A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Azért furcsálltam a dolgot, mert eddig mindig azt tapasztaltam, hogy ha jól kitekertem a gőzcsapot, akkor a fej irányába nem ment víz, mert a gőzcsap felé nulla volt az ellenállás, szabad volt az út. Itt ezek szerint (talán az átmérő miatt?) nagyobb az ellenállása a gőzcsapnak, mint amit eddig láttam.
A gőzcsapról: elképedve láttam, hogy nem lehet szétszedni, tehát javítani sem!
Ha az ember unja a csöpögést, akkor vegyen másikat (jelenleg 17k alatt sehol nincs....). Ilyen tré megoldást nem feltételeztem a Gaggia-ról....
Teljesen rendben van, normális jelenség! Ha bekapcsolód a gőz gombját,
a mágnesszelep lezárja a fej felé vezető utat, és ekkor már csak a gőzcsapon jön a víz..!
Így működik a vízkör a Classicban..
Amikor elindítod a pumpát (csapolás gomb), a víz nyomás alá kerül a kazánban. Ebből a kazánból a víznek két lehetséges kiútja van:
A gőzcsapon keresztül (ha a tekerőt kinyitod).
A háromutas mágnesszelepen (solenoid) keresztül a fejen át (mivel a csapolás gomb megnyomásával ezt a szelepet elektromosan kinyitottad).
Miért jön mindkét helyen a víz?
Mivel a csapolás gombbal kinyitottad a mágnesszelepet, a gőzcsapot pedig manuálisan letekerted, mindkét kapu nyitva áll.
A víz fizikája egyszerű: arra áramlik, amerre kisebb az ellenállás.Ha nincs feltéve a kar (portafilter) kávéval, akkor a fej felé sincs ellenállás, meg a gőzcső felé sincs.
A pumpa által termelt vízmennyiség egyszerűen megoszlik a két nyitott csatorna között, így a fejen és a gőzcsövön egyszerre fog folyni a víz.
Mikor nem lenne ez normális?Akkor lenne hiba, ha zárt gőzcsap mellett indítanád el a csapolást kávé nélkül, és a víz mégis jönne a gőzcsövön is. Ez a gőzcsap tűszelepének a kopását jelentené (ami nálad a minimális csepegés formájában a hőtágulás miatt jelentkezik, ez teljesen típushiba, együtt lehet vele élni). De ha nem használod a gőzcsapot, a vízkőtől
megszűnhet a csepegés, az enyémnél ezt vettem észre..! Ne erővel zárd
el ez miatt a csapot, mert ezzel többet ártasz neki, mivel a réz puha anyag.!
2012-es Gaggia Classic az alany. Szétszedtem, kitakarítottam, összeraktam. Mindenhol új tömítések, az összes csavar rozsdamentes, ahogy kell. Úgy néz ki, hogy rendben működik (bekapcsol, felfűt, csapolás megy, gőzöl, a gőzcsap egészen minimálisan csöpög, az is csak a gőzölés felfűtésénél, sárkányosodás nincs). Egy dolgot nem értek: ha kinyitom a gőzcsapot, és csapolást indítok, akkor nem csak a gőzcsövön, hanem a fejen át is jön a víz.
Mennyire normális ez? Nem használtam még ezt a típust, más gépeknél eddig nem tapasztaltam ezt a jelenséget. Előre is köszönöm a válaszokat! Üdv: Frigyes
Ha nagyon akarod szétszedem. Ebben alu kazán van. Van egy másik Gaggiám, ugyanilyen paraméterekkel, de abban sárgaréz kazán van, melynek a belseje ónozott. Az a masina nem arany hanem ezüst krómos.
Hát...nehéz ügy. A javítás horror áron van. Szerintem két lehetőség van: - használtat nézegetni (most is van apróhirdetéses oldalon 30-40k között hasonló kategóriájú gép, de ez rizikós persze).
- egy hasonló minőségű újat venni (Graef CM702 61k, Lelit Fred 80k)
Neked kell eldönteni, hogy mennyit szánsz rá, illetve hogy mennyire ragaszkodsz az új géphez.
Nekem Imat Lux van, vállalva a rizikót használtan vettem két éve 25k-ért, rendben működik.
Uraim, megdöglend az Iberital őrlőm. 15 éve használom, jó volt. Aszonták a szervízbe, hogy kb 50-60 között lenne a javítás, de nem garantálják, hogy ugyanennyit kibír a beépített alkatrész. ( Csájna xar stb)
A kérdés az, hogy keressek-e valami másik megfizethető őrlőgépet, vagy javíttassam?