E topik a http://www.fortepan.hu gyűjteményben fellelhető városképek, részletek, helyszínek, esetleg korszakok-időpontok, személyek, járművek beazonosítására szolgál. A honlap szerkesztői az itt olvasható azonosításokat veszik át.
A Fortepan új kulcsszó-címke rendszeréről a Fortepan címkézés topikon kaphattok bővebb információt. Testvértopikunk a Budapest anno...
A Fortepanhoz lazán kapcsolódó egyéb témákkal forduljatok a
Kávézóna a FortePan-hoz topichoz
Nagykálló, Harangod, Kilátó-domb, a népművészeti táborozást szolgáló faépületek, középen a tánccsűr, a kilátóból nézve.
A Nagykállóhoz tartozó Harangodon tartja a Téka együttes a nyári néptánctáborát (idén 33. alkalommal). Lányi György a zenekar vezetője így emlékszik vissza a tábor felépültére:
"Emlékszem, meglátogattuk Makovecz Imrét a MAKONA irodájában, és kértük, hogy tervezzen nekünk egy tánccsűrt, ahol, ha esik, akkor is tudunk táncolni. El is mondta a gondolatát, csak az volt a baj, hogy az épület királyfája, ami középen tartja a gerendákat, éppen a csűr közepére érkezik a földre, így zavarni fog minket. Nem baj, mondta: Majd körtáncokat táncoltok. Ezt hallotta meg Ekler Dezső, aki szintén a MAKONÁ-ban alkotott, és ő lett megbízva a tervezéssel. Így ő lett a tábor főépítésze, és a szellemiség megőrzésének egyik harcosa."
Románia, ErdélyTemesvár Piata Libertatii a Strada Coriolan Brediceanu - Strada Emanoil Ungureanu sarokról nézve, szemben a Szentháromság-szobor. Romániai forradalom.
a háttérben balra álló ház (Piaţa Libertăţiinr. 3.)
Németország, Berlin, a Kurfürstendamm sugárút vége, Breitscheidplatz, Vilmos császár emléktemplom (Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche, vagy röviden: Gedächtnis-Kirche).
Salgótarján, balra Rékai Gábor szerkesztő, középen Petur István főszerkesztő. A felvétel a Petőfi Rádió Ötödik sebesség című műsorának adásakor készült.
A kép jelenleg 1916-os a Fortepanon. A képen középen az Arany János u. 32. szám alatti épület látható, melyet 1909-ben lebontottak, s helyére épült a Goldberger-ház (ma OSA Archívum), a fotó tehát a bontás előtt készülhetett:
A 30. szám alatt látható a képen Wachtel Fülöp cipészüzlete, melynek címe a budapesti cím- és lakásjegyzékben az 1909-es kiadásig a Király u. 4. volt, az 1909-as kiadásban szerepel először az Arany János u. 30. alatt. Ezek alapján a fotó szerintem 1908--1909-ben készülhetett.
Nehéz kérdés, hogy mi is ez? Nem ezt hivtuk lengyel (KGST) piacnak? Vagy inkább ócskapiac? A Teleki térről ez jut eszembe. A kirakodóvásárnál azért ez keményebb hely és helyzet
Úgy látom, a kép sok fejtörést okozott eddig is, most a datálásához hoznék egy adalékot:
A képen látható a Nép mozgó két szakadt plakátja. Az egyiken olvasható a Rózsaeső szó. A Népszava 1929. december 6-i számában közölt moziműsor szerint a Váci út 76. alatti Nép moziban játszottak ekkor egy Rózsaeső című filmet. Más említést nem találtam arról, hogy ez a mozi műsorra tűzte volna ezt a filmet.
A kép készültének ideje a Fortepanon: 1935. Ha az egyik plakáton valóban a fent említett, 1929 végén vetített film szerepel, lehetséges-e, hogy a plakát még öt év múlva is kint legyen (igaz, elég viharvert állapotban)?
Beszéltem a Korniss Péterrel és Ő mondta, hogy egy német főiskola fotó tanszakának rendezvényéről van szó a képen. Nem emlékezett, hogy melyik főiskola volt erről megkérdeztem Szigeti Annát az egyik képen látható tolmácsot és Ő mondta, hogy a Dortmundi Főiskoláról van szó.
Budapest VIII., Orzcy-kert (Asztalos János ifjúsági park), Nemzetközi Country Találkozó 1981. augusztus 29.
Bocs! Nem enged képet betenni, a fórummotor már a 100 KB -tól besokal?
A könyv két énekesnőt említ:
"... a lengyel Maryla Rodowicz. Amikor ez a szőke, alacsony és molett énekesnő, aki a fellépés előtt terepszínű katonai gyaloglóruhában járt-kelt a színpad mögött, zenészeinek karéjában, végül átöltözve a színpadra lépett és hihetetlen energiával nekirontott a mikrofonnak, mindenkit elvarázsolt."
"Észre sem vettük, hogy közben besötétedett és kigyulladtak a reflektorok. Várkonyi Eszter, a soron következő Bluegrass Pilgrims Band énekesnője óriási lámpalázzal várta a színpadra lépés pillanatát - érthetően, hiszen közvetlenül Maryla Rodowicz után fellépni minden énekesnőnek rendkívül nehéz feladat."
Bocsánat elírtam!! a két képen 124814, 124 813 Korniss Péter a Dortmundi Iparművészeti Főiskola fotó tanszakos hallgatóinak beszél. A 124813-as képen a szemüveges nő dr. Szigeti Anna jogász az Artisjus munkatársa, itt mint tolmács szerepel a képen
"Elhívtak a Sternhez, két évig dolgoztam ott. Fantasztikus, magyar fotós számára elképzelhetetlen körülmények között. Akkor készült az albumban is látható kelet-berlini és hamburgi szexipar-anyag."
Volt egy faház a Róbert Károly körúton, na ez volt akkor a narkóelvonó. Nemhogy beköltöztem ide, de én lettem a kultúrfelelős, például elintéztem, hogy a Benkő Laci vagy a Szigeti Feri eljöjjön, hogy ezzel kössük le a srácokat néhány órára.
07086 Én is megtaláltam a kolozsvári Jankovics Károly-t 1892-ből, de Trieb Józsefet nem. A betűeltérés még elment volna, de időben, és keresztnévben nem stimmel.
Viszont 1924-ből találtam Jankovits Lajos-t. Trieb Józsefet itt sem (csak kőmívest).
Érdekesség viszont, hogy találtam hasonló kapujú, ornamentikájú épületet Egerben, ami utóbbi verziót erősíti. Hogy volt-e az eredeti képen látható portálú épület - nem tudom, mert Eger-t is eléggé átépítették.
Magyarország középen Lugosi László a Beatrice együttes gitárosa.
Magyarország, Siófok, Jókai (Dimitrov) Park, Siófoki Szabadtéri Színpad (ma Kálmán Imre nevét viseli), középen Lugosi László a Beatrice együttes gitárosa. A felvétel az Omega - LGT - Beatrice közös koncert alkalmával készült
Budapest X., Maglódi út 24., Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet, börtön.
+++
pici pontosítás
Jelenlegi nevét - Budapesti Fegyház és Börtön - 1978 óta viseli.
A történelmi épületegyüttes mellett fekvő Palikert elnevezésű területen 1989-ben adták át a paneltechnológiával épült másik elhelyezési körletet, a B objektumot (1108 Bp., Maglódi út 139.), mely további 746 elítélt elhelyezésére adott lehetőséget.
Az intézet mellett 1954 óta működik az elítéltek foglalkoztatására létrehozott vállalat, melynek jelenlegi neve BUFA Budapesti Faipari Termelő és Kereskedelmi Kft. Az állami tulajdonban álló gazdasági társaság mely 1993 óta egyszemélyes Kft.-ként tevékenykedik a Budapesti Fegyház és Börtönben elhelyezett fogvatartotti munkaerő hasznosításával faipari termékek gyártásával, tömörfa megmunkálással, lapszabászattal, valamint egyedi megrendelés alapján lakossági és közületi bútorgyártással, illetve egyéb bérmunkák végzésével foglalkozik.
A C objektum (1108 Bp., Újhegyi út 52.) területén találhatók a fogvatartottak foglalkoztatására létrehozott önálló gazdasági társaság, a BUFA Kft. épületei, valamint az intézet kutyatelepe.
[...] Április 26 án megnyílik a Petőfi Csarnok Munkatársunktól Az éppen száz esztendeje [...] voltak bezárni Lehel László a Petőfi Csarnok igazgatója elmondta hogy az [...] ahhoz hogy gazdagabb legyen a Petőfi Csarnok kínálta szolgáltatás Az Express például egy kis kirendeltséget üzemeltet [...] a műemléki világnapon Az Építésügyi Tájékoztató Központ filmstúdiója l Újjászületés 2 [...]
Bocs, hogy még egy kört rugózom rajta, de talán gondolatébresztőnek jó - aztán elengedem a témát :)
Szóval volt Rákospalotának vízparti területe, kb. a mai újpesti Fóti úttól a Megyeri Csárda és a Vízművek területén túl Dunakesziig. Ráadásul két vízműről van szó, az egyik a fővárosé volt a Váci út 102-nél (ma is megvan), a másik az újpestieké, az Ister Vízművek, a Zsilip utca-Palotai-sziget vonalában (ez utóbbi valszeg már akkor is Újpesthez tartozott). Az egykor.hu-n vannak remek képek a vízmű építéséről, az Isterről csak ezt találtam. Ezek alapján nem tudom beazonosítani, de talán egy volt vízmű-dolgozó, vagy újpesti vízmű lakótelep lakó, vagy egy sportember, aki még láthatta a Duna felől ezt a partszakaszt - ha nem is 1913-ban, amikor a kép készült, de mondjuk a II. világháború után...
A fentieket persze csak egy gondolatébresztő hipotézisnek tessenek tekinteni.
Még egyszer a kép emlékeztetőül (sajnos ez a max. felbontás):
Néhány Berkó Pál felvétel azonosítása az eredeti képfeliratok, illetve a családi emlékezet alapján:
79066, 79067 "falujárás Sóskútra"
78726, 27, 28, 29, 30 Bősárkány, a 26-os kivételével mind a Fakilincs nevű kocsma udvarán (ez egyébként ma is megvan, de meg nem mondom, milyen utca hány szám)
A második kalapos mögötti szemüveges ember pedig Vég Gábor. A Radnóti kitűnő történelem vezetőtanára volt, könyvek szerzője, az SzDSz színeiben 90 és 94 között fővárosi képviselő. Sok-sok éve meghalt már szegény.
Ezt én is látom, de pomogácstávolról szakszerűnek tűnő hozzászólása szerint csak az első forduló volt 89-ben, ténylegesen 90-ben lett képviselő. Akkor persze az egész sorozat 90-es lehet (?)
Budapest V. az Országgyűlés ülése. A felszólaló Bánffy György, tőle balra Roszik Gábor, jobbra Debreczeni József, a szónok előtt a második sorban Sarlós István, a sor jobb szélén Nagy Sándor, előtte Békesi László.
Mivel TGM-et 1990. január 13-án választották meg Budapest 14. választókerületében országgyűlési képviselőnek (a választás első fordulója még 1989 decemberében volt), a két felvétel szerintem nem 1989-ben, hanem 1990-ben készülhetett.
Franciaország, Asnières-sur-Seine, Cimetière des chiens (állattemető).
Az azonosítás 124890 alapján történt, amelyen egy Barry nevű híres bernáthegyi kutya temetőben lévő emlékműve van. Van híres állat kategória a Fortepanon? :)
A József utcai Metamix cég nem annyira stabil, mert nemcsak a helyiségre van egy ideje kitéve az eladó tábla, hanem e cégnevet beírva egy másik név és honlap jön föl egy XIII. kerületi címmel. Nyilván cődbe ment és más néven folytatják a sokak által keresett tevékenységüket (én is sokat jártam a régi üzletükben).
A Kilián János, Rónaszéki Endre, Ványi Tamás felállású Modells mintapéldánya volt a magyar szocializmus kilátástalanságát sajátosan kesernyés hangulatú zenébe átültető punkzenekaroknak.
Az Invázió egy teljes számmisztikai csoda, ugyanis az 1981-ben alakult zenekar legaktívabb időszakát 1982-ben élte, és Invázió '84 néven is működött, noha a rendelkezésre álló információk szerint 1983-ban feloszlott. A Kiss Ferenc, Sal István, Németh Gábor, Magyar Péter felállású zenekar talán legnagyobb slágere a John Lennon hülye, valamint a Discharge posztapokaliptikus hangulatát leképező Segíts Nekem volt.
125749 Mint már említettük, vannak, akik a szélsőjobboldalhoz kötik a punkot. A Trottel zenekar élén zenélő Rupaszov Tamás (a képen jobbról a második) ugyanakkor évtizedek óta a másik oldalt képviseli.
125750 A Kretens 1981-ben alakult, és a Ruhaipari Szakközépiskola tornatermében adta első koncertjét. Az állambiztonság őket sem kímélte. Volt, hogy megtagadták a kiutazásukat, és az énekes Hemü rendőrségi figyelmeztetést, míg a dobos Max megrovást kapott nagy nyilvánosság előtt elkövetett államellenes izgatás miatt. Mindeközben folyamatos megfigyelés alatt tartották őket. A zenekar kisebb szünetekkel a mai napig aktív, az állambiztonság két kedvence, Hemü és Max változatlanul a zenekar tagja.
125751 A Kretens 1981-ben
125752 A mai napig parázs vita tárgya, hogy a kommunizmus ellen lázadó punknak szélsőjobbos attitűdöt kell-e megtestesítenie, vagy sem. Ványi Tamás esetében nem nehéz kikövetkeztetni, hogy melyik táborba tartozik, hiszen a Modellsen kívül a Mos-Oi, a Független Adó, a Magozott Cseresznye és az Oi-kor tagja is volt, egyértelműen eloszlatva a kételyeket, melyek szerint a szíve gyengébb pillanataiban akár a baloldal felé is húzna.
125753 Kilián János a Modells mellett az Art Deco, a Retrograd Zörejek és a Bp. Service zenekarokban játszott, valamint a Fekete Lyuk rezidens dj-je volt.
125763 A Rupaszov Tamás által vezetett Trottel korai felállásának, a Der Trottelnek az énekese Kántor Gábor volt, akiről sok mindent nem lehet tudni azon kívül, hogy jelenleg francia nyelvtanárként aktív.
125941 -től 125949 -ig
125945 A Szuperkoncerten több zenekar lépett fel, mint a Fekete Bárányok buliján, de a Beatrice például pont kimaradt a fellépők névsorából. Zenélt viszont a V Moto-Rock, a Mini, a Korál, a KFT, a P. Box, a Karthago, és még sokan mások.
125947 Egy évvel a nagysikerű Fekete Bárányok-buli után (ahol a Beatrice, a Hobo Blues Band és a P. Mobil játszott), 1981. augusztus 22-én, újabb nagyszabású bulira jöttek össze a fiatalok a a Hajógyári-szigeten. A Szuperkoncerten forgott az Egy nap rock című magyar koncertfilm. A képen a buli egyik büféje látható.
A Hongrie-re azért jött elő több találat, mert az Osztrák-Magyar Monarchia országaiban járva gyakran kiírták, hogy "Autriche Hongrie", de maga a helyszín persze lehetett Magyarországon kívül is (pl. Bécs, vagy Břeclav). De a Lieu ancien, ileltve Lieux rubrikába be is írta, hogy hol készült pontosan a kép. Ennél, amit kérdezek, az szerepel, hogy
Lieu ancien: Budapest, Hongrie
Lieux: Budapest (Hongrie / Europe)
Szóval nem rossz (vagy legalábbis nem tűnik annak), csak nem pontosan azt a választ adja, amire számítunk :)
Sziasztok! Volt 1913-ban egy francia fotós Magyarországon, és készített 18 színes felvételt. Ez az Albert Kahn-féle "Bolygó archívuma" projekt része volt, itt lehet olvasni pár szót róla. A magyar forrásokból nem derül ki, hogy Budapestet is fotózta, pedig érdekes ügy, mert ebből a korból ritkák a színes képek (inkább a színezett képek a jellemzők). Szóval a 18-ból 11 Budapesten készült, hat Rákospalotán, egy pedig kakukktojás. Azt szeretném kideríteni, hogy ez az egy hol készülhetett:
Az adatlapja szerint: Budapest (Hongrie / Europe) /a rákospalotaiak így vannak jelölve: Rakospalota (Budapest / Hongrie / Europe) /
Találtam egy tanulmányt a magyar képekről, az rákospalotainak írja, de ilyen nagy vízfelület Rákospalotán 1913-ban már nem volt (pontosabban: nem hiszem, hogy lett volna, a Szilas-patak szabályozatlansága ellenére sem), legalábbis gyanús, hogy csak azért írta palotainak, mert nem tudta hova sorolni a szerző.
Az összes kép itt található, csak be kell írni a keresőbe, hogy Budapest
Van tippetek hol készülhetett? (1913. április 25. a készítés dátuma)
125575 és 125562 között az István a király ősbemutatója a Városligeti szánkó dombon, amit azóta hívnak Király dombnak 1983 augusztus 18 -án. Egyben ez volt az azonos című film felvétele is lásd. 125569 a fahrt kocsi és 125566 kamera operatőrrel. Volt szerencsém ott lenni!
Kép jobb szélén fekete nyakkendőben félig hátrafordulva: Maróthy László, mellette Gáspár Sándor, egy fiatal hölgy(?) , Németh Károly egy sötét ruhás fiatal(?)
felette a második sorban Méhes László, mellette Horváth István belügyminiszter, az ősz hajú, jegyzetelő szerintem Kornidesz Mihály, a mellette (?)
Az 1879. évi szegedi tiszai árvíz utáni város-újjáépítés során, 1882-ben épült szegedi Bihari utca- Dankó Pista utca sarki házat 2017. nyarán elbontották.
A plébániaudvaron, a templom fala mellett áll a vízivárosi, Hörger Antal által faragott Mária-oszlop főalakjának Visnyovszky Lajos által készített másolata, amely 1938-tól 1945-ig volt az eredeti szobor helyén.
"Lékai László bíboros kezdeményezésére indult el 1977-ben a Felsővízivárosi Szent Anna templomban a látássérültek lelki gondozása. Mócsai Gábor plébános kapott megbízást arra, hogy megszervezze a lelkipásztori munkát.
....
1982-ben alakult meg a Szent Anna templom helyiségeiben a látássérült gyermekek Szt. Anna Otthona."
Ezek is a plébánia udvarán készültek, de hosszas keresgélés után sem találom a Szűz Mária szobor eredetét.
105279: Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium és Kollégium 126031: Fővárosi Nagycirkusz 125950: Zorán 124756: Makovecz Imre 125419: Keke Rosberg 125424: Gyulai István és Ayrton Senna 125427: Alain Prost 125446: Nigel Mansell 125447: Bernie Ecclestone 124598: Pataky Attila 124203: Omega zenekar 125215: Bergendy István 125313: Dolly Roll 125399: Szörényi Szabolcs 125400: Szörényi Levente 125551: Budai Ifjúsági Park 125555: Deák Bill Gyula 125604, 125606, 125607: Karthago együttes 125034: Varga Miklós 125963, 125964: Parádsasvár kastély 124887: Antal Imre 124908: Párizs, La Defense emlékmű 124245: 100 Folk Celsius zenekar 124589: Rubik kocka gyártás 125621: Balázs Fecó 125275, 125323, 125324: P Mobil zenekar 125266, 125850: Lugosi László 126117, 125353, 125848: Beatrice zenekar 125852, 125850, 125835: Waszlavik Petőfi Velorex László
Budapest XIII., balra a Rozsnyai utca - Lomb utca sarkán a Láng Vasas sporttelep. Előtérben a Rákos-patak, jobb szélen a Váci út és a metróépítés látszik.
Budapest XIII., Lomb utca - Rozsnyai utca sarok, Láng Vasas sporttelep. Az Országos Mentőszolgálat mentőhelikoptere mögött a Tahi utcai lakótelep látszik.
39567 BUDAPEST XIII. (nem Újpest), és 1897, nem 1900, ez utóbbit már damusz is jelezte (43426) 25730 BUDAPEST XI. 95208 BUDAPEST V. 124353 BUDAPEST VII. Alsó erdősor 7. Korányi Sándor és Frigyes Kórház (később: Erzsébet kórház, ma: Péterfy Sándor Utcai Kórház Rendelőintézet és Baleseti Központ) 124352 BUDAPEST VII. Alsó erdősor 7. Korányi Sándor és Frigyes Kórház Baleseti Belgyógyászati Osztály (ma: Péterfy Sándor Utcai Kórház Rendelőintézet és Baleseti Központ, Klinikai Toxikológiai 125708 BUDAPEST XIV. VÁROSLIGET Olof Palme sétány 5., Városligeti Műjégpálya, Omega koncert
124547 BUDAPEST XV. RÁKOSPALOTA MÁV-telep, Mentő utca 8., mentőállomás
125176 BUDAPEST III. Flórián tér, Szentendrei úti felüljáró 125177 BUDAPEST III. Flórián tér, Szentendrei úti felüljáró
125782 BUDAPEST XIV. VÁROSLIGET XIV. Zichy Mihály út 14. A Petőfi Csarnok építése 125781 BUDAPEST XIV. VÁROSLIGET XIV. Zichy Mihály út 14. A Petőfi Csarnok építése 125774 BUDAPEST XIV. VÁROSLIGET XIV. Zichy Mihály út 14. A Petőfi Csarnok építése 125778 BUDAPEST XIV. VÁROSLIGET XIV. Zichy Mihály út 14. Petőfi Csarnok 125777 BUDAPEST XIV. VÁROSLIGET XIV. Zichy Mihály út 14. Petőfi Csarnok 125773 BUDAPEST XIV. VÁROSLIGET XIV. Zichy Mihály út 14. Petőfi Csarnok 124542 BUDAPEST XIV. Kacsóh Pongrác út, M3-as autópálya bevezető szakasza 124541 BUDAPEST XIV. Kacsóh Pongrác út, M3-as autópálya bevezető szakasza, háttérben a Szőnyi úti BVSC-pálya 124540 BUDAPEST XIV. Kacsóh Pongrác út, M3-as autópálya bevezető szakasza 124516 BUDAPEST VII. Alsó erdősor 7. Korányi Sándor és Frigyes Kórház (később: Erzsébet kórház, ma: Péterfy Sándor Utcai Kórház Rendelőintézet és Baleseti Központ) 124483 BUDAPEST VI. Dózsa György út 106., háttérben a Szondi utca, balra a Kéményseprő vendéglő
66517 - MAGYARORSZÁGKISKŐRÖS, A Kiskőrösi Vegyes és Építőipari Szövetkezet textil- és műanyagfeldolgozó üzeme, bukósisakgyártás.
Magyar Rendőr, 1980. október 24. - Bukósisak gyártása (fotós: Csattos Pál).
A pontos címet nem tudtam kideríteni. A riportban szerepel olyan irodai kép, ahol az ablakon keresztül az egyik templom látszik, de nekem nem áll össze a kép, ill. az sem biztos, hogy az üzem és az iroda egy helyen volt. Az szövetkezet irodaháza a Kossuth Lajos u. 7. alatt volt. Szintén irodai kép a Kiváló Áruk Fóruma plakettes vitrin, többször kaptak díjat a munkavédelmi és a bukósisakok kapcsán. Máshol az országban szerintem nem is volt ilyen jellegű gyártás.
Ez egy iskolai tornaterem, akkoriban eléggé csúcsra járatva, lévén évfolyamonként 4 osztály használta. Másik egyesület egyébként sem járt volna ide, hiszen nekik ott volt a Türr István sportcsarnok.(megjegyzem, mivel gyakorlatilag az udvar másik felében van, a Tóth Kálmán csapatai sűrűn előfordultak ott is. Sőt, emlékszem ott lezajlott testnevelés órákra is!) A melegítőre nem emlékszem.
Baja, a Tóth Kálmán Gimnázium és Szakközépiskola tornaterme. A csúszka biztosan nem jó helyen van, 1986-ban összesen nem lehetett volna összeszedni ennyi lányt az iskolában. Az utolsó alkalom, amikor még meg lehetett ezt tenni, 1981 volt -akkor érettségizett az utolsó gimnáziumi osztály. A következő évtől csak szakközépiskolaként funkcionált, immár Tóth Kálmán Épületgépszerelő- és karbantartó, vízügyi és vízgazdálkodási szakközépiskola néven.
Szolnok, Szapáry utca - Kossuth Lajos út sarok Az 1969-ben kiégett Centrum Áruház (eredetileg Nerfeld palota) a lebontása előtt. Lásd: https://www.vfmk.hu/hu/node/14843
118437MAGYARORSZÁGBUDAPEST XIV. Ötvenhatosok tere (Felvonulási tér), május 1-i felvonulás. Fotós a tribün felől fényképezett. Háttérben a Dózsa Gy. út Damjanich utca, majd 78. 80. sz házak. Hasonló szereplők > ünneplő tömeg, munkásőr biztosítás a 51424 sz. képen.
A szegedi Fortepan-barátok figyelmébe ajánlom a Szegedi Közéleti Kávéház alábbi rendezvényét.
2017. szeptember 15. péntek 17 óra SZAB Székház Díszterem (Somogyi u. 7.)
A hetvenes évek szűk levegője Szegeden
A Fortepan online fotóarchívumában is szereplő képek vetítése kommentárokkal. Vendégünk: Dr. Bartók István, a MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézet tudományos tanácsadója.
Beszélgetőtárs: Dr. Szörényi László irodalomtörténész
Háziasszony: Darvas Anna tanár
Dr. Bartók István 1955-ben született Budapesten, és a szegedi József Attila Tudományegyetem hallgatója volt. Kutatási területei: kritikatörténet; irodalmi gondolkodás Magyarországon és Európában a XVIXVII. században.
Már megfejtett képek, de ha tartalmilag érdekes lehet,hogy ez az 1948-as történelmi zászlók Budapestre érkezésének egy részlete 1941. március. 24. A Szovjetunió akkor adott vissza 56 db. 48-as lobogót. A Keleti Pályaudvarról a Hősök terén át a várba vitte a zászlókat a Bólyai Akadémia díszszázada. Majd 1945-ben megint elvitték és 1948 április 4-én kerültek végleg haza.
00718 - Fodor utca, autóbusz végállomás, a Thomán utcából nézve.
A kép az 1962-es idősávhoz került, és a honvédségi házak egyikéből készült. A Svábhegy és környéke facebookos csoport régen ott lakó néhány tagja szerint a honvédségi lakótelepet 1970-71-ben adták át, így az 1962-es megjelölés nem helytálló.
Lehetett az erkély a József Attila - Bajcsy sarkon lebontott épületen, akkor a jobb oldalon a Két Török ház sarka látszik a "ZENE" fehér (világos) reklám felirattal.
(16440)
Ha ez elfogadható, akkor a fotó 1950 előtt készült.
Ha nem 1955- re lennének dátumozva azt gondolnám, hogy a kupola az Anker-palota, a háttérben szemben elmosódva a Deák téri evangélikus templom, de a kép jobb oldala ezekkel sajnos nem nagyon jön össze.
A 31131-es képen pontosan a Béri Balogh Ádám Gimnázium épülete látható (ennek épült 1962-67 között, és csak 1997től volt Béri Balogh Ádám Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium, a kép készítésekor nem) távolban a II. számú Általános Iskola látható, 1984-től 2004-ig Csányi László Általános Iskola.
A 31132, és 31133-as számú képen pedig a II. számú Általános Iskola látható, 1984-től 2004-ig volt csak Csányi László Általános Iskola, a kép készítésekor nem.
Majdnem. Ez az Agárdi szabad strand. Agárdi csónakkikötő és a MÁV üdülő közti szakasz. De érzésre Inkább a MÁV üdülő magassága. Itt mélyebb a víz ezért ilyen hosszúak a lejárók, illetve Gárdonyban keskenyebb a betonozás és rovidebbek és meredekebbek a lejárók. A szineskép amit betettél az a Mileniumi sétányon lett fotózva, ami igazi gyerek pancsikoló.
Budapest I. Attila út, a Bethlen udvar sarkától a 25. és 23. számú házak között a Váralja utca felé nézve. Fent a Déli nagy rondella és annak kaputornya látszik.
A kép 1936-ra van datálva, de biztosan későbbi. A háttérben álló házak közül a Pozsonyi út 48. Ferkai András Pest építészete a két világháború között c. könyve szerint 1937-ben épült, a sarokban lévő 50. szám pedig 1939-41 között. Továbbá a Pozsonyi út 38-42.-nek a Tér és Forma 1937/5. számában megjelent ismertetése több olyan képet is közöl, amelyen nincs még rajta a fortepanos képen látható Hitalbank felirat, sőt olyat is, amelyen még a Dunapark sem:
Breszt főutcáján került sor, amely ez idő szerint a Lublini Unió nevet viselte ez az unió hozta létre 1569-ben a lengyel királyságból és a litván nagyhercegségből a lengyel Rzeczpospolitát. Hamarosan Szeptember 17. utcának keresztelik át a szovjet bevonulás napjáról. 1941-ben, a német bevétel után a 45. Hadosztály nevet kapja az erőd elfoglalóiról. Végül 1945 óta Lenin útnak hívják mindmáig. Ez volt az egyetlen neve, amely nem közvetlenül az aktuális államhatalomra utalt, de a Szovjetunióban az az utca, ahol a pártszékház állt, nem kaphatott más nevet, csak Leninét. Itt, a leendő pártszékház előtt ..
Szentendre, Szamár-hegy, kilátás a Szerb (Tobakos) kereszttől a Duna, a Szigetmonostor - Szentendre közötti rév felé. Előtérben a Bogdányi (Vöröshadsereg) út házai.
Kár, hogy egyik sem korabeli forrás. Én is keresgéltem az ADT-ben, de érdemleges dolgot nem találtam.
Egy cikkben 1953 szerepel az építés éveként: "A Pannónia és Felka utca sarkon ma is álló, 1953-ban épült BM garázsban szép számban álltak a pártelit kedvenceinek számító Chevrolet-k és BMW-k, amelyek a második világháborúban maradtak Magyarországon." De szerintem ez nem perdöntő.
[...] nagyméretű munkái 1951 Bp XIII Pannónia utca rendőrségi garázs domborműve 1954 Bp Vöröshadsereg útja [...]
Bächer Iván egy cikkében.
Mellette, a Gergely Győző utca sarkán egy garzonház, amelyből Újlipótvárosban számos épült; ebben emeletenként tizenhét darab egyszobás, fürdőszobás lakás van. Szemközt a garázs, melyben az Államvédelmi Hatóság, majd a Magyar Szocialista Munkáspárt fejeseinek autói álltak, most pedig rendőrségi garázsként szolgál.
[...] autói álltak most pedig rendőrségi garázsként szolgál A Pannónia utca 36 os számú hatalmas [...]
A pártőrséget Szabó László irányította, amely csak néhány fegyveresből állt; a pártközpont mellett a BM Pannónia utcai garázsát is őrizték, ahol az FKGP által lefoglalt gépkocsikat tartották.
A Belügyminisztérium garázsa (Pannónia utca 27-29.) épül a képen, viszont a jelenlegi datálása (1963) feltehetőleg nem jó. Az épület Felka, ill. Balzac utcai homlokzatán van egy-egy dombormű, amelyek a Köztérpék szerint 1954-esek:
Továbbá számomra az lenne logikus, hogy azelőtt építették itt, a Fehér Háztól nem túl messze a BM-garázst, hogy a Fehér Ház pártközpont lett (bár lehet, hogy logikát itt nem kell keresni).
A Lajos u.-i saroképületben (28. szám alatt) 1912-ben Káposztássy Géza "Arany Oroszlán" Gyógyszertára volt. (1906-ban költözött ide, még 1949-ben is létezett a gyógyszertár, természetesen már más tulajdonossal.) A képen látható Újlak két iskolája is. Jobbra, a templomtorony előtt a Lajos utcai iskola két szárnyának tűzfala, balra távolabb az Ürömi utcai iskola emeletes, 3+3+3 tengelyű főhomlokzattal.
123273 Budapest XII. a felvétel a mai Apor Vilmos téren a Felső-Krisztinavárosi Keresztelő Szent János-plébániatemplom előtt készült.
123274 Budapest V. Szent István tér, a felvétek a Szent István-bazilika előtt készült.
123275 Budapest V. Szent István tér, a felvétek a Szent István-bazilika előtt készült. Jobbra a Hercegprímás (Wekerle Sándor) utca, távolban a Deák Ferenc tér épületei.
123268 Budapest VII. a Kazinczy utcai orthodox központ bejárata a zsinagóga mellett.
123267 Budapest VII. a Kazinczy utcai orthodox központ udvara, hüpe (menyegzői baldachin) a zsinagógánál.
123266 Budapest VII. a Kazinczy utcai orthodox központ udvara, hüpe (menyegzői baldachin) a zsinagógánál.
123265 Budapest VII. a Kazinczy utcai orthodox központ udvara, hüpe (menyegzői baldachin) a zsinagógánál.
123264 Budapest VII. a Kazinczy utcai orthodox központ udvara, hüpe (menyegzői baldachin) a zsinagógánál.
123263 Budapest VII. a Kazinczy utcai orthodox központ udvara, hüpe (menyegzői baldachin) a zsinagógánál.
123262 Budapest VII. a Kazinczy utcai orthodox központ udvara a zsinagógánál a bejárat felé nézve.
123261 Budapest VII. Rumbach Sebestyén utca, a kis zsinagógától a Madách Imre tér felé nézve.
123260 Budapest VII. Rumbach Sebestyén utca, a felvétel a kis zsinagóga előtt készült.
123288 Budapest V. Szent István tér, a felvétek a Szent István-bazilika előtt készült. Balra a Hercegprímás (Wekerle Sándor) utca, távolban az Erzsébet (Engels) tér, a MÁVAUT autóbusz-pályaudvar.
123287 Budapest IX. Bakáts tér, a felvétel a Assisi Szent Ferenc-templom előtt készült.
123286 Budapest IX. Bakáts tér, a felvétel a Assisi Szent Ferenc-templom előtt készült.
123285 Budapest IX. Bakáts tér, a felvétel a Assisi Szent Ferenc-templom előtt készült.
A Kolos híd 44-ben Kossuth hídként újjáépítve más szerkezettel épült meg. Én a képen a Mária Valéria híd párkányi oldalán megmaradt hídrészt vélem látni, mögötte a párkányi lakótelepet.
MagyarországBudapest VI. Teréz körút 43. Béke (egykori Britannia) Szálló, kupolaterem. A háttérben Haranghy Jenő festő, grafikus alkotása, a Szeget szeggel Shakespeare mű jelenete.