A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Uraim, megdöglend az Iberital őrlőm. 15 éve használom, jó volt. Aszonták a szervízbe, hogy kb 50-60 között lenne a javítás, de nem garantálják, hogy ugyanennyit kibír a beépített alkatrész. ( Csájna xar stb)
A kérdés az, hogy keressek-e valami másik megfizethető őrlőgépet, vagy javíttassam?
Nem nagyon értem ezt a ragasztást. Ez a ragasztó ránézésre piros, ami a színskála szerint a legkönnyebben bontható. Én kék Loxeal-t használok, ami elvileg erősebb ennél, mégis simán bontható kéziszerszámokkal. Ezt a kötést viszont nem tudom bontani, hiába próbálkoztam, nem moccannak az elemek. Esetleg melegítés segíthet a dolgon?
Azt szeretném kérdezni, hogy a képeken látható beragasztott meneteket mivel lehet szétszedni? Nem akarom erőltetni, nehogy megszakítsam a menetet vagy tönkretegyek valamit, mert szükségem van minden alkatrészre a továbbiakban.
a képen a fűtőbetét csatlakozói elég csúnyán meg vannak égve, én még nem láttam ilyet azokon a gépeken, amit javítottam, pedig voltak közöttük igen régiek is.
Szerintem érdemes lenne lecserélni a sarukat, és zsugorcsővel leszigetelni.
Vagy ha van másik, jobb állapotú kábeled valami donorból, akkor azt berakni.
A fűtőszálon elvileg van két tányérszerű képlet, melyek kívülről nem látszanak, mivel a kazán belsejében vannak.
Ezekre kerülnek a tömítések. Ha jól emlékszem, vitonból vannak (de nem biztos). Olyat még nem láttam, hogy réz tömítések lennének, de persze ez nem jelent semmit.
Ha a tömítések a helyükön vannak, akkor a fűtőbetét végeit belülről kitolod a kazánfelsőn lévő lyukakon keresztül, és az anyákat jól meghúzod.
Ezzel a tömítések belül a helyükre feszülnek, és tömítenek.
Ha ennek ellenére is szivárgás van, akkor szerintem maga a fűtőszál van elrepedve, és azon keresztül jöhet a víz; legalábbis mást nem tudok elképzelni.
A régi gépeknél sokszor nem a javíthatóság a probléma, hanem az, hogy nincs róla infó sehol,, illetve ha mégis, akkor nem kapni hozzá alkatrészt.
Ilyen acélkazánt még nem láttam, lehet, hogy stimmel hozzá méretben (pl. furatok távolsága) a Saeco inox kazánja, de ez sem garancia arra, hogy össze tudod rakni, mert lehet, hogy a kazántömítés nem ugyanakkora vagy nem ugyanoda kerül mindkét típusnál.
Én szétszedném, mérnék, és segítséget kérnék pl. a cady.hu-nál. Én többször kérdeztem már náluk, segítőkészek.
A fekete gépnél nyitott gőzcsapnál engedi a vizet a gőzcsövön keresztül?
Ha igen, akkor magában a kazánban van valami dugulás (pl. a fejszelepben vagy a csőben).
Ha a gőzcsövön sem jön a víz, akkor valahol előtte lehet gond, pl. a pumpa gyenge ahhoz, hogy nyomja a vizet. Én kipróbálnám másik pumpával, ha van.
Egyrészt érdekel minden ami javitható, ezért sem veszek 25 évnél fiatalabb kocsit, sem kávégépet, sem lehetőleg semmi olyasmit ami újonnan sem szerelhető.
Másrészt jó dolog néha bütykörészni.
Szóval köszönöm!
Tehát utolsó mára: a képen látható (fehér, OPV-s Electrolux, állitólag svájci piacra gyártották) a fűtőbetét felém eső szárán vélhetőleg azért van szivárgás, mert cserére érettek már a réztömitések?
Egyebekben gyönyörűen fűt a kazán, a pumpa megy (van rézkönyökös Ulkám amúgy), alighanem könnyen működőképes lehet. Különösen miután kinyestem belőle két marok vizkövet.
No, felhúztam magam, miután sokadszorra csak kattant a kávédaráló (ritkamód fos beszerelni a darálót a tartólemezre, miközben a daráló elé meg a viztartály tartó műanyagját is be kell rakni), szóval barbár módon a másik oldalról ablakot nyitottam (flex...) a darálóra oszt helyben beállitottam a kapcsoló nyelvét.
Mondom, barbár mód, de olyan kopott már a gép háza, az összes műanyag, meg gyanús, hogy (ahogy mondod) lassan kidobós a kazánalsó, hogy nem szégyelltem erősen magam...
Viszont egyet csökkentettem az OPV-n, sokkal csendesebb lett a pumpa hangja, nem mellesleg egy nagyon gagyi, bolti kávéból is csináltunk crema-t. Letörött belső rézcsővel...
Hol kapok én ehhez kazánalsót?
A fekete gép bojlere teljesen tiszta, oszt mégsem tolta a vizet magából, inkább elkezdett a pumpa könyökénél szivárogni, amit jól meg is szoritottam oszt le is törtem.
Ok, szerzek könyököt, de miért nem folyik a kazánnál felrakott karral???
A szivárgást úgy tudod megszüntetni, hogy szétszeded a bojlert, a kazán felső részén lévő két anyát letekered, és kiszeded a fűtőszálat. Belül szokott két egyszerű tömítés lenni (egy-egy a két száron). Ezeket kell kicserélni, a fűtőszál vissza a helyére, kívülről meghúzni az anyákat, és elvileg minden oké. A kazán összerakásánál érdemes új kazántömítést berakni.
A fekete gép kazánját mindenképp érdemes szétszedni, lehet, hogy annyi vízkő van benne, hogy attól nem jön a víz a szűrőn keresztül. Elvileg lennie kell benne egy fejszelepnek, ami egy nagyobb menetes cső/csavar, az alsó végén furattal (ahová a szűrőtartó csavarja csatlakozik), a felső végében pedig egy rugó és egy szilikonból készült, gomba alakú tömítés. Ez akadályozza/csökkenti a fűtési fázis alatt a meleg víz csöpögését a kazánból.
Tehát a sorrend: 1. kazán alsó része
2. szilikon gomba 3. rugó
4. fejszelep 5. felső szűrő
6. szűrőtartó csavar
Ha stimmel a méret, akkor a cady-nál be lehet szerezni a szükséges alkatrészeket.
Még annyit, hogy ha már kinn van a szűrőtartó csavar, és lejött a felső szűrő, de nem mozdul a fejszelep, akkor érdemes egy kis csavarlazítóval próbálkozni, pláne, ha rézből van a szelep, mert nagyon könnyen elvásik a horony, és akkor mehet a kukába - jobb esetben egyedül, rosszabb esetben a kazánalsóval együtt...
Szia! Ez a cső mindenképp kell a működéshez. Általában menetes szokott lenni a Saeco-rendszerű gépekben, de találkoztam már olyannal, hogy csak be volt dugva a helyére néhány mm mélyen (Isomac Napolissima).
Ha beletört a menet a végéről a kazán alsó részébe, akkor ki lehet hajtani a csonkot, és újat venni, a cady-nál van rozsdamentes, ami passzol méretben a régi réz cső helyére.
Jut eszembe, a bojler alsó részéről belül eltörött ez a csődarab. Már előző takaritáskor is lógott, megpróbáltam forrasztani (nem sikerült), most teljesen lejött.
idén lesz 7 éve, hogy beszereztem első kávégépemet, kilencvenes évekbeli Saeco Magic Cappuccino Combi. Viszonylag pici, rozsdamentes bojler, három termosztát, kis pumpa meg természetesen egy külön őrlő rész.
Anno tán 17 ezer volt az egész gép :)
Akkor kicseréltem a pumpár egy rendes Ulkára, raktam rá egy OPV-t (mondjuk beállitani nem volt időm, anno még tanyán laktunk, a marhákra több energia és idő kellett) oszt használtam 6 évig bőszen. Aztán tavaly kitakaritottam, kapott új pumpát, csak elkövettem azt a hibát, hogy egyet hajlitottam (mondom, beállitom rendesre) a daráló kapcsolójának hosszú fémnyelvét, no utána folyamatosan kikapcsolt állapotban volt oszt nem akart bekapcsolni :) Erre most jöttem rá :) Merthogy megint kávégép szerelős állapotom van.
Megyen is a cucc, csak megint szét kell bontanom, finombeállitásokra van szükség. Darálós része mintha nem akarna beállitódni, csak nagyra őröl. Illetve bojler minimálisan csöpög, tán a tömités már nem teljesen tökéletes, bár a bojler alján a szűrőtartó csavar teljesen beállt már, alighanem cserés, ha egyáltalán lehetséges ilyesmit kapni.
Viszont decemberben a jófogáson találtam két Electrolux márkájú gépet 20 ezerért :) El is hozta az asszony a múlt héten anyóséktól (mert vagy 4 éve hazaköltöztünk anyámékhoz, Csángóföldre...).
No, a héten kávégépszerelés van orrba-szájba.
Mindkét gép hótegyszerű. Valahol a Saeco Aroma, Gaggia Lelit szintje, annyi, hogy a fehér rozsdamentes bojleres, a feketének rendes rézkazánja van. Fehéren van OPV.
A fehér bojlere tele volt vizkővel (ja, nincs a billentyűzeten hosszú i), működik is, viszont a fűtőbetét száránál szivárog, ahol a kerámiabetét (vagy mi lenne). Mielőtt beszerzek új betét, még tűnődöm, mivel lehetne megheftölni.
A fekete komolyabb pumpával dolgozik, viszont nincs OPV, teljesen tiszta volt a bojler belül. Viszont elkövettem a hibát oszt leszedtem a bojler aljáról a szűrőtartó középső csavart, vagy mi az, oszt mintha valami kipotyogott volna onnan, de nem vagyok biztos benne, mindenesetre a kart felrakva nem jön viz belőle. Közben a pumpánál sikerült erősre csavarni a könyöknél a csövön levő csavart, le is törtem.
Tudom, erősen lámer vagyok, de régebben mechanikus karórákat szereltem, mostanában 35 éves kocsijaimat (meg a 67-es kiadású traktort) szerelem, nem vagyok teljesen hülye.
A pumpa, vagy az S2 szelep elengedi a nyomást, ez miatt nem tudja teljesen feltölteni a kazánt vizel! Így a kazán nagy része üresen marad, ez miatt a fűtőszál gyorsan felforralja a vizet, ezért hallod a zubogást a kazánból!(ilyenkor a fűtőszál is károsodhat, mivel nincs feltöltve teljesen a kazán!) A gyors felfűtési idő is ezért van, mert a kazánban a kevés víz miatt levegő is van, így gyorsan eléri a hőfokot, és a termosztát kikapcsol.
Ha az S2 szelep visszavezető ágát (a szilikoncsövet) óvatosan elszorítod egy fogóval, és a gép ekkor elkezdi rendesen tölteni a kazánt vagy kinyomni a vizet a fejen, akkor a pumpa jó, és csak az S2 szelep a hibás.!
Korábban már többször is tettem fel kérdést Bezzera Hobby (Hob01) gépemmel kapcsolatban. Sajnos változatlanul fennáll az a probléma, hogy a bekapcsolás után, a felfűtés folyamán a kazánból zubogó hang hallatszik, és a csapolás késve indul.
A késés a pumpa feltöltését indító kapcsoló bekapcsolásánál is látható, a gőzcsapon lassan indul meg a víz. A fűtési ciklus is hamar lezajlik.
Összességében olyan a helyzet, mintha a kazánban nem lenne elég víz.
Először arra gyanakodtam, hogy a szolenoid engedi el a vizet. A fedelet levéve azonban az látszik, hogy a pumpa kazán felőli oldalára szerelt szelep (ULKA S2) engedi el a vizet, amely így a bekapcsolás után szinte azonnal elkezd visszaáramlani a víztartályba.
Mi lehet a probléma? Ezt a szelepet kellene kicserélni, vagy ez a jelenség valami más alkatrész hibájára utal? Nem egy nagy összeg ez az alkatrész, de nem akarok felesleges kiadásokba és bütykölésbe belemenni.
Köszönöm a részletes választ! Sokat segítettél vele!
Még az is lehet, hogy FBS van is otthon.
Már csak azért is jó lenne, ha lenne, mert azok az anyagok, amiket itt-ott láttam, azok 5-6000 Ft-ba kerülnek, és két pöttyért nem biztos, hogy megéri megvenni.
Ha nincs gyári tömítés, akkor a Gumiám (fehér) vagy FBS (színtelen) szilikongumi segíthet. Ezek egészségre ártalmatlanok.
Ecetsavval vulkanizálódik, ennek érezheted a szagát is, utána már nincs savas hatás. Elvileg a sav miatt a kezdeti fázisban felmerülhet korróziós hatás, de a gyakorlatban nem feltétlenül okoz gondot. Pont emiatt, elektronikai célra kapható savmentes is, de az sokkal drágább.
A szilikongumi nem olvad, a forrasztópákát is tűri (300 °C), magasabb hőfokon kezdhet feketedéssel reagálni.
Használható robbanómotorok egyes részeinek tömítésekor, illetve nagyfeszültségű szigetelésekhez, mint régen a TV sorkimenőtrafó, de én még autó gyújtótrafót is szigeteltem vele, amikor áthúzott a nagyfeszültség.