E topik a http://www.fortepan.hu gyűjteményben fellelhető városképek, részletek, helyszínek, esetleg korszakok-időpontok, személyek, járművek beazonosítására szolgál. A honlap szerkesztői az itt olvasható azonosításokat veszik át.
A Fortepan új kulcsszó-címke rendszeréről a Fortepan címkézés topikon kaphattok bővebb információt. Testvértopikunk a Budapest anno...
A Fortepanhoz lazán kapcsolódó egyéb témákkal forduljatok a
Kávézóna a FortePan-hoz topichoz
Lényegtelen, hogy mire válaszolsz, ha azt akarod, hogy az észrevételeid adott esetben megjelenjenek a képalákban, vagy legalább a szerkesztök elgondolkodjanak rajta, akkor mindig írj képszámot, mert senki nem fogja késöbb megtalálni a képszám nélküli hsz-odat, ugyanis kizárólag képszám szerint megy a képekhez kapcsolódó megfejtések visszakeresése, így a megjegyzéseké is.
bugár-mészáros károly spiegel frigyes építész művei és az ... c. doku 68.oldalától.
A helyszínt jól ismerve, és a korabeli sajtócikkeket átnézve bizonyítottnak látom, hogy a 2631 fotó a Révész utcai Gázgyárral szomszédos Aczél-féle fatelepen készült (Vizafogó 1414-1415 hrsz). Az 1916-os évszám azonban legalábbis kérdéses, mert ebben az évben a sajtóban nem találtam tűzesetről szóló tudósítást.
bugár-mészáros károly spiegel frigyes építész művei és az ... c. doku 68.oldalától.
A helyszínt jól ismerve, és a korabeli sajtócikkeket átnézve bizonyítottnak látom, hogy a fotó a Révész utcai Gázgyárral szomszédos Aczél-féle fatelepen készült (Vizafogó 1414-1415 hrsz). Az 1916-os évszám azonban legalábbis kérdéses, mert ebben az évben a sajtóban nem találtam tűzesetről szóló tudósítást.
158718 jobb kép ("egyenletesen barna - napégéstől megóv" a reklámfelirat) Siófok strand nagy eséllyel a jellegzetes hinta és fonott kabin miatt: Mint ezek 223910133406133407
261514A mostani Római út látszik ugyan a hegyoldalban, de a felvétel lentről készült, az Egry sétány - Park utca elejéről, ahol nyaranta a vursli van. A mostani streetfotón a kapuoszlopok ma is láthatók
A Wolfner utáni S-betű nem Sándort, hanem Schanzert takar. A fatelepe a Dráva u. 16. alatt volt, a Pannónia u-i kihúzó vágányról oda kanyarodott az iparvágány..
az egykori Lóversenytér dűlő az Üllői út és a Gyáli út között (ma ezen a helyen József Attila lakótelep van), jobbra a háttérben Ecseri úti Szent Kereszt-templom, tőle balra részben a fák takarásában az egykori Ferenc József gyalogsági laktanya.
A Wolfner utáni S-betű nem Sándort, hanem Schanzert takar. A fatelepe a Dráva u. 16. alatt volt, a Pannónia u-i kihúzó vágányról oda kanyarodott az iparvágány..
Ez volt az a hozzászólás ami alapján levettük a Balatonújhely -t.
41525 és 41536
A hidroplánok 1930 körül a Kiliti (Vilmatelep) mólószáron parkolnak, Vilmatelepet csak 1939- ben nevezték át Balatonújhelynek és lett önálló község, 1950- ig.
(Siófok nyugati közigazgatási határa 1930- ban a Sió torkolat és csatorna volt.)
Akkor most ez a jó leírás
Siófok, (Balatonújhely, ekkor önálló ma a város része) ....... ?
"Szentpétervártól mintegy 40 km-re található "Dűne" panziót, 1966-ban építették a Sestroreck-i üdülőtelepen a Finn-öböl partjára. A panzió egészen a bezárásáig szanatóriumként üzemelt és a szocializmus idején beutalással fogadott vendégeket. A beutalásos rendszernek a Szovjetunió összeomlásával vége lett és utána már fogadott rendes fizető vendégeket is."
Ezek mind a 30-as évekre vannak datálva, de Vilmatelep 1930-ban hivatalosan Balatonújhely lett:
Budapesti Közlöny, 1930. március 15.:
"A m. kir. belügyminisztera Somogy vármegyébe kebelezett Balatonkiliti községhez tartozó Vilmatelep lakott hely nevét az 1898 : IV. t.-c. 3. §-a alapján Balatonujhelynévre változtatta meg. (50.937/1930. B. M. szám.)"
"Utcanevek és számozások 1570–1780: 1. tized, 1. ház (a Felsőkapunál); 1780–1857: Belváros 23. sz.; 1857–1896: Belváros 27. sz.; 1896– 1913: Rájnis József utca 27. sz.; 1913–1951: Rájnis József utca 10.; 1951–1960: Beloiannisz u. 10.; 1960-tól: Rájnis utca 10"
Budapest I., budai Vár, Hess András (XI. Ince pápa) tér, előtérben XI. Ince pápa szobra (Damkó József, 1936.). Balra a középkori Szent Miklós-templom tornya és az egykori jezsuita kollégium romos épülete.
Budafoki út 64., a Kávészeripari Vállalat (korábban Franck Henrik Fiai Részvénytársaság, később a Budapesti Édesipari Vállalat Zamat Kávé- és Kekszgyára).
Fő (Köztársaság) tér, szemben az egykori Szombathelyi Takarékpénztár Rt. székháza, ekkor a földszintjén a Centrum Áruház működött. Jobbra a Széchenyi István utca.
előtérben városfal a Várkör felől nézve, mögötte a Chernel utca 12. (Állami Zeneiskola, ma Budaker Gusztáv Zeneiskola), mögötte hátul a Szent Imre-templom tornya.
Magyarország, Balaton, Balatonfüred, jégpálya - fakutyázók. Szerintem a háttérben a móló-terasz épülete, a kikötő látszódik. A fotó nagyításánál a móló-terasz korlátja is kivehető.
Igazad lehet, nem voltam ennyire bátor a megfejtésben. A határátkelő igen valószínű, s mivel az oszták-olasz határon már akkor is elég simán át lehetett hajtani, feltehető az olasz-jugó határ, s ez magyarázhatja, az olaszok miért nézik meg saját állampolgáruk kocsijának csomagtartóját.
Lehet, sajnos nem tudom. A két betű négy szám rendszerben ritka volt a festett, a betű és számtípusok standardizáltak voltak. 45 és 48 közt volt gyakori a festett és 48 után is még elő-előfordult a két betű három szám rendszerben.
a Leipzig Informationt 1970-ben adták át, így ennél se jó az 1968-as évszám. nem tudom, a sorozat NDK-s képeinek a dátuma mi alapján került megállapításra, de minekutána a legtöbb általam megfejtettröl kiderült, hogy a megadott évszám nem jó, viszont van olyan kép, ami a bizonyossággal határos valószínüséggel 1977-es, csatlakozván egyes ténylegesen 1977-hez került képekhez, ezért mind nagyobb valószínüséggel látom úgy, hogy az egész NDK-s sorozat 1977-es
sztem ezek plusz a 230058 nem csak a gyárépítésről szólnak
A magyar párt- és kormányküldöttség utazott el ma reggel Budapestről a távol-keleti népi demokratikus országokba.
A küldöttség tagjai: Kiss Károly az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottságtitkára, dr. Sik Endre külügyminiszter, Incze Jenő külkereskedelmi miniszter, Csergő János kohó- és gépipari miniszter és Aczél György, az MSZMP Központi Bizottságának tagja, a művelődésügyi miniszter első helyettese.
a kép elöterében a Hotel Newa (ma: Hotel Pullman Dresden Newa), az oldalán Franz Tippel "Newalandschaft" címü fali mozaikja, a háttérben a Wohnzeile Prager Straße (ma: Prager Zeile) nevü lakótömb
a Schloßstraße az Ernst-Thälmann-Straße (ma: Wilsdruffer Straße) felöl nézve, Drezda, NDK
jobbra a Kulturpalast, szemben hátrébb a Residenzschloß a Georgentorral, balra a háttérben a Katholische Hofkirche tornya
ez is ugyanakkor készült, mint a 286820, 286821, 286822, 286823
mivel egyrészt egy lipcsei kép biztosan legkorábban 1977-ben készült, viszont a 286823 legkésöbb 1978-ban, (mert a Prageren 1978-ban nyílt meg a Centrum Warenhaus, és azzal egyidöben szünt meg az Altmarkon lévö), hajlok arra, hogy a sorozat lipcsei, meißeni és drezdai képei mind 1977-esek, de a fenti kép mindenképp legkorábban 1970-es.
mivel vannak lipcsei képek 1977-hez datálva, ezért lehetséges, hogy minden lipcsei kép 1977-es, a többi NDK-sról jelen állás szerint ezt se feltételezni, se megerösíteni nem tudom, ahhoz tovább kéne kutakodni
Siófok, hőmérő ház 1962-ben. A régi Mártírok utcai egészségház és a Lambert féle fodrászat előtt állt és a siófokiak kedvenc találkahelye volt ez a hőmérő ház.
tehát azokat az Fp képeket, ahol a felújított tér látszik, de fák nélkül 63-ra kellene tenni, ahol csemetefák vannak karóval 64-re vagy 65-re, nagyobb fák egyre inkább karó nélkül azt 66-ra vagy későbbre
(azóta már sajnos ezeket a fákat is kivágták)
mindez elég sok kép átdatálását érinti, közte sajnos olyan képekét is, amiknél nemrég javasoltam vátoztatást (ezer bocs)
Ha jól látom, hogy nem látom a Hősök tornyát, akkor 1934 >>> max 1931
neked biztos jobb szemed van, mint nekem, én toronyügyben túlkérdezett vagyok, viszont ez a kép asszem, egy sorozat része, így akkor azok is dátumkorrekcióra szorulnak...
Magyarország, Balaton, Tihany, napozók, strandolók a tihanyi motel előtti partszakaszon. Ezek alapján: A Fortepan gyűjteményben található, szintén Gara Andor fotó 285432 jobb szélén a kis bódé, épület hasonló a 285727 képen láthatóval.
Tovább a 285729 képen a háttérben látható "antenna rendszer" ( hálózat oszlopai ) megegyeznek a Nemzeti Fotótárban található: A Tihanyi Szálloda és Motel szomszédságában nyitott lovas iskola képein is látható oszlopokkal. ( Lovasiskola Tihanyban)
Néhány kép a Tihany Motel előtti helyszínről: A 285725 kép hátterében Szántó-Kőröshegy látható. A kép Tihanyban készült. Tihanyrév?
Fő tér a Jézus Szíve-templom előtt a kőszegi várostrom négyszáz éves évfordulója alkalmával rendezett ünnepség idején, szemben balra Horthy Miklós kormányzó.
>>>
a felvétel a a Jézus Szíve-templom előtt készült a kőszegi várostrom négyszáz éves évfordulója alkalmával rendezett ünnepség idején, szemben balra Horthy Miklós kormányzó.
a templom előtti rész tkp már nem Fő tér, hanem a Várkör vége
korábbi, mint a 266406 + még nincs modern világítótest (kb 1963), még van zsalugáter, már van műemléktábla, a rendház tetőzetén az elszíneződés koraibb stádiuma
A bal oldali kémény sztem a ma már nem álló szomszéd házhoz tartozott. A légikép alapján a tetőzet komplikáltabb, más látszik előlről és hátulról.
(Ua elismerem, a bizonyítás nem túl erős, sajna se birdview-nk, se streetview-unk nincs; megvárhatjuk, amig vki elmegy lefényképezni ezt a házat,... elég lenne a Bem J. u. felől, ha nem engedik be...)
Fő tér a Jézus Szíve-templom előtt a kőszegi várostrom négyszáz éves évfordulója alkalmával rendezett ünnepség idején, szemben balra Horthy Miklós kormányzó.
Marosvásárhely, Rózsák tere (Piata Trandafirilor, ekkor Széchenyi tér), szemben a Mészáros Ipartársulat székháza. A felvétel a magyar csapatok bevonulása idején készült.
(a világ legjobb kapálógépe volt, a 10 a lóeröt jelentette, a pótkocsit házibuherálással lehetett hozzá csatlakoztatni, mert eredetileg a csehszlovák Terra kapálógép tartozéka volt, aminek a csatlakozása nem volt kompatibilis az olasz kistraktorhoz)
(a világ legjobb kapálógépe volt, a 10 a lóeröt jelentette, a pótkocsit házibuherálással lehetett hozzá csatlakoztatni, mert eredetileg a csehszlovák Terra kapálógép tartozéka volt, aminek a csatlakozása nem volt kompatibilis az olasz kistraktorhoz)
Jurisics tér, jobbra a Szvetics-ház (Jurisics tér 5.), a Sgrafittós-ház (Jurisics tér 7.), a Batthyány-ház (Jurisics tér 9.), az Arany Egyszarvú Patikaház (Jurisics tér 11.), és a Csekonics-ház (Jurisics tér 13.), balra a Szent Imre-templom.
jobbról az első épület a Palocsay-ház (Jurisics tér 3.), tőle balra a Szvetics-ház (Jurisics tér 5.), a Sgrafittós-ház (Jurisics tér 7.), és a Batthyány-ház (Jurisics tér 9.).
A váci Vörösház 1731-ben épült, jövőre lesz 350 éves. Levert vakolatú, vízzel foltos falaiban, a korhadt kapu vaspántjait már csak a rozsda tartja össze. Az épület földszintjére költözött be a váci Vak Bottyán Múzeum restaurátorműhelye és raktára.
The Bucharest Metropolitan Circus (Romanian: Circul Metropolitan București), also known as Bucharest State Circus, or Globus Circus, is a circus located at 15 Circului Alley in Bucharest, Romania.
Bocs, én nem kötöttem bele, (legalábbis nem volt szándékomban), csak az elveimet írtam le általánosságban, miszerint ha valaminek van bevett magyar neve, akkor azt, ha nincs, akkor az eredeti nevet kellene használni, erre a cirkuszra utóbbi vonatkozik (a "cirkusz" szót magyarul írva).
Az épületet egyből felismertem. Aztán beírtam a Fortepanon a keresőbe, hogy "Bukarest", "cirkusz", és ami kijött, azt ide bemásoltam. Erre mindenki beleköt ;-)
a Metropolitan cirkusszal kapcsolatban az jutott eszembe, hogy a New York-i operát még soha nem hallottam Városi Operának mondani. Magyar neve New Yorki-i Metropolitan Opera...
A Fanta nevű narancslé Németországból származik, a második világháború idején kezdte a Coca-Cola itt gyártani, amikor ellátási problémák miatt kólát nem tudtak gyártani.
Szóval a Coca-Cola-reklám miatt akár lehetne régebbi is, a szerelvény miatt viszont, ahogy lentebb is írtam, valóban biztosan háború utáni.
Ez a megálló 1982-ben nyílt meg, a kép ennél biztosan korábban készült. A helyszín tehát hajszálpontosan beazonosítható (és igen, pont ott van, ahol gondoltad :-)).
A szerelvény az 1950-ben beszerzett sorozathoz tartozik (első kép):
Németországban 1929-ben állították fel az első Coca-Cola automatát, egy év múlva pedig esseni központtal megalakult a mamutcég német leányvállalata is, amely az ország amerikanizációjának egyik motorja lett.
Magyarország, Mosonmagyaróvár, Fő út 19., Cselley-ház, jelenleg a Hansági Múzeum központjaként szolgál.
"Az utcai homlokzat fülkéjében az épület 1730 körüli átépítésekor elhelyezett Mária mennyei koronázását ábrázoló szoborcsoportot az 1978-83 közötti műemléki helyreállításkor az udvarra telepítették át." - https://www.mve1985.hu/images/CLLD/I_resz.pdf
Amerikai Egyesült Államok, Montgomery, Alabama, Madison Avenue, jobbra a képen halványan látszik a Saint John's Episcopal Church, jobbra balra a PNC Bank épülete.
Amerikai Egyesült Államok, Montgomery, Alabama, Madison Avenue, jobbra a képen halványan látszik a Saint John's Episcopal Church, jobbra a PNC Bank épülete.
A mai zeneiskola közvetlen elődjeként 1954-ben Budaker Gusztáv vezetésével és az akkori városi tanács anyagi hozzájárulásával alakult meg a Zenei Munkaközösség. Iskolaszerűen, állami tanterv szerint végezték munkájukat. …………………..
.
Ezek az előzmények teremtették meg a lehetőségét, hogy 1962.október 15-én megalakulhasson az Állami Zeneiskola, Budaker Gusztáv igazgatásával.
1.7. Az Állami Zeneiskola
Az iskola épülete
Az új iskola a Chernel u.12.szám alatti kopott műemlék épületben kapott helyet. Bariska István könyvében ezt olvashatjuk róla:
„Ez az egykori Nádasdy- majd Tallián–ház. Az épület a 17-18.században épült alkotás. Az utca egyetlen kétemeletes épülete. Homlokzati kialakítását a 18.sz. első felében nyerte, szintén barokk stílusban. A hajdan zárt udvar hátsó, városfallal összeépült részét lebontották, és 1944-ben a déli oldalon új szárnyat építettek. Az épületben volt 1816-21 között a kőszegi kerületi tábla. 1962-től az Állami Zeneiskola otthona.” [11]
A munkaközösségi zeneiskola egykori növendékeinek visszaemlékezése szerint már az az intézmény is kapott néhány termet a Chernel utcai házban. Igaz, ekkor volt még tanár, aki továbbra is a saját lakásán tanított.