírrácsot és oda visszaragasztottam a kiszedett fát.
Ehhez a megoldáshoz még annyi megjegyzés, hogy meg kell oldani a tokból a diópántok kiszedését és lehetséges, hogy a zár helyét is át kell helyezni.
Én mindezt azért csináltam, hogy elkerüljem a kőműves munkát.
Amennyiben az áthidaló engedi, akkor én a nyílást vésném nagyobbra, de ez helyzet függő, amit nem ismerünk. Szóval legjobb, ha keres 200-as ajtót, mert ahogy írtad is, létezik :)
Ebben az esetben is korrekt a 205 cm mert a 203 méretű tokot 205 ben lehet pontosan elhelyezni ahogy egyel lejjebb írtam. Mondjuk én ebből sem vágnék le, hanem megnézném, hogy lefelé nincs-e véletlenül egy küszöb ami miatt fals az ajtónyílás méretének mérése.
210 az a beépítési méret azaz a falba vágott nyílás mérete. Ebbe illeszkedik az ajtótok aminek a névleges mérete nagy többségben 208 szokott lenni, de 210-ig bármi előfordulhat, elég sokszor 209. Nálam a tok vastagsága 4 cm. Ezeknél a tokoknál ez egy általános vastagság.
209-4 = 205 tehát a "beszereléshez szükséges magasság 205 cm" megadása teljesen korrekt.
Ez nekem nagyon fura, mert ha rákeresek a neten hogy "beltéri ajtó 90x200" akkor millió plusz 1 találatot dob, és amikor a múltkor nézegettem a Praktikerben meg az Obiban akkor is láttam egy csomó ilyen méretű ajtót.
Szerintem 10 cm levágást nem fog elbírni. Én amiket eddig láttam ajtólapokat, azok úgy néztek ki, hogy volt egy léc keret, és annak a köze volt a papír ráccsal "kibélelve". A 10 cm sok, ha levágod a lécet, az semmiképp nem jó.
De lehet guglizni is érdemes, mert pl 203 cm magasat találtam gyorsan:
Sziasztok. Beltéri ajtókat kéne cserélnem itthon. A gond az, hogy a méretük nem szabvány 210, hanem csak 200. Pallótokosak. Ha vennék új pallótokos papírrács betétes ajtókat, azokból le lehet vágni 10 centit (tok+lap)? Vagy gyártatni kell méretre? Igazából csak ajtólapokat kéne cserélnem, de külön nem nagyon lehet kapni sehol. Vagy lehet megveszek gerébtokos ajtókat és csak a lapokat használnám feltéve, hogy stimmel a falcméret.
Le voltak értékelve, ezért egyszerre vettem 4 db 120--400 ast és 5 db 120-1000 est. De ezek nem egyformák... kb összerakták abból, ami a kezük ügyébe került. A kerek mozgó pofa átmérője némelyik szorítón fele, mint a többin.. A piros műanyag papucsok a 9 ből 2-ről hiányoztak (ez mondjuk szállítás közben is történhetett), és van 2, amin a felső fix műanyagnak van valami mintája, amit beleprésel a fába, a többinek nincs. Bónusz, hogy pár év elveltével a gumi tekerő némelyik szorítón elkezdett szétesni... ha tekerem, fekete szutyok marad a kezemen... hiába törlőm le alkohollal.. ez teljes anyagában szar... miközben a többi nem...
El lehet dolgozgatni velük, de ajánlani nem tudnám.
De én a wolcrafttel is szívtam.. 2 wolcraft szorítót is vettem, de azok azután csak macskát hajigálni alkalmasak... Amikor tekerem, mielött megszorulna átugrik a menet! Nem a száron csúszik odébb a mozgó darab, hanem a menetes szár ugrik az öntvényben... Javítani se lehet rajta... szerintem.
A nemrég vásárolt Festool DF 500 domino gépemben eltört a gyárilag adott 5 mm-es marókés. Nem bírta ki 20 db domino bemarását! Persze, hogy szombat délután gebed meg, amikor még 6 dominót be szeretnék marni...
Vasárnap jeleztem a problémát a Festool weboldalon. Hétfőn reggel hívtak, hogy bár nem terjed ki a marókésre a garancia, de azért egyszeri alkalommal adnak egy másikat. Mondtam, hogy közben rendeltem egy teljes készletet, délután megyek érte az X boltba. Mire odaértem a készletem mellé volt készítve az extra marókés. Ilyen korrekt hozzáállást nagyon kevésszer láttam. Le a kalappal! Mondjuk az is igaz, hogy ennyinek bele kell férnie abba az árba!
Amúgy elolvastad ezt az egészet az elejétől? Bizonyára nem, mert most olyanokat próbálsz nekem tulajdonítani aminek pont az ellenkezőjét írtam már az elején az olcsó silány szorítókról. Amit ajánlottam azt tapasztalatból tettem, mert jók a maguk kategóriájában. Persze lehet úgy is hozzáállni, ha nincs nagy neve, akkor csak valami szemét lehet.
Engem nem hat meg a Bessey név sem, ha azt látom, hogy egy 50-es szorítónak hornyolt, recézett* szára van. De ez az én véleményem, nem állítom hogy csak nekem lehet igazam.
Ja, kerek 1 euró 20 centtel. A kínai nem annyival olcsóbb, mint amennyivel szarabb.
(Abba most bele se megyek, hogy egy noname vacaktól max anyagárban tudsz megszabadulni - ha addig el nem törik - míg egy Bessey vagy bármelyik felkapott márka 10-20 év után is szemmel látható összeget ér, ha az ember eladná.)
Az Obi a barkácsboltok antikrisztusa. Normális lánc bevásárol innen-onnan a fogyasztói igények mentén, de az Obit azért hozta létre az Emil Lux szerszámgyár, hogy legyen hol elsóznia a különböző neveken futó hárompálcás kacatjait. Faanyagot se vegyél náluk úgy, hogy nincs nálad derékszög.
Ha nem sürgős akkor a lidliben meg aldiban is szokott időnként lenni talán kettesével. Én vagy 10 éve vettem 4 db 600-asat meg 4 db 300-asat (kisebbre wolfcraft egykezest használok) meglehetősen masszív darabok. Nem tudom mostanában mi az ára de nem szokott rossz lenni.
Bocsánat, nem akartam én ebből ekkora vihart kavarni :D (bár tudom, hogy más pénzének költése, majdnem olyan jó, mint a sajáté :D)
Csak a teljesség kedvéért leírom a sztorit (bár lehet újat nem mondok senkinek): A faipari munkásságom hajnalán vettem 3 csomagot abból az OBI-s kakiból. Szépen lassan elkoptak, de mondjuk a negyede használható. Valamikor 1-2 éve gondoltam, hogy akkor beruházok 4 db egy fokozattal komolyabbra, ez valami PROLINE szorító volt, bevallom megvett azzal, hogy valami kis golyócska van a mozgó pofa alatt, úgy gondoltam, hogy ez majd frankón egyből megakasztja. (Nem. 1 év hobbista használat után a 4ből már csak 3 jó. A golyó csak arra jó, hogy nem zuttyan le tehermentesen a rúd aljára) Úgyhogy most megy a hangya tovább, olyan szorítót keresek, ami az én életemet kiszolgálja és ha nem egy vagyon az sem baj. Ezért is volt szimpi a 409 féle Jorgensen. A 2db 150 +2db 300-as teljesen jó kombó szerintem, néha a nagyobbat kerülgetni nagyon macerás. De általában egy 150-es elég. Gyerek miatt amúgy sincs most sok projekt, meg nagy önfeledt barkácsolás, úgyhogy ez amolyan terepfelmérő volt.
Mindenesetre rfc-nek is köszönöm a tippeket, bevallom ebay és külföld a satuershop erejéig jutott csak az eszembe.
Az igaz, de ő 2db 300-ast és 2db 150-est akar venni, így már 50€ az a 40, + a szállítás amivel pont duplájába fog kerülni. (meglehet, még az áfa különbözetet is ráteszik)
Ú köszi :) Ennek az árától nem lábad könnybe a szemem sem :D Egy próbát lehet teszek egy 4 db-os készlettel... Aztán, ha nem jön be, tényleg jönnek Besseyék...
Nem kell bekapcsolni a szalagcsiszolót a kések alatt. Kézzel kell oda-vissza mozgatni a szalag tárgyasztalán és nem fogod ferdén félreköszörűlni az éleket. Egy éve így élezem a késeimet és mindegyik jól működik. Természetesen a fix pálya is kiváló.
Ilyen systainert használ valaki? Elég könnyű még egy kis gyalupadhoz képest is, használható a gyakorlatban valamire? Vagy arra azért elég, hogy géppel elvágjon rajta dolgokat az ember?
Ha már szóbakerült a gyalukés élezés, a Metabo keskeny kis kését hogy lehetne megfenni? Kaptam párat a gép mellé, ami még nem veszett fejsze nyele, vagyis nincs benne csorbulás legalább az egyik oldalán.
Az a baj, hogy ha kicsit "ferdén" nyomod akkor félreköszörülöd a késeket. Ha nem figyelsz, ahol belekap a szalag ott többet vesz le mint ahol kilép. Jobb a fix pálya.
Ha nem sürgős és használható darabot keresel (nem csak egy kézi tekerős játékot), nézegesd a Pasco oldalát, vagy akár vedd fel a kapcsolatot velük, náluk szokott lenni használt örlőkéses kávédaráló, vendéglátóipari minőségben, de nyomott, szabaduló áron. IBI KM65-öt vettem náluk, potom 25e Ft-ért. Beállítottam a spájzba, mert nem fért el a pulton. :-)
Egy tipp azoknak, akik gyalukés élezés problémáját szeretnék megoldani. Gyalugép 250x30x3.0 méretű gyalukéseinek (3db) kézi élezéséhez 3D nyomtatással készítettem egy élező készüléket. A készülékben 45 fok-os szögben pozícionált és csavarokkal rögzített késeket az élcsiszoló gépem 150mm széles 200-as szalagján kézzel ide-oda csusztatva szépen ki lehet csiszolni őket. Természetesen pl.: egy szög által ütött több mm-es csorbulást nem lehet vele kicsiszolni, de a normál használatból adódó késkopást meg lehet vele oldani. A nyomtatáshoz szükséges modellt is én készítettem. Bármilyen méretű késhez lehet ilyen adaptert készíteni.
A lábak csak akkor kellenek, ha padlót rak az ember, és a földön van a gép. Ha ráteszed a gépre, olyan magas lesz, mint az 1-es Systainer. Jóval olcsóbb és hordozhatóbb mint a gépállvány, meg gondolom nem kell folyton felállni-leguggolni.
Elnézést, ha valakit zavarok vele, de tudom (olvastam), hogy többen is használtok "ilyet" ezért bátorkodom itt felajánlani/meghirdetni először.
Érdekelne valakit egy 2017-es - még össze sem szerelt ( lásd képek )- PNTS 1500 C4 master slave kapcsolós száraz nedves porszívó ?
Egy a bibi vele - amit csak most vettem észre amikor átnéztem -, hogy hiányzik az a kajma cső, ami a flexi cső és a fém cső közé való. ( bár még az is lehet, hogy az is megvan valahol a pinecében, csak kimaradt visszacsomagoláskor anno, mikor hazahoztam és belenéztem... majd körbenézek még1x )
Viszont..... árral bajban vagyok.
Nem tudom mennyi volt anno az ára és azt se, hogy mostanában akcióztak-e ilyennel és ha igen, akkor mennyi volt/lenne ....
Ugyan ilyen van használtban 20 ezerért a jófogáson... de ez ugye új.
Ezért azt gondoltam, hogy :
- adok hozzá/mellé ajándékba egy 3M6200 maszkot ( M-es méret ) + 1 pár 3M 6059 ABEK1 szűrőt. MInd2 új, bontatlan. A jófogáson ezeket 6000 + 3000 = 9000 lehet megvenni... jóárasítva. Boltban 10.000 + 6000= 16.000 lenne.
Íígy az ár 30.000 Ft .
Ha annyiért elmegy,akkor hétfőn veszek egy akcijós kárpit tisztítót a lidlibe.... amit legalább 1x biztos használok majd. ( 17 éves örökölt, szinte soha nem takarított fabia üléseinek kitakarítására... mondjuk most láttam meg, hogy ehhez is van kárpittisztító fej, de mégis csak egyszerűbb, ha a gép maga adagolja a tisztítószert is... :-) )
HA nem, akkor megmarad..
Az áru megtekinthető, átvehető Gödöllőn .
Az email-em publikus.
Szép NAP-ot... elnézést, ha hosszúra nyúlt és zavartam vele valakit...
Nabázz, nem nézek fel egy napig aztán ez fogad... erről lecsúsztam, most adhatom be az asszonynak, hogy a soron következő meló majd kifizeti az új vastagoló árát... pedig nem :)
Nem akarom megint a hanyattfektetett kézi gyaluval végigrágtatni a mintegy 174 méternyi léc 4 oldalát egyesével, az majdnem 700 méter... rámegy egy komplett napom meg az idegrendszerem. Van másnak eladó vastagoló gyaluja? :)
Egyszer kíváncsiságból csináltam egy szubjektív összevetést. Nem vagyok amúgy ezeknek híve, mert jellemzően nem érek rá ilyenekkel szarakodni, örülök, ha arra van egy kis időm, amikor csinálni kell VALAMIT. Akkor úgy éreztem, hogy ez az aldis tényleg elfogadható, az árában különösen. Sztem a mostani Lidl-s hasonló. Ezek valami kis osztrák gyártó termékei. Ugyanaz a nyél forma, anyag, felirat típus. A Paul Sellers ajánlgatta mint aldiban kapható titkos tippet. Azt nem tudom, hogy ugyanazt árulták-e 2014-ben, mint később a kontinensen, mert úgy emlékszem, hogy a Paul Sellers pl kőrisfa nyélről írt, miközben az itt kaphatónak bükk volt a nyele.
Lehet-e egy ilyenből használhatót varázsolni mondjuk azzal, hogy felszabdaljuk 4-5 centis csíkokra, és táblásítjuk? Hogyan fog viselkedni az akác ezután?
Van pár deszkám nekem is. Igaz, ennyire nem görbék, de valamit kellene rajtuk alakítani.
A mostani lidl vésők használhatóak? Mert bő tíz éve én vettem egy készletet, és visszavittem, mert nem lehetett élet csinálni rá. Olyan anyagból volt, hogy nem nem tartotta az élét, hanem nem lehetett elérni hogy rendes éle legyen.
Igen, de ár-érték arányban az egy kiváló készlet. Mármint a Lidl. 2-3 véső áráért kapsz hatot és ha élesen tartod őket, hobbista használatra örök élet.
Ennyi pénzért persze nem kapsz annyira tartós élű vésőt, mint egy cseresznyésnél, de annyival nem rosszabb, amennyivel olcsóbb
A Narexet szvsz megközelíti a Lidl. Bár nekem csak 2 db Narex van, annyira nem vagyok tőlük elájulva. Mindenképp ajánlható az árában, de ha nem lenne mondjuk min 20 db vésőm, vettem volna még egy ilyen Lidl készletet.
Nem hiszem, hogy ugyanarra való. Ezek a multiszerszámok zseniálisak nehezen hozzáférhető helyeken formálni, lyukat kialakítani gipszkartinban, fában, esetleg fém lemezben. Az oszcilláló mozgásuk alkalmas vágásra (mint fűrész), csiszolásra és amit ezekkel el lehet érni.
Egy vésővel is lehet persze durva munkázni, de pl fémlemezeket nem igazán, úgy vág, mint "ék" nem mint fűrész. A fában precíz, szép felületet is lehet vele készíteni.
Ikeás mosdó szekrény pultját akácból gondoltam megcsinálni. Van is itthon 1 szélesebb darab meg egy keskenyebb akác darabom, amiket össze kéne toldjak. (50-55cm szélesre gondoltam.
A fő problémám, hogy a szélesebb darab Ualakban meg van vetemedve. Mivel járok jobban, egy L vashoz, vagy vastagabb fához alulról visszafeszítem, vagy vegyek inkább olyan deszkát, ami nincs megvetemedve?
Egyébként az oszcilláló mozgást végző multiszerszám ki tudja váltani a kézi vésőt a legtöbb esetben? Mert az már kapható kb 12ezer forinttól. És több mindenre jó.
Nekem is ez van, a szorítót nem használom, mert vettem helyette gyorsszorítókat (ugyanez, csak egy racsnis rögzítés van), a lábak asszem nincsenek fent (de beépítettem egy szekrénybe a kapexet), a szögmérő eszméletlen jó, csak még sose kellett :)
"3000 Ft-nál többet nem szánnék rá." - Ebben a szegmensben szerintem a fain jelzőt el kell engedned a dologból...
OBI-s LUX, esetleg Praktikeres SUKI nem egy világ tragédiája. Mindkettőből van nálam is, használhatóak voltak arra amire nekem kellett (apróbb igazítgatások). A gyári él nem tudom milyen, mert azzal kezdték a karrierjüket, hogy megéleztem mindet.
A szoritót folyamatosan használom nem csak a kapexhez, de a merülőhöz is.
A szögmérő nagyon menő, de nekem eddig 1* kellett, akkor annyi idő volt megnézni a videót, hogy kell használni, hogy annyi idő alatt másképp is meg tudtam volna oldani. Ha rendszeresen kéne, tudnám ajánlani.
Mostanában több, fejben nagyon erős ismerősömet temettük el, mert sajnos az akarat önmagában kevés. Kell hozzá, láttam meghalni olyanokat akik feladták és csak sodródtak.
De a csontvelődnek nem tudsz parancsolni. A szepszisnek sem.
azt mondta, nem halhatok meg, neveljem fel szépen a lányokat, koptassam el a szerszámokat.
Ezt vedd nagyon komolyan. Van ismerősi körömben több ember is, akik azért gyógyultak ki halálos betegségből, mert nagyon erős motivációjuk volt életben maradni, és ez a család és a gyerek volt. Szinte minden fejben dől el, azt mondják.
Ilyenkor csak attól kell félni, hogy ha meghalunk, az asszony a bevallott árnak a feléért adja el a cuccot.
Tavaly ilyenkor kórházba kerültem. Gyakorlatilag haldokoltam. Amíg feküdtem a borzasztó kényelmetlen ágyon és a nap 24 órájába folyt belém az infúzió, volt időm gondolkodni. Az egyik dolog pont ez volt, ott a többtucatnyi gépem, szerszámaim(fegyverek, járművek stb.), a feleségem semmit nem ért hozzájuk, vajon ki fogja átverni szegényt.
Arra gondoltam, hogy egy asztalos cimborát kérek meg, legalább a gépek, szerszámok eladásában segítsen neki ha eldobom a kanalat.
Amikor először hazaengedtek, beszéltem is vele de azt mondta, nem halhatok meg, neveljem fel szépen a lányokat, koptassam el a szerszámokat.
Most ezen ügyködök...oszt majd meglátjuk, mit dob a gép.
A nyikorgásnak/nyiszogásnak 3 forrása van. A kis rugó ahol a vezetőékkel érintkezik, a vezetőék feje ahol a házzal érintkezik, és a nagy rugó ahogy bemegy a hüvelybe. Meg kell fújni PTFE sprével:
- a kisrugó végeit, a vezetőék belső oldalát, és a rugó vezetőék felé eső oldalát
- a vezetőék végét és az öntvényt ahová felfekszik
- a nagy rugó külső ívét, és magába a likba is érdemes küldeni egy adagot
Kell neki 15-20 perc, mire rendesen megszárad, akkor kifehéredik és porszáraz lesz. Nem kell spórolni vele, mert úgyis kiszárad. Most síri csend van.
A kis ablak nem volt eltörve, hiányzott a kis fémnyelv, ami a helyén tartotta. A régi meg volt vakulva, tettem bele másikat. A mechanikát is bekussoltattam.
Nagyon mutatós. Tavaly decemberben még egy széthúzhatós étkezőasztalt szerettél volna csinálni /219567 -es bejegyzés/ Abból lett valami? Esetleg ez a főproba?
A Dh 330 - hoz a kanadai oldalom 150, ami a szállítás + áfa + vám megfizetése után nem sokkal kevesebb, mintha eladnám a metabot, es megvenném helyette az IGM cuccot. Már ha kapok egy százast a DH 330-ért, ami Ujonan 180. Gyalulásra vár kb 2 m3 vörösfenyő és 1 m3 száraz akác. Azok elég lelkesen eszik a gyalukéseket. A spirálos csak jobben bírná, esetleg nagyobb fogást is vehetek, ergo hamarabb leszek kész... Bocs, hogy hangosan gondolkozom...
Érdekelne amugy valakit a DH 330? A benne levő pengéket most fordítottam meg, és van hozzá egy készlet, ami még nem volt használva.
Eredetileg azért vettem a DH 330-at, mert amikor a tetőt csinálták, az ácsnak kellett pár m3 gyalult deszka. De az összes környékbeli fatelepnek csak gyalulatlan volt, és ahol hajlandóak lettek volna legyalulni, ott többet kértek volna a munkáért, mint amennyibe a DH 330 került. Ezért lett ez a gyalugép az első faipari szerszámom. Kettesben töltöttünk egy éjszakát a 4 méteres fenyődeszkákkal. Persze nem lettem kész, másnap az ácsokkal fejeztük be a munkát. A Zéró tapasztalatommal ugye nem tudtam felmérni, mekkora meló egyedül gyalulni ennyi sokat... meg, hogy mennyi forgács lesz belölle :)
Az árán kívül semmi probléma ezekkel a tengelyekkel :D Az én Metabomhoz (HC 260) annyiba kerül a tengely, hogy mire ideér, ár+szállítás+vám, többe kerülne mint maga a gép (én még 250 Mátyásért vettem, 2015-ben)
Meg a Piher szorítóimon van egy kis kitámasztó fogas vasdarab is az egyik pofa tövénél.Elképzelhetetlen, hogy csúszkáljon.
És van olyan mezei szorítóm is, aminek a szára egyszerűen elforog, ha megszorítom, annyira vékony. Nem is vettem le a polcról évek óta, akár ki is dobhatnám.
Ha csak a spiráltengely izgatja a fantáziád az egyik online kalandozás közben jött szembe valamilyen átalakító készlet talán dewalthoz. Nézz körbe, hátha a metabohoz is elérhető